» »

brusilec nožev

brusilec nožev

1
2
3

plurk ::

Eh, sem prepozno videl, za ostale:

https://www.aliexpress.com/item/3301633...





Konckoff tega, samo za 10x manjšo ceno: https://schleifjunkies.de/en/product/gr...

Boljšega kar je meni znano ni. Pa upoštevajte, da so kamni zraven za en drek, tako, da bo treba nabavit druge.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: plurk ()

DePalmo ::

Imam nekaj podobnega doma in ... jah, da se nabrusiti, razor sharp niso, rabiš pa veliko potrpežljivosti. Da jaz nabrusim 5 nožev, rabim cca 2.5 ure. S tem da so noži predhodno bili v razmeroma dobrem stanju, če bi moral popravljati rezilo, bi rabil še več.

Twomf!Twemf ::

DePalmo je izjavil:

Imam nekaj podobnega doma in ... jah, da se nabrusiti, razor sharp niso, rabiš pa veliko potrpežljivosti. Da jaz nabrusim 5 nožev, rabim cca 2.5 ure. S tem da so noži predhodno bili v razmeroma dobrem stanju, če bi moral popravljati rezilo, bi rabil še več.

Razor sharp so (če nimaš kotomera ga nabavi), potrpežljivost seveda, samo se ne spravim s tem brusit nožev za 10 eurov, za tisto imaš pilo :)). Prej sem noža vlačil do ostrega roba, zdaj ne več. Je pa nujno kupiti druge weatstone, tisti, ki pridejo zraven so obup. Sicer pa imas videlo, tip rabi 15 minut, jaz rabim 45 :)) Pa prej sem imel enega, ki se je guncal, tisto je pa useless.

Pac ista zadeva kot na roke drgnit ob "kamnito klado", samo, da ne rabiš 10 let prakse za to, da si sposoben konsistenten kot držat.

Zgodovina sprememb…

koyotee ::

Jebeš to, z brusilcem na štrom max 5min za en nož. Nobenih kamnov in sranja, to je za penziče.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Twomf!Twemf ::

koyotee je izjavil:

Jebeš to, z brusilcem na štrom max 5min za en nož. Nobenih kamnov in sranja, to je za penziče.

Ja ja, ni panike, odvisno od preferenc, saj za tipičnega slovenca je tudi višek kulinarike in dovolj dobro dunajc in pomfri. Kot rečeno, za 10 eurov nože iz hoferja je tudi pila čisto ok.

Zgodovina sprememb…

koyotee ::

Twomf!Twemf je izjavil:

koyotee je izjavil:

Jebeš to, z brusilcem na štrom max 5min za en nož. Nobenih kamnov in sranja, to je za penziče.

Ja ja, ni panike, odvisno od preferenc, saj za tipičnega slovenca je tudi višek kulinarike in dovolj dobro dunajc in pomfri. Kot rečeno, za 10 eurov nože iz hoferja je tudi pila čisto ok.


No, nož je tale https://www.wusthof.com/en-de/products/...

Une za 10€ pa ko se skrhajo kupiš nove.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: koyotee ()

DePalmo ::

Twomf!Twemf je izjavil:

Ja ja, ni panike, odvisno od preferenc...

Moja preferenca je da ko nož nabrusim, je nabrušen tako da se ga bojiš uporabiti. In da ne zapravim celega popoldneva za to. Do sedaj kar sem probal, se je še najbolje obneslo tole: https://www.delimano.si/brusilec-nozev-... - da me ne bo kdo narobe zastopil, obneslo se je najmanj slabo, ostalo je bilo slabše. Ruixin je zanimiv patent če imaš čas in sem dosegel še kar dobre rezultate, ampak da bom zapravil celo popoldne za en nož? Ne, hvala.
In ker sem do sedaj praktično vedno bil razočaran, nisem bil ravno navdušen da bi plačal dobrih 200e za brusilnik zato da bom na koncu spet razočaran. Sedaj ko je zunaj nova verzija in je samo 130e, ga bom kupil. Bo manj bolelo če spet ne bo dobro, nato sem pa zaključil z brusilniki nožev. Bom pač raje kupoval nove nože, kot brusnike.

Twomf!Twemf ::

DePalmo je izjavil:

Twomf!Twemf je izjavil:

Ja ja, ni panike, odvisno od preferenc...

