Forum » Operacijski sistemi » Win10 - koda napake: 0xc0000098
Win10 - koda napake: 0xc0000098
bborst81 ::
Zdravo,
pri zagonu Win10 se mi je pojavil modri zaslon s sporočilom:
- Datoteka:\windows\system32\drivers\ADP80XX.SYS
- koda napake: 0xc0000098
S pomočjo zagonskega CDja sem probal rešiti problem preko možnosti "Automatic repair", vendar mi je javilo nazaj, da popravilo ni bilo uspešno. Sedaj sem preko "Command Prompt" dal ukaz "chkdsk /f /r c:", če bo to kaj pomagalo....kaže mi, da rabi 300 ur do konca
Preko zagonskega CDja imam tudi možnost obnovitvene točke za C particijo (varnostno kopijo iz aprila 23). Bi varnostna kopija rešila problem ali je mogoče še kakšna druga rešitev?
Drugače sem pa opazil v zadnjem času, da disk nenormalno "melje". Tako, da bom nabavil SSD disk in bi rad ta disk vsaj toliko usposobil, da se naložijo windowsi, da bi lahko potem "kloniral" particijo iz starega diska na SSD disk.
S pomočjo zagonskega CDja sem probal rešiti problem preko možnosti "Automatic repair", vendar mi je javilo nazaj, da popravilo ni bilo uspešno. Sedaj sem preko "Command Prompt" dal ukaz "chkdsk /f /r c:", če bo to kaj pomagalo....kaže mi, da rabi 300 ur do konca
Preko zagonskega CDja imam tudi možnost obnovitvene točke za C particijo (varnostno kopijo iz aprila 23). Bi varnostna kopija rešila problem ali je mogoče še kakšna druga rešitev?
Drugače sem pa opazil v zadnjem času, da disk nenormalno "melje". Tako, da bom nabavil SSD disk in bi rad ta disk vsaj toliko usposobil, da se naložijo windowsi, da bi lahko potem "kloniral" particijo iz starega diska na SSD disk.
bbbbbb2015 ::
Zdravo,
Vprašanje je, zakaj se je ta koda napake pojavila. Verjetno je zadaj kakšna napaka na strojni opremi. Pro-forma gre za napako, ko SAS/SATA kontroler vrne napako, če operacijski sistem (med bootanjem) vrne unrecoverable error.
Na recovery preko CDja pozabi. To sem jaz že večkrat probal, vedno je bila zadaj strojna napaka (del diska ni bil berljiv) ter sem samo še zabredel globlje.
Moje mnenje je naslednje:
1) Disk vzameš ven, ter ga daš po možnosti v USB externi docking, na čisto enem drugem PCju (ki zanesljivo dobro dela).
2) Disk preveriš sektor po sektor, ter poskušaš narediti repair sektorjev. Jaz za to uporabljam Victoria program. Zdaj, repair pomaga pri enih specifičnih diskih, npr WD GREEN 2TB. Predolgo je, da bi ti razlagal, zakaj. V grobem pri WD GREEN 2TB so disablali TLER - disk več sam po sebi ne poskuša reševati težko berljivih sektorjev
3) Potem iz tega diska na nivoju windowsev potegneš podatke dol, kolikor gre
4) Če disk spraviš zopet vse v zelene sektorje in nič rdečih (pri WD GREEN 2TB se to da), disk na novo formatiraš in ga še naprej rabiš (s tem, da bo disk zopet zašel v rdeče sektorje ob intenzivni rabi)
5) Če ti kaj ne uspe v prejšnjih korakih je disk zanič
Ales ::
Če disk dela in če so podatki koliko toliko pomembni, predlagam korak 2) image celotnega diska
...pred vsem ostalim. Podatke se potem rešuje/bere iz slike, ne neposredno iz okvarjenega diska.
...pred vsem ostalim. Podatke se potem rešuje/bere iz slike, ne neposredno iz okvarjenega diska.
bbbbbb2015 ::
Če disk dela in če so podatki koliko toliko pomembni, predlagam korak 2) image celotnega diska
Korak 1) je nujen, da ne zabredeš globlje. Imel sem primer, da je bil napajalnik defekten. Disk se je od časa do časa "izgubil", čez čas pa zopet prišel "nazaj". Ko sem ga dal v eksteni dockijg, je delal kot mina.
Korak 2) v Victoria ni destruktiven (oz. se morajo izbrati opcije, da ni). Tam gre Victoria sektor po sektor, če ga ne more prebrati, ga poskuša znova. Saj sektor ima CRC varovanje, ne bo prebrala napak sektorja. Pri WD GREEN 2TB se recimo matra celo noč in naredi ves disk zopet berljiv. Diski imajo opcije za recovery sektorjev. Pač poskuša ga prebrati, to čisto zares gre včasih po 5.poskusu. Potem sektor zapiše in če branje (zopet) ni možno, ga označi kot defekten in vzame spare sektor.
Ales ::
Korak 1), je itak smiseln, korak 2) je z namenom, da poškodovan disk dela minimalno časa, preden so podatki dol.
Odvisno kaj je narobe, včasih samo delovanje diska okvaro podatkov le še povečuje, zato se image običajno dela takoj, pred vsem ostalim. Včasih disk tudi dela še kratek čas, potem pa tema. V servisu se ob tem še da kaj narediti, doma toliko težje...
Odvisno kaj je narobe, včasih samo delovanje diska okvaro podatkov le še povečuje, zato se image običajno dela takoj, pred vsem ostalim. Včasih disk tudi dela še kratek čas, potem pa tema. V servisu se ob tem še da kaj narediti, doma toliko težje...
bborst81 ::
Hvala za ideje in predloge. Imam možnost priklopiti disk na drugi PC in bom najprej to naredil. Disk imam razdeljen na C particijo (windowsi) in D particijo za podatke.
Je bolj priporočljivo, da najprej zaženem program za popravilo diska (Victoria) in potem kopiram podatke dol iz D particije ali obratni vrstni red?
Na D particiji imam tudi narejeno varnostno kopijo C particije (windowsov). Ni narejena z namenskim programom, ampak sem jo naredil preko nadzorne plošče v samih windowsih.
V vsakem primeru grem v nabavo novega SSD diska, ki ga bom tudi razdelil na C in D particijo. Razmišljam, ob predpostavki, da nebi bila D particija na starem disku poškodovana, kako bi lahko varnostno kopijo windowsov "instaliral" na C particijo novega diska.
Je bolj priporočljivo, da najprej zaženem program za popravilo diska (Victoria) in potem kopiram podatke dol iz D particije ali obratni vrstni red?
Na D particiji imam tudi narejeno varnostno kopijo C particije (windowsov). Ni narejena z namenskim programom, ampak sem jo naredil preko nadzorne plošče v samih windowsih.
V vsakem primeru grem v nabavo novega SSD diska, ki ga bom tudi razdelil na C in D particijo. Razmišljam, ob predpostavki, da nebi bila D particija na starem disku poškodovana, kako bi lahko varnostno kopijo windowsov "instaliral" na C particijo novega diska.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kloniranje diska (strani: 1 2 3 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 16606 (5093) | KLux |
» | težave z zagonom računalnika po kloniranju diskovOddelek: Pomoč in nasveti | 5701 (4707) | gruntfürmich |
» | Čuden zvok trdega diska (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 8864 (7421) | ngc2392 |
» | SSD vgrajen, kaj pa zdaj? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Strojna oprema | 22314 (15023) | MrStein |
» | organizacija particijOddelek: Pomoč in nasveti | 3440 (2768) | solatko |