» »

Pohodna oblačila

Pohodna oblačila

«
1
2 3
...
5

Excavator ::

Imate kakšno posebno priljubljeno znamko pohodniške opreme?

Trenutno sem močno zadovoljen s termovkami Snow Monkey, ter zokni od Hribovc-a. Majice sponzorske od kraft-a mi trenutno najbolj ustrezajo, hlače pa kar z dechatlona. Flis/midlayer npr. Saleva, a nisem najbolj zadovoljen.

Vesoljc ::

Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Kvatebrigic ::

Karibu cunje so kar ok, sploh moske hlace. Svic majice so pa vse bolj ali manj isti k.. sprobal sm ze vse zivo, od Lidl, nike, craft, karibu, kilimanjaro, icepeak, salewa,.. zadnje case imam se najboljse izkusnje s Karpos. Dynafit ne upravici cene. Za moje pojme je pa najboljsi price/performance Zajo. Sploh merino majice so vrhunske.

tonttu ::

Zame samo dve znamki... Salewa in Karpos oz. ce sem posten 90% Salewa, ker mi je za razliko od Karposa se lepa. Obe sta pa tako rekoc neunicljivi. Sta malenkost drazji, pa ne prav veliko, od ostalih, ampak njuna roba zdrzi nenormalno veliko, pa materiali so tudi ok ne nek cheap shit, ki opravlja svojo nalogo zgolj na papirju in v tehnicnih specifikacijah, na terenu pa ne.

energetik ::

Excavator je izjavil:

Imate kakšno posebno priljubljeno znamko pohodniške opreme?

Trenutno sem močno zadovoljen s termovkami Snow Monkey, ter zokni od Hribovc-a. Majice sponzorske od kraft-a mi trenutno najbolj ustrezajo, hlače pa kar z dechatlona. Flis/midlayer npr. Saleva, a nisem najbolj zadovoljen.

Zadnja leta praktično vse iz Decathlona. Sem prej 25 let nosil cunje in gojzarje iz Igluja, Anapurne, Kibube; pa nekako ne vidim bistvene razlike, le da je tu precej, precej ceneje. Narejeno je itak vse v Vietnamu. Imam pa še vedno stare Karibu in Craft švic majice 20let+, to je neuničljivo. Pa Mammut gore-tex protektorje, ki jih praktično nikoli ne potrebujem, vprašanje če so sploh še vodotesni.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

Okapi ::

Od dražjih Fjallraven, Patagonia, Rab, Mammut, North Face, Marmot... ko naletim na kakšen ugoden popust;)
Od malo cenejših so Jack Wolfskin, Columbia in Craghopper tudi v redu.

Od med pohodniki manj znanih, vsaj pri nas, me je pa pred kratkim močno presenetil Wrangler, serija ATG (all terrain gear).
https://www.wrangler.com/collections/at...

Imam sicer samo srajce (model Mix Material, več različnih barv), ampak so odlične, in cena je tudi ugodna - 31 evrov pri www.tradeinn.com.
https://www.wrangler.com/shop/atg-by-wr...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Mogoče bo koga zanimalo, pa da ne odpiram nove teme.

Montbell je vrhunska znamka pohodniških oblačil, pri nas so zlasti znane njihove puhovke, ene od najboljših nasploh. Ampak so drage. V EU trgovini stane recimo model Plasma 1000 Alpine Parka 530 evrov.

https://euro.montbell.com/products/disp...

Montbell je japonsko podjetje in bolj ali manj po naključju sem odkril, da jih je mogoče naročiti tudi iz njihove japonske trgovine - pošljajo namreč tudi k nam. In na Japonske so pol cenejše! Plasma 1000 Alpine stane recimo 38.000 jenov, kar je 240 evrov. In poštnina je pri nakupu nad 30.000 jenov brezplačna.

https://en.montbell.jp/products/goods/d...

Poleg tega je izbira v japonski trgovini precej večja kot v evropski.

Ko pride roba v Slovenijo, je seveda treba plačati še 22% DDV in carinjenje, torej cena naraste na nekaj več kot 300 evrov - dobrih 200 evrov ceneje kot pri nas.

Treba je pa pazit, ker japonske številke oblačil so malo manjše kot evropske. Tako da je mogoče koristno vzeti eno številko večjo kot pri nas, zlasti, če si na zgornji meji številke.

KlemenSj ::

Inov-8, North Face, Craft... v glavnem to, sprobam pa tudi kaj drugega.
Kupujem pa izključno na Top4Running, hitro so, zanesljivi, super simpl vrneš blago in ves čas majo neke akcije in znižanja + jaz sem dobil kodo za extra popust (GIVEME5 , sharing is caring)

https://top4running.si/?a_box=giveme5

levaky ::

Zadnje čase samo še merino perilo. Fino greje / hladi, hitro se suši in ne smrdi. Trenutno imam večino opreme od Norrona, Devold in Ortovox. Nimam pa tega veliko, ker zares ne rabiš. 3 majice, 2 hlače in par gat. Imam kar nekaj poliestra (norrona, loeffler, dechatlon, kitajc), ampak ne nosim več, ker mi je merino veliko bolj prijazen za nosit.