Moja preferenca je da ko nož nabrusim, je nabrušen tako da se ga bojiš uporabiti. In da ne zapravim celega popoldneva za to. Do sedaj kar sem probal, se je še najbolje obneslo tole: https://www.delimano.si/brusilec-nozev-... - da me ne bo kdo narobe zastopil, obneslo se je najmanj slabo, ostalo je bilo slabše. Ruixin je zanimiv patent če imaš čas in sem dosegel še kar dobre rezultate, ampak da bom zapravil celo popoldne za en nož? Ne, hvala.
In ker sem do sedaj praktično vedno bil razočaran, nisem bil ravno navdušen da bi plačal dobrih 200e za brusilnik zato da bom na koncu spet razočaran. Sedaj ko je zunaj nova verzija in je samo 130e, ga bom kupil. Bo manj bolelo če spet ne bo dobro, nato sem pa zaključil z brusilniki nožev. Bom pač raje kupoval nove nože, kot brusnike.


Ja, saj to je klasika s poceni noži, se tudi ne splača kupit kamne za 200 eurov, potem pa na njih brusit nože, ki so 20 eurov. Jeba se pojavi ko imaš nekaj nožev z visokim HRC, ki dejansko držijo ostrino mesece (če ravno ne lomiš kosti na njih, pa še takrat...) in za njih boš porabil rade volje uro na enega vsakih 6 - 12 mesecev, ker veš, da boš imel ves čas ostre nože "za briti". Pa tudi nima smisla vreči 200 eurov za kuhinjski nož in nato kupiti novega, če ga rabiš samo nabrusit. Če bi imel oštarijo, bi absolutno nabavil nekaj tipa mk2 za obiskovalce, ampak za doma, pa ni problem nabrusit "na roko". Pač odvisno od use casa.

Klasicna opcija mi je bila, da nesem nože do OsterRob, samo računajo 10 eurov na enega (če se prav spomnim), pa preprosto se mi ne da do tja hodit.

Zgodovina sprememb…

Twomf!Twemf ::

DePalmo je izjavil:

https://www.delimano.si/brusilec-nozev-... - da me ne bo kdo narobe zastopil, obneslo se je najmanj slabo, ostalo je bilo slabše.


Tole si poglej, enak koncept kot delimano, samo da ga je "nekdo", ki ve kaj dela, sprobal :):

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Sam to je res čuden test naredil. Uporablja en "normalen" nož za tak brus in dva trdote 62+. Torej čist čez mejo normalnih nožev. Za normalen nož trdote 50-55(ki ti ga ni škoda) je zgleda čist spodoben. Če ga mesečno potegneš čez grobo in pogosto čez keramiko, imaš relativno "ostre" nože in zmanjkalo jih tudi ne bo v desetletju.
Magic

koyotee ::

Ma to ko potegneš "čez keramiko" je za en ku... Ampak to veš šele po tem, ko res nabrusiš nože drugje.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Magic1 ::

Večina še tolk nima. Meni se ful ne da prevečkrat brusit(na različne kamne) in mi švoh režejo kar dosti časa. Pa imam tudi takrat še vedno najbolj ostre nože od vseh, ki jih poznam.
Magic

Twomf!Twemf ::

Magic1 je izjavil:

Sam to je res čuden test naredil. Uporablja en "normalen" nož za tak brus in dva trdote 62+. Torej čist čez mejo normalnih nožev. Za normalen nož trdote 50-55(ki ti ga ni škoda) je zgleda čist spodoben. Če ga mesečno potegneš čez grobo in pogosto čez keramiko, imaš relativno "ostre" nože in zmanjkalo jih tudi ne bo v desetletju.


Nisi poslušal, kja je stric povedal. Spremeni ti geometrijo rezila in ti nož dejansko zjebe. Ampak, še enkrat, za povprečnega Slovenca je dunajc in pomfri vrhunec kulinarike in dovolj dobri, tako, da bojo tudi taki brusilci čisto ok.

koyotee je izjavil:

Ma to ko potegneš "čez keramiko" je za en ku... Ampak to veš šele po tem, ko res nabrusiš nože drugje.


