Forum » Loža » Pralni prašek za športna oblačila
Pralni prašek za športna oblačila
makucv ::
Zanima me kateri pralni prašek oz. dodatek priporočate, da se športna oblačila znebijo smradu?
Recimo moje švic majice so kljub pranju z dodatkom za dezinfekcijo začele blazno smrdeti.
Recimo moje švic majice so kljub pranju z dodatkom za dezinfekcijo začele blazno smrdeti.
Invictus ::
Operi jih vsaj na 60 stopinj...
Jebi ga, ali jih vržeš stran zaradi smradu ali zapranj, je vseeno.
Pa preživijo več, kot piše na listku.
Jebi ga, ali jih vržeš stran zaradi smradu ali zapranj, je vseeno.
Pa preživijo več, kot piše na listku.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
http://goo.gl/2YuS2x
Machete ::
Jaz jih takoj vržem na športni program, 20 min včasih, če je kaj več - 40 min 30°C, tekoči Hofer prašek za črno perilo. Nikoli ne smrdijo in ene majce imajo že več kot 10 let.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
MajorM ::
Nekoč sem slišal, da zmrzal pobije bakterije/smrad v obuvalih. Poizkusi in vrzi v zamrzovalno skrinjo.
T743 ::
Jaz uporabljam nekaj od Holmenkola za volno se mi zdi, perem na 30. Pomaga tudi da jih po aktivnosti takoj splakneš pod vodo.
harvey ::
Zanima me kateri pralni prašek oz. dodatek priporočate, da se športna oblačila znebijo smradu?
Zanimivo, bolj verjetno, da prašek ne bi bil učinkovit, že če bi jih samo splaknil takoj po vadbi, bi imelo učinek, sumim, da cunj ne posuših dovolj in ta kombinacija daje vonj.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------
------
Zgodovina sprememb…
- spremenil: harvey ()
GupeM ::
Ja, po vadbi je treba cunje posušit, pa ne bojo smrdele. Jaz jih na balkon dam "sušit," dokler se jih ne nabere več, potem pa vse skupaj v stroj z običnim gelom za pranje, brez mehčalca na 30 °C.
Se je pa kdaj po kakšni tekmi zgodilo, da sem torbo z opremo pozabil v kakšnem avtu, kjer je počakala cel vikend ali še kakšen dan več. To bi pa skoraj moral z gas masko odpirat in dal prat.
Se je pa kdaj po kakšni tekmi zgodilo, da sem torbo z opremo pozabil v kakšnem avtu, kjer je počakala cel vikend ali še kakšen dan več. To bi pa skoraj moral z gas masko odpirat in dal prat.
nejcek74 ::
zacnes kupovati majce:
1. iz merino volne, izrazito manj smrdijo, sploh ce uporabljas za kak sport kjer si aktiven cel dan (hribolazenje, smucanje)
2. take da jih lahko perese na 60°C
"športna oblačila" so tipičen potrošniki produkt, poceni material, ki ga drago prodajajo ces da ima napredno funkcijo odvajanja švica stran od telesa, ter hkrati zadhtevajo cel kup stranskih produktov za njihovo vzdrževanje. Ja, para gre stran, olja in bakterije ostajajo. Obojega se moras znebit pri pranju.
- olja se boljše sperejo pri visji temperaturi (poskusi oprat mastno posodo pod mrzlo vodo, tudi z veliko detergenta bo slo neprimerno težje kot s toplo)
tu pomaga dober detergent v pravem razmerju (ne premalo, ne prevec, doziranje je itak vedno napisano) in občasno lahko uporabiš podaljšano pranje
- sovražniki bakterij so: dehidracija, UV zarki, visoke temperature (30-40 stopinj je v resnici idealna temperatura za številne bakterije, sploh tiste, ki sobivajo z nami, saj to je vendar nasa telesna temperatura)
ne shranjuj rabljenih oblačil v kosu za perilo oziroma daj jih na vrh, da se tam sušijo*, bolje jih je posušit na soncu kot v stroju, občasno peri na 60°C, lahko dodas sodo bikarbono, ki deluje antibakterijsko ali posebne praske
*kolikor vem zmrzovanje ne pobije ravno veliko bakterij
1. iz merino volne, izrazito manj smrdijo, sploh ce uporabljas za kak sport kjer si aktiven cel dan (hribolazenje, smucanje)
2. take da jih lahko perese na 60°C
"športna oblačila" so tipičen potrošniki produkt, poceni material, ki ga drago prodajajo ces da ima napredno funkcijo odvajanja švica stran od telesa, ter hkrati zadhtevajo cel kup stranskih produktov za njihovo vzdrževanje. Ja, para gre stran, olja in bakterije ostajajo. Obojega se moras znebit pri pranju.
