» »

Kako prebroditi gospodarsko krizo/recesijo - vaši nasveti iz 2008 za 2022/2023 - osebne izkušnje

Kako prebroditi gospodarsko krizo/recesijo - vaši nasveti iz 2008 za 2022/2023 - osebne izkušnje

«
1
2 3
...
5

Malidelničar ::

Da malce razširim debato, ki jo je začela že zelo razvlečena tema o 'gospodarski krizi 2018'.

Vedno se špekulira o krizi, kakšen je pa recimo vaš osebni nasvet, kako reagirati?
Imate izkušnje iz krize 2008 in nato dolgoletne 'U' krivulje, kjer smo dno krize, če se ne motim, dosegli 2012/2013? Ste iz krize prišli močnejši, če seprimerjate z vašimi znanci, prijatelji, sošolci, sodelavci? Kje ste naredili kikse, kaj bi naredili drugače oz. kateri so nauki, ki bi jih uporabili v morebitni krizi 2022/2023?

(seveda z opombo, da je bil Lehman Brothers crash nekaj drugega kot trenutno gospodarsko ohlajanje)

Evo moja izkušnja: Kriza je udarila, ravno ko sem končeval faks (diplomiral 2009, prva zaposlitev 2010). Kar sem naredil kot absolutno pravilno je, da sem za vsako ceno želel dobiti službo in sem hotel ven iz akademske sfere (torej nobeno podaljševnaje študija, vpis še enega študija, doktorat itd.).
Pravilno je bilo tudi, da sem v krizi pristal na nižje plačilo, potrpel s tem zasigural službo in potem začel počasi dvigovati prihodke.
Največje napake so bile varčevalno/investicijske: Takrat sem varčeval v slovenskih vzajemcih in v paniki ob nepravem času po crashu prodal vse (pač ni bilo toliko alternativnih internetnih virov, preveč sem sledil slovenskemu javnemu medijskemu sentimentu). Tudi nisem vedel, da je finančno znanje pomembno in sem tistih nekaj SLO delnic pustil, da so mi ležale na KDD računu, in se nanje spomnil šele leta 2018. V varčevalnem smislu sem kot študent in novozaposleni živel kar potratno in nisem izkoristil tistih let v 'hotelu mama', ko bi presežke lahko pametno plasiral. Obenem nisem resno pogledal opcije, da bi šel v skupni najem s kolegi, ki je cenejši. Izgubil sem denar pri avtomobilu, ki sem ga kupil novega, namesto rabljenega.
Največja napaka kar se tiče osebnostne rasti pa je, da sem preko slovenskih medijev, forumov (slo-techa takrat še nisem bral), vaških kvant in čenč, in preko preveč zanašanja na mnenje prijateljev, krizo mentalno raztegnil na tam vse do leta 2016/2017, ko je bilo jasno, da smo bili v Sloveniji že zdavnaj iz krize (izvoz se je pobral že prej, dno je bilo 2012, potem pa je 2013-2019 vedno bolj eksponentno raslo vse). Prepozno sem dojel, da krize ni več, ko so bile sprepembe na zunaj pri ljudeh tako očitne (avtomobili, gradilo se je, nove firme, zaposlovanje, same pozitivne finančno-gospodarske novice), da smo sredi booma. Da ne govorim, da na koncu nisem imel takšneg pologa za stanovanje, kot bi ga definitivno moral imeti.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

endelin ::

Raje ne pišem svoje izkušnje, ker je depresivna zgodba :/

Malidelničar ::

endelin je izjavil:

Raje ne pišem svoje izkušnje, ker je depresivna zgodba :/

Hja moja je tudi depresivna, verjamem pa da so številni padli takrat tudi v hudo past prekariata .....
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

darkolord ::

Krizo najbolj zanesljivo prebrodiš, če se nanjo prej pripraviš. Na slabe čase se lahko najbolje pripraviš takrat, ko ti gre dobro.

To ne pomeni (nujno), da manj zapravljaš, ker to samo pospeši krizo.

V normalnih časih lahko delaš na dviganju prihodkov, v krizi je to lahko zelo težko in moraš delati na optimiziranju stroškov. Če to narediš - oz. se pripraviš - prej, je precej lažje.

