Forum » Loža » Ali sem kot povzročitelj male prometne nesreče dolžan obvestiti svojo zavarovalnico (evropsko poročilo)?
Ali sem kot povzročitelj male prometne nesreče dolžan obvestiti svojo zavarovalnico (evropsko poročilo)?
tt33 ::
Povzročil sem manjšo prometno nesrečo na parkirišču - nič hujšega, samo par prask na vozilu. Z oškodovancem sva vse takoj brez problema uredila, torej izpolnila evropsko poročilo, ki ga je nato odnesel na zavarovalnico; to imava sicer oba enako. To je bilo prvič, da sem bil povzročitelj in povsod sem prebral, da oškodovanec pač nese evropsko poročilo na zavarovalnico povzročitelja, to pa da je to.
Tako sem mislil, da je zgodba zaključena in da me bo v primeru dodatnih pojasnil zavarovalnica sama kontaktirala. Sedaj pa me je - več kot 10 dni od nesreče - pričakalo pismo zavarovalnice, kjer sem moral še enkrat izpolniti kompletno dokumentacijo glede nesreče, zraven pa je bilo obvestilo, da sem kot tudi jaz kot zavarovanec dolžan obvestiti zavarovalnico o škodnem primeru najkasneje v treh dneh po nesreči, sicer sem po zakonu dolžan nositi stroške, ki nastanejo iz zavarovalnega primera.
Ali to pomeni, da mi bo zavarovalnica zaračunala celotne stroške popravila in najbrž še kaj za povrhu? Kakšne izkušnje? Se da kaj narediti glede tega? Malo se počutim blesavo, ker je to prvi tak primer, ki ga imam v več kot 15 letih in ga bom očitno drago plačal.
Tako sem mislil, da je zgodba zaključena in da me bo v primeru dodatnih pojasnil zavarovalnica sama kontaktirala. Sedaj pa me je - več kot 10 dni od nesreče - pričakalo pismo zavarovalnice, kjer sem moral še enkrat izpolniti kompletno dokumentacijo glede nesreče, zraven pa je bilo obvestilo, da sem kot tudi jaz kot zavarovanec dolžan obvestiti zavarovalnico o škodnem primeru najkasneje v treh dneh po nesreči, sicer sem po zakonu dolžan nositi stroške, ki nastanejo iz zavarovalnega primera.
Ali to pomeni, da mi bo zavarovalnica zaračunala celotne stroške popravila in najbrž še kaj za povrhu? Kakšne izkušnje? Se da kaj narediti glede tega? Malo se počutim blesavo, ker je to prvi tak primer, ki ga imam v več kot 15 letih in ga bom očitno drago plačal.
recmajkemi ::
Ne vem zakaj bi bil primoran obvestiti svojo zavarovalnico. Verjetno jim piše kje v drobnem tisku.
Kaj ta informacija pomaga tvoji zavarovalnici, če oškodovanec ne bi vložil zahtevka recimo. Pač zopet en zavarovalniški mumbođumbo. Upam, da ti uspe brez dodatnih nevšečnosti razen padca dveh bonitetnih razredov, kar pač pride s povzročitvijo nesreče.
Kaj ta informacija pomaga tvoji zavarovalnici, če oškodovanec ne bi vložil zahtevka recimo. Pač zopet en zavarovalniški mumbođumbo. Upam, da ti uspe brez dodatnih nevšečnosti razen padca dveh bonitetnih razredov, kar pač pride s povzročitvijo nesreče.
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377
Dennis88 ::
Ne razumem zakaj bi plačal ti stroške, če jih more zavarovalnica. Za to se plačujejo letne premije. Pojdi na zavarovalnico in se pozanimaj.
joze67 ::
Dvomom, da se bodo zaradi "manjših poškodb na parikirišči" spuščali v obračunavanje s stranko. So te pa lepo opozorili, da imaš po pogodbi določene obveznosti, katerih se je v prihodnje bolje držati.
Najbolje, da jih vprašaš; ampak boš pa tako ali tako kmalu izvedel. Samo kasneje bo težje karkoli spremeniti ali popraviti.
Najbolje, da jih vprašaš; ampak boš pa tako ali tako kmalu izvedel. Samo kasneje bo težje karkoli spremeniti ali popraviti.
wcpapir ::
Ti moras samo na zavarovalnico in izpolniti izjavo povzrocitelja potem je zate zadeva koncana. Vse ti pise v splosnoh pogojih. Evropsko porocilo imas ali nimas.
Vedno je tako, da oškodovanec prijavi škodo, pri povzročiteljevi zavarovalnici nakar povročitelj, da izjavo da je bilo tako.
Tisti dnevi niso toliko pomembni.
V kolikor nimas odkupa prve skode bos padel tri razrede in to je to.
Ce oskodovanec ne prijavi skode seveda ni treba obvescati novenega, vrjetno je slabo prebral.
Vedno je tako, da oškodovanec prijavi škodo, pri povzročiteljevi zavarovalnici nakar povročitelj, da izjavo da je bilo tako.
