» »

Stroški pri d.o.o.

Stroški pri d.o.o.

«
1
2

bhfg ::

Recimo da odprem d.o.o. in sem tam naveden kot ustanovitelj in direktor (je možno, da je d.o.o. brez direktorja) in nič ne poslujem ter nimam nobenega zaposlenega. Ali imam potem s tem kakšne stroške (razen 7500 EUR za ustanovni kapital), če nikomur ne rabim izplačevati plač? Če poslovanja ni, potem tudi nobenih davčnih obveznosti nimam? Je prav? Hvala za pomoč.

user4683 ::

Cca 40eur vsako leto, ki jih daš AJPESu za objavo letnega poročila in morda še nekaj 10eur nekomu, da ti skupaj vrže zaključni račun, ki bi moral biti precej enostaven, če nimaš nič prihodkov in odhodkov. D.o.o. mora imeti poslovodjo, ki pa ne rabi biti zaposlen v tem dooju, če je že zavarovan za polni delovni čas nekje drugje.

Apple ::

Obvezno rabiš TRR, kar te mesečno prav tako nekaj stane (v Sloveniji). Računovodska firma ti bo zaračunala izdelavo letnega poročila za AJPES/FURS.
LP, Apple

eniLS ::

Potreboval boš TRR račun, kjer so stroški in vsako leto bo potrebno oddati letno poročilo.
d.o.o. potrebuje direktorja oziroma poslovodno osebo.
In kot lastnik in direktor moreš biti nekje drugje zaposlen, oziroma imeti plačane prispevke, če nisi se moraš zaposliti na svojem d.o.o..

konzola ::

eniLS je izjavil:

Potreboval boš TRR račun, kjer so stroški in vsako leto bo potrebno oddati letno poročilo.
d.o.o. potrebuje direktorja oziroma poslovodno osebo.
In kot lastnik in direktor moreš biti nekje drugje zaposlen, oziroma imeti plačane prispevke, če nisi se moraš zaposliti na svojem d.o.o..

Bi mi znal kdo tole razloziti, kaj ce delas samo 500-1000 EUR na mesec v prvem letu in si ne moras izplacevati place? Si prisiljen placevati izkljucno samo prispevke?

Invictus ::

Za 1000 EUR na mesec odpri s.p.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

velikBrokoli ::

A pa lahko neizplačaš plačo, če se s tem strinjaš? To je zanimivo vprašanje.

darkolord ::

Ne, plačo moraš izplačati.

velikBrokoli ::

Pri tako nizkih prihodkih se tudi s.p.ja ne splača odpreti, ker ti minimalni prispevki vse požrejo.

Za take nizke zneske se splača le plačilo v kriptu ali delo na črno z gotovino :))

Če želi d.o.o., se na začetku najbolj splača za direktorja postaviti nekoga, ki je zaposlen drugje, tako da potem s tem ni nobenih stroškov.

Sicer pa, nekje je treba začeti, veliko biznisov je takšnih, da traja nekaj časa, da se zadeva ulaufa.

matic492 ::

Plačo moraš izplačat, ne pomeni pa to EUR na račun.

Lahko narediš računovodsko, torej vsak mesec narediš nulo tako, da si knjižiš posojilo v znesku plače. Torej če je tvoja neto plača 1000EUR, si vsak mesec dal svojem DOOju 1000EUR posojila. Seveda ti to posojilo DOO mora vrnit + moraš obrčaunavat obresti in posledično kot fizična oseba plačaš 25% davka na dohodek iz obresti. Ampak če se greš to samo par mescev bojo to itak majhni zneski.

Če si ti 100% lastnik DOOja in imaš samo sebe zaposlenega lahko delaš to v nedogled (do zaprtja DOOja), ker sam sebe valda ne boš tožu lol.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

Po ZDR se plača izplačuje izključno na TRR delavca, najkasneje na za to določen dan. Če delaš drugače, si v prekršku, in morebitne inšpekcije ostalo ne zanima.

