» »

organizacija particij

organizacija particij

DosDominator ::

živjo, imam 2 diska po 1Tb pa me zanima kako mi priporočate da uredim particije. V mislih imam dve particiiji, oz. en disk za sistem in drugi disk za podatke. Vaše mnenje?

mgermo ::

Še bolje, če 1tb disk razdeliš na recimo 200gb na sistem, ostalo podatki.

DosDominator ::

Se mi splača okoli 500GB podatkov kopirati na nov disk. To bi naredil ker imam nekako občutek da so podatki bolj varni če so na novejšem disku.

Seljak ::

Na enem disku ustvariš particijo veliko cca 80 GB,ki je namenjena za sistem(OS). Vse ostale particije pa ustvariš po želji velike,namembnosti. Recimo za igre jaz uporabljam cca 80% diska,ker jih imam na Steamu in originu zelo veliko in zavzamejo veliko "placa". Na drugem disku imej rezerviran prostor za ustvarjanje varnostne kopije sistema in ostalo kramo,ki jo uporabljaš.

DosDominator ::

Pa se mi splaca prenesti 500gb podatkov iz trenutnega diska na novi disk?

Seljak ::

Odvisno kakšni so podatki in v kakšnem stanju je star disk. Če prejšnji oz stari disk že pošteno šrota in ima bad sektorje,da se kar kadi potem nimaš kaj razmišljati. Za to pa si menda kupil novega.

feryz ::

Ne ga srat z 80 gb particijo za sistem!!!
Pod 150 ni nič, še bolje malo več.
Drugače boš kmalu spet nazaj z vprašanjem, kako povečati sistemsko particijo.
Podatke ne rabiš prenašati, ker starost diska ni merilo za njihov konec.
Eni držijo par let ali celo par deset, drugi, novi, se niti prižgejo ne.

Seljak ::

To je moja praksa,da je sistemski disk velik cca 80 GB in vsi moji klienti,ki jim postavljam sistem imajo sistemsko particijo veliko od 70-80 GB. Moj sistem imam postavljen že eno leto in je 80 GB zadostna velikost in mi ostaja prostega še malce več kot 20 GB kar je dovolj,da sistem deluje brez problemov. Seveda pa ne vem,kaj imaš ti vse inštalirano na sistemsko particijo. Igre so pri meni ločene na drugo particijo. Na(C:) so ponavadi samo nujni programi kot recimo AV,Photoshop in ostalo kar je potrebno za delovanje OS in delo z njim. Seveda pa je izbira velikosti sistemeske particije odločitev vsakega posameznika,ki pa le ta ne sme biti manjša od predpisane za določen OS.

feryz ::

Igre in programi na drugo particijo?
To pomeni, da moraš ob ponovnem nalaganju formatirati dve namesto ene particije. Brezvezno delo.
Pri dva tera prostora par deset giga pa res ne pomeni dosti.

300 Gb SSD sem napolnil na 280 kmalu po inštalaciji in zdaj se cifra suče tam okrog že par let.
Sem pa svoje čase dnevno razširjal particije in vem, da je pod 100 Gb premalo.
Razen za službene pisalne stroje.

DosDominator ::

Disk je star dve leti in ni nobenih ptoblemov. Dodatnega sem kupil ker mi 1tb ni dovolj. Sedaj imam tri particije c (sistem), d (podatki), in se novi disk. Namen imam na novo namestiti sistem pa sem razmisljal da bi imel novi disk za podatke ki so trenutno na starem disku na stari disk pa bi naloz sistem. Stari disk ima nekaj cez 5k zagonov zato naj bi v teoriji novi disk zdrzal nekoliko dlje torej tudi ce se stari disk odloci da bo zacel srat ni problemov ker je itak samo sistem gor. Upam da veste kaj mislim :D

Seljak ::