Tisti dnevi niso toliko pomembni.
V kolikor nimas odkupa prve skode bos padel tri razrede in to je to.
recmajkemi je izjavil:
Ne vem zakaj bi bil primoran obvestiti svojo zavarovalnico. Verjetno jim piše kje v drobnem tisku.
Ce oskodovanec ne prijavi skode seveda ni treba obvescati novenega, vrjetno je slabo prebral.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: wcpapir ()
Je pa zanimivo, da se sklicujejo na zakon. Našel sem Zakon o obveznih zavarovanjih v prometu (ZOZP) in tam na temo regresiranja:
IANAL ampak tole ni relevantno za primer OP, ker je očitno dal svoje podatke - zahteve po javljanju zavarovalnici pa ni. Še vedno je lahko v igri kak specifični zakon o zavarovalništvu, in pa sama pogodba.
7. člen
Zavarovalnica nasproti oškodovancu ali potniku v javnem prometu ne more uveljavljati ugovorov, ki jih ima proti svojemu zavarovancu, ker ta ni ravnal po zakonu, zavarovalni pogodbi, zavarovalnih pogojih ali Uredbi 785/2004/ES.
V primerih, določenih z zakonom ali zavarovalnimi pogoji, ima zavarovalnica, ki je poravnala škodo oškodovancu ali plačala zavarovalnino, pravico uveljavljati povračilo izplačanih zneskov skupaj z obrestmi in stroški od zavarovanca oziroma od odgovorne osebe.
Pri zavarovanju avtomobilske odgovornosti ima zavarovalnica pravico uveljavljati povračilo iz prejšnjega odstavka od zavarovanca oziroma od odgovorne osebe samo v primerih:
1. če je voznik vozilo uporabljal za drugačen namen, kot je to določeno v zavarovalni pogodbi;
2. če voznik ni imel veljavnega vozniškega dovoljenja tiste oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo, ki ga je vozil, razen če je vozilo vozil kandidat za voznika motornih vozil ali skupine vozil pri učenju vožnje ob upoštevanju vseh predpisov, ki urejajo ta pouk;
3. če je bilo vozniku odvzeto ali začasno odvzeto vozniško dovoljenje oziroma se mu je izvrševala izrečena kazen ali varstveni ukrep prepovedi vožnje vozila določene vrste ali kategorije, oziroma varstveni ukrep prepovedi uporabe tujega vozniškega dovoljenja na ozemlju Republike Slovenije, varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja ali kazen prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja;
4. če je voznik vozilo upravljal pod vplivom alkohola, mamil, psihoaktivnih zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, in sicer nad dovoljeno mejo;
5. če je voznik škodo povzročil namenoma;
6. če vozilo, ki ga je voznik vozil, ni bilo tehnično brezhibno;
7. če je voznik po nesreči zapustil kraj dogodka, ne da bi posredoval svoje osebne podatke in podatke o zavarovanju.
Če je z zavarovalnimi pogoji za povečano nevarnost določena dodatna premija, pa ta ni bila plačana, ima zavarovalnica pravico uveljavljati povračilo izplačanih zneskov, skupaj z obrestmi in stroški od zavarovanca oziroma odgovorne osebe, v sorazmerju med plačano premijo in premijo, ki bi morala biti plačana zaradi povečane nevarnosti.
Zavarovalnica nima pravice od zavarovanca uveljavljati povračila iz drugega odstavka tega člena za del škode, za katero je odgovoren oškodovanec, ki je pristal, da se prevaža z vozilom pod okoliščinami iz 2., 3., 4. in 6. točke tretjega odstavka tega člena, kljub temu, da so mu bile te okoliščine znane.
Zavarovalnica ima pravico uveljavljati povračilo v primerih iz tretjega odstavka tega člena največ v znesku 12.000 eurov. V primeru iz 5. točke tretjega odstavka tega člena zavarovalnica uveljavlja povračilo v celoti.
IANAL ampak tole ni relevantno za primer OP, ker je očitno dal svoje podatke - zahteve po javljanju zavarovalnici pa ni. Še vedno je lahko v igri kak specifični zakon o zavarovalništvu, in pa sama pogodba.
Ribicija ::
Normalna procedur zavarovalnice je to. Dobili so prijavo oškodovanca in ne glede na evropsko poročilo, oni vedno preverijo še pri svojem zavarovancu/povzročitelju če je res tako kot je bilo na prijavi, ki so jo prejeli. Konec koncev bi se lahko okoliščine vmes spremenile, ti bi lahko ugotovil, da je škoda na tvojem avtu večja kot si mislili ko sta izpolnjevala evropsko poročilo in obratno za oškodovanca. Pojdi čimprej na zavarovalnico in uredi še svoj del pa bo vse ok. Če te kdo kaj vpraša poveš, da si izpolnil evropsko poročilo, da je bila zadeva s tem za tebe zaključena, saj nisi nameraval prijavljati škode na svojem vozilu, oškodovanec pa je itak rekel, da bo svoj del uredil sam s svojo prijavo.
