» »

Štetje vrstic v Excel

Štetje vrstic v Excel

Darko! ::

Mi zna kdo povedat, kako napišem formulo za štetje števila vrstic v excelu, ki vsebujejo neko besedo (npr. "janez") ob določenem pogoju podanem v drugem stolpcu (npr. prešteje samo vrstice janezov s pogojem "1").

takole zgleda vzorec tabele:

tu sem na roke preštel, da so 3 vrstice "janezov" ob pogoju "1".

Kako bi to izračunal s funkcijo?

gensi ::

Darko! je izjavil:

Mi zna kdo povedat, kako napišem formulo za štetje števila vrstic v excelu, ki vsebujejo neko besedo (npr. "janez") ob določenem pogoju podanem v drugem stolpcu (npr. prešteje samo vrstice janezov s pogojem "1").

takole zgleda vzorec tabele:

tu sem na roke preštel, da so 3 vrstice "janezov" ob pogoju "1".

Kako bi to izračunal s funkcijo?

Najbolj enostavno je najbrž štetje z vrtilno tabelo.
V pogoj vstaviš 1
Na desni strani nastaviš: Count

bemfa ::

=COUNTIFS($B$4:$B$14,"Janez", $F$4:$F$14,"=1")

Vsaj zahvalil bi se lahko...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bemfa ()

Vsaj zahvalil bi se lahko...

Oprosti Bemfa!

Nisem tipičen uporabnik ST. Včasih nisem pri računalniku cel dan, dva, ... , ali ne grem na ST po en teden ...
Potrpljenje z menoj, prosim.
Ljudje smo različni.

;)

Torej, najlepša hvala za odgovor!

No, ta pomoč ni zame, ampak za mojo drago, ki mora preštet neke zadeve.
Ampak zdajle ko gledam, na ta način ne morem rešit njenga problema, ker sem ugotovil, da tabela ni konsistentna v zapisih :|

Tabela je pomešana ker so malo dopisoval, tako da vsebuje poleg besede "janez" še druge.
Tako nekako:

A se da dopolnit to funkcijo, da bi iz stolpca B v vsaki vrstici upošteval le "janez" in ostalo ignoriral, ker so zapisi enkrat takšni drugič drugačni ? "Janezov" z besedilom na levi in desni mi ta funkcija noče upoštevati ...

Lp
D

FireSnake ::

Kaj je na to temo do sedaj rekel naključni iskalnik?
V luči tega, da so ti dali primer, ki je zelo blizu tvoje rešitve.

P.S. punci si povedal, da znanje ni tvoje? Naj ona pride vprašati.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: FireSnake ()

nejc_nejc ::

Predlagane vnose daj posodobiti v AI.
Presenetljivo dobri rezultati.

Argonavt ::

Fantje IN PUNCE enkrat odprite napredni filter.. Tisto filter večji manjši..
Spodaj lepo piše:

? nadomesti katerikoli znakk
* nadomesti poljuben niz znakov

To se lahko uporablja tudi v funkcijah kot sta COUNFIF in COUNTIFS
Ergo

=COUNTIF(A:A;"*Janez*")

Slika sledi

Slika

Drugi del pogoja (>2000) po vzoru odgovora zgoraj pa morate sami dodat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Argonavt ()

bemfa ::

=COUNTIFS($B$4:$B$14;"*Janez*"; $F$4:$F$14;"=1")

Argonavt in Bemfa --->>> HVALA !
Deluje.
;)

ps.:

punci si povedal, da znanje ni tvoje? Naj ona pride vprašati.

Firesnake -->> precenjuješ razpoznavnost Slo Techa. Moja gospa nima pojma, da da forum sploh obstaja. Prav tako večina ljudi, s katerimi se družim (pa so med njimi recimo tudi "top" strokovnjaki za določena ozka področja) za ta forum sploh ne vedo, ali pa kakor sam - ne znajo uporabljat excela na tem nivoju, ker se pač ukvarjamo z drugimi rečmi. Če takšnemu modelu kaj porihtam v Wordu ali pa nastavim v Windowsih, sem za njih že informatik :)

Predlagane vnose daj posodobiti v AI.

nejc -->> Bolj zaupam naravni inteligenci. Za vsakdanje življenje mi popolnoma zadostuje :)

kuall ::

če bi te svoje poste napisal chatgptju v identični obliki kot si jih tukaj bi ti dal rešitev. v resnici je chatgpt še najbolj uporaben ravno za tiste najbolj neumne kar se tiče računalnikov in ravno ti ga bodo najmanj uporabljali.

