» »

Kloniranje diska

Kloniranje diska

1
2
3

darkolord ::

Daj še sliko iz upravitelja diskov.

zimzelenček ::

 null

null

darkolord ::

To je še stari disk noter?

zimzelenček ::

Ne,ta je že nov...

darkolord ::

Particije G pa E si tudi ročno skopiral?

zimzelenček ::

Ne, te mi je avtomatsko

darkolord ::

?

Če si dal prazen disk noter, ti ni nič samo skopiralo ... si uporabil kakšen drug program?

zimzelenček ::

Ne, priključil nov disk, copy/paste s starega na novega...in to je to. Particije so winsi sami dodelili, nobenga dodatnega programa. Saj me niti ne motijo, zanima me, če in kako bi lahko združil sedaj ti dve - novo dodeljeno sistemsko(G) s podatkovno (H) v eno samo?
 null

null

darkolord ::

Je bil ta disk že kadarkoli prej v uporabi?

Kaj je na particiji G?

Windows nič sam ne kopira, torej je to moralo priti od nekje drugje. Če so te particije od kakšne prejšnje namestitve, jih lahko izbrišeš, če pa so od trenutne, jih moraš pustiti na miru. Lahko edino odstraniš črke pogonov, in se jih potem ne bo več videlo v raziskovalcu.

zimzelenček ::

Hja, to bo potem to...disk je bil že v uporabi,in takoj zamenjan z SSd diskom. Nisem pa preveril pred kopiranjem ;(, če je prazen. Ta G particija vsebuje prejšnje namestitvene datoteke,kot si pravilno ugotovil.Hvala za pomoč, en hmeljski 6pack bi ti dostavil, če bi vedel kam...;)

zimzelenček ::

zimzelenček je izjavil:

 null

null

Zgodovina sprememb…

mn ::

Mene pa zanima nekaj drugega. Rad bi skopiral manjši ssd na večjega in sicer z AOMEI partition assistant.

Imam pa na disku tri particije, prva 100 MB, potem ta na kateri je sistem 110 GB+ (Windows 10) in na koncu 850 MB particijo. Prva in zadnja znotraj sistema nista vidni. Me pa zanima čemu služita?

Če uporaim opcijo "Migrate OS to SSD" mi predlaga samo 1 particijo, ostalih dveh ne kopira. Zakaj? Ju sploh rabim?

WizzardOfOZ ::

Prva, 100mb je boot particija, potem je particija, kjer je sam sistem, 850 na koncu je pa recovery particija ponavadi.

solatko ::

mn - Če boš dal migrate OS bo program naredil tako, kot je treba. Sistem bo restartal in iz DOS-a naredil particije in presnel sistem.
Delo krepa človeka

mn ::

Izbral sem cel Disk, dal "Disk Clone" opcijo, premaknil zadnjo particijo na konec večjega diska, povečal srednjo particijo in šel po navodilih (beri restart v WinPE in clone).

Prvič je sicer javilo neko napako že takoj na začetku, vendar sem poizkusil znova in je uspelo. Tole že pišem iz sistema z povečanim diskom.

Samo dopišem, če bo kdo bral temo v prihodnosti, da ve kako mi je uspelo.

Za boot pa recovery se mi je zdelo, se mi pa vseeno čudno zdi da mi "Migrate OS to SSD" opcija bi ponudila kreiranja boot particije, za recovery sem pa tudi presenečen da jo sploh imam, ker je bil sistem po moje na sveže instaliran na prvi manjši ssd. Kakorkoli, sedaj dela.

solatko ::

mn - Namen opcije migrate OS je ta, da na nov disk, pravilno postavi cel sistem, ki si ga imel na starem disku. Sam naredi potrebne particije in to stori avtomatsko, brez, da bi te karkoli spraševal. Poženeš, rstartaš in po končani operaciji, z novega diska, štartaš sistem. Igračkanje s particijami ti ponudi samo frišna instalacija OS-a.
Delo krepa človeka

Invictus ::

Particije so že zdavnaj out...

A kdo to še danes dela?
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

solatko ::

Invictus - Še kako so particije in, če imaš samo en večji disk. Glede na moje izkušnje, tisti, ki vedo zakaj se je sploh delalo več particij, to še danes s pridom uporabljajo, zraven pa še clovd in backup.
Zakaj bi imel sistem zapacan z dnevnimi zadevami, službenimi mapami, slikami, filmi,.... in bi bil ob sesutju sistema jok in stok. Rušiš particijo C in obe pomožni, na izbrisano mesto pa naložiš sistem na novo.
Delo krepa človeka

imagodei ::

Se strinjam z Invictusom. Particije (na Windows sistemih) niso več pretirano in. OK, legitimno je, če ločiš zaradi organizacije, ampak že v štartu je potem treba to naredit tako, kot je v unix sistemih že od nekdaj: uporabnik naj svoje osebne zadeve piše samo v svojo osebno mapo, ki jo v celoti prestaviš na npr. D particijo.