@feryz Ne,igre imam na D particiji,programe pa na C in ne vem za kaj bi potem moral formatirati obe particiji? Igre so na Steamu in Originu v oblaku shranjene,torej pri formatiranju pobrišem samo C,namestim sveži OS in zadeva spet deluje naprej. Sicer pa imam napravljeno varnostno kopiranje sistema in vseh občutljivih datotek,tako,da sploh ne rabim formatirati. Če bi prebral moj post bi videl,da sem napisal sledeče:
Seveda pa je izbira velikosti sistemeske particije odločitev vsakega posameznika,ki pa le ta ne sme biti manjša od predpisane za določen OS.

bluefish ::

feryz je izjavil:

Sem pa svoje čase dnevno razširjal particije in vem, da je pod 100 Gb premalo.
Razen za službene pisalne stroje.
Zate pač je, mnogim pa tistih 80GB zadošča.
Jaz imam zasedenih cca. 55GB. Jasno, ni iger, le programi.

Kakorkoli, priporočam dve particiji v primeru enega diska v sistemu - ena za OS, programe ter igre; druga za dokumente,...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

eric_cartman ::

Jaz imam zasedenih cca. 55GB. Jasno, ni iger, le programi.


Zakaj pa igre in particijo za OS sploh skupaj mešat?

Seljak ::

Saj je napisal,da nima iger in tudi sam vedno svetujem,da so igre in OS vsaka na svoji particiji.

solatko ::

benji - Popoln fail je igre instalirat izven sistema, saj enako kot sistem uporabljajo register in druge sistemske elemente. Ko instaliraš sistem na novo (od Viste naprej to sploh ni več potrebno), moraš tako namestit igre še enkrat, saj se na novem sistemu ne zaženejo).

Particje se uredi po namenu uporabe, kadar uporabnik ne namerava vsak teden kaj instalirat, je dovolj količina nameščenih programov + 20-30GB, torej do 100GB, če pa gre za računalnik, ki ga bo uporabljalo več oseb, pa je smiselno particijo povečat za kakšnih 50-100GB, če ne zaradi drugega, so igre tisto, kar rabi veliko prostora.

Vsekakor priporočam za podatke, ki so zelo pomembni, posebno particijo v velikosti do 100GB, ostalo pa se naredi za sprotne potrebe - filmi, glasba, delovni projekti (kadar ne spadajo med zelo pomembne).

Priporočam shranjevanje po mapah, da je vedno pri roki in ni potrebe po iskanju raznih failov, med stotinami različnih naslovov.
Delo krepa človeka

Invictus ::

Zakaj v današnjih časih sploh še imeti particije?

To je malo zastarelo razmišljanje, ki prinese cel kup problemov.

Ima svoje dobre plati, ampak za navadnega uporabnika nepomembno. Če ne boš ravno reinštaliral sistema vsake 2 meseca, potem nima smisla ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

kixs ::

Za OS eno particijo - velikost po zelji. Js jo imam 50GB in se 30GB prostega. Ostalo spet po zelji. Naceloma pa 1 disk = 1 particija.

Zakaj OS posebej? Npr. imas 1TB disk in bi zelel na novo postavit samo OS, menda ne bos sel zdaj vse ostale podatke nekam kopirat? Zato imas OS posebej in ga tudi lahko kdajkoli sformatiras. Katerekoli podatke ze imas na drugih particijah, pa ne potrebujes premikat. Podobno lahko naredis ob novi namestitvi OS-a Ghost in po potrebi samo zghostas nazaj samo OS particijo.

Tudi, ce ne mislis nikoli reinstalirat sistema, je pametno imeti OS na svoji particiji. Ker nikoli ne ves kdaj bo potreben format.

Tisti, ki pa ste toliko proti particijam. Pa se vedno lahko particijo "mount-ate" v neko mapo na C-ju in ne na crko pogona.

gddr85 ::

Zaradi preglednosti in če moraš iz kakršnegakoli razloga na novo instalirat os, da ne grejo v 3pm še ostale datoteke, ki so v os particiji.

solatko ::

Invictus - Zaradi zaščite podatkov (slik, dokumentov.....), kadar gre na C:/ kaj narobe, so v nevarnosti tudi podatki - sem že reševal diplomske naloge, arhitekturne projekte,......
Po drugi strani se kapaciteta diskov veča in bedarija je, če že nimaš SSD-ja, tlačit sistem na 3TB+ veliko particijo. Hitreje deluje, če imaš samo 100-150GB.
Delo krepa človeka

Invictus ::

Saj, kdo danes sploh še tlači OS na navaden disk?

