Forum » Loža » Investiranje ob rojstvu otroka
Investiranje ob rojstvu otroka
mythic ::
Kaj mislite o investiranju ob rojstvu otroka za otroka? Če se vam zdi smiselno, kam ste investirali oziroma bi investirali?
tony1 ::
a) Verjetno ne na ime otroka zaradi nekih pičkarij s CSDjem v nevemkakšnih primerih.
b) Odpreš račun v nizozemski verziji Degira, nalagaš vsak mesec v World ETF (poišči takega z najmanjšimi stroški, moja osebna preferenca je sklad, ki je baziran v EU, najde se recimo francoskega). Ko bo mulc star 30 let bo imel za bajto.
b) Odpreš račun v nizozemski verziji Degira, nalagaš vsak mesec v World ETF (poišči takega z najmanjšimi stroški, moja osebna preferenca je sklad, ki je baziran v EU, najde se recimo francoskega). Ko bo mulc star 30 let bo imel za bajto.
Moe_Lester ::
Sicer ne od rojstva, ampak že nekaj časa vlagam po nekaj 100€ na mesec v S&P500 za vsakega mulca. Zaenkrat je zadeva na mojem IBRK accountu, okoli 20. leta bomo prenesli kar bo na njuna računa.
Edino kar mi je žal je, da nisem začel že prej, tudi, če bi dajal not manjše zneske. Obrestno obrestni račun je močna zadeva.
Edino kar mi je žal je, da nisem začel že prej, tudi, če bi dajal not manjše zneske. Obrestno obrestni račun je močna zadeva.
avani12 ::
Ja, mi tudi dajemo 50 Eur/ mesec/ otrok na stran, in to kar preko ginmon aplikacije. Pač robo advisor.
Lonsarg ::
Varcujes/investiras pac v vsakem primeru, otrok gor ali dol. Ne vem zakaj eni to zacnete razmisljat sele ko otroke dobite :)
Edino kar sem ekstra naredil ob rojstvu otroka je zivljensko ter invalidsko zavarovanje za prvih 15 let po rojstvu, pac financna varovalka za otroka, do takrat bo pa ze dovolj od varcevanja/nepremicnine, tudi ce se kaj zgodi.
Edino kar sem ekstra naredil ob rojstvu otroka je zivljensko ter invalidsko zavarovanje za prvih 15 let po rojstvu, pac financna varovalka za otroka, do takrat bo pa ze dovolj od varcevanja/nepremicnine, tudi ce se kaj zgodi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Sparkxl ::
Moe_Lester je izjavil:
Zaenkrat je zadeva na mojem IBRK accountu, okoli 20. leta bomo prenesli kar bo na njuna računa.
Kako boš to prenesel? Koliko mi je znano se naša davčna s tem ne strinja.
Investiranje (ne varčevanje) za otroka je iz tega vidika nemogoče
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Sparkxl ()
Zaprl pozicije in nakazal tamalim keš na račun, pa naj delata z njim kar želita. V čem je problem, v davku?
WizzardOfOZ ::
Vsak mesec ploščico (1 gram) zlata.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
feryz ::
Nič se ne splača.
Ko dobiš mulce, si revež brez denarja.
Ko zrastejo in rabijo denar, ima tudi normalen človek dovolj lepo pošlihtano življenje, službo in dovolj denarja, da jim pomaga pri čemerkoli. Zakaj bi se družina čemerkoli odrekala takrat, ko najbolj rabi denar?
Moja dva imata na nekih računih vsak okrog 15 jurjev. Kaj si lahko s tem pomagata? Nič.
S tem, da je bilo 50 evrov pred 20 leti, ko smo to začeli, kar nekaj denarja, danes je za rit obrisati.
Ko dobiš mulce, si revež brez denarja.
Ko zrastejo in rabijo denar, ima tudi normalen človek dovolj lepo pošlihtano življenje, službo in dovolj denarja, da jim pomaga pri čemerkoli. Zakaj bi se družina čemerkoli odrekala takrat, ko najbolj rabi denar?
Moja dva imata na nekih računih vsak okrog 15 jurjev. Kaj si lahko s tem pomagata? Nič.
S tem, da je bilo 50 evrov pred 20 leti, ko smo to začeli, kar nekaj denarja, danes je za rit obrisati.
bciciban_ ::
Pa sej investiraš že zaradi sebe.
To je samo semantika ali daješ na svoj račun ali pa na namenskega za otroka.
To je samo semantika ali daješ na svoj račun ali pa na namenskega za otroka.
