Forum » Loža » Tema o Družbi z Omejeno Odgovornostjo. (d.o.o.)
Tema o Družbi z Omejeno Odgovornostjo. (d.o.o.)
Groot ::
velikBrokoli je izjavil:
Btw Mato, sem preveril in lahko pri spletnem odprtju dooja nastaviš datum ustanovitve, tako da lahko nastaviš 1.1.2025 in sp zapreš 31.12.2024? Ne vem pa če lahko sp zapreš na specifičen dan?
Zakaj pa ne bi kar s.p. preoblikoval v d.o.o.? Brezveze komplicirati z zapiranjem in odpiranjem.
velikBrokoli ::
velikBrokoli je izjavil:
Btw Mato, sem preveril in lahko pri spletnem odprtju dooja nastaviš datum ustanovitve, tako da lahko nastaviš 1.1.2025 in sp zapreš 31.12.2024? Ne vem pa če lahko sp zapreš na specifičen dan?
Zakaj pa ne bi kar s.p. preoblikoval v d.o.o.? Brezveze komplicirati z zapiranjem in odpiranjem.
Pa si to dejansko kdaj izvedel? Malce poglej koliko ene birokracije je potrebne za to preoblikovanje (potrebuješ tudi notarja), 100x lažje je zapreti sp in odpreti doo, vse urediš preko spleta z minimalno birokracije...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: velikBrokoli ()
Sem zase in za stranke večkrat. Če veš kako se stvari lotiti ni prav nobene komplicirane birokracije. Ok če ti je vseeno da kar naenkrat posluješ preko povsem drugega subjekta, potem se strinjam, da lahko tudi po poti zapreš in odpreš. Ampak če rabiš iti iz s.p. na d.o.o. sam smatram da je stvar že malo bolj advanced, imaš ongoing pogodbe, ki jih je potem potrebno na novo sklepati, obveščati stranke itd. V tem primeru ti preoblikovanje znatno olajša vse skupaj ker pač je pravno gledano to še vedno isti subjekt.
matic492 ::
Torej če si prav razlagam tvoj post to pomeni da matična ostane ista samo davčno dobiš novo? Ampak ne vem kako ti to pomaga pri pogodbah, sej se ime vseeno spremeni, tako da moraš itak na novo pogodbe sklepat.
X670 Gaming X, R9 7900X, 64GB, EVGA RTX 3090 XC3, HX1000
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matic492 ()
Kanban ::
Pravno gledano niti približno ni isti subjekt. Že zato, ker eno je fizična oseba (z dejavnostjo), drugo pa pravna oseba. Pokriva ju čisto drugi zakon. Preoblikovanje je smiselno če imaš recimo kapital, cel kup sredstev na sp, pa terjatve, kredite in podobno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()
Pravno gledano niti približno ni isti subjekt. Že zato, ker eno je fizična oseba (z dejavnostjo), drugo pa pravna oseba. Pokriva ju čisto drugi zakon. Preoblikovanje je smiselno če imaš recimo kapital, cel kup sredstev na sp, pa terjatve, kredite in podobno.
Zakaj pametovanje o stvareh o katerih več kot očitno nimaš pojma??
Že to da pišeš, da s.p. in d.o.o. pokriva čisto drug zakon da jasno vedeti, da se ti sanja ne o čem govoriš. Ampak za malce humorja, daj razsvetli nas katera zakona pa po tvoje urejata to?
Za tiste, ki jih pa stvar dejansko zanima, preberite si člene od 667. člena ZGD-1 dalje. Glede prenosa pravic in obveznosti pa 2. odstavek 667. člena ZGD-1 jasno določa:
S prenosom preidejo na družbo podjetje podjetnika ter pravice in obveznosti podjetnika v zvezi s podjetjem. Družba kot univerzalni pravni naslednik vstopi v vsa pravna razmerja v zvezi s prenesenim podjetjem podjetnika.
eEdbM ::
Povsem teoretičen in nerealen primer, sprašujem čisto iz firbca in dolgega časa, ko čakam, da peljem Wolt. Je kakšna težava ali posebnu stroški, če se zaradi nujne situacije preko spot-a takoj ustanovi enoosebni doo z očitno vplačanim celotnum ustanovnim kapitalom in potem razširi na več družbenikov - če vsak vplača enako? Kaj pa, da ustanovni kapital ostane enak in se razdeli, da so deleži enaki?
