» »

Ugodna rešitev pri obnovi starejše hiše

Ugodna rešitev pri obnovi starejše hiše

«
1
2

Marko123321 ::

Pozdrav vsem, kupil sem starejšo manjšo hišo, letnik 75, KPM, polovica kleti je še starejši letnik. Plesni ni videt, razen v starem delu kleti, je pa zaznat vlago na stenah, sploh v bivalni kleti. Hiša ni izolirana, ogrevanje na peč na drva ima tudi staro krušno peč, okna so vredu, lesena dvoslojna. V hiši se ni bivalo 30 let, ni podrtija, da bi bilo bivanje udobno pa potrebuje nekaj dela.
Na tej parceli nameravam čez par let postavit novogradnjo, ko bodo finance to omogočale. Ker živimo v najemu razmišljam, da bi začasno uredil hišo tako, da bi nudila bivanje za naslednjih 5 let.

Kako najbolj optimalno pristopit k temu, da ne bo prevelikih vlaganj?

Največjo težavo vidim pri strehi, zato bi najprej uredil izolacijo stropa, ter pri kapilarni vlagi, ki se širi po stenah. Ali bi sušilni ometi ( ter ogrevanje) rešili vonj po zatohlosti ali se bo pojavila plesen, ko se preselimo?

Ker nisem iz te stroke mi prav pride vsak nasvet!

Hvala

FrRoSt ::

Lrtnik 75 vsa hiša, ali še starejša. Zakrat bi že morali uporabljati vsaj osnovno hidroizolacijo in tudi nekaj toplotne izolacije bi morala imeti... Če je bila vsaj malo grajena po predpisih in takratnih standardih...

Če 30 let ni nihče živel v njej, moraš ugotoviti, kaj ja narobe. Mokrote je letos veliko, segrelo se še bo, temeljito jo moraš zračiti, vsaj mesec ali dva, da odide vsa vlaga, tudi iz sten!!

Za naprej pa težko povedat! Morda bi bilo najbolje, če je primerna za vselitev... streha ti bo še zdržala, vsaj nekaj let. Vse ostalo pa je odvisno od tebe in arhitekta. Ali boš porušil do temeljev in naredil novogradnjo, ali boš nekatere zadeve (zidove) pustil in samo dogradil... Boš imel še veliko idej in priložnosti... se boš že naučil, ni to nič kaj takega! Pri nas se, če izvzamemo fuzbal, na gradnjo vsak spozna! ;)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

toro69 ::

V kolikor boš "začasno" obnavljal za enih 5 let se spolni čez 20 let, ko boš živel v isti podrtiji, da sem tukaj napisal, da se ne splača. :)

Zimonem ::

Če ni podrtija šparaj za obnovo.

Magic1 ::

Če se 30 let ni živelo v njej, potem se je vlaga verjetno nabirala zaradi premalo zračenja. Bajto sprazni, pospravi, čez poletje potem fajn prezrači, in avgusta prebeli na novo. Nato zasilo opremi in bo čist ok za desetletje. V tem času pa bajto naredi.
Magic

Lonsarg ::

Za par let se več kot pobarvat in nekaj poceni pohištva kupit ne splača.

Kopalnica je sicer problem da se je poceni ne da "pobarvat", tak da odvisno od tega v kakem stanju je, sicer pač riskiraš tiste 2k in obnoviš, če bo to edini večji strošek v hiši potem pač ok.

Quick fix za kuhinjo pa sem jaz sam izvedel, ko sem bil v najemniškem stanovanju. In sicer tako da sem menjal zgolj fronte in sem prišel z par 100EUR skozi (ker sem pač sam zvrtal/monitiral, samo gole iverke sem naročil po meri).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

fikus_ ::

Preveri vodno inštalacijo ker jezagotovo iz cinkanih cevi. Bo zelo verjetno potrebna menjave in odtočne cevi so lahko se svinčene, tudi menjava, kaj pa greznica, jo bo verjetno potrebno očistiti ročno z lopato. Povabi kaksnega elektricarja na obisk. Okna so verjetno se prva, sicer pišeš dvoslojna, verjetno dvojno okensko krilo,ki se odpre, da se notranja stran stekel lahko čisti. In ne pretiravati z odpiranjem oken, da ne uničiš tečajev.
...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

nejc_nejc ::

Če je normal o grajena je skelet iz tega letnika verjetno ok.

Za pet let se preselit in nato podirat ter na novo zidat???

Ne vem če je vredno toliko časa zabiti za zidavo oziroma še enkrat denar v stene metat.

Če ni vlage ni panike, samo, da je železje v betonu. To ti na hitro poskenira prvi gradbeni inštitut.

Marko123321 ::

Kako je hiša grajena točno nevem, ker je bila pred kratkim legalizirana kot objekt daljšega obstoja. Zadnjih 30 let so jo parkrat na leto uporabljali kot vikend. Pet let je le neka doba in bi želel, da je bivanje moje družine udobno kolikor se le da.

Kaj predlagate za streho? Imeli so probleme z kunami, kar je vidno tudi na fasadi. Na stropu ni knaufa ampak samo plošče iz iverke. V mansardi so tudi vse spalnice.