Z modernimi journaling file sistemi, ki jih ne zjebe že vsak nepričakovan reboot, so pa neke nepopravljive okvare datotečnega sistema redke kot pingvini na Šmarni gori. Ob sesutju sistema je vsebina diska največkrat še vedno na voljo, priklopiš disk v drug PC ali pa zaženeš nek Live USB Linux in pobereš dol slike, službene mape, filme... Oziroma imaš že itak pomembne zadeve redno varnostno kopirane, ane.

Če pride do orenk fizične okvare diska, različne particije pogosto ne igrajo vloge. Nečitljiv disk je nečitljiv disk, pa naj ima eno ali pa 5 particij.

Če že, je smiselno ločevati sistem in podatke na različne fizične nosilce.
- Hoc est qui sumus -

Invictus ::

D: partcija doma še pride prav. Jo imam itak še sam, malo zaradi zgodovine.

Ampak na njej so predvsem statične zadeve, nič kar se nastavi/inštalira v Windowsih. Recimo virtualke...

Ko postavim server rack, tega ne bo več gor...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

gruntfürmich ::

jst se še morda držim particij, čeprav na mojem osebnem kompu imam mali sistemski disk (128gb) tako da tu ni prišlo do drobljenja. za hrambo imam 256gb in tu tudi nisem drobil.
na drugem kompu sem na 500gb disk sicer postavil particijo za sistem, ampak po izkušnjah zadnjih 10 let, ko nisem več na novo inštaliral OS-a ker te zadeve pač delajo, se mi zdi da je za kaj takega zelo malo smisla.
bekup pa itq moramo delati na fizično ločenem nosilcu, tako da nam particije tu ne koristijo.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Pametno je imet sistem na svoji particiji v diskih nad 256GB, že zaradi hitrejšega delovanja sistema, sicer pa imam v stacionarcu 128GB disk za sistem, ter 1TB za vso kramo, na prenosnikih pa podobno in potem particije res nič ne koristijo, če pa je samo en velik disk, pa je smiselno imet ločen sistem in podatkovne faile (jaz prenesem mape slike, video, avdio in dokumenti na drugo particijo in mi tudi ob ponovni namestitvi sistema, ni potrebno delati nič, samo po instalaciji speljem poti map na pravo mesto. Imam pač rad red in čim manj nepotrebne šare v sistemu, navada. Težko je namreč iskati po sitemu slike, kakšne office dokumente, muziko,... po sistemu, če je vse razmetano, tako pa slike, ki grejo iz aparata, letijo direktno v mapo slike na particiji d ali na disku d, na c-ju ni nič, samo sistem in ostalo programje.
Delo krepa človeka

darkolord ::

Isto je, jaz imam C:\DATA in tam notri robo. Lahko tudi mapo mountaš pod ločeno črko ali obratno.

Ponovna namestitev je pa nepotrebna.

solatko ::

darkolord - Odvisno kaj počneš. Moram kar parkrat mesečno na obnovitveno točko, če ne pomaga pa friš instal. Razna testiranja okužb in reševanj problemov. Imam določene zadeve na D, ker se mi jih ne da nameščat vsakokrat, ko namerno sesujem sistem.
Delo krepa človeka

WizzardOfOZ ::

256GB nvme za sistem in 4TB na usb 3.0, ki je stalno priklopljen in še enega USB 3.0 8TB za backup, ki se ga pa priklopi po potrebi in se naredi backup vsega, ostalo je pa vse v privat oblaku, da se ne rabim več ukvarjat z nastavitvami in ostalimi bedarijami. Samo priklopim novo mašino in potegnem vse nastavitve iz oblaka.

imagodei ::

solatko je izjavil:

Pametno je imet sistem na svoji particiji v diskih nad 256GB, že zaradi hitrejšega delovanja sistema,

Prav zanima me, koliko dejansko opaziš degradacijo hitrosti delovanja sistema na SSD, sploh pa na NVMe diskih s skupno particijo za sistem in podatke.

solatko je izjavil:

če pa je samo en velik disk, pa je smiselno imet ločen sistem in podatkovne faile (jaz prenesem mape slike, video, avdio in dokumenti na drugo particijo in mi tudi ob ponovni namestitvi sistema, ni potrebno delati nič, samo po instalaciji speljem poti map na pravo mesto. Imam pač rad red in čim manj nepotrebne šare v sistemu, navada.

