» »

Ali se splača pustit službo in delati preko s.p.-ja za tujino?

Ali se splača pustit službo in delati preko s.p.-ja za tujino?

Dzhimen ::

Lep pozdrav.

Znašel sem se pred eno relativno veliko odločitvijo, pa bi kolege tukaj na forumu malce povprašal po vaših izkušnjah, ker vidim po raznih temah o plačah itd. da vas je veliko bilo v podobni situaciji.

Trenutno sem pri 29-ih letih za nedoločen čas zaposlen pri enem večjem slovenskem IT podjetju za cca 4k bruto.
Sedaj pa se mi ponuja priložnost za delo pri enem Danskem podjetju. Jaz poznam njih, oni poznajo mene, in oni so me kontaktirali in mi dali jasno vedet, da jim je v velikem interesu da bi jaz prišel delat za njih.
Da me privabijo, mi ponujajo bilokakršno obliko zaposlitve. Opcija je redna zaposlitev za NČ na Danskem, redna zaposlitev za NČ remote v Sloveniji, ali pa remote delo prek s.p.-ja kot zunanji svetovalec.
In sedaj jaz razmišljam ali se mi splača ter kakšni so plusi/minusi da dam odpoved pri trenutnem delodajalcu, odprem s.p. in delam za to Dansko firmo kot freelancer remote iz Slovenije.

Pri trenutnem delodajalcu dobim slabih 2,5k neto, plus malica pridem na 2650€ (če ne štejem prevoza, da bo fer primerjava). Plus 2k regresa in božičnice pa smo na slabih 34k neto dohodka letno.

Ne vem za kakšno plačo bi se pri Dancih izpogajal, ampak povprečna Danska plača je cca 6,5k€ bruto na mesec, kar je neko izhodišče. Recimo da se dogovorim za dobrih 8k€ bruto. To je cca 100k€ bruto letno, od tega je po novem (če se ne motim) 4% davek na prvih 50k in 12% davek na drugih 50k pri normiranem s.p.-ju.
Torej 2k + 6k, skupaj 8k davka. Pa recimo da ne plačujem samo minimalnih prispevkov, ampak sem dovolj naiven da vplačujem za večjo penzijo. Recimo 1k prispevkov mesečno, to je 12k letno.
Se pravi hipotetično od 100k€ prihodkov dam 20k€ državi in obdržim 80k neto dohodka letno.


V trenutni situaciji torej zaslužim 34k€ neto letno, preko s.p.-ja pa bi (hipotetično) zaslužil 80k€ neto letno. Tudi če upoštevam da izgubim bolniško (katere sem do sedaj koristil v povprečju manj kot 2 dni na leto), in pa 25 dni dopusta, je to še vedno najmanj podvojen letni prihodek.

1) Zanima me vaše mnenje. Tisti ki ste bili pred podobno odločitvijo, kako ste razmišljali in kako ste se odločili?
2) Delal bi s svojo opremo, v svoji pisarni, po svojem urniku in tej Danski firmi izstavljal 1 račun mesečno. Tukaj ni problema s sumom o delovnem razmerju, ali pač?
3) Ali je pri takem načinu dela potrebna/smiselna kakšna pogodba o vzajemnem sodelovanju?
4) Če bi hotel recimo po pol leta takega dela vzeti stanovanjski kredit, ali bi ga dobil? Veliko sem bral da je od banke do banke odvisno. Ampak če imam pol leta znatno višje prihodke ko pa odhodke s takim delom, a banke to upoštevajo? Ima kdo izkušnje s kakšno konkretno banko?
5) Še kaka pomembna stvar, ki sem jo pozabil upoštevat?

Vesel bom vsakršnih komentarjev ali pripomb. Plusi, minusi, zakaj da, zakaj ne... Rad bi dobil malo perspektive preden se spustim v to.
Hvala že vnaprej! :)

PrimoZ_ ::

Se.

Moraš pa imeti nekaj samodiscipline. Pa imeti moraš nekaj na strani za primer da zboliš ali imaš nezgodo in 3 mesece, pol leta ne moreš delat.
Za dopust se ponavadi lahko zmeniš celo za plačanega, torej 20, 25, ... dni ko dejansko ne delaš in si na dopustu vseeno pa dobivaš plačilo.

Sicer pa večja Slovenska IT firma in Danci... Le katera bi to lahko bila... :))

velikBrokoli ::

"Ali se mi splača pustiti službo za 2.5x višji neto???"