Lahko sicer isti znesek vrtiš okrog (plača -> posojilo -> plača -> posojilo -> ...), ampak transakcije morajo biti.

Zgodovina sprememb…

No glede nato, da je začetni kapital za doo 7500€ če se ne motim, potem itak ni problem sem pa tja istih 1000€ nakazovat.

feryz ::

matic492 je izjavil:

Kakšno plačo moraš izplačati na d.o.o? To je doo, ne sp.
Če nima zaposlenih, tudi plač ni. Bo pa dobiček in davek nanj. Če se bo kaj nakapalo na račun.

MadMicka ::

Nehite klobasati no. Ce si direktor in obenem zaposlen, si ne rabis izplacevati neto place na osebni racun, drugo pa je, da placas dohodnino in prispevke od minimalne place. Se pravi tista bedarija s posojili odpade.

feryz je izjavil:

matic492 je izjavil:

Kakšno plačo moraš izplačati na d.o.o? To je doo, ne sp.
Če nima zaposlenih, tudi plač ni. Bo pa dobiček in davek nanj. Če se bo kaj nakapalo na račun.

Vprašal je, če si more izplačevati plačo, zato sem predvideval, da se bo zaposlil tam.

Imaš pa prav, če ni zaposlenih na DOOju, potem teh stroškov ni, ampak potem mora bit on zaposlen nekje drugje.

MadMicka je izjavil:

Nehite klobasati no. Ce si direktor in obenem zaposlen, si ne rabis izplacevati neto place na osebni racun, drugo pa je, da placas dohodnino in prispevke od minimalne place. Se pravi tista bedarija s posojili odpade.

Ne vem kaj misliš s tem, če si zaposlen,potem si moraš plačo izplačat, enako kot vsi ostali zaposleni, to da si lastnik ne vpliva na to. Če se jaz lažem, prosim za vire za to kar si ti napisal.

Zgodovina sprememb…

MadMicka je izjavil:

Lahko pokažeš, kje je v zakonu opcija, da plače ne izplačaš?

Plača, povračila stroškov v zvezi z delom in drugi prejemki delavca se izplačujejo v skladu z zakonom preko bančnega računa delavca. S kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti se lahko določi drugačen način izplačevanja povračil stroškov v zvezi z delom in drugih prejemkov delavca. Plača mora biti delavcu na razpolago na določen plačilni dan.

Zgodovina sprememb…

link_up ::

najbolj enostaven strosek so zaposleni...potem morda kaksna najemnina, narocnine...

pri dobicku se pa drzavi itak odpelje...v treh letih je njihov...
In and Out

Okej bom vprasal se drugace, vse cisto hipoteticno. Imam nasparanih 100k in zelim odpret d.o.o. ker se zelim resneje lotit nekega svojega projekat. Imam zagotovljenih par 100 EUR na mesec. Zaposlen nisem nikjer.

Recimo ce odpiras LTD, LLC ali karkoli/kjerkoli izven Slovenije nimas nobene obveze da si kot direktor izplacas placo. Se mi zdi da je to nasa neka retardirana posebnost, kjer se spet misli da moras samo odpret firmo in ti denar kar magicno zacne kapljat v narocje.

Tako da za ta primer ima @matic492 verjetno prav. Ce karikiram: Odprem firmo z vlozkom 7500 EUR v firmo.

Vsak mesec si kot zaposleni direktor izplacam minimalno bruto placo ~1253 EUR, na osebni transakcijski racun mi kapne ~900 EUR (se pravi cca. 350 eur gre za davek + prispevke).

1. mesec
Firma: 7500 EUR
Firma izposojeno: 0
Izplacilo place: 1253
Jaz prejmem 900 EUR
Naredim posojilo firmi za 900 EUR
Firmi ostane: 6247 + 900 EUR posojila

2. mesec
Firma: 6247
Firma izposojeno: 900 EUR
Izplacilo place: 1253
Jaz prejmem 900 EUR
Naredim posojilo firmi za 900 EUR
Firmi ostane: 4994 + 1800 EUR posojila

itd.

