» »

pomoč v excelu

davidb ::

Fantje, pa dekleta tudi kaj mi lahko kdo pomaga pri tem problemu:

Excel, tabela s številkami
kako naj naredim filter oz vpišem pogoje, da: kar je cifra od 0 do 0,5 ostane normalna pisava, kar je od 0,5 do 10 se pobarva krepko in kar je nad 10 se pobarva krepko rdeče

če seveda ni pretežko
tnx

paljer ::

Po moje boš rabil Excel 2007 za to.

BlackHole ::

Pogojno oblikovanje, malo poglej.
LP Marko

davidb ::

Hvala!

Pogojno oblikovanje

Rešil

bandek ::

Živjo

da ne bom odpiral nove teme na to področje bom kar tukaj vprašal. Skratka, zanima me, kako se v excelu da naredit slednje...

v enem listu imam ime izdelka in ceno. Zdaj bi pa naredil nek predračun, in bi te izdelke izbiral v predračunu. Upam da se razumemo. Naredim nek obrazec v katerem izbiram potem tiste izdelke z lista. Kako se to naredi?

Lep pozdrav

Damiani ::

Misliš da bi izbiral izdelke v celici ali bi odprl formo (obrazec) in izbral izdelek in vpisal ostale podatke?

bandek ::

Tako je, odprl bi obrazec ki je že narejen, potem bi pa samo v njem dodajal izdelke... pred tem bi pa naredil pod drugim listom bazo teh izdelkov

Damiani ::

za to boš moral stisniti alt+f11. Kreirati formo v Visual Basicu, dodati kakšen gradnik ListBox, gumb in spisati malo kode. Plus kakšen gumb na worsksheet

bauci ::

Na enem listu si narediš seznam vseh podatkov, ki jih želiš imeti na predračunu. Npr. v enem stolpcu napišeš imena izdelkov, v drugem barvo, ....Greš na Podatki - Seznam - ustvarjanje seznama in označiš podatke o imenu izdelka. S tem si ustvaril seznam "imena izdelkov". Greš na list, kjer imaš predračun in se postaviš na celico, kjer naj bi bilo ime izdelka. Greš na Podatki - veljavnost - nastavitve - dovoli in nastaviš seznam. V spodnjem okencu Vir pokažeš kje se tvoj seznam (imena izdelkov) nahaja. V tej celici lahko iz pull down menija izbiraš imena izdelkov. To zadevo ponoviš za vse kar bi rad imel v predračunu. To se pravi v Excelu imaš na listu 1 obrazec predračuna, na listu dva pa podatke, ki so navedeni v pull down menijih v obrazcu.
Upam, da sem bil dovolj razumljiv.

jedateruk ::

Ne bom nove odpiral o Excelu, pa bojim se, da sem to že enkrat spreševal, samo ne najdem :)
Recimo, da v 5 celicah uporabljam formulo =round(rand()*10;0), torej da dobim naključna števila, vendar pa nočem, da se neko število pojavlja v več celicah. Sem poskusil s tem: =round(rand()*10;0)&if(A2=A1);A2;) - v A2 imam najprej formulo za naključno število, potem pa dodam še eno formulo, da če je v A2 ista vrednost kot v A1, naj ponovi formulo v A2. Samo to ne gre in mi ponuja krožni sklic, o katerem pa nimam pojma. Se ne bi dalo to narediti tako, kot v qbasic ali podobnem programu:
1 izračun naključnega števila
2 izračun naključnega števila: if 2=1 go to 2

Zgodovina sprememb…

jedateruk ::

Da vprašam nekaj novega. A obstaja v Excelu funkcija, ki ti za za nek datum vrne dan (ponedeljek ... nedelja)? Torej, da vnesem 1. 1. 2010, vrniti bi mi moralo pa petek.

Tutankhamun ::

pomoje bi mogla obstajat.
AMD Phenom QUAD 9950 Black Edition, 8GB

dfajt ::

Imaš dve možnosti:
1. Funkcija WEEKDAY ti vrne številko dneva v tednu (nedelja = 1, sobota = 7), potem pa nekje narediš seznam dni, (pon, tor, sre) in nato kličeš vrstico te imena dneva glede na weekday.
2. V urejanju celice greš na Številko in izbereš Custom format, tam pa vpišeš ddd (za triznakovne okrajšave dni) ali ddd (za cela imena dni).