Tako je. Problem je, da imajo ljudje tako ali tako doma nože iz mehkega jekla, ki so ostri samo, ko ga potegneš iz embalaže in se jih niti ne splača brusti, sicer jih lahko spravis do blizu britve, ampak samo do prvega reza.

Zgodovina sprememb…

DePalmo ::

In kaj je potrebno gledat pri nakupu noža da bo dober? Kateri je pravi indikator? Poleg cene.

Magic1 ::

Pretiravajo. Če vzameš normalen nož od Victorinox, te stane 20-30EUR in je trdote 56. Okoli 55 so čist solidni noži in dosti poceni. Seveda če primeš v trgovini najcenejšega za 4.99EUR, bo to res sranje po prvem potegu. Koliko nožev pa rabiš v kuhinji realno? Ene tri različne 13-20cm, ostali so kratki, ki jih v kompletu treh dobiš za 15€.
Magic

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Magic1 ()

Twomf!Twemf ::

Magic1 je izjavil:

Pretiravajo. Če vzameš normalen nož od Victorinox, te stane 20-30EUR in je trdote 56. Okoli 55 so čist solidni noži in dosti poceni. Seveda če primeš v trgovini najcenejšega za 4.99EUR, bo to res sranje po prvem potegu. Koliko nožev pa rabiš v kuhinji realno? Ene tri različne 13-20cm, ostali so kratki, ki jih v kompletu treh dobiš za 15€.

Ravno zato pri tistih treh ne šparaš, ker jih bojo uporabljali še tvoji vnuki.

Twomf!Twemf ::

DePalmo je izjavil:

In kaj je potrebno gledat pri nakupu noža da bo dober? Kateri je pravi indikator? Poleg cene.

Če piše na njem, da ga ne smeš dajati v pralni stroj in, da ga je po uporabi treba takoj očistiti, nato pa posušiti, si že na dobri poti. Ali, če je na njem napisano iz kakšnega materiala je, ne pa generičen "steel" ali "stainless steel". Če ima zraven dopisano HRC in 60 ali več bo pa že drago (govorim za kuhinjske nože).

Zgodovina sprememb…

koyotee ::

Za "glavni" nož vzemi zwilling pro 20cm ali wusthoff classic 20cm, boš imel za vedno.

Victorinox Fibrox je za četrt cene teh dveh verjetno še vedno nadpovprečen nož, kot ga ima Janez doma, ker ljudje palijo na neke fejk cenene "keramične nože", komplete ki jih prodajajo trgovci,...
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Twomf!Twemf ::

Pa še en "ne glede na firmo" nasvet. Poglej kaj firma ponuja na netu in če je najcenejši model, bo sranje (recimo WMF je to naredil).

FireSnake ::

koyotee je izjavil:

Za "glavni" nož vzemi zwilling pro 20cm ali wusthoff classic 20cm, boš imel za vedno.

Victorinox Fibrox je za četrt cene teh dveh verjetno še vedno nadpovprečen nož, kot ga ima Janez doma, ker ljudje palijo na neke fejk cenene "keramične nože", komplete ki jih prodajajo trgovci,...


Jaz imam Victorinox v kuhinji in za koline (ekstra komplet samo za koline).
Zelo zadovoljen.
Brusim pa zdaj z zadevo, ki je opisana na prejšnji strani.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

DePalmo ::

Twomf!Twemf je izjavil:

DePalmo je izjavil:

In kaj je potrebno gledat pri nakupu noža da bo dober? Kateri je pravi indikator? Poleg cene.

Če piše na njem, da ga ne smeš dajati v pralni stroj in, da ga je po uporabi treba takoj očistiti, nato pa posušiti, si že na dobri poti. Ali, če je na njem napisano iz kakšnega materiala je, ne pa generičen "steel" ali "stainless steel". Če ima zraven dopisano HRC in 60 ali več bo pa že drago (govorim za kuhinjske nože).

Hvala za nasvet, se bom spravil iskat ker mi dopizdeva da imam bolj ali manj slabe nože v kuhinji.

koyotee je izjavil:

Za "glavni" nož vzemi zwilling pro 20cm ali wusthoff classic 20cm, boš imel za vedno.

Hvala za konkretne predloge! Lahko še kakšnega, če ti ni odveč, ali vsaj katero firmo se splača gledat.