CrniPanter ::
Moe_Lester je izjavil:
Zaenkrat je zadeva na mojem IBRK accountu, okoli 20. leta bomo prenesli kar bo na njuna računa.
Investiranje (ne varčevanje) za otroka je iz tega vidika nemogoče
Kaj jih pa moti? Darila na relaciji starš - otrok so neobdavcena. Jih moti da nisi prodal in spet kupil da niso tukaj vzeli dinarckov? Kaj pa ce drzis vec kot 20let, pa jih vsaj ne delu investicij tako ali tako nebi dobili.
Glugy ::
a) Verjetno ne na ime otroka zaradi nekih pičkarij s CSDjem v nevemkakšnih primerih.
A to morš it fizično na Nizozemsko pol? kaj je to world etf? pa IBRK ? sam a ni tak da morš vsak let nevem kok dajat da maš trgovalni račun odprt pa to? al je blo to sam včasih?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Glugy ()
Webmojster ::
Ja ni slaba ideja. Investiraš recimo 200€ na mesec (ali več oz. manj odvisno od zmožnosti), in se v 18 ali 20 letih lepo nabere. Potem pa še otrok (sedaj že odrasel) kakih 10 let dalje investira in bi pri 30. letih lahko imel že dovolj za "upokojitev".
Izberi pa en low cost index fund sp 500.
Izberi pa en low cost index fund sp 500.
tikitoki ::
A to morš it fizično na Nizozemsko pol? kaj je to world etf? pa IBRK ? sam a ni tak da morš vsak let nevem kok dajat da maš trgovalni račun odprt pa to? al je blo to sam včasih?
Ne, ne hodiš nikamor, vse se odpre prek spleta.
World ETF je eden od mnogih ETF skladov, ta običajno investira v nekaj najrazvitejših (beri: zahodnih) trgov na svetu (podrobnosti imaš navedene v spremljajoči dokumentaciji vsakega ETFa).
IBKR je internetni trgovec na borzi (google it), iste sorte je FlatexDegiro Bank.
Res je, da te una danska Banka ne povoha, če jim ne nakažeš vsaj 50 kosov, večina ostalih pa je danes s pologom jurja+ čisto zadovoljnih. Stroški so minimalni, še posebej v primerjavi z npr. katerimkoli slovenskih investicijskim skladom, ki so smešno dragi, saj ti iste stroške upalijo če so kaj zaslužili s tvojim denarjem ali pa če so naredili minus. Glavna fora ETFa so minimalni stroški, v literaturi se da prebrati mnenje, da so max. vzdržni letni stroški 0,2%.
Če te kaj specifičnega zanima seveda kar vprašaj, je pa bolj smiselno prebrati teme, kjer smo o tem že pisali:
https://slo-tech.com/forum/t718019/0
Nakup delnic - začetnik
In za konec še:
Kdo kaj služi z delnicami?
koli99 ::
Tocno to pocem jaz, zacel sem nakazovati 250 eur mesecno na Degiro in kupujem world etf.
Zacel sem septembra 2018 in do danes se je nabralo cca 20keur, mislim da je dobicek cca 4.5keur. Ne morem pa pogledati tocno ker je maintenance weekend.
Zacel sem septembra 2018 in do danes se je nabralo cca 20keur, mislim da je dobicek cca 4.5keur. Ne morem pa pogledati tocno ker je maintenance weekend.
m0LN4r ::
Mi mecemo vsi v isti lonec, nevem zakaj bi loceval stvari. Ne vidim poante.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
matobeli ::
Itak morš eventualno skeširat za nepremičnino vse kar imaš in je trapasto da plačuješ višje obresti ker ti na "otroškem" računu leži 20k.
Otroku najbolj pomagaš takrat ko išče svojo nepremičnino, vse ostale stvari so danes trivialne (tudi avto za 3k se pelje dovolj dobro), takrat mu daš tistih 20, 30, 50k pa mir. Lahko jih imaš na lagerju ali pa vzameš puf.
Otroku najbolj pomagaš takrat ko išče svojo nepremičnino, vse ostale stvari so danes trivialne (tudi avto za 3k se pelje dovolj dobro), takrat mu daš tistih 20, 30, 50k pa mir. Lahko jih imaš na lagerju ali pa vzameš puf.
Skull_ ::
Tocno to pocem jaz, zacel sem nakazovati 250 eur mesecno na Degiro in kupujem world etf.