Se pravi izgubis vsak mesec (na grobo) 350 EUR + racunovodstvo + ostali stroski.

Že strošek plače si totalno falil, kje je še vse ostalo.

Kanban ::

konzola je izjavil:

Recimo ce odpiras LTD, LLC ali karkoli/kjerkoli izven Slovenije nimas nobene obveze da si kot direktor izplacas placo. Se mi zdi da je to nasa neka retardirana posebnost

Si strokovnjak za cel svet?

Ogromno držav ima pravilo, da mora imeti podjetje poslovodjo. Verjetno kar cel svet. Ogromno držav ima tudi pravilo, da je poslovodja lahko zaposlen v podjetju, ali pa tudi ne, če je že zaposlen kje drugje. Če je poslovodja v podjetju zaposlen, potem seveda mora imeti plačo. Če v podjetju ni zaposlen, plače nima.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Kanban ()

Holyfuck. Kaj ko rajs ne bi izgubljala casa s tipkanjem kot pa da ogovarjata na neki kar nima veze. Ja sure, nisem racunal z bruto-bruto. Ja sure, ce si zaposlen rabis placo, ampak jaz govorim o tem da si drugod (US, UK, SK, ...) lahko direktor brez da prejamas placo. Stop being an NPC...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: konzola ()

Zakaj pa potem daš za primer plačo?
Ali daj pravilno, ali jo ne daj.

Btw, jaz imam firmo, d.o.o., ki ne dela nič. Dam 40 evrov za Ajpes in plačam nekaj malega dobička od računa ali dveh. Toliko, da je videti, da nekaj miga.

Banko imam gratis, ker je poravnana drugje.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

konzola je izjavil:

Holyfuck. Kaj ko rajs ne bi izgubljala casa s tipkanjem kot pa da ogovarjata na neki kar nima veze. Ja sure, nisem racunal z bruto-bruto. Ja sure, ce si zaposlen rabis placo, ampak jaz govorim o tem da si drugod (US, UK, SK, ...) lahko direktor brez da prejamas placo. Stop being an NPC...

Aha, smo že pri tem, da obstajajo države. Tudi pri nas si lahko poslovodja brez plače. Samo zdravstveno in pokojninsko moraš biti zavarovan kje drugje.

Zgodovina sprememb…

In tocno po tem sprasujem. Kako se to opredeli? D.o.o., ki ima lastnika, nima pa direktorja?

d.o.o. mora imeti poslovodjo. Feryz je verjetno zaposlen drugje, ali pa je poslovodja nekdo drug.

Oh ffs, this is going nowhere.

Ja več kot očitno si kognitivno omejen, če ne razumeš tega preprostega koncepta.

Mogoče ti bo to, da podjetje mora imeti poslovodjo bolj jasno z uporabo zakonodajnega izrazoslovja:
https://zakonodaja.com/zakon/zgd-1/515-...

Zgodovina sprememb…

konzola je izjavil:

Se pravi izgubis vsak mesec (na grobo) 350 EUR + racunovodstvo + ostali stroski.

Ja, na grobo je nekako tako (seveda pozabil si bruto-bruto, strošek za minimalno plačo je okoli 500-600EUR na mesec), za detajle pa itak najboljše da vprašaš računovodkinjo, ne pa vse nas pametnjakoviče tukaj.

Zgodovina sprememb…

Ne, lahko ima zgolj direktorja. In ni treba, da je zaposlen.
Razen če govoriš striktno o eno osebnem doo. Ta je bolj sp kot kaj drugega. Zato je družbenik hkrati tudi poslovodja.

Going nowhere?
Pravzaprav gre v pravo stran. Očitno si nekateri predstavljajo, da daš na račun 7 jurjev in pol in imaš firmo, ki jo rabiš ali ne. Pač čaka. Resnica je zelo drugačna in vse prej kot poceni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Kanban je izjavil:

d.o.o. mora imeti poslovodjo. Feryz je verjetno zaposlen drugje, ali pa je poslovodja nekdo drug.

konzola je izjavil:

Oh ffs, this is going nowhere.

