Forum » Loža » Tema o Družbi z Omejeno Odgovornostjo. (d.o.o.)
Tema o Družbi z Omejeno Odgovornostjo. (d.o.o.)
bm1973 ::
Sem zadnjič bral en članek, da so v USA ujeli rekorderja, ki je hkrati remote delal 12 rednih služb, tudi za konkurenčna podjetja
Zaradi takih potem vsi najebejo in morajo nazaj v pisarno.
A ni celo na Kitajsko outsourcal iz defense podjetja?
Pa kitajci so baje celo dobro kodo pisali
Drugače pa B2B pogodbe pač so kot so... Boli te, če lahko podelaš vse kar imaš...
matic492 ::
Edini problem so konkurenčne klavzule, ki so enforcable, če delaš istočasno za takšne stranke. Drugače pa vse pogodbe, ki sem jih jaz podpisal me ne omejujeo, v eni pogodbi z US firmo sem celo v pogodbi imel napisano, da ne smem imeti več kot 80% celotnega prometa z njimi (nisem jim jaz nič rekel, sami so to napisali)
X870 AORUS Elite, R9 9900X3D, 64GB, INNO3D RTX 5080, HX1000i
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
delavec44 ::
Sem zadnjič bral en članek, da so v USA ujeli rekorderja, ki je hkrati remote delal 12 rednih služb, tudi za konkurenčna podjetja
Zaradi takih potem vsi najebejo in morajo nazaj v pisarno.
A ni celo na Kitajsko outsourcal iz defense podjetja?
Pa kitajci so baje celo dobro kodo pisali.
Drugače pa B2B pogodbe pač so kot so... Boli te, če lahko podelaš vse kar imaš...
Verjetno misliš en drug primer. Tu ni šlo za B2B ampak za redno zaposlitev. Dobili so ga pa tako, da sicer delo je bilo narejeno ampak je imel preveč izgovorov za manjkanje na obveznih sestankih. Pa naj si vsak misli svoje.
Pri nas itak ni možno, da si redno zaposlen na več firmah za več kot polni delovni čas.
Aja, se opravičujem za off topic v tej temi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

Mato989 ::
Novega električnega se ti ne splača? Ali je osebna preferenca.
Je ja, drugače se električni daleč najbolj splača, jaz imam M240 Stage 1 310kW/580Nm, verjetno letos Stage 2+ - downpipe in turbo. Če računovdstvo kaj vpraša se je stari turbo pokvaril in sem nujno rabil večjega hehe :)
Mene najbolj skrbi pri doo to da ce se odločim zaposlit ker ne bodo hotli pogodbeno da bom moral vzdrževat se doo ce ne bo od obresti dovolj prihodka da pokrijem stroske in kaj ostane
To je res, sicer po drugi strani si z normirancem na istem, ker moraš biti 9 mesecev neprekinjeno zavarovan, če ne si popoldanc, tako da tudi tistega ne moreš kar tako zapret.
Ja samo na normiranci je precej lažje vodit birokracijo na davkih kot z doo po moje
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Geho ::
Evo dobil od računuvodkinje prelimirano bilanco (manjka še nekaj stroškov), dobiček mojega DOOja bo za 2025 okoli 1100EUR :) (torej ~200 eur davka na dobiček). Pa ne bom niti porabil vseh olajšav za letošnje nabave opreme, to gre v 2026. Od tega ~7000EUR amortizacija nepremičnine in avta, tako da EBIDTA bo poroti 10k (sem se pogovarjal na banki, to rabi podjetje za kredite, tako neuradno dajo kredita nekje 5-10x ebidta, torej za 2025 bi mojem DOOjo teoretično dali okoli 50-100k kredita)
Bom naredil računico potem še z plačanaimi prispevki in dohodnino (da je bolj realna primerjava), ampak zaenkrat zgleda da bo tam-tam kot normiranc. Nisem pa še imel vsega dohodka na DOO, nekaj je bilo še na SP, za 2026 bo več dobička.
S čim si nabil toliko stroškov?
Ni kaj posebnega, itak polovica so stroški plače, kupil sem si nov macbook in PC, telefon, subscriptione prestavil na DOO. Stanovanje sem prepisal s posojilom in si plačujem obresti, notri so študenti tako da plačuje DOO vse stroške, ker so všteti v najemnino. Pa avto je dobil poleg vzdrževanja nov odbijač in 2 tedna ličarja, ker sem ga pošrekal.
Ni kaj posebnega, itak polovica so stroški plače, kupil sem si nov macbook in PC, telefon, subscriptione prestavil na DOO. Stanovanje sem prepisal s posojilom in si plačujem obresti, notri so študenti tako da plačuje DOO vse stroške, ker so všteti v najemnino. Pa avto je dobil poleg vzdrževanja nov odbijač in 2 tedna ličarja, ker sem ga pošrekal.
Sam zdaj ne smeš kar zapreti d.o.o, ker imaš cel kup stvari pisanih gor.
Stanovanje je že en tak inventar...
Ales ::
In še izpostavljeno je tveganju, če d.o.o. zapade v kake težave. Stanovanje je zdaj del premoženja d.o.o..
V takih primerih kaže razmisliti o kakem zavarovanju odškodninske odgovornosti d.o.o., z zelo podrobnim branjem drobnega tiska...
No, če je prej bil s.p. in so tveganja ostala enaka, potem se v bistvu ni nič spremenilo. D.o.o. kot tak pač v tem primeru ne ščiti premoženja, ker je postalo del le tega.