V kateri sklad pa? A ni več omejitve na Degiro glede kupovanja skladov, ki nimajo KID dokumenta v jeziku investitorja?
bemfa ::
Varčevanje je kozlarija, kljub obrestnemu računu. Če si 20 let nazaj vložil 20eur (5000SIT), maš danes iz tega mogoče 2x toliko, torej 40eur. 20 let nazaj ti je lahko 5000SIT bilo 7-8% plače (mlad, blizu minimalca) in veliko pomenilo, danes z 20+ let delovne dobe in 2k plače lahko vsak mesec daš otroku 500eur, s čemer pokriješ celo leto varčevanja izpred 20 let, pa se ti niti ne bi smelo preveč poznat.
V kateri sklad pa? A ni več omejitve na Degiro glede kupovanja skladov, ki nimajo KID dokumenta v jeziku investitorja?
iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (IE00B4L5Y983).
Osnovna prijava 2018 je bila preko .ie, zaenkrat ni bilo nobenih komplikacij…
Verjetno gre ker je preko Irske platforme. Imajo pa jasno vse moje dokumente, sem pa moral 2020? odpreti flatex racun v .de oziroma so ga oni zame.
Nasemu Fursu posljem bilanco stanja na flatex racunu vsako leto in to je to.
gruntfürmich ::
ČIMPREJ v kripto.
najslabši možen nasvet, ker je 1 g zlata absurdno predrag glede na odkupno ceno.
WizzardOfOZ je izjavil:
Vsak mesec ploščico (1 gram) zlata.
najslabši možen nasvet, ker je 1 g zlata absurdno predrag glede na odkupno ceno.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
Nekje leto in pol je ta problem še bil, nekje pol leta pa ga ni več. Očitno je bilo dovolj $$$ v igri, da je kapital našel pot mimo (debilne) nove zakonodaje.
Varčevanje je kozlarija, kljub obrestnemu računu. Če si 20 let nazaj vložil 20eur (5000SIT), maš danes iz tega mogoče 2x toliko, torej 40eur. 20 let nazaj ti je lahko 5000SIT bilo 7-8% plače (mlad, blizu minimalca) in veliko pomenilo, danes z 20+ let delovne dobe in 2k plače lahko vsak mesec daš otroku 500eur, s čemer pokriješ celo leto varčevanja izpred 20 let, pa se ti niti ne bi smelo preveč poznat.
Ne...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
suzu ::
Se strinjam. Razen tega, ne pozabimo možnosti kriz, zlomov borze, hiperinflacije, vojne,... meni je 90% otroških prihrankov izpuhtelo, bi bolje naredil, če bi ves tisti denar od dedkov, babic itd., takoj zagonil.
Skratka, varčevanje, na dobo 20+ let nima smisla, ker je lahko preveč faktorjev, ki lahko grejo narobe (Muskov sin dejansko doseže z raketo Mars in iz njega začne voziti na tisoče ton zlata, za katerega nihče ni vedel, da je tam...).
Jaz predvsem ne bi romantike zganjal in vlagal v otroka, da ne bo tako zabit kot celotna generacija njegovih staršev. Čeprav... jabolko redko pade daleč od drevesa.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: suzu ()
Sparkxl ::
Če bi vidva genialca bila pismena vsaj toliko kot moj cucek, bi opazila da je naslov teme investiranje in ne varčevanje
gruntfürmich ::
se slišimo čez kakšno leto pa da vidimo kdo bo imel najboljši predlog...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
redtech ::
Takrat bo otrok star 2 leti, tukaj je igra na 20 let.
Jaz bi v tem obdobju vzel kredit in stavil na plemenite kovine. Potem bi glede na razmerja prestavljal pozicije in ob vsakem crashu vzel manjši kredit, da dodajaš težo.
Enostavna in neobdavčena strategija. Vedno bo vredno vsaj toliko, kot je vrednost dela in energije. Prestavljanje pozicij po razmerjih GSR, GPR lahko prinese podobne donose kot delniški trgi.
Jaz bi v tem obdobju vzel kredit in stavil na plemenite kovine. Potem bi glede na razmerja prestavljal pozicije in ob vsakem crashu vzel manjši kredit, da dodajaš težo.
Enostavna in neobdavčena strategija. Vedno bo vredno vsaj toliko, kot je vrednost dela in energije. Prestavljanje pozicij po razmerjih GSR, GPR lahko prinese podobne donose kot delniški trgi.
Mato989 ::
Takrat bo otrok star 2 leti, tukaj je igra na 20 let.
Dejansko je tako ja... če hočeš varčevat oz "investirat" na 25+ let je Zlato res safe bet... zaenkrat dokelr ne rudarimo po drugih planetih.
Ampak na 25 let sem skeptičen glede ETF in elnic overall... tudi crypto vprašanje...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Kapitan Jack ::
Najboljsa investicija so izleti, atraktivne lokacije po svetu, dobra hrana in zabava.