Hmnja :\ Če uporabljaš za ta namen predvidene mape Documents, Videos, Pictures itd (kot je razumeti iz tistega, da po instalaciji spelješ poti map na pravo mesto), potem je iz organizacijskega smisla povsem vseeno, na kateri particiji so in to nima veze z redom. Je pa uporaba sistemsko predvidenih uporabniških map daleč najbolj pravilna raba. Ne samo zato, ker so datoteke potem organizirane tam, kjer morajo biti. In tudi ne samo zato, ker je tako najlažje izvesti varnostno kopijo datotek.

solatko je izjavil:

Težko je namreč iskati po sitemu slike, kakšne office dokumente, muziko,... po sistemu, če je vse razmetano, tako pa slike, ki grejo iz aparata, letijo direktno v mapo slike na particiji d ali na disku d, na c-ju ni nič, samo sistem in ostalo programje.

Huh? V današnjem času je težko iskati jpg-je na indeksiranih SSD diskih?

Hierarhična organizacija datotek ni edina možna organizacija. Že vse od časa spleta, hyperlinkov, wiki strani, sharepointa in tako dalje, razmišljamo večplastno. V letu 2020 in na modernih operacijskih sistemih lahko uporabljaš tudi oznake, kategorije. Jasno, večinoma ljudje tega ne uporabljamo, v isti sapi pa jamramo nad nepreglednimi množicami dokumentov, predvsem slik. Predlagam, da si malo pogledaš o tagiranju in kategorijah:

Organizing Your Content: Ditching Folders in Favor of Content Tagging
- Hoc est qui sumus -

darkolord ::

solatko je izjavil:

darkolord - Odvisno kaj počneš. Moram kar parkrat mesečno na obnovitveno točko, če ne pomaga pa friš instal. Razna testiranja okužb in reševanj problemov. Imam določene zadeve na D, ker se mi jih ne da nameščat vsakokrat, ko namerno sesujem sistem.
Za eksperimentiranje priporočam virtual machine.

V produkciji pa ni nobene potrebe po ponovnih namestitvah.

borisk ::

V proizvodnji imam CNC stroj, ki ima za krmilje industrijski PC z XP, ki ga laufa iz CF kartice. programe na računalnik prenašamo preko mreže. Ker bi želel back up sistema in ker ne zaupam xx let stari CF kartici me zanima če je kloniranje iz CF kartice na večjo CF kartico(trenutna je 4 GB, in je 85% zasedena) z AOMEI wizardom dobra rešitev ali priporočate kaj drugega? kloniranje bom delal na drugem računalniku.

imagodei ::

darkolord je izjavil:

solatko je izjavil:

darkolord - Odvisno kaj počneš. Moram kar parkrat mesečno na obnovitveno točko, če ne pomaga pa friš instal. Razna testiranja okužb in reševanj problemov. Imam določene zadeve na D, ker se mi jih ne da nameščat vsakokrat, ko namerno sesujem sistem.
Za eksperimentiranje priporočam virtual machine.

V produkciji pa ni nobene potrebe po ponovnih namestitvah.

Oh, nič nič... solatko ga spet serje na polno.

V isti sapi govori o PC-ju, na katerem ima nameščene osebne datoteke, neprecenljive slike, filme, dokumente, ni da ni, hkrati pa menda (na tej isti mašini?) testira okužbe in rešuje probleme, zaradi česar mora večkrat na mesec računalnik vračat nazaj v času z restorepointi in na frišno inštalirat.

Bojda je že v pokoju, tako da časa ima sicer na pretek, je pa to, kar opisuje, seveda totalna traparija.


Že na samem štartu računalnik, na katerem hraniš pomembne dokumente, jasno ni isti kot tisti, na katerem testiraš okužbe. Če sem ga narobe razumel in če vsaj ima namenski računalnik za testiranje okužb in govori predvsem o tem, da se mu ne da nameščat stalno nekih orodij, pa to spet rešiš na vrsto načinov iz 21. stoletja: virtualna mašina, DeepFreeze, Reboot Restore Rx. Če pa že to ne, pa vsaj kloniranje oziroma izdelava imagea diska.