Je to res tako težko vprašanje?.. sploh ne razmišljaj, odpri normiranca in kasiraj 100k letno Dancem.

deleted ::

Normiranec in gas.

igorpec ::

1. Greš iz rednega razmerja na prekarno, ampak je toliko več, firma se sliši da je o.k., lahko vi vzel redno službo, mlad si še, IMO go for it.
2. Precej jasno pa je da gre za delovno razmerje. Tveganje je, kakšna pa je verjetnost za težave? Najbrž majhna - poglej worse case scenario in koliko te to stane.
3. Neko pogodbo je vsekakor priporočljivo imeti. Ne rabiš pa nič posebnega. Včasih banka vpraša.
4. Odvisno od zadnjih n izplačanih plač, bonitet tvoje firme / s.p.-ja, politike banke in situacije na trgu. Nemogoče je z gotovostjo trditi kaj bo čez 5 ali 10 let, ko boš to potreboval. Za leto ali dve s.p.-ja pa ti najbrž nihče ne bo dal nekega resnega dolgoročnega kredita ...

LapD ::

Sami plusi, kr pogumno v s.p. Prvi dve leti boš imel še popust na prispevke, tako da jih lahko malo povečaš, potem boš pa itak prisiljen v višje prispevke zaradi 100k prometa. Jaz ne vidim neki minusov tukaj. Razen če ti sestavijo konkurenčen paket z redno remote zaposlitvijo, kar tudi ni nemogoče.
web&motion designer

Invictus ::

Odpri s.p., in zalni. kaj sploh čakaš za 2,5x več keša.

Tp pomeni, da boš lahko po 2 letih si že uredil svoj stranovanjski problem, ali pač kakega drugega.

Če te Danci kdaj odfukajo, boš imel pa problem iti nazaj v redno službo za tisti drobiž. Ampak ko si 1x na freelancer sceni, že nekaj najdeš...

Sam pazi da niso Danci trenutna stranka tvojega delodajalca.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

deco16 ::

Plusov je veliko no samo denar :) Tudi sam delam prek SP za tujo firmo in še kakšno slovensko občasno.


Minus je lahko velik eden, kredit. Baje se ga de na več dobit če nimaš nad 100k.

Blinder ::

Dzhimen je izjavil:


Trenutno sem pri 29-ih letih za nedoločen čas zaposlen pri enem večjem slovenskem IT podjetju za cca 4k bruto.


kako ti je uspelo tako hitro do tako visoke place?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

link_up ::

butasto vprasanje morda, ampak ali si pri 29 ze kaj dolgorocno nacrtoval? Da ne bos potem pri 40 froce delal...
In and Out

user4683 ::

Blinder je izjavil:

Dzhimen je izjavil:


Trenutno sem pri 29-ih letih za nedoločen čas zaposlen pri enem večjem slovenskem IT podjetju za cca 4k bruto.


kako ti je uspelo tako hitro do tako visoke place?

To je cca 6 let po faxu (če si bil priden). Če teh 6 let (+ prej med faksom) nisi gledal v zrak se že spodobi, da priplezaš na nek takšen nivo. Če nisi, sta opciji samo dve: a) si v zanič firmi, b) tvoje znanje in doprinos nista vredna takšnega nivoja.

In če si v takšnem času v Sloveniji prilezel na tak nivo, boš v tujini (tudi remote) zelo hitro na x3.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: user4683 ()

Cupakabra123 ::

Za taksno firmo, kjer se ze poznate sploh ne bi razmisljal. Vprasaj za 7500€ na sp za start. Glede na to da omogocajo tudi remote za nedolocen cas lahko v primeru, da rabis vec stabilnosti se vedno zamenjas na redno zaposlitev. Pac ok denarja bo manj ampak pri taki placi se zmeraj veliko. Imas pa zato druge ugodnosti. By the way na ZS bi ime te firme, ker se slisi top :)

Invictus ::

Če boš delal za Dance, potem vsaj 10k mesečno.

To je nekako 500 EUR/dan tarifa, pa verjemi, da si še poceni.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Ziga Dolhar ::

S.p. se sliši dobro in primerno. Če boš storitve resnično opravljal tako, kot si opisal (s čimer se izključi nekaj elementov delovnega razmerja), pa tudi sicer poskrbel, da boš (tako zoper tega naročnika kot sicer na trgu) nastopal kot podjetnik, potem so tveganja relativno nizka.

Vsekakor pa nujno poskrbi, da ti pogodbo pregleda (slovenski) odvetnik, da se vse zgornje tudi ustrezno zapiše.
https://dolhar.si/

Invictus ::

Pogleda naj samo, ali ima dansko podjetje slovensko podružnico.

Drugače gre lepo za pogodbo med dvema podjetjema. FURS se ne bo vtaknil v to... Drugače bi zakasiral pri praktično vseh IT normirancih, ki delajo za tujino. In mesečno dobi v eDavke poročilo, da delaš samo za eno stranko v tujini. Še v Sloveniji se da urediti, da gre normiranec za eno stranko skozi in da inšpektor dobi s tem brskanjem prst nekam...