Tole ne drzi povsem. ChatGpt je izjemno uporaben za nekoga, ki Excel raztura. Laik mora zna prompt sestaviti pravilno. To npr pomeni, da pri funkcijah vedno eksplicitno zahtevas output v EU notation oziroma formatu.Sicer je za laika lahko že menjava vejic v podpicja tezek izziv, sploh pri daljsih gnezdenih funkcijah.

Dodatno rad GPT malo zahalucinira in je fino naredit rocni popravek ali ga po domace napizdit, Imava s Gptjem kar vroče debate in povsem iz prve je redko pravi rezultat. Kot receno, obvladaj Excel na polno in ga boš s chatgpt krat deset. Ali bolje receno deljeno z 10, ker pri zahtevnih taskih naredis delo v 1/10 časa.

kuall je izjavil:

če bi te svoje poste napisal chatgptju v identični obliki kot si jih tukaj bi ti dal rešitev. v resnici je chatgpt še najbolj uporaben ravno za tiste najbolj neumne kar se tiče računalnikov in ravno ti ga bodo najmanj uporabljali.

Tody ::

Jah, sej ti lahko razloži vsak korak posebej. Pač ja malce se vseeeno moreš pomatrat. Če ne drugega si pa kak video na to temo pogledat. Ljudje kr pričakujejo da jim bo znanje padlo iz neba in bodo rešili tako vse probleme.

borisk ::

ja, chatgtp je kr fajn za excel, je pa res da ga moraš mal masirat, že decimalni separator je na primer običajno prvi razlog da kaj ne dela iz prve...

GupeM ::

Evo, copy-paste njegovih vprašanj s skoraj enakimi odgovori, kot jih je dobil tukaj.

Napačen odgovor, razen še si v ZDA. Vejice v formuli ne bo vzel, rabiš podpičja in naj se še tako čudno sliši to uredit laiku bo izziv. Zahtevaj vsaj foamtiraj formule za uporabo v EU.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Argonavt ()

nejc_nejc ::

Zato sem napisal, naj predlagane stvari vnese v AI.

Moje izkušnje o posodobitvi VBA vrstic so "korektno izvedeno" z malimi usmeritvami.
Res ga moraš usmerjati oziroma je fino če imaš izdelan izdelan algoritem s sintakso naj se pa on hebe...:D

Argonavt je izjavil:

Napačen odgovor, razen še si v ZDA. Vejice v formuli ne bo vzel, rabiš podpičja in naj se še tako čudno sliši to uredit laiku bo izziv. Zahtevaj vsaj foamtiraj formule za uporabo v EU.

Zanimivo. @Bemfa mu je v prvem odgovoru podal rešitev z vejicami, pa jo je uporabnik očitno sam znal popraviti na podpičja, tako da mogoče pa vendarle ni takšen izziv.

Vonjam doktorat iz statistike. Sklepamo o sposobnosti laikov na vzorcu enega (1) samooklicanega laika.

Tody ::

Argonavt samo brani svojo službo in skillset :)

Argonavt je izjavil:

Vonjam doktorat iz statistike. Sklepamo o sposobnosti laikov na vzorcu enega (1) samooklicanega laika.
Če je ta samooklicani laik tega sposoben, zakaj potem ne bi uporabil ChatGPT? Mislim, saj če mu tam ne uspe, lahko še vedno vpraša na forumu. Je pa dejstvo, da mu ChatGPT ne bi težil, da naj se mu zahvali. Je res tako težko priznati, da so stroji postali boljši v tem, kot si ti?