Sicer pa vsak poskrbi za backup?

Ko ga začne sistem srati, tako ni problem ...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

solatko ::

Invictus - Ne boš verjel, še več kot 70% navadnih uporabnikov ima čisto lepo sistem na HDD. Tudi backup delajo samo tisti, ki so to nekje slišal in tisti, ki so že dalili lepe denarce, za reševanje podatkov.

Vedno je problem, če ga začne sistem srati, tudi če imaš gor samo sprotne faile, ki jih nisi uspel še prenesti na varno. Nekateri to delajo enkrat tedensko, nekateri še na daljše obdobje.
Delo krepa človeka

fosil ::

Če kaj crkne ti ločena particija ne pomaga nič.

Ločene particije so relikt starih časov. Ko so bili diski veliki, diskete pa majhne.
In če si hotel na novo naložit sistem, si imel problem kam s podatki.

Danes v času zunanjih diskov to ni problem.
Če se ti podre sistem, vstaviš live cd in skopiraš podatke na zunanji disk.
Tako je!

Frenckie ::

Jaz zagovarjam ustvarjanje vsaj dveh particij, kar se je v praksi večkrat obneslo pri uporabi HDD.
Vzdržujem nekaj domačih in nekaj računalnikov od kolegov. Pred postavitvijo novega sistema se preje pogovorim z lastnikom računalnika. Nazadnje se izkaže, da je želja po več particijah - odvisno kakšen red ima nekdo na PC-ju (za njegovo boljšo preglednost). Na ''C'' particiji dovolim samo OS in programe, ki se jih uporablja, vse ostalo pa je na preostalih particijah. Včasih koga pregovorim za varnostno kopiranje sistema, a običajno želijo kar svežo namestitev sistema.
Imel pa sem tudi poseben primer. Vzdržujem (sem) prenosnik dvema osnovnošolcema (brat , sestra). Ne moreš verjeti, kaj tadva delata s prenosnikom - bil že nekajkrat polit, a na srečo vsakokrat oživel. Najhuje pa je bilo, da sta trikrat v enmu mescu popolnoma sesula OS. Iz dveh NTFS particij na disku je vsakokrat nastala samo RAW. Po tretjem dejanju in ugotovitvi stanja, sem odklonil vsakršen poseg.

gddr85 ::

Če imaš live cd. :) Drugač pa, a je tako težko nardit recimo pri 1tb eno 200mb particijo za os, vse ostalo pa druga navlaka. Men se je tud že zgodil da sem se igral z rami in cpu-jem in je prišlo do errorja na disku in nisem imel nič razen win dvd. Če bi imel vse na eni particiji bi izgubil vse, tako sem pa samo še enkrat na novo naložil sistem na particijo.

Seljak ::

Vedno je bolje,da je OS in ostalo ločeno,torej vsaj dve particiji. Sam uporabljam HDD (ko bo denar bom nabavil SSD). To,da moram igre pri vsaki sveži inštalaciji na novo inštalirati je malenkost,saj tega ne počnem vsaki dan,anpak vsaj 1x na leto. Tudi slike in ostale pomembne podatke hranim na drugem disku in ločene od OS.

solatko ::

benji - Kateri sistem uporabljaš, da moraš enkrat letno ponovno instalirat sistem?
Si še vedno na XP?