Zimska oprema je Arcterxy in Norrona, staro med 5 in 12 let. Starejša Arcterxy oprema mi je bolj všeč, se mi zdi bolj kvalitetno in premišljeno narejena. Zoper 2 jakni in 2 hlače, to je to kar rabim zares. Pa 1 Mammut puhovka, ampak puha je bolj malo še notri:)

hopesbivouac ::

Na slovenskem trgu je prisotno tudi mlado slovensko podjetje, ki se je specializiralo samo z oblačili iz merino volne. Kot merino odvisnica sem pripravila samo najboljše iz merino volne, novozelandske merino volne. Trenutno čakam še informacijo kdaj bom prejela tudi certifikat o etičnosti mojega blaga.

Kaj me je pripeljalo na to pot je to, da me je merino volna prevzela na vsakem koraku. Od hribov, kolea, motorja, in vsakodnevnega življenja. Trenutno so v redni prodaji majice iz 100% merino volne, ter spodnje perilo, ki pa žal še ni pofotkano.

Če vas zanima moja zgodba - kako in kaj, si lahko preberete tukaj.

V zelo kratkem času bom pa prisotna na dogodku Šuštarska nedelja, kjer bodo moja merino oblačila iz premium kolekcije (tudi za moške seveda) na modni reviji in boste lahko videli, kaj vse se da narediti iz tega krasnega, čudežnega in naravnega materiala.

En lep merino pozdrav od merino odvisnice.
Nada iz Bivaka upanja

iso2000 ::

Tudi jaz sem navdušenec nad merino oblačili in imam kar nekaj kosov. Lepo je prebrati, da se nekdo loti takega projekta in izdelave izdelkov. Vendar so zame cene na spletni strani merino.si, precej visoke. 200 gramsko merino majico s kratkimi rokavi dobim iz tujine naročeno preko spleta za ca. 50 EUR. Nočem se sedaj prepirat, ali so cene previsoke, primerne, niti o kakovosti ene in druge. Upam, da za skoraj 50 EUR več dobi kupec boljši izdelek. Jaz vem, da te za 50 EUR zadovoljno nosim in nimam nobenih težav z njmi...
Upam,da vam uspe na tej poslovni poti.
Ko že delamo promocijo domačih izdelovalcev, so solidne jakne znamke Kuka extreme (http://www.kukaextreme.si/), naredijo tudi na mero, da se izmišljevati glede barv, varjenja šivov... Če kdo išče solidno jakno slovenske izdelave, je za pogledat...

Okapi ::

Nekaj dobronamernih nasvetov (ker imam ravno čas;) ). Merino majice so drage, konkurenca pa je velika in ostra, veliko je popustov. Na bergfreunde.de pogledam za merino majicami (base layer), moški, kratki rokavi, in je 62 modelov. In potem je še 60+ modelov, če iščem med navadnimi majicami (ne base layer), s tem, da se jih nekaj podvaja, ker so v obeh kategorijah. Skratka, vse skupaj okoli 100 različnih modelov, s cenami od 93 do 26 evrov. Te domače so z 90 evri torej v razredu najdražjih, v konkurenci priznanih znamk kot so Rewoolution, Devolt, Ortovox, Icebraker, Salewa, Fjallraven, Norrona, Patagonia...

Če naj se nekdo odloči za "Nadin bivak", mora dobro vedeti, zakaj je njihova majica boljša od 20-30 evrov cenejše Fjallraven, Patagonia...

Prolem je, ker na spletni strani manjkajo ključni podatki, na osnovi katerih bi lahko presodil o kakovosti, oziroma bi me prepričali v nakup drage domače majice.


    Sestava materiala - a je 100% merino ali mešanica?
    Debelina vlaken - merino ima od nekje 12 do 24 mikronov.
    Gramatura - g/m2
    Teža majice - majice na Bergfreunde so recimo od 88 do 215 g.
    Dodatne lastnosti (če so) - protimikrobna impregnacija, vrsta šiva...


Za marsikateri namen je mešanica (s primerno visokim odstotkom volne) boljša, koga pa morda prepriča tudi 100% volna (oziroma je treba razložiti, zakaj naj bi bilo 100% boljše od mešanice). Od debeline vlaken in teže pa je med drugim odvisno, kako topla je majica, pa tudi, kako vzdržljiva je.

