» »

ogrevanje hiše s termostatskimi ventili

ogrevanje hiše s termostatskimi ventili

Klemenn ::

torej, 3 štuke v hiši je nekak neekonomično ogrevat s termostatom v srednjem štuku. vsaj pri nas. spodaj mrzlo, v sredini kjer je termostat je ok, gor pa je vroče za crkn (v primerjavi z spodnjim štukom recimo)

pa mi je prišlo na misel da bi termostat letu stran pa v glavnih prostorih zamenu navadne ventile z termostatskimi.

pa me zanimajo mau mnenja tistih ki to majo tako rešeno

zj nekak gledam tole pa mam par vprašanj.

večinoma najdem danfoss ventile, termostatske, so v redu?oz. katerega točno bi rabil?

koliko je to natančno? nekak se mi čudno zdi da bi ta glava ki je čisto ob radiatorju lahko natančno nastavila temperaturo v sobi veliko 50m2 ali pač ?

gledam da obstajajo tut taki ventili ki imajo to tipalo postavljeno stran, na taki vrvici, so ti kaj boljši?

kako pa je rešeno delovanje pumpe za vodo? je pač skoz prižgana (no razen recimo ponoči med 22 in 6) na minimalno?

no kar razpište se :)

jan01 ::

Tist termostat je za črpalke. Tako da mora ostat. Pač v tavrhnem štuku zameni ventile za termostke pa je. Lahko tud v srednjem štuku (če se ti zdi da je prevroče) spodaj pa kar pusti navadne. Firma je pa čist vseeno katera. Opcija pa je (čeprav malo dražja) da do vsakega štuka povlečeš nov dovod in ima vsaka etaža svojo črpalo in svoj termostat za črpalko.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: jan01 ()

Klemenn ::

hm
tko pol spet ne razumem

recimo termostat nastavim na 23 stopinj, ventile pa na 22.vse to v srednjem štuku.

v spodnjem štuku imam trenutno 10 stopinj.

črpalka bo začela delat šele ko bo v srednjem štuku manj od 23 in jo bo termostat vklopil. tako spet nismo na nič boljšem kot brez termostatskih ventilov.

ne gre se toliko za prišparan denar, roko na srce, če hočeš met toplo je težko kej prihrant. gre se za to da je povsod nekako ista temperatura. gor ne prevroče, spodaj ne premrzlo

upoštevajoč še to, da stvar nastaviš in pustiš, ne pa vsake 2 ure vrtiš ker ne dela ok.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Klemenn ()

krneki0001 ::

Jst imam črpalko stalno vklopljeno na najnižjo hitrost (samo da voda malo kroži) in termostatske ventile, ki sem jih kupil v merkurju (nimam pojma kaj so za ena znamka). V obeh štukih je približno enako toplo - spodaj so malo bolj odprti, zgoraj pa nekak na 20 stopinj naštimani.

Highlag ::

Imam tudi termostatske ventile. Prvo sezono v uporabi in so super. Fino je edino prej kakšna navodila pogledat, da vidiš kaj jih lahko moti pri uspešnem delovanju. Grejem se pa na podstrehi. Iz kurilnice prideta do podstrehe dve cevi, ki se razcepita do posameznih radiatorjev. Edino dva mala pomožna sta priključeno v paru zaporedno. V eni sobi imam tudi termostatsko uro, ki ugasne črpalko, ko je temperatura v prostoru dovolj visoka. Razmišljam, da bi kupil še grundfos alfa črpalko, ki regulira črpanje glede na tlak v ceveh. Ko se ventili zaprejo nima smisla, da se vrti na vso moč in kuri elektriko. Pa se nekaj elektike prišpara. Povprečna črpalka kuri ~30W, kar na mesec če deluje 24h znese 21KWh

Glede izbire ventilov težko svetujemo, ker ne vemo kakšne radiatorje imaš. Če so ventili izven radiatorjev boš moral prej iz ogrevalnega sistema odtočiti vodo, odmontirati ventile in priviti nove. Če so ventili že v radiatorjih rabiš samo termostatske ročke. Misim, da je najbolje da se obrneš na kakšno specializirano trgovino za te stvari. Tam prodajalci nekaj vedo o teh stvareh.
Never trust a computer you can't throw out a window

Oddin ::

Tudi ogrevam tri štuke v bajti. Vse s termostatskimi ventili Danfoss. Bivalni prostori 22, kopalnice 24, spalnice 18 stopinj. Hišno regulacijo sem zabrisal ven po dveh mesecih. Ko se prostor segreje na nastavljeno temperaturo, je radiator komajda še mlačen, ker ga ventil zapre. Tako mi laufa sedmo leto in sem zadovoljen.
Corsair Obsidian 750D, i5 3570 & 4.4GHz, Sapphire R9 290 Tri-X OC,
CPU+GPU EKWB Custom Liquid-Cooling Loop, Asus P8Z77-V DELUXE, Corsair Vengeance
Pro 8gb 1600MHz, Samsung SSD 850 EVO, Corsair AX860i

cekr ::

Ena čisto enostavna rešitev. Če imaš termostat, potem lahko razmerje ogrevanja reguliraš z ventili na radiatorjih. Tam kjer imaš prevroče, ventile pripri na toliko, da počasi spuščajo. Tako boš dosegel, da ti bo črpalka dlje delala in ogrela spodnji štuk.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Gapi ::

Glas za termostatske ventile po vseh prostorih. Pa navada zapiranja vrat med prostori če so nastavljeni različno. HERZ ventili mi delajo družb že več kot 5 let. Armalovi niso slabi. Najpogosteje se mi zgodi da ostane ventil zaprt ker se zatakne a to je stvar klešč in WD-40 in dela 2 min. Črpalke so pa ponavadi prižgane 24/7. Poleg tega ti priporočam da si nabaviš krmilno enoto za peč ki bo krmilila temperaturo vode glede na zunanjo temperaturo. Da ne bo voda mela 60°C ko bo zunaj 20°C. Prihranek na gorivu.

energetik ::

No, ker imamo plinsko peč na prisilni vlek potrebujemo termostat. Črpalka je vgrajena v peči in jo krmili elektronika peči, prav tako vžig plina, mešalni ventil, plinski ventil in ventilator v dimniku.
Zato imamo termostat v najhladnejšem prostoru, povsod drugod pa termostatske ventile. Deluje super.
Sicer pa imamo nekaj Armalovih in nekaj Hertzovih. Armalovi se bolje obnesejo.
Tako da ti priporočam, da termostat prestaviš v najnižje nadstropje, v 2. in 3. pa namontiraš termostatske ventile. Potem bo zaloga tople vode vedno zadostna, v zgornjih štukih bojo pa termostatski ventili lepo regulirali temperaturo.

Klemenn ::

kok je pa to kej natančno?

kokr gledam te ventile je na 3 20 stopinj, na 4 pa 24, torej bo recimo v sobi 22 če dam na 3,5? al ni to tok natančno?

ka pa taki ventili ki imajo te "tipala" nekje zunaj na vrvici?

kje pa kej tazga sploh kupt? pač najboljše za svojo ceno magar kakšna spletna varianta nakupa?

energetik ::

Lej, če imaš zalogo tople vode z neko stalno temperaturo, so te ventili zlo natančni. Problem je če zelo niha temp. te vode. Ja, tako je, ventil se nastavlja brezstopenjsko - najbolje se nastavi s preizkušanjem glede na nek termometer.
Oziroma problem je tudi, če imaš nepravilno dimenzionirane radiatorje in nihanje temperature vode. Recimo ponoči peč ne greje, ventil hoče imeti še vedno 21 stopinj v sobi, zato se odpre do konca. Peč začne greti in nafila (prevelik) radiator z vročo vodo. Ventil začne zapirati, ker temp. v sobi spet naraste čez 21°, ampak radiator je (kljub zaprtemu ventilu) še vedno poln vroče vode in greje še vsaj 15-30 minut. V sobi pa rata vroče.

Z ventili na vrvico nimam izkušenj, ampak tudi tak navaden deluje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: energetik ()

All ::

Poleg navadnih termostatskih ventilov, se dobijo tudi elektronski. Ti imajo, enako kot termostati za centralno, več programov, glede na uro, dan...vikend...

Meni se zdi zelo uporabno. Trenutno pa sem z navadnim termostatskim ventilom izredno zadovoljen.

Cena navadne glave je okoli 20€, elektronske pa 30€.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: All ()

gruntfürmich ::

brez termostatskih je res beda, vsaj v najbolj prometnih prostorih.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Klemenn ::

Razmišljam, da bi kupil še grundfos alfa črpalko, ki regulira črpanje glede na tlak v ceveh.



a lahko kdo pove kej več o tem zakaj je to dobr pa kako deluje?

Oddin ::

Kje se da dobit take elektronske termostatske ventile? Sem iskal po netu, pa nič pametnega.
Corsair Obsidian 750D, i5 3570 & 4.4GHz, Sapphire R9 290 Tri-X OC,
CPU+GPU EKWB Custom Liquid-Cooling Loop, Asus P8Z77-V DELUXE, Corsair Vengeance
Pro 8gb 1600MHz, Samsung SSD 850 EVO, Corsair AX860i

cekr ::

Dobiš pri Conradu!
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Oddin ::

Bom pogledal. Hvala.
Corsair Obsidian 750D, i5 3570 & 4.4GHz, Sapphire R9 290 Tri-X OC,
CPU+GPU EKWB Custom Liquid-Cooling Loop, Asus P8Z77-V DELUXE, Corsair Vengeance
Pro 8gb 1600MHz, Samsung SSD 850 EVO, Corsair AX860i

Djuro ::

Jest sem v svoji stari bajti (ca. 70 let) pred 5imi leti naredil takole:
Seltronov regulator z zunanjim tipalom, notranjim tipalom, motornim mešalnim ventilom, tipalo vode peči, sanitarne vode, ogrevalne vode.
Notranje tipalo (pravzaprav je to digialni upravljalnik regulatorja, v katerem je tudi tipalo) je postavljeno v najhladnejšem bivalnem prostoru. Povsod (razen v prostoru, kjer je notranje tipalo) so danfos termostatske glave za 'fino' regulacijo vsakega prostora.
Moram rečt, da sem s Seltronom več kot zadovoljen, ob začetku sezone prižgem in na koncu ugasnem. Ogrevam prostore v 2h nadstropjih (ca. 110 m2, mansarda je neogrevana in neizdelana), poraba kurilca (vključno z ogrevanjem sanitarne vode) je ca. 1050-1150l na ogrevalno sezono.
Glede na to, da je hiša za današnja merila slabše izolirana (5cm stiroporja na fasadi, 15 cm tervola med špirovci, hiša je na samem, kjer nam veter ni neznan), se mi zdi poraba relativno majhna. Temperatura v prostorih pa je od 20-24 stopinj. Vsekakor se mi zdi, da se splača investirat par 100€ za dobro regulacijo (mene je pred petimi leti skupaj z montažo prišlo nekaj čez 100 tisočakov), pa je poraba manjša in vsekakor večji komfort.

šernk ::

teli termostatski ventili torej ne pridejo v poštev če centralna ne teče non-stop? ker pri nas je tako da centralna teče max nekje 12-14 ur na dan ob ekstremnih zunanjih temperaturah (cel dan pod ničlo). v kolikor je zunanja temperatura okrog 10° pa centralna teče le še nekaj ur na dan, ker se hiša dokaj hitro ogreje
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

KandazaR ::

Seveda pridejo v poštev v navezi z termostatom za črpalke.

OldSkul ::

klemenn, termostat se ponavad da v najhladnejšo sobo (pr nas je to kabinet, ki je ene polovico pod zemljo, ima tudi dva okna. Tako so pri nas lepo topli vsi (zgornji in spodnji tuk) radiatorji. Smo pa imeli včasih termostat v dnevni sobi in taka postavitev je najslabša (pa še kamin imamo zraven).
Mi imamo drugačvremensko vodeno regulacijo, kar pomeni, da peč sama spreminja temperaturo kotla, glede na zunanjo temperaturo. To je tud najboljša varjanta.

energetik ::

@Oddin: dobiš jih povsod - Merkur, Bauhaus, Obi itd

BigWhale ::

Kaj pa naj naredi nekdo, ki ima termostat za pec v dnevnem prostoru in ne zunanjega tipala? Po vseh radiatorjih termostatske ventile, ki pa kaj en drek koristijo, ce je v dnevnem prostoru vec ljudi in se prostor malo ogreje in se pec izklopi. Zgoraj se pa sobe hladijo. Posledicno vse ventile odpres na maximum. Potem se spodnji prostor ohladi, pec se vzge, segreje vodo, zgornji prostori se ogrejejo in pregrejejo spodaj pa se vedno ni dovolj toplo. Potem laufas gor zapirat ventile...

In tako pades v en zacarani krog. In vse to samo zato, ker te nihce ni poslusal, ko se je delala centralna.... HRMPF!

energetik ::

Ja v tem primeru pač prestaviš termostat v neko drugo sobo, a ne? Potegnit tanek 2-žilni kabel nekam drugam, mislim da ni problem..
Mi ga imamo v spalnici na severni strani bajte, kamor pozimi ne posije sonce in deluje odlično.

BigWhale ::

Uf, lazje rect, kot to narest. Zal. Poleg tega je tukaj se napajanje za to stvar. Spalnica je v zgornjem nadstropju, etc etc.

Moral se bom pozanimati kako je z montiranjem zunanjega tipala.

connel ::

mja, termostat moraš dati v tak prostor ki je najhladnejši in nima drugega vira ogrevanja kot radiator, ne sme biti na soncu in tako naprej,... Povsod drugje pa termostatske ventile, razen če je kakšna velika veža ali hodnik, tam pač daš navadnega in bo grel toliko časa dokler se prostor v katerem je krmilnik ne segreje na določeno temperaturo
Bigwhale, ne vem kako je pri tebi, pri nas je krmilna enota brezžična in se samo priklopi v el. vtičnico, tako da se jo lahko da v poljuben prostor in bo od tam krmilila peč,... če ne pač potegneš kabel ali jo zamenjaš za brezžično

dmok ::

Uf, lazje rect, kot to narest. Zal. Poleg tega je tukaj se napajanje za to stvar. Spalnica je v zgornjem nadstropju, etc etc.

Kupiš brezžični termostat, cena od 45 EUR navzgor. Smo imeli podoben problem in imamo zdaj dva termostata, v dnevnem prostoru prvega in v najhladnejši sobi drugega. Oba vključujeta črpalko. Napajanje na AA baterije, držijo pa pri nas več kot leto dni. Ostane lahko problem pregrevanja dnevnega prostora, če je ta dovolj ogret pa se vključi peč zaradi druge sobe. Pri nas to ni problem. Se pa da rešit tudi to, Conrad ima na voljo kar nekaj mašinerije, npr. daljinsko vodeni termostatski ventili, ... ni pa tole prav poceni. Lahko tudi ustrezno nastaviš termostatske ventile po celi hiši.

Z zunanjim tipalom pa ne vem kako bi rešil tak problem ? Zunanje tipalo je (kolikor jaz vem) namenjeno nastavitvi temperature vode v ogrevalnem sistemu. Lahko bi sicer sobni termostat izključil in pustil, da črpalka teče 24/7, temperaturo pa reguliral s termostatskimi ventili. Samo potem se odpoveš dnevno/nočnemu režimu in vikend režimu (razen če ti ni problem laufat po hiši in nastavljat ventilov). Pri talnem ogrevanju pa je to malo drugače, tam se mi zdi da kar nekaj sistemov ne uporablja termostata ali pa uporablja termostat samo za potrebe korekcije temperature vode.

d.

telexdell ::

Zunanje tipalo je namenjeno regulaciji temperature v dvižnem vodu (z mešalnim ventilom) ali kotla do njegove minimalne dopustne temperature (50 ali 30 oC), saj je energetsko neupravičeno segrevati vodo v kotlu npr. na 90oC, če je zunej +5oC.

Ker nam v stanovanje ne pride viška toplote lahko termostatski ventili v večjih prostorih lepo opravijo svojo nalogo z odstopanjem cca 1oC. V manjših prostorih pa se namestijo ustrezno mali radiatorji, kateri pa so lahko brez termostatskih ventilov, saj zaradi regulirane temperature tople vode za ogrevanje praktično nikoli ne bodo pregreli prostora.

Sobni termostat pride v poštev le, če želimo prostore na hitro ogreti. Takrat se dvigne temp. kotla in s tem tople vode za ogrevanje. Ko se sobni termostat izključi poteka regulacija na zunanje tipalo.

Način regulacije tople vode za ogrevanje ali celo vgradnja termostatski ventilov sploh ne vpliva na željeni režim obratovanja. Kotel ali črpalko lahko mirno vključimo in izključimo kadakoli hočemo in nam ni potrebno spreminjati navad.

Paziti moramo le pri kurjenju s trdimi kurivi (drva, premog...) v kombinaciji s termostatskimi ventili. Imeti moramo ustrezen hranilnik toplote oz. zadostno število radiatorjev brez termostatskih ventilov.

telexdell ::

Avtomatike v kobinaciji z zunanjimi tipali omogočajo kot običajno nastavitev za vsak dan posebej (ali delavnik/vikend...) več terminov ogrevanja tudi razne režime obratovanja:
Dan.... željena temperatura podnevi
Noč... željena temperatura ponoči
Zmrzal..zaščita proti zmrzovanju
Zabava...do naslednjega izklopa dela na dnevnem režimu
Počitnice...neko obdobje nižjo temp (v sistem se pošilja tako topla voda, da stanovanje ni čisto hladno a vendar hladnejše kot podnevi- ni potrebno prestavljati ventilov!)
Ekonomy...do naslednjega vklopa nastavi temperaturo prostorov (ni porebno nastavljanje ventilov!)
Ker sami običajno nismo vešči vseh stvari je mogoče dobro, da stvari katere nas na eni strani veliko stanejo, na drugi pa lahko ogromno prihranimo pustimo, da jih namesti strokovnjak.
Sam sem v 5 letih, na račun izkoristkov in razlike v ceni goriv ob prehodi iz olja na plin dobil plačano celotno inveticijo za novo kondenzacijsko peč.

dmok ::

Avtomatike v kobinaciji z zunanjimi tipali omogočajo kot običajno nastavitev za vsak dan posebej (ali delavnik/vikend...) več terminov ogrevanja tudi razne režime obratovanja:

Za to rabiš po mojem tudi notranje temperaturno tipalo. Narobe sem se izrazil - ne rabiš nujno termostata, neko temperaturno tipalo pa rabiš, ker drugače avtomatika pojma nima kakšna je temperatura v dnevni sobi, če se soba ogreva z radiatorji. Pri talnem/stenskem gretju je drugače, ker lahko avtomatika preverja temperaturo povratka in tako ve, kdaj so tla dovolj ogreta.

d.

Klemenn ::

ne vem drugje, ampak vsaj pri nas je tako, da peč po dnev kr dost dela , jebesh, notr čmo met toplo, hiša pa ni od včeri

tko da če bi meu te termostatske ventile bi blo še najbolj kul

ta avtomatika pa vsa ta tipala je pa tko...če ni nobenega doma oz. ni doma nekoga ki ve kaj dela, kuriš na drva itd...potem to rabiš
pri nas bi blo pomoje čist izvedljivo če bi mel sm ventile pa pumpo na minimum, vodo pa na cca 70 pa bi blo čist ok.

pač vsaka hiša ma čist svoje specifične zahteve. logično.
pri nas pač termostata ne moreš dat nikamor, da bi blo vsem prav. tele ventile edin, pa pamet v roke

zanimiva pa mi je tista pumpa gor, grundfoss alpha (pro) ki dejansko dela glede na pritisk v vodnem krogu.
predvidevam da:
-ko termostatski ventili zaznajo da je dovolj toplo se bodo zaprli. teoretično recimo, vsi se zaprejo, torej ni nobene potrebe da pumpa dela. ker voda ne bo imela več toliko možnega prostora da gre kam, bo pritisk narasel in pumpa to "zazna" in zmanjša svojo moč, voda se bo segrela, peč neha dela
-ko termostatski ventili zaznajo da je premalo toplo, se bodo odprli. pritisk bo padel ker bo voda kar naenkrat imela iti še kam. spet, pumpa "zazna" in poveča svojo moč. in začne vodo šibat hitreje, peč pa itaq ko je voda tolk pa tolk topla neha.

je nekak tko?

fajn bi blo če kdo to s prakse pove, pa če rabiš bit glih genij/mojster da to pogruntaš (našraufal pa to, bomo že :) )

pa še to...itaq hiša že stoji, radiatorji so, ventili itd...
a se kej pridobi, če se zamenja komplet ventil ali so te variante @ samo termostatske glave za stare ventile isto dobra rešitev?

sej kupt samo eno oz. samo drugo varianto ni problem.
da pa potem ko kupš sm glave pogruntaš da ni dobr in moraš use spet kupt pa ni najlepš :)

telexdell ::

dmok:
na avtomatiki nastaviš koliko stopinj naj ima voda pri npr. +10oC in koliko pri -20oC zunaj. To rabiš mogoče 4-5 krat korigirat v prvih dveh sezonah (pritisneš gumb ali dva in spremeniš številko ali dve- čisto enostavno). Fino regulacijo ti pa potem itak delajo termostatski ventili. Notranji termostat se v tem primeru uporablja le za hitro ogrevanje prostorov. Če je prehladno se npr. peč vklopi na max dokler termostat ne izklopi.
Pri meni preverjeno deluje takšna avtomatika že peto sezono. Voda v peči se giblje od 20 do 57oC (toliko sem videl največ, pri -18oC zunaj).

klemenn
namen kurjenja v peč je, da je v stanovanju toplo in ne, da je peč topla. Problem pri kurjenju z drvmi je, da ko začne goreti je potrebno odvesti toploto, drugače voda v kotlu zavre in lahko pride do eksplozije. Če boš torej dobro naložil peč in se bo črpalka izključila bo slej ko prej sledilo BOOOOM.
Regulacijska črpalka je namenjena uporabi s termostatskimi ventili. Ko se ventil skoraj zapre se hitrost vode na ventilu zelo poveča in lahko pride do neprijetnega žvižganja. Če nimaš termostatskih ventilov je investicija v tako črpalko nepotrebna.

šernk ::

Pri meni preverjeno deluje takšna avtomatika že peto sezono. Voda v peči se giblje od 20 do 57oC (toliko sem videl največ, pri -18oC zunaj).


ne razumem kako vam to greje hišo... tudi nam je nekdo rekel da ne rabimo imeti 80°C v peči vodo in nam jo znižal na 60°. no po enem tednu smo sami ponovno nastavili na 80°C ker radiatorji pri tisti temperaturi so greli enostavno premalo in je peč tekla precej več časa. ogrevamo pa na kurilno olje
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

dmok ::

telexdell
na avtomatiki nastaviš koliko stopinj naj ima voda pri npr. +10oC in koliko pri -20oC zunaj.

Poznam to, imam enako zadevo na TČ. Kljub temu pa imam še vedno sobne termostate, ki vključujejo obtočno črpalko v TČ. S tem se izognem temu, da bi obtočna črpalka delovala neprestano. A imaš ti radiatorje ali talno gretje ? Ti obtočna črpalka deluje neprestano ali ti jo kaj vklaplja/izklaplja ?


telexdell
Problem pri kurjenju z drvmi je, da ko začne goreti je potrebno odvesti toploto, drugače voda v kotlu zavre in lahko pride do eksplozije.

Peči na drva se praviloma uporabljajo v kombinaciji z zalogovniki toplote, ki shranijo odvečno toploto. Izkoristki takih peči so lahko preko 90%. Izkoristek enostavnih peči na polena brez zalogovnika toplote (in z loputo, ki regilira dovod zraka v kurišče, da peči slučajno res ne raznese) pa je verjetno tam okoli 50-60%.

šernk
tudi nam je nekdo rekel da ne rabimo imeti 80°C v peči vodo in nam jo znižal na 60°. no po enem tednu smo sami ponovno nastavili na 80°C ker radiatorji pri tisti temperaturi so greli enostavno premalo in je peč tekla precej več časa.

Ja to je pa odvisno od toplotnih izgub objekta, ... in v primeru radiatorjev tudi od velikosti radiatorjev. Mi imamo povprečno izolirano hišo s precej velikimi radiatorji in se grejemo s TČ, ki vodo greje na okoli 40°C, ko je zunaj malo nad 0°C pa vse do 49°C ko je zunaj pod -10°C. Letos smo imeli dvakrat pod -10°C pa ni bilo težav.

d.

Highlag ::

Jaz imam zvezano tako, da mi termostat izklopi samo črpalko za nadstropje, kjer je dovolj toplo. Tako je drugod toplo kolikor je nastavljeno. Res pa rabiš več črpalk.

Še tole sem hotel napisati. Sobni termostat sem zmontiral na mesto, ki mi odgovarja. Če bi bilo v drugih prostorih prehladno, bi temu termostatu pač nastavil temperaturo nižje, termostatski ventil v prostoru pa že poskrbi, da v tem prostoru ni prevroče. Črpalka bi tako kljub temu grela ostale prostore.
Never trust a computer you can't throw out a window

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Highlag ()

telexdell ::

dmok :: včeraj, 22:37:37

Čeprav imam sistem narejen, da mi lahko deluje termosifonsko mi črpalka obratuje ves čas dnevnega režima ogrevanja (od 6:00-22:00). V nočnem času, pa jo vklopi avtomatika le ob nevarnosti zmrzali. Centralna je radiatorska in je bila izvedena za neizolirano hišo. Po menavi stavbnega pohištva in namestitvi 12cm izolacije na fasado mi tako lahko deluje pri nižjih temperaturah.
Mogoče štirinajst dni (v intervalih) sem se trudil, da sem nastavil termostatske ventile v prostorih. Na sredino prostora sem dal termometer in nastavil ventil. Čez kakšno uro sem koregiral nastavitve, dokler nisem dobil željene temperature prostora. Pozicijo na termostatskem ventilu sem označil z alkoholnim pisalom. Sedaj se mi temperatura npr.v dnevni sobi giblje med 18,5oC (ponoči) in 22,8oC (podnevi).
S sobnim termostatom je pač tako, da kamor koli ga postaviš ti lahko pride ali do pregrevanja ali podhladitve posameznih prostorov. Pa tudi intervalno vklapljanje črpalke ni najboljše, saj lahko pride do prevelikih nihanj temperatur v prostorih (kjer je termostat mogoče ne, drugje pa zagotovo). Drugače pa celomesečni strošek za črpalko ne preseže 3€, če bi obratovala 24h.

Klemenn ::

a obstaja kakšna varianta, da ventil (termostatski seveda) zablokiraš na določeno mejo? se pravi da ne gre recimo čez 3 (od 6) kar pomeni da bo v prostoru največ 22 stopinj recimo?

energetik ::

Vsaj Armalovi ventili imajo 2 zatiča, ki jih poljubno namestiš, da se lahko obračajo od-do. Recimo od 2-3.

VanMuc ::

Lp,

ravnokar sem se vseliv v stanovanje v Mariboru. Stanovanje je 2-sobno, dve sobi in kuhinja. Ogrevanje je centralno za cev blok tako, da nimam svojega termostata samo radiatorje in navadne ventile na njih. Zanima me če bi pridobil na kurjavi, če zamenjam ventile s termostatskimi ventili. Ravnokar so nam vgradili elektronske delilnike stroškov ogrevanja. Živim v pritljičju, torej nad kletjo, zato me je tudi strah, da bom pokuril še in še denarja. V bloku ne kurijo cel dan, samo dopoldan in popoldan, točne ure še ne vem, ker še nisem utegnil najti hišnika. Najbol me skrbi to, ali bojo sploh igrali kakšno vlogo termostatski ventili če sploh nimam termostata v stanovanju?

Sem še neizkušen tako da potrpite z mano=),

Hvala,
Matija

bluefish ::

Termostatski ventil prilagaja moč ogrevanja glede na temperaturo prostora in torej ni povezave s termostatom.

V našem bloku se prav tako pripravljamo na vgradnjo elektronskih delilnikov in je bilo rečeno, da se bo pri delitvi ustrezno upoštevala tudi lega stanovanja - pritličje, vogal,...

energetik ::

VanMuc je izjavil:

Zanima me če bi pridobil na kurjavi, če zamenjam ventile s termostatskimi ventili. Ravnokar so nam vgradili elektronske delilnike stroškov ogrevanja. Živim v pritljičju, torej nad kletjo, zato me je tudi strah, da bom pokuril še in še denarja. V bloku ne kurijo cel dan, samo dopoldan in popoldan, točne ure še ne vem, ker še nisem utegnil najti hišnika. Najbol me skrbi to, ali bojo sploh igrali kakšno vlogo termostatski ventili če sploh nimam termostata v stanovanju?
Jasno, da bodo igrali vlogo, zakaj ne?
Prišparal boš pa samo v primeru, če boš temperaturo nastavil na manj, kot imaš sedaj. Bodo pa preprečili pregrevanja prostorov, ko bo recimo veliko ljudi v sobi, če boš kuhal, če bo sonce posijalo notri.

telexdell ::

Ker imaš relativno malo prostorov bi ti priporočil vgradnjo elektronskih programirljivih ventilov na radiatorje (vsaj v spalnici in dnevni sobi). Na njih boš lahko programiral režim delovanja za vsak dan in uro v tednu in bo prostor ogrevan le takrat, ko boš doma ali ga boš želel toplega.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

zlobcek ::

Telexdell tiste številke, ki so za nastavljat temperaturo "glede na zunanjo temperaturo" so koordinate za naklon in višino ogrevalne krivulje. Sobni termostat (oz. sedaj so to bolj digitalni podaljški regulacij na pečeh) pri taki regulaciji (vremensko vodeni) je več ali manj samo zaradi kompenzacije, če se zgodi, da je kljub nastavitvi krivulje premraz v tem referenčnem prostoru, kar se normalno ne dogaja. Oz. vsaj nočemo, da bi ta temperatura kaj preveč vplivala, tudi zaradi problema, ki ga ima bigwhale.

Vremensko vodena regulacija ne potrebuje sobnega termostata, ker nečeloma za njo sploh ni važno, kakšno temperaturo imaš ti v prostoru. Ona ti bo držala temperaturo ogrevanja (forlaufa) na taki višini, ki je po nastavljeni krivulji zadosti za ogrevanje vseh prostorov (nastavitev krivulje zajema tudi tipe ogreval). Mikro krmiljenje opravljajo termostatske glave (oz. termostati v omarici na talnem, termostati za konvektorje...). V praksi so le-te pač v spodnjih prostorih malo bolj odprte, v zgornjih pa malo bolj zaprte.

blueFish z vgradnjo termostatskih glav boš prišparal precej oz. največ možno procentualno. To je prva stvar, ki bi jo jest vgradil v primeru takega obračunavanja, ker je investicija praktično zastonj. Danfosovi termostatski ventili šumijo. Najbrž ne vse serije, določene pa. Dodatni padec stroškov bi bila menjava okenj, izolacija, v končni fazi pa uravnoteženje sistema po objektu.

Bigwhale če imaš novo bajto je itak čudno, da nebi imel vremensko vodene regulacije. Kero peč pa maš? Če je to stvar tipala si v rangu par 10 eur. Če pa ni in bi rad to orenk zrihtal, pol ti pa itak ne ostane drugega, kot nakup dodatne regulacije. Namreč razlika med navadno regulacijo (z delovanjem na povišano temp v prostoru) ni samo zunanje tipalo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zlobcek ()

bluefish ::

blueFish z vgradnjo termostatskih glav boš prišparal precej oz. največ možno procentualno. To je prva stvar, ki bi jo jest vgradil v primeru takega obračunavanja, ker je investicija praktično zastonj. Danfosovi termostatski ventili šumijo. Najbrž ne vse serije, določene pa. Dodatni padec stroškov bi bila menjava okenj, izolacija, v končni fazi pa uravnoteženje sistema po objektu.
Ja, zaenkrat je ventil le v eni sobi, pozneje morda še drugje.
Imamo ravno Danfoss ventil (ali je le glava?) in šumenja ni.
Okna so nova, v skupnem skladu se trenutno tudi nabira denar za novo fasado. Sicer se meni zdi bolj smiselno, da bi najprej uredili le to in šele nato vgrajevali delilnike, ampak OK.

plavko61 ::

Highlag je izjavil:

Imam tudi termostatske ventile. Prvo sezono v uporabi in so super. Fino je edino prej kakšna navodila pogledat, da vidiš kaj jih lahko moti pri uspešnem delovanju. Grejem se pa na podstrehi. Iz kurilnice prideta do podstrehe dve cevi, ki se razcepita do posameznih radiatorjev. Edino dva mala pomožna sta priključeno v paru zaporedno. V eni sobi imam tudi termostatsko uro, ki ugasne črpalko, ko je temperatura v prostoru dovolj visoka. Razmišljam, da bi kupil še grundfos alfa črpalko, ki regulira črpanje glede na tlak v ceveh. Ko se ventili zaprejo nima smisla, da se vrti na vso moč in kuri elektriko. Pa se nekaj elektike prišpara. Povprečna črpalka kuri ~30W, kar na mesec če deluje 24h znese 21KWh

Glede izbire ventilov težko svetujemo, ker ne vemo kakšne radiatorje imaš. Če so ventili izven radiatorjev boš moral prej iz ogrevalnega sistema odtočiti vodo, odmontirati ventile in priviti nove. Če so ventili že v radiatorjih rabiš samo termostatske ročke. Misim, da je najbolje da se obrneš na kakšno specializirano trgovino za te stvari. Tam prodajalci nekaj vedo o teh stvareh.


A si vgadil grundfos alfa črpalko? Imam sobni termostat in navadne ventile, kar se ne obnese. Zato bi rad montiral omenjeno črpalko in vse termostatske ventile. Črpalka bi naj regolirala pretok glede na potrebe, pa še nočni-dnevni režim ima. Torej bi lahko končno vrgel vstan tale sobni termostat ki mi sedaj vžiga črpalko in mežalni ventil. Sobni termostat me zafrkava, ker je ta soba južna, in ker pride preveč temperature v to sobo tudi brez pogona črpalke, kar pa ne drži za vse sobe v hiši.
Dvakrat preberi, nato pa blekni...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: plavko61 ()

All ::

Ćebi jest še enkrat predeloval bi uporabil kombinacijo alfe in tele glave.

http://ogrevanje.danfoss.com/Content/C8...

Klemenn ::

IMHO je ta pumpa predraga...

plavko61 ::

All je izjavil:

Ćebi jest še enkrat predeloval bi uporabil kombinacijo alfe in tele glave.

http://ogrevanje.danfoss.com/Content/C8...



Kakšna pa je cena takšne glave?
Na netu ne najdem nikjer cene.
Dvakrat preberi, nato pa blekni...

vinetu ::

plavko61 Uporabi ta ventil je boljši in več funkcij ima.
Imam jih sam in mi odlično služijo

http://www.conrad.si/Termostat-za-radia...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

radiatorska avt. termostatska glava (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21265392 (5200) zpza
»

Software za design centralnega ogrevanja ipd...

Oddelek: Programska oprema
354064 (2791) Lukzii
»

Ali se splača na navadno peč (feroterm 35kW) vgraditi zalogovnik (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5142447 (41582) jozuaj450
»

Vremensko vodena regulacija da ali ne

Oddelek: Loža
96036 (5642) sese12
»

Plinski kondenzacijski kotel_glasnost in nastavitve

Oddelek: Loža
1812738 (12487) Dr.S

Več podobnih tem