» »

Dostop do routerja iz naprave povezane na modem

Dostop do routerja iz naprave povezane na modem

LooK ::

Prosim za pomoč nastavitev na modemu ali routerju.

Na kratko opis stanja:
-Main PC je preko napeljanega UTP kabla čez celo hišo priklopljen direktno na ISP modem v omarici.
-Router je lociran v drugem delu hiše (prav tako priklopljen na UTB kabel napeljan čez stene od ISP modema).

V routerju je USB do katerega bi rad dostopal preko PC-ja kateri je povezan direktno na modem (Brez seveda da grem na wifi od routerja - to deluje normalno). Ampak, ker bi rad imel polno hitrost kabla, prosim za pomoč katere nastavitve moram nastaviti na modemu ali routerju, da bom imel dostop do routerja preko PC-ja povezanega direktno na modem.

Več berem, manj mi je jasno haha. Verjetno samo kakšen port FW zadeva, ampak res nisem siguren.
  • spremenil: LooK ()

Tidule ::

Ali bos moral na modemu ponudnika nastavit ustrezen routing da bo povezal oba subneta (velika verjetnost, da modem tega sploh ne omogoca) ali pa bos moral omogocit zunanji dostop do routerja z usb direktno oziroma bolje preko vpn.

Port forwarding sam po sebi ne bo kaj dosti naredil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tidule ()

c23po ::

Možnosti so, vprašanje je, ali router ponuja WebDav.
Bolj izvedljiva je WebDav server znotraj omrežja (Owncloud), odprti porti in dostop preko javnega IP.
Računalniki nimajo spominov.

chort ::

Ima router kako funkcijo da potrebuje drug subnet? Sicer ga preprosto nastavi v bridge oz switch mode, pa se bo cela mreža med sabo videla. Gnezdenje routerjev (ISPjev je zgleda že router, če si nanj priklopljen s pc) je slaba ideja.

Tidule ::

Sam potem moraš prvo kot prvo računalnik vklopit v router. Očitno je neka ovira, da to že sedaj ni narejeno, ker potem tega problema ne bi bilo, ne glede na to kako deluje ponudnikov modem/router. Če bo samo naredil to kar ti svetuješ bo fačunalnik ostal brez internerta, oziroma bo v najboljšem primeru ostalo enako, če ISP dopušča dva zunanja IP naslova.

Daniel ::

Popravi konfiguracijo omrežja, pa bo vse delalo. Zdaj imaš nekaj kar ni ne tič ne miš, pol omrežja tako, pol drugače. Če želiš, da je glavni za usmerjanje prometa modem, potem na routerju onemogoči DHCP in požarni zid in ga postavi v isto podomrežje kot je modem (po domače, iz njega naredi dostopno točko). Kabel v tem primeru na routerju vklopiš v LAN del. Potem bojo vse naprave na omrežju v isti mreži in se bojo videle med sabo. Če želiš, da je glavni router potem pa mora modem v bridge (da ne delaš dvojnega NATa, kot imaš verjetno sedaj) in od računalnika do routerja boš moral potegniti še en kabel.

LooK ::

Hvala za odgovore, sem pa iskreno povedano še bolj zmeden :)

Kabli so v hiši že prednapeljani po stenah od UTP vtičnic do glavne omarice kjer se nahaja optika in modem (Iskratel Innbox G84).
Main PC je tako preko kabla lahko priklopljen samo na enoto katera se nahaja v tej glavni omarici, drugače sedaj ne gre, če ga hočem imeti na kabel. Tu je pa sedaj samo modem.
Verjetno je še najboljša možnost nakup dodatnega (čim manjšega) routerja katerega morda lahko stlačim še v to omarico in potem od njega naprej vežem ostale routerje/node po hiši? Seveda bi potem samo ta router v omarici imel funkcijo routerja, ostali bi bili pa nastavljeni kot Access pointi, oziroma Mesh. Prostor kjer se sedaj nahaja router (dnevna soba pod TVjem), mora ostati router/AP z 4-imi LAN porti, ker so na temu mestu UTP naprave priklopljene na njega. Pa tudi je najboljša lokacija, da pokrije celotno spodnje nadstropje z wifijem.