Čisto odvisno od situacije posameznika, kaj to obsega, ampak na primer:
- dajanje nekaj na stran
- prodaja stvari, ki jih ne rabiš (lažje jih prodaš sedaj)
- predčasno odplačilo dolgov
- energetska optimizacija (učinkovitejše naprave, ogrevanje, hlajenje ...)
- naučiš se kuhati
- itd

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

PrimoZ_ ::

Enostavno.
Ne bit reven.

Cupakabra123 ::

PrimoZ_ je izjavil:

Enostavno.
Ne bit reven.

Odlicen nasvet! Ne bit reven, ker se lahko raje obnasas kot kreten.

LeQuack ::

Ves denar v kripto, to gre lahko samo navzgor, ker je že tako nizko.
Quack !

kow ::

Najboljsi nasvet je vedno, da imas skille in si zaposljiv tudi v slabih ekonomskih razmerah.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

LeQuack ::

Hočeš rečt da postaneš wage slave.
Quack !

gruntfürmich ::

ne sekiraš se in postaneš prilagodljiv, da lahko tudi pod mostom prespiš če je treba.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

D3m ::

PrimoZ_ je izjavil:

Enostavno.
Ne bit reven.


Top. xD
|HP EliteBook|R5 6650U|

mujek ::

darkolord je izjavil:

Čisto odvisno od situacije posameznika, kaj to obsega, ampak na primer:
...
- predčasno odplačilo dolgov
...


Če je inflacija višja od obrestne mere dolga, potem je mogoče boljše obdržati dolg?
Gotovino pa raje porabiti za, recimo, obnovo stanovanja (nekaj kar bo obdržalo vrednost)?

darkolord ::

Možno, to si mora vsak sam izračunat.

Samo kredit res dostikrat zjebe ljudi v krizi. Ostanejo brez šihta, položnice za kredit pa ne zamudijo niti dneva.

kancler ::

Kriza 2008 do 2018 (se leta 2018 so hrjevke kot papagaji ponavljale da "je kriza") pa zdaj pandemicna in neo hladnejsa vojna, oz. kot jo imenujem jaz "colder war", te nauci samo to, da je denar/ekonomija papirnati gejm, kot so ga printali tedaj ga danes in ga se bodo na vekov veke.
Noben finacni "analitik" ali "svetovalec" ni vreden niti evro centa, ker slabse napovedujejo kot pa elvedin ki igra sportne stave.
Optimizem oz. politik, ki naredi atmosfero ekonomije optimizma (trump dober primer, roosvelt) naredi najvec mozno za dnevno zivljenje. Mediji (in njihovi lastniki) pa nocejo optimizma ker se to ne prodaja in konstanto prodajajo fear pa fomo. oz. fudajo (primer grcije -- spomnite se takrat eu level pogroma proti "levim" politikam -- zdaj pa ravno obratno nad "desnimi" -- odgovor v naslednjem postu).
Tile mikroekonomski ukrepi so pa copeing mehanizem, ja super, da imas med (umetno) narejeno "krizo" sluzbo kot blagajnik, kelnar, medicinska sestra, medtem ko visji esaloni (ceoti v rangu golob in boljse) niti malo ne obcutijo teh "pretresov".
Kriza je prilika za boljse navade, prehrano, telovadbo to ti je najboljsi mikroekonomski ukrep, ki ga lahko (moski) naredi zase.

nirburu ::

Se strinjam.
Naša ekonomija je namizna igra elite. V njej ni skoraj nič "stvarnega" in oprijemljivega. Je kar se oni odločijo, da bo.
Kdor misli, da lahko gradi nekaj trdnega in trajnega na tako nezanesljivem temelju je pač zaveden.

Če bi vsaj bili na zlatnem standardu, bi lahko rekli, da je bazirano na nekaj "fiksnega" v dobrem ali slabem. Tko kot je pa, vse stave so null.
Raj za oportuniste pri koritu. Ostali pa predvsem če imate srečo in voljo.

VladarP ::

Nekatere tovarne v evropskih državah, ki so dolga leta delovale le po zaslugi poceni ruskih surovin - nafte in plina, se lahko kmalu zaprejo, ker ne bodo mogle vzdržati konkurence s podjetji v ZDA in na Bližnjem vzhodu, kjer so stroški energije precej nižji. .