2dark ::
Bi bilo dobro vedet pri kateri zavarovalnici je tole.
Pri Triglavu tega ni.
Pri Triglavu tega ni.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
Pri Triglavu tega ni.
Seveda je pri vseh je isto. Ce tega pri Triglavu ne bi bilo bi bilo zaskrbujoce ce bi se zanasali le na evropsko porocilo, ker bi ga oskodovanec lahko priredil...ravno zato gres tja, da potrdis da je vse kot je receno.
Normalna procedur zavarovalnice je to. Dobili so prijavo oškodovanca in ne glede na evropsko poročilo, oni vedno preverijo še pri svojem zavarovancu/povzročitelju če je res tako kot je bilo na prijavi, ki so jo prejeli.
Čisto normalno pač ni:
zraven pa je bilo obvestilo, da sem kot tudi jaz kot zavarovanec dolžan obvestiti zavarovalnico o škodnem primeru najkasneje v treh dneh po nesreči, sicer sem po zakonu dolžan nositi stroške, ki nastanejo iz zavarovalnega primera.
fikus_ ::
Mislim, da je pri vseh zavarovalnicah tako, če gre za manjšo nezgodo brez telesnih poškodb (še policije ne rabiš klicati) izmenjaš podatke in izpolniš t.i. EU-poročilo, potem ko zav. dobi papirje še enkrat pozove oba (ali več udeležencev), da se še enkrat zjasnijo glede dogodka. Na osnovi teh izjav zav. odločajo.
Dobro je, da se obvesti policijo tudi v tem primeru, ni pa nujno da policija pride, s tem imajo zabeleženo prijavo.
Če so pa poškodovane osebe, se pa pokliče reševalce, policijo,...
Dobro je, da se obvesti policijo tudi v tem primeru, ni pa nujno da policija pride, s tem imajo zabeleženo prijavo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Normalna procedur zavarovalnice je to. Dobili so prijavo oškodovanca in ne glede na evropsko poročilo, oni vedno preverijo še pri svojem zavarovancu/povzročitelju če je res tako kot je bilo na prijavi, ki so jo prejeli.
Čisto normalno pač ni:
zraven pa je bilo obvestilo, da sem kot tudi jaz kot zavarovanec dolžan obvestiti zavarovalnico o škodnem primeru najkasneje v treh dneh po nesreči, sicer sem po zakonu dolžan nositi stroške, ki nastanejo iz zavarovalnega primera.
Drugi del je napačno prebral enako kot ni prebral zavarovalne pogodbe.
D3m ::
Mislim, da je pri vseh zavarovalnicah tako, če gre za manjšo nezgodo brez telesnih poškodb (še policije ne rabiš klicati) izmenjaš podatke in izpolniš t.i. EU-poročilo, potem ko zav. dobi papirje še enkrat pozove oba (ali več udeležencev), da se še enkrat zjasnijo glede dogodka. Na osnovi teh izjav zav. odločajo.
Ne rabi se obveščati policije, če ni bilo telesnih poškodb.
|HP EliteBook|R5 6650U|
fikus_ ::
Saj nisem nikjer na pisal, da mora obvestiti policijo, če ni poškodovanih oseb. Gre za to, da imajo zavarovalnice en izgovor manj za kompliciranje, ker s tem se lahko domneva, da povzročitelj ni bil pod vplivom alkohola,...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
tt33 ::
Čisto normalno pač ni:
Drugi del je napačno prebral enako kot ni prebral zavarovalne pogodbe.
Nisem nič narobe prebral, to je verbatim iz dopisa. Bo treba malo šparati z vsevednostjo in sodbami na prvo žogo, čeprav vem, da vam nekaterim to bolj slabo gre.
Hvala ostalim za odgovore. Gre za generali.
AndrejS ::
Najbolje se zmenit s soudeležencem da greta skupaj na zavarovalnico in zadeva je takoj rešena
2dark ::
Pri Triglavu tega ni.
Seveda je pri vseh je isto. Ce tega pri Triglavu ne bi bilo bi bilo zaskrbujoce ce bi se zanasali le na evropsko porocilo, ker bi ga oskodovanec lahko priredil...ravno zato gres tja, da potrdis da je vse kot je receno.
NIkoli nisem rabil nikamor hodit. Samo domov mi je bilo poslano, da še enkrat narišem in napišem postopek ..
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Prometna nesreča in (ne)priznavanje krivde (strani: 1 2 3 )Oddelek: Na cesti | 18382 (14241) | BRBR |
» | Evropsko poročilo o prometni nesreči in realna uporabna vrednost (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 8277 (6626) | darkolord |
» | Kaj storiti ob prometni nesreči - zavarovanje (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 21203 (13775) | ...:TOMI:... |
» | Registracija avtomobila in napačen datum na zav. policiOddelek: Na cesti | 4881 (4130) | MadMax |
» | Pobeg pri nesreči (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18517 (15157) | Keyser Soze |