» »

V ZDA kazni za podjetja, ki so objavljala lažne komentarje v javnem posvetovanju o nevtralnosti interneta

V ZDA kazni za podjetja, ki so objavljala lažne komentarje v javnem posvetovanju o nevtralnosti interneta

Predsednik FCC-ja Ajit Pai je bil ves čas naklonjen ukinitvi nevtralnosti interneta.

Slo-Tech - Newyorško državno tožilstvo je sporočilo, da so se poravnali s tremi podjetji, ki so v javnem posvetovanju pred ukinitvijo nevtralnosti interneta v ZDA izkrivljala javno mnenje z objavljanjem milijonov lažnih komentarjev. LCX, Lead ID in Ifficient so plačali 650.000 dolarjev, kar je že druga poravnava v tem primeru. Pred dvema letoma so Fluent, Opt-Intelligence in React2Media plačali 4,4 milijona dolarjev.

Ameriški Zvezna komisija za telekomunikacije (FCC) je pod prejšnji administracijo, ko jo je vodil Ajit Pai, odločno zagovarjala popolno liberalizacijo interneta, kar je vključevalo ukinitev nevtralnosti. Za povečanje legitimnosti te odločitve so leta 2017 izvedli tudi javno posvetovanje, v katerem se je zbralo več kot 22 milijonov komentarjev zainteresirane javnosti, ki je bila večinoma za ukinitev nevtralnosti. To se je potem naslednje leto tudi zgodilo. Glavni argument tedanje administracije so bili ekonomski učinki deregulacije, pa čeprav so neodvisne raziskave kazale, da nevtralnost interneta ne zavira razvoja širokopasovnih povezav.

Predvsem pa se je pokazalo, da je bilo javno posvetovanje velika manipulacija. Neodvisne meritve so pokazale, da javno mnenje ne podpira ukinitve nevtralnosti in da ni niti razklano, temveč je naklonjeno njeni ohranitvi. Unikatni komentarji so v 99,7 odstotka podpirali ohranitev nevtralnosti. Od kod so se torej vzeli vsi nasprotni komentarji? Spisali so jih po naročili. Večinoma so jih oddajala podjetja, ki sedaj plačujejo kazni, za kar so izkoriščala imena živih in mrtvih posameznikov, ki za to sploh niso vedeli. A ni ostalo le pri razkritih nečednostih, temveč je tožilstvo začelo preiskovati podjetja, ki so se bavila s tem. In tudi več let pozneje še vedno izreka globe oziroma se poravnava s podjetji, ki priznajo krivdo.

V ZDA so kasneje sodišča razveljavila ukinitev nevtralnosti interneta in dala zveznim državam proste roke, da same regulirajo ureditev.

4 komentarji

tikitoki ::

To bi bil dober nacin za redukcijo trolanja. Problem je zgolj kdo bo odlocal kaj je resnica.

tony1 ::

"popolno liberalizacijo interneta, kar je vključevalo ukinitev nevtralnosti"

Na prvi pogled zabaven besedni oksimoron, kapo dol ;)

joze67 ::

tikitoki je izjavil:

To bi bil dober nacin za redukcijo trolanja. Problem je zgolj kdo bo odlocal kaj je resnica.

Saj ti že sedaj Bigtech - in kdor pač ima dostop do tega - določa vse (parametre resnice), z LLM je šlo samo za prestavo ali dve navzgor.

Prospekt ::

650K za milijardne škode potrošnikom, komedija. In potem na koncu sodišče da proste roke vsaki državi, da je nevtralnost nemogoče doseči povsod naenkrat, komedija^2.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

V ZDA se obeta obnovitev nevtralnosti interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
104393 (3537) Shegevara
»

Boj za internetno nevtralnost v ZDA še poteka

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
73598 (2532) MrStein
»

Bela hiša: ukinitev nevtralnosti interneta prinesla 50 milijard dolarjev

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
84844 (3601) zavajon
»

Javno posvetovanje FCC-ja o ukinitvi nevtralnosti interneta velika manipulacija (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
6215214 (12437) Fritz
»

Konec nevtralnosti interneta v ZDA (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
22268609 (61771) pirat

Več podobnih tem