Victorinox pa ... imam doma nekaj njihovih nožev, niso nekaj za prehvalit. Tele: https://www.victorinox.com/global/en/Pr... So dobri dokler so ostri, ampak ostrino kar hitro izgubijo. Pa se perejo na roke.

FireSnake ::

Jaz imam vse rumene Viktorinox:
https://roosternox.si/collections/nozi-...
Meni so ti noži odlični.
Moja nožev za kuhinjo ne pazi preveč (zato imam za koline posebej). Ko jih nabrusim so spet dobri.

Pa ene 3 še imam od od strica (ročno delo), ki je kovač.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

Matija82 ::

DePalmo je izjavil:

Twomf!Twemf je izjavil:

DePalmo je izjavil:

In kaj je potrebno gledat pri nakupu noža da bo dober? Kateri je pravi indikator? Poleg cene.

Če piše na njem, da ga ne smeš dajati v pralni stroj in, da ga je po uporabi treba takoj očistiti, nato pa posušiti, si že na dobri poti. Ali, če je na njem napisano iz kakšnega materiala je, ne pa generičen "steel" ali "stainless steel". Če ima zraven dopisano HRC in 60 ali več bo pa že drago (govorim za kuhinjske nože).

Hvala za nasvet, se bom spravil iskat ker mi dopizdeva da imam bolj ali manj slabe nože v kuhinji.

koyotee je izjavil:

Za "glavni" nož vzemi zwilling pro 20cm ali wusthoff classic 20cm, boš imel za vedno.

Hvala za konkretne predloge! Lahko še kakšnega, če ti ni odveč, ali vsaj katero firmo se splača gledat.

Victorinox pa ... imam doma nekaj njihovih nožev, niso nekaj za prehvalit. Tele: https://www.victorinox.com/global/en/Pr... So dobri dokler so ostri, ampak ostrino kar hitro izgubijo. Pa se perejo na roke.


Še en glas za Victorinox Fibrox, price/performance še vedno top zadeva (imam ga že skoraj 10 let, perem na roke in mogoče 1x letno nabrusim in je še vedno super). Višji cenovni rang je kakšen Global G13, Wusthof Classic. Je pa tako, dražji je nož, bolj ga treba pazit. Pri nakupu bodi pozoren kakšen stil ti je najbolj domač (sam preferiram višja rezila za moj način rezanja - claw grip), kakšna je velikost noža glede na tvojo roko (10" ni nujno za manjše roke) itd

kekeck ::

barakus ::

Ali mislite, da je to kvaliteten kamen za ta denar?

https://www.lidl.si/p/kuhinjski-pripomo...

mailer ::

Vsak posebej natisne gor svoj logotip, kamni pa verjetno pridejo od istega proizvajalca. Podobne cene so na amazonu, če imaš 2 kamna je pa cena x2, zraven dobiš še pas za končno obdelavo. Ponavadi so kamni 400/800 in 1000/6000 ali pa 400/1000 in 3000/8000. Kakšen grit je pa dejansko potreben ti bodo znali pa ostali povedat.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

APPluk ::

Katerega izbrati 400/800 ali 1000/6000?

Okapi ::

Oba.

Twixz ::

barakus je izjavil:

Ali mislite, da je to kvaliteten kamen za ta denar?

https://www.lidl.si/p/kuhinjski-pripomo...


Tole je super zadeva, sem probal, nastavek zraven da imaš vedno pravi kot je več kot super.
Ampak to ni za v predal v kuhinjo zraven kuhl pa metlic pa tako naprej.. To je treba dat v vodo za 10 minut da se kamen napije potem pa delat, si vzet čas in lepo počasi, na "ziher".
Mislim, za 15€ če samo 2x uredu nabrusim teh 7 nožev doma je povrnjen denar pomoje. :)

barakus ::

Sem vzel 1000/6000 samo mi deluje moder del (6000) bolj grob od belega... Čudno

mailer ::

barakus je izjavil:

Sem vzel 1000/6000 samo mi deluje moder del (6000) bolj grob od belega... Čudno
Izbral enako, glede na to, da je to prvi kamen se mi je bel zdel vseeno bolj grob.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

APPluk ::

Jaz sem tudi nabavil 1000/6000 in tudi meni deluje moder bolj grob od belega,
možno, da so kaj zajeb***, ker tukaj je ravno obratno:
https://www.mimovrste.com/dodatki-za-no...
in tukaj npr.:
https://www.aliexpress.com/item/1005003...