Preoblikovanje je smiselno če imaš recimo kapital, cel kup sredstev na sp, pa terjatve, kredite in podobno.
To vse odpade pri normirancih, tako da potem preoblikovanje nima smisla.
Tudi tistih par pogodb, ki jih mamo, se pač na novo podpiše, ni hudega.
Že to da pišeš, da s.p. in d.o.o. pokriva čisto drug zakon da jasno vedeti, da se ti sanja ne o čem govoriš. Ampak za malce humorja, daj razsvetli nas katera zakona pa po tvoje urejata to?
Za tiste, ki jih pa stvar dejansko zanima, preberite si člene od 667. člena ZGD-1 dalje. Glede prenosa pravic in obveznosti pa 2. odstavek 667. člena ZGD-1 jasno določa:
S prenosom preidejo na družbo podjetje podjetnika ter pravice in obveznosti podjetnika v zvezi s podjetjem. Družba kot univerzalni pravni naslednik vstopi v vsa pravna razmerja v zvezi s prenesenim podjetjem podjetnika.
Sklepam, da veš, da ZGD ni edini zakon, ki pokriva eno ali drugo obliko podjetja. Je pa res en izmed zakonov, ki pokriva obe. Pa to niti ni važno, že tvoj citat ti pove, da druga družba ni "isti subjekt", ampak drug subjekt, ki je prevzel pravice in obveznosti prvega.
Glugy ::
Še enkrat: Govora ni o normiranem popoldanskem s.p.ju ampak o navadnem. Pri tem ne gre za neko pumpanje denarja ali izkoriščanje ampak izključno za optimizacijo - plačaš sicer manj prispevkov ker so na popoldansem fiksni ampak imaš na ta račun večjo davčno osnovo ki se ti šteje v dohodninsko lestvico kjer se seštejeta tako zaslužek iz zaposlitve kot zaslužek preko popoldanskega s.p.ja Tako plačaš davke enako kot vsi ostali...
Povezane osebe imajo veze pri normirncih, tukaj kot razumem so pomembne zgolj transferne cene, ali se motim?
Optizmizacijo? Tole je direktno utejevanje davkov. Vem da večina to dvoje meša ampak optimizacija je nekaj povsem drugega.
jabe ::
Za kadrovsko stipendijo moras imeti status studenta ali dijaka? https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/izo...
Mi lahko nekdo razloži, na kaj moram paziti, ce dam kadrovsko štipendijo svojim otrokom? Seveda, dokler hodijo v srednjo solo/faks. Kaki hakeljc? Kaki so pogoji za tistih nekih 30%, kar pise na linki? Po domace, po kmečko...
Sem pa s.p. z dejanskimi stroški po novem, ce ima to kaj veze. Nisem d.o.o.
konzola ::
VpraĹĄanje je, Äe ne bo teĹžav s povezanimi osebami.
Res je, to je zelo iffy. Zal, se bo treba sprijazniti, da so edine opcije za isti neto, kot ga imamo zdaj na normirancu:
1. mutenje in upanje, da te ne dobijo (off-shore podjetja, druzinski/prijateljski normirani s.p., nabijanje stroskov,...)
2. vec dela na crno, brez izdajanja racunov
3. moras vec zasluzit
4. selitev v tujino
5. dobra politicna poznanstva, da ti "zrihtajo", da inspektorat namerno ali nenamerno spregleda stvari
Sklepam, da veš, da ZGD ni edini zakon, ki pokriva eno ali drugo obliko podjetja. Je pa res en izmed zakonov, ki pokriva obe. Pa to niti ni važno, že tvoj citat ti pove, da druga družba ni "isti subjekt", ampak drug subjekt, ki je prevzel pravice in obveznosti prvega.
