» »

Primankljaj IT delavcev

Primankljaj IT delavcev

««
3 / 13
»»

njyngs ::

Eni in isti morajo(te) vedno potencialno dobre debate uničit...
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

Ghost7 ::

Pri nas so zdejle 4 odšli ker so jim ponudili kot junior 50% več, v različnih firmah. Govorijo nekje o 3000Bruto. Developerji.

Valda je bila štala, ker je dobre študente težko dobit. Po drug stran pa vidim, da nas je "starcev" vedno manj, ker smo dragi (ker delamo za 2700 ali 3000 Bruto), si pa mislim, na koncu mi drek kidamo naj koga plačajo več pa bo ostal. Mi "starci" smo pa že 5 let na istem, potem pa vsake tolk cajta kakšen gre...

Je pa res da marsikdo ne bo za 500EUR bruto menjal cone ugodja, kjer si navajen, vse poznaš, nekako obvladaš delo....
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Ghost7 ()

hendriks ::

Ghost7 je izjavil:

Je pa res da marsikdo ne bo za 500EUR bruto menjal cone ugodja, kjer si navajen, vse poznaš, nekako obvladaš delo....

Podobna situacija kot meni torej :) Meni je na šihtu tako dobro, da ne bi menjal tudi za 1000€ neto več. Pa ima marsikateri junior v kakšnem Poviu večjo plačo kot jaz. Glede na to, da v povprečju delam cca 6 ali 7ur dnevno, se bom raje šel kakšen side hustle, namesto da gledam TV zvečer 2 uri.

Utk ::

3 bruto za programerje, kakršnekoli, če niso ravno začetniki, je pač danes že bolj tako. Sigurno ne toliko, da bi drek kidal...

LukiYo ::

FireSnake ::

LukiYo je izjavil:

Scrum is a cancer:
https://twitter.com/svpino/status/16958...

Tip ne ve o čem govori. Oziroma ga je mentoriral nekdo, ki nima pojma:
1) Scrum poker ni del scruma
2) Navaja tudi sestanke, ki niso del scuma. Kaže pa na to, da zadeve niso znali uporabiti
3) kaj ima to veze s scumom? Nič!
4) kaj ima to veze s scumom? Nič!
5) kaj ima to veze s scumom? Nič!
6) kaj ima to veze s scumom? Nič!
8) kaj ima to veze s scumom? Nič!
9) potrjuje točke od 1 do 8

Vir

Zdaj, ti si to prebral, se strinjal in celo objavil.
S tem si potrdil, da nimaš pojma kaj scrum je.

Drži, da scrum ni za vsako podjetje. In so potrebne prilagoditve.
AMPAK: če ga nekdo ne zna uporabljati pa ni kriva metodologija.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

But the best about Scrum are those who look you in the eye and tell you: "If it doesn't work for you, you are doing it wrong"

Lepo citiraš svoj vir. No, zdaj pa poglej kaj scrum dejansko je in mi razloži točke od 1 do 9.

Samo 3 primere dajmo:
- glede poročanja (kje v scrum guide-u to piše?)
- glede majic (kje v scrum guide-u to piše?)
- glede žoge in dejstva, da so stali (kje v scrum guide-u to piše?)

Se že veselim.

P.S. navrgel si 9 točk idiotizmov, ki s scumom nimajo nobene veze in pričakuješ, da ti bomo ploskali?

Zgodovina sprememb…

FireSnake je izjavil:

Vir

Daily Scrums improve communications, identify impediments, promote quick decision-making, bla bla, pred tem pa: We developed Scrum in the early 1990s.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: LukiYo ()

In kaj to dokazuje, po tvoje? Katero točko od 1 do 9 ovrže ali podpre?
Ali si pač kar tako navrgel eno "kost", ker ostalih argumentov nimaš?

Od 1 do 9 mi poišči, kje je to v scrum guide zahtevano.
Pa brez slepomišenja in poskusov zahajanja od rdeče niti. Ne pozabi: ti si to objavil.

Zgodovina sprememb…

FireSnake je izjavil:

Pa brez slepomišenja in poskusov zahajanja od rdeče niti. Ne pozabi: ti si to objavil.

10 točka proti: Daily meetings with guys like Firesnake.

No, si le priznal, da si objavil neumnost (spoštujem, ker pri zmoti bi bilo neumno vztrajati).
Hvala, da si to tudi potrdil ;)
Lahko zaključimo.

