» »

Tema o Družbi z Omejeno Odgovornostjo. (d.o.o.)

Tema o Družbi z Omejeno Odgovornostjo. (d.o.o.)

««
6 / 6
»
»»

matic492 ::

Tako ja, butasto sem zgoraj napisal. Razliko med knjigovodsko (amortizirano) vrednostjo in ocenjeno moraš plačati kot davek na dobiček pravne osebe. Amortizacija stanovanja je na nek način "davčni kredit", ker boš ta davek moral plačat kasneje ob prodaji (ker nepremičnine ponavadi pridobivajo vrednosti na dolgi rok). Ne plačaš pa izplačila dobička, če zapreš po 15 letih (25%).
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: matic492 ()

pingme ::

Ne plačaš dobička, če bi danes prodal in imel 15 let, kaj bo čez 15 let pa nihče ne ve - lahko povišajo nazaj na 25 let ali pa mejo ukinejo (kar je v mnogih državah) in sploh nikoli ne bo nič :-(
Da ne omenjam predloga davka na premoženje (ki ga nočejo imenovati davek na nepremičnine, ker bi potem moral biti prihodek občin) pri katerem je oddajanje stanovanja čez doo še manj ugodno kot oddajanje kot fizična oseba.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

So prednosti in slabosti ja, samo to po 15 letih enako velja isti zakon, če imaš v lasti nepremičnino 15 let kot fizična oseba, torej če spremenijo zakon, se bo oboje spremenilo.

Sicer pa jaz ne nameravam zapirat DOOja zato mi je po eni strani vseeno, planiram kvečjemu širit poslovanje na druga področja (in več nepremičnin), kdo ve kje bo programiranje čez 15 let. Če danes ne rabim prodat stanovanja, zakaj bi ga čez 15 let, razen če bi ga menjal za neko drugo investicijo.

Zgodovina sprememb…

Spura ::

Meni se zdi fajn predvsem da lahko denar investiras in kasneje placas davek. To se definitivno pozna, kljub tem, da kasneje procentualno placas isti davek. Edit: ceprov zdej k razmisljam je verjetno rezultat isti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Spura ()

Ni, ker verjetno rabiš več denarja, ko si "gradiš" življenje. In tudi če je matematično isto, meni sigurno danes denar več pomeni, kot pa ko bom 40-50 let star in imel že odplačane kredite pa verjetno še bolj urejene finance. Sej pravim, amortizacija nepremičnine je kot nek "davčni kredit" samemu sebi, prelagaš plačilo davka v prihodnost. Pa še računam na to, da bom takrat bolj pameten in imel kakšno vezo več :D

Zgodovina sprememb…

recmajkemi ::

O katerem davku se sedaj pogovarjate? Kakor sam razumem se izogneš plačilu ddvja (2% za staro, 22% za novo nepremičnino) ob nakupu le če si davčni zavezanec in boš opravljal tržno dejavnost z nepremičnino. Ampak je potem pogoj, da zaračunavaš DDV ob najemnini v primeru, da dajaš v najem. Ja seveda si potem lahko nabijaš stroške za vzdrževanje stanovanja. Knjigovodska vrednost nepremičnine se lahko manjša le 2% letno in kakor vem lahko prodajaš stvari po knjigovodski vrednosti ali mora biti tržna?
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377

3% letno je amortizacija nepremičnine. Prodaja je po tržni vrednosti, ker drugače bo sum prikritega izplačila dobička.

Zgodovina sprememb…

tecton ::

««
6 / 6
»
»»