Razmišljam tudi, da bi odstranil staro krušno peč, katera je v slabem stanju in je kot taka neuporabna ter namesto nje nabavil kamin. V tej sobi bi tudi uredil kuhinjo, ker je trenutno ni. Žena si sicer zelo želi še dodatno balkonsko okno, ker bi s tem dobili izhod na teraso.
Kopalnica je vredu, po nepotrebnem je ne bi razbijal. V kletnih prostorih bi prebelil z apnom, za prtličje in mansardo pa razmišljam o sušilnih ometih, ker me skrbi vlaga in plesen. Po tleh bi v pritličju in mansardi verjetno položil laminat ali linolej, sedaj so različne ploščice in topli pod.Nevem v kakem stanju je greznica, bomo preverili. Drugo bi pustil tako kot je.

Magic1 ::

Strehe ne tikaj, če ne pušča. Če pa pušča, se pa vedno lahko naredi kakšen quick fix za par let.
V kleti fajn luftaj in nimaš pol leta težav, pozimi pa si kakšen sušilec kupi (ki ga po potrebi uporabljaš tudi zgoraj). Za vlago zgoraj preveri, da ti kaj ne zamaka. Drugače je ne bi smelo bit, če boš normalno zračil in ne sušil cunj!
Razna golazen na podstrešju se s kakšnimi mrežami reši, če pa ne gre pa s pastmi.
Magic

nejc_nejc ::

peč v slabem stanju....

kako to izgleda, če zakuriš ali pušča ali samo ni lepa in je obtolčena?

bi_đi ::

Predlagam, da vzames kredit in se posteno lotiš obnove do zime. Če ti je postavitev kolko tolko ok jo pusti oz. Naredi kakšno modifikacijo po svoje. Kakšna je streha? Salonitke? Več kot napišeš v slabšem stanju si jo predstavljam. Sam bi odstranil praktično vse, še estrih, naredil talno, elektriko, vodovod, kanalizacijo. Novo mansardo iz gips plošč s parno zaporo in 35+ izolacije. Za klet počakaj do pomladi, če bo sila pol odkopaj pa narediš še hidroizolacijo. Zunaj naredi fasado, z minimalno denarja lahko tudi brez zaključnega sloja. Ogrevanje na les če imaš svoj gozd drugače toplotna. Ker če boš samo nekaj na spol obnavljal, bo kvaliteta bivanja zelo boga. Vsekakor pa pripravi vsaj 10k za zasilno vselitev z 2k kot pišejo odzgoraj ne boš prišel daleč.

Magic1 ::

Če mu kuhinja manjka, potem je jasno da z 2k€ ne bo prišel nikamor. Že samo barva za celo bajto ga bo prišla nekaj stotakov. Res pa lahko kuhinjo kasneje reciklira v novi bajti, tako da mu pri aparatih ni treba šparat. Prav tako jedilnici, dnevni sobi, postelji. Kar nekaj stvari lahko konkretno sedaj kupi in potem samo prestavi.
Magic

cvalsr ::

Zelo 'zjbn' situacija.
Hiša preslaba, da bi jo obnovil in predobra, da bi jo kar takoj podrl? Posvetuj se z ljudmi iz stroke na licu mesta, ob ogledu v živo, ne na forumu. Menda imaš kake kolege, sosede, sorodnike, ki so kaj gradili ali obnavljali - povabi jih na pivo, vsako mnenje/nasvet (celo, če je napačno) te kaj nauči.
Če se boš odločil za novo, investiraj v staro res samo, kar je urgentno. (Ne sanjaj kar vnaprej o sušilnih ometih itd, posvetuj se. Ni nujno osušiti celo bajto, le bivalne prostore.) Boste pač teh nekaj let bolj skromni, zato pa kako leto prej v novi hiši.
Če boš obnavljal pa se loti temeljito - dobesedno, od temeljev navzgor. In če boste med obnavljanjem živeli v hiši, je to še dodatno 'zjbn', nikoli nimaš 'gmaha'.
Neka polovičarska obnova pa je najslabša možnost.
Seveda je za odločitev zelo pomemben faktor še tvoja starost, pa družina, ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cvalsr ()

FrRoSt ::

Streha je v redu, če ne zamaka. Kun verjetno ne bo, če boste v hiši živeli, socer pa niso škodljivci! Prej nasprotno. Koristne živali. Lahko s kakšnimi dilcami zabiješ ali zacementirš, zazidaš s kakšnim lepilon za ploščice, če je v steni ali fasadi.
Včasih ni bilo knauf plošč, so dajali iverko! Mislim, da jo lahko tudi prebarvaš, na belo, če te moti. Barva za les! Malce bolj dolgotrajno od navadnega pleskanja, ampak lahko tudi uporabiš valjček. Ne vem pa, če bi šlo s kakšnim jupolom. Preveč vodeno in lahko bi poškodovalo iverko!?