EDIT: Malček so me prehiteli :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dfajt ()

klemenSLO ::

=TEXT(WEEKDAY(A1;2);"dddd")
Life is not measured in minutes, but in MOMENTS...

jedateruk ::

Hvala lepa. Sem eksperimentiral že prej s funkcijo weekday in mi je ratalo dobiti številko, nisem pa znal iz tega naredit besedo. Sem šel pogledat na http://office.microsoft.com/sl-si/excel..., kaj se da še delat s funkcijo text.

Zgodovina sprememb…

jedateruk ::

No, pa da vprašam še nekaj. Recimo, da je v celici A1 tekstovna vrednost "5 m" (to naj bi predstavljalo 5 minut). S funkcijo ISNUMBER(SEARCH("M";A1) lahko dobim potrditev, da je v tej celici črka "m". S čim pa lahko dobim potrditev, da je v celici številka 5? Sprašujem, ker bi rad to številko uporabil v drugi formuli, npr. da minute pretvorim v ure?

milc ::

A1 B1 C1
5 m 5 m
255 m 255 m
12 mm 12 mm
ba baba ba baba

B1==>LEFT(A1;FIND(" ";A1;1)-1)
C1==>=RIGHT(A1;LEN(A1)-FIND(" ";A1;1))

jedateruk ::

Hvala lepa.
Sem malo sprobal te funkcije, pa vidim, da če je številka na začetku, je dovolj že =LEFT(A1;1), da je rezultat številka, ki jo lahko dam v drugo formulo.
A je sploh kakšna razlika med funkcijama FIND in SEARCH?
Edit: ali obstaja funkcija, podobna kot LEFT in RIGHT, samo da ti vrne npr. od 4. do 6. znaka v celici?

Zgodovina sprememb…

milc ::

=MID(A1,4,2)
od 4 znaka dolžine 2 znaka... 4..6 znaka torej

jedateruk ::

Se mi je zdelo - sem iskal funkcijo center, pa ni ratalo :)
Zdaj pa novo vprašanje (ja saj vem, da boste znoreli zaradi mojih noob vprašanj): prej sem že težil s primerom "5 m", zdaj pa imam tako situacijo - v eni celici imam "12 h" (12 ur), potem pa to množim, da dobim "14,4 h", vendar pa bi rad, da bi mi kazalo "14 h 24 m" (0,4 ure je 24 minut). Kako se da v eno celico stlačit dve formuli? Ena formula bi bila za množenje, da bi iz 12 dobil 14,4, druga foruma pa da bi dobil dve vrednosti, to sta 14 in 24. Če obstaja kak drug način, kar povejte.

Zgodovina sprememb…

jedateruk ::

Za delati minute iz decimalk ure sem sam pogruntal: =INT(A1)&" h "&(A1-INT(A1))*60 &" m". Ampak kako imeti pred tem v isti celici tudi formulo =A1/5+A1 ?

Edit: problem rešen: =INT(D4/5+D4)&" h "&(D4/5+D4-INT(D4/5+D4))*60&" m", rezultat je pa "14 h 24 m".
Moderator, lahko brišeš moji zadnji 2 objavi :)

Zgodovina sprememb…

jedateruk ::

Spet jaz.
Recimo, da imam od A1 do A5 neke vrednosti, pa si z =MAX(A1:A8) dobim najvišjo vrednost. Kako pa naštimam, da mi bo pokazalo, v kateri celici je najvišja vrednost?
Težji podoben primer: imam 10 listov, na vsakem pa enako stanje; na A1 imam svoj naziv lista, na A5 pa neko vrednost in bi rad, da mi pokaže, na katerem listu je najvišja vrednost, še raje bi pa videl, da mi pokaže A1 (naziv lista) tistega lista, na katerem je ta najvišja vrednost.
Hvala za pomoč.

Ajrina ::

@tedomedo:
1. s pogojnim oblikovanjem. izbereš, da ti obarva najvišjo vrednost v nekem obsegu podatkov. v tvojem primeru a1:a8.
2. mi ne pride na misel drugo kot makri. mogoče bo imel kdo drug boljšo idejo.

jedateruk ::

Ko smo že pri pogojnem oblikovanju: pri verziji 2007 mi napiše, da se ne more uporabljati vrednosti na drugih listih za pogojno oblikovanje. Pa me zanima, če obstaja kak trik, ko bi se to vseeno dalo - brez kopiranja celic oz. vrednosti iz drugih listov na list, kjer naj bi bilo pogojno oblikovanje :)

jedateruk ::

Here we go again...
Recimo, da imam formulo =5*3+(7-5)*2, rezultat je 19. Recimo, da jaz že imam številko 19, ki je osnova, hotel bi pa dobiti rezultat, ki bi bil pri tej osnovi številka 5? En tak primer: 20 = x*3+(7-x)*2
x je številka, ki jo hočem dobiti.

