Forum » Loža » Regulacija ogrevanja - osnove
Regulacija ogrevanja - osnove
DamijanD ::
V temi o TČ je nekdo omenil, da naj si naredim regulacijo preko home assistanta. V bistvu se mi ne da, ampak sem vseeno malo razmišljal o tem in samo preverjam, če razmišljam v pravo smer
Regulacija deluje v nivojih:
1. Na podlagi zunanje temperature (Tz) se določi T ogrevalnega toka (t.i. ogrevalna krivulja in se jo nastavi glede na lastnosti objekta). Dodatno na to temperaturo lahko vplivamo še z vplivom razlike med nastavljeno sobno temperaturo (Tns) in trenutno sobno temperaturo(Tis):
Tok = Fok(Tz) + k(Tns - Tis)
2. PID kontroler na podlagi zahtevane Tok in izmerjene (povratne) Tok daje + ali - signal na mešalni ventil, tako da se vzdržuje zahtevano Tok
3. Če je T vira (zalogovnik, peč,...) manjša od zahtevane Tok, potem je potrebno vključiti gretje - za ta korak v primeru TČ skrbi kar sama regulacija TČja
Regulacija deluje v nivojih:
1. Na podlagi zunanje temperature (Tz) se določi T ogrevalnega toka (t.i. ogrevalna krivulja in se jo nastavi glede na lastnosti objekta). Dodatno na to temperaturo lahko vplivamo še z vplivom razlike med nastavljeno sobno temperaturo (Tns) in trenutno sobno temperaturo(Tis):
Tok = Fok(Tz) + k(Tns - Tis)
2. PID kontroler na podlagi zahtevane Tok in izmerjene (povratne) Tok daje + ali - signal na mešalni ventil, tako da se vzdržuje zahtevano Tok
3. Če je T vira (zalogovnik, peč,...) manjša od zahtevane Tok, potem je potrebno vključiti gretje - za ta korak v primeru TČ skrbi kar sama regulacija TČja
- spremenilo: DamijanD ()
starfotr ::
Pri TČ imaš samo 1 delo. V začetku sezone jo prižgeš, ob koncu sezone jo ugasneš.
Vse ti dela sama. Ima dovolj pameti in če imaš termostatske ventile je to to.
Vse ti dela sama. Ima dovolj pameti in če imaš termostatske ventile je to to.
phnj90 ::
Mi nikdar ne izklapljamo TČ, ker nam greje tudi sanitarno vodo, centralno ogrevanje pa se vklopi na osnovni tipal; na TČ sicer znižam ogrevalne temperaturne pragove, čeprav tudi to ni potrebno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: phnj90 ()
feryz ::
Jaz sem jo nastavil 3 leta nazaj, ko sem jo zmontiral. Pa imamo najbolj neumno možno regulacijo, sobni termostat.
Od takrat dela, v bajti je 24 na dan 25 stopinj in to je to. Kaj bi še nastavljal, mi ni niti najmanj jasno.
Edino v spalnici je okno odprto, da je malo hladneje in so topla tla. To je edina nastavitev, ki jo rabiš. Odpiranje in zapiranje okna v spalnicah.
Od takrat dela, v bajti je 24 na dan 25 stopinj in to je to. Kaj bi še nastavljal, mi ni niti najmanj jasno.
Edino v spalnici je okno odprto, da je malo hladneje in so topla tla. To je edina nastavitev, ki jo rabiš. Odpiranje in zapiranje okna v spalnicah.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Toplotna črpalka katero izbrati (strani: 1 2 3 4 … 80 81 82 83 )Oddelek: Loža | 655356 (10290) | sniff |
» | Prezračevanje novogradnja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 72317 (12514) | edi123 |
» | Consko talno ogrevanjeOddelek: Loža | 4061 (3623) | mirch |
» | ogrevanje hiše s termostatskimi ventiliOddelek: Loža | 21833 (13678) | vinetu |
» | Vremensko vodena regulacija da ali neOddelek: Loža | 6213 (5819) | sese12 |