Peč pusti pri miru!!! Tudi če je dotrajana, neugledna in zgleda dotrajana! Važno je, da dobro vleče in greje! Obvezno dimnikarja, da ti očisti dimnik! Še pred kurilno sezono! Kuhinjo si boš moral nekako zasilno zrihtati. Vodo verjetno imaš, odtok tudi in tam si jo boš nekje postavil.
Potreboval boš tudi drva!! Računaj neke 3 m3 na mesec, kar čez celotno zimo znese nekje 12 do 15 kubikov!! In mora biti vsaj eno sezono suh les!! Tako, da najbolje, da se tega lotiš čim prej. Odvisno od izolacije, temperature, ki jo boš rabil, oken in ostrine zime. Take peči znajo biti zlata vredne....

Zdaj pa še tisto, kar res še NE razumeš in za kar nimaš občutka, ga boš imel pa kmalu! ;) HIŠA (in vzdrževanje) hiše stane!!

Stane vse!! Nova kurilna naprava, streha, .... to niso majhni zneski!!
Tako hišo v okolici Lj. podrejo do temeljev in postavijo novo!! Samo tu gre za ljudi, ki morda nimajo takih težav z denarjem...

Ti pa se boš moral ukvarjati s tem, kje boš potegnil črto! Ker če boš skoz nekaj vlagal, potem ne boš prišparal za novogradnjo in boš imel skoz ena stara jajca, ki jih boš kar naprej nekaj izboljševal in vlagal denar.
Če/ko bos našparal dovolj denarja, čez nekaj let, bo pa rušitev in novogradnja, ali pa vsaj temeljita adaptacija, (če jo oluščiš do sten in morda še malo predelaš) trajala vsaj leto, morda pa tudi dve! Imaš tudi prav biroje oz arhitekte, ki se s tem ukvarjajo. Tako je prenova stanovanja v lj, z novimi okni, instalacijami, vodovodnimi in elektro, novim podnom in recimo pleskanjem stala 500€ na m2, danes pa je verjetno že blozu 1k€!
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Marko123321 ::

Hvala za komentarje, vmes je bilo par koristnih nasvetov.

IL_DIAVOLO ::

To je za dol podret. Vlage ki se je not nabrala, ne bos nikoli ven več spravil.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

floyd1 ::

Ne drži. Zidovi se presušijo BP, nekaj tednov prepiha, razvlaževanja, pa bo. Bolj je problem stanje obstoječe hidroizolacije. Ker če sproti gor vleče veliko vlage, sušenje ne bo pomagalo. V tistih časih so navadno beton namazali z ??? katranom in potem zasuli, kamni so velikokrat poškodovali ta sloj in potem je bilo to tako-tako. Vem od hiše staršev. Je veliko bolše kot nič, ni pa to primerljivo z današnjo izvedbo.

Železja v tistih časih ni bilo na pretek, se je bolj šparalo. Ampak pri ca. 50 let starem betonu se sploh ne bi sekiral, to je že res trdno, armiran pa gotovo je (vsaj plošče).

Voda zna bit problem, če so še prve cevi to ni več sigurno. Kolega se je 2 leti nazaj vselil v blok iz začetka 70-ih in je pustil staro kopalnico, čez pol leta pa je imel poplavo in trganje. Odtoki (svinčene cevi) so najbolj problematične.

El. kable se samo preveri, tisti ploščati instalacijski so verjetno še OK in bodo držali še precej časa.

To je za dol podret.

Tudi meni so vsi tako govorili (stara meščanska hiša letnik 37). Danes (popolnoma obnovljene) ne bi kar tako zamenjal, tudi ne za kaj novejšega. Je pa obnova težaško delo in, če ne narediš kaj tudi sam, zelo drago. Veliko je ročnega dela, ker s stroji ne prideš več zraven. Ampak za tisti denar (namesto rušenja) smo mi naredili že streho, ploščo, podtemeljevanje s HI.

Likalnik ::

Moje mnenje je, da letos čez poletje čim bolj posuši hišo...glede na to, da se ni uporabljala je vlaga lahko zaradi tega. Kar se tiče same obnove je pa tako...če imaš res v načrtu delati novogradnjo potem ti je cilj v obstoječo hišo čim manj vložiti....kar pomeni, da kopalnica, voda, elektrika, okna vse ostane tako kot je.....menjaš lahko samo pohištvo, prebeliš sobe in mogoče kje čez obstoječi pod položiš laminat.

Glede kuhinje...najverjetneje bo ta za zamenjati , ker predvidevam, da ni uporabna...v Ikei lahko do max 2k€ dobiš kuhinjo z aparati.

Pozimi pa hišo redno ogrevati, da se ti ne vrne vlaga (glede vlage je to vse kar lahko narediš....za malo stroškov...vse ostale sanacije zahtevajo veliko €€€€)

Glede strehe, če ne pušča bi jo pustil tako kot je...tudi kar se tiče izolacije jo ne bi delal...res, da boš nekaj več dal za kurjavo ampak, če izračunaš koliko boš dal za izolacijo boš ta denar lahko namenil za kurjavo.