ZveeZ ::

crniangeo je izjavil:

Določenega kadra je premalo. Pri nas se išče na polno, plače so za slo trg zlo dobre, ampak na te razpise se prijavlja zgolj kader ki nima nobenih izkušenj in bi že v štartu nadpovprečno plačilo. Izkušeni pa se prijavljajo na te razpise samo zato, da si z našo ponudbo pri svojem delodajalcu izpogaja boljšo plačo. Seveda jim gre njihov delodajalec na roko in jim da plačo kot si jo želijo, le s to razliko, da je manjša od naše (300-500eur) .

Imate morda tudi željo uvajati neizkušene?:)
Sam sem zaplaval izven IT voda, pa sem se odločil, da bi šel karierno nazaj v to smer.

Mato989 ::

crniangeo je izjavil:

Določenega kadra je premalo. Pri nas se išče na polno, plače so za slo trg zlo dobre, ampak na te razpise se prijavlja zgolj kader ki nima nobenih izkušenj in bi že v štartu nadpovprečno plačilo. Izkušeni pa se prijavljajo na te razpise samo zato, da si z našo ponudbo pri svojem delodajalcu izpogaja boljšo plačo. Seveda jim gre njihov delodajalec na roko in jim da plačo kot si jo želijo, le s to razliko, da je manjša od naše (300-500eur) .

Kaj to pomeni? Da je treba plačo dvignit... ali pa ponudit nam svežim da se naučimo od vas mojstrov ampak vseeno malo več plačat...

Sicer glede na trenutno objavljanje v slo developer mam občutek da ni več takega manjka kadra... ogromno folka išče šiht.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Ponavadi je obratno in ti plačaš, da pridobiš znanje, bodisi s tečaji, delavnicami, študijem, prostim časom.

Mato989 je izjavil:

crniangeo je izjavil:

Kaj to pomeni? Da je treba plačo dvignit... ali pa ponudit nam svežim da se naučimo od vas mojstrov ampak vseeno malo več plačat...

Sicer glede na trenutno objavljanje v slo developer mam občutek da ni več takega manjka kadra... ogromno folka išče šiht.

Torej ti bi rad, da neizkuseni kader dobi visoko placo + zastonj instrukcije?
Ko pocrpa dovolj znanja pa hop h konkurenci?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

Moe_Lester ::

Lahko se pa firma potrudi in solidno plača, pa ne bo noben pogegnil.

Moe_Lester je izjavil:

Se strinjam, ampak pricakovati, da bo nek junior brez znanja, bil vrhunsko placan medtem ko se sele uci in je njegov doprinos firmi 0 oz se manj kot nic, ker drugi kader izgublja cas (manjsa produktivnost) z njim, je pac utopija.
No mogoce v primeru, ce ima ta junior res dober potencial. Ampak tega se ob podpisu pogodbe ne ve.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ZveeZ ()

PrihajaNodi ::

Das mu 3 mesce probe pa je to to ane. Če pa firma nima keša za take podvige je pa druga stvar.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

LeQuack ::

Če so res tolk slabe plače v slovenske IT, potem ni čudno da se samo išče, najde pa nič. Zdravniki zahtevajo 3x povprečne plače, inženirji pa imajo ne vem, 1.3x povprečne in je to dobro? Get outta here.
Quack !

karafeka ::

LukiYo je izjavil:

Scrum is a cancer:
https://twitter.com/svpino/status/16958...

Se strinjam v vsem. Totalno neproduktivno.
Seveda bodo pa kaki agilni coachi pa "scream" masterji to zagovarjali, ker bi bili drugače brez službe. Nažalost imajo podporo managementa, ker pač le-ti dobijo poročila iz teh orodij na pladnju, koliko enega kaosa, balasta in administracije je zadaj, jih pa ne zanima, ker itak drugi to delajo.

Ko ti recimo obljubljajo, da bodo Jira, scrum, kanban in podobne fluskule prinesli agilnost, fleksibilnost, učinkovitost, celo zaupanje, bejž stran.

Glede pravih IT (obrtniških) delovnih mest je pa problem, ker firme (mutlinacionalke) masovno zaposljujejo tam, kjer so kadri. Primanjkljaja ljudi v Indiji ni in se posledično že leta vse seli tja in še bolj se bo. Kar ostane so produktivni vodje, organizatorji, vodilni položaji itd., kjer pač za potrebe kontrole in nadzora, komunikacije rabiš orodja oz. metodologije, kot je scrum, ampak to ni več IT, to je fu.king javna uprava.

Rok Woot ::

Zakaj tako radi delate od doma?