Problem je samo, ker bi hotel potem imeti vse od Asusa, ker edini omogoča res dobro AI Mesh funkcijo, da nimam potem spet več wifi omrežij.
Tale One Mesh sistem od TP-Linka ne deluje tako dobro kot od Asusa. To pa vem, ker imam sedaj AX router od TP-linka in najlažje da sem sploh dobil signal v zgornje nadstropje je bilo, da sem zgoraj čim bližje stopnišču v šteker dal še od TP-linka range extender, kateri pa seveda (v najboljšem primeru) razpolovi hitrost. In če vklopim tale njihov One Mesh, sta signal in hitrost slabša, tako da izgubi pomen. Pa tudi One mesh pri TP linku se ne da nastaviti, če je naprava nastavljena kot ethernet backhaul - morajo biti vse naprave nujno povezane preko wifi, kar pa izgubi pomen, saj signal sedaj sploh ne pride do gor, čim je naprava dlje od stopnišča.

Sedaj zgoraj preko tega extenderja dobim hitrost 50-100MB (spodaj pri routerju 350MB), kar je dovolj za telefone in laptope. Problem je pa main PC, katerega hočem imeti na kablu in ta je sedaj lahko priklopljen samo direktno na modem in posledično ne vidi naprav na routerju (kar so pa praktično vse ostale v hiši).

Torej če prav razumem, se ne da preprosto nastaviti na modemu, da bi main PC vezan na njega videl naprave na routerju?
Če grem v menjavo celotne opreme, bi potem kot glavni router prišel v poštev edino Asus RT-AX59U, ker je edini dovolj ozek da ga spravim v omarico pri modemu.
Pri Asusu je velik plus tudi, da praktično vse njihove naprave lahko združiš v AI Mesh omrežje, torej tudi ta router in recimo Zenwifi sistem kot XT8 in bi potem obe enoti XT8 nastavil kot Nod-a seveda. Enega spodaj pri TVju in enega v UTP zgoraj, oba vezana preko UTP na glavni router (RT-AX59U).

Dodaten Velik plus tega bi bil, da bi tudi v zgornjem nadstropju drugi Node XT8 deloval kot Ethernet backhaul na glavni router in tako ne bi bilo nič izgube pri potovanju wifi-ja od spodaj.

Je to mogoče najboljša rešitev? Ni poceni, saj potrebujem tako 3 (Asus) enote, ampak če ne gre drugače...
Ali bi priporočali router + Zenwifi sistem (2 enoti), ali kar dodatna 2 routerja (poleg RT-AX59U)? Verjetno v mojem primeru ni velike razlike. Morajo pa vse 3 enote biti wifi6.

Daniel ::

Extender se ne vklaplja ravno najbolje v samo mesh konfiguracijo.

Nisi zapisal kako je konfigurirano omrežje, router postavlja svojo povezavo in modem svojo in imaš na routerju dvojni nat? V ta MESH del in ostale detajle se ne bom spuščal, ker s tem nimam prakse.

Če ti ni važno katera naprava vzpostavlja povezavo (včasih ve kak modem počepniti ob kupu povezav) pač naredi tako, kot sem ti napisal zgoraj. Potem bojo vse naprave v enem omrežju. Če bi rad imel kot glavni router ASUS, boš pač moral najti takega, ki ga boš zbasal v omarico in spraviti modem v bridge, ostale naprave pa potem na dostopne točke.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri router? (strani: 1 2 3 4127 128 129 130 )

Oddelek: Kaj kupiti
64651261717 (89) BladE_
!

Postavitev domacega omrezja in deljenje internet povezave (strani: 1 2 3 433 34 35 36 )

Oddelek: Omrežja in internet
1793565142 (1971) c23po
»

Telekom Neo in Asus router (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7621517 (9873) Ghost007
»

Kako vzpostaviti omrežje z več ruterji in enim modemom? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
8727221 (8087) fpopla87
»

Amis TV komunikator za usmerjevalnikom (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
6113473 (9141) Master_Yoda

Več podobnih tem