Glede ogrevanja, če imaš staro krušno peč na drva je super...ti bo ogrela velik del stanovanja + drva so poceni in ne boš imel veliko dela z drvmi za tako krušno peč
Glede peči na drva je pa tako, tu boš imel več dela kar se drv tiče...da boš zagotovil primerno količino, da ogreješ celo hišo....moje mnenje je, da tu vidim še največjo težavo (ne vem v kakšnem stanju je ta peč...ali je še uporabna, ali bi ti ogrela celo hišo ali ne...imaš prostor za shranjevanje 10+ kubikov drv...imaš čas in voljo jih nositi/zlagati itd)
peč na olje ni draga...jih vsi ven mečejo...recimo jaz sem dal za rabljeno peč 100€ (buderus nizkoenergijska) + najverjetneje boš moral kupiti cisterno (tudi ni drago) itd.

kot rečeno...lahko poceni skozi prideš ampak pod pogojem, da potem čim hitreje začneš delati novo hišo...

TheBlueOne ::

Ne mores ocenit pavsalno, je treba konkretno pregledati.

Ce pa mislis graditi pa se ti verjetno bolj izplaca ostati kjer si in morda zrusit in ponovno postavit to tastaro hiso, ker bos prihranil pri prikljuckih, morda pri projektu, urejanju okolice itn. Ce je klet ok jo lahko hidroizoliras od hise in najnjo postavis kaksno montazno. Slednje je verjetno najcenejse, najhitrejse in najbolj varno in udobno za bivanje.

Tody ::

Tukaj je edina pametna in varna rešitev zapraviti par stotakov za enega orng gradbenika da preveri zadeve. Plus industrijski razvlažilec za kak teden da potegne ta večjo vlago ven.

Furbo ::

Če boš za 5 let potem ignoriraj tisto vlažno 'bivalno' klet in se spravi tja, kjer je suho.
Ne vlagaj niti centa, če ni treba.
i5-13600K, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO, Toughpower GF3 1000W
RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Invictus ::

Ker 30 let nihče ni živel nopter...

Bajto razturi do osnov, praktično do betonske plate. Če boš naredil sam, boš prihranil praktično 50% stroškov obnove.

Zamenjaj vse inštalacije, elektro, voda, odtoki. Kanale za te zadeve lahko narediš že med rušenjem in vsak inštalater ti bo hvaležen...

Uredi hidro in ostalo izolacijo. Žal rabiš bager, da ti odkoplje bajto...

Uredi ogrevanje, talno, radiator, kar ti paše.

Zamenjaj streho...

Potem pa vprašaj ženo kaj bi rada imela >:D.

Novogradnja ne bo poceni, ker praktično nič več ne smeš delati v lastni režiji... Folk tukaj sanja, da se obnova starih hiš ne splača, ampak z novogradnjo ne pridobiš nič. Razen mogoče tlorisa iz italijanskih revij, ki je dostikrat neuporaben. Je pa moderen >:D.

Če nimaš denarja, najprej snemi vsa okna, da se hiša dobro presuši. Pozanimaj se pač pri sosedih kako je z vodo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Utk ::

Ja, če imaš že konkreten plan za novogradnjo, približno finance, itd, potem pusti to staro v čim bolj originalnem stanju in pojdi all-in v novo. Če je novogradnja še bolj v oblakih, potem pa porihtaj to kar je tako kot treba, morda se bo nazadnje izkazalo, da novogradnje ne rabiš, ali jo boš pa delal kje drugje in to staro prodal pod obnovljeno.
Mislim, nima ravno vsak denar za novogradnjo niti za obnovo stare, za oboje hkrati pa da ne govorimo. Ali eno ali drugo...

TheBlueOne ::

Tody je izjavil:

Plus industrijski razvlažilec za kak teden da potegne ta večjo vlago ven.


Si mislim, da bi bila OK klima. Dvomim, da lahko hisa kjer se ne susijo kaksni estrihi dovolj hitro oddaja toliko vlage, da bi potreboval kaj vec od obicajne klime. In se potem lahko s klimo vzdrzujes vsaj bolj suh zrak in morda poceni grejes.

No, jaz ne bi vlagal niti 1000€ za klimo, bi prej na hitro naredil montazno tam kjer je stara.

TheBlueOne ::

Invictus je izjavil:


Novogradnja ne bo poceni, ker praktično nič več ne smeš delati v lastni režiji... Folk tukaj sanja, da se obnova starih hiš ne splača, ampak z novogradnjo ne pridobiš nič. Razen mogoče tlorisa iz italijanskih revij, ki je dostikrat neuporaben. Je pa moderen >:D.


Kdo pa ima danes cas, da bo morda desetletje ves prosti cas in dopuste pustil v hisi? Za vecino predlagas garantiran burnout in verjetno kaksne kronicne probleme s krizem kakor je bila klasika pri boomerjih.

Obnova starih his je kot prvo lahko drazja. To lahko b.p. trdim. Potem pa se raskiras, da ne stima kaksna osnova in imas situacijo, kjer ti prvi manjsi potres jasno pokaze, da spanec vec ne bo tako zelo brezskrben.