Ne vem kaj mislite s tem "zapadeš v težave", finančne težave? Malo bolj kompleksno je verjetno z DOO ampak v osnovi nič drugače, kvečjemu boljše z delno ločeno odgovornostjo (če nateguješ ljudi potem si odgovoren tudi sam kot direktor, tako da tu razlike ni).
Kaj misliš z "kar"? Zaprem lahko kadarkoli, amortizacija/dobiček od sredstev (stanovanje) se poračunata, davek se plača (ali ne) in je to-to. Itak pa ne nameravam zapreti DOO, zakaj bi ga zaprl.
DOO je teoretično cenejši kot SP, ker če nima zaposlenega in nič ne dela potem nima nič stroškov.
Kaj misliš z "kar"? Zaprem lahko kadarkoli, amortizacija/dobiček od sredstev (stanovanje) se poračunata, davek se plača (ali ne) in je to-to. Itak pa ne nameravam zapreti DOO, zakaj bi ga zaprl.
DOO je teoretično cenejši kot SP, ker če nima zaposlenega in nič ne dela potem nima nič stroškov.
Zgodovina sprememb…
Ales ::
Hotel sem izpostaviti, da se d.o.o. pogosto uporablja tudi kot oblika zaščite podjetnikovega premoženja. "Omejena odgovornost." V takih primerih, kjer se premoženje dejansko prenaša na d.o.o., ta zaščitni aspekt d.o.o.-ja v veliki meri odpade.
V primeru s.p. je podjetnik izpostavljen z vsem svojim premoženjem in če potem to premoženje iz davčnih razlogov prenaša na d.o.o., je praktično ponovno na istem.
Ni bil mišljen komentar direktno tebi - vem, da ti to veš. Bolj kot komentar za druge, ki berejo.
V primeru s.p. je podjetnik izpostavljen z vsem svojim premoženjem in če potem to premoženje iz davčnih razlogov prenaša na d.o.o., je praktično ponovno na istem.
Ni bil mišljen komentar direktno tebi - vem, da ti to veš. Bolj kot komentar za druge, ki berejo.
ViperR ::
Če zapreš doo predvidevam da plačaš tudi kapitalske dobičke na razliko v ceno stanovanja ob prepisu in zaprtju doo-ja.
No pač, moja situacija je dokaj specifična, kot sem že napisal, mene to zanima in hočem investirat v nepremičnine, verjetno sicer kaj poslovnega. Stnaovanje, kjer živima, je še vedno pisano na mene.
Kdor ima nepremičnino, v kateri živi in plačuje za njo kredit pa ne vem če bi priporočal prepisat na DOO, to je druga zgodba.
Kdor ima nepremičnino, v kateri živi in plačuje za njo kredit pa ne vem če bi priporočal prepisat na DOO, to je druga zgodba.
Ne rabiš, ne spomnem se detajlov, moj znanec je imel DOO, direktor je bila njegova mama in ni plačeval nobenemu plače. Nekaj je fora če lastnik ni isti kot direktor ali nekaj takega, ne vem tu detajlov in ne bom nič trdil z gotovstjo.
EDIT:
https://data.si/blog/direktorica-zaposl...
EDIT:
https://data.si/blog/direktorica-zaposl...
D.o.o. lahko posluje brez zaposlene osebe v kolikor je družbenica d.o.o., ki je hkrati zastopnica – direktorica, zaposlena v nekem drugem podjetju.
Podjetniki začetniki, ki registrirajo d.o.o., največkrat kot ustanovitelji (po večini so to start up podjetja) za zastopnika-direktorja v svojem podjetju imenujejo osebo, ki je že nekje zaposlena in ima torej iz naslova zaposlitve plačane prispevke za socialno zavarovanje. Podjetju je v takem primeru prihranjen strošek plačevanja socialnih prispevkov. Tudi v tem primeru ni nihče »zaposlen« v podjetju, podjetje lahko posluje.
Zgodovina sprememb…
Ne rabiš, ne spomnem se detajlov, moj znanec je imel DOO, direktor je bila njegova mama in ni plačeval nobenemu plače. Nekaj je fora če lastnik ni isti kot direktor ali nekaj takega, ne vem tu detajlov in ne bom nič trdil z gotovstjo.
Prokuristu tvojega podjetja ni treba dajati plače, če je drugje zaposlen...
Ampak, a ti bi dal nekomu pooblastila do bančnega računa?
To nima veze, vprašanje je bilo če lahko.
Drugače pa ja, lahko naštejem par oseb, od staršev do punce.
Drugače pa ja, lahko naštejem par oseb, od staršev do punce.
Ne vem sicer kam gremo z debato, samo napisal sem, da teoretično je DOO cenejši kot SP, ker nima obveze plačevanja nobenih prispevkov, ker smo govorili o tem da "DOO zaide v težave". Verjetno nima smisla, če hočeš biti nek freelancer, da si odpreš DOO in nisi notri zaposlen.
Zgodovina sprememb…
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Programerji normirani sp-ji, kaj razmišljate za 2025 - tujina? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12891 (3325) | Orkamast |
| » | S.P. Normirani - Nova Obdavčitev 2023. Odprtje Podjetja V Tujini (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 57388 (36350) | nekikr |
| » | Kako do bogastva? (obdavčitev v slo) (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 31491 (28442) | NikolormousB |
| » | Ustanovitev podjetja v Romuniji (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18834 (16438) | PrihajaNodi |