Kar koli, da imaš ves sistem postavljen in pripravljen v nekaj minutah (če govorimo o Deep Freeze) oziroma najkasneje v pol ure; ne pa neprestane reinstalacije. Saj te menda zvije v želodcu potem ko že 15-ič v letu ponovno postavljaš isto mašino...
- Hoc est qui sumus -

WizzardOfOZ ::

borisk je izjavil:

V proizvodnji imam CNC stroj, ki ima za krmilje industrijski PC z XP, ki ga laufa iz CF kartice. programe na računalnik prenašamo preko mreže. Ker bi želel back up sistema in ker ne zaupam xx let stari CF kartici me zanima če je kloniranje iz CF kartice na večjo CF kartico(trenutna je 4 GB, in je 85% zasedena) z AOMEI wizardom dobra rešitev ali priporočate kaj drugega? kloniranje bom delal na drugem računalniku.


CF kartice v času XP sem jaz kopiral z norton ghost programjem. Ali je AOMEI za to tudi dober, pa ne vem, bo moral pa kdo drug povedat.

solatko ::

imagodei - Še vedno se občasno ukvarjam s težavami drugih, zato je dnevno seznanjanje z novostmi tudi na neželjenem trgu, potrebno. Seveda imam vse v računalniku, saj imajo uporabniki tudi. Uporabniki nimajo virtualk ampak si zasirjejo sistem, zbrišejo podatke,.....
Sicer pa imam večino stvari na večih računalnikih, bistvene na backup-u, tako, da karkoli bi se zgodilo, ni panike. Nimam pa nobenega računalnika, na katerem bi nvme disk lahko deloval.
Starejše mašine i7/1366 in 2x i5 2. generacije in 1x i3 5. generacije, ker vsi delujejo tako kot je treba, se za posodobitev niti ne zanimam. Povsod imam SSD in najvišjo možno količino RAM-a.

borisk - Bolje je, da vzameš Aomei backuper, narediš sliko stare kartice in jo razpakiraš na večjo, s kloniranjem je vprašanje, če bo pravilno posnelo zagonske sektorje.
https://www.aomeitech.com/ab/standard.h...
Delo krepa človeka

Sopomenka ::

Kloniral sem disk SSD iz 120gb na 240gb s programom MiniTool Partition Wizard, vse deluje brezhibno, tudi računalnik se je bootal, imam pa vprašanje glede klonirah particij, ki so bile ustvarjene in so sedaj vidne v Windowsu (izrezek spodaj), se jih da kako skriti ali pa prerazporediti? Prej sem imel samo C disk viden in ker ne uporabljam samo jaz računalnika, bi lahko to predstavljajo težavo za druge uporabnike ... Hvala.


Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Sopomenka ()

Zodiac ::

Če jim odstraniš črko jih bo skrilo. Drugače jih pa odstraniš, če jih noben ne uporablja. Samo očitno si jih imel že prej, če jih je kloniralo z diskom.

solatko ::

Zodiac - teh particij se ne sme odstranjevati, sta sistemski, pojdi v disk manager in jim ovzemi črke.
Delo krepa človeka

Zodiac ::

solatko je izjavil:

Zodiac - teh particij se ne sme odstranjevati, sta sistemski, pojdi v disk manager in jim ovzemi črke.

Na drugi sliki ima 2 sistemski, ki sta skriti. Na prvi sliki mu pa kaže E in F, ki nista skriti in dvomim, da sta sistemski, drugače bi bile skrite po kloniranju.
EFI particija bi morala biti skrita...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Zodiac ()

Sopomenka ::

Sem jih skril, hvala.

solatko ::

Sopomenka - Če boš imel oba diska v računalniku, prejšnji sistem zbriš, če ne boš imel ob prvi posodobitvi probleme.
Delo krepa človeka

blackRa ::

Pozdravljeni.

Želim iz enega PC-ja klonirati disk na povsem nov SSD disk, ki pa ga bom uporabil v drugem PC-ju torej PC z drugačnimi komponentami.
Zanima me ali bo to delovalo? ali se lahko pojavijo težave z gonilniki?

Po iskanju sem zasledil razne programe za kloniranje kot so Clonezila, AOMEI Partition Asistant, Minitool partition wizard itd.
Kateri je trenutno najbolj zanesljiv, da nebi bilo nikakršnih težav?

Aja pa še to, pri kloniranju izberem prav vse particije(tudi rezerviran sistem), ali pa samo C disk?

opeter ::

Rabiš tisto začetno particijo (skrito), kjer so neke datoteke za zagon.
Primer particij, ki jih rabi sistem:


Pazi, da bo novi disk/SSD večje velikosti kot so particije na tvojem trenutnem disku.