Od Viste naprej, ni nobene potrebe po frišni instalaciji. Se v eni uri popolnoma očisti sistem vseh možnih zavor.
Če imaš veliko časa, da to počneš zase, je v redu, ne pa nepotrebnih ukrepov reklamirati na S-T.
Delo krepa človeka

bluefish ::

Eh, ob prvi namestitvi narediš sliko sistema in potem ob potrebi to samo obnoviš. Nič zapravljanja časa za čiščenje,...

feryz ::

Od Viste naprej obstajajo tudi virusi, ki sesujejo komp preko razumnih meja.
Tudi pri navijanju niso redki nepopravljivi bluescreeni.
Pa kakšen bad sektor včasih zaluta vmes.
In še in še...

solatko ::

bluefish - Nepotrebno opravilo, ki izhaja iz časov uporabe XP in prej.

feryz - Ne obstaja virus, katerega se ne da zrihtat z vrnitvijo v čas pred naselitvijo - 10 minut dela.
Ne obstaja zadeva, katere ne moreš rešit z restore point, razen okvara diska.
Delo krepa človeka

BorutK-73 ::

bluefish je izjavil:

Eh, ob prvi namestitvi narediš sliko sistema in potem ob potrebi to samo obnoviš. Nič zapravljanja časa za čiščenje,...

that.
Tako jaz delam že par let plus mesečni backup C diska ki je na 64GB SSD-ju (25GB še prosto).

solatko ::

BorutK-73 - To je pač navada iz xp-ja, novejši sistemi imajo v sebi tudi možnost reševanja, ki na xp ni delovala.
Potem po vsaki instalaciji, posodobitvi, obnovitvi zaradi sesutja, sliko dopolniš. 8-ica ima od nastanka cca 130 posodobitev, na to pa pride 850MB zadnja, katere instalacija na enojedernem Atomu poteka cca 3 ure.
Takoj, ko je bila instalirana, sem naredil restore point, v kateri imam vse kar je trenutno gor in deluje b.p.
Delo krepa človeka

bluefish ::

V primeru nesnage na sistemu kljub uporabi vseh možnih orodij enostavno ne bi imel občutka, da je zadeva 100% očiščena.

solatko ::

bluefish - eno je občutek drugo je realnost. Če pride do motenj v sistemu, to občutiš med uporabo in se pač vrneš na obdobje pred problemi, sistem je po obnovitvi popolnoma čist, oziroma je gor tisto, kar je bilo na dan posnetka. Vse drugo sistem ob obnovitvi pobriše, oziroma se ni zgodilo. Niti ne potrebuješ nikakršnih orodij, samo približno moraš vedet, kdaj si golazen fasal, greš nazaj, če ni dobro, greš še dalj nazaj...., dokler nimaš sistema brez problema. Obnovitev sistema traja tudi na zelo počasnih mašinah največ 15 minut. Vse ostale variante obnavljanja so slabše in več stvari moraš ponovno obnavljat in popravljat.
Delo krepa človeka

bluefish ::

Vsakomur svoje. Navsezadnje se sliko sistema naredi mimogrede in ne škodi, če je na voljo.

solatko ::

bluefish - Res je da se slika naredi mimogrede, ni pa nujno, da bo berljiva takrat, ko jo boš rabil. Sem dolgo uporabljal Acronis in je bil vedno problem z posodobljenimi programi naložit predhodno posneto sliko. Hranit zastarele verzije programske opreme zato, da bom čez leto razpakiral posneto sliko, pa se mi zdi čisti idiotizem, če so na voljo bolj fine rešitve.

Takrat, ko se je na veliko delalo slike za xp, se programi niso tako hitro posodabljali, morda enkrat na leto, sedaj pa je vsak mesec nova verzija, ki ti jo posodobi avtomatsko, če imaš plačano verzijo.
Delo krepa človeka

bluefish ::

Ni panike, posodobi se itak v ozadju.

solatko ::

bluefish - Veliko uporabnih orodij se ne posodablja avtomatično, moraš kar lepo na roke zrihtat.
V glavnem ni več nobenih potreb po instalaciji sistema vsakih nekaj mesecev, ne glede na to, kaj se ti nalima - 10-15 minut in je zadeva urejena.
Delo krepa človeka

bluefish ::

Kot sem zapisal, vsakomur svoje in odvisno od posameznikovih navad oziroma potreb.

fosil ::

Če se že greš več particij je to treba naredit kot je treba.
Za začetek prestavit libraries na drugo particijo.
Potem v programih nastavit, da shranjujejo podatke na drugo particijo itd.
In koliko ljudi naredi to? Skoraj noben.
Nato vidiš računalnike, ki imajo popolnoma zabasano C particijo in popolnoma prazno D particijo.
Večina ljudi pa niti ne ve kaj je D, pač shranjujejo pod documents in downloads.
Tako je!