Bolj kot zgodba o Nadi bi bila za morebitnega kupca pomembna "zgodba o majici". Konkretni podatki o izvoru volne (ne samo, da je novozelandska, ampak podrobnejši), kje je stkana tkanina in kje je majica šivana. Vse to opremljeno s fotografijami - od ovc na pašniku do (slovenske) šivilje za šivalnim strojem. Tudi to je dodatna vrednost, ki bo morda koga prepričala v nakup drage majice, da s tem podpira slovensko gospodarstvo (in ne kitajskega ali bangladeškega), omogoča šiviljam delo, po možnosti ne za minimalno plačo. Ampak za to so potrebni čim bolj konkretni podatki o proizvodnem procesu.

Skratka, s tehničnimi podatki o materialu in postopku izdelave (in ustrezno razlago) je treba upravičiti kakovost in dobre lastnosti, z "zgodbo o majici" - od ovce na paši do kontrole kakovosti, ko je majica sešita - pa je treba še dodatno upravičiti visoko ceno.

Pa mogoče bi bilo koristno razmisliti še o kakšni dodatni ponudbi, ki je drugi proizvajalci (oziroma prodajalci) majic iz merina ne ponujajo - recimo "personalizacija", s potiskom ali vezenjem (logotipov).

Brez tega bo težko (ali nemogoče uspeti), v konkurenci, kjer lahko za ceno ene majice neznanega slovenskega podjetja kupim 2 ali 3 majice (načeloma enake kakovosti) v svetu dobro znane znamke.

iso2000 ::

@okapi: odlično napisano! Podpis z moje strani.

Okapi ::

Aja, pa še to v razmislek - merino počasi ni več glavni hit. Sedaj je to alpaka.

Alpaca vs Merino

Alpaca Wool outperforms Merino.

Alpaca fibers evolved in the harsh Peruvian Andes over millennia, to keep you protected on any adventure.

Unique Semi-Hollow Fibers:
o Lighter Weight
o Higher Insulation

Smoothest Fiber Scales:
o Moisture Wicking
o Softer without Felting


A je to res ali ne, niti ni pomembno - pomembno je, kako to predstaviš kupcu. Tule recimo za 200 evrov dobiš 3 majice iz alpakine volne. In ti so tudi dober primer, kako je treba kupcu predstaviti konkurenčne prednosti tvojega (dragega) izdelka.

https://armsofandes.eu/products/3-pack-...

Okapi ::

Recimo en konkreten primer. V spletni trgovini lahko daš kupcu na izbiro nekaj barv. OK, to naredi vsak. Tile iz linka zgoraj pa so dali na izbiro:
Low Impact Dyes:
Natural Dyes:

Da kupec izve, da to niso neka "kemična" barvila s škodljivim vplivom na okole. Saj mogoče je to v resnici samo marketinški nateg, ampak kupca, ki se odloča o nakupu dragega izdelka, lahko prav takšne podrobnosti prepričajo.

Zimonem ::

Dodatne lastnosti (če so) - protimikrobna impregnacija

Point volne je v tem da tega ne rabi.
Sicer so šle pa cene volne bi nebo. Dobro da smo se opremili že pred časom.

Okapi ::

Point je, da je s tem lahko lastnost še dodatno izboljšana, sploh za spodnje perilo in nogavice. Imaš dosti izdelkov iz merina, dodatno "obogatenih" s srebrovimi delci, za boljšo "protismradno" zaščito. Koliko to zares pomaga, je seveda drugo vprašanje, ampak to so pač stvari, ki jih moraš upoštevati pri marketingu.

Imaš dve možnosti - lahko dodatno obdelavo predstaviš kot konkurenčno prednost, ali pa kot konkurenčno prednost predstaviš, da je tvoj izdelek 100% naraven, brez kakršnekoli dodatne "umetne" obdelave.

Lahko imaš recimo takole:
We combined luxurious merino wool with pure silver on the inside to give you extraordinary next-to-skin comfort and the very best anti-odor performance.
To predstaviš kot konkurenčno prednost pred neobdelano volno.

Lahko pa narediš obratno in citiraš raziskavo, ki pravi, da je obdelava s srebrom bolj "blažev žegen" https://www.eurekalert.org/news-release... , in dodaš, da so srebrovi delci lahko škodljivi za vodne organizme, in tudi za ljudi, če se absorbirajo skozi kožo.

Lahko recimo kot konkurenčno prednost predstaviš, da je tvoj izdelek obarvan z barvo, ki dobro odbija svetlobo in je zato bolj varen za večerni/nočni tek ali kolesarjenje, ali pa, da je sicer neugledne barve, ampak zaradi tega, ker sploh ni obarvan in je taka pač naravna barva volne.

Še en primer. Cotopaxi ima linijo pisanih nahrbtnikov Del Dia.



Takšen pisan nahrbtnik ti je lahko všeč estetsko, dodatno pa kupce prepriča tudi vzrok, da so tako pisani. Ker namreč zanje uporabljajo odrezke in ostanke tkanin od drugih proizvodov, ki bi jih sicer zavrgli, ker so premajnni, oziroma jih je premalo, da bi jih lahko uporabiti za "običajne" izdelke. Šivilje tako po svojem okusu sestavljajo nahrbtnike iz teh ostankov in načeloma tudi dva nahrbtnika nista popolnoma enka.