- olja se boljše sperejo pri visji temperaturi (poskusi oprat mastno posodo pod mrzlo vodo, tudi z veliko detergenta bo slo neprimerno težje kot s toplo)
tu pomaga dober detergent v pravem razmerju (ne premalo, ne prevec, doziranje je itak vedno napisano) in občasno lahko uporabiš podaljšano pranje
- sovražniki bakterij so: dehidracija, UV zarki, visoke temperature (30-40 stopinj je v resnici idealna temperatura za številne bakterije, sploh tiste, ki sobivajo z nami, saj to je vendar nasa telesna temperatura)
ne shranjuj rabljenih oblačil v kosu za perilo oziroma daj jih na vrh, da se tam sušijo*, bolje jih je posušit na soncu kot v stroju, občasno peri na 60°C, lahko dodas sodo bikarbono, ki deluje antibakterijsko ali posebne praske
GupeM ::
"športna oblačila" so tipičen potrošniki produkt, poceni material, ki ga drago prodajajo ces da ima napredno funkcijo odvajanja švica stran od telesa, ter hkrati zadhtevajo cel kup stranskih produktov za njihovo vzdrževanje.
Ni čisto res. Si ne predstavljam igrat basketa v bombažni majici. Sploh če jo nosi tudi kakšen nasprotnik, ki izrazito švica. Občutek, kot da bi prijel morsko kumaro. To se sicer pojavi tudi pri športnih oblačilih, ampak v veliko manjši meri. Bombažno majico po treningu lahko oviješ in iz nje iztisneš kar nekaj švica, iz športne ga ne boš spravil prav veliko, če sploh kaj.
Ja, para gre stran, olja in bakterije ostajajo. Obojega se moras znebit pri pranju.
Tu se pa strinjam, zato svoja oblačila vedno posušim na balkonu (po možnosti na soncu) pred pranjem, razen če gre po aktivnosti direktno v pranje. Po pranju pa tudi. Občasno jih operem tudi na 60. Pozimi vanje usmerim razvlaževalec zraka, ki jih posuši kot poper.
Zamrzovanje večine bakterij ne pobije, prepreči pa njihovo razmnoževanje, zato tudi hrano zamrzujemo. Tako da če ti umazane cunje nekje ležijo en teden, je bolje da so zamrznjene.
Furbo ::
Obstajajo namenski praški za športna oblačila, uporabi jih.
Med pranjem lahko daš pralni stroj na pavzo in pustiš, da se perilo malce namaka.
Med pranjem lahko daš pralni stroj na pavzo in pustiš, da se perilo malce namaka.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
ja, bombaž se napije (ker ima votla vlakna), volna pa ne. Mi je jasno da se za kratkotrajno aktivnost kot je košarka, večini ne da kompicirat z materiali, sploh ker nas je športno modna industrija ze tako dobro zdresirala, da se slinimo nad tistim kar je za njih enostavno in poceni proizvajat.
FoxKnox ::
ja, bombaž se napije (ker ima votla vlakna), volna pa ne. Mi je jasno da se za kratkotrajno aktivnost kot je košarka, večini ne da kompicirat z materiali, sploh ker nas je športno modna industrija ze tako dobro zdresirala, da se slinimo nad tistim kar je za njih enostavno in poceni proizvajat.
Bombaž in volna nista najboljši material za šport, kjer se veliko potiš.Za to je najbolj primerna švic majca , torej poliester ki diha, se sproti suši. Recimo kolesarski dresi, po večurni turi je moj popolnoma suh, razen pod rokami.Vržem ga v sttoj na expres program in malo mehčalca, pa je ..Seveda se pa mora dobro presušiti.
Bombažni so pa trakovi za glavo ali zapestja.Zakaj? Ker dobro vpijajo pot
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: FoxKnox ()
Zimonem ::
Jao, poliester opran z mehčalcem praviloma smrdi kot kuga.
Mehčalcev se sploh ne uporablja za pranje švic oblačil, ker vsebujejo olja ki nosijo aromo. Prej po vaniliji potem pa po švicu in vaniliji.
