Forum » Loža » Dodatno poplačevanje kredita
Dodatno poplačevanje kredita
dellovka ::
Pozdravljeni.
S partnerjem sva ravno pred tem, da vzameva stanovanjsko posojilo. Vzela ga bova na 25 let, obrok je cca. 850 EUR. Trenutno predvidevava, da bi lahko poleg obroka odplačevala še dodatnih 400 EUR več, zato razmišljam, če je mogoče, da poleg tega "rednega" obroka banki vsakomesečno poplačuješ še določen znesek (v najinem primeru še dodatnih 400 EUR)? Imava pa tako rezervo zato, ker imava v planu otroka, tako da ne bi zmogla tega dodatnega poplačevanja čez vseh 25 let. Je to izvedljivo ter ali obstaja kak kalkulator, da bi lahko izračunala, koliko bi se nama potem zmanjšal prvotni mesečni obrok (850 EUR)?
S partnerjem sva ravno pred tem, da vzameva stanovanjsko posojilo. Vzela ga bova na 25 let, obrok je cca. 850 EUR. Trenutno predvidevava, da bi lahko poleg obroka odplačevala še dodatnih 400 EUR več, zato razmišljam, če je mogoče, da poleg tega "rednega" obroka banki vsakomesečno poplačuješ še določen znesek (v najinem primeru še dodatnih 400 EUR)? Imava pa tako rezervo zato, ker imava v planu otroka, tako da ne bi zmogla tega dodatnega poplačevanja čez vseh 25 let. Je to izvedljivo ter ali obstaja kak kalkulator, da bi lahko izračunala, koliko bi se nama potem zmanjšal prvotni mesečni obrok (850 EUR)?
urli ::
Ko dobiš odobren kredit, ti bodo dali "amortizacijo" (mislim, da se tako reče). Tam bo zapisano po mesecih koliko obroka gre za poplačilo glavnice, koliko so obresti. Če bos vsak mesec dal gor dodatnih 400EUR, vidiš pri amortizaciji, koliko boš prišparal. Je pa jasno, da boš na začetku prišparal par centov, potem se pa veča. Pač banke majo tko, da na začetku plačaš največje obresti, bolj kot si na koncu z obroki, manj gre za poplačilo obresti (in manj profitiraš). Upam, da sem napisal razumljivo, drugače pa vpraš na banki.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: urli ()
fikus_ ::
Pozanimaj se pri banki, kako je z enkrat na leto večjim odplačilom kredita. Nisem prepričan, ali velja za kredite s fiksno ali variabilno OM, ampak večje odplačilo do 10k€/leto ti banke ne smejo računati dodatnih stroškov.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Ali potem banka pri dodatnem poplačilu pri obroku za naprej upošteva trenutno OM ali tisto, ki je bila dogovorjena v štartu financiranja?
Apple ::
Pri poplačilu kredita si lahko izbiraš ali znižanje obroka ali skajšanje dobe odplačevanja. Meni so predlagali, da naj zbiram denar in ko naberem malo večjo vsoto, izvedem delno poplačilo ... in vsakič je potrebno narediti aneks.
LP, Apple
Aneks? Koliko pa znašajo stroški, ko delno poplačaš? Ker malo dvomim, da ne bi zaračunali
Apple ::
Od banke do banke odvisno... :)
Najbolje, da povprašata na banki, kjer bosta vzela kredit.
Najbolje, da povprašata na banki, kjer bosta vzela kredit.
LP, Apple
Invictus ::
Stroški predčasnega odplačila kredita so pri spremenljivi obrestni meri 0 EUR, pri fiksni obrestni meri pa do 10.000 EUR letno 0 EUR, za višje poplačilo pa do 2% zneska poplačila.
Zadeve niso nič kaj odvisne od bank, ampak so definirane v zakonu.
Zadeve niso nič kaj odvisne od bank, ampak so definirane v zakonu.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
freesty ::
Ravno sklenil kredit tako, da lahko povem s prve roke.
Različne banke imajo različne mehanizme in tudi stroške.
1) Stroški
Na leto lahko preplačaš kredit za 10.000EUR brez stroškov, kar je več ti zaračunajo 1% od tega zneska. To ima večina bank, določene imajo brez stroškov(nlb)
2) Evidentiranje preplačila
Po večini je tak, da kar preplačaš moraš posebej javit, da tam uslužbenec poknjiži in ti naredi preračun kredita. To so mogoče tudi kakšni stroški na določenih bankah. To moraš naredit tudi zato, da javiš ali želiš, da se ti obrok zmanjša ali doba kredita.
Midva sva vzela pri Gorenjski. Tam imajo urejeno, da nakažeš na TRR od kredita in se ti ta znesek avtomatsko odbije od glavnice, ter se ti preračuna amortizacijski načrt. Privzeto se ti skrajša doba kredita. To se mi zdi najbolj elegantna rešitev in me preseneča, da to nimajo vse banke tako urejeno. Imajo pa ta 1% stroškov. Tako, da planirava odplačevat 10k na leto.