Skratka - za izdelavo so takšni nahrbtniki cenejši, ker so pač narejeni iz "ostankov", prodajajo jih pa lahko dražje, ker so unikatni (in bolj prijazni do okolja).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Trance4mer ::

Še ena slo trgovina https://termal.si , me pozimi rešujejo majice, da o puloverju niti pomislim ne da bi imel na seb

WizzardOfOZ ::

helikon-tex, njihovi Bushcraft in Outback liniji.
Bushcraft:
https://www.helikon-tex.com/en_eur/prod...

Outback:
https://www.helikon-tex.com/en_eur/prod...

Goretex hlače in jakne so, vsaj meni, odlične za naše pogoje.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Trance4mer je izjavil:

Še ena slo trgovina https://termal.si , me pozimi rešujejo majice, da o puloverju niti pomislim ne da bi imel na seb

Tudi kar nekaj. Ne najdem nobenih konkretnejših podatkov o materialu, niti o poreklu. A so to pač neke bolj ali manj generične "kitajske" zadeve (kupiš na Alibabi po 2 evra kos in prodaš po 20) , ali kaj drugega?

RockyS ::

Termal poznajo samo lokalci, ki nimajo socialnih omrežij in pa precej vojakov.

Če ti to odgovori na tvoja vprašanja.

Drugače pa se zapelji v možakarjevo trgovino in ti bo z veseljem razložil vse.

tonttu ::

RockyS je izjavil:

Drugače pa se zapelji v možakarjevo trgovino in ti bo z veseljem razložil vse.

To je sicer opcija, ampak ce se nekomu ne da niti weba narediti do konca, potem se meni ne da voziti v Bitnje "da mi bo vse razlozil" ampak narocim nekaj kar poznam in kar vem da je dobro... za priblizno isto ceno ali celo ceneje ce smo posteni. No pa glede na delovni cas, bi se dopust moral vzeti. :)) No saj obstajajo drugi, ki se malo bolj pomatrajo in ki hocejo moj denar.

Okapi ::

tonttu je izjavil:

RockyS je izjavil:

Drugače pa se zapelji v možakarjevo trgovino in ti bo z veseljem razložil vse.

To je sicer opcija, ampak ce se nekomu ne da niti weba narediti do konca,

To mi res ni jasno, kako se nekateri lotevajo spletnih trgovin. Kot da bi bilo težko pogledati, kaj (oziroma kako) dela tržno uspešna konkurenca in prekopirati ideje.

Vanich ::

WizzardOfOZ je izjavil:

helikon-tex, njihovi Bushcraft in Outback liniji.
Bushcraft:
https://www.helikon-tex.com/en_eur/prod...

Outback:
https://www.helikon-tex.com/en_eur/prod...

Goretex hlače in jakne so, vsaj meni, odlične za naše pogoje.


Helikon-Tex je ratal dosti drag. Trenutno imam na sebi (v pisarni) njihove kratke hlače, njihov platnen pas, njihov rukzak (malica itd). To pride vse skupaj ene 130.-€, najmanj.
Ampak, tudi Prigožinu je všeč Helikon-Tex.
:)) Dostikrat se ga vidi v Helikon-Tex "Gunfighter" softshell jakni. (Coyote barva)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Vanich ()

Zimonem ::

Okapi je izjavil:

Point je, da je s tem lahko lastnost še dodatno izboljšana, sploh za spodnje perilo in nogavice. Imaš dosti izdelkov iz merina, dodatno "obogatenih" s srebrovimi delci, za boljšo "protismradno" zaščito. Koliko to zares pomaga, je seveda drugo vprašanje, ampak to so pač stvari, ki jih moraš upoštevati pri marketingu.

Imaš dve možnosti - lahko dodatno obdelavo predstaviš kot konkurenčno prednost, ali pa kot konkurenčno prednost predstaviš, da je tvoj izdelek 100% naraven, brez kakršnekoli dodatne "umetne" obdelave.

Lahko imaš recimo takole:
We combined luxurious merino wool with pure silver on the inside to give you extraordinary next-to-skin comfort and the very best anti-odor performance.
To predstaviš kot konkurenčno prednost pred neobdelano volno.

Lahko pa narediš obratno in citiraš raziskavo, ki pravi, da je obdelava s srebrom bolj "blažev žegen" https://www.eurekalert.org/news-release... , in dodaš, da so srebrovi delci lahko škodljivi za vodne organizme, in tudi za ljudi, če se absorbirajo skozi kožo.

Lahko recimo kot konkurenčno prednost predstaviš, da je tvoj izdelek obarvan z barvo, ki dobro odbija svetlobo in je zato bolj varen za večerni/nočni tek ali kolesarjenje, ali pa, da je sicer neugledne barve, ampak zaradi tega, ker sploh ni obarvan in je taka pač naravna barva volne.