Haha tole post je pa čisti povej mi da nimaš pojma brez da mi poveš da nimaš pojma sem že upal da se bom naučil kaj novega ker menda statusno obliko s.p. in d.o.o. urejajo tudi neki dodatni magični zakoni, ampak ja saj sem itak vedel da ne moreš nič pametnega povedati.
Ok, vse lepo in prav s temi pravniškimi merjenji...
Kaj pa razlaga in reference za nas, navadne, ki bomo morali forumske objave še itak preverjati.
Nič? Ko bi se lahko vsaj na UI zanesli...
Kaj pa razlaga in reference za nas, navadne, ki bomo morali forumske objave še itak preverjati.
Nič? Ko bi se lahko vsaj na UI zanesli...
Ja povej kaj točno te zanima. Za opisovati zgolj malo na splošno imaš pa o vsem tem več kot dovolj virov na internetu.
tony1 ::
Verjetno bi se bilo najbolje oprijeti preverjenih praks slo s.p.jev, kjer:
-če lahko ne pišeš računov (tipični primer: če delaš za fizične osebe): potem jih ne piši in daj denar v žep
-če v svojem biznisu moraš pisati račune: začni nabijat stroške in v firmi nobeno leto ne pusti več kot slabega jurja dobička.
-če lahko ne pišeš računov (tipični primer: če delaš za fizične osebe): potem jih ne piši in daj denar v žep
-če v svojem biznisu moraš pisati račune: začni nabijat stroške in v firmi nobeno leto ne pusti več kot slabega jurja dobička.
Mogoče zato, ker (IT) normiranci dobijo vse na fiat račun, službena potovanja so mogoča ampak znajo biti stranke veliko preblizu? Kako pa je tisto z uveljavljanjem stroškov navadnega vs operativni leasing in podobno?
Bi šlo, dokler te ne dobijo. Če niste v žlahti ali poročeni, si po moje s takšno akrobacijo za FURS nevidna.
Zagotovo je s tem povezanega kup brezveznega dela. Ampak recimo, če pogledam enega manjšega avtodilerja tle: za vse servise in vse prodane avte 100% izdaja račune, ampak, presneto, dobička ima pa minimalno vsako leto. Očitno se da, samo mindset iz normiranca bo treba spremeniti...
začni nabijat stroške in v firmi nobeno leto ne pusti več kot slabega jurja dobička.
Easier said than done.
Zagotovo je s tem povezanega kup brezveznega dela. Ampak recimo, če pogledam enega manjšega avtodilerja tle: za vse servise in vse prodane avte 100% izdaja račune, ampak, presneto, dobička ima pa minimalno vsako leto. Očitno se da, samo mindset iz normiranca bo treba spremeniti...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()
Stornira racune. Moja kolegica to dela durh na durh. Potem pa se fasngo panvse kupuje na davcno. Vse to gre, donorve inspekcije... Do prve inspekcije niti ni treba take tevoladbe, naposem v bilanco pac kar ene cifre, pa je... Jaz sprašujem za variante, ki inšpekcijo vzdržijo, da inspekcijo vzdrzi.
Za kadrovsko stipendijo moras imeti status studenta ali dijaka? https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/izo...
Mi lahko nekdo razloži, na kaj moram paziti, ce dam kadrovsko štipendijo svojim otrokom? Seveda, dokler hodijo v srednjo solo/faks. Kaki hakeljc? Kaki so pogoji za tistih nekih 30%, kar pise na linki? Po domace, po kmečko...
Sem pa s.p. z dejanskimi stroški po novem, ce ima to kaj veze. Nisem d.o.o.
Kaj ti o tem pišeš:
*Podjetje lahko pri regionalnih razvojnih agencijah zaprosi za sofinanciranje štipendij. Sofinanciranje znaša kar polovico kadrovske štipendije (do največ 30 % minimalne plače).
