» »

pomoč v excelu

davidb ::

Fantje, pa dekleta tudi kaj mi lahko kdo pomaga pri tem problemu:

Excel, tabela s številkami
kako naj naredim filter oz vpišem pogoje, da: kar je cifra od 0 do 0,5 ostane normalna pisava, kar je od 0,5 do 10 se pobarva krepko in kar je nad 10 se pobarva krepko rdeče

če seveda ni pretežko
tnx

paljer ::

Po moje boš rabil Excel 2007 za to.

BlackHole ::

Pogojno oblikovanje, malo poglej.
LP Marko

davidb ::

Hvala!

Pogojno oblikovanje

Rešil

bandek ::

Živjo

da ne bom odpiral nove teme na to področje bom kar tukaj vprašal. Skratka, zanima me, kako se v excelu da naredit slednje...

v enem listu imam ime izdelka in ceno. Zdaj bi pa naredil nek predračun, in bi te izdelke izbiral v predračunu. Upam da se razumemo. Naredim nek obrazec v katerem izbiram potem tiste izdelke z lista. Kako se to naredi?

Lep pozdrav

Damiani ::

Misliš da bi izbiral izdelke v celici ali bi odprl formo (obrazec) in izbral izdelek in vpisal ostale podatke?

bandek ::

Tako je, odprl bi obrazec ki je že narejen, potem bi pa samo v njem dodajal izdelke... pred tem bi pa naredil pod drugim listom bazo teh izdelkov

Damiani ::

za to boš moral stisniti alt+f11. Kreirati formo v Visual Basicu, dodati kakšen gradnik ListBox, gumb in spisati malo kode. Plus kakšen gumb na worsksheet

bauci ::

Na enem listu si narediš seznam vseh podatkov, ki jih želiš imeti na predračunu. Npr. v enem stolpcu napišeš imena izdelkov, v drugem barvo, ....Greš na Podatki - Seznam - ustvarjanje seznama in označiš podatke o imenu izdelka. S tem si ustvaril seznam "imena izdelkov". Greš na list, kjer imaš predračun in se postaviš na celico, kjer naj bi bilo ime izdelka. Greš na Podatki - veljavnost - nastavitve - dovoli in nastaviš seznam. V spodnjem okencu Vir pokažeš kje se tvoj seznam (imena izdelkov) nahaja. V tej celici lahko iz pull down menija izbiraš imena izdelkov. To zadevo ponoviš za vse kar bi rad imel v predračunu. To se pravi v Excelu imaš na listu 1 obrazec predračuna, na listu dva pa podatke, ki so navedeni v pull down menijih v obrazcu.
Upam, da sem bil dovolj razumljiv.

jedateruk ::

Ne bom nove odpiral o Excelu, pa bojim se, da sem to že enkrat spreševal, samo ne najdem :)
Recimo, da v 5 celicah uporabljam formulo =round(rand()*10;0), torej da dobim naključna števila, vendar pa nočem, da se neko število pojavlja v več celicah. Sem poskusil s tem: =round(rand()*10;0)&if(A2=A1);A2;) - v A2 imam najprej formulo za naključno število, potem pa dodam še eno formulo, da če je v A2 ista vrednost kot v A1, naj ponovi formulo v A2. Samo to ne gre in mi ponuja krožni sklic, o katerem pa nimam pojma. Se ne bi dalo to narediti tako, kot v qbasic ali podobnem programu:
1 izračun naključnega števila
2 izračun naključnega števila: if 2=1 go to 2

Zgodovina sprememb…

jedateruk ::

Da vprašam nekaj novega. A obstaja v Excelu funkcija, ki ti za za nek datum vrne dan (ponedeljek ... nedelja)? Torej, da vnesem 1. 1. 2010, vrniti bi mi moralo pa petek.

Tutankhamun ::

pomoje bi mogla obstajat.
AMD Phenom QUAD 9950 Black Edition, 8GB

dfajt ::

Imaš dve možnosti:
1. Funkcija WEEKDAY ti vrne številko dneva v tednu (nedelja = 1, sobota = 7), potem pa nekje narediš seznam dni, (pon, tor, sre) in nato kličeš vrstico te imena dneva glede na weekday.
2. V urejanju celice greš na Številko in izbereš Custom format, tam pa vpišeš ddd (za triznakovne okrajšave dni) ali ddd (za cela imena dni).

EDIT: Malček so me prehiteli :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dfajt ()

klemenSLO ::

=TEXT(WEEKDAY(A1;2);"dddd")
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

jedateruk ::

Hvala lepa. Sem eksperimentiral že prej s funkcijo weekday in mi je ratalo dobiti številko, nisem pa znal iz tega naredit besedo. Sem šel pogledat na http://office.microsoft.com/sl-si/excel..., kaj se da še delat s funkcijo text.