Slovenskih odvetnikov ne rabiš plačevat, ker ponavadi nimajo pojma o tej sceni. V pogodbi je ponavadi cel kup bullsita za skrajne, robne primere, ki se jim kot normalen izvajalec izogibaš.

Edino, kar je važno, je:

1. urna/dnevna postavka
2. dolžina pogodbe
3. zna biti noter še kaj od operative in tvojih/njihovih zahtev

Vse ostalo je samo balast, saj jim ne boš povzročal poslovne škode, preprodajal kode, in še par takih, skoraj iz vohunskih filmov potegnjenih scenarijev.

Vse ostalo je del operative... In te bodo naučili spotoma.

Pozanimaj se, ali potrebuješ kako zavarovanje za poslovno škodo, danes so cifre za vsoto 1.000.000 EUR čisto normalne, to postaja precej moderno dandanes. Ampak večinoma če delaš preko britanskih agencij. Preko nemških tega ne rabim. Ali pa še bolje, nič ne sprašuj, da komu ne pade kaj na pamet. Tako zavarovanje v Sloveniji trenutno ponuja samo Triglav, pa še tam moraš biti komitent.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

Spura ::

Dzhimen je izjavil:

lačo bi se pri Dancih izpogajal, ampak povprečna Danska plača je cca 6,5k€ bruto na mesec, kar je neko izhodišče. Recimo da se dogovorim za dobrih 8k€ bruto. To je cca 100k€ bruto letno, od tega je po novem (če se ne motim) 4% davek na prvih 50k in 12% davek na drugih 50k pri normiranem s.p.-ju.
Torej 2k + 6k, skupaj 8k davka. Pa recimo da ne plačujem samo minimalnih prispevkov, ampak sem dovolj naiven da vplačujem za večjo penzijo. Recimo 1k prispevkov mesečno, to je 12k letno.
Se pravi hipotetično od 100k€ prihodkov dam 20k€ državi in obdržim 80k neto dohodka letno.

Ne mores si placevat samo 1k eur prispevkov pri 100k dohodkih. Ne vem al so to ble Finance al od kje ljudem ideja da normirani odhodki (in njih spremembe) vplivajo samo na dohodnino. Ker vsaka budala mi govori, da normiranci placujejo 4% davek. Prispevki so tudi odvisni od prihodkov in so vsaj dvakratnik dohodnine, razen prvih par let.

user4683 ::

Pri 100k prometa bodo po novem prispevki zlezli na cca 1300eur/mesec.

radenskatim ::

Če pustimo na strani bolniško, dopust in regres, in gremo k izdaji računa. Ja, sliši se lepo in prav, ampak, ali imaš kot fizična oseba dovolj, da boš podjetja terjal da ti izplača delo ? Če si zaposlen, ti podjetja vedno plača na dan izplačila, ker za to odgovarja. Če si s.p., bo plačilo računa VEDNO pokrito z zamudo ali pa sploh ne. Ti pa itak ne moreš dokazat, da si res opravljal delo.

delavec44 ::

V IT za to ni bojazni. Te podjetje bolj rabi kot ti njih, da bi se upali hecati z neplačili.

Na koncu pa vedno lahko sprožiš izvršbo na neplačan račun v roku. Stroški niso visoki.

Invictus ::

Kar se tiče dela preko s.p., nimam enega neplačanega računa. Je pa res, da nisem delal po Sloveniji...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

deco16 ::

radenskatim je izjavil:

Če pustimo na strani bolniško, dopust in regres, in gremo k izdaji računa. Ja, sliši se lepo in prav, ampak, ali imaš kot fizična oseba dovolj, da boš podjetja terjal da ti izplača delo ? Če si zaposlen, ti podjetja vedno plača na dan izplačila, ker za to odgovarja. Če si s.p., bo plačilo računa VEDNO pokrito z zamudo ali pa sploh ne. Ti pa itak ne moreš dokazat, da si res opravljal delo.


Če gre za projekte plačilo al avansa, al pa predaja projekta ko je plačano. Simpl. Če je pa mesečno plačilo in se sekiraš da nebo plačano se pa zmeniš za tedensko al neki, če te rabjo bodo pritrdili, drugače pa ne. Ampak kot so že ostali napisali, v tej branži ni problem neplačilo.

Pa tudi če je, datum plačila je napisan na računi, čim zamudijo več kot 2 dni spustim tipkovnico.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zaposlitev preko SP-ja vs. za nedoločen čas (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17921374 (13812) Gregor P
»

Normiranci so rak rana naše ljube Slovenije (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
823161765 (126585) jype

Več podobnih tem