Jaz grem veliko rajši v pisarno, se sploh izogibam dela doma, razen, če je res urgentno.

crniangeo ::

Mato989 je izjavil:

Plače so dobre pri nas. Glede na zadnje informacije, od nas bolje plača le peščica podjetij :)
Kot sem rekel, sem že bil na par razgovorih, in mi nobeno podjetje razen Nil-a ni ponudilo bolje kot imam sedaj.

Dva sodelavca sta nedavno prišla iz Nila nazaj k nam :)
Convictions are more dangerous foes of truth than lies.

Jaz osebno, bi podjetje menjal samo, če dobim %. Lahko delam tudi za minimalca, če je plan dober.

PS No ja, če bi bil mlajši, bi šel po mojem v Affalterbach.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Rok Woot ()

ZveeZ je izjavil:

Moe_Lester je izjavil:

Se strinjam, ampak pricakovati, da bo nek junior brez znanja, bil vrhunsko placan medtem ko se sele uci in je njegov doprinos firmi 0 oz se manj kot nic, ker drugi kader izgublja cas (manjsa produktivnost) z njim, je pac utopija.
No mogoce v primeru, ce ima ta junior res dober potencial. Ampak tega se ob podpisu pogodbe ne ve.

Včasih so firme dijakom že v srednji šoli plačevale štipendijo, da so prišli delat k njim. So bili očitno pripravljeni plačevati par let nekomu, ki še niti šole ni naredil.

Danes so načeloma dobički podjetji veliko višji, produktivnost je višja, izobraževanje je bolj dostopno in cenejše. Firme pa namesto štipendij srednješolcem ponujajo drobiž ljudem s fakulteto in pomožnosti še nekaj letnimi izkušnjami.

5ygmq ::

Moe_Lester je izjavil:

Firme pa namesto štipendij srednješolcem ponujajo drobiž ljudem s fakulteto in pomožnosti še nekaj letnimi izkušnjami.

nad_legovalec, možno, dopiši pa tudi, da je pa dosegljiva rešitev na dlani globusu preko vpn...

Ja pa prvo govorijo, da ni juniorjov za 2.5k, potem, pa prebereš, da iščejo dobre študente. Pač vzameš skoraj vsakega na probo. To, da se zna učiti, naj bi že na faksu pokazal. Rabi samo malo volje. Maš pa več faksov na izbiro, sam bi dal na prvo mesto matematike, če iščem programerje na primer. Za IT je pa skoraj vsak naravosloven faks primeren.

Pa če se izkaže, mu ne pozabit duplirat plače na konc leta ...

Rok Woot je izjavil:

Jaz grem veliko rajši v pisarno, se sploh izogibam dela doma, razen, če je res urgentno.

Zato, ker ne maram zabijati časa v avtomobilu. Če se želim peljati, se grem sicer še vedno lahko, ni mi pa treba vsako jutri vstajati ob nečloveških urah in se prebijati skozi prometne konice, zapravljati nenormalnih zneskov za bencin, spravljati v nevarnost sebe in ostale, prispevati k onesnaževanju...

Zato, ker veliko lažje zaprem laptop po 2-3 urah intenzivnega dela, ko naredim dovolj za en dan, če mi noben ne gleda pod prste. Ko sem hodil v pisarno so me čudno gledali, če sem šel domov ob 12h, so šefi, iz meni neznanega razloga, želeli, da ostanem še 3, 4 ure in zabijam čas s skrolanjem po netu.

Zato, ker bi s trenutnim delom na lokaciji firme zaslužil cca. 2x tamkanjšnjo povprečno plačo in plačeval 3 jurje najemnine na mesec. Ker živim v Sloveniji in delam za USA firme zaslužim cca. 10 kratnik povprečne slovenske plače in živim v hiši z vrtom, ki stane pol manj kot garsonjera v velikem USA mestu.

Zato, ker je moja varnost zaposlitve tako bistveno višja. Namesto, da izbiram med nekaj 10 podjetji iz moje okolice imam na izbiro praktično neskončno izbiro delodajalcev iz vseh kotičkov sveta.

Jaz imam stik tudi s strankami, tako da moje delo, ne bi mogel opravljati iz tujine, razen mogoče Avstrije oz Hrvaške. Meni je varnost delati dolgo za firmo, tako da vem, če me avto povozi, da me bodo oskrbovali. In ja jaz pridem v službo, v svojo pisarno delam par ur intenzivno in grem. Tudi če me nebi bilo 1 teden, bi nobeden nebi nič rekel ...

