» »

Namesto Starlinka

Namesto Starlinka

«
1
2

BigWhale ::

starfotr ::

Na objekt montiraj nek drog in kupi od Mikrotika usmerjeno LTE anteno. Dobiš tudi kaj rabljenega za 100 eur. Za ta denar lahko še vedno prodaš kadarkoli in kupiš starlink.

Zgodovina sprememb…

moat ::

Hvala starfotr. Ja, se strinjam, saj ena od možnosti je dobra antena in neomejen prenos podatkov.

Zgodovina sprememb…

chort ::

moat je izjavil:

Hvala chort. Kaj pa tisti vložek, ki ga neposredno pritisneš v anteno (Dishy), si pustil original? Na amazonu lahko zamenjaš komplet sklopov za aluminijske (za pivot in wall install). Seveda je to dodatni strošek. Glede zunanje antene imaš seveda prav. Vendar če grem v nakup dobre antene bi ta morala pokrivati 5G/4G LTE signal (za poznejše čase, ko bo, če bo, pokritost sinala s 5G), to pa pomeni že kar okoli polovico, če ne že kar nekaj več soldov za nakup starlinka. Tukaj je še izbira prave lokacije in izguba signala glede na dolžino priključih kablov (5,10, največ 15m). Pa še vprašljivost dobrega signala 4G LTE. Čakam na mnenje Telekoma glede paketa z neomejenim internet paketom. Je pa še opcija, da grem v nakup antene, ki podpira 5G in 4G LTE signal in jo priključim na hibridni modem ali pa kupim kak rabljeni Huawei B535 na bolhi in ustrezen paket na Telekomu, vendar se bojim, da prenos podatkov ne bo niti približno dosegal starlinka.

Imam Gen2 z motorizirano nogo, noga ima na dnu malo zožan del in zatič, da se namesti v luknjo na štirinožnem stojalu. Celo nogo sem pustil originalno, samo ovil sem jo v izolir trak da sem zapolnil par mm lufta kolikor je notranji premer antenskega nosilca večji od notranjega premera originalnega štirinožnega stojala.

Če ti v hiši LTE minimalno lovi, ti bo z dobro zunanjo anteno zelo dobro lovil. Modem lahko vtakneš zraven antene (Recimo Mikrotik LTAP Mini) in imaš 1m dolge kable, napajanje in internet pa naprej v objekt preko PoE. Prihraniš si predvsem nekaj € na naročnini (SL je 50€ na mesec), kak padec iz video konference na pol ure, in pa to da imaš slovenski IP. Marsikatera stran v SLO ne deluje dobro s Starlinkovim IP poolom. FURS, recimo.

Zgodovina sprememb…

Legon ::

Zakaj FURS ne bi delal s starlinkom? Meni je ravno IP velika prednost starlinka (uporabljam roam) in imam luksuz slovenskega IP, čeprav sem povsem drugje. Tudi recimo t-2 mi normalno deluje, pa drugače izven EU ne bi.

Zgodovina sprememb…

chort ::

Legon je izjavil:

Zakaj FURS ne bi delal s starlinkom? Meni je ravno IP velika prednost starlinka (uporabljam roam) in imam luksuz slovenskega IP, čeprav sem povsem drugje. Tudi recimo t-2 mi normalno deluje, pa drugače izven EU ne bi.

Pri Starlinku nimaš vedno istega zunanjega IPja. Nekateri od IPjev iz njihovega poola so prepoznani kot slovenski, drugi spet ne. Pa še te, ki so prepoznani kot slovenski, ne niso kot taki nujno prepoznani povsod (https://spin3.sos112.si/javno/ meni recimo ne dela nikoli, pa čeprav mi trenutno myip.com kaže lokacijo v Sloveniji). FURS omenjam, ker sem moral pred dvemi tedni sosedu, ki ima preko starlinka povezano davčno blagajno nanjo namestiti VPN z endpointom v Slo, da jim lahko sploh pošlje račune.

Zgodovina sprememb…

Hvala, jaz sicer se nisem imel tezave, da ne bi imel slovenskega IP, ampak dobro vedet.

Zgodovina sprememb…

Hvala chort. Je, itak, da je še opcija dobre zunanje antene, toda verjetno hitrosti prenosa podatkov ne bodo niti približno takšne kot s starlinkom. Priznam, da sem še v dilemi, toda moral se bom pač odločit (ali pa še malo počakat). Lep dan.