Razlog je hiter dvig cen električne energije v industrijskem sektorju, ki omejuje konkurenčne sposobnosti evropskih proizvajalcev na svetovnem trgu. O tem piše Wall Street Journal.
Akhmat sila

Mr.B ::

2008 pred krizo sem dal notri za en avto srenjega razreda..
Pač verjento bi bilo bolje BTC, samo bi moral biti bolj aktiven, čeprav bi danes bolj zaslužil.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Malidelničar ::

Tu je pomemben predvsem vidik za mlajše, ki lahko računajo na pokrizni obrat. Seveda je bila situacija starejše Murine delavke leta 2008 nekaj povsem drugega.
Toda zdelo se mi je, da smo mladi takrat 2008 prehitro padli v pesimizem. Nismo znali potegniti radikalnih potez, spomnim se, da se je vse zožalo na 'prekariat' nič pa se ni odgovorilo na to, kako se nek mlad 'prekarec' lahko prekvalificira, radikalno spremeni lifestyle, se nekam preseli, zamenja job, se priuči nečesa drugega. Po mojem mnenju je tu ključna napaka počasen reakcijski čas: če si čakal in čakal 2008 do 2013 in zapadel v neko letargijo si že zamudil v primerjavi z nekom, ki je racionaliziral zadeve, gledal naprej in se prilagodil.

Kaj je tisto, kar nekomu v krizi da prednost, da razmišlja v stilu "Ok, zdej bom stisnil, cilj je, da pametno finančno zvozim in sem čez max. 5 let, ko bomo ven iz tega, finančno v poziciji, da imam plus."?

Ste recimo bili v obdobju 2008-2013 prepričani, da recimo država vseeno ne bo skrahirala in bo vse dolgoročno ok, kako se boriti proti medijski histeriji (ki je je v Sloveniji še posebej veliko)? Navsezadnje so ljudje histerično reagirali marca 2020 (tu na Slo-Techu ste bili redki na slovenski forumski sceni, ki ste kljub crashu gledali dolgoročno in poizkušali racionalno vleči poteze) ....

Ste kot inženirji čutili da ste v prednosti in boste lahko prihodkovno/plačno bolje profitirali od ostalih in imate boljšo pogajalsko pozicijo?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Lonsarg ::

Krizo, če si v vlogi vlagatelja je pravilno doživljat kot priložnost in ohraniti trezno glavo.

Krizo kot delavec, pa je najbolje ignorirat in o njej ne razmišljat. Pač če fašes kako posledico razmišljaš kako to posledico rešit (recimo brezposelnost) in to je vse. Namreč kriza ne spremeni tega za kaj se moraš kot delavec trudit - večjo plačo oziroma morda kombinacijo plača&zadovolstvo. Kriza tega ne spremeni.

Doživljanje krize kot oseba je tudi najbolje ignorirat, torej podobno kot iz stališča delavca tudi iz stališča osebne rasti velja da kriza ne vpliva na to o čem se ti splača razmišljat.

TL-DR: Z izjemo vlagateljev finančna kriza ne sme vplivati na kaj se fokusiraš v življenju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Lonsarg ()

l0g1t3ch ::

PrimoZ_ je izjavil:

Enostavno.
Ne bit reven.


Solid nasvet. 10/10.

recmajkemi ::

Mr.B je izjavil:

2008 pred krizo sem dal notri za en avto srenjega razreda..
Pač verjento bi bilo bolje BTC, samo bi moral biti bolj aktiven, čeprav bi danes bolj zaslužil.


Se pravi v 15 letih vodenja sklada si izgubil 30% vrednosti le zaradi stroškov vodenja. 2%/leto
Odvisno kako si vplačeval ampak po ceniku sodeč vzamejo 3% na vplačilo in čaka te še odvzem 1% pri izplačilu.
Pa še; Stopnja inflacije v obdobju od začetka januarja 2008 do konca maja 2022 znaša 28.4 %.
Te čaka še kaka davščina pri izplačilu?
Pravzaprav nič kaj mikavno ne deluje vse skupaj, čeprav graf kaže 400% rast vrednosti sklada.
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377

Zgodovina sprememb…

LeQuack ::

recmajkemi je izjavil:

Mr.B je izjavil:

2008 pred krizo sem dal notri za en avto srenjega razreda..
Pač verjento bi bilo bolje BTC, samo bi moral biti bolj aktiven, čeprav bi danes bolj zaslužil.