Se pa seveda splaca kaj obnoviti, samo glede na opis OPa si mislim, da to ni ena teh his. V bistvu si mislim, da je dalec od tega.

tony1 ::

Marko123321 je izjavil:

Pozdrav vsem, kupil sem starejšo manjšo hišo, letnik 75, KPM, polovica kleti je še starejši letnik. Plesni ni videt, razen v starem delu kleti, je pa zaznat vlago na stenah, sploh v bivalni kleti. Hiša ni izolirana, ogrevanje na peč na drva ima tudi staro krušno peč, okna so vredu, lesena dvoslojna. V hiši se ni bivalo 30 let, ni podrtija, da bi bilo bivanje udobno pa potrebuje nekaj dela.
Na tej parceli nameravam čez par let postavit novogradnjo, ko bodo finance to omogočale. Ker živimo v najemu razmišljam, da bi začasno uredil hišo tako, da bi nudila bivanje za naslednjih 5 let.

Kako najbolj optimalno pristopit k temu, da ne bo prevelikih vlaganj?

Največjo težavo vidim pri strehi, zato bi najprej uredil izolacijo stropa, ter pri kapilarni vlagi, ki se širi po stenah. Ali bi sušilni ometi ( ter ogrevanje) rešili vonj po zatohlosti ali se bo pojavila plesen, ko se preselimo?

Ker nisem iz te stroke mi prav pride vsak nasvet!

Hvala


Jutri podri vse skupaj, vzemi kredit (obvezno fiksno OM) za montažno/skeletno bajto in hvali zvezde do groba, da si bil dovolj moder, da nisi šel obnavljat jame brez dna, ki se ji reče stara bajta... ;)

Invictus ::

TheBlueOne je izjavil:


Kdo pa ima danes cas, da bo morda desetletje ves prosti cas in dopuste pustil v hisi? Za vecino predlagas garantiran burnout in verjetno kaksne kronicne probleme s krizem kakor je bila klasika pri boomerjih.

Obnova starih his je kot prvo lahko drazja. To lahko b.p. trdim. Potem pa se raskiras, da ne stima kaksna osnova in imas situacijo, kjer ti prvi manjsi potres jasno pokaze, da spanec vec ne bo tako zelo brezskrben.

Se pa seveda splaca kaj obnoviti, samo glede na opis OPa si mislim, da to ni ena teh his. V bistvu si mislim, da je dalec od tega.

Ne seri.

Sam sem bajto obnovil v enem letu (minus nekaj detailov, ker dva se nekaj zamislila in premislila), in se vselil. Budžet, z menjavo vseh inštalacij, tal, nova okna, nova vhodna vrata, nove kuhinja, plus nova fasada, hidroizolacija, je tam nekje 90k.

Kako desetletje?

A novogradnja, čeprav montažna, bo šla pa gladko skozi? Malo morgen...

Folk tukaj nabija, ker se zaenkrat še niti od mame ni odselil...

Če hočeš biti na željeni lokaciji, lahko kupiš tisto, kar je ponujeno. Meni drugega kot stara bajta ni preostalo, zato sem jo obnovil.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

tony1 ::

"Sam sem bajto obnovil v enem letu (...)"

V primerjavi z OP-jem si imel praktično neomejena finančna sredstva in morda si si lahko celo vzel leto dni frej in se ukvarjal z obnovo full-time.

Za običajnega človeka pa nič od tega ne drži.

Tody ::

Eh... to je samo igra številk.

1.) Nekdo mora (pa reicmor da ma kaj izkušenj iz tega!) preverit če je osnova ok. Temelji, zamakanja, pijani zidarji in postrani stene... Če to štima vsaj približno potem se gre lahko v obnovo.
Če se ta korak spusti tvegaš jamo brez dna

2.) Nova hiša prinaša boljšo izolacijo in manj stroškov na dolgi rok ter željen tloris. Tukaj je treba všteti še vse ostale stroške kot so rušenje, temelji, razni davki taki in drugačni, ter seveda sana hiša + 30 % ker itak ne bo vse tako kot mora biti.

Oboje pa ne bo šlo brez leto leto in pol živcev + veliko dela takega in drugačnega ....

Lonsarg ::

Ena res velikih prednosti obnove namesto gradnje je birokracija. Razlika v ceni da ti en mojster na novo napelje elektriko v stari hiši al pa na novo v novogradnji z PIZ in podobnimi papirji je takoj faktor 2 v ceni, kaj šele če sam kaj delaš (pri novogradnji je precej težje kaj sam delat).

Drži sicer da je za preverit osnove kot je Tody rekel, ampak še če je osnova slaba (ampak ima vsaj prave gebarite) se včasih splača birokratsko "pofejkat" obnovo. V smislu da tako hitro podreš in zid nazaj, ali pa da delaš zid po zid celo, da to prodaš kot obnovo, čeprav so zidi in temelji novi ;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

TheBlueOne ::

Invictus je izjavil:


Ne seri.

Sam sem bajto obnovil v enem letu (minus nekaj detailov, ker dva se nekaj zamislila in premislila), in se vselil. Budžet, z menjavo vseh inštalacij, tal, nova okna, nova vhodna vrata, nove kuhinja, plus nova fasada, hidroizolacija, je tam nekje 90k.