Zgodovina sprememb…

Dočakal sem odgovor Telekoma, ki pa ni preveč spodbuden.
Pravijo takole: "Uporabnik XY se povezuje preko LTE celice MEZICA08C, kjer so čez aktivni del dneva povprečne hitrosti v DL pod 10Mbit/s. Ponoči, ko je celica bistveno manj zasedena so višje, ampak uporabnika najbrž bolj zanima stanje čez dan. Če bi se uspel povezati preko celice na višji frekvenci 1800Mhz (LTE MEZICA18A) so tam povprečne hitrosti v DL nad 30Mbit/s. Če je možno bi bil pred nakupom priporočljiv kak test, po možnosti z zunanjo anteno, ki sprejem signala izboljša.
Glede na napisano predlagamo, da si v vam najbližjem Telekomovem Centri izposodite opremo in opravite test prenosa podatkov (mobilni modem, ki ima možnost priklopa zunanjih anten in antene). Opremo pa je prej potrebno naročiti, ko vam jo pripravijo vas pokličejo."
Kaj pravite, bi se splačalo spustiti v nabavo ali testiranje zunanje antene, saj je vprašanje, če bi sploh dosegel spodobno hitrost okoli 50Mbit/s downloada? Ali naj resno razmislim o nabavi starlinka gen. 3, morebiti tudi rabljenega (na av strijski bolhi V1 okoli 200€). Hvala.

Zgodovina sprememb…

Scorpy84 ::

Treba upostevati, da z razdaljo in vsako izgubo signala mocno pade hitrost. Torej ce je xy uporabnik nekje znotraj stavbe, ima pac tako hitrost. Ce bi bil zunaj te stavbe ali kje na boljsem mestu, kjer je signal spodoben, bi bila izmerjena hitrost visja. Pac tebi so povedali kaksna je statistika. Z pravo opremo, se vse da izboljsati. Da vidis dejansko stanje obremenjenosti bazne postaje, se zapeljes do njene blizine in opravis meritve z mobitelom ali routerjem v premiru da je router cat4/7. Edino ce imas na voljo mobitel kateri je cat4, routerja ne rabis vlacit s seboj.

Zgodovina sprememb…

Hvala Scorpy84. Pri meritvah je takole. Mobitel račun imam pri Bob-u, za priklop routerja pa nimam kakšne napajalne enote. Sim kartica je vezana za Billion Bipac, drugje ne deluje. Sorodniki imajo mobitel pri A1, bom pa poizkusil kje pri kolegih.
Spodobna hitrost bi bila tam več kot 50Mbit/s. Je pa vprašanje, če bi to dosegal. Je še možnost pri A1, vendar bi tam lahko dobil samo A1 Ultra internet paket, brez TV. Pa to itak ni problem, ker TV lahko dobim (tako kot imam zdaj pri hibridu) po bakreni parici. Ni pa znano kakšna bi bila hitrost prenosa podatkov, mesečna naročnina pa bi se potem približala, oziroma bila že višja kot pri Starlinku.

Zgodovina sprememb…

Lightning5 ::

Z zunanjimi antenami na Telekomu boš sigurno dosegel 50mbit. Starlink bo postajal zgolj dražji in počasnejši, medtem ko je mobilni internet že sedaj cenejši, cena pa pada.

Glede na to, da si pripravljen dat 300€ za Starlink anteno, ti predlagam, da kupiš spodoben LTE/5G modem in zunanje antene.
Poglej:
https://mikrotik.com/product/atl18
https://mikrotik.com/product/lhg_lte18

Zgodovina sprememb…

Lightning5 je izjavil:

Z zunanjimi antenami na Telekomu boš sigurno dosegel 50mbit. Starlink bo postajal zgolj dražji in počasnejši, medtem ko je mobilni internet že sedaj cenejši, cena pa pada.

Glede na to, da si pripravljen dat 300€ za Starlink anteno, ti predlagam, da kupiš spodoben LTE/5G modem in zunanje antene.
Poglej:
https://mikrotik.com/product/atl18
https://mikrotik.com/product/lhg_lte18

V praksi je sicer ravno obratno. Narocnine so sle dol in oprema je pri starlinku cenejsa kot leto nazaj.