Tukaj je identični komplet in je model 1000 in bel 6000:
https://www.aliexpress.com/item/1005002...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: APPluk ()

APPluk ::

Pa na spletni strani je tudi moder #1000 in bel #6000:
https://www.lidl.si/p/kuhinjski-pripomo...

barakus ::

Zgleda so zajebali pri tisku v tovarni :))

mailer ::

Res je, zdaj, ko sem ga uporabil drugič je bela stran bolj fina od modre. Sliši se tudi po zvoku in barvi opilkov. Bolj fini so bolj črni.
Asus B560-I, Intel 11500, Corsair 16GB 3200MHz

FrRoSt ::

DePalmo je izjavil:

In kaj je potrebno gledat pri nakupu noža da bo dober? Kateri je pravi indikator? Poleg cene.


Gledati moraš ročaj! ;) Dober nož (kvaliteten) ima podaljšek jekla tudi v ročaju!! In ni vpet v neko plastiko. :)





Naostriš ga lahko tudi z navadnim brusilnim kamnom, za kose. ;)

 brus za kose in rezila

brus za kose in rezila



Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FrRoSt ()

BorutO ::

Jaz imam doma tega... Ampak je res zelo dober. AnySharp Suction Knife Sharpener - Blue. https://amzn.eu/d/jbKNPwv

Je pa tako... Če nož brusiš takrat, ko več niti paradajza ne moreš vrezati lepo, če pritisneš nanj, potem ni brusilca, ki bi ga v prvo ali pa v parih potegih nabrusil, da bi bil oster kot britev. Jaz nože doma brusim enkrat do dvakrat na teden. Noži so stalno ostri kot britev. Nekoč sem delal na perutnini ptuj, in je vsak dan nekdo nabrusil vse nože po koncu šihta. Parkrat je potegnil počasi po štrajherju, pa je bilo tako ostro, kot britev. Mi je rekel, da nož moreš vsak dan brusiti, če hočeš, da bo isto oster kot prej. Isto mesarji... Pravi mesar brusi nož po vsakih kolinah.

DePalmo ::

Končno sem si kupil brusilec nožev Work Shark MK2 in ... sem razočaran. In glede na to da ne najdem ene slabe besede o tem brusilcu, sklepam da nekaj delam narobe. Sledim vsem navodilom, a so noži po brušenju skrhani, niso niti približno nabrušeni. Še "paper test" ne prestanejo.

Kaj bi lahko delal narobe? Pazim na kot, pazim naklon, nastavil sem kuhinjski noži torej 20 stopinj, pazim da ga ne vlečem prehitro in ne prepočasi, konico noža ustavim na brusnem papirju, a nož ni oster.

koyotee ::

DePalmo je izjavil:

Končno sem si kupil brusilec nožev Work Shark MK2 in ... sem razočaran. In glede na to da ne najdem ene slabe besede o tem brusilcu, sklepam da nekaj delam narobe. Sledim vsem navodilom, a so noži po brušenju skrhani, niso niti približno nabrušeni. Še "paper test" ne prestanejo.

Kaj bi lahko delal narobe? Pazim na kot, pazim naklon, nastavil sem kuhinjski noži torej 20 stopinj, pazim da ga ne vlečem prehitro in ne prepočasi, konico noža ustavim na brusnem papirju, a nož ni oster.



Nevem, ubistvu nimaš kaj zajebat. Jaz sem prvič 6x na vsaki strani z 220grit in pol še 6x 6000grit, reže brez problema.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

DePalmo ::

No, jaz sem po navodilih, torej 5x na vsaki strani z 220, nato 5x 6000 in ni bilo to to. Nato sem probal z drugim, malce bolj nabrušenim nožem, 2x na stran z 220 in nato 5x na stran z 6000. Rezultat je bil skrhan nož.

OZZY ::

Zakaj greste it 220 na 6000 .. 220 je za poškodovana rezila, da ga spraviš v prvotno obliko. 6000 pa je že bolj za "poliranje". Če je rezilo ok potem je tam 800-1000 prava izbira, nato cc 3000 in 6000+ za dokončat.
Sam grem vedno s 1000 prvo in nato 6000 za finiš. Če pa rabim samo malo naostrit pa samo z 3000-6000. Brusim pa ročno z vodnim kamnom.