Če si ti zaposlen drugje pač daš mami ali očetu za podpisat, da je on/a poslovodja in je to-to..

Zakaj pa misliš da ima minister za finance vpisano ženo kot direktorico, pa 0 zaposlenih.

Zgodovina sprememb…

SasoS ::

Direktor (oz. poslovodja) če je hkrati lastnik, ne rabi bit zaposlen. Tudi zavarovanje je drugačno (osnova 40 se mi zdi, namesto 01) zato ne pade čist pod vse točke ZDR-ja.

DOO je direktorju/lastniku dolžan pokrivat minimalne prispevke (ki so nekoliko višji kot prispevki od minimalne plače) če ta ni zaposlen drugje. Se pravi ne more bit lastnik na zavodu, firma mora plačevat prispevke za njega. Koliko si on potem plača še plače sebi na račun, je njegova stvar.

feryz je izjavil:

Razen če govoriš striktno o eno osebnem doo. Ta je bolj sp kot kaj drugega. Zato je družbenik hkrati tudi poslovodja.

Ni nujno, da je družbenik hkrati tudi poslovodja. Enoosebni doo pomeni zgolj to, da ima enega družbenika. Malo ponesrečen izraz, je pa v praksi velikokrat res edini družbenik tudi direktor.

Zgodovina sprememb…

Mislim da je nujno. Ne bom pa trdil za sveto.

SasoS je izjavil:

Direktor (oz. poslovodja) če je hkrati lastnik, ne rabi bit zaposlen. Tudi zavarovanje je drugačno (osnova 40 se mi zdi, namesto 01) zato ne pade čist pod vse točke ZDR-ja.

DOO je direktorju/lastniku dolžan pokrivat minimalne prispevke (ki so nekoliko višji kot prispevki od minimalne plače) če ta ni zaposlen drugje. Se pravi ne more bit lastnik na zavodu, firma mora plačevat prispevke za njega. Koliko si on potem plača še plače sebi na račun, je njegova stvar.

To je sicer detajl, ampak smo že debatirali v drugih temah, da to baje že nekaj let ni več res, in da se lastniko zaposli po istem postopku kot vsi ostali zaposleni (ista minimalna plača).

feryz je izjavil:

Mislim da je nujno. Ne bom pa trdil za sveto.

No, ni. Trdim za sveto :)

Tudi jaz sem prepričan, da ni nujno, sej pravim, vzemi si za vzor Boštjančiča, njegov DOO nima zaposlenih, za direktorco je pa žena vpisana :)

Naslednji korak je, da si najdeš kontakt v Belizeju in začneš plačevat za izobraževanje pilotov. Uči se od ministra, naj ti bo vzor :))

Invictus ::

feryz je izjavil:

Ne, lahko ima zgolj direktorja. In ni treba, da je zaposlen.

Going nowhere?
Pravzaprav gre v pravo stran. Očitno si nekateri predstavljajo, da daš na račun 7 jurjev in pol in imaš firmo, ki jo rabiš ali ne. Pač čaka. Resnica je zelo drugačna in vse prej kot poceni.

Pravzaprav firma ne rabi direktorja, ampak prokurista.

Sam ponavadi je to ena in ista oseba.

https://mladipodjetnik.si/podjetniski-k...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Še en strokovnjak ki nima pojma. Prokurist in poslovodja sta dve različni stvari. Preberi kar sem že zgoraj prilepil: https://zakonodaja.com/zakon/zgd-1/515-...

matic492 je izjavil:

Tudi jaz sem prepričan, da ni nujno, sej pravim, vzemi si za vzor Boštjančiča, njegov DOO nima zaposlenih, za direktorco je pa žena vpisana :)

Naslednji korak je, da si najdeš kontakt v Belizeju in začneš plačevat za izobraževanje pilotov. Uči se od ministra, naj ti bo vzor :))