Zgodovina sprememb…

Lightning5 hvala za linke, moram malce preštudirat, zadeve niso enostavne, ker gre za investicije, ki te vdarijo po žepu. Je pa dejansko res kot pravi Legon, da so mesečni stroški za Starlink šli dol. Koliko sem ga spremljal so bili sprva 100, pa 60, zdaj so 50€. Je pa res, da je začetni strošek pri najemu opreme visok. Sicer pa tudi dober modem in antene za LTE stanejo. In bojim se, da tudi z dobro anteno za 5G/4G LTE in ustreznim modemom ne bom dosegal hitrosti prenosa podatkov Starlinka.

Zgodovina sprememb…

Na dolgi rok bodo cene za Starlink šle nazaj gor. Hitrosti po določenih delih sveta so že padle.
Verjetno bo Starlink tako ceno vzdrževal se 2-4 leta (IMHO), medtem ko bo rešitev LTE držala 5+ let. Za obe rešitvi pa bo potrebno vložiti približno enako (nakup opreme in montaža). Lahko pa, da v 5ih letih dobiš optiko in je moj predlog irelevanten :)

Zgodovina sprememb…

Lightning5, glede optike, tudi sam upam, ampak glede na dozdajšnje aktivnost Ministrstva za digitalno preobrazbo, katerega program sicer predvideva za vsa gospodinjstva širokopasovne povezave do konca leta 2024, sem izgubil upanje (čeprav, bojda to umira zadnje :). Bi bilo pa hudo, ja in tudi slabo zame, če bi optika prišla, jaz pa v večje investicije v LTE ali v Starlink.

Zgodovina sprememb…

Daniel ::

Eno so obljube politikov, drugo pa realnost. Koliko je že minimalna zagotovljena hitrost univerzalne storitve oz. kakor se pač ta zadeva imenuje, 20 Mbps?

Zgodovina sprememb…

Lighning5 očitno sta oba Mikrotik modema z anteno (če prav razumem) odlična, toda tudi draga za 4G LTE (no, res sta CAT18). Toliko stanejo tudi že 5G modemi. Zanima pa me nekaj, kje in kako se pa priključita napajalnika?

Daniel je izjavil:

Eno so obljube politikov, drugo pa realnost. Koliko je že minimalna zagotovljena hitrost univerzalne storitve oz. kakor se pač ta zadeva imenuje, 20 Mbps?

Prav imaš Daniel. Samo obljubljajo, potem pa, ko bi morali kaj dati od sebe, pa nič od njih!

Zgodovina sprememb…

Sem že ugotovil - z adapterjem .

Zgodovina sprememb…

Nekatere naprave se priključijo na pasivni, nekatere pa na aktivni POE. Aktivni je 803.3af/at. V vsakem primeru bojo vse naprave šle nekako v eno od teh smeri napajanja, da se eliminira napajalni kabel. Mikrotik sicer še zmeraj izdaja nove naprave tudi z pasivnim POE, čeprav je zaradi tega deležen precej kritik. Aktivni POE pač nekoliko dvigne ceno.

Zgodovina sprememb…

@moat to je edina slabost teh modemov. Mikrotik sicer ima 5G modem, ampak ima ta notranje antene.
https://mikrotik.com/product/chateau_5g...
(neki priključki sicer so, ampak je pri 5G bistveno število anten, zaradi različnih frekvenc).

Tehnološko se 4G in 5G ne razlikujeta toliko in je verjetno LTE CAT18 pri večjih razdaljah isto. Bi pa tudi jaz raje 5G zunanjo anteno, če bi jo mikrotik imel.

Zgodovina sprememb…

Sem malce pobrskal Daniel za ta standard https://www.cbtnuggets.com/blog/technol... in spet vem nekaj več. Hvala. Zdaj če dobro razumem vse skupaj je ta Mikrotik dostopna točka (modem in zunanja antena skupaj) in njegova prednost je v tem, da imam lahko nameščenega dlje od hiše, saj vanj direkno vstavim UTP kabel in ni izgub, kot pri zunanjih antenah in notranjih modemih, kjer zaradi izgub priporočajo največ 15m, najboljše pa 5m, oz. čim krajši priključni kabel.

Lightning5 je izjavil:

@moat to je edina slabost teh modemov. Mikrotik sicer ima 5G modem, ampak ima ta notranje antene.
https://mikrotik.com/product/chateau_5g...
(neki priključki sicer so, ampak je pri 5G bistveno število anten, zaradi različnih frekvenc).