Se pravi v 15 letih vodenja sklada si izgubil 30% vrednosti le zaradi stroškov vodenja. 2%/leto
Odvisno kako si vplačeval ampak po ceniku sodeč vzamejo 3% na vplačilo in čaka te še odvzem 1% pri izplačilu.
Pa še; Stopnja inflacije v obdobju od začetka januarja 2008 do konca maja 2022 znaša 28.4 %.
Te čaka še kaka davščina pri izplačilu?
Pravzaprav nič kaj mikavno ne deluje vse skupaj, čeprav graf kaže 400% rast vrednosti sklada.


Ta dela je dober samo za NLB.
Quack !

LeQuack ::

Namen krize je da se vsem manjša premoženje, to je by design.
Quack !

Scaramouche3 ::

Glavno vprašanje je zakaj ni vsaj EU štrajk?

Če bi samo kupovali tisto kar rabimo recimo ene 6 mesecev bi morali začeti iti nazaj!

kow ::

Kaj bi strajk resil? Folk je imel veliko razlogov in priloznosti za strajk v zadnjih letih (sploh pred korono), pa ga ni bilo.
Zdaj nas lahko resi predvsem delo -> vecja ponudba energentov in ostalih dobrin.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kow ()

Telbanc ::

Moj nasvet je:

http://www.bummagazin.com/legendarni-ci...

"1. Bolje živjeti 100 godina kao milioner, nego sedam dana u bijedi.
21. Bolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromašan, džaba ti što si bolestan."

Posledica krize 2008 je, da en kup folka nima delovne dobe v tem času, skor 10 let, ker so delal prek študenta....in kak drugač....Kriza se je začela pr nas z propadom IUV.d.d. Takrat so vsi vpili "naj trg nardi svoje". Trg je naredu svoje...in en kup podjetij je propadlo. Ko je butalcem na oblasti upalilo, da to pomen, da ni vplačil v proračun in ostalo, je blo že prepozno. Na pedkrizno raven smo z BDP prišli šele čez 10 let........

Če zaj pogledamo Korona krizo opazimo, da so se butalci v EU nekaj naučili, ne pa vsega. Ker so se bali da se zgodba 2008 ponovi, so začeli pumpat keš u sistem, da ni propadel turizem recimo. Ker so pretiravali, mamo zaj inflacijo.....

Iz obeh kriz se lah potegne, da nimamo najbolj pametnih politikov. Če bi 2008 zmerno intervenirali ne bi propadlo en kup podjetij, če bi v korona krizi intervenirali bolj zmerno, ne bi blo zaj inflacije. No sicer je zaj inflacija tud zato, da se financira ukrajince, da se lah klofajo z rusko vojaško imperijo.

Aja, še praktičen nasvet, kupte šporgete na drva za u jesen.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Telbanc ()

c3p0 ::

It's just money, tako da se ne preveč sekirat, ko le imaš enkrat pokrite osnovne potrebe. Na koncu si nič ne boš vzel zraven. Če boš frocom preveč dal, pa bodo itak hitro sfučkali/prodali, ker nimajo filinga kako je, če denar moraš dejansko zaslužit.

Jaz sem sicer plasiral v nepremičnine, SLO in HR. HR gre 2023 v evro in ni države, kjer po prehodu na EUR cene niso poskočile.

Aja, pa kamin tudi kupujem, čisto praktično, ne dam 400-500/tono peletov. Magari grem raje svoja drva nasekat, imam mali gozdek.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: c3p0 ()

feryz ::

Jaz pridno nabiram zalogo.
Une roza listke. Sicer se jih že bolj težko dobi, ker so jih nehali printati, ampak vseeno jih kar nekaj zberem.
Za par let bi moralo zadostovati. Potem se bo pa že nekaj izcimilo iz tega.

O sončnih, toplotnih, njivah, drvah, toplih gredah ..., je pa brez veze govoriti. To je standard tako ali tako.