Daliborg ::

Argonavt je izjavil:

heeeeeej....a me hočeš prepričat da obstajajo ljudje katerim za njihovo delovno mesto je bilo razpisano "napredno znanje MS Orodij", da pojma nimajo o Excel-u pa so še vedno dobili zaposlitev????!!! HOW DARE YOU!! :))
Format life:
Warning all life will be erased!
Do you want to continue?(y/n) Y_

esel ::

GupeM je izjavil:

Argonavt je izjavil:

Če je ta samooklicani laik tega sposoben, zakaj potem ne bi uporabil ChatGPT? Mislim, saj če mu tam ne uspe, lahko še vedno vpraša na forumu.

Je pa dejstvo, da mu ChatGPT ne bi težil, da naj se mu zahvali.

Je res tako težko priznati, da so stroji postali boljši v tem, kot si ti?

Sam se ChatGPT-u na koncu vedno zahvalim za pomoč,...za vsak slučaj;)

kuall ::

Ce imas iq ok vejice v podpicje dat ni blem
Al pa gptju pastas napako pa ti raje on poprav

kuall je izjavil:

Ce imas iq ok vejice v podpicje dat ni blem
Al pa gptju pastas napako pa ti raje on poprav

To ves čas trdim. Gpt je top shit zadeva za povečanje produktivnosti. Amapak bolje kot obvladaš Excel & prompt generation, več boš izvlekel iz njega. Laik, ki se mu o orodju ne sanja, si bo s GPT sicer lahko probal pomagat, a verjetno obupal, ker ga bo zmatrala sintaksa, ločila ,sklici ali pa mini halucinacija v gnezdeni funkciji ali vba.

Mora bit pa jasno, da Excel laik je babica 75+, društvo upokojencev, zna FB in slike vnučkov pogledat, pa jo UD zadolži za seznam upokojencev, ki gredo na izlet. In mora vmes pogledat koliko obrokov je že plačal Janez stolpec Ime in je plačal stolpec plačila value 1.

Laik userji v službah pa imajo želje in potrebe ranga ( in pred dobrim letom smo to peš nakucal):
Zdaj pa go menjaj vejice v podpičja, če ne znaš kvalitetno prompt sestavit

=AND(
    LEN(A6)-LEN(SUBSTITUTE(A6,".",""))=3,
    VALUE(LEFT(A6,FIND(".",A6)-1))<256,
    VALUE(LEFT(A6,FIND(".",A6)-1))>=0,
    VALUE(MID(A6,FIND(".",A6)+1,FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)-(FIND(".",A6)+1)))<256,
    VALUE(MID(A6,FIND(".",A6)+1,FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)-(FIND(".",A6)+1)))>=0,
    VALUE(MID(A6,FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)+1,(FIND(".",A6,FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)+1)-(FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)+1))))<256,
    VALUE(MID(A6,FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)+1,(FIND(".",A6,FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)+1)-(FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)+1))))>=0,
    VALUE(RIGHT(A6,LEN(A6)-FIND(".",A6,FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)+1)))<256,
    VALUE(RIGHT(A6,LEN(A6)-FIND(".",A6,FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)+1)))>=0,
    LEFT(A6,FIND(".",A6)-1)=TEXT(VALUE(LEFT(A6,FIND(".",A6)-1)),"0"),
    MID(A6,FIND(".",A6)+1,FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)-(FIND(".",A6)+1))=TEXT(VALUE(MID(A6,FIND(".",A6)+1,FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)-(FIND(".",A6)+1))),"0"),
    MID(A6,FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)+1,(FIND(".",A6,FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)+1)-(FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)+1)))=TEXT(VALUE(MID(A6,FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)+1,(FIND(".",A6,FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)+1)-(FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)+1)))),"0"),
    RIGHT(A6,LEN(A6)-FIND(".",A6,FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)+1))=TEXT(VALUE(RIGHT(A6,LEN(A6)-FIND(".",A6,FIND(".",A6,FIND(".",A6)+1)+1))),"0")
)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Excel kako odstraniti

Oddelek: Programska oprema
9871 (561) Nebomgabiksa
»

pomoč v excelu (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
629059 (3388) omni-vor