Tehnološko se 4G in 5G ne razlikujeta toliko in je verjetno LTE CAT18 pri večjih razdaljah isto. Bi pa tudi jaz raje 5G zunanjo anteno, če bi jo mikrotik imel.

Ja saj bi jaz tudi najrajši 5G anteno, uporabno še za poznejše (beri lepše) čase.

Zgodovina sprememb…

Da, vse je v eni napravi in ni nekih izgub zaradi kabla do antene.

Zgodovina sprememb…

Daniel je izjavil:

Da, vse je v eni napravi in ni nekih izgub zaradi kabla do antene.

Po drugi strani, je lahko cenejsi router lahko tudi na 0,5m oddaljen od antene, npr. na podstresju pa skoraj ni izgub signala. Ce je pa vroce, so pa tudi ustrezne resitve.

Zgodovina sprememb…

Po želji. Sicer če k ceni cenejšega (kateri cenejši sploh je LTE18?) routerja prišteješ še antene boš kmalu že na ceni takega Mikrotika.

Zgodovina sprememb…

Daniel je izjavil:

Po želji. Sicer če k ceni cenejšega (kateri cenejši sploh je LTE18?) routerja prišteješ še antene boš kmalu že na ceni takega Mikrotika.

No ja, ta mikrotik je 600 dolarjev, nisem gledal koliko je evrov.
Na ebay najdes 5g router, z lte, ki podpira vse frekvence in omogoca priklop zunanjih anten. Dobis ze za tam 220-280€, pac cene nihajo. Iskrine antene dobis ze za 40-50€, s tem da imas vecji domet, ce ne pokvaris vse s kablom.

Zgodovina sprememb…

Scorpy84 je izjavil:

Daniel je izjavil:

Na ebay najdes 5g router, z lte, ki podpira vse frekvence in omogoca priklop zunanjih anten. Dobis ze za tam 220-280EUR, pac cene nihajo. Iskrine antene dobis ze za 40-50EUR, s tem da imas vecji domet, ce ne pokvaris vse s kablom.

Ne vem kaj ti gledaš. Napisal sem LTE18 in ne 5G.

Sicer pa:

https://www.getic.com/product/mikrotik-...

Če najdeš kaj cenejšega in boljšega pa seveda kupi tisto, zanesljivost drugih proizvajalcev mi žal ni poznana.

Zgodovina sprememb…

V-i-p ::

Sam sem leta uporabljal Huawei B535, in sem dva meseca nazaj vzel tega: ZTE MF286D 4G/LTE 600MBPS CAT12 za dobrih 100€. Lahko rečem, kot dan in noč. Ping je iz 40ms padel na 20ms, hitrosti pa so iz 20/10 v konici in nekje 40/10 zvečer poskočile na 70/20 v konici in preko 100mbit/s zvečer. Pa zunanje antene ima zraven, ki pa jih ne uporabljam, ker imam poln signal sredi Ljubljane.
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Zgodovina sprememb…

Res me mika tale https://www.getic.com/product/mikrotik-..., ker imam nadstrešek malce višje od hiše in je lažje dostopen za montažo (v hiši bi bila možna montaža 5G/4G LTE anten preko podstrešja). UTP kabel bi lahko napeljal kar v alcaten cev po zemlji in potem v klet, iz kleti pa v dnevno sobo. To velja tudi za povezavo Starlinka. Toda to še vedno ni 5G tehnologija, ampak če takole razvijam misel... V primeru, da v moji bližini postavijo 5G stolp, bi se veliko ljudi prestavilo nanj, 4G LTE uporabniki pa bi lahko lažje zadihali (manjša zasedenost, boljši signal). Lahko pa se seveda motim.

Zgodovina sprememb…

Daniel je izjavil:

Scorpy84 je izjavil:

Daniel je izjavil:

Na ebay najdes 5g router, z lte, ki podpira vse frekvence in omogoca priklop zunanjih anten. Dobis ze za tam 220-280EUR, pac cene nihajo. Iskrine antene dobis ze za 40-50EUR, s tem da imas vecji domet, ce ne pokvaris vse s kablom.

Ne vem kaj ti gledaš. Napisal sem LTE18 in ne 5G.

Sicer pa:

https://www.getic.com/product/mikrotik-...

Če najdeš kaj cenejšega in boljšega pa seveda kupi tisto, zanesljivost drugih proizvajalcev mi žal ni poznana.