Mato989 ::

Osebno menim da je najboljši način za prebrodit krize, da ohraniš zaposlitev, hkrati pa zmoreš pravočasno omejit in varčevat da imaš nekaj zaloge za investicije ko gre navzgor.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

zobnik ::

Šparate lahko evre, ampak če ni kmetov oz. drugih pridelovalcev hrane boste pa pač evre pekli...že sedaj je pol kemije po kupljeni hrani....kmet kemije skoraj ne pozna.
Zato če hočete domače podpirte lokalne ljudi

feryz ::

Al mamo tudi njive polne krompirja.
Evrčki so za nutelo in podobne nujne življenjske potrebščine.

Malidelničar ::

Telbanc, c3p0:
Ok to je sicer res, da je Slovenija v krizo 2008 vstopila s hudimi strukturnimi problemi, ki jih ima danes manj.

Ampak recimo na osebnem nivoju je meni ena zadeva ko jo gledam nazaj kot takraten frišen diplomant (iz bolj klinčevega faksa) famozna in sicer: kako mladi nis(m)o znali operativno reagirati in smo masovno nasedli na prevladujočo tezo prekariata, krivic, 'vse-gre-v-maloro' mentalitete.
Fokus politike na takratne upokojence (Erjavec anyone???) seveda overall ni pomagal, ampak mladi so bili pasivni, ni bilo osebne akcije (veliko je bilo kvazi družbene akcije proti "krivičnemu" sistemu). Torej ni bilo prekvalifikacij, ni bilo zmanjšanja osebnih izdatkov, ni bilo tega, da bi se mladi radikalno kam preusmerili (iz mestne kariere v bolj ročno-podeželsko kariero), ni bilo tudi kakšnega finančnega gibanja kot je FIRE/frugal v tujini, obenem se ni spremljalo gibanja delniškega/nepremičninskega trga in so tu mladi zamudili izjemne donose oz. nakupne priložnosti. Še največ kar je bilo proaktivnega delovanja je bila selitev v tujino (35.000 mladih od katerih se jih je nato veliko vrnilo).

Vprašamo se torej lahko: Ali mlade v Sloveniji sploh vzgajamo na realnost, da so v življenju vzponi in padci, zlata leta in težka leta itd.? Ter kako od tega profitirati, da se naredi osebni preboj? Navsezadnje je to realnost že če gledate gospodarske cikle v 20. stoletju, pri nas so bila nihanja v prejšnji državi toliko bolj očitna. Recimo eno izmed redkih, če ne celo edino Zahodno gospodarstvo, ki je imelo uradno več kot 30 let brez recesije je bila Avstralija ...
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

zobnik je izjavil:

Šparate lahko evre, ampak če ni kmetov oz. drugih pridelovalcev hrane boste pa pač evre pekli...že sedaj je pol kemije po kupljeni hrani....kmet kemije skoraj ne pozna.
Zato če hočete domače podpirte lokalne ljudi

vsako soboto grem na tržnico in kar se da kopujem od lokalcev. ampak to je kapljica v morje.
velemesta rabijo na miljone ton krme vsak dan, drugače takoj izbruhnejo neredi in se bodo ljudje pobili. lokalni hobi kmeti tu niso zadosti, potrebna je ureditev na državnem nivoju, da se prepreči takšno krizo in da logistika štima.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

c3p0 ::

Definitivno ne bi rad bil v velikem mestu, if the sheit hits the fan. K sreči pri nas ni velikih mest.

ziggy89 ::

2009 sem končal gimnazijo in šel delat...malo sem še študiral kasneje ob delu to je pa to.

Pač mood je bil "si vesel ker maš šiht". Itak so vsi preko s.p. ja zaposlovali in pa poslušal si kako je vsem težko in kako ni dnarja ker je kriza. Največji problem zame je bil, da nisem imel nič kar se tiče nepremičnin ali nekega finančnega zaledja s katerim bi lahko v nekem momentu ga pametno vložil. Pač sem delal in počasi praskal skupaj za avto, kako it na svoje s cimri, potem kako bi s punco lahko šla v najem itd. Največji problem je, če še nimaš izkušenj in to, če ko dobivaš dodatne izkušnje ne rečeš za več keša. Itak pa ker vsi govorijo kako ni keša tudi sam verjameš, da je nekaj na tem, čeprav proti koncu vem, da je že bil malo kisel občutek, ko so vsi bili že na zeleni veji samo delavci ne.