solatko ::

Večina uporabnikov, ki jim sistem uredi oseba, ki se na to spozna, ima urejeno tako.
Verjetno pa pri prednaloženih sistemih, katere sprožijo kar v trgovini in stranki rečejo, evo zadeva urejena, samo še skype in FB račune si odprete, kakšen mail račun in zadeva je v redu.
Takim uporabnikom se sistem uredi šele, ko prvič pride do problemov. Praviloma se mora reševati še kopico podatkov.
Delo krepa človeka

Seljak ::

solatko je izjavil:

benji - Kateri sistem uporabljaš, da moraš enkrat letno ponovno instalirat sistem?
Si še vedno na XP?

Od Viste naprej, ni nobene potrebe po frišni instalaciji. Se v eni uri popolnoma očisti sistem vseh možnih zavor.
Če imaš veliko časa, da to počneš zase, je v redu, ne pa nepotrebnih ukrepov reklamirati na S-T.


Govora je o particijah,ter njihovi postavitvi in to,da sem omenil,da jaz 1x na leto inštaliram svež OS je posrednega pomena in je samo primer in ne reklama. BTW nameščen imam Win7 na stac. in win8 na laptopu. Pa vsi niso tako računalniško razgledani kot ti,da bi si lahko v eni uri počistili vso nesnago. So uporabniki,kot je tale,ki je ustvaril to temo,torej on ni ravno vešč teh opravil,zatorej glej bolj široko.

solatko ::

Ima pa vse možnosti, da se nauči še kaj drugega, kot je nova instalacija OS-a. To vedno za seboj potegne kopico problemov, s katerimi zna še manj, kot je samo čiščenje nesnage iz sistema. En uninstaler za počistit neuporabne programe in nek free sistemski čistilec, je popolnoma dovolj, za sisteme po visti, ker se te sistemi ne pacajo več tako grdo, kot se je to dogajalo pri xp. Glavni problem so programčki in podsistemi, ki jih naložimo sami, ob nepazljivem posodabljanju pluginov in programćkov, kar pa se nam zgodi zelo hitro po novi instalaciji, če nismo pazljivi. Nobena znanost ni v zagonskem meniju izklopit vso nepotrebno šaro. Če tega ne znaš, pač pokličeš nekoga, ki mu to ni španska vas, reskiraš tistih nekaj € in imaš sistem vedno lepo delujoč.

Na testnem sistemu imam preko 150 različnih programov in programčkov, nimam gor SSD diska, pa je enako odziven, kot je bil ob instalaciji. Vsako novo zadevo, ko sprobaš in je ne rabiš več, lahko odstraniš ali pa ustaviš njeno delovanje.

Če pa se ti ob zagonu postavi 200+ postavk, pa ne moreš pričakovati hitrega delovanja ne glede na to ali imaš neomejeno spomina, najmočnejši večjederni procesor in SSD, saj vsak proces zahteva nekaj resursov, nekaj časa in nekaj prostora.
Tudi več kot en AV program, uspešno zavira delo z računalnikom.

Vendar se vse te probleme reši v največ 2-eh urah, brez kakega posebnega znanja.
V uri naučim vsakega uporabnika, kako se počisti in uredi sistem, samo če je želja po tem.
Sicer pa vsake toliko servis, nekaj malega stroškov in sistem laufa.
Delo krepa človeka


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Disk in particije (strani: 1 2 )

Oddelek: Operacijski sistemi
597071 (5443) solatko
»

SSD vgrajen, kaj pa zdaj? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Strojna oprema
10621236 (13945) MrStein
»

koliko particij priporočate imeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5811918 (7399) carota
»

novo nalaganje win7 OS na PC

Oddelek: Pomoč in nasveti
151462 (1113) duff
»

Še letos 600 GB SSD iz Intela (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Diski
6312838 (11199) Dr_M

Več podobnih tem