No jaz sem ti napisal, da podpira vse frekvence lte in se za bonus imas 5g. Zanesljivost, niso nic porocali o nezanesljivosti vsaj po testih ne.

Zgodovina sprememb…

Če bi napisal še točen model te zadeve, bi nam bilo lažje.

Zgodovina sprememb…

Mah na ebay jih je vec, vsake tolk casa precekiram, ampak se se ne lotim nakupa in pozabim modele. So pa vecinoma znamke ZTE.

Zgodovina sprememb…

Eden takih po solidni ceni in jasno rabljen, je 5G/4G LTE ZTE MC801A, katerega dobiš na avstrijski bolhi že za okoli 100€ naprej. Imajo pa eni lepotno napako, ker so zaklenjeni na operaterja (vsaj tako pravijo ponudniki). Ve kdo kaj več, ali operaterji še vedno zaklepajo modeme?

Patrik0 ::

Namesto starlinka? Odvisno od lokacije kje se nahajas. Jaz sem pri sebi doma testiral huawei modem + zunanje antene in je lepo lovilo. Od telekoma hitrosti so se drzale kar enakomerno ni blo nekih nihanj (download med 70/80mbps, upload med 10/15 mbps).
Tole ultro od a1 sem testiral leta 2022 kot beta tester takrat in je na eni lokaciji (Ljutomer) delala kar solidno (pac center mesta) so hitrosti bile okoli 100-150 downloada in okoli 30/40 upl.
Na trenutni lokaciji kjer zivim (Videm) pa moram reci da je stvar porazna. Lani konec leta sem imel doma 1 teden in demontiral. Imel sem askey ruter in anteno askey rtl630. Stvar bila namontirana na oknu, na zlebu in na drogu na strehi usmerjeno tocno na bazno postajo oddlajeno 750m stran. In so hitrosti ves cas nihale. Zjutraj hitrost 30/5, cez dan 120/30, zvecer pa okoli 50/10. Torej nisi nikoli mel nekih filsnih hitrosti zmeraj je nihalo med 30-130 uploada cez dan. Kolikokrat sem se jezil ce je trebalo pozno zvecer se kaj delat pa je internet bil pocasen. Posledica tega pa je enostavno to da a1 ob dolocenih urah ugasa dolocene frekvence da sparajo malo z elektriko. Ko ti oni visjo frekvenco ugasnejo hitrost pade. Tudi takrat hitrost pade ko je baza obremenjena. Sepravi je tukaj pac en ringlspil mas enkrat 30 enkrat 100 hitrosti.

Takoj za tem sem si kupil starlinka. Ga namestil na streho z cisto vidnostjo v nebo, brez ovir in mam hitrosti konstantno 170-200 downloada in okoli 30-40 uploada in sem z njim zelo zadovoljen. Pa tudi ping so izboljsali na 25-35ms. Dost bolje dela kot ultra.

No in za test sem si teden nazaj v test spet vzel ultro vendar novo serijo antene. Sedaj imajo na novo v pojudbi tudi zyxelovo zunanjo 5g anteno model 7302. In ta antena ma kar n kaj tezav s firmwarom. Ko ga zelis posodbit, se posodobitev izvede normalno, potem pa za 2 minuti antena ugasne in se firmware restora oz obnovi nazaj na staro razlicico in ti pobrise vse nastavitve, se pac ponastavi na tovarniske nastavitve. Tukaj ma a1 neko tezavo ki jo mora odpravit. Pa tale zyxelova nova antena ima vgrajen tudi wifi. In je problem v tem da ko ti vee skupaj povezes ti askey modem oddajata wifi signal in pa tale zyxel 7302 zunanja antena. Wifi v nastavitvah antene lahko ugasnes ampak ko se zadeva izklopi, resetira ali recimo zmanjka elektrike se wifi sam od sebe ponovno aktivira.

Kar se pa tice tega 5g signala je pa tak....to niti ni pravi 5g ampak je samo (boljsa verzija 4g oz dodelan lte). Saj ta 5g NSA rabi frekvence od 4g.

Ta 5g tehnologija bo stabilna in prava sele takrat ko bo tudi 'stand alone', ker to kaj telekomunikacijski ponudniki vecinoma delajo je to da svoje oddajnike nadgradijo z novim softwareom, hardware pa ostane enak.

