» »

Koliko bo štromar vreden čez 10 let?

Koliko bo štromar vreden čez 10 let?

««
13 / 48
»»

nejc_nejc ::

za elektriko ZAMENJAŠ za obrok kredita za sončno elektrarno (elektrarno vzameš na kredit eko sklada, brez pologa). Mesečni strošek ostane ENAK kot sedaj ko sončne elektrarne nimaš, po 7 do 8 letih ko se elektrarna odplača pa imaš elektriko praktično zastonj do konca življenjske dobe elektrarne (še 30 let vnaprej). Torej 7 do 8 let plačuješ ENAKO kot sedaj za elektriko, na to pa imaš štrom praktično zastonj (plačuješ samo še okrog 10 EUR mesečno obračunske moči, ostalega nič). Tudi če si prej recimo plačeval 150 EUR na mesec za elektriko, imaš potem še 30 let vnaprej samo po 10 EUR mesečno, kar je skoraj zastonj. Edino kar moraš imeti je lastna streha, če si v bloku je to težje (rabiš dovoljenje sostanovalcev in podobno), prav tako to ni mogoče če si v najemu. Ampak če imaš pa lastno hišo, potem je pa to neverjetno dober deal!

Za EV isto. Lahko ga vzameš na kredit tako kot moj prijatelj. Moj prijatelj vedno reče da ni tako bogat da bi si lahko privoščil bencinski avto. Živi v bloku. Vzel je NIssan Leafa na kredit, mesečna položnica skupaj z ceno elektrike za polnjenje MANJŠA kot je bil prej samo strošek goriva.

in s tem sistemo, ne kredit, plešeš kot drugi hočejo, posebej ker ga že kredit imaš, za bajto, da lahko sploh vso to šaro na kup privlečeš.

Holedino ::

Aha, avto bom pa obral na sosednji njivi

Ne kupil ga boš na kredit. Namesto da bi kupil dizla na kredit. Večina avtov se dandanes ne kupi na keš, ampak na kredit.

baterijo imajo viška majceni zeleni možiclji,

Ne. Baterijo boš kupil. 20 kWh je 3 jurje če veš kje kupiti.

ončno pa kot trdiš mi bodo ušenkali dobri strici od Gen-ija. Zanimivo.

Ne. Slabo si prebral. NIhče ti je ne bo šenkal. S PROIZVODNJO sončne elektrarne in prihranki ki jih to prinaša boš pokrival obrok kredita. 7 do 8 let boš plačeval enako kot za elektriko, le da za elektriko ne boš več. Potem boš imel še 30 let skoraj zastonj elektrike (razen 10 EUR je mesečno za obračunsko moč, kar je fiksni strošek). Bom še enkrat skopiral da boš lahko bolj podrobno prebral, zdej pa PREBERI! "Mesečni strošek ostane ENAK kot sedaj ko sončne elektrarne nimaš, po 7 do 8 letih ko se elektrarna odplača pa imaš elektriko praktično zastonj do konca življenjske dobe elektrarne (še 30 let vnaprej). Torej 7 do 8 let plačuješ ENAKO kot sedaj za elektriko, na to pa imaš štrom praktično zastonj (plačuješ samo še okrog 10 EUR mesečno obračunske moči, ostalega nič). Tudi če si prej recimo plačeval 150 EUR na mesec za elektriko, imaš potem še 30 let vnaprej samo po 10 EUR mesečno, kar je skoraj zastonj. Edino kar moraš imeti je lastna streha, če si v bloku je to težje (rabiš dovoljenje sostanovalcev in podobno), prav tako to ni mogoče če si v najemu. Ampak če imaš pa lastno hišo, potem je pa to neverjetno dober deal!"

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Holedino ()

iso2000 ::

Jaz sem avto kupil na keš, pa prejšnjega tudi

toplotno črpalko mi bodo montirali škratje,

Ne. V stroški sem že upošteval montažo. Če pokuriš 3000 € za kurilno olje na leto, potem je vračilna doba za toplotno črpalko 3 leta. Ajde 4 leta.

iso2000 ::

Holedino je izjavil:

Ne. V stroški sem že upošteval montažo. Če pokuriš 3000 € za kurilno olje na leto, potem je vračilna doba za toplotno črpalko 3 leta. Ajde 4 leta.

Sem ti napisal, koliko porabim približno plina in koliko stane.

Greenhorn
Eno je matematika, eno pa uporabna matematika,
od druge si še daleč.

Sedaj bom pa res nehal hraniti trola.

iso2000 je izjavil:

Holedino je izjavil:

Ne. V stroški sem že upošteval montažo. Če pokuriš 3000 EUR za kurilno olje na leto, potem je vračilna doba za toplotno črpalko 3 leta. Ajde 4 leta.

Sem ti napisal, koliko porabim približno plina in koliko stane.

Sem jasno napisal da je takšna vračilna doba glede na kurilno olje za slabo izolirano hišo. TI imaš odlično izolirano hišo in porabiš samo 1000 EUR letno za plin. V takem primeru je vračilna doba za toplotno črpalko seveda daljša, ranga 10 let. 10 let če bi hotel zdej menjat ko že imaš ogrevanje na plin. Če pa računaš da si za to peč na plin plalal 4 jurje in da bi se sedaj odločal ali vgraditi plin ali toplotno črpalko, potem bi pa vračilna doba bila samo še 4 leta (4000 EUR za plinsko peč in napeljavo, 7000 EUR za toplotno črpalko, razlike je 3000 EUR/700 EUR letnega prihranka je cca 4 leta). Življenjska doba pa 20 let. Nejc nejc se seveda moti, to je uporabna matermatika, da si preračunaš kje lahko brez zamnjšanja ugodja prišparaš.

Zgodovina sprememb…

jotunn2 ::

Saj vem da s temi leti operiras malo po svoje pa vseeno... vecina proizvajalcev TC-jev nava precej drugacne zivljenske dobe za svoje izdelke, ampak kaj pa oni vedo o tem. Ampak ce je zate normalna zivljenska doba avtomobila 20-30let potem ni nobenih tezav spraviti tudi TC na 20+ let :))

Poba eno je "kešflov", eno so pa tvoji krediti.
S pravim "kešflov" izplenom, grem rajši vsak mesec parkrat naokoli po Evropi.

Nič ne operiram po svoje. Povej koliko te je stala plinska peč+priklo+vsa inštalacija? TI plačuješ 1000 EUR vsako leto za ogrevanje s plinom, s toplotno bi plačal samo 300 EUR letno. 700 EUR prihranka letno. Dobiš brez problema toplotne črpalke ki zdržijo 20 let. BRez skrbi. Življenjska doba električnega avtomobila je preko 20 let, naftni avto ranga 15 let.

Kaj sem reku! Isto sem ti povedal!
"A good heat pump will last around 20 years giving at least 15 years of service after payback has been achieved. "

Zgodovina sprememb…

Holedino je izjavil:

Življenjska doba električnega avtomobila je preko 20 let, naftni avto ranga 15 let.
:)):))
Pa kje jih ti ven vlečeš?

https://termo-plus.com/blog/life-expect...

Pa kje jih ti ven vlečeš?

20 let je življenjska doba za baterijo električnega avta, to smo ti že povedali, študije in meritve v praksi to jasno kažejo. Kolk je pa za naftni avto pa sam več. Recmo ene 15 do 20 let.

Zgodovina sprememb…

Ja in ko se peljem, sedim na bateriji, halo

In? Ko se pelješ z bencinskim avtom pa sediš v neposredni bližini bencina.

Zgodovina sprememb…

Holedino je izjavil:

Nič ne operiram po svoje. Povej koliko te je stala plinska peč+priklo+vsa inštalacija? TI plačuješ 1000 EUR vsako leto za ogrevanje s plinom, s toplotno bi plačal samo 300 EUR letno. 700 EUR prihranka letno. Dobiš brez problema toplotne črpalke ki zdržijo 20 let. BRez skrbi. Življenjska doba električnega avtomobila je preko 20 let, naftni avto ranga 15 let.

Kaj sem reku! Isto sem ti povedal!
"A good heat pump will last around 20 years giving at least 15 years of service after payback has been achieved. "

Jebotiisusa... 300eur na leto? Saj placujem res malo, ampak navkljub precej dobri izolaciji, oknom itd. je celoten znesek za ogrevanje za celo hiso (dobrih 400m2 za dve enoti) vseeno okoli 1000eur letno. Lej... ko bos placal prvo poloznico v zivljenju pridi nazaj z realnimi ciframi. Do takrat pa STFU ze enkrat, ker denarja in realnega zivljenja nisi niti videl se ne, kaj sele da bi se ti vsaj na priblizno sanjalo kaksne so stvari v resnici.

Government data show gasoline vehicles are up to 100x more prone to fires than EVs
https://electrek.co/2022/01/12/governme...

Verjetnost da se vžge naftni avto je 60 x VEČJA od električnega.

Jebotiisusa... 300eur na leto? Saj placujem res malo, ampak navkljub precej dobri izolaciji, oknom itd. je celoten znesek za ogrevanje za celo hiso (dobrih 400m2 za dve enoti) vseeno okoli 1000eur letno.

300 € za toplotno za elektriko na leto in 1000 € za plin, tako je.

ko bos placal prvo poloznico v zivljenju pridi nazaj z realnimi ciframi.

Sem jo že, cifre so realne. Če si pa ti površno prebral in narobe razumel sestavek pa ni moj problem.

Do takrat pa STFU ze enkrat, ker denarja in realnega zivljenja nisi niti videl se ne, kaj sele da bi se ti vsaj na priblizno sanjalo kaksne so stvari v resnici.

Motiš se!

Zgodovina sprememb…

Holedino je izjavil:

300 € za toplotno za elektriko na leto in 1000 € za plin, tako je.

Ne kreten... 1000eur za TC. 300eur/leto za TC dobis ce ogrevas ne vem, recimo 10m2 pasjo uto.

Kreten si ti! Sam si povedal da plačaš 1000 € letno za plin! TOrej ni noben problem iz tega ven dobit energetskih potreb hiše in preračunat koliko bi te stala toplotna črpalka. Idiot!

Marsikdo plačuje 300 € ali celo manj za ogrevanje s toplotno črpalko, kar poglej na forum "podsvojostreho"!

SAM SI POVEDAL DA SO TVOJE LETNE POTREBE BAJTE 12 MWH na leto!! Torej dajva,

12.000 kWh na leto =12 MWh na leto.
COP toplotne črpalke voda voda je 6.
Torej 12.000 kWh /6 = 2000 kWh elektrike rabiš.
Cena elektrike na enotni tarifi je 0,115 € na kWh.
Torej 2000 kWh x 0,115€/kWh = 230 € LETNO!

Debil si skratka.

Zgodovina sprememb…

Holedino je izjavil:

Kreten si ti! Sam si povedal da plačaš 1000 € letno za plin! TOrej ni noben problem iz tega ven dobit energetskih potreb hiše in preračunat koliko bi te stala toplotna črpalka. Idiot!

Marsikdo plačuje 300 € ali celo manj za ogrevanje s toplotno črpalko, kar poglej na forum "podsvojostreho"!

Bos citiral kje sem to napisal? In za razliko od tebe sem poracunal ko sem delal hiso... in postavil TC. Kot sem napisal, za razliko od tebe stvari znam poracunati in za povrhu se sam placujem racune, ne da mi jih ata in mama, jaz pa sanjam o soncnih, ev-jih itd., zraven pa ne vem ne koliko pride liter mleka, ne koliko pride topla voda ali topel dom.
Pa se nekaj... ce placas 300eur/leto za TC... poracunaj kdaj se ti potem povrne investicija v 10+k eur soncno elektrarno. 5let? 7let? :))

mihec87 ::

Holedino je izjavil:

Pa hodi po hiši v bundi....

Težko pogledat grelna števila?!
https://www.primerjam.si/nasveti/toplot...

Bos citiral kje sem to napisal?

Bom. Ni problema.
je celoten znesek za ogrevanje za celo hiso (dobrih 400m2 za dve enoti) vseeno okoli 1000eur letno.

12MWh energije za ogrevanje (po trenutnem ceniku plina to znaša ca. 1000EUR/leto),

Link do tvojega posta kjer to poveš: KLIK: https://slo-tech.com/forum/t805969/p771...

In za razliko od tebe sem poracunal ko sem delal hiso... in postavil TC.

A zdej maš pa že toplotno črpalko. Še 5 minut nazaj si imel plin. Lol.

S toplotno črpalko voda voda bi imel ZLAHKA POD 300 EUR letnega računa za ogrevanje! ZLAHKA!

Celo z toplotno črpako zemlja voda prideš pod 300 EUR letnega računa za ogrevanje pri tvojih toplotnih potrebah bajte (kot si sam napisal 12 MWh letno).

n za povrhu se sam placujem racune, ne da mi jih ata in mama,

Jaz sam plačujem račune. Ne sklepaj po sebi.

jaz pa sanjam o soncnih, ev-jih

Jaz prav nič ne sanjam, EVji in sončne elektrarne so prihodnost, komur to še ni jasno, mu bo prav hitro postalo jasno. ;)

zraven pa ne vem ne koliko pride liter mleka, ne koliko pride topla voda ali topel dom.

Motiš se, seveda vem. Adhominem logical fallacy pa v debati ne šteje čisto nič, veš. ;)

Pa se nekaj... ce placas 300eur/leto za TC... poracunaj kdaj se ti potem povrne investicija v 10+k eur soncno elektrarno. 5let? 7let?

6 let za naš primer. Preden smo imeli toplotno črpalko smo plačali 115 € elektrike povprečno vsak mesec. Sedaj ko jo imamo okrog 140 € mesečno.

Zgodovina sprememb…

Holedino je izjavil:

Težko pogledat grelna števila?!
https://www.primerjam.si/nasveti/toplot...

Bos citiral kje sem to napisal?

Bom. Ni problema.
je celoten znesek za ogrevanje za celo hiso (dobrih 400m2 za dve enoti) vseeno okoli 1000eur letno.

12MWh energije za ogrevanje (po trenutnem ceniku plina to znaša ca. 1000€/leto),

Link do tvojega posta kjer to poveš: KLIK: https://slo-tech.com/forum/t805969/p771...

In za razliko od tebe sem poracunal ko sem delal hiso... in postavil TC.

A zdej maš pa že toplotno črpalko. Še 5 minut nazaj si imel plin. Lol.

S toplotno črpalko voda voda bi imel ZLAHKA POD 300 € letnega računa za ogrevanje!ZLAHKA!

No ja povrhu da si ubrisan si se popolnoma nepismen. Poglej kdo je napisal link, ki ga citiral.

Holedino je izjavil:

S toplotno črpalko voda voda bi imel ZLAHKA POD 300 EUR letnega računa za ogrevanje! ZLAHKA!
Celo z toplotno črpako zemlja voda prideš pod 300 EUR letnega računa za ogrevanje pri tvojih toplotnih potrebah bajte (kot si sam napisal 12 MWh letno).

Postavi hiso, postavi TC in ko bos to mogoce enkrat imel, pridi nazaj povedat, koliko placas za ogrevanje. Nikogar, ampak resno nikogar ne poznam, ki bi za ogrevanje hise placal 300eur ali manj letno. Razen seveda ce se pogovarjamo o 10m2 pasji uti, ki ima pozimi temperaturo 15c.
Btw... kje si kaj z racunanjem ROI za 10+k eur soncno elektrarno in manj kot 300eur/letne porabe?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jotunn2 ()

No ja povrhu da si ubrisan si se popolnoma nepismen. Poglej kdo je napisal link, ki ga citiral.

Spet si debil. Hočeš diskreditirati imformacijo, ki je BTW PRAVILNA tako da se sklicuješ na vir. Če ne bi bil debil, bi seveda že preveril pri drugih neodvisnih virih in se prepričal da DRŽI. ;)

Holedino je izjavil:

Spet si debil. Hočeš diskreditirati imformacijo, ki je BTW PRAVILNA tako da se sklicuješ na vir. Če ne bi bil debil, bi seveda že preveril pri drugih neodvisnih virih in se prepričal da DRŽI. ;)

Kreten si ti. Linkas post nekoga tretjega in trdis da sem ga napisal jaz. Kaj naj ti recem drugega kot da si kreten?
In se enkrat informacija, da se ogrevas za 300eur/letno, zraven pa v isti sapi napises, da imate za 140eur/mesec elektrike, ni ravno "kredibilna" informacija. Jaz sem ti povedal realno za svoj primer.... cca. 1000eur/leto elektrike za ogrevanje s TC... pri precej dobro energetsko urejeni hisi. 300eur/leto za ogrevanje so sanje nekoga, ki v zivljenju se ni videl poloznice in se mu niti pod razno ne sanja o cem govori.
In se enkrat... koliko je ROI za 10+k eur soncno elektrarno pri porabi 300eur/leto?

vuego ::

Imam pasivno hišo ca 160m2 neto. Tč zrak voda. Tč ima svoj števec, spremljam in beležim porabo ca 5 let.
Povprečna Letna poraba elektrike je bila do sedaj ca 250EUR na leto. Ogrevano se na 23 stopinj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: vuego ()

NE, debil si ti. Jaz sem računal za njega, ker je hotel da mu zračunam v vračilno dobo za toplotno črpalko glede na plin, da si se v debato BREZ POTREBE vmešal ti si si pa sam kriv.

In se enkrat informacija, da se ogrevas za 300eur/letno,

Nikjer nisem napisal da je JAZ za toliko ogrevam. Se pa marsikdo z toplotno za toliko. Jaz se za 400 EUR letno.

Zgodovina sprememb…

kow ::

Izgubili ste se. Ce se vrnemo k osnovnemu vprasanju:

- Baterija je čez 10 let zanič, to je dejstvo.
Ne drzi. To ni nobeno dejstvo. Imamo razlicne vrste baterij, razlicne rezime uporabe itd. Dolgozivost baterij se bo veliko razlikovala po modelih avtomobilov.
- Te cene ne bodo padle z logiko ekonomije obsega, ni teorije, ker materialov ni dovolj, da bi ves svet poganjale baterije, kot sanjajo eko inkvizitorji in na žalost to politiko vsiljujejo vsem.
Ne drzi. Imamo zopet veliko tipov baterij. Tudi take, kjer notri ni redkih materialov (ne, litij ni redek)
- To pomeni da je avto po 10 letih ekonomska totalka za v prešo.
Ne drzi. Tako kot stara ICE jajca niso za v preso, ampak se jih proda na manj razvita trzisca, se bo zgodilo z EV.

Lahko kar zapremo temo. Prosim.

zraven pa v isti sapi napises, da imate za 140eur/mesec elektrike, ni ravno "kredibilna" informacija.

Je kredibilna imformacija. Okrog 110 do 115 EUR je bila položnica PREDEN smo inštalirali toplotno črpalko (3 skrinje, 2 hladilnika, 4 televizorji, likanje sušenje za 6 folka, ogrevanje vode, pečenje v pećici, gora računalnikov, dosti od njih laufa 24/7 ipd.). TO je bilo PREDEN smo inštalirali toplotno črpalko kot sem ŽE POVEDAL ŽE PREJ, kar pojdi brat za nazaj. Sedaj je povprečno mesečno 140 do 145 EUR za elektriko. Razlike je torej 30 EUR mesečno, oziroma slabih 400 EUR letno.

cija. Jaz sem ti povedal realno za svoj primer.... cca. 1000eur/leto elektrike za ogrevanje s TC... pri precej dobro energetsko urejeni hisi.

Ok. Če bi imel toplotno črpalko voda voda, namesto zrak voda bi imel pa 500 EUR letno.

300eur/leto za ogrevanje so sanje nekoga, ki v zivljenju se ni videl poloznice in se mu niti pod razno ne sanja o cem govori.

Ni res. 300 EUR zlahka dosežeš, lahko celo manj. Kar pojdi brat na forum podsvojo streho in boš našel desetine ljudi ki jasno napišejo da imajo leti strošek 300 EUR na leto ali manj. Ni nobena težava, ali imajo manjšo bajto od tebe, ali uporabljajo bolj napredno tehnlogijo toplotne črpalke ali pa imajo bolj izolirano bajto. Če še ne veš: lahko imaš tudi 0 EUR za ogrevanje če imaš ekstra pasivno hišo! Toplota pri vsakdanjih opravilih (kuhanje, dihanje ipd) zadostuje da se bajta ogreje na tistih 23°C, take bajte OBSTAJAJO. To da so 300 EUR letnega stroška s toplotno črpalko sanje je POPOLNA LAŽ. NIso sanje. Za marsikoga realnost.

zivljenju se ni videl poloznice in se mu niti pod razno ne sanja o cem govori.

MOtiš se. Seveda sem videl položnico in jih tudi redno plačujem vsak mesec. Seveda vem o čem govorim. NImaš pojma.

In se enkrat... koliko je ROI za 10+k eur soncno elektrarno pri porabi 300eur/leto?

ROI BREZ toplotne črpake 7 let, Z toplotno črpako okrog slabih 6 let. MI smo BREZ toplotne porabil 115 € mesečno elektrike. To sem ti že 3x napisal jebote. NIč ne bereš. Ko debil.

Zgodovina sprememb…

Utk ::

Jaz imam precej podobne stevilke... cca. 80eur pozimi (poleti pa cca. polovico),

Enkrat pišeš to, drugič da te pride jurja ogrevanje na TČ. Dej se odloči.

vuego je izjavil:

Imam pasivno hišo ca 160m2 neto. Tč zrak voda. Tč ima svoj števec, spremljam in beležim porabo ca 5 let.
Povprečna Letna poraba elektrike je bila do sedaj ca 250EUR na leto. Ogrevano se na 23 stopinj.

Sem ti rekel! Tole si preberi! :) Takih ljudi je še ogromno. Toplotna črpalka zagotavlja 3x do 3,5x manjši znesek od kurilnega olja če je toplotna črpaka zrak voda, okrog 4,5x manjši letni znesek od kurilnega olja če je zemlja-voda in okrog 6x nižji znesek če je voda-voda. TOrej če bi plačal za kurilno olje 3500 EUR letno, potem bi za toplotno črpalko zrak voda letno dal okrog 1000 EUR, za toplotno črpalko voda-voda pa 500 EUR.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Jaz imam precej podobne stevilke... cca. 80eur pozimi (poleti pa cca. polovico),

Do tega, da si funkcionalno nepismen smo prisli ze pred dnevi. Preberi se enkrat, pa mogoce oba posta, mogoce bos razumel ;)

Utk se bo odzval ko se pač bo. Anyway. Torej če si prej za kurilca porabil 3000 do 3500 EUR letno, potem te bo toplotna črpaka zrak voda stala 1000 EUR letno. Voda-voda pa 500 EUR letno. Če si pa porabil prej 1100 EUR za kurilca, potem te bo pa toplotna črpaka zrak voda letno stala okrog 300 EUR, voda voda okrog 160 EUR letno. Bajte pač niso enako izolirane, jst ne vem zakaj je to za nekatere tako presenečenje?

kow je izjavil:

Izgubili ste se. Ce se vrnemo k osnovnemu vprasanju:

- Baterija je čez 10 let zanič, to je dejstvo.
Ne drzi. To ni nobeno dejstvo. Imamo razlicne vrste baterij, razlicne rezime uporabe itd. Dolgozivost baterij se bo veliko razlikovala po modelih avtomobilov.
- Te cene ne bodo padle z logiko ekonomije obsega, ni teorije, ker materialov ni dovolj, da bi ves svet poganjale baterije, kot sanjajo eko inkvizitorji in na žalost to politiko vsiljujejo vsem.
Ne drzi. Imamo zopet veliko tipov baterij. Tudi take, kjer notri ni redkih materialov (ne, litij ni redek)
- To pomeni da je avto po 10 letih ekonomska totalka za v prešo.
Ne drzi. Tako kot stara ICE jajca niso za v preso, ampak se jih proda na manj razvita trzisca, se bo zgodilo z EV.

Lahko kar zapremo temo. Prosim.

+1, Agree. LFP bateije zdržijo še 3x več kot navadne litijonske, pa že litijonske preko 20 let glede na študije, če je vodno hlajenje (kar je v vseh modernih EVjih). Pa da ne bo kdo mislil da so LFP baterije kakšna eksotika, Tesla jih uporablja že v več kot polovici svojih vozil, je bila novica par mesecev nazaj. ;)

Zgodovina sprememb…

twom ::

Holedino je izjavil:

...

si pa že nadležen s svojim enostranskim dokazovanjem...

Holedino je izjavil:

+1, Agree. LFP bateije zdržijo še 3x več kot navadne litijonske, pa že litijonske preko 20 let glede na študije, če je vodno hlajenje (kar je v vseh modernih EVjih). Pa da ne bo kdo mislil da so LFP baterije kakšna eksotika, Tesla jih uporablja že v več kot polovici svojih vozil, je bila novica par mesecev nazaj. ;)

Super da imamo take baterije. Sedaj naj pa te iste baterije dajo še v telefone, ure, prenosnike in ostale prenosne naprave, da jih ne bo treba po dveh letih v smeti metat, al pa s cheap shit china baterijam menjat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: twom ()

Alec999 ::

Holedino in ostali kako to, da je baterija v KIA E-soul slaba, ali nista Kia in Hyundai zlizana? Kaj pa KIA eNiro?

Pa nehite že s TČ. Jaz dam do 400EUR leto TČ + rekuperacija zrak - zemlja - zrak za hlajenje in ogrevanje (hiša 150m2).

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Alec999 ()

Holedino in ostali kako to, da je baterija v KIA E-soul slaba, ali nista Kia in Hyundai zlizana? Kaj pa KIA eNiro?

Pri KiA E-soul so zajebali hlajenje, ker se ena stran baterijskega packa hladi veliko slabše kot drugje, zato na tem delu prihaja do povišane degradacije celic, ker se pregrevajo. Pack je pa močan samo toliko kot je močan njegov najšibkejši člen. Povrhu vsega so izbrali vrsto litijonskih baterij ki so relativno občutljive na temperaturo in izbrali so previsoko napetost polenjenja. Kar se pa tiče Hyundaja ima zadeva odlično degradacijo, kolega ga ima 200.000 km že ene 4 leta pa je degradacija komaj 3 % (še 97 % originalnega dosega). Tako da za izogibat se je Kije E-soula in Nissan Leafov starih generacij, vse ostale znamke odlično. Ne pomen pa to da je VSAK Nissan Leaf ali Kia slab. Lahko ni, recimo na Norveškem ko so nižje temperature in če ga ne parkiraš skos na vročem soncu je lahko degradacija na 10 let starem okrog 15 %, kar pomeni 85 % še dosega. Ampak ostale znamke s tem nimajo problemov, tudi če jih skos na vročem parkiraš.

Super da imamo take baterije. Sedaj naj pa te iste baterije dajo še v telefone, ure, prenosnike in ostale prenosne naprave, da jih ne bo treba po dveh letih v smeti metat, al pa s cheap shit china baterijam menjat.

Če bi rad težo baterijo povečal za 35 % in volumen za več kot 2x ti kar. Ampak večini ne bo všeč da bo telefon skor 2x bolj debel, pa četudi bo zato življenjska doba baterije 3 do 4x daljša. V avtu pa to ni problem.

Zgodovina sprememb…

twom je izjavil:

Holedino je izjavil:

...

si pa že nadležen s svojim enostranskim dokazovanjem...

Holedino je izjavil:

Ni enoznačnega dokazovanja. S tole sliko se seveda motiš. Tole sem že napisal par strani nazaj, ti ignorant seveda sploh prebral nisi, na še enkrat (zadnjič, ker ne podpiram lenobe, drugič sam preberi vse za nazaj, ne da ti moram jst pod nos štulit).
Premoga je samo 35 % v Sloveniji, vse ostalo so viri ki ne onesnažujejo zraka. Poznaš te podatke, vidiš graf? Zakaj nisi te podatke vedel že prej?!

Pa tudi če bi 100 % elektrike pridobivali samo z lignitom (pa jo ne), še vedno bi to bilo bolje kot kurjenje strupene naftne svinarije ljudem v mestih direkt pod nos, ker:
1. Onesnaževanje je oddaljeno stran od ljudi, kar je ključnega pomena (ker ljudje ne dobijo strupov v svoje telo). Naftni avto onesnažuje v Ljubljani ki ima 100 krat več prebivalcev kot Šoštanj (300.000 vs 3000). Poglej si legendo in koncentracijo strupenih dušikovih oksidov spodaj na linku, v mestih so koncentracije 500x višje kot na podeželju. https://today.duke.edu/2021/04/childhoo...

2. Kar 2 tretjini elektrike je proizvedeno v Sloveniji z hidroelektrarnami in z jedrsko elektrarno, oba dva vira ne onenasnažujeta zraka.

3. Poraba energije pri električnem avtomobilu je 4x do 5x manjša od avtomobila na naftne derivate, manjša poraba energije se seveda prenese v manjše onesnaževanje.

4. Filtri elektrarne so boljši od filtrov avtomobilov, zato tudi meritve kažejo da je kakovost zraka v Šoštanju kjer stoji naša največja termoelektrarna ki proizvede tretjino naše elektrike celo boljša kot pa je kakovost zraka v Ljubljani.

5. Manjše emisije toplogrednih plinov ko gledamo celoten življenjski krog (izdelava, uporaba in reciklaža).

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Torej DA, električni avtomobili so boljši TUDI kar se okolja tiče. Ampak za povprečnega janeza so bolj pomembne druge prednosti:

1. 10x nižja cena vožnje na kilometer

2. 4 do 5x nižja poraba energije na kilometer

3. Manjši stroški lastništva avtomobila na dolgi rok

4. Manj servisov, cenejši servisi in vzdrževanje

5. Boljši pospeški

6. Mnogo boljša krivulja navora

7. NIžje težišče

8. ENERGETSKA NEODVISNOST od držav proizvajalk nafte na državnem makro nivoju (this one is HUGE)

9. ENERGETSKA NEODVISNOST posameznika na mikro nivoju: postaviš sončno elektrarno in si neodvisen od cen goriva ali elektrike

10. Lažja, bolj enostavna vožnja z manj vibracij in hrupa (nobenega prestavljanja ni potrebnega)

11. Možnost polnjenja doma preko noči (aka nikamor ni treba hodit da bi napolnil električni avto, ampak se to stori avtomatsko preko noči

12. Večja zanesljivost =manjša pokvarljivost (mnogo bolj enostavna konstrukcija 100x manj gibajočih se delov)

13. Etični vidik: ne financiramo vojne z kupovanjem naftnih derivatov od rusov

14. Ničelne lokalne emisije škodljivih plinov (v mestih kjer je zrak zaradi naftnih avtomobilov daleč najbolj problematičen, tudi 500x bolj problematičen kot na podeželju).

15. Manjše emisije toplogrednih plinov v življenjski dobi

Zgodovina sprememb…

jotunn2 je izjavil:

Utk je izjavil:

Do tega, da si funkcionalno nepismen smo prisli ze pred dnevi. Preberi se enkrat, pa mogoce oba posta, mogoce bos razumel ;)

Napisal si to:
Jaz sem ti povedal realno za svoj primer.... cca. 1000eur/leto elektrike za ogrevanje s TC... pri precej dobro energetsko urejeni hisi. 300eur/leto za ogrevanje so sanje nekoga, ki v zivljenju se ni videl poloznice in se mu niti pod razno ne sanja o cem govori.

To pač ne gre skupaj s položnico za 40 do 80 evrov na mesec, tolk pa že znam računat. Tudi če ti ne. Če imaš jurja elektrike letno, to niti ni toliko manj od nas, ki imamo tam 1300, 1400. In se elektrarna preklemano splača. Ti bi pač lahko vzel skoraj pol manjšo, ker mi imamo precej viška, tudi z avtom, ki ga ti nočeš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

twom: Še nekaj glede baterij v telefonih. Tudi če jih ne boš zamenjal za LFP baterije, ampak boš ohranil današnjo litijonsko tehnologijo, še vedno lahko življenjsko dobo baterije podaljšaš za približno 10 do 15 krat, tako da jih namesto na 4,4V, tako kot se polnijo današnji telefoni, polniš samo do 4,05V. Po domače povedano če jih boš namesto do 100 % polnil samo do 65 %, boš življenjsko dobo podaljšal za 10 do 15 krat.
Če pa ga boš namesto do 100 % filal do 75 do 80 %, potem boš življenjsko dobo podaljšal za 5x. Glej spodnjo tabelco iz Battery University in boš razumel o čem govorim. :)

Vir: U-808: How to Prolong Lithium-based Batteries
https://batteryuniversity.com/article/b...

Ti povem še eno prigodo: Sam sem vedel da se baterije v telefonih filajo do za baterijo UNIČEVALNIH 4,4 V (zato se tudi izogibam polnjenju do 100 %), vendar sem bi pa negativno presenečen ko sem ugotovil da se tudi baterijski sesalec ravno tako polni do uničevalnih 4,4 V na celico!

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Ja, pa je. Kako vem? Ker je ta, enak, 4 jurje dražji:
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id...

Lahko pa vprašaš trgovca, če meni ne verjameš. Jaz ne bom izgubljal časa s tako bedarijo, če je itak jasno.

Ta je pri drugem prodajalcu, cene med prodajalci se brez problema razlikujejo za 4k. NIKJER v oglasi ne piše da je upoštevana subvencija, pa take stvari drugače vedno pišejo. Če ne pa 15k imaš tule Dacio Spring, same stuff, celo več dosega ima od Twinga (ter švohnej motor, ampak je pa več dosega):

Utk je izjavil:

Če si tako butasto gledal kot danes, je vse možno.

Maš pa tudi električno Dacio Spring za 15k. Še celo večjo baterijo in več dosega ima.

S tem se ti vozi, jaz se že ne bom.

Ne, nič nisem butasto gledal. Lahko vprašaš v skupini elektro vozila SLovenije ko je folk dejansko pred dobre pol leta kupoval Twinga in ga kupil za po subvenciji za 15kEUR. Tudi cena na avto.net je takrat bila 15k. Danes je 19k, ampak nikjer ne piše da bi bila v tej ceni upoštevana subvencija tako da.. ;) Nekateri pred dvema letoma celo za 11k. ;)

Zgodovina sprememb…

Med različnimi prodajalci za isti avto ni 4 jurje razlike, brez skrbi, niti pri veliko dražjih avtih.
Če ti nekaj trdiš, ti dokazuj, da je ta brez subvencije. Marsikater na avto.netu ima ceno po subvenciji, pa najdi twingota, ki danes stane 15 jurjev po njej, če je res 19 brez.
Niti ni logično, da bi twingo koštal enako kot spring. Sej sekreta sta oba, pa vseeno.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

kriptobog ::

Holedino je izjavil:

UTK ja je prišla 10k, vendar on ima veliko večjo mesečno porabo od Kriptoboga kot je sam povedal. Torej Kriptobog bi moral postaviti dosti manjšo in cenejšo sončno elektrarno. No pa saj to je jasno, samo povem, da ne bo kdo spregledal.

mn je izjavil:

kriptobog je izjavil:

Holedino je izjavil:

Vem, da silijo k temu, ampak morajo najprej resit se tezave glede omrezja, da bodo to lahko zahtevali.

Evropska komisija: vse nove stavbe v EU naj imajo fotovoltaiko
https://oe.finance.si/8999889/Evropska-...
;)

Saj pravim. Vem da nameravajo. Kako bodo delili dovoljenja za izdajo ce omrezje tega ne omogoca? Morali bodo malo prilagoditi vse skupaj. Ne tako na horuk

Verjetno gradbenega ne boš dobil če ne bo kapacitet, oziroma boš se nadgradnjo sofinanciral.

Slišal sem (na obrtnem celjskem sejmu letos) da kar sofinanciraš omrežje za gradnjo sončne elektrarne dobiš v 5 letih povrnjeno nazaj od elektra. Če je tako, potem je to odlično.

14k imam ponudbo od Geni...

Lahko ti jaz zrihtam ponudbo za 25 jurjev...ampak point je najt najcenejšo, ne prvo.

kriptobog ::

Nisem raziskoval dalje, ker cakam da porihtajo najprej ´, da bo priklop sploh mozen. Sicer pa verjetno Geni ni najdrazji, ali pac?

Gen-i je eden izmed najdražjih in najpočasnejših, sam povem.

Utk je izjavil:

Med različnimi prodajalci za isti avto ni 4 jurje razlike, brez skrbi, niti pri veliko dražjih avtih.
Če ti nekaj trdiš, ti dokazuj, da je ta brez subvencije. Marsikater na avto.netu ima ceno po subvenciji, pa najdi twingota, ki danes stane 15 jurjev po njej, če je res 19 brez.
Niti ni logično, da bi twingo koštal enako kot spring. Sej sekreta sta oba, pa vseeno.

Twingo je bil slabo leto nazaj za 15k, na avto.net, NOV. Dacia Spring je takrat bila 13.000 EUR. Danes je Dacia 15k. Sem še linke lepil sem na ta forum, ne mi rečt da si spregledal. Vsaj ene parkrat sem prilepil ta link v temo Zakaj so elektrčni avtomobil prava stvar. Twingo pa ne vemo kolk, imamo oglas za 19k, ampak nikjer ne piše da bi bila v tej ceni že upoštevana subvencija, torej načeloma je na to še 4000 EUR subvencije in si na 15k. AMpak Dacia SPring je pa zih 15k. Evo:

Ne nista sekret, sta odlična avtomobila namenjena kot drugi avto v družini (namesto drugega bencinarja v družini). Podobna sta za namen kot tvoj rabljen NIssan Leaf ki si rekel da ga imaš. Naredita celo nekaj več kilometrov kot tvoj rabljen NIssan Leaf prve generacije.

Zgodovina sprememb…

ZveeZ ::

Holedino je izjavil:

Twingo je bil slabo leto nazaj za 15k, na avto.net, NOV. Dacia Spring je takrat bila 13.000 EUR. Danes je Dacia 15k. Sem še linke lepil sem na ta forum, ne mi rečt da si spregledal. Vsaj ene parkrat sem prilepil ta link v temo Zakaj so elektrčni avtomobil prava stvar. Twingo pa ne vemo kolk, imamo oglas za 19k, ampak nikjer ne piše da bi bila v tej ceni že upoštevana subvencija, torej načeloma je na to še 4000 EUR subvencije in si na 15k. AMpak Dacia SPring je pa zih 15k. Evo:

Ne nista sekret, sta odlična avtomobila namenjena kot drugi avto v družini (namesto drugega bencinarja v družini). Podobna sta za namen kot tvoj rabljen NIssan Leaf ki si rekel da ga imaš. Naredita celo nekaj več kilometrov kot tvoj rabljen NIssan Leaf prve generacije.

Ce gledamo uradne cenike, je najcenejsi twingo skoraj 25k. Torej je tisti za 19k sigurno z ze upostevano subvencijo.
Elektricni Twingo je stal 15k takrat, ko je bencinski stal 9k.
Pa saj je vseeno. Twingo je nišni izdelek za ozko (omejeno) obmocje uporabe.
Ce pogledamo za avtom, ki ga "povprecnez" potrebuje, pridemo na nabavno ceno blizu 40k.
In ce gledamo, da vecina avto proda v roku 10ih let, je potrebno kar nekaj km, za upravicit nakup.

Ce gledamo uradne cenike, je najcenejsi twingo skoraj 25k. Torej je tisti za 19k sigurno z ze upostevano subvencijo.

Nikjer v oglasu ne piše da bi bila že upoštevana subvencija, v VSEH prejšnjih oglasih je to vedno pisalo! Dacia spring je pa črno na belem 15k:

Elektricni Twingo je stal 15k takrat, ko je bencinski stal 9k.

Ne čist tako. Takrat je bil bencinski Twingo 11 jurjev, električni pa 15 jurjev.

Ce pogledamo za avtom, ki ga "povprecnez" potrebuje, pridemo na nabavno ceno blizu 40k.

MG5 karavan ki je lahko edini avto v družini stane 30k. To je ceneje od Volkswagen Passata, ki te s to opremo stane 40k. Toliko je samo za nakup. Potem pa računej še ene 50.000 do 100.000 prihranka na gorivu v 15 letih.

In ce gledamo, da vecina avto proda v roku 10ih let, je potrebno kar nekaj km, za upravicit nakup.

Prodaja ne spremeni računice niti malo. Ti lahko zadevo prodaš in zanj dobiš denar, je tako? Potem pa spet kupiš električnega in spet šparaš naprej. Z vsako prodajo zgubiš denar, tako z prodajo bencinarja ali dizla, kot električnega avtomobila. Ampak ker električni avtomobil zelo dobro ohranjajo vrednost pri električnem avtomobilu s prodajo zgubiš MANJ kot pri dizlu/bencinarju.

Zgodovina sprememb…

Spring in twingo sta dobra za to kar sta, ne moreš pa tega nekomu predlagat kot avto. Niti smarta ne, niti twizi niti električni skiro. Tudi če je vsaka stvar od teh v redu, niso to avti.
Doseg 150 km je preko glave dovolj v tem razredu. In če bi že kupil twingota, bi električnega. Vseeno ga pa ne bi.

s1m0n ::

Holedino je izjavil:

MG5 karavan ki je lahko edini avto v družini stane 30k. To je ceneje od Volkswagen Passata, ki te s to opremo stane 40k. Toliko je samo za nakup.

Sem za osebno pozanimal za MG5... Okrog 40k€ (brez kakšnih bonbončkov) torej vsaj 35-36k€ z odbito subvencijo. Saj ne rečem, da je cena slaba ampak kak konkurenčen ICE karavan je kar kakšnih 6-8k€ cenješi z boljšo opremo... Enim je to veliko! Pa čeprav dolgoročno se situacija z EV obrne po 4-5 letih.

Če ne piše v oglasu, ne pomeni, da ni subvencije že not. V oglasu lahko piše karkoli. Zato je to oglas, ne pa ponudba.
««
13 / 48
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri električni avto? (strani: 1 2 3 452 53 54 55 )

Oddelek: Na cesti
2712262375 (10740) hojnikb
»

Resnica o škodljivosti dizla (strani: 1 2 3 419 20 21 22 )

Oddelek: Loža
1058132614 (92679) D3m
»

Norvežani bodo že prihodnje leto kupovali le še električne avtomobile (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
68167328 (47168) gruntfürmich
»

rabljen poceni ev (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Na cesti
19131338 (26143) hojnikb

Umazana resnica o motorju z notranjim zgorevanjem: 8 milionov smrti vsako leto + more (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25634413 (30944) bluefish

Več podobnih tem