Merino je way to go. Je pa drago. Ali pa redno pranje. Brez mehčalcev. Navaden prašek pa je. Sam bi na javnih mestih že zdavnaj prepovedal nošnjo poliestrov. Kaki flisi znajo osmradit celo trgovino.
Pridem pa z istim volnenim puloverjem iz štale v bufet pa nihče ne ve. Celo sprašujejo kako to da nima vonja.
Mehčalcev se sploh ne uporablja za pranje švic oblačil, ker vsebujejo olja ki nosijo aromo. Prej po vaniliji potem pa po švicu in vaniliji.
Merino je way to go. Je pa drago. Ali pa redno pranje. Brez mehčalcev. Navaden prašek pa je. Sam bi na javnih mestih že zdavnaj prepovedal nošnjo poliestrov. Kaki flisi znajo osmradit celo trgovino.
Pridem pa z istim volnenim puloverjem iz štale v bufet pa nihče ne ve. Celo sprašujejo kako to da nima vonja.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()
Bombaž in volna nista najboljši material za šport, kjer se veliko potiš.Za to je najbolj primerna švic majca , torej poliester ki diha, se sproti suši. Recimo kolesarski dresi, po večurni turi je moj popolnoma suh, razen pod rokami.Vržem ga v sttoj na expres program in malo mehčalca, pa je ..Seveda se pa mora dobro presušiti.
Glej, na kratko za bombaz to drzi kot sem tudi sam omenil, za merino volno ne. V resnici se jo ze precej uporablja kot material v sportnem perilu:
merino:
+ manj smrdi
+ dobro odvaja vlago
+ tudi ko je navlazen, ne daje neprijetnega občutka
- cena
- zdržljivost
umetna vlakna:
+ odvajanje vlage
+ vzdržljivost
+++++ cena
- izgled
- smrad
Seveda obstajajo tudi kombinirani materiali.
Glavni vzrok za uporabo umetnih vlaken je dobiček. Proizvodnja sintetike je tako poceni, da je njena cena praktično zanemarljiva. Dobis pa praktično identično majico v hoferju al pa kot neko znamko, seveda z občutno razliko v ceni. Za vse ostalo je pac poskrbelo reklamiranje izdelkov. No, zadnja leta so nas zaceli fopati se z "veganksim usnjem", jeb* skaj, ki se ga je otepala cela jugoslavija.
Zimonem ::
Glede vzdržljivosti je vsaj po mojih izkušnjah 20% najlon ostalo volna precej trpežno.
Je pa logično da teh stvari ne boš nosil na košarki, fuzbali ali judu. Kjer se vleče za drese.
Je pa logično da teh stvari ne boš nosil na košarki, fuzbali ali judu. Kjer se vleče za drese.
DOOM_er ::
če se znojiš kot prašič (sam sem tak primer) drugega kot investicija v merino zadeve ne pride v poštev. Addidas ima neke merino majice ki se jih občasno dobi po 20 25€ in so zlata vredne. Sam vozim kolo v merino dresih in je neprimerno bolj prijetno kot pa običajni plastični dresi.
Drugače se pa športne cunje pere na 60° ter brez mehčalca in z dodatkom ali sode bikarbone ali alkoholnega kisa in ne bodo smrdele. Priporočljivo je potem tudi stroj pognati na 90° z brisačami in krpami tako da pobiješ vse kar je ostalo v bobnu od stroja.
Drugače se pa športne cunje pere na 60° ter brez mehčalca in z dodatkom ali sode bikarbone ali alkoholnega kisa in ne bodo smrdele. Priporočljivo je potem tudi stroj pognati na 90° z brisačami in krpami tako da pobiješ vse kar je ostalo v bobnu od stroja.
Robots will steal your job. But that's OK
energetik ::
Že 25 let uporabljam izključno poliestrske švic majice, dejansko jih imam ene par že 20let iste, pa nič ne smrdijo, ko se operejo. Jasno smrdi po celodnevni turi, ko švicaš ko konj, ampak se vse lepo opere. Navaden gel za nizkotemperaturno pranje na 40°C, jasno brez mehčalca.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pranje perila v stroju :) (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13082 (10186) | m0LN4r |
» | aktivna oblačila (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20106 (11785) | slomakita |
» | Pralni stroj - preveč programov (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12359 (9600) | Furbo |
» | Kavbojke se perejo ali ne? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 14147 (10801) | Buggy |
» | Smrdi perilo in pralni stroj?Oddelek: Loža | 26179 (24415) | gruntfürmich |