Celo priporočam, da na tvojem zdajšnjem disku velikost particije, kjer so programi/datoteke zmanjšaša na minimum, potem pa po kloniranju povečaš/razširiš po želji.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

opeter ::

Aha, pozabil sem tole: jaz za kloniranje uporabljam Clonezillo. Sicer špartanski tekstovni vmesnik, a meni deluje.

Tu je en kar soliden video:
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: opeter ()

c3p0 ::

Acronis True Image sem tu vedno uspešno uporabljal.

V sramotu MS je enkrat nek server z Acronisom uspelo sklonirat iz VHD image, kjer je njihov lastni bare metal restore klavrno klonil, čeprav ga je sam izdelal.

solatko ::

blackRa - Jaz delam z Aomei p.a. in daš smo migrate OS in slediš ukazom. Cca 15 minut rabi za kompletno opravilo. Gonilnike ti sistem ob zagonu najde sam, edino aktivacijo boš moral poštimat.
Delo krepa človeka

blackRa ::

hvala za nasvete!

orreel ::

V računalniku imam nov disk samsung 970 evo plus 500 GB ki ga je treba inicializirati, in me zanima kaj naj izberem MBR ali GPT ?
Sistemski SSD 850 evo 250 GB disk je v MBR in tudi HDD je v tem načinu ki ga bom odklopil med kloniranjem.

https://ibb.co/H731Ltt

Najbrš novega ne smem dati v novejši GPT,ker bi nanj kloniral sistemski disk ki je v MBR ?
Kloniral ga pa bi z Samsung Data Migration,upam da je v redu ?
https://www.samsung.com/semiconductor/m...

bobby ::

Ce mislis klonurat sistemskega, potem ti bo itak povozilo nov disk neglede na to, kako bos novega formatiral. Delal bos KLON,...
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

orreel ::

Sistemski SSD disk sem imel prej v starem računalniku z navadnim biosom,v novem pa je uefi bios, ali bo zaradi tega kakšna težava z kloniranjem ?

bobby ::

Ne, dokler boš v bBIOS-u imel nastavljeno UEFI+LEGACY of samo LEGACY (oz CMS)
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

aborko ::

Sam imam probleme klonirati drugo particijo iz hdd na nov ssd (prva z windowsi se je bp). Uporabil sem Macrium Reflect, ssd je še nov iz embalaže. Macrium naj bi vse naredil sam, a druge particije ni kloniral na ssd, oz ustvaril jo je, s pravilno velikostjo, a je prazna. Zadeva sem ponovil, a je rezultat enak, tako da sem skoraj prepričan, da ni PEBKAC :) . Sicer mi ni ravno všeč tako live iz windowsev kloniranje, ker se lahko vmes spreminjajo sistemske datoteke, a tukaj druga particija ni sistemska... Kak nasvet? LAhko kar ročno kopiram celotno vsebino druge particije, glede na to da ni sistemska in je enake velikosti? Ali mogoče kak drug ok SW za kloniranje, ki dela iz bootable usbja?

darkolord ::

Macrium naredi snapshot, torej zamrzne datotečni sistem v nekem trenutku in kopira potem to sliko. Vse spremembe od takrat, ko startaš proces kopiranja, na kopiranje tako ne vplivajo.

Možno je, da je pri branju kakšna napaka, zato je potem druga particija prazna.

Datoteke lahko preneseš ročno. Lahko copy-paste, lahko pa z naslednjim ukazom, ki je posebej namenjen za to:

robocopy d:\ f:\ /MIR /SEC

Kjer je "d:" particija na HDD, "f:" pa na SSD.

tomlin ::

Za backup image (varnostna kopija particije) uporabljam AOMEI cd verzijo. Z aomei sem dokaj zadovoljen, deluje mi tudi s ssd diski, klonira mi uspešno tudi usb ključe z delujočimi operacijskimi sistemi( wintogo). Zanima me, če ima kdo izkušnje z MiniTool Partition Wizard Professional, za iste namene, varnostna kopija OS , kloniranje particije, diska etc. Kateri se zdi boljši AOMEI ali Minitool?
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

težave z zagonom računalnika po kloniranju diskov

Oddelek: Pomoč in nasveti
474945 (3951) gruntfürmich
»

Vgradnja SSD + prenos Win 10 (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
6310980 (8879) Machete
»

Prenos sistema iz HDD na SSD (stotič:)) (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5716458 (9950) opeter
»

Kloniranje HDD -> SSD

Oddelek: Strojna oprema
212521 (1957) solatko
»

SSD vgrajen, kaj pa zdaj? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
10621230 (13939) MrStein

Več podobnih tem