Imaš pa super plačo, sploh če je delavnik normalen. Ko sem jaz gledal za programerja na daljavo, mi nobeden ni ponujal 25k na mesec, zgleda znaš več. Če se da izvedeti kaj več, se priporočam. Kaj delaš? Je to redna plača, torej brez dodatkov, ali pa kakšne pripravljenosti? Če je podjetje veliko, bi prosil še za ime, lahko tudi na zasebno. Mogoče se prijavim.

Bi si pa v takem primeru, po mojem vseeno najel pisarno blizu doma. Pač mi je všeč imeti ločeno službo in privatno življenje.

Kayzon ::

Baje nas sebi dohitevajo glede plac v ITju,tok nam gre slabo v sloveniji.

miha98 ::

Kdo pa so sebi?

tony1 ::

Verjetno Srbi

bciciban_ ::

crniangeo je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Plače so dobre pri nas. Glede na zadnje informacije, od nas bolje plača le peščica podjetij :)
Kot sem rekel, sem že bil na par razgovorih, in mi nobeno podjetje razen Nil-a ni ponudilo bolje kot imam sedaj.

Dva sodelavca sta nedavno prišla iz Nila nazaj k nam :)

SnT oz. Kontron po novem?

111111111111 ::

LukiYo je izjavil:

S "primerni časi" pa mislim na AI, ki je že povzročil manjšo zaposljivost rookijev v IT, saj ravno te nadomešča (po navodilih piše querije, html/css, backend funkcije, predlaga imena spremenljivk, nadaljuje staro kodo, itd). In to je šele začetek.

Jaz bi na tvojem mestu raje sforsiral tvoje trenutno profesionalno znanje do maks nivoja, v tujini mogoče. Ali pa uporabil kombinacijo tvojega znanja skupaj z nekim IT, če je to mogoče.

Čez 5-6 let bo sranje, ker ne bo več Seniorjev, AI pa ne bo dovolj napreden.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Rok Woot je izjavil:

Da se ne vozimo 2 uri v eno smer.

WizzardOfOZ ::

LukiYo je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Lahko razložiš kaj je narobe z daily meetingom vsako jutro za 15 minut?
Če ljudje delajo od doma, moraš dobit informacije, kaj delajo in kje so z delom in kje imajo probleme, da lahko planiraš in pomagaš pri problemih.

Pa to ne velja samo za scrum.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

tony1 ::

To je za babe, ki se rade pogovarjajo v tri dni zjutraj na kavici (in pijančke, ki zjutraj enga ta kratkega ruknejo še pred kavico in zraven obglodajo pol sveta - glej sosednjo temo o alkoholizmu)... :))

redtech ::

Recimo, da znaš pisat skripte za delo z različnimi programi Office, SAP,.. da VBA, VBS.
Nekakšna avtomatizacija delovnega desktop procesa, hitrejša in bolj zanesljiva kot magični RPA.

To sicer ni moje delo sem pa zelo motiviran, s skriptami delam hitro in potem imam čas, da razvijam nove, sodelavcem kakšno spišem.

Opažam, da večina niti pomisli ne, da bi kaj drugače lahko naredili, še malo daljših formul v excelu ne znajo uporabljat...

Ali kdo pozna, če katere firme potrebujejo taka znanja?

WhiteAngel ::

Rok Woot je izjavil:

1. Zato, ker grem zjutraj raje ven v gmajno za eno uro, kot pa da bi ta cajt zabil za transport do pisarne.

2. Zato, ker imam mir, mi nihče ne bulji v monitor, če gledam neumnosti in mi nihče ne teži, kdaj grem na kavo, malico, wc ali pa spat, če se mi to zahoče.

Družbe ne pogrešam. Morda gremo 1-2x na mesec s kolegi na kosilo, to je pa to. Boljše pomoje ne gre.

tony1 je izjavil:

To je za babe, ki se rade pogovarjajo v tri dni zjutraj na kavici (in pijančke, ki zjutraj enga ta kratkega ruknejo še pred kavico in zraven obglodajo pol sveta - glej sosednjo temo o alkoholizmu)... :))

:D:)):))
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

tony1 je izjavil:

Ne moreš klepetat kar v tri dni. 15 ljudi v oddelku, vsak ima eno minuto: "Kaj si včeraj naredil? Kaj boš danes naredil? Kje imaš problem?", potem pa še lider na koncu pove, če je kaj novega in gremo delat.
Vsak dan, že vsaj zadnjih 5 let.
Storilnost se je povečala, slabi so sami odpadli, ker se ne morejo več skrivat, dela je pa vedno dosti.