A bi lahko živel od 2009 do 2016 bolj frugalno, doma in nabral nekaj prihrankov? Ja verjetno. A se mi je to dopadlo v zgodnjih 20-ih? Niti ne.

Na koncu sem se po vsega skupaj 7 letih preselil v tujino, kjer sva sedaj oba že dobrih 6 let. Razlog pa je bil, da se mi nobena računica preprosto ni izšla kako bi si lahko ustvarila familijo brez da uporabiva "sej bo že nekak". Je pa res, da sem precej neriskantno naravnana oseba.

Moj glavni nasvet:

- izobražuj se, delaj nekaj kar te zanima. Ne bo te vedno veselilo ampak če te zanima ne boš depresiven.

- Ne pristani na "joj ni denarja". Mogoče ga ni samo v tisti firmi. Če lahko dobiš več keša drugje, glej drugje. Seveda primerjaš tut neke mehke ugodnosti ampak neumno je to gledat takrat ko ti od plače ne ostane nič. Boli me K*** za košaro s sadjem, če plača ni ok.

- Delaj si budget in ne se zapufat brez razloga. Verjetno povprečen slo-techovec ima več razgledanosti glede financ ampak je treba tut prakticirat to. Kakšen Dave Ramsay je dober pri odplačevanju dolgov ampak je za moje pojme za evropske razmere mal preveč na hard glede nobenga pufa. Če vzameš puf, ki je investicija za katero veš da se bo povrnila je ok (govorim o izobrazbi, novem jeziku, selitvi - ne o shitcoinu, ki ga je sosed naredil). Tudi sam imam avto na puf, ker je pač moj dohodek ok, da me ne boli in se ne mislim na dolgo relacijo furat s kripo.

Realno pa je, da če nimaš nekega zaledja bo trajalo dolgo časa da se ti začnejo konkretni prihranki nabirat. Na to pa še nisem odkril odgovora :)

Malidelničar ::

Po mojem je pomembno, da posameznik zna opazovati signale, ki jih prejema iz vsakodnevnega življenja, takšne trivialne spremembe.

Sedaj ko gledam nazaj je recimo bil en tak močan že zapozneli signal o koncu recesijskih razmer v Sloveniji, ki se je tudi pojavil z zamikom, oddaja Ambienti na Rtvslo. Ne vem če jo poznate, tam predstavljajo za slovenske razmere zelo lepo urejene, luksuzne nepremičnine. Oddaja je sicer super in kvalitetno narejena, ena boljših na televiziji za moje pojme.

Sam sem bil zelo presenečen, da se je takšna oddaja na slovenski televiziji pojavila, ker Slovenci pač premoženje skrivamo (oddaja velikokrat izpostavi tudi lastnike), po drugi strani pa recimo tam leta 2016 (to je leto prve sezone oddaje) bi številni še vedno lahko trdili, da recesija v Sloveniji še traja, noben nima službe, posla ni, denarja ni. Ampak pozornemu opazovalcu bi morda to bil dokončni signal, da je država že zdavnaj ven iz zaostrene ekonomske situacije. Navsezadnje RTVSlo ambientov nikoli ne bi štartali 2008-2010, ko so se fabrike zapirale, ljudje masovno izgubljali službe. Takšna oddaja bi takrat bila škandal.

Tako, da ko imamo v mislih potencialno !() ekonomsko recesijo/depresijo 2022/2023 moramo vedeti, da se načeloma nikoli zadeva ne vleče 10 in več let, pogosto celo ne 5 let. Ob gospodarskem upadu bi se morali tako že pripravljati na odboje v letih 2025-2026 in kasneje.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

gruntfürmich ::

se ne bi raje fokusiral na borzne indexe in splošno klimo po svetu (neumorno printanje denarja zadnji 2 leti, pretrgane dobavne verige, vojna...), da ugotoviš kam plujemo?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Sparkxl ::

Jaz ko gledam nazaj, so bili znaki začetka in konca recesija taki: pridem 2012 na razgovor v eno veliko firmo, zunaj kolona ljudi, ki niso imeli razgovora, ampak so prišli vprašat ali je kakšno delo za njih na razpolago v porizvodnji. Nepredsavljivo za današnji čas, pa samo 10 let je od tega.