Je pa še tako, da začetni obroki imajo večji del obresti in manjši del glavnice. Na 850eur obroka bo približno 250 obresti, ter 600 glavnice. Torej, če preplačaš kredit za 600eur potem boš prišparal 250eur. Tak so mi razložli v teoriji.
Imam pa ta mesec prvi obrok. V novembru pa bom verjetno že preplačal za kakšna 2k tako, da bom takrat imel še informacije s prakse.
1) Stroški
Na leto lahko preplačaš kredit za 10.000EUR brez stroškov, kar je več ti zaračunajo 1% od tega zneska. To ima večina bank, določene imajo brez stroškov(nlb)
Po večini je tak, da kar preplačaš moraš posebej javit, da tam uslužbenec poknjiži in ti naredi preračun kredita. To so mogoče tudi kakšni stroški na določenih bankah. To moraš naredit tudi zato, da javiš ali želiš, da se ti obrok zmanjša ali doba kredita.
Midva sva vzela pri Gorenjski. Tam imajo urejeno, da nakažeš na TRR od kredita in se ti ta znesek avtomatsko odbije od glavnice, ter se ti preračuna amortizacijski načrt. Privzeto se ti skrajša doba kredita. To se mi zdi najbolj elegantna rešitev in me preseneča, da to nimajo vse banke tako urejeno. Imajo pa ta 1% stroškov. Tako, da planirava odplačevat 10k na leto.
Je pa še tako, da začetni obroki imajo večji del obresti in manjši del glavnice. Na 850eur obroka bo približno 250 obresti, ter 600 glavnice. Torej, če preplačaš kredit za 600eur potem boš prišparal 250eur. Tak so mi razložli v teoriji.
Imam pa ta mesec prvi obrok. V novembru pa bom verjetno že preplačal za kakšna 2k tako, da bom takrat imel še informacije s prakse.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0
SasoS ::
Pomoje se ti ne splača vsak mesec odplačevat, je preveč dela s tem (redko katera banka sama poknjiži preplačilo). Nalagaj na varčevalni račun in dodaj 1x / leto. Razlike ne bo več kot za par €...
MTB ::
Vprašaj na banki, kjer so edine prave informacije.
Nekatere banke imajo to čisto enostavno rešeno, da plačuješ dodaten znesek direkt na spletni strani. Nobenega kompliciranja. Pred koncem moraš še poprositi za končni izračun.
Nekatere banke imajo to čisto enostavno rešeno, da plačuješ dodaten znesek direkt na spletni strani. Nobenega kompliciranja. Pred koncem moraš še poprositi za končni izračun.
iso2000 ::
Glede na to kako je EUR vsak dan manj vreden, morda sploh ni smiselno hiteti s poplačilom - če imaš fiksno obrestno mero... Jaz sem predlani vzel kredit s fiksno, pa se mi relativno na dohodek danes precej manj pozna mesečni obrok, kot se mi je pred dvema letoma.
Ravno sklenil kredit tako, da lahko povem s prve roke.
1) Stroški
Hvala za info. Lahko še vprašam, kakšna je bila tvoja OM ter na koliko let?
freesty ::
3,5% na 10 let. Default je bila 3,7%. 0.1% so zbili, ker sem pripeljal novega komitenta, ki dobiva plačo na ta račun. Ter dodaten 0.1%, ker sem vzel zavarovanje nepremičnine preko njih(triglav). Je pa zavarovanje samo potrebno sklenit pri njih, kasneje se lahko zavarovalnica menja brez posledic.
So imeli pa isto stopnjo tudi na 20 let. Bi vzel na 20 let, če ne bi imeli 1% stroška na preplačilo, če prekoračiš 10k na leto.
So imeli pa isto stopnjo tudi na 20 let. Bi vzel na 20 let, če ne bi imeli 1% stroška na preplačilo, če prekoračiš 10k na leto.
http://www.youtube.com/watch?v=5hfYJsQAhl0
krho ::
Tako, da planirava odplačevat 10k na leto.
Pazi 10.000€ se šteje v 12 mesecih in ne koledarsko leto.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
redtech ::
Mislim, da boš doživela večji "Currency Debasement" in te za kredit s fiksno obrestno mero ni potrebno skrbeti, ker ti ga bo odplaknilo.
Vsako preplačilo do takrat je stran vržen denar, raje uživaj, za vse ostalo bodo poskrbele "vlade" & CB.
To je 25 let, že čez 10 let ti bo ta obrok, smešno nizek.
Vsako preplačilo do takrat je stran vržen denar, raje uživaj, za vse ostalo bodo poskrbele "vlade" & CB.
To je 25 let, že čez 10 let ti bo ta obrok, smešno nizek.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Stanovanjski kredit (strani: 1 2 3 4 … 54 55 56 57 )Oddelek: Loža | 475501 (50) | Lonsarg |
» | Predčasno poplačilo kredita (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12266 (4794) | shm |
» | Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 4 … 21 22 23 24 )Oddelek: Loža | 216897 (39023) | celje |
» | Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 73824 (20172) | Lonsarg |
» | Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21907 (13570) | gansta |