Še en primer. Cotopaxi ima linijo pisanih nahrbtnikov Del Dia.



Takšen pisan nahrbtnik ti je lahko všeč estetsko, dodatno pa kupce prepriča tudi vzrok, da so tako pisani. Ker namreč zanje uporabljajo odrezke in ostanke tkanin od drugih proizvodov, ki bi jih sicer zavrgli, ker so premajnni, oziroma jih je premalo, da bi jih lahko uporabiti za "običajne" izdelke. Šivilje tako po svojem okusu sestavljajo nahrbtnike iz teh ostankov in načeloma tudi dva nahrbtnika nista popolnoma enka.

Skratka - za izdelavo so takšni nahrbtniki cenejši, ker so pač narejeni iz "ostankov", prodajajo jih pa lahko dražje, ker so unikatni (in bolj prijazni do okolja).

Si pa nakladač. Volna je sama po sebi antiseptična , to jo pa prešprucaš z težkimi kovinami.genij res da ga najdeš samo na išlotech.

Ganon ::

Jaz sem pred leti prvič kupil merino bokserice od Ortovoxa. Tako udobnih in zračnih še nisem nosil. Vrhunsko.

starfotr ::

Najdražje pri nahrbtniku je transport, distribucija in davki. Material in delo sta velikokrat zelo poceni.

hopesbivouac ::

Okapi je izjavil:

Nekaj dobronamernih nasvetov (ker imam ravno čas;) ). Merino majice so drage, konkurenca pa je velika in ostra, veliko je popustov. Na bergfreunde.de pogledam za merino majicami (base layer), moški, kratki rokavi, in je 62 modelov. In potem je še 60+ modelov, če iščem med navadnimi majicami (ne base layer), s tem, da se jih nekaj podvaja, ker so v obeh kategorijah. Skratka, vse skupaj okoli 100 različnih modelov, s cenami od 93 do 26 evrov. Te domače so z 90 evri torej v razredu najdražjih, v konkurenci priznanih znamk kot so Rewoolution, Devolt, Ortovox, Icebraker, Salewa, Fjallraven, Norrona, Patagonia...

Če naj se nekdo odloči za "Nadin bivak", mora dobro vedeti, zakaj je njihova majica boljša od 20-30 evrov cenejše Fjallraven, Patagonia...

Prolem je, ker na spletni strani manjkajo ključni podatki, na osnovi katerih bi lahko presodil o kakovosti, oziroma bi me prepričali v nakup drage domače majice.


    Sestava materiala - a je 100% merino ali mešanica?
    Debelina vlaken - merino ima od nekje 12 do 24 mikronov.
    Gramatura - g/m2
    Teža majice - majice na Bergfreunde so recimo od 88 do 215 g.
    Dodatne lastnosti (če so) - protimikrobna impregnacija, vrsta šiva...


Za marsikateri namen je mešanica (s primerno visokim odstotkom volne) boljša, koga pa morda prepriča tudi 100% volna (oziroma je treba razložiti, zakaj naj bi bilo 100% boljše od mešanice). Od debeline vlaken in teže pa je med drugim odvisno, kako topla je majica, pa tudi, kako vzdržljiva je.

Bolj kot zgodba o Nadi bi bila za morebitnega kupca pomembna "zgodba o majici". Konkretni podatki o izvoru volne (ne samo, da je novozelandska, ampak podrobnejši), kje je stkana tkanina in kje je majica šivana. Vse to opremljeno s fotografijami - od ovc na pašniku do (slovenske) šivilje za šivalnim strojem. Tudi to je dodatna vrednost, ki bo morda koga prepričala v nakup drage majice, da s tem podpira slovensko gospodarstvo (in ne kitajskega ali bangladeškega), omogoča šiviljam delo, po možnosti ne za minimalno plačo. Ampak za to so potrebni čim bolj konkretni podatki o proizvodnem procesu.

Skratka, s tehničnimi podatki o materialu in postopku izdelave (in ustrezno razlago) je treba upravičiti kakovost in dobre lastnosti, z "zgodbo o majici" - od ovce na paši do kontrole kakovosti, ko je majica sešita - pa je treba še dodatno upravičiti visoko ceno.

Pa mogoče bi bilo koristno razmisliti še o kakšni dodatni ponudbi, ki je drugi proizvajalci (oziroma prodajalci) majic iz merina ne ponujajo - recimo "personalizacija", s potiskom ali vezenjem (logotipov).

Brez tega bo težko (ali nemogoče uspeti), v konkurenci, kjer lahko za ceno ene majice neznanega slovenskega podjetja kupim 2 ali 3 majice (načeloma enake kakovosti) v svetu dobro znane znamke.


Hvala za vse predloge, marsikaj napisanega, je že v moji ponudbi. Personalizirani kroji in personalizirani potiski so na voljo že od prvega dne. Ker to prinese določene komplikacije, tega v tem koraku, trenutno ne oglašujem. Zadnji primer kolesarskega servisa.