Če se greš nekaj, za kar nočeš da se inšpektroji vpičijo v tebe, zakaj za vraga bi zaprosil državo za subvencijo??!
Poznam firme, ki dajejo kadrovske svojim otrokom, pa še ni bilo problemov. pač izplačaj štipendijo in se ne prijavljaj na j**en razpis od države lol.
Vprašanje je, če ne bo težav s povezanimi osebami.
Zdaj če bo imela firma 1 zaposleno osebo in 3 štipendiste bo verjetno malo sumljivo.. dokler delaš vse v mejah normale pa nima kaj bit.
Zgodovina sprememb…
Se strinjam, če se to greš absolutno ne moreš štipendirati več ljudi kot je v firmi zaposlenih in seveda od državnih subvencij tace stran. Dokler česa takega ne probaš ne veš kaj je pekel, poglejte kako so s sredstvi za inovacije zjebali uno SLO firmo, ki je delala neke biokemijske zadeve...
Po mojem si tega ne moreš več privoščiti odkar imamo davčne blagajne. Vsaj jaz si ne bi upal.
No, če je FURS tako nesposoben, potem pa sploh ni skrbi...
Stornira racune. Moja kolegica to dela durh na durh.
Po mojem si tega ne moreš več privoščiti odkar imamo davčne blagajne. Vsaj jaz si ne bi upal.
No, če je FURS tako nesposoben, potem pa sploh ni skrbi...
Zgodovina sprememb…
Cleon ::
Zakaj ne bi smel štipendirati več ljudi kot pa je zaposlenih v firmi? Ok, če to delaš zarad davčnih mahinacij, ampak drugače pa tu ni nič nelogičnega.
Ne štekam. Kaj pa bo enoosebni d.o.o. počel s tremi štipendisti? Ni potem še bolj očitno, da gre za lifranje denarja ven iz firme?
Seveda, če gre pa za zaresen biznis, bi to šlo: ampak potem jih moraš za nekaj let po koncu šolanja zaposliti...
Seveda, če gre pa za zaresen biznis, bi to šlo: ampak potem jih moraš za nekaj let po koncu šolanja zaposliti...
Zgodovina sprememb…
Kaj ti o tem pišeš:
*Podjetje lahko pri regionalnih razvojnih agencijah zaprosi za sofinanciranje štipendij. Sofinanciranje znaša kar polovico kadrovske štipendije (do največ 30 % minimalne plače).
Če se greš nekaj, za kar nočeš da se inšpektroji vpičijo v tebe, zakaj za vraga bi zaprosil državo za subvencijo??!
Ravno zaradi tega... Kadar praskas povsod, kjer se da, je se najmanj sumljivo. Ce gre skozi tam, bo slo lazje tudi drugje, ker je predpostavka, da te je ze en drug gledal, ce vse stima. Katera firma pa ne pobere povsod vsega, kar se lahko dobi? Vsaj moje izkusnje so take... Hidden in plain sight, al kako ze...
Cleon ::
Mogoče pa se ima namen širiti in pripravlja teren, in bo rabil nove kadre v prihodnosti, zato podeli štipendije in štipendiste po študiju zaposli. A ni to izvirna ideja?
V kolikr mi je znano, neznanim strankam izdajajo prave racune. Poznanim strankam in pa turistom pa izdajo fake racun, kateri se ne poroca v davcno blagajno in ga lahko izbrisejo iz blagajne.
Kaj ti o tem pišeš:
Ravno zaradi tega... Kadar praskas povsod, kjer se da, je se najmanj sumljivo. Ce gre skozi tam, bo slo lazje tudi drugje, ker je predpostavka, da te je ze en drug gledal, ce vse stima. Katera firma pa ne pobere povsod vsega, kar se lahko dobi? Vsaj moje izkusnje so take... Hidden in plain sight, al kako ze...