Kakorkoli jaz osebno raje priporocam starlink. Ce ves da dlje casa ne bos imel optike si starlink kupi -cena je 250€ (ver. 2), narocnina pa potem 50€ pa stvar dela kot treba.

Ce pa menis da bo v kratkem pri tebi optika pa si ga rentaj za recimo 1 leto ali par mesecev in ga potem vrnes nazaj in prekloces narocnino in ti zacetni investicisjki znesek najema (70€) vrnejo nazaj.

Cena nakupa je 250€ + mesecno 50€
Cena najema je pa skupaj z narocnino 60€

Redna cena ultre brez popustov samo internet je 36€.

To je moje osebno mnenje, zame je pac starlink najbolsa opcija. Mam pa ga rentanega za pbdobje 8 mesecev ker takrat pride optika. So se zmigali malo pri telekoku. Imamo ze urejene pogodbe.
Lp

Hvala PatrikO za tvoje mnenje. Sam imam pravkar dodatno poizvedbo na A1 za paket Ultra Net Maxi, ki so mi ga ponudili, glede na mojo lokacijo. Bazna postaja je oddaljena nekaj metrov več kot 1 km. Signal 5G/4G je na moji lokaciji, vendar je med bazno postajo (ki ni vidna) in stan. hišo nekaj gozda. Poleg teh dveh kompletov na A1 ponujajo tudi modem 5G/4G LTE MC801A. V poizvedbi mi niso odgovorili, kateri komplet bi mi poslali za mojo lokacijo, zato zdaj čakam dodaten odgovor. Tudi glede tega kakšno hitrost prenosa podatkov lahko pričakujem.
Trenutno imam pri Telekomu hibridni modem Billion Bipac, kjer hitrost prenosa podatkov zelo niha. Zjutraj je tam okoli 30/10 Mbit/s, čez dan pada in je zvečer pod 10 Mbit/s. Nimam zunanje antene, hibridni modem pa je slab. Na tej lokaciji Telekom nima 5G bazne postaje, optike pa verjetno, vsaj v bližnji prihodnosti, ne bo. Razmišljal sem tudi o zunanji anteni (tudi z modemom PoE) in drugem modemu pri Telekomu, pa o Hofer Hot Giga mobilnem internetu (150/50Mbit/s), kjer imajo zdaj neomejen prenos podatkov do 1 TB za 15€ (vendar so na omrežju A1, zato je verjetno hitrost prenosa dodatno omejena s strani A1). Jasno, da sem razmišljal tudi o Starlinku, vendar odločitve še ni.
Čakam še na odgovor A1 in tudi Telekoma za spremembo paketa in hitrejši prenos podatkov, verjetno bom tudi testiral z zunanjo anteno. Glede na tvoje izkušnje in testiranja, kaj meniš glede moje lokacije in prenosa podatkov (tvoja bazna postaja je bila bližje) in glede modema ZTE MC801, katerega sicer nisi testiral in kateremu bi dodal zunanjo anteno? Hvala, LP.

PatrikO koliko pa je dolg kabel pri zunanji anteni Zyxel 7302?

neverjetni99 ::

Da še povem svojo zgodbo. Imel sem telekomov 4g lte internet, modem Billion, takšen beli plastik fantastik drek z dodatnimi zunanjinimi antenami. Oddajnik vidim, zračne razdalje kakšne 3-4km, nobene ovire med mano in oddajnikom. V povprečju je delalo 10mbs, če sem imel srečo 15mbs na speedtestu. Probam A1 ultra. Na začetku je bilo par porodnih krčev, ker je slab 5G signal in je konstantno preklapljalo med 4G in 5G in posledično ni bilo interneta. Potem sem se sam igral in nastavil 4G only in sedaj mi na 4G pride tudi do 180mbs dl na speedtestu in 25mb ul. Ping je okoli 20ms, tako da sem zelo zadovoljen. Še čez vikend, ko je bil močan naliv s točo, je sekalo 120mb na speedtestu. Je pa res da ne uporabljam modema od A1. Imam samo tisto zunanjo enoto/anteno, ki vsebuje sim kartico in potem UTP kabl direkt na svoj router in še potem par wifi extenderjev po hiši. Skratka zelo zadovoljen, tudi dosti cenejši je kot telekom.