Me zanima kako fursu opravicis 100k+ prihodkov, 1k dobicka, 0 zaposlenih? Podjetje je samo middleman pri pogodbah in si vzame 1% provizije lol.

matic492, v 73. členu ZDR-1 piše, da se lahko v pogodbi o zaposlitvi dogovori s poslovodno osebo (tj. v tem primeru lastnik, ki je tudi direktor in zaposlen) plačilo za delo drugače, tj. mimo zakonskih minimumov, lahko delaš za 1 EUR neto na mesec ali pa 0 EUR, čisto stvar lastnika oz. direktorja, v to se FURS ne more vtikati).

SasoS ::

matic492 je izjavil:

To je sicer detajl, ampak smo že debatirali v drugih temah, da to baje že nekaj let ni več res, in da se lastniko zaposli po istem postopku kot vsi ostali zaposleni (ista minimalna plača).

Lahko se zaposli, ni pa nujno da se zaposli. To je bila sprememba kolikor vem.
Če se zaposli, potem velja ZDR.

Lahko pa se sklene Pogodba o poslovodenju, za katero ne veljajo členi ZDR ker ne gre za delovno razmerje. Minimalna nagrada tako ni določena, edino kar je določeno je da se morajo plačevati prispevki, če oseba nima druge zavarovalne osnove.

pero50 ::

Minimalna plača je bruto bruto 1455€, neto pa dobiš 860€
potem imaš še malico, ki sicer ni obdavčena ampak si jo moraš izplačevat in dodatke na pretkelo delovno dobo 0,5% za vsako leto. Računaj da plačaš vsaj 600€ vsak mesec državi če si mlad, če imaš pa že 20 let delovne dobe pa še cca 100€ več, ker imaš 10% dodatka

Dodatek za delovno dobo ne rabiš izplačevat na celotno delovno dobo, lahko samo na delovno dobo pri delodajalcu, torej začne vsak iz nule.

matic492, tudi to ni res, ni stvar delodajalca, na katero delovno dobo bo placal dodatek, ampak to doloca kolektivna pogodba na ravni dejavnosti.

MadMicka je izjavil:

matic492, tudi to ni res, ni stvar delodajalca, na katero delovno dobo bo placal dodatek, ampak to doloca kolektivna pogodba na ravni dejavnosti.

Sem imel to debato z računovodkinjo, to je bil njen odgovor:

Ja tukaj pa so še vedno dileme, kako je prav, sem tudi dosti brskala na to temo in nisem našla nekega pravega odgovora. Naj bi bilo tako kot je zabeleženo v kolektivni pogodbi. Potem je pa tukaj potem spet tista dilema kako moraš narediti če te ne zavezuje nobena kolektivna pogodba. Potem naj bi veljala primerljiva oz. interni akti delodajalca. Načeloma imamo pri vseh strankah celotno delovno dobo, so pa tudi kakšne izjeme, ki niso želele tako in so se odločili da bodo upoštevali samo delovno dobo pri delodajalcu

AFAIK programiranje nima kolektivne pogodbe - je pa res da OP ni napisal dejavnosti firme.

HrščPščvnk ::

Obstaja še ena oblika to je d.o.o. k.d. , na Ajpesu poisci firmo Lidl za primer…

Prednosti komanditne družbe (k.d.) so predvsem naslednje:

ni predpisanega minimalnega osnovnega kapitala;
komanditist lahko vplača svoj osnovni vložek tudi v storitvah;
omogoča oblikovanje družbe, v katero nekateri družbeniki prispevajo samo kapital (komanditist), nekateri pa samo delo (komplementar).
Slabosti komanditne družbe (k.d.) so predvsem naslednje:

komplementar odgovarja za obveznosti družbe z vsem svojim premoženjem;
potencialno nasprotje interesov med posameznimi vrstami družbenikov;
bolj tvegana oblika pravnoorganizacijske oblike od kapitalske družbe (npr. d.o.o.).