V bivaku upanja, Nadinem bivaku, so oblačila narejena iz 100% merino volne različnih gostot. Zgodba o merino majici sledi ko bom dobila certifikat za blago - kaj to pomeni?

1. Zaščita živali - v prvem koraku se v procesu gojenja volne osredotoča na dobrobit živali. Vse ovce so vzrejen v prosti reji in so vse dni v letu na svežem zraku.
2. Okoljska trajnost - kmetje in pridelovaci prevzamejo odgovornost za vzdrževanje svoje zemlje in ohranjanju "zelenega".
3. Kvaliteta vlakna - v izdelkih se uporablja le merino najvišje kakovosti. Visokokakovostna vlakna se začnejo z zdravimi ovcami.
4. Sledljiv vir - gre za razumevanje celotnega postopka pridobivanja merino volne, od pašnika do majice. S tem daje jasnejšo sliko o vrstah izdelkov, za katere se uporablja volna. Pravzaprav je mogoče slediti vse do kmetije, kjer se pridela merino volna. Oz. so merino ovce vzrejene.
5. Družbena odgovornost - ljudje, ki so vpleteni v verigo, so obravnavani pošteno. Mar jim je za njihovo preživetje in je sama proizvodnja prav tako pomembna kot sam izdelek.

Kaj pa to pomeni za končno ceno za kupca? Da majice, ki jih prodajajo za 30€, definitivno ne ustrezajo tem pogojem, ker je nabavna cena volne draga. Hkrati si pa večja podjetja lahko privoščijo merino majice za nekaj 10€, ker to ni njihov core biznis.

Za nižje cene merino majic so odvisne tudi mešanice v blagu. Kot sem rekla, pri meni so vse 100% merino. Že samo nekaj procentov elastana, zniža ceno merina.

Vemo pa, da je za določene pogoje potrebno dodati elastan, tencel, ali selo sintetiko. Dodajajo tudi svilo. Iz izkušenj vem, da čim ima blago manj kot 85, ... no, ajde, 80% merina, se ne obnaša več kot merino. Primer: majica iz 50% merino volne in 50% sintetike - mogoče dva dni zdrži v smislu karakteristik merino volne, več pa definitivno ne. In ziher je ne vzamem s sabo za več tednov na motor.

Merino volni ni potrebno dodajati premazov za dodatne zaščite - zakaj? Ker je ze dovolj naravno čudežna z vsemi svojimi funkcionalnostmi. Velika težnja je samo k temu, da so barve naravne (kar je tudi cilj) in da so potiski naravni.
Moj cilj ni da "pljuvam" konkurenco. Moj cilj ni da kopiram konkurenco. Trenutno je spletna trgovina še v razvoju in ker sem one-girl band in ideje prehitevajo realizacijo, spletna trgovina malo trpi. Nisem čakala super trenutka da pridem na trg. Razvijam ponudbo skupaj s kupci. Naslednje leto pridejo ven artikli, ki jih v omenjeni konkurenci, ni. Moj cilj ni samo športni segment, ampak tudi casual. Moda. Trajnostna, minimalistična, kapsulna garderoba. In vse to je možno z oblačili iz merino volne.

V primeru vprašanj sem vam na voljo. Lahko me obiščete v mojem bivaku, na Šuštarski nedelji ali se pa kje srečamo. Na motorju, v hribih ali kolesu.

p.s.: pripravljam tudi nagradno igro, kjer bodo vsi zmagovalci. Več tukaj. Igra se začne oktobra!
En lep merino pozdrav.

WizzardOfOZ ::

Vanich je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

helikon-tex, njihovi Bushcraft in Outback liniji.
Bushcraft:
https://www.helikon-tex.com/en_eur/prod...

Outback:
https://www.helikon-tex.com/en_eur/prod...

Goretex hlače in jakne so, vsaj meni, odlične za naše pogoje.


Helikon-Tex je ratal dosti drag. Trenutno imam na sebi (v pisarni) njihove kratke hlače, njihov platnen pas, njihov rukzak (malica itd). To pride vse skupaj ene 130.-€, najmanj.


Glede na to da mi gunfighter služi že vsaj 10 let, pa ga "zlorabljam" od jeseni do pomladi, se mi ne zdi drago. Parkrat ga je bilo treba sicer impregnirat vmes, ampak služi dobro.

Drugače pa mislim da imam od helikona več cunj kot navadnih civilnih.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Argonavt ::

A je kdo našel kratke majice, da RES, ampak res DIHA material. Za nosit ob obali pri 35 C, v avtu v vročini ali hribi poleti, ko res zakuha.. Iščem že leta in nič pametnega. Za morje in avto vročini najbolj sede navadna bela bombažna (spodnja) majica (mislim, da proizvajalec Galeb).