Vse ostalo je bruhica.
Vse ostalo je bruhica.
Kanban ::
Najboljša investicija je zdrav miks dobrih življenjskih izkušenj in investicij v neko osnovno finančno varnost.
Kapitan Jack je izjavil:
Najboljsa investicija so izleti, atraktivne lokacije po svetu, dobra hrana in zabava.
Vse ostalo je bruhica.
Itak, letos smo bili na Korziki, v Parizu, Budimpesti, Zanzibarju, Dolomitih + dnevni izleti.
Investiranje je tako malo, za zraven.
kingsix ::
Midva hčeri za vsak RD dava eno unčo zlata v njen sef. No tam je še nekaj drugih zadev. Ključ dobi, ko smatrava da je dovolj odgovora glede $$.
Imava pa tudi že nepremičnino, ki jo dobi... Seveda primerno vstran od naju.
Imava pa tudi že nepremičnino, ki jo dobi... Seveda primerno vstran od naju.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kingsix ()
Najboljša investicija je zdrav miks dobrih življenjskih izkušenj in investicij v neko osnovno finančno varnost.
Ne vem kaj naj bi to pomenilo. Ne morem otroko nasparati za stanovanje, lahko pa nasparam, da si kupi avtomobil. Ali bo sploh takrat potreben je veliko vprasanje. Vse, dokler ne trpi "trenutno" zivljenje je vredu. Da pa sparam tam na vse pretege ni sans.
Kanban ::
Saj ni zakomplicirano - če/ko potrebuje nekaj 10k, recimo za polog pri nepremičnini, je veliko bolje, če mu (lahko) pomagaš, kot pa da si čisto vse (z njim ali brez) zapravil za nešteta potovanja. Tudi finančno planiranje in disciplino je dobro znati prenesti na potomce. Seveda pa ne tako, da se gleda na vsak evro in nikoli nikamor ne gre in nič doživi.
Saj ni zakomplicirano - če/ko potrebuje nekaj 10k, recimo za polog pri nepremičnini, je veliko bolje, če mu (lahko) pomagaš, kot pa da si čisto vse (z njim ali brez) zapravil za nešteta potovanja. Tudi finančno planiranje in disciplino je dobro znati prenesti na potomce. Seveda pa ne tako, da se gleda na vsak evro in nikoli nikamor ne gre in nič doživi.
Tako točno to...
user123456 ::
Po mojem mnenju če govorimo o investiranju v smislu neke monetarne energije katero bo lahko otrok uporabil v prihodnosti je najboljša opcija kupovanje Bitcoina (ne kripto), frekvenca velikost zneska seveda odločitev posameznika.
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: jest10 ()
Tole je kr nehvaležno napovedovat... ker e se ti je danes rodil otrok torej govorimo da bo uporabljal to čez 19-25 let...
V tem pogledu je verjetno najbolje ravna rodovitna Zemlja ki ima gradbeno ali boš ga porihtal... (ali pa nakup novogradnje stanovanja danes)
2nd best pa sta zlato in nekaj bitcoina ampak moraš mirkat da pretopiš v kaj druga
3rd pa kak ETF
V tem pogledu je verjetno najbolje ravna rodovitna Zemlja ki ima gradbeno ali boš ga porihtal... (ali pa nakup novogradnje stanovanja danes)
2nd best pa sta zlato in nekaj bitcoina ampak moraš mirkat da pretopiš v kaj druga
3rd pa kak ETF
WhiteAngel ::
Kaj mislite o investiranju ob rojstvu otroka za otroka? Če se vam zdi smiselno, kam ste investirali oziroma bi investirali?
Ne zdi se mi smiselno. Šparam itak ves čas in zapravljam, ko se mi zdi potrebno. Ne vem, čemu bi "investiral" za otroka. Če/Ko bo potreboval, mu bom pomagal... Razen če se s spartnerico ne razumeta dobro in hočeš "zavarovati" sredstva, da ne bo šlo pol k njej ob ločitvi, ampak so otrokova sredstva nedotakljiva?
Machete ::
ITak. Investiraš sam, če misliš, da veš kaj delaš, mu boš kasneje enako pomagal, kot če sedaj neke rituale mesečne izvajaš.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Kapitan Jack je izjavil:
Vse ostalo je bruhica.
V drugih temah ne kažeš ravno neke preudarnosti. Malo za foro kupuješ nove (predrage) SUVe, ker si trenutnega avta naveličan, plačuješ neke drage all inclusive hotele in hkrati jamraš kako drago je vse.