ToniT ::

neverjetni99 je izjavil:

. Je pa res da ne uporabljam modema od A1. Imam samo tisto zunanjo enoto/anteno, ki vsebuje sim kartico in potem UTP kabl direkt na svoj router in še potem par wifi extenderjev po hiši. Skratka zelo zadovoljen, tudi dosti cenejši je kot telekom.

Tista zunanja enota/antena je modem.

ToniT je izjavil:

neverjetni99 je izjavil:

. Je pa res da ne uporabljam modema od A1. Imam samo tisto zunanjo enoto/anteno, ki vsebuje sim kartico in potem UTP kabl direkt na svoj router in še potem par wifi extenderjev po hiši. Skratka zelo zadovoljen, tudi dosti cenejši je kot telekom.

Tista zunanja enota/antena je modem.

Da, res je, gre za PoE modem in mi ni jasno, zakaj A1 v paketu ponuja še dodatni modem. No, sicer ga lahko uporabiš kot stikalo (upam, da prav predvidevam).
Neverjetni99, kako dolg je ploščati kabel zunanje enote - modema dZyxel 7302.

Neverjetni99, kateri notranji modem pa imaš?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: moat ()

moat je izjavil:

PatrikO koliko pa je dolg kabel pri zunanji anteni Zyxel 7302?

Moat sprobaj z zunanjo anteno bo morda volse, meni recimo na drugo bazno postajo oddaljeno 2km hitrost deluje bolje kot na to ko mi je blize, verjetno je ta bol zasedena. Kaj se pa tice kabla pri zunanji anteni zyxel 7302 je dolg okoli 5 metrov.

Sam ta zyxel modem ni nekaj oh in ah z askey anteno mas dosti boljsi signal verjetno se ta firmware za zyxelovo anteno 7302 ni v celoozi dodelan ker pravim ponuja mi zpdate in mi ga posodobi pol pa mi ga vrze za par minut na staro firmware verzijo in zbrise vee nastavitve. Pa ko zmanjka elektrike sprebrka wifi nastavitve innto zmeraj ko mu elektrike zmanjka to je nek bug ki ga a1 mora resit. Sem se glede tega pbrnil tudi durekt na zyxel suport in po verifikaciji ko so preverili serijsko stevilko modema in rutera so mi rekli da mi supporta ne nudijo in se miram obrnit na svojega isp-ja ki mi je opremo dal.

Kakorkoli vse kaj sem jaz testiral je zame najbolse bil starlink.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Patrik0 ()

PatrikO, ja tudi nameravam poizkusiti z zunanjo anteno. Čakam na odgovor Telekoma, da mi jo zagotovijo za testiranje.

Dobil sem odgovor od A1, ki je v bistvu enak, kot že pred leti, ko sem jih spraševal isto. Očitno niso ničesar nadgrajevali ali izboljšali. Pravijo, da se mi na mojem naslovu dodeli zunanja enota in modem Zyxel. V nadaljevanju pa, da bi bila glede na kapacitete za 5G mobilni signal navišja možna internetna hitrost do 70/10 Mb/s. V zdajšnjem paketu hibridnega modema Billion Bipac pri Telekomu je maximalna možna hitrost 50/10, najvišja pa tam nekje 30-35/10 Mbit/s, večinoma pa slabša. Domnevam, da bi pri A1 bila realna hitrost tudi nekje na nivoju Telekoma, ki sicer ima na moji lokaciji samo 4G LTE signal. Menim, da se mi ne splača zamenjati paket in operaterja.
Torej, ostaneta samo dve alternativi. Prva je ta, da bi poskusil testirati zunanjo anteno in morebiti kasneje tudi zamenjati paket pri Telekomu, če bi bil signal boljši. V tem primeru bi kupil Mikrotik LHGGM&EG18-EA https://nasstore.eu/product/mikrotik-lh.... Sem prebiral na netu in gledal teste in so v večini primerov uporabe pozitivni. Jo ima morebiti kdo od Slo_tech uporabnikov? Rad bi vedel, kako se dejansko obnese pri nas, ker nakup ni poceni, rabljenih pa dejansko ni. Druag opcija pa je Starlink, žal.

Trakt0r ::

Še moj primer. Doma imam zelo slab signal vseh mobilnih operaterjev... In baker za internet. Glede optike ne duha, ne sluha, kot so včasih rekli. Ne vidim nobene bazne postaje! Najbližja je za hribom (odboj signala). In sem se igral. V enem primeru sem pri Telemach imel hitrost ca 100 / 20 Mb/s. Kar je za mene zelo super rezultat! Potem pa sem začel raziskovat, katera bazna postaja je prispevala takšno hitrost.