Za hribe vzel Salewo, saj je malo boljša ampak še zmeraj plastik se kuhaš v njej. Potem nosim v hribih kar kolesarsko švic majico perforirano in ruzak na hrbtu. Ne navadne bombažne, ne kolesarska podmajica perforirana ni ravno za nosit v Hiši Franko na kosilo :). Torej obstajajo kako majice, ki so mal designa, barvne in da dihajo kot navadna bela spodnja bombažna ali kolesarska švic podmajica???

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Argonavt ()

Ganon ::

Argonavt je izjavil:

A je kdo našel kratke majice, da RES, ampak res DIHA material. Za nosit ob obali pri 35 C, v avtu v vročini ali hribi poleti, ko res zakuha.. Iščem že leta in nič pametnega. Za morje in avto vročini najbolj sede navadna bela bombažna majica (mislim, da prizvajalec Galeb).

Za hribe vzel Salewo, saj je malo boljša ampak še zmeraj plastik se kuhaš v njej. Potem nosiim v hribih kar kolesarsko švic majico perforirano in ruzak na hrbtu. Ne navadne bombažne, ne kolesarska podmajica perforirana ni ravno za nosot v Hiši Franko na kosilo :). Torej obstajajo kako majice, ki so mal designa, barvne in da dihajo kot navadna bela spodnja bombažna ali kolesarska švic podmajica???


Kupi merino majico. Jaz poliestrske plastike ne prenesem, grozen občutek je na koži.

Argonavt ::

Argonavt je izjavil:

A je kdo našel kratke majice, da RES, ampak res DIHA

Kupi merino majico. Jaz poliestrske plastike ne prenesem, grozen občutek je na koži.


Volna in vročina mi ravno nista šla skupaj, zato še nisem testiral merino. Kak konkreten primer pohodne merino majice, ne ravno za 100 € za first buy?

Zimonem ::

Sem pa tja imajo kdaj bo hofru po nekaj sprejemljivi ceni.

Argonavt ::

Zimonem je izjavil:

Sem pa tja imajo kdaj bo hofru po nekaj sprejemljivi ceni.


Po primerjalnih testih in po ceni kotira kot dobra znamka Devold. Pozabimo, da jo v USA nabavljajo po polovičnih cenah.
Kdo probal razliko med 100% merino in pa 70% merino, 30% Tencel?

Okapi ::

Na Bergfreunde imajo Devold tudi s 40-60% popustom.
https://www.bergfreunde.eu/brands/devol...

Imam od njih en "komplet" iz merina - majica z dolgimi rokavi, gate, nogavice. V redu zadeva, ampak po polni ceni ne bi kupil nikoli.

Okapi ::

Okapi je izjavil:

Mogoče bo koga zanimalo, pa da ne odpiram nove teme.

Montbell je vrhunska znamka pohodniških oblačil, pri nas so zlasti znane njihove puhovke, ene od najboljših nasploh. Ampak so drage. V EU trgovini stane recimo model Plasma 1000 Alpine Parka 530 evrov.

https://euro.montbell.com/products/disp...

Montbell je japonsko podjetje in bolj ali manj po naključju sem odkril, da jih je mogoče naročiti tudi iz njihove japonske trgovine - pošljajo namreč tudi k nam. In na Japonske so pol cenejše! Plasma 1000 Alpine stane recimo 38.000 jenov, kar je 240 evrov. In poštnina je pri nakupu nad 30.000 jenov brezplačna.

https://en.montbell.jp/products/goods/d...

Poleg tega je izbira v japonski trgovini precej večja kot v evropski.

Ko pride roba v Slovenijo, je seveda treba plačati še 22% DDV in carinjenje, torej cena naraste na nekaj več kot 300 evrov - dobrih 200 evrov ceneje kot pri nas.

Evo, da poročam, kako je z uvozom.
Sem naročil zgoraj omenjeno puhovko, 240 evrov sem plačal Montbellu, potem pa še 124 evrov naši državi in pošti. Malo več, kot sem računal.;(

Na puhovke je očitno 13% carine. Tako vrednost puhovke naraste na 240+31. Potem k tej vrednosti dodajo še 22 evrov carinskega postopka (ker je nad 150 evrov, je treba uporabit dražji carinski postopek), in vrednost puhovke naraste na 240+31+22, nakar na to vrednost zaračunajo 22% DDV. Vse skupaj 124.

Skupaj me je torej prišla puhovka 364 evre, kar je še vedno 166 evrov manj, kot če bi jo kupil v evropski trgovini.