Kako desetletje?

A novogradnja, čeprav montažna, bo šla pa gladko skozi? Malo morgen...

Folk tukaj nabija, ker se zaenkrat še niti od mame ni odselil...

Če hočeš biti na željeni lokaciji, lahko kupiš tisto, kar je ponujeno. Meni drugega kot stara bajta ni preostalo, zato sem jo obnovil.


OP je nastel kar nekaj zadev, ki nakazujejo, da bo treba resit dosti vec detajlov kakor v tvojem primeru. In ce si vse to naredil sam v enem letu, potem pa res ne vem kje najdes cas.

Za vecino je novogranja dosti bolj ustrezna resitev, posebej, ce je vse narejeno s strani izvajalca, ker dalec ne znajo vsi vsega. Pricakovati, da bo vsak iz danes na jutru postav od elektricaja, instalaterja pa do tega, da bo delal fasado je naivno. Slednje bi posebej tebi, ki tako rad sodis kompetence moralo biti jasno. Ce pa se ne spozna pa bo tudi tezko dobro pregledal ponudbe in zelo tezko ocenil kaj je ugodno. Pri hisi je pac tako, da se vecini vse zdi poceni dokler ne opazijo, da ni vec denarja, delo pa je na 60%.

floyd1 ::

TheBlueOne je izjavil:

Invictus je izjavil:


Novogradnja ne bo poceni, ker praktično nič več ne smeš delati v lastni režiji... Folk tukaj sanja, da se obnova starih hiš ne splača, ampak z novogradnjo ne pridobiš nič. Razen mogoče tlorisa iz italijanskih revij, ki je dostikrat neuporaben. Je pa moderen >:D.


Kdo pa ima danes cas, da bo morda desetletje ves prosti cas in dopuste pustil v hisi? Za vecino predlagas garantiran burnout in verjetno kaksne kronicne probleme s krizem kakor je bila klasika pri boomerjih.

Obnova starih his je kot prvo lahko drazja. To lahko b.p. trdim. Potem pa se raskiras, da ne stima kaksna osnova in imas situacijo, kjer ti prvi manjsi potres jasno pokaze, da spanec vec ne bo tako zelo brezskrben.

Se pa seveda splaca kaj obnoviti, samo glede na opis OPa si mislim, da to ni ena teh his. V bistvu si mislim, da je dalec od tega.

Odvisno od financ in tega, koliko lahko narediš sam. In ne rabiš žrtvovat desetletja - mi smo se preselili v 2 letih, pa smo pustili le ostrešje in gole zidove.

Pri novogradnji sicer pridobiš boljšo protipotresno varnost, obliko hiše in razpored prostorov točno po želji, HI "v nulo"... Koliko ti to pomeni pa presodi vsak sam. V potresno bolj tveganih območjih (Posočje, mogoče Ljubljana ...) je ta vidik sigurno še bolj za premislit.

Mimogrede - znanka je letos dobila predračune za rušitev stare kmečke hiše med 40 in 55k. Brez papirjev. Precej velika bajta v zadnji vukojebini, dostop okrog in okrog. V mestu bi bilo verjetno 70 :(. S tem denarjem in svojim vložkom dela narediš na stari bajti že ohoho, gotovo pa se lahko "za silo" že preseliš.

tony1 ::

"Mimogrede - znanka je letos dobila predračune za rušitev stare kmečke hiše med 40 in 55k."

Kazensko jih naj ovadi zaradi izsiljevanja :)) Videli so babo s preveč denarja in nič znanja...

Za ta denar kupiš bager, in še bageristu daš plačo za 3 mesece, pa ti bajto po 15 minut na dan lepo počasi podira.

TheBlueOne ::

floyd1 je izjavil:


Odvisno od financ in tega, koliko lahko narediš sam. In ne rabiš žrtvovat desetletja - mi smo se preselili v 2 letih, pa smo pustili le ostrešje in gole zidove.


Ja preselili ste se ze morda v dveh letih, samo ce nimate dela se za nekaj let vam lahko samo cesitam za super postavljen projekt. Jaz sem si kjer stanujemo pustil nekaj del, posebej za moj "mancave", pa sem hitro imel poln kufer biti vsak vikend, ki je koncno bil prost, na gradbiscu.

tony1 ::

"(...) ali pa da delaš zid po zid celo, da to prodaš kot obnovo, čeprav so zidi in temelji novi ;)"

Če ti dimenzije ustrezajo, bi bila to zanimiva opcija. Sosed je to naredil pred 25imi leti. Danes moraš za kaj takega biti na samem, brez sosedov in še tako moraš *ekspresno* delati :D

Tody ::

Da greš "sam" delat samo če si iz foha ali imaš znance, katerim potem lahko pomagaš. Polaganje ploščic ni velika znanost ampak ali se bi res rad učil na svoji kopalnici, kjer boš vsak dan gledal tisto postrani ploščico? Elektrika tudi ni nekaj ampak po formuih potem vidiš polno postov zakaj mi meče ven varovalko in kaj to smrdi vsake toliko časa.