Firma sicer podn od podna, med top gnoj firmami v slo. Direktorja sem prepričan da vsi poznate.

Mislim da je bilo sredi 2015, ko so se kar naenkrat vrata na stežaj odprla in folk je v hordah začel zapuščati to firmo. Pred tem so nam trobili da smo lahko srečni da imamo službo, zdaj že dolgo ni nobenega odziva na njihove razpise.

Drugače pa ja...ob vsem dogajanju trenutno res ni težko ugotoviti kam plujemo. Pomoje recesija že letos, zadnji kvartal

sds ::

Delas za podjetje, ki se lahko hitro premesti na druge trge. Kriza je praviloma val in ne vpliva na cel svet naenkrat.

Ni dovolj, da delas za cel svet, ker potem se hitro zgodi, da se ukine poslovanje z nekim podrocjem in pride do odpuscanj.

Ko je kriza v ZDA delas za ostala podrocja, ko pride v EU se praviloma v ZDA umiri in se bolj skoncentriras nanje.

---

Glavni in najbolj pomemben nasvet: ne delas tistega kar delajo vsi ali pa si creme de la creme. Taki imamo vedno delo.
I have no mouth, and I must scream

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sds ()

sds ::

gruntfürmich je izjavil:

se ne bi raje fokusiral na borzne indexe in splošno klimo po svetu (neumorno printanje denarja zadnji 2 leti, pretrgane dobavne verige, vojna...), da ugotoviš kam plujemo?


To je vse prenapihnjeno in zmanipulirano. Dejansko vidis iz borznih indeksov in "splosne klime" samo kaj je danes moderno.
I have no mouth, and I must scream

qwertyy ::

Ali menite, da bodo v primeru krize padle tudi cene nepremičnin?

Sam sem trenutno v situaciji, ko ne vem kaj naj. Podedoval nepremičnino, ki bi jo načeloma lahko prodal/obdržal/oddajal.

Prodal bi jo, ker bi raje kupil manjšo novogradnjo, po drugi strani bi jo lahko prodal in čakal z denarjem na morebiten padec cen. Lahko jo pa tudi obdržim, vendar v primeru padca cen potem tudi v tem primeru izgubim denar.

Res ne vem, kaj je v tej situaciji najbolj pametno.

kriptobog ::

Bodo padle, ker jih nihče ne o mogel kupit.

Likalnik ::

qwertyy je izjavil:

Ali menite, da bodo v primeru krize padle tudi cene nepremičnin?

Sam sem trenutno v situaciji, ko ne vem kaj naj. Podedoval nepremičnino, ki bi jo načeloma lahko prodal/obdržal/oddajal.

Prodal bi jo, ker bi raje kupil manjšo novogradnjo, po drugi strani bi jo lahko prodal in čakal z denarjem na morebiten padec cen. Lahko jo pa tudi obdržim, vendar v primeru padca cen potem tudi v tem primeru izgubim denar.

Res ne vem, kaj je v tej situaciji najbolj pametno.


če lahko jo prodaj sedaj...sicer si že malo pozen...ker krediti gredo že gor...cene bodo v naslednjih letih stagnirale oziroma vsaj nekoliko padle....da bo spet prišlo na trenutno raven bo trajalo....
res pa je, da moraš imeti plan kam potem s tem denarjem...bo na banki ležal?

feryz ::

Zakaj pa ne bi? Če bodo šle cene neprimičnin dol?
Leto ali dve odleži in boš namesto ene, kupil dve.

papasmrk ::

Likalnik je izjavil:


res pa je, da moraš imeti plan kam potem s tem denarjem...bo na banki ležal?