Šel sem na gis.akos-rs.si, kjer so označene bazne postaje ter kar je glavno azimuti, kam so obrnjene antene. Če antena ni obrnjena proti tebi, je tudi sprejem in oddaja slaba. Pred časom se je na akosu dalo videti tudi ID bazne postaje, sedaj žal tega podatka ni več.

Za azimut antene sem uporabil Google earth, kjer se enostavno dobi azimut, kam je treba obrniti antene, da bo zadeva optimalna.

Skrajšal sem antenska kabla na minimum, tako da je modem zelo blizu antenam.

LTE modem sem zaklenil na bazno postajo, saj se včasih zgodi, da se poveže na drugem frekvenčnem območju, pa so problemi s hitrostjo.

Ker ima Telemach omejitev prenosa podatkov, smo spisali skripto (jaz sem bil samo pobudnik), ki teče v dockerju ter spremlja prejete sms-je na modemu. Ob nastavljenih pogojih poskrbi, da modem pošlje sms z vsebino "nadaljuj" in zadeva dela brez prekinitev. (No občasno je kakšen problem, samo nič katastrofalnega).

Priporočam anteno, ki obsega tako 800 MHz kot tudi 1800MHz, (kar iskrena tudi omogoča, hkrati ima nekaj ojačanja, pa še krajši kabel nekaj prispeva).

Skratka, dobro preizkusiti vse operaterje, saj se sprejem lahko zelo razlikuje med njimi. K Telemachu sem bil skor prisiljen it, ter sprejet njihove pogoje, pred njimi sem imel Hot Hofer, ki pa mi je naredil kar nekaj sivih las.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Trakt0r ()

Hvala starfotr za predlog, vendar bi veliko raje kupil https://mikrotik.com/product/lhg_lte18. TraktOr mislil si na tole anteno, drži https://www.iskra.si/sl/MIMO/antenski_k...? Ja, tole bi moral montirat na streho stan. hiše in imeti čim krajši kabel, vendar zaenkrat to ni mogoče. Pri Mikrotiku izguba signala ne bi bila problem. Čakam na odgovor Telekoma, da bom testiral zunanjo anteno (verjetno je to prav ta Iskrina), ki jo posoja za test sprejema signala.

Problem antene od Iskre je, da je povezava modema s koaksialnim kablom. In pri RF-u je vsak meter kabla že ogromno. Pri mikrotiku so te povezave noter in govorimo o maksimalno 10 cm. Kar je bistvo.

Nato pa gre mrežni kabel naprej, ki ni problematičen.

Trakt0r ::

Ja za iskrine (ne iskrene, kot mi je popravilo:-) sem mislil ravno te https://www.iskra.si/sl/MIMO/antenski_k.... Je res, dolžina antenskega kabla predstavlja kar problem. Zato sem ga skrajšal na minimum. Anteni na antenskem drogu morata biti medsebojno kar oddaljeni, pa če je to na strehi, lahko privabi strelo! Z mikrotik-om nimam izkušenj, zato tu ne morem pomagati. Mogoče bi bilo dobro pogledati ojačanje obeh sistemov seveda ob upoštevanju slabljenja signala v koaksu!

LHG18 ima 2x2 MIMO, ATL18 pa 4x4 MIMO. Po moje je ATL boljša investicija. Cena je nekje tam tam.

Hvala Daniel. Nekaj me še zanima. Torej, če kupim Mikrotika, bom za povezave v hiši moral imeti kakšen switch (tega sicer že imam, ampak gigabitnega), oz. bolje dober router z hitrim Wi-Fi in gigabitnimi porti, drži?
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

A1 ULTRA (strani: 1 2 3 412 13 14 15 )

Oddelek: Omrežja in internet
710138161 (3959) DjTonic
»

kater 5g modem (strani: 1 2 )

949073 (1444) _Denny_
»

Kater LTE modem? (strani: 1 2 3 )

10810514 (2745) WaterBoy
»

LTE/wifi ruter z zunanjimi LTE antenami

Oddelek: Kaj kupiti
412252 (953) Jure244
»

slab internet na lokaciji (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
635870 (3990) Tech909

Več podobnih tem