Pa še nekaj.. Prvo moraš ugotoviti pod kakim kotom je nož prvotno brušen in se tega držiš. Po navadi so noži, ki jih kupiš brušeni pri kotu med 15-30%. Odvisno od uporabe. Kak Wusthof ali Zwilling so po navadi brušeni pri 20%, azijiski po navadi 10-15% itd..
Tako da če si imel nož pri 20% in si brusil na 15% boš moral nož malo bolje "obdelati".
Problem te mašince je tudi sam trak in se pri brušenju malo "upogne" zato samo konica ni čisto na V ampak je malo vbočena. Kar sicer ni velik problem in reže še vedno OK.
Po brušenju pa vedno uporabi še kos usnja in nož malo po njemu zapelji.
Go with the flow.

ales85 ::

Cisto za ziher... Saj kamne ustrezno namocite prej?

OZZY ::

ales85 je izjavil:

Cisto za ziher... Saj kamne ustrezno namocite prej?


Jaz ga potopim v vodo dokler se nehajo pojavljat mehurčki.. traja od 5-10 minut. Če pa nož rabi samo malo "poživitve" na hitro pa ga potopim samo za kako minuto. Je pa tako da v tem primeru potegnem samo 5-10x na vsaki strani.
Sem si pa za foro cc 10 dni nazaj naročil mislim da naravni agat kamen in pa še diamantno polirno pasto 10k granulacije. Bom videl če zadeva še kaj prispeva k ostrosti.
Moram pa na novo naročit tudi kak debel kos usnja pri čevljarju, saj je stari že malo zdelan.
Go with the flow.

DePalmo ::

Sem pogledal nekaj YT posnetkov in probal še enkrat in imam boljše rezultate. Sicer še vedno ni razor sharp, je pa vsaj dovolj oster da lahko kaj odrežem.

Največja napaka? Uporabljal sem vodila za vodenje noža, torej sem nož pritisnil dol do njih in vlekel nož k sebi. In zato je jermen uvilo in namesto da bi nabrušen del rezila imelo obliko V, je imelo obliko U. Nož je potrebno samo nasloniti na jermen med tiste rumene označbe in to je to, nobene sile. Je pa potrebno biti previden ker na desni strani ga jermen rad potegne pregloboko, konica noža je pa ponavadi premajhna in ne gre po vodilih, mi vedno uide vmes med vodili.

Zanimivo da praktično vse posnetke ki sem jih do sedaj gledal, pritisnejo nož do vodil ...
Da bo bolj jasno o čem govorim: https://www.worksharptools.com/shop/ben... - druga slika, rezilo noža sem pritisnil do "edge guide" in naslonil na "angle guide". No, to je očitno napaka ker mora nož biti med rumenimi oznakami na "angle guide". Tako da nevem zakaj so sploh dajal "edge guide" če je neuporaben in na napačnem mestu.

borisk ::

Imam ruixin 2pro ali nekaj podobnega + nekaj dodatnih kamnov ampak to je zamudno, ima tudi preveč lufta v zglobih da bi bilo natančno, sploh pri večjih nožih. ker nimam dragih in trdih nožev sem nabavil kar :



Za normalne nože najboljša zadeva. Prvič traja da predelaš kot rezila na nastavljen, potem pa samo občasno potegneš po keramični postaji...

FireSnake ::

DePalmo je izjavil:

Sem pogledal nekaj YT posnetkov in probal še enkrat in imam boljše rezultate. Sicer še vedno ni razor sharp, je pa vsaj dovolj oster da lahko kaj odrežem.

Največja napaka? Uporabljal sem vodila za vodenje noža, torej sem nož pritisnil dol do njih in vlekel nož k sebi. In zato je jermen uvilo in namesto da bi nabrušen del rezila imelo obliko V, je imelo obliko U. Nož je potrebno samo nasloniti na jermen med tiste rumene označbe in to je to, nobene sile. Je pa potrebno biti previden ker na desni strani ga jermen rad potegne pregloboko, konica noža je pa ponavadi premajhna in ne gre po vodilih, mi vedno uide vmes med vodili.