Zgodovina sprememb…

jedateruk ::

No, pa da vprašam še nekaj. Recimo, da je v celici A1 tekstovna vrednost "5 m" (to naj bi predstavljalo 5 minut). S funkcijo ISNUMBER(SEARCH("M";A1) lahko dobim potrditev, da je v tej celici črka "m". S čim pa lahko dobim potrditev, da je v celici številka 5? Sprašujem, ker bi rad to številko uporabil v drugi formuli, npr. da minute pretvorim v ure?

milc ::

A1 B1 C1
5 m 5 m
255 m 255 m
12 mm 12 mm
ba baba ba baba

B1==>LEFT(A1;FIND(" ";A1;1)-1)
C1==>=RIGHT(A1;LEN(A1)-FIND(" ";A1;1))

jedateruk ::

Hvala lepa.
Sem malo sprobal te funkcije, pa vidim, da če je številka na začetku, je dovolj že =LEFT(A1;1), da je rezultat številka, ki jo lahko dam v drugo formulo.
A je sploh kakšna razlika med funkcijama FIND in SEARCH?
Edit: ali obstaja funkcija, podobna kot LEFT in RIGHT, samo da ti vrne npr. od 4. do 6. znaka v celici?

Zgodovina sprememb…

milc ::

=MID(A1,4,2)
od 4 znaka dolžine 2 znaka... 4..6 znaka torej

jedateruk ::

Se mi je zdelo - sem iskal funkcijo center, pa ni ratalo :)
Zdaj pa novo vprašanje (ja saj vem, da boste znoreli zaradi mojih noob vprašanj): prej sem že težil s primerom "5 m", zdaj pa imam tako situacijo - v eni celici imam "12 h" (12 ur), potem pa to množim, da dobim "14,4 h", vendar pa bi rad, da bi mi kazalo "14 h 24 m" (0,4 ure je 24 minut). Kako se da v eno celico stlačit dve formuli? Ena formula bi bila za množenje, da bi iz 12 dobil 14,4, druga foruma pa da bi dobil dve vrednosti, to sta 14 in 24. Če obstaja kak drug način, kar povejte.

Zgodovina sprememb…

jedateruk ::

Za delati minute iz decimalk ure sem sam pogruntal: =INT(A1)&" h "&(A1-INT(A1))*60 &" m". Ampak kako imeti pred tem v isti celici tudi formulo =A1/5+A1 ?

Edit: problem rešen: =INT(D4/5+D4)&" h "&(D4/5+D4-INT(D4/5+D4))*60&" m", rezultat je pa "14 h 24 m".
Moderator, lahko brišeš moji zadnji 2 objavi :)

Zgodovina sprememb…

jedateruk ::

Spet jaz.
Recimo, da imam od A1 do A5 neke vrednosti, pa si z =MAX(A1:A8) dobim najvišjo vrednost. Kako pa naštimam, da mi bo pokazalo, v kateri celici je najvišja vrednost?
Težji podoben primer: imam 10 listov, na vsakem pa enako stanje; na A1 imam svoj naziv lista, na A5 pa neko vrednost in bi rad, da mi pokaže, na katerem listu je najvišja vrednost, še raje bi pa videl, da mi pokaže A1 (naziv lista) tistega lista, na katerem je ta najvišja vrednost.
Hvala za pomoč.

Ajrina ::

@tedomedo:
1. s pogojnim oblikovanjem. izbereš, da ti obarva najvišjo vrednost v nekem obsegu podatkov. v tvojem primeru a1:a8.
2. mi ne pride na misel drugo kot makri. mogoče bo imel kdo drug boljšo idejo.

jedateruk ::

Ko smo že pri pogojnem oblikovanju: pri verziji 2007 mi napiše, da se ne more uporabljati vrednosti na drugih listih za pogojno oblikovanje. Pa me zanima, če obstaja kak trik, ko bi se to vseeno dalo - brez kopiranja celic oz. vrednosti iz drugih listov na list, kjer naj bi bilo pogojno oblikovanje :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

excel -

Oddelek: Pomoč in nasveti
10428 (236) nejcek74
»

Excel: stolpce v vrstice ?

Oddelek: Programska oprema
82815 (2443) _jackson_
»

Pomoč v excelu

Oddelek: Programska oprema
171110 (725) bosces
»

Excel-pomoc

Oddelek: Programiranje
91589 (1422) RuN
»

Excel pomoco prosim

Oddelek: Programiranje
91643 (1488) Saša

Več podobnih tem