Se ne strinjam. V SLO je ogromno primerov npr. ko firme prejmejo državna sredstva za inovacije, čez 10 let se pa država odloči, da niso dovolj inovirali, in hočejo denar nazaj in še obresti. Potem se nekaj let tožariš po sodišču in upaš, da boš našel normalnega sodnega izvedenca (na faksu smo imeli takega prfoksa, ki je razlagal te zgodbe), ki se bo postavil na tvojo stran. Evo, zdaj sem se spomnil ime firme, ki so jo tako sfukali: BIA seprations, ki ni imela denar za vračilo teh subvencij in je na koncu končala v tuji lasti da jih je sploh lahko poplačala državi.
Po mojem je to recept za težave.
V kolikr mi je znano, neznanim strankam izdajajo prave racune. Poznanim strankam in pa turistom pa izdajo fake racun, kateri se ne poroca v davcno blagajno in ga lahko izbrisejo iz blagajne.
Dokler bo šlo... bo šlo.
Mogoče pa se ima namen širiti in pripravlja teren, in bo rabil nove kadre v prihodnosti, zato podeli štipendije in štipendiste po študiju zaposli. A ni to izvirna ideja?
Zgodovina sprememb…
Seveda, to je jasno, ampak kat to pomaga IT-jevcem na slo-techu :) ?
Če nas večina spada pod export storitev, kjer dobivamo nakazila iz tujine, nam te prakse nič ne pomagajo. Ne-izdajanje računov gre skozi samo pri fizičnih osebah, ker ti imajo denar na računu in ga porabljajo, firme pa rabijo za vsak strošek zraven račun in dokazilo.
Haha tole post je pa čisti povej mi da nimaš pojma brez da mi poveš da nimaš pojma sem že upal da se bom naučil kaj novega ker menda statusno obliko s.p. in d.o.o. urejajo tudi neki dodatni magični zakoni, ampak ja saj sem itak vedel da ne moreš nič pametnega povedati.
No daj, razloži nam, kako gre pri sp in doo za isti subjekt, če imata različno davčno številko, matično številko, ime, različno pravno strukturo, različne obveznosti in odgovornosti, različno davčno obravnavo dohodkov (ja, to sta tista dva različna zakona)? Vse kar imata (v primeru preoblikovanja) skupnega, je to, da nov doo prevzema pravice in obveznosti prvega. Torej še enkrat - kako konoretno gre za isti pravni subjekt?
No to....je kje to napisano?
Kar se tice subvencij, je kot receno po mojih izkusnjah, kot sem napisala. S tem, da sem kar nekaj let delala na nekem delovnem mestu, ki se je financiralo in nasploh cel tim iz takih in drugacnih subvencij. Bi pa vseeno dodala, da gre to za drzavne subvencije. Cim je vpletena EU, se pa neha...
" No to....je kje to napisano? "
Tega seveda ne vem, bi bilo pa logično, da nekje mora biti. Če ne drugače pa v pravilniku o štip., ki ga mora sprejeti firma, da lahko štipendira, in logično se zdi, da če štipendist ne izpolni obveznosti do štipenditorja, ta pa ne naredi ničesar je to davčni prekršek. Stvar postane še slabša, če pogruntajo, da gre za sorodnika.
Tega seveda ne vem, bi bilo pa logično, da nekje mora biti. Če ne drugače pa v pravilniku o štip., ki ga mora sprejeti firma, da lahko štipendira, in logično se zdi, da če štipendist ne izpolni obveznosti do štipenditorja, ta pa ne naredi ničesar je to davčni prekršek. Stvar postane še slabša, če pogruntajo, da gre za sorodnika.
Tocno to me zanima. Ce bi kdo vedel seveda... vsaj kje brskati. Minimalne "zahteve", ki jih mora firma postaviti stipendistu.
Seveda, to je jasno, ampak kat to pomaga IT-jevcem na slo-techu :) ?