Zanimivo da praktično vse posnetke ki sem jih do sedaj gledal, pritisnejo nož do vodil ...
Da bo bolj jasno o čem govorim: https://www.worksharptools.com/shop/ben... - druga slika, rezilo noža sem pritisnil do "edge guide" in naslonil na "angle guide". No, to je očitno napaka ker mora nož biti med rumenimi oznakami na "angle guide". Tako da nevem zakaj so sploh dajal "edge guide" če je neuporaben in na napačnem mestu.


Super, da si uredil.
Imaš še mogoče povezavo do video materiala?
Ker zna še komu prav priti.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

DePalmo ::

Original video: 2m 51s dalje. Brusil sem točno tako in dobil ven skrhan nož, pa sem probal večkrat. In če se dobro spremlja, se vidi da se jermen ukrivi pod silo noža.

Tukaj je še en video: - brusi isto kot v videu zgoraj, a mi je dalo za mislit da se mogoče nož porine pregloboko v vodila in da zato pride ven skrhan. Čeprav temu možakarju na koncu vseeno uspe nabrusit nož, meni ga ni.

Ne najdem pa videa kjer govori o tem da se nož samo nasloni na jermene in da se ga drži med rumenimi oznakami, ne da se ga vleče po vodilih. Ko sem naredil točno to, sem končno imel prave rezultate.

DePalmo ::

Spet jaz. Torej, MK2 recimo da sem zaobvladal, ven dobim zelo ostre nože in sem z rezultati zadovoljen. Končno.

Kar me pa sedaj tare ... kako pogosto vi brusite nože? Ker ko ga nabrusim, prestane newspaper test brez problema in tudi brije, ampak imam občutek da zelo hitro izgubijo ostrino. Ostrina zdrži nekje do dva tedna, nato so noži povprečni, čez en mesec so spet skrhani. Uporaba pri meni je podpovprečna, torej nož uporabim nekje 1x na dan ali dva dni, menjavam pa med tremi noži. Vem da jih uničujem ker včasih režem direkt na kovinskem pladnju ali krožniku, kar je smrt za rezilo.

Noži so povprečni ker nisem še kupil dragih nožev, perem jih ročno in nikoli pod vročo vodo ali v pomivalcu, po pranju jih odložim da se odcedijo (par minut), nato jih obrišem do suhega.

TheBlueOne ::

Jeklu dvomim, da bo skodoval pomivalec, ce se nozi v njemu ne trkajo. Tistih 70 stopinj pa menda ja ne bo zmehcalo jekla? Kako potem rezes pecenko ali pecivo? Ajde, ce so ogljicno jeklo ali kako je slovensko carbon steel in bodo rjaveli.

Kakor pises sam, je seveda vse kar je trse kot jeklo smrt za rezilo. Skode, ki jo lahko naredis ko enkrat potegnes po keramiki ti pomivalec verjetno skoraj nikoli ne bo dohitel, ce nimas kaksnega eksoticnega rjavecega jekla.

Kako dolgo je nabrusen bo odvisno od vrste jekla, uporabe in kota brusenja. Ce jih ti brusis na nacin, da so maksimalno ostri in imas kolikor se da oster kot bodo drzali dosti manj dolgo, kot pa, ce so bruseni pod visjim kotom.

Jaz taglavne tri noze brusim ca. 1x mesecno in dokaj redno "obrajham", ker zena nima tehnicnega spostovanja do orodja.

Za obrajhat sem na amazonu vzel nek poceni topshop produkt "Bavarian steel" ali nekaj takega in deluje dosti boljse kot rocni. So pa pri nas glavni nozi za vecino strasljivo ostri.

fikus_ ::

Ko je nož že zelo top, sploh ne reže več, se uporabijo razni brusilniki, ki poravnajo kote, potem se pa brusi s čim takšnim
https://shop.vija.si/si/ostrilec-victor...
da se ohranja ostrina.

Če boš brusil s tistimi strojčki, boš samo hitro porabil nož.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Noz, ki si ga kupis enkrat (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
23132225 (2036) Šmorn
»

Noži (kuhinjski, ne katane) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7720267 (1788) Rias Gremory
»

Kateri brusni kamen za brušenje nožev? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11641521 (12739) gruntfürmich
»

Kako skrbite za ostre nože? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7814115 (11641) BorutO

Več podobnih tem