» »

Toplotna črpalka - katero izmed naštetih

Toplotna črpalka - katero izmed naštetih

M_M ::

Pozdravljeni,

sem v fazi izbire toplotne črpalke in JA preletel sem večino napisanega na tem in še marsikaterem drugem forumu. (če bi prišel do odgovora, ne bi odpiral nove teme). Veliko govorjenja, nič konkretno povedanega...

Torej: imam nekaj predračunov, ki so mi finančno vzdržni. Potrebujem okvirno nekje okoli 9 kW. Bolj se nagibam k monoblok varianti.
Želel bi konkretne predloge / izkušnje katero bi vi izbrali in zakaj? Oz. zakaj katero ne.

- LG TermaV Monoblock 9kW
- Cooper & Hunter Ecopower R290 Monoblock 9kW
- Ferroli Omnia M3.2 8kW ali 10kW
- Vaillant aroTHERM plus 8kW
- Fujitsu WATERSTAGE 11kW


Potrebujem za ogrevanje 130 kvadratov dobro izolirane hiše. Veliki radiatorji. Imam 1000l zalogovnik (trenutno kotel na trda goriva). Na strehi je sončna elektrarna s precej viški. Sanitarna voda je že ogrevana na toplotno črpalko.

Nekako se najbolj nagibam k LG-ju. Zaradi najnižje cene. Trenutno za celoletno kurjavo porabim cca 300 - 400€ (hlodi, motorka in nekaj litrov bencina + pijače). Finančno bi bilo najbolje, da ostanem na kurjavi na drva ampak tej ideji križ ni več naklonjen.

Za TČ se odločam tudi zaradi udobja in viška elektrike.

Vem, da naj bi bilo dražje / boljše, ampak, ali je cenejše res toliko slabše?
Od nakupa najcenejše (izmed teh na seznamu LG) - me zaenkrat odvrača edino stopnja hrupa. Vem da je recimo Kronoterm praktično neslišen, a je občutno predrag. Nikakor ne vidim računice v 15 k€ investicijo za ogrevanje. Sicer tudi s 5-6 k€ finančne računice ni, ampak mi je jasno, da udobje in komfort nekaj staneta...

Ne mi prosim z neumesnimi predlogi električnih grelcev v zalogovnik za porabo viške električne energije.

Hvala za odgovore / izkušnje / predloge.
Ni vazno v katero smer gres, vedno bo proti vetru in v klanec !

DarwiN ::

Zelo dobro razmišljaš in si očitno izluščil kar optimalne opcije. Monobloka osebno ne bi jemal, ampak ...

Dodaj še opcijo HITACHI YUTAKI-S 8,0 kW(5600€ z montažo). Če je 8kw dovolj, in glede na napisano bi moralo biti, bi bila IMHO to super opcija. Bojan (Telsat) je stručko in dober človek.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

M_M ::

Zakaj ne Monoblok? Nekih večjih slabosti nisem zasledil. Morda sem kaj spregledal?
V kleti namreč ne bi rad še neke nepotrebne dodatne "navlake". Če bo le opcija, bi rad toplotno priklopil na obstoječ zalogovnik. Res je malo velik, a ne vidim smisla dokupovati še enega 100 ali 200 litrskega.
Ni vazno v katero smer gres, vedno bo proti vetru in v klanec !

DarwiN ::

Ko sem jaz nabavljal pred tremi leti, so bili tile LG monobloki malo manj učinkoviti, pa prestrašili so me z možnostjo zaledenitev (če zmanjka elektrike). Strokovnjaki so večinoma odsvetovali monoblok, po drugi strani pa ga spletni nategovalci (tisti prodajalci v slogu Topshopa, ki te obiščejo na domu) vsi po vrsti priporočali. Vse skupaj nekak jasen znak v prid split sistema. ;)

Ampak ja, verjetno so te skrbi danes odveč oziroma zanemarljive.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DarwiN ()

M_M ::

Pri vseh monoblokih imam na predračunu avtomatske izpustne ventile, ki naj bi pri izpadu elektrike in ko temperatura pade pod 5 stopinj, izpustili vodo iz črpalke, kar prepreči zamrznitev.

Problem pri vsem tem je, da vsak "strokovnjak" svojo robo hvali. Tudi izkoristki naj bi bili na monoblokih primerljivi, če ne celo boljši, zaradi krajših povezovalnih cevi (vse v eni enoti).
Poudarjam, da naj bi bili. Ne vem koliko je res. Pač iščem informacije po forumih in odkrivam toplo vodo...

Edina slabost (malo v hecu), ki sem jo zasledil pri monoblokih je ta, da ti lahko enoto ukradejo (ker je vse v eni enoti) pri split enoti pa ti ukradejo le en del.
Ni vazno v katero smer gres, vedno bo proti vetru in v klanec !

Likalnik ::

Jaz sem imel zelo podobno situacijo kot jo imaš ti...elektrarno na strehi, toplotno črplako za sanitarno vodo....hiša velika 145 kvadratov...dobro izolirana, polovico talno, druga polovica veliki radijatorji....ogreval sem se na olje.

odločil sem se za Kronoterm Versi katera ja narejena prav za manjša stanovanja do 150 kvadratov.....cena z montažo je bila 10kEUR.