Ipak nismo vsi ITjevci in tudi ta moja kolegica potemtakem ni. Tako kot tudi mehankar ni... To so posli, kjer je veliko, ce ne vecina, s fizicnimi osebami.
To premelji in napiši ugotovitve :D
Hvala!
Zgodovina sprememb…
- spremenila: jabe ()
Mato989 ::
Sem zase in za stranke večkrat. Če veš kako se stvari lotiti ni prav nobene komplicirane birokracije. Ok če ti je vseeno da kar naenkrat posluješ preko povsem drugega subjekta, potem se strinjam, da lahko tudi po poti zapreš in odpreš. Ampak če rabiš iti iz s.p. na d.o.o. sam smatram da je stvar že malo bolj advanced, imaš ongoing pogodbe, ki jih je potem potrebno na novo sklepati, obveščati stranke itd. V tem primeru ti preoblikovanje znatno olajša vse skupaj ker pač je pravno gledano to še vedno isti subjekt.
Bistvo je da zdaj sta 2 osebi s spjem in zdaj bodo zdruzili na 1 d.o.o tako da ni samo preoblikovanje ene osebe v 1 doo
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115
Se eno glupo vprašanje...
Tole preoblikovanje v d.o.o.... kako pa denar ven dobite? Treba si izplacat neko plačo, ok in po pameti, da spet ni prevec davkov, ampak z ostalim ne mores razpolagat, kakor se ti sprdne, kot pri s.p.
Tole preoblikovanje v d.o.o.... kako pa denar ven dobite? Treba si izplacat neko plačo, ok in po pameti, da spet ni prevec davkov, ampak z ostalim ne mores razpolagat, kakor se ti sprdne, kot pri s.p.
Se eno glupo vprašanje...
Pri višjih zneskih, kjer je dhodnina 50% (nad 75k na leto), se preprosto bolj splača DOO, tudi če imaš 0€stroškov. Ker je skupaj seštet davek na dobiček DOO + izplačilo divdende oziroma dobička, manj kot najvišji razred dohdonine PLUS tega ne plačuješ absurdno visokih prispevkov (ker si lahko višino mesečne plače sam določiš, na SPjue tega NE MOREŠ).
Pa seveda zraven si lahko še daš stvari v stroške, računalnik, telefon, avto (boniteta) itd.
Dobro, to na koncu je tudi pri s.p...
Hvala za pojasnilo. Bom kmalu na tem. Letos in morebiti drugo leto se ne, ker sem imela nekaj stroškov z nabavo opreme in tudi avto se nameravam, ampak kmalu se bo pa tudi to nehalo. Saj bom tudi se računovodkinjo vprašala, ampak, da bom vsaj malo smiselno in povezano lahko sodelovala v pogovoru...
Point je torej, da si dam malo placo in s tem privarčujem pri prispevkih, potem pa si izplačam dobicek, ki je manj obdavcen kot dohodnina. In je denar moj... Koncno malo povrh razumem... Hvala se enkrat.
P.s.
Domnevam, da je ze izracunano, kje je ta meja. Torej 75kEUR dobička na koncu leta?
Hvala za pojasnilo. Bom kmalu na tem. Letos in morebiti drugo leto se ne, ker sem imela nekaj stroškov z nabavo opreme in tudi avto se nameravam, ampak kmalu se bo pa tudi to nehalo. Saj bom tudi se računovodkinjo vprašala, ampak, da bom vsaj malo smiselno in povezano lahko sodelovala v pogovoru...
Point je torej, da si dam malo placo in s tem privarčujem pri prispevkih, potem pa si izplačam dobicek, ki je manj obdavcen kot dohodnina. In je denar moj... Koncno malo povrh razumem... Hvala se enkrat.
P.s.
Domnevam, da je ze izracunano, kje je ta meja. Torej 75kEUR dobička na koncu leta?