Naročil sem jo 11. avgusta, poslali so jo 14. avgusta, 21. avgusta je prišla v Slovenijo, naslednji dan sem dobil obvestilo od carinske pošte, da pošljem dokumentacijo, danes sem dobil račun, jutri ali v petek bo verjetno poštar prinesel. Se pravi vsega skupaj 2 tedna.

gruntfürmich ::

zakaj imamo 15 tem o outdoor oblačilih=?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gruntfürmich ::

Argonavt je izjavil:

A je kdo našel kratke majice, da RES, ampak res DIHA material. Za nosit ob obali pri 35 C, v avtu v vročini ali hribi poleti, ko res zakuha..

klasična srajca s kratkimi rokavi. ampak z modo iz 90-h, ko so se delale ohlapne. današnje oprijete so kmetavzarske in zašvicaš v njih.
s to boš tudi v hišo franko komodt zavil.
če malo prebrskaš pri kom v omari jih boš verjetno našel kar nekaj, ki jih že leta ni nosil. in če so kvalitetne, so še vedno cele in zelo lepe. ne bo ti jih škoda in tudi eleganten boš vedno :D
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Yossarian ::

Te majice, ki jih ima Decathlon, so za kaj?
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Okapi ::

Konkretno te majice ne poznam, ampak na splošno velja, da so Forclaz zelo v redu stvari, glede na ceno. Recimo za puhovke MT100 in MT500 pravijo, da so povsem primerljive z 2-3x dražjimi puhovkami priznanih znamk.

Yossarian ::

Hvala, Okapi, sem jo kupil, pa da vidimo.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Okapi ::

Dober znak je recimo, da so zapisane tehnične specifikacije. 89% volne je dobro razmerje, in koristno je, da je na mestih, kjer je pomembna fleksibilnost, elastan.

89 % merino volne. Mrežasti všitki in material pod pazduho in na sredini hrbta: 66 % merino volne, 24 % poliamida, 10 % elastana.

Izredno tanka merino volna (18,5 mikronov) je mehka in udobna.

Majica v velikosti L tehta samo 150 g. Gostota materiala: 160 g/m?


Sicer se da dobiti podobne specifikacije za podobno ceno tudi pri kakšni bolj znani znamki, ampak samo, če ujameš vsaj 50% popust.

Ganon ::

Yossarian je izjavil:

Te majice, ki jih ima Decathlon, so za kaj?


Zakaj je večina tako oprijetih, sovražim to. Kje naj kupim merino majice, ki so bolj podobne običajnim?

Malner ::

Nama se merino majice iz Decathlona dobro obnesejo. Moja je bila že čisto premočena in občutek je bil v redu. Ni me zeblo, hitro se je posušila. Lahko jo nosim par dni pa se ne usmradi.

Yossarian ::

Videl sem, da imajo tudi majice z dolgimi rokavi. Zanima me, če greste recimo kakšnega novembra na pohod ali pa še kak hladnejši mesec, in če imate merino majico z dolgimi rokavi, ali imate kaj pod njo in če imate, kaj imate?
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Zimonem ::

Jih imam nekaj pa jih bolj kot ne ne nosim. Predvsem ker sem 2-3 leta nazaj dobil lahke merino pulije v hm za 20e. Niti niso preoprijeti.

gruntfürmich ::

Ganon je izjavil:

Zakaj je večina tako oprijetih, sovražim to. Kje naj kupim merino majice, ki so bolj podobne običajnim?
po mojem ni mišljeno da se obnaša kot navadna majica, ampak da je bolj oprijeta in ti s tem čim prej odvaja švic.
če ti je preveč oprijeto, vzami večjo.
za navadno majico pa je verjetno bolje vzeti bombaž ali viskozo, ker ti merino v ohlapni majici nič ne pomeni, imho.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

Yossarian je izjavil:

Videl sem, da imajo tudi majice z dolgimi rokavi. Zanima me, če greste recimo kakšnega novembra na pohod ali pa še kak hladnejši mesec, in če imate merino majico z dolgimi rokavi, ali imate kaj pod njo in če imate, kaj imate?

jst imam 2 dolgi 'švic' majici in 2 kratki ter 2 dolge gate; od bivše beti in od termal active.
nobena ni merino, čeprav sem mislil da je od termal active z merinom, ampak ni.
če imam kaj pod to dolgo majico, imam kvečjemu podobno švic majico s kratkimi rokavi.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Zgodovina sprememb…

Okapi ::

Dobiš oboje z merinom. Oprijete so mišljene kot spodnja majica (base layer), ko imaš čez še srajco, jakno, flis ali kaj podobnega, običajne majice (t-shirt), ki jih nosiš samostojno, so pa bolj ohlapne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Ganon ::

Imaš kakšno priporočilo za bolj ohlapne merino majice?
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nakup pohodnih čevljev (strani: 1 2 3 415 16 17 18 )

Oddelek: Šport
858228466 (4943) theStranger
»

Pralni prašek za športna oblačila

Oddelek: Loža
171854 (1533) energetik
»

nova moška bunda/puhovka, kje kupiti? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11112401 (7136) Kvinta
»

aktivna oblačila (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7619054 (10733) slomakita
»

pohodniška oprema (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8918782 (12247) Okapi

Več podobnih tem