Moderator, zbriši moje zadnje tri objave.

Zgodovina sprememb…

msjr ::

jedateruk ::

Spet jaz, mater sem tečen, a ne. Imam excel 2007 in bi rad, da ko vlečem celico iz spodnjega desnega kota (da se nadaljuje niz), da mi kaže med vlečenjem možno vrednost naslednje celice. V bolj starem officu je bilo to možno, se da to nastaviti tudi za excel 2007? Imam neke formule in bi rad vedel, ko kje naj vlečem, ne pa da potegnem nekaj malega, spustim gumb in potem spet vlečem, če še nisem prišel do cilja.

Zgodovina sprememb…

Map ::

Zdravo! Rabim pomoč pri izdelovanju neke etikete v excelu.

Prva težava je, da izberem območje tiskanja v velikosti nekaj manj kot A5 format, ne vem pa, kje naj določim, da mi to etiketo razmoži po A4 formatu, če želim več kopij. Pod print in copies ne gre, samo določam število skopiranih listov. Območja niti ne razmoži ne glede na velikost.

Pod drugo pa me zanima, kako lahko v excelu generiram črtno kodo? Poizkusil sem TBar Code in je super enostaven, ampak nimam kupljenega in je na levi strani kode napis demo. A je kaj takega brezplačnega? Rabim pa kodo EAN/UCC 128. In glede na to, da mora biti koda dokaj lepo natisnjena, me zanima, če lahko za posamezna polja določam kvaliteto tiskanja? Recimo, da bi kodo natisnil z best kvaliteto, ostalo pa s fast draft.

videc ::

Map je izjavil:

Zdravo! Rabim pomoč pri izdelovanju neke etikete v excelu.
Prva težava je, da izberem območje tiskanja v velikosti nekaj manj kot A5 format, ne vem pa, kje naj določim, da mi to etiketo razmoži po A4 formatu, če želim več kopij. Pod print in copies ne gre, samo določam število skopiranih listov. Območja niti ne razmoži ne glede na velikost.
Uporabi Word in kot vir podatkov excel tabelo. V Wordu poglej meni "Mailings". Tudi na MS strani imaš veliko napotkov, tudi google jih najde malo morje.

Map je izjavil:

Pod drugo pa me zanima, kako lahko v excelu generiram črtno kodo? Poizkusil sem TBar Code in je super enostaven, ampak nimam kupljenega in je na levi strani kode napis demo. A je kaj takega brezplačnega? Rabim pa kodo EAN/UCC 128. In glede na to, da mora biti koda dokaj lepo natisnjena, me zanima, če lahko za posamezna polja določam kvaliteto tiskanja? Recimo, da bi kodo natisnil z best kvaliteto, ostalo pa s fast draft.
Uporabiš font, Code128 za kodo 128. Če rabiš drug tip bar kode, lahko uporabiš tudi font 7of9. Viri: malo se znajdi in poišči sam. http://freebarcodefonts.dobsonsw.com/co...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: videc ()

msjr ::

Če ne rabiš velikih serij lahko barkode narediš z https://serialio.com/Tools/Barcode/barc...

miko22 ::

Mogoče kdo ve kako pridobiti iz excela v vsako celico svoje podatke(ime, priimek, email, telefonska,...) Imam datoteko cvs, izvožen imenik, ločeno z vejico.
Ker je vedno limiter vejica, se ne znajdem, kako ločit...

celada ::

Pri importu izberi delimiter , ?
Asus p5q-pro, 1,5 TB Segate Baraccuda , Sapphire Ati radeon 4850
Core 2 Duo E8400 4Gb rama

Groove ::

Ko importaš v Excel, izberi "," kot delimiter. Nato označi stolpce, ki jih potrebuješ in jim določi podatkovni tip. Tudi telefonska številka bo najverjetneje kar "Text".

miko22 ::

Hvala, deluje.

mitkos ::

Tudi sam sem pred problemom v Excelu.
Kaj želim je napisano na sliki v komentarju. Če se to da narediti z eno enačbo v eni celici.

 Slika

Slika

SeMiNeSanja ::

uporabiš IF ukaze v formulah...
Malo poglej kakšne primere rabe IF na youtube ali drugje.

mitkos ::

Rezultat je jara kača. Obstaja kaj krajšega?