Zgodovina sprememb…
- spremenila: jabe ()
75K je zadnji dohodninski razred, vsak evro nad 75k na leto je 50% obdavčen po dohodnini - to je seveda dobiček SPja, torej po odbitih stroških (ker celoten dobiček SPja je tvoja plača na SPju).
V DOO pa pač plačaš 22% (davek je 19% ampak zdaj je ta kao "začasen" dodaten 3% davek zaradi poplav, če bo res začasen, potem mislim da bo tam samo še 1 ali 2 leti) in potem je denar na firmi. Ta denar potem ostane na DOO, dokler ga ne porabiš, torej če najdeš čez 3 mesece ali 3 leta boljši način, za porabit ta denar na nekih stroških ali investicijah, če ne si ga pa pač lahko izplačaš kot dobiček tudi kadarkoli kasneje.
Kar hočem povedat: če denarja ne rabiš si ga nima smisla izplačat - mogoče boš rabila ali kupovala nov avto čez 2-3 leta. Zato je iz tega vidika bolšje DOO (seveda po predpostavki, da normiran SP ni več opcija - ker bomo iz sistema izpadli).
V DOO pa pač plačaš 22% (davek je 19% ampak zdaj je ta kao "začasen" dodaten 3% davek zaradi poplav, če bo res začasen, potem mislim da bo tam samo še 1 ali 2 leti) in potem je denar na firmi. Ta denar potem ostane na DOO, dokler ga ne porabiš, torej če najdeš čez 3 mesece ali 3 leta boljši način, za porabit ta denar na nekih stroških ali investicijah, če ne si ga pa pač lahko izplačaš kot dobiček tudi kadarkoli kasneje.
Kar hočem povedat: če denarja ne rabiš si ga nima smisla izplačat - mogoče boš rabila ali kupovala nov avto čez 2-3 leta. Zato je iz tega vidika bolšje DOO (seveda po predpostavki, da normiran SP ni več opcija - ker bomo iz sistema izpadli).
Zgodovina sprememb…
Pa še nekaj čisto na splošno za vse: ko imate SP je stvar bolj preprosta - ves denar tam je vaš, ker je ali strošek ali pa obdavčen kot dobiček.
Pri DOOju seveda ni tako, imaš različne konte, in amortizacija stroškov ni vedno 100%, torej, da dam primer:
(Cifre bom dal seveda okrogle in nizke, da je lažje izračunat)
Računalniki in podobne zadeve imajo 2 letno amortizacijo, to pomeni, da je 50% cene v strošku DOOja prvo leto ob nakupu, 50% pa drugo leto (pri avtih je to načeloma 5 let oziroma 20% na leto - ni pa nujno, ampak ne bom šel v detajle, to so potem že računovodsko zadeve, TL:DR je pa da lahko izbereš koliko amortizacije hočeš in je odvisna od vozila)
Torej leta 2024 odprem DOO in imam 5000EUR dohodka. Kupim računalnik za 1000EUR. V strošek mi gre torej 50% računalnika, torej 500EUR. Ob predpostavki, da ni niti enega centa drugih izdatkov, plačam davek na 4500EUR dobička.
Torej pozor: ker sem plačal 1000EUR za računalnik imam na TRRju firme SAMO 4000EUR, davek sem pa plačal na 4500EUR. Ker 500EUR se mi bo odbilo naslednje leto.
Torej kar hočem povedat, da morate pri DOOjih dejansko pazit, da vam ne zmanjka denarja, ker lahko da nimate dejansko nič denarja na računu, pa ste računovodsko še vedno imeli dobiček. Pa tudi ob razumevanju tega, si je lažje predstavljat, če imaš večjo podjetje, zakaj lahko ima firma izgubo, pa še vedno normalno posluje - ker ima nabite stroške iz prejšnjih let. Ali pa obratno - ima firma dobiček, pa nima nič denarja na računu.