Nimam nič proti potovanjem in dobri hrani, ampak kot je kanban napisal, najboljša je dobra mešanica vsega. Ne zagonit vsega za neumnosti in se prepričevat, da je to itak dobro za otroke.
Ne vem, čemu bi "investiral" za otroka.
Zato, ker je obrestno obrestni račun izjemno močna zadeva. Ker danes z minimalnim, praktično zanemarljivim vložkom lahko v obdobju 20 let ustvariš konkretno premoženje s katerim se otrok postavi na noge.
redtech ::
Slab primer discipline.
Par v 15 letih za otroka privarčuje 30k. Sedaj so zgradili hišo in potrošili ta denar.
Nič narobe s privarčevanim, sta pa očitno preveč polagala na otroka. Mogoče bi šla z manjšim zneskom in bi bil znesek 10k otrok / 20k hiša. To te potem tudi prisili, da si racionalen pri hiši in najdeš še 10k rezerve/popustov.
Par v 15 letih za otroka privarčuje 30k. Sedaj so zgradili hišo in potrošili ta denar.
Nič narobe s privarčevanim, sta pa očitno preveč polagala na otroka. Mogoče bi šla z manjšim zneskom in bi bil znesek 10k otrok / 20k hiša. To te potem tudi prisili, da si racionalen pri hiši in najdeš še 10k rezerve/popustov.
Uros!no ::
Nič. Moj denar bo nekega dne njihov denar. Če do takrat ne bodo znali podjetno razmišljati jim tudi znesek ne bo olajšal ničesar.
Moe_Lester je izjavil:
Kapitan Jack je izjavil:
Vse ostalo je bruhica.
V drugih temah ne kažeš ravno neke preudarnosti. Malo za foro kupuješ nove (predrage) SUVe, ker si trenutnega avta naveličan, plačuješ neke drage all inclusive hotele in hkrati jamraš kako drago je vse.
Nimam nič proti potovanjem in dobri hrani, ampak kot je kanban napisal, najboljša je dobra mešanica vsega. Ne zagonit vsega za neumnosti in se prepričevat, da je to itak dobro za otroke.
Ne vem, čemu bi "investiral" za otroka.
Zato, ker je obrestno obrestni račun izjemno močna zadeva. Ker danes z minimalnim, praktično zanemarljivim vložkom lahko v obdobju 20 let ustvariš konkretno premoženje s katerim se otrok postavi na noge.
Dej ne se jebat no. Konkretno premozenje. Pa daj evo izracunaj koliko je vreden kes, ki ga je nekdo sparal zadnjih 20 let za otroka danes. Kurca palca je vreden.
johnnyyy ::
Jaz se bolj držim načela, da naj s financami upravlja nekdo ki je aktiven. Malce se mi zdi brez veze imeti ločene račune/premičnine/nepremičnine, kjer so neka sredstva samo zaradi otrok. Tako sedaj sam upravljam s celotnim premoženjem in otroci nimajo vnaprej določeno kaj bodo dobili.
Ko bodo dovolj stari in ko bom starejši in ne bom več toliko aktiven, potem pa bo čas da se premoženje začne prenašati na otroke.
Ko bodo dovolj stari in ko bom starejši in ne bom več toliko aktiven, potem pa bo čas da se premoženje začne prenašati na otroke.
Dej ne se jebat no. Konkretno premozenje. Pa daj evo izracunaj koliko je vreden kes, ki ga je nekdo sparal zadnjih 20 let za otroka danes. Kurca palca je vreden.
Če bi od Septembra 2003 vlagal vsak mesec 200€ v S&P500 bi se ti do danes nabralo 163.961€.
Zate ne vem, ampak meni se 160k zdi soliden denar. Kupiš 3 sobno stanovanje + avto.
Moe_Lester je izjavil:
Če bi od Septembra 2003 vlagal vsak mesec 200€ v S&P500 bi se ti do danes nabralo 163.961€.
Zate ne vem, ampak meni se 160k zdi soliden denar. Kupiš 3 sobno stanovanje + avto.
To je soliden denar. Jaz sem mislil, bolj na sparanje in ne vlaganje. Sparanje v smislu 200€ na stran nekam na bancni racun.
Pa daj, povej kako se zacne s tem sploh?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vlaganje 1.000€ na mesec (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 67592 (1609) | 111111111111 |
» | Varčevanje za otroka (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8593 (186) | user4683 |
» | Investiranje 100kOddelek: Loža | 9531 (6630) | ubermensch |
» | Varčevanje denarja (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13454 (9088) | Sparkxl |