» »

"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh

"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh

Temo vidijo: vsi
««
64 / 91
»»

phnj90 ::

Mato989 je izjavil:

Samo one so rekle da za minimalca ne grejo v domači dom delat... za 1.600 na mesec + malica pa bi morda šle...

Pozabil si pripisati 'realnih' oz. 'revaloriziranih', ker nominalno se lahko hitro doseže, če se res želi :-)

ZveeZ ::

phnj90 je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

Super. Ocitno jim je ceneje uvajat azijce kakor pa urediti podrocje poklicnih voznikov (kolektivna pogodba je ena slaba šala) ter ponovno za volan privabit domace poklicne voznike.

Kaj pa delajo dosedanji domači poklicