Forum » Loža » Uveljavljanje zahtevkov po nakupu avta od fizične osebe
Uveljavljanje zahtevkov po nakupu avta od fizične osebe
Buggy ::
Tožit ne bo šel, bi bilo pa smiselno, da bi takšne kriminal preganjala tudi policija.
ja tudi kupca bi bilo potencialno smiselno vcasih pod drobnogled dat. Poznam primere (tisti mal bolj opeceni) ko so s kobajagi sfukanim avtom, drugi dan po nakupu prisli nazaj do kupca in zahtevali delez kupnine.
T
49106 ::
Ženska je vrnila majico iz kitajske trgovine, ki je stala 2 eur in se je po enem pranju uničila.
Da tvoja žena ne zna brat specifikacije na majici in si je sama kriva.
Ne sodi drugih po tvoji.
Ženska je vrnila majico iz kitajske trgovine, ki je stala 2 eur in se je po enem pranju uničila. Prodajalka ni želela sprejeti reklamacije, češ da je majica satala 2 eur. Vaše mnenje?
Mislim, da bi definitivno morala tožit trgovino.
Verjetno bi se obrnila na Tirs
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: 49106 ()
bambam20 ::
Ženska je vrnila majico iz kitajske trgovine, ki je stala 2 eur in se je po enem pranju uničila.
Da tvoja žena ne zna brat specifikacije na majici in si je sama kriva.
Ne sodi drugih po tvoji.
Men se še nobena majica ni uničila po enem pranju. Samo je pa res, da ne kupujem majic za 2€ v kitajskih trgovinah.
bambam20
>Men se še nobena majica ni uničila po enem pranju. Samo je pa res, da ne kupujem majic za 2EUR v kitajskih trgovinah.
Mene še nobeden ni posilil. Samo je res, da ne zahajam v takšne kraje, sploh pa ne v mini kikli.
>Men se še nobena majica ni uničila po enem pranju. Samo je pa res, da ne kupujem majic za 2EUR v kitajskih trgovinah.
Mene še nobeden ni posilil. Samo je res, da ne zahajam v takšne kraje, sploh pa ne v mini kikli.
Zgodovina sprememb…
Utk ::
Ne vem če lahko inšpektor trgovino prisili v karkoli. Rekel si, da prodajalka noče vrnit. Če noče, jo treba tožit. Enako je pri vseh garancijah. Kaj šele pri majci, na katero ne vem če je kakšna posebna garancija.
Kakšni so ti kraji?
Ne vem če lahko inšpektor trgovino prisili v karkoli. Rekel si, da prodajalka noče vrnit. Če noče, jo treba tožit. Enako je pri vseh garancijah. Kaj šele pri majci, na katero ne vem če je kakšna posebna garancija.
Prodajalka ne rabi vzet nazaj, če ženska ne zna prat.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bambam20 ()
Verjetno podobni takšnim, kjer so majice za 2 eur, poceni torej.
Zgodovina sprememb…
nokia6310 ::
Da pojasnim: Ne vem v kateri prestavi je bil avto. Po občutku mislim, da smo šli tam 50/60 km/h. Je pa tako pri nižjih obratih je piskanje slišno kot zavijanje sirene. Pri visokih pa ni. Ampak za enkrat avto ne zgublja moči in še vedno dobro potegne.
Da pojasnim: Ne vem v kateri prestavi je bil avto. Po občutku mislim, da smo šli tam 50/60 km/h. Je pa tako pri nižjih obratih je piskanje slišno kot zavijanje sirene. Pri visokih pa ni. Ampak za enkrat avto ne zgublja moči in še vedno dobro potegne.
Na Slo-techu boš dobil zelo malo uporabnih nasvetov in če še nisi opazil, niti ne razumejo, kaj do 60km/h pomeni.
Če ženska ne zna prat, ji prodajalka ne bi smela niti prodat majice. Ali nekaj takega :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Nope, garancija, stvarna napaka, izberi poljubno. Ste pa dokazali točno to, kar sem želel, Če je nekaj poceni, nimaš pravic.
Zgodovina sprememb…
Če ženska ne zna prat, ji prodajalka ne bi smela niti prodat majice. Ali nekaj takega :)
Pere pralni stroj. Torej mora ženska tožit proizvajalca, ker ji ni prišel domov pokazat, kako se ga uporablja.
Nope, garancija, stvarna napaka, izberi poljubno. Ste pa dokazali točno to, kar sem želel, Če je nekaj poceni, nimaš pravic.
Če je majica uničena, potem se ni prala na 30 ali 40 stopinjah.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bambam20 ()
Kako bo pa trgovka dokazala, da ni prala na 30 Prvih šest mesecev je dokazovanje na trgovcu
zobnik ::
Torej avto je brezhiben.
Ni, sicer ne bi tulil. Lahko pa da je napaka majhna in se zaradi nje ni vredno obremenjevati. Vseeno pa gre za turbino in pregled(in obnova) stane manj kot škoda, ki ji lahko povzroči.
Zgodovina sprememb…
Ni res. TIRS napiše kazen samo če ti prodajalec ne odgovori v roku in podobno. TIRS ne odloča o tem ali je tist avto brezhiben ali ne, kaj piše na pogodbi, itd., niti o tem, če je majica res uničena ali ne, in zakaj. Proti fizičnim osebam pa sploh nima nobenih pristojnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()
Če pride Tirs, bo napisal kazen, ker to, da majice stane 2 eur, ni zadosten razlog, da zavrneš garancijo.
Alfonso ::
Na Slo-techu boš dobil zelo malo uporabnih nasvetov in če še nisi opazil, niti ne razumejo, kaj do 60km/h pomeni.
Kako zdaj? Saj tu ti svetuješ. OP, Messiah pravi toži. Kar pogumno, sem prepričan da ti bo povrnil stroške, če se slućajno moti. Pa ne bo treba, Messiah ima vedno prav.
Messiah pravi toži. Kar pogumno, sem prepričan da ti bo povrnil stroške, če se slućajno moti. Pa ne bo treba, Messiah ima vedno prav.
Aja?
Zgodovina sprememb…
odvisno ali sploh je garancija na obleko obvezna.
Seveda je. Tudi na čevlje imaš garancijo. Ali ste mislili, da lahko prodajamo škart robo brez posledic?
Zgodovina sprememb…
mn ::
odvisno ali sploh je garancija na obleko obvezna.
Seveda je. Tudi na čevlje imaš garancijo. Ali ste mislili, da lahko prodajamo škart robo brez posledic?
Uh, si pa naletel na mino. Poguglaj malce "Jože Urankar". In da, na žalost prodajajo škart čevlje brez posledic, ker si jih očitno ne znamo zavezovati in ne znamo nositi.
Nisem naletel na mino, tudi če je nekje neka anomalija, ki je zaradi vez nedotakljiva.
V vednost: Globalni proizvajalec športnih copat mi je brez kakršnekoli težave upošteval stvarno napako na ževlje po skoraj dveh letih.
V vednost: Globalni proizvajalec športnih copat mi je brez kakršnekoli težave upošteval stvarno napako na ževlje po skoraj dveh letih.
Zgodovina sprememb…
Ne toliko kot ti, da bi trdil, da sem napisal nekaj kar nisem.
Zgodovina sprememb…
globoko grlo ::
Tema stara 1 dan al kolk, pa že tolk napisanga?
A ob to
Avtomatik na Race program, pa gasa, ane.
A ob to
Predvsem tam do cca 60 km v prvi/drugi prestavise ni noben spotaknil?
Avtomatik na Race program, pa gasa, ane.
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: globoko grlo ()
Jaz predlagam da gre op v tožbo, za stroške izgubljene tožbe pa nato toži Messiaha, ki tule trosi totalne nebuloze.
No pa dajmo prilepit odgovor odvetnika:
na kratko, če je prodajalec fizična oseba, potem se Zakon o varstvu potrošnikov ne uporablja in se uporablja Obligacijski zakonik. Gre za klasično prodajno
pogodbo po kateri prodajalec odgovarja za stvarne napake. Za podrobnejšo analizo bi potrebovali kopijo prodajne pogodbe, da vidimo, če je dogovorjena klavzula
videno-kupljeno oziroma kakšne so določbe glede stvarnih napak na predmetu pogodbe.
Piskanje turbine v avtomobilu lahko predstavlja skrito stvarno napako, če je ob prevzemu vozila kupec s povprečno skrbnostjo ni mogel zaznati. Pri nakupu
tehnično zapletenih stvari, kot so avtomobili, včasih ni mogoče zaznati vseh stvarnih napak. OZ določa, da če se potem, ko je kupec prevzel stvar, pokaže,
da ima stvar kakšno napako, ki je z običajnim pregledom pri prevzemu ni bilo mogoče opaziti, mora kupec obvestiti o njej prodajalca v osmih dneh, šteto
od dneva, ko je napako opazil, sicer to pravico izgubi. Glede na to, da sta nakup opravili pri fizični osebi, imate 8 dni časa od dne, ko ste ugotovili,
da je turbina začela piskati. Priporočam, da imate o obvestilu pisen dokaz - vsaj sms korespondenco, če ste običajno komunicirali na tak način.
OZ za prodajalca določa jamčevalni rok in sicer to pomeni, da prodajalec ne odgovarja za napake, ki se pokažejo potem, ko mine šest mesecev, odkar je bila
stvar izročena, razen če je bil v pogodbi določen daljši rok. V vašem primeru to ni problematično, saj se je napaka pokazala že isti dan.
Svetujemo vam najprej, da čimprej, torej v roku 8 dni od dneva, ko ste napako opazili, obvestite prodajalca o stvarni napaki. V obvestilu o napaki stvari
morate skladno z OZ natančneje opisati napako in povabiti prodajalca, da stvar pregleda.
Če boste o napaki pravočasno in pravilno obvestili prodajalko, lahko potem:
1. zahtevate od prodajalca, da napako odpravi ali da mu izroči drugo stvar brez napake (naknadni izpolnitveni zahtevek);
2. zahtevate znižanje kupnine ali
3. odstopite od pogodbe.
V vsakem izmed teh primerov imate tudi pravico zahtevati povrnitev škode, če bi vam ta nastala. OZ ne določa hierarhije zahtevkov, torej si lahko izberete
kateregakoli od 3 načinov odprave stvarne napake. Za odstop od pogodbe OZ določa omejitve in sicer, da morate pustiti prodajalcu primeren dodatni rok,
da stvarno napako odpravi. Po preteku dodatnega roka pride do avtomatične razveze pogodbe, če napaka ni odpravljena. Pravico odstopa odstopa od pogodbe
imate tudi, ne da bi pustili dodatni rok, če vam prodajalec po obvestilu o napakah sporoči, da ne bo popravil stvarne napake ali izročil druge stvari brez
napake, ali če iz okoliščin očitno izhaja, da je prodajalec niti v dodatnem roku ne bo mogel izpolniti. Če boste od pogodbe odstopili, imate pravico zahtevati
kupnino. Če si izberete prvo možnost in prodajalka napake ne odpravi ali izroči druge stvari brez napake, obdržite pravico odstopa od pogodbe ali znižanja
kupnine.
Če je v pogodbi dogovorjena klavzula videno kupljeno, potem se šteje, da prodajalec za skrite napake ne odgovarja, razen v primeru, da je zanje vedel in
vam je to napako zamolčal, kljub vprašanju, če je z avtomobilom karkoli narobe.
Če bo sanacija stvarne napake uspešna, potrebe po vlaganju tožbe ni. Če boste odstopili od pogodbe, lahko, kot že zgoraj zapisano, zahtevate vračilo kupnine.
Če boste prejeli vračilo kupnine, potrebe po vlaganju tožbe ni. Sicer pa sta smotrnost vlaganja tožbe in uspeh tožbe odvisna od več faktorjev in sicer
dokazovanja dejstev:
- da je napaka obstajala že v času nakupa,
- da napake, kljub vsej skrbnosti sami niste mogli zaznati,
oziroma v primeru klavzule videno-kupljeno, da je prodajalec za napako vedel in vam to zamolčal (ali vam garantiral, da avto nima drugih napak).
Glede teh dejstev bo najbrž ključno izvedensko mnenje izvedenca, ki ga bo postavilo sodišče na vaš predlog (oz. predlog tožene stranke). Najprej bi vam
svetovali, da se obrnete na prodajalko in jo, kot zgoraj zapisano, obvestite o stvarni napaki.
Dopis prodajalki lahko sestavimo in pošljemo v vašem imenu tudi mi. Strošek takšnega dopisa bi znašal 90,00 EUR.
ginekk ::
Aha, torej vse kar rabiš je "videno-kupljeno" klavzula in potem se lahko kupec slika, ker bi dejansko moral dokazat prodajalčevo zavajanje glede skrite napake.
Ja pol pa le, dopis. Upam pa da prodajalec ne bo pameten (pametno z njegove strani bi bilo da vzame avto nazaj in povrne kupnino in ne izgublja časa z ......) in da bo tudi sam najel odvetnika.
mr_chai ::
Op je ena glista. Naj da prodajalcu nazaj avto, ta pa naj mu vrne kupnino. Bo že našel boljšega kupca za boljšo ceno. Če greš kupit avto, ki ima skoraj 400k, pač ne more biti vedno vse brezhibno.
Piskanje turbine: Poglej dovod olja. Če je tista cevka, ki maže mehanske dele turbine kaj zadekana. Mislim, da morajo imeti vsi avto dovod olja v turbino, naj me kdo popravi, če to ni res.
Piskanje turbine: Poglej dovod olja. Če je tista cevka, ki maže mehanske dele turbine kaj zadekana. Mislim, da morajo imeti vsi avto dovod olja v turbino, naj me kdo popravi, če to ni res.
Če v pogodbi ni videno/kupljeno je že iz tega jasno da pri prodajalcu ne gre za nateguna, preprodajalca.
Op je ena glista. Naj da prodajalcu nazaj avto, ta pa naj mu vrne kupnino. Bo že našel boljšega kupca za boljšo ceno. Če greš kupit avto, ki ima skoraj 400k, pač ne more biti vedno vse brezhibno.
Kaj bi pa ti na mojem mestu naredil? Rekel ok hvala ker si mi prodal tak avto lepo se mej, pa še na pijačo te povabim popravila bom pa plačeval sam? Moja pričakovanja so bila povsem drugačna. Pričakoval sem, da bo avto delal brez nekih večjih vlaganj vsaj nekaj tisoč kilometrov. Ne pa, da imam že zdaj za cca 1500 eur stroškov. Nova turbina je 1000 eur. Če bi dal to obnovit bi bilo precej cenejše zame. Je pa še nekaj, kar nisem napisal: Pred dnevi sem bil na Petrolovem hitrem servisu na Letališki in tam razen teag da bo potrebno menjat jermen niso odkrili nič drugega. No ja pa takrat turbina še ni piskala oz. jaz takrat tega nisem slišal.
ginekk ::
SambaShare ::
]
Kaj bi pa ti na mojem mestu naredil?
V štartu ne bi kupil avta s 370k km. Moj bo kmalu na 300k km, pa mi ma kraj pameti ne pade da bi ga, ko se ga naveličam, prodajal. Čeprav je "dobro ohranjen". Raje takoj v prešo, kot pa prodati za fičnike, potem pa še prenašati neko nejevoljo, ker nekdo misli da bo za 1000EUR dobil nov avto.
Pa resno, jeziš se ker moraš menjati tudi jermen? Da fuck.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SambaShare ()
jotunn2 ::
Avto je bil oglaševan za brezhibnega.
Saj je kot kaze tudi bil. Celo mehanik ga je kao pregledal in ni bilo nic. Piskati (karkoli to ze pomeni) mu je zacelo kasneje ;) Ampak ja kot sem napisal. Jaz se absolutno strinjam da od prejsnega lastnika 12 let starega avta s 370.000 prevozenimi kilometri zahteva vsaj 5 letno garancijo, se zimske gume, naslednje 4 servise zastonj ter pa seveda celotno vracilo kupnine, s z dodatnimi 12.000eur nadomestila zaradi slabe volje, pozrtih zivcev in vseh psihicnih tezav, katere bo imel se naslednje 12 let.
Drugace pa, je kdo videl original oglas ali verjamemo temu modelu na besedo?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: jotunn2 ()
Buggy ::
Moj bo kmalu na 300k km, pa mi ma kraj pameti ne pade da bi ga, ko se ga naveličam, prodajal. Čeprav je "dobro ohranjen". Raje takoj v prešo, kot pa prodati za fičnike, potem pa še prenašati neko nejevoljo, ker nekdo misli da bo za 1000EUR dobil nov avto.
Jaz sem isti. Doma raje obrdzal 2010 Insignio 2.0T 4x4 z 290Kkm, podvozje in motor ter notranjost mint (pac picajzel na zadeve, ki stejejo)....jo je pa dobila dvakrat toca, pa spredaj je "speskana" od kamenckov (hvala cestarji, da nam pozimi naredite asfaltne ceste makadamske ;)). Edina meni moteca hiba ki jo ima je, da luci ki se v ovinkih pac premikajo, na spodnji meglenki v levem ovinku, ko je zunaj dez zgubi stik in javlja na dashboardu neko opozorilo, ki tudi mene moti a tega ne mislim sanirat, ker zdej avto vozi tamal. Pa zadnji disk vsake tolk casa mal zacvili, ker avto zdej ni vec tako v uporabi. Pa stofelc za dolivanje vode za pranje sip manjka in ga je nadomestila vrecka z elastiko . Po cevi od intake-a do intercoolerja je tudi mal oljno, ker vem da bi moral iti avto na valve carbon deposit ciscenje (hibe DI motorjev). Sicer nima vec 265KM ene 240KM jih pa se zmore revca, pa mal vec LPG-ja porabi
Da bi mi pa neki pacienti prisli na vrata srat svoje frustracije, ker mislijo da so kupili nov avto...nikoli!
Isto je bilo s prejsnjim, ki sem ga pa dal na trg in je en utrujal sto na uro...na koncu sem ga skenslal...avto pa je sel forum memberju (za isto ceno), ki je tocno takega (redek) pravzaprav iskal. Vse kul na koncu
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Buggy ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Avto od 1000 do 2000 eur? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 13535 (6458) | link_up |
» | Prodaja avtomobila, kupcu je po 2000km crknil (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 29962 (18592) | Mato989 |
» | Koliko je realna življenska doba vozila? (strani: 1 2 )Oddelek: Na cesti | 19827 (16617) | Klemzz |
» | "Življenjske dobe" vaših avtomobilov (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Na cesti | 50509 (26812) | krneki0001 |
» | nakup rabljenega avtomobila (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Na cesti | 90091 (55635) | lucky13 |