WizzardOfOZ je izjavil:

tony1 je izjavil:

Ne moreš klepetat kar v tri dni. 15 ljudi v oddelku, vsak ima eno minuto: "Kaj si včeraj naredil? Kaj boš danes naredil? Kje imaš problem?", potem pa še lider na koncu pove, če je kaj novega in gremo delat.
Storilnost se je povečala, slabi so sami odpadli, ker se ne morejo več skrivat, dela je pa vedno dosti.

In zarad tega se nej nekdo vozi 2 uri vsak dan ker nisi sposoben v mejlu napisat sporočila?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

PrihajaNodi je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

tony1 je izjavil:

In zarad tega se nej nekdo vozi 2 uri vsak dan ker nisi sposoben v mejlu napisat sporočila?

Sej je sestanek preko teamsov, večina namreč dela remote.

PrihajaNodi je izjavil:

He, he, he... Nodi je še v srednjem veku.

kuall ::

WizzardOfOZ je izjavil:

"Kaj si včeraj naredil? Kaj boš danes naredil? Kje imaš problem?"

lahko razširite na to:

KAJ SI NAREDIL?
KAJ JE BILO DOBRO/SLABO?
KAKO BI TO POPRAVIL/NAREDIL BOLJE?
KAJ BOŠ NAREDIL JUTRI?

dober sistem za dvigovanje motivacije, če imaš na drugi strani dobrega poslušalca. takih sestankov se jaz na šihtu ne bi branil, ker sem imel od nekdaj problem z motivacijo. ampak po eni strani so suhoparni posebej za poslušalca in se večinoma ljudem tega ne da poslušat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kuall ()

kuall je izjavil:

KAJ SI NAREDIL?
KAJ JE BILO DOBRO/SLABO?
KAJ BOŠ NAREDIL JUTRI?

Mal sem si bruhnu v usta, ko sem si predstavljal kako me en od vas decembra 200tič to isto vpraša.

bciciban_ ::

PrihajaNodi je izjavil:

Primer česa?

Kako dela podjetje veeam.
Folk so dobesedno s ceste pobral.

Prevec jamrate

Zato pa je tolk v kurcu zadeva. :))

kuall je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

"Kaj si včeraj naredil? Kaj boš danes naredil? Kje imaš problem?"

lahko razširite na to:

KAJ SI NAREDIL?
KAJ JE BILO DOBRO/SLABO?
KAJ BOŠ NAREDIL JUTRI?

dober sistem za dvigovanje motivacije, če imaš na drugi strani dobrega poslušalca. takih sestankov se jaz na šihtu ne bi branil, ker sem imel od nekdaj problem z motivacijo. ampak po eni strani so suhoparni posebej za poslušalca in se večinoma ljudem tega ne da poslušat.

Za to sta revizija (kaj si naredil in kaj boš naredil naslednje v sprintu) in retrospektiva (kaj je bilo dobro/slabo in kako bi to popravil/naredil bolje v naslednjem sprintu).

V bistvu malo prirejen scrum za naš oddelek, ki pa pije vodo.

Zgodovina sprememb…

Glugy ::

kuall je izjavil:

Japonščina tu nima veze ampak enostavno dejstvo, da so na Japonskem 2x višje plače kot v Slovenistanu.

Sam tm je tud praksa da se dela od jutra pa do večera. Tak da ja rajš imam 2x nižjo plačo pa veliiiiiiiiiiiik več prostega časa.

Mato989 ::

WizzardOfOZ je izjavil:

LukiYo je izjavil:

FireSnake je izjavil:

Lahko razložiš kaj je narobe z daily meetingom vsako jutro za 15 minut?
Če ljudje delajo od doma, moraš dobit informacije, kaj delajo in kje so z delom in kje imajo probleme, da lahko planiraš in pomagaš pri problemih.

Pa to ne velja samo za scrum.

Zato ker imaš zato tickete ki jih pogledaš in gor se piše delo in točno veš kje so...

WizzardOfOZ je izjavil:

tony1 je izjavil:

Zato maš tickete (drugič) kaj vi ne pišete kaj delate pol je tak sestanek relativno nujen... saj se vidi kaj so naredili
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()
««
3 / 13
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Delo v Agiledrop.si? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5718397 (11763) kffa
»

Ali so v Sloveniji sploh še kakšni developerji? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28063032 (32629) LeQuack
»

Kvalitetna podjetja (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7815593 (11558) Mavrik

Več podobnih tem