=(ABS(MAX(IF(C29=0;"0";C28-C29);IF(D29=0;"0";D28-D29);IF(E29=0;"0";E28-E29);IF(F29=0;"0";F28-F29);IF(G29=0;"0";G28-G29);IF(H29=0;"0";H28-H29);IF(I29=0;"0";I28-I29);IF(J29=0;"0";J28-J29);IF(K29=0;"0";K28-K29)))+ABS(MIN(IF(C29=0;"0";C28-C29);IF(D29=0;"0";D28-D29);IF(E29=0;"0";E28-E29);IF(F29=0;"0";F28-F29);IF(G29=0;"0";G28-G29);IF(H29=0;"0";H28-H29);IF(I29=0;"0";I28-I29);IF(J29=0;"0";J28-J29);IF(K29=0;"0";K28-K29))))*1000

amacar ::

Tole bo boljše:
=(ABS(MAX(IF(A2:I2 <> 0; A1:I1-A2:I2))) + ABS(MIN(IF(A2:I2 <> 0; A1:I1-A2:I2))))*1000

Ampak ko vneseš formulo, moraš držati ctrl+shift in pritisniti enter, da se ti formula spremeni v
{=(ABS(MAX(IF(A2:I2 <> 0; A1:I1-A2:I2))) + ABS(MIN(IF(A2:I2 <> 0; A1:I1-A2:I2))))*1000}


Zgodovina sprememb…

  • spremenil: amacar ()

mitkos ::

@amacar hvala za tole. Dela super.

Bi mi morda še razložil zakaj so zaviti oklepaji in zakaj držati CTRL+SHIFT ter kaj pomeni zapis za vrednost 0. (ne pusti mi forum dati znak za večje in manjše)

amacar ::

Zaviti oklepaji so zato, ker delamo nad posameznim elementom v polju (npr: A2:I2 pomeni, da bomo preverili MAX nad vsemi vrednostmi med A2 in I2). (sodeč po googlu, še nisem prej nikoli tega uporabil, ker excela ravno ne uporabljam)

CTRL+SHIFT je potrebno držati, ker včasih ne pusti vpisati vrednosti (zopet sodeč po googlu, ker še nisem uporabljal prej) z
{funkcija}

Zapis
A2 <> 0

pomeni, A2 je različen od 0, v zgornjem primeru torej naredi MAX samo nad tistimi, kjer je element v drugi vrstici različen od 0

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: amacar ()

prtenjam ::

Pozdravljen,

To o čemur govoriš so tki. "matrične funkcije", več o njih pa tukaj
Matjaž Prtenjak
http://www.matjazev.net
http://www.mexcel.biz

mitkos ::

@amacar Hvala toda sem ugotovil, da v nekaterih primerih tvoja formula ne deluje. Naprimer če je le ena vrednost in vse ostale 0 ne računa pravilno, pa še nekaj primerov je, ko pri moji jari kači je rezultat OK, pri tvoji pa je malček drugačen.

Hvala, bom še malo pogledal te matrične funkcije.

Motion ::

Jst bi rabu mal pomoči z Excelom.
Imam dva izdelka a in b, Vsak izdelek ma 4 stolpce različnih premerov (5,10,15 in 25mm) za vsak premer sem naredu 5 meritev in sem jih spravil v tabele. (spodaj)


Zdaj me zanima kako bi naredu tak graf. Da bi meu na x osi premere stolpcev (5,10,15,...) na Y osi pa odstopanje. Graf pa da bi prikazoval odstopanja glede na premer.(slika spodi)

Če se da da bi na koncu grafa za izdelek a in b združil v en tak graf.

prozac ::

predlagam da dodaš še stolpec, kjer izračunaš meritev - premer
potem narediš tako, da so vse razlike izdelka a pozitivne, vse razlike izdelka b pa negativne - na ta način boš lahko prikazal meritve izdelka a nad x osjo in meritve izdelka b pod x osjo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Excel - dopolnitev polj z 0

Oddelek: Programska oprema
5179 (116) He-Man
»

Excel - kako odšteti odstotek le pozitivnim številom v stolpcu

Oddelek: Pomoč in nasveti
7368 (271) luzork
»

Pomoč v excelu

Oddelek: Programiranje
7526 (347) galu
»

Excel

Oddelek: Programska oprema
9690 (324) prtenjam
»

excel+visual basic

Oddelek: Pomoč in nasveti
10662 (549) švrk

Več podobnih tem