Pri DOOju seveda ni tako, imaš različne konte, in amortizacija stroškov ni vedno 100%, torej, da dam primer:
(Cifre bom dal seveda okrogle in nizke, da je lažje izračunat)
Računalniki in podobne zadeve imajo 2 letno amortizacijo, to pomeni, da je 50% cene v strošku DOOja prvo leto ob nakupu, 50% pa drugo leto (pri avtih je to načeloma 5 let oziroma 20% na leto - ni pa nujno, ampak ne bom šel v detajle, to so potem že računovodsko zadeve, TL:DR je pa da lahko izbereš koliko amortizacije hočeš in je odvisna od vozila)
Torej leta 2024 odprem DOO in imam 5000EUR dohodka. Kupim računalnik za 1000EUR. V strošek mi gre torej 50% računalnika, torej 500EUR. Ob predpostavki, da ni niti enega centa drugih izdatkov, plačam davek na 4500EUR dobička.
Torej pozor: ker sem plačal 1000EUR za računalnik imam na TRRju firme SAMO 4000EUR, davek sem pa plačal na 4500EUR. Ker 500EUR se mi bo odbilo naslednje leto.
Torej kar hočem povedat, da morate pri DOOjih dejansko pazit, da vam ne zmanjka denarja, ker lahko da nimate dejansko nič denarja na računu, pa ste računovodsko še vedno imeli dobiček. Pa tudi ob razumevanju tega, si je lažje predstavljat, če imaš večjo podjetje, zakaj lahko ima firma izgubo, pa še vedno normalno posluje - ker ima nabite stroške iz prejšnjih let. Ali pa obratno - ima firma dobiček, pa nima nič denarja na računu.
Zgodovina sprememb…
Spura ::
Mja, ampak od davka na dobicek+davka na dividendo bos placeval 40% drzavi pa ne bos niti penzije od tega imel visje. Od visokih prispevkov bos pa vsaj to imel.Se eno glupo vprašanje...
Pri višjih zneskih, kjer je dhodnina 50% (nad 75k na leto), se preprosto bolj splača DOO, tudi če imaš 0€stroškov. Ker je skupaj seštet davek na dobiček DOO + izplačilo divdende oziroma dobička, manj kot najvišji razred dohdonine PLUS tega ne plačuješ absurdno visokih prispevkov (ker si lahko višino mesečne plače sam določiš, na SPjue tega NE MOREŠ).
Pa seveda zraven si lahko še daš stvari v stroške, računalnik, telefon, avto (boniteta) itd.
Ti kar vplačuj v to ponzi shemo če hočeš, ne pozabi dodat inflacije v računico in to da boš verjetno 70+ let star predn se boš upokijil (že zdaj je predlog zakona 67 let, predn se bomo mi upokojili bo še več).
Pa ogromna razlika je, da davek na dobiček plačaš samo, kolikor si dejansko zaslužil, prispevke pa (na SPju) na lanski promet in si jih lahko zmanjšaš samo za 20%. Če pa hočeš prispevke plačevat pač odpreš DOO in si izplačaš toliko plače, da imaš na koncu leta 0€ dobička, tudi to ni problem, potem si pa na istem :)
Pa ogromna razlika je, da davek na dobiček plačaš samo, kolikor si dejansko zaslužil, prispevke pa (na SPju) na lanski promet in si jih lahko zmanjšaš samo za 20%. Če pa hočeš prispevke plačevat pač odpreš DOO in si izplačaš toliko plače, da imaš na koncu leta 0€ dobička, tudi to ni problem, potem si pa na istem :)
Spura ::
Sej meni se nic ne dopade, ampak placevat 40% davka pa nimas niti pokojninske osnove je pa res kurac.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | S.P. Normirani - Nova Obdavčitev 2023. Odprtje Podjetja V Tujini (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 40578 (19540) | nekikr |
» | Kako do bogastva? (obdavčitev v slo) (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 25156 (22107) | NikolormousB |
» | Normiranci so rak rana naše ljube Slovenije (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Problemi človeštva | 175223 (140043) | jype |
» | Ustanovitev podjetja v Romuniji (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15716 (13320) | PrihajaNodi |