Imel sem na mizi veliko drugih ponudb od Daikin, Nibe in ostalo....odločil sem se za Kronoterm...zakaj?

1. ker imam prav tako njihovo toplotno črplako za sanitarno vodo in sta enoti na ta način najbolj kompatibilni....tako imam pozimi vklopljeno obe toplotni črplaki....poleti pa jo za ogrevanje izklopim. Toplotna črpalka v zimskem času pomaga ogrevati sanitarno vodo samo, ko pade temperatura vode pod določeno...

2. Prav tako je zelo tiha...celo tako tiha, da sem jo montiral pod okno spalnice (živimo na vasi) in je res neslišna...ne moti mojega spanca.

3. zunanja enota je majhnih dimenzij zato sem jo lahko postavil na prostor kjer je neopazna in kjer me ne moti


Versi je močna 6kw....in zaenkrat se je izkazala, da lahko ogreje naše stanovanje...notri imamo 22C, 24/7 in je za naše potrebe dovolj.

Ne prodajam oziroma ne vsiljujem ti Kronoterm....samo napisal sem ti kako sem se jaz odločil....verjamem pa, da so tudi druge TČ prav tako super...ampak vsaka ima svoje pluse in minuse...pri meni je bilo pomembno, da je tiha, majhna in nabolje kopatibilna z TČ za sanitarno vodo...ali je to stroškovno smotrno je pa to drugo vprašanje....ampak TČ bo naprava katero bom gledal 10+ let....in tu nisem gledal, da bo privarčeval 2kEUR oziroma, da bom lahko rekel, da se mi bo investicija izplačala....ker sem vedel, da se mi ne bo...če bi na to gledal bi ostal na olju...sicer je bila kakšna stopinja ali dve manj...pa ponoči sem imel ogrevanje izklopljeno...bi se pa za 10kEUR lahko kar nekaj časa ogreval.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Likalnik ()

DarwiN ::

M_M je izjavil:

Problem pri vsem tem je, da vsak "strokovnjak" svojo robo hvali.

Hah, tu leži haklc ja.. Ampak pri monobloku moraš bit še posebej previden glede tega, ker gre za cenejšo proizvodnjo in cenejšo/lažjo montažo. Od tod jasen motiv prodajalcev, da zadevo priporočajo oziroma vsiljujejo.

Pa še ena anomalija: če je monoblok dejansko primerljiv s split-sistemi, a hkrati cenejši (seveda obstajajo tudi dražji monoblok modeli) in še bolj praktičen, zakaj se VELIKA večina ljudi odloča za split črpalke? 8-) ...
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DarwiN ()

M_M ::

Bi Kronoterma z veseljem, ampak ponudba je sedaj 12k€ za 6 kW, kar mi je res občutno preveč.
Jo imajo pri sosedu. Lepo izgleda in res ne slišiš, tudi če zraven stojiš. Edino kar me moti je žal cena.

@DarwinN - Lahko gledam na situacijo tudi tako: večina mojstrov propagira splite. Ljudje zaupajo mojstrom monterjem. Karikiram - Monoblok lahko montira že vsak "šalabajzer" - posledično so lahko mojstri na dolgi rok brez dela.
Ni vazno v katero smer gres, vedno bo proti vetru in v klanec !

trancer01 ::

Vse najboljše evropske toplotne črpalke so monobloki.

mythic ::

V splosnem je split tisji in drazji, monoblock pa cenejsi in bolj glasen. Monterji pa seveda priporocajo tisto kjer lahko vec zasluzijo z delom.

trancer01 ::

V splošnem nimaš pojma, zato je bolje, da se ne oglašaš z nasveti. Mimogrede, Kronovškove najboljše toplotne črpalke, vključno s tu omenjenim modelom versi, so vse monoblok.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: trancer01 ()

Kebo ::

Jaz imam 3 leta Fujitsu Waterstage 11kw z 190 literskim bojler na talnem cca 240 kvadratov. Zaenkrat ni nobenih problemov, je pa to verjetno med glasnejšimi in manj učinkovitimi sistemi samo meni ni bilo vredno dajati 1000€ več za kaj kar bo malenkost bolj učinkovito in malenkost tišje.

starfotr ::

Jaz se pa nagibam k 2 opcijam.

Ali vzameš neko preverjeno in drago zadevo ala micka ipd.

Ali pa najcenejšo možno, kar najdeš.

Jaz imam sicer prvo opcijo.

Utk ::

Med najcenejšo in najdražjo za neko moč je razlika v ceni za vsaj 1/3, ali pa polovico, elektrarne. Ki ima 30 let garancije, toplotne pa 3.
Just saying...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Utk ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 478 79 80 81 )

Oddelek: Loža
4001615854 (2502) telexdell
»

Katero ogrevanje za hiso (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21940250 (16890) fikus_
»

Izbira toplotne črpalke (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
22561093 (25822) Jurij25
»

Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17243404 (17640) feryz
»

Kako in zakaj deluje toplotna črpalka in geotermalna energija

Oddelek: Znanost in tehnologija
2710342 (2801) dexterboy

Več podobnih tem