Bi moral kontaktirat racunovodninjko da ti pove koliko so stroski se za to obliko.
Hrošč Puščavnik, ogrožena živalska vrsta iz Tivolija.

CyberDuck ::

Ok, nekaj začetniških laičnih vprašanj. Rad bi odprl d.o.o, sem zaposlen za nedoločen čas. Rad bi prodajal izdelek. Nočem s.p zaradi odgovornosti (ne vem, lahko da je to vse skup bau bau ampak nebi bil rad ob vse zaradi kakšne začetniške napak/bedarije).

Torej lahko odprem d.o.o in sem poslovodja. Ostal bi zaposlen kjer sem še naprej. Rabim 7.5k in potem?

1. Kakšni so mesečni stroški?
2. Kako recimo nabavim začetno zalogo če doo nima še nič denarja? Lahko z privat kartico kupim stvari in jih potem preko doo prodajam?
3. Kako potem, ko/če nekaj denarja priteče v firmo kako si to izplačaš? Edina varianta preko plače ali je še kaj drugega na voljo?
4. Če si samo poslovodja poleg redne zaposlitve to vpliva še na kaj drugega?

Vem, da je vse skupaj zelo začetniško zato prosim za malo potrpljenja ?

Ja, bom tudi šel po nasvete k računovodju ampak rad bi imel več mnenj/predlogov. Vsi računovodji pač niso ok zato bi rad nabral čimveč informacij.

Hvala!

ferko2 ::

1. odvisno, računaj cca 100/mesec računovodja (v povprečju) še posebej če se boš šel (online) trgovino/prodajo (dosti faktur + ddv vodenje), plus par eur za bančni račun (dosti bank ima 12 mesecev free promocijo).
2. 1. če se z dobaviteljem zmeniš za odloženo plačilo ti lahko frontne robo in mu potem ti plačaš ko prodaš (praktično neobstoječi deali na začetku razen če si že utečen v nekem poslu in ti nekdo zaupa in bo delal s tabo tako iz prve... folk po par 100k in miljonov obrne da na reverz delajo, ampak kakšni biznisi pa tudi obstajajo - mogoče kakšen mrežni marketing amway/biositile ti da robo vnaprej in ti to prodajaš za njih)
2. 2. lahko kupiš s privat kartico in potem prodaš preko firme ampak ti mora firma to potem vrnit
3. plača, regres, dobiček ... lahko ti firma posodi ta denar, ampak vsi ti manevri so tako ali drugače stvar računovodstva/davkov/lahko so stvar inšpekcijskih pregledov (ni pa nujno)
4. kar dosti črnila je bilo prelitega par odgovorov nazaj glede tega če rabiš bit zaposlen ali ne. Baje je zdaj težje in težje ustanavljat dooje brez zaposlenega (kar je glupo ampak pustmo to).
Če bi jaz danes ustanovil doo se ne bi zaposlil, ker je zdaj minimalc bruto plača kar visoka in hitro skopni tist ustanovni kapital za plačo/prispevke. Ja, lahko loopaš nazaj tako da posojaš firmi ampak še vedno vsak mesec spušiš za prispevke. Eni zdaj delajo tako, da se za polovično zaposlijo in je potem pol manj prispevkov.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ferko2 ()

Kako d.o.o. ne bo imel denarja, sej boš dal gor 7.500 EUR, pa boš s tem nabavil prvo robo..pa še, ker si že zaposlen, ne rabiš imeti nobenih dodatnih stroškov oz. prispevkov kot poslovodja..

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMicka ()
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Tema o Družbi z Omejeno Odgovornostjo. (d.o.o.) (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22812295 (1136) eEdbM
»

S.P. Normirani - Nova Obdavčitev 2023. Odprtje Podjetja V Tujini (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

35740580 (19542) nekikr
»

Kako programerji, inženirji prenašate... (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Programiranje
12519474 (14868) Ahim
»

informacije glede ustanovitve podjetja (strani: 1 2 3 )

10620578 (18115) wind

Več podobnih tem