Sej če bodo rastle OM se bo mogoče splačalo denar vezat na Banki. Čeprav po raznih inflacijah bo tudi ta vezan denar čez xy let vreden bore malo...
Za komentiranje se moraš prijaviti

Likalnik ::

nič ni narobe, če leto ali dve odleži....ampak načrt si moraš narediti...ker potem je hitro 5 let ali več mimo...in posledično tudi vrednost denarja nižja

Blinder ::

Mene je takratna kriza stala približno 100.000 €
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

ginekk ::

Od OPa post se sliši, kot da je kriza konec sveta. Dejansko pa vse teče dalje, samo veliki špekulantje so nenadomu v krču, ker nimajo pričakovanih donosov in potem lajajo o krizi. Svet normalno teče dalje, Fata še vedno čisti hiše, Jože zida in Borut dela na črpalki, ITjevci pa itak imajo vedno delo.

Krizi se izogneš tako, da vlagaš čas in denar v lastno znanje in ti je mar za kapitalske špekulacije. Prav tako ti mora bit vseeno za delodajalca in moraš bit pripravljen zamenjat službo kadarkoli.

Stanovanje se kupi, ko ga rabiš. Takisto vse ostalo. Če pa imaš še vedno presežek kapitala ga parkiraš v nekaj garantiranega, ne tveganega.

Pa življenje mineva, če je kriza ali ne. Če ti neka stvar v življenju ful pomeni in povzroča zadovoljstvo - recimo hobi(ji), se itak nikakor ne splača varčevat na tem.

VladarP ::

ginekk je izjavil:

Od OPa post se sliši, kot da je kriza konec sveta. Dejansko pa vse teče dalje, samo veliki špekulantje so nenadomu v krču, ker nimajo pričakovanih donosov in potem lajajo o krizi. Svet normalno teče dalje, Fata še vedno čisti hiše, Jože zida in Borut dela na črpalki, ITjevci pa itak imajo vedno delo.

Krizi se izogneš tako, da vlagaš čas in denar v lastno znanje in ti je mar za kapitalske špekulacije. Prav tako ti mora bit vseeno za delodajalca in moraš bit pripravljen zamenjat službo kadarkoli.

Stanovanje se kupi, ko ga rabiš. Takisto vse ostalo. Če pa imaš še vedno presežek kapitala ga parkiraš v nekaj garantiranega, ne tveganega.

Pa življenje mineva, če je kriza ali ne. Če ti neka stvar v življenju ful pomeni in povzroča zadovoljstvo - recimo hobi(ji), se itak nikakor ne splača varčevat na tem.



Bravo podpis
Akhmat sila

kriptobog ::

ginekk je izjavil:

Od OPa post se sliši, kot da je kriza konec sveta. Dejansko pa vse teče dalje, samo veliki špekulantje so nenadomu v krču, ker nimajo pričakovanih donosov in potem lajajo o krizi. Svet normalno teče dalje, Fata še vedno čisti hiše, Jože zida in Borut dela na črpalki, ITjevci pa itak imajo vedno delo.

Krizi se izogneš tako, da vlagaš čas in denar v lastno znanje in ti je mar za kapitalske špekulacije. Prav tako ti mora bit vseeno za delodajalca in moraš bit pripravljen zamenjat službo kadarkoli.

Stanovanje se kupi, ko ga rabiš. Takisto vse ostalo. Če pa imaš še vedno presežek kapitala ga parkiraš v nekaj garantiranega, ne tveganega.

Pa življenje mineva, če je kriza ali ne. Če ti neka stvar v življenju ful pomeni in povzroča zadovoljstvo - recimo hobi(ji), se itak nikakor ne splača varčevat na tem.


Kriza je samo čistka, da se popuca drek, ki se je vlekel zadnjih nekaj let. Trenutni drek negativnih obrestnih mer, tiskanja drenarja itd. je postal prevelik in je potrebno to greznico sprazniti. Veliki špekulantje so bolj v krču zdaj, ker je še vse predrago da bi notri metali denar in komaj čakajo, da pride kriza da bodo lahko spet veselo nakupovali. Zapomnite si: Ko boste zvečer na poročilih slišali, da je svet v recesiji, takrat morate namesto paničarjenja, pričeti z nakupi.
«
1
2 3
...
5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Besede, kot je recesija, so se umaknile z dnevnega reda (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Loža
47748086 (208) Mr.B
»

Inflacija 2021/2022 (strani: 1 2 3 4208 209 210 211 )

Oddelek: Problemi človeštva
10534928916 (5356) Mr.B
»

Finančna kriza 2023 (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
80194042 (17510) Mr.B

Več podobnih tem