Vodovod je pa itak easy peasy dokler zjutraj ne prideš v kuhinjo in dela čof čof medtem ko kuhaš kavo.

TheBlueOne ::

floyd1 je izjavil:



Mimogrede - znanka je letos dobila predračune za rušitev stare kmečke hiše med 40 in 55k. Brez papirjev. Precej velika bajta v zadnji vukojebini, dostop okrog in okrog. V mestu bi bilo verjetno 70 :(. S tem denarjem in svojim vložkom dela narediš na stari bajti že ohoho, gotovo pa se lahko "za silo" že preseliš.


To bi pa rad videl kako je podjetje razbilo stroske. Dva dni bager, recimo 5000€, kar je vsaj 2x prevec potem pa se kaj?

TheBlueOne ::

tony1 je izjavil:



Za ta denar kupiš bager, in še bageristu daš plačo za 3 mesece, pa ti bajto po 15 minut na dan lepo počasi podira.



Lol, si me prehitel. :) Drugace so bageristi lahko ultimonateguni. Recimo za naso kamnito skarpo sem menda potreboval 5h z bageristom, kar je stalo 5x75€ 375€, dolga ca 10m, visoka ca 2m. Imel pa sem ponudbo v sklopu zemeljskih del, kjer je bilo poracunano 200€ na m2, torej 4000€, kar je vec kot 10x vec.

floyd1 ::

TheBlueOne je izjavil:

floyd1 je izjavil:


Odvisno od financ in tega, koliko lahko narediš sam. In ne rabiš žrtvovat desetletja - mi smo se preselili v 2 letih, pa smo pustili le ostrešje in gole zidove.


Ja preselili ste se ze morda v dveh letih, samo ce nimate dela se za nekaj let vam lahko samo cesitam za super postavljen projekt. Jaz sem si kjer stanujemo pustil nekaj del, posebej za moj "mancave", pa sem hitro imel poln kufer biti vsak vikend, ki je koncno bil prost, na gradbiscu.

Haaaaa, to je pa res. Mancave v kleti še tudi mene čaka, ampak delam sam in ko mi je :)). Prostore za bivanje imamo urejene do konca, klet pa je še vedno veliko gradbišče, razen "kurilnice". Se ne sekiram, to bo že. Pravzaprav smo vsa večja dela in eno nadstropje za zasilno bivanje zrihtali v 22 mesecih, v naslednjem letu še pritličje (dnevna s kuhinjo in jedilnico). Moraš pa res vedet, kaj delaš, koliko časa kako delo rabi in imet zanesljive majstre zaradi časovnice. Pri nas se je kar lepo izšlo, sicer kakega pol leta več od (preoptimističnega) načrta.

TheBlueOne ::

floyd1 je izjavil:


Haaaaa, to je pa res. Mancave v kleti še tudi mene čaka, ampak delam sam in ko mi je :)).


Potem pa nisem bil tako dalec z oceno.:) Verjetno pa te lahko spomnem se na kaj, samo prepustim to cast tvoji dragi. Potem pac imas vikende, ko si vzames fraj in imas v mislih, da je treba koncati ali pa ti tezi kaksna boljsa polovica, ali pa delas. V glavnem dolgorocen glavobol.

fikus_ ::

Tudi za rušenje hiše moraš imeti načrt, rušilni načrt, kjer je napisano, kakšni vse odpadki bodo (beton, kamen, opeka, les , azbestna kritina,...) in kam se jih mora odločiti. Papir lahko stane do nekaj 1000€, temu prištej še odvoz na ustrezno deponijo in odlaganje odpadkov.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

TheBlueOne ::

fikus_ je izjavil:

Tudi za rušenje hiše moraš imeti načrt, rušilni načrt, kjer je napisano, kakšni vse odpadki bodo (beton, kamen, opeka, les , azbestna kritina,...) in kam se jih mora odločiti. Papir lahko stane do nekaj 1000EUR, temu prištej še odvoz na ustrezno deponijo in odlaganje odpadkov.


On je pisal, da je bila ponudba na crno.

Uradno bo okoli 10kEUR z odvozom.

https://www.mojmojster.net/clanek/766/C...

Kjer racunaj, da bos vecino odvazal tudi, ce bos obnavljal in se dlje bos odstranjeval, kar stane. Torej, ce bos obnavljal bos prihranil samo deponiranje ciglov, ker ostalo bo verjetno pravtako menjano. Potem pa bos delal dodaten minus, ker bos vlagal zelo dosti ur, ker ti strehe iz hise verjetno ne bo raztrgal bager.

Zgodovina sprememb…

floyd1 ::

TheBlueOne je izjavil:

floyd1 je izjavil:


Haaaaa, to je pa res. Mancave v kleti še tudi mene čaka, ampak delam sam in ko mi je :)).


Potem pa nisem bil tako dalec z oceno.:) Verjetno pa te lahko spomnem se na kaj, samo prepustim to cast tvoji dragi. Potem pac imas vikende, ko si vzames fraj in imas v mislih, da je treba koncati ali pa ti tezi kaksna boljsa polovica, ali pa delas. V glavnem dolgorocen glavobol.

:))
Nazaj na resno stran, če ne bi naredili točno tako kot smo, ne bi bajte nikoli imeli. In posledično tudi ne bolj kakovostnega življenja. Moje mnenje. Finance ne bi šle skozi, pa star sem že malo.
Drugače pa ja, vse zgoraj našteto poznam, se pa s kletjo ne obremenjujem preveč 8-). Do 60-ega mogoče bo ;).

link_up ::

Jaz ti svetujem, da vlozis 50% vec od tega kar si nameraval. Najbolj poceni je umret.
In and Out

Invictus ::

Tukaj ste malo padli pod marketing trenutnih gradbincev, ki kasirajo, kot da gradijo antigravity bajto. Cene so nore...

Če nimaš ravno 6 levih rok, in si mlad, lahko narediš:

- Hidroizolacijo. Nekdo ti odkoplje bajto, spucaš stene in nalepiš izotex plus stirodur, recimo 10 cm, lahko sam. Čepkasto folijo najbrž znate odviti...
- Fasadni stiropor (in pod streho) lahko narediš sam. Za fasado rabiš nekaj odra, pod streho nič.
- Kanale in cevi za elektro inštalaciojo lahko potegneš sam.
- Cevi za talno gretje položiš sam.
- Vodovod je malo škatljiv, ker za aluplast rabiš posebno orodje za stike. Ampak kanale za vodovod in odtoke pa lahko sam narediš.
- Marsikaj lahko pozidaš sam, pa ne bo nič slabše od tiste faking Albanca, ki je naredil pol razreda OŠ in 30 let pasel ovce.

Če imaš čas in nimaš denarja, je cel kup navodil na YouTube.

Orodje in material je kljub nabijanju poceni.

Vsak naj se pa sam odloči.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

link_up ::

Invictus je izjavil:

Tukaj ste malo padli pod marketing trenutnih gradbincev, ki kasirajo, kot da gradijo antigraviti bajto. Cene so nore...

Če nimaš ravno 6 levih rok, in si mlad, lahko narediš:

- Hidroizolacijo. Nekdo tio odkoplje bajto, spucaš stene in nalepiš izotex plus stirodur, recimo 10 cm, lahko sam. Čepškasto folijo najbrž zante odviti...
- Fasadni stiropor (in pod streho) lhko narediš sam. Za fasado rabiš nekaj odra, pod streho nič.
- Kanale in cevi za elektro inštalaciojo lahko potegneš sam.
- Cevi za talno gretje položiš sam.
- Vodovod je malo škdaljiv, ker za aluplast rabiš posebno orodje za stike. Ampak kanale za vodovod in odtoke pa lahko sam narediš.
- Marsikaj lahko pozidaš sam, pa ne bo nič slabše od tiste fakinf Albanca, ki je naredil pol razreda OŠ in 30 let pasel ovce.

Če imaš čas in nimaš denarja, je cel kup navodil na YouTube.

Orodje in material je kljub nabijanju poceni.

Vsak naj se pa sam odloči.


Mojstri so za to, da delajo, ne pa da sam unicis vse skupaj in potem pride se 3x drazje. Najbolj so fajn tisti, ki si vse na kup navlecejo in potem pocasi vsak vikend skupaj tolcejo...sosedje so pa nepomembni. Ce mislis to furat si kupi hektar zemlje in na sredini delaj...v skupnosti pa to ni zazeljeno, da traja v nedogled.
In and Out

Invictus ::

Ha ha, kot da kot pridejo majstri, ne traja v nedogled.

Ne me zafrkavat...

Sosed, HI plus ene nove stopnice, rok konec februarja, še danes mu delajo.

Fak no, ti majstri so sami debili, ki so slučajno kupili en mini bager in tovornjak na neki razprodaji.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

FrRoSt ::

Invictus je izjavil:

Ha ha, kot da kot pridejo majstri, ne traja v nedogled.

Ne me zafrkavat...

Sosed, HI plus ene nove stopnice, rok konec februarja, še danes mu delajo.

Fak no, ti majstri so sami debili, ki so slučajno kupili en mini bager in tovornjak na neki razprodaji.


:)):)):))

NO, vidiš. PODJETNIŠKA PRILOŽNOST za vse tele pametne in izkišene gradbenike, ki se oglašajo tikaj! 8-)
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

link_up ::

Invictus je izjavil:

Ha ha, kot da kot pridejo majstri, ne traja v nedogled.

Ne me zafrkavat...

Sosed, HI plus ene nove stopnice, rok konec februarja, še danes mu delajo.

Fak no, ti majstri so sami debili, ki so slučajno kupili en mini bager in tovornjak na neki razprodaji.


Majstri stanejo. Tisti pocarji so pa seveda poceni.
In and Out
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

stara hiša in prenova ter klimatizacija, prezračevanje, vlaga... (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16718888 (14185) IL_DIAVOLO
»

Podedoval hišo - kje začeti? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19825821 (17842) hipertija
»

Nakup hiše (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27157783 (33048) Matejjjjj
»

Staro neobnovljeno ali staro obnovljeno hišo? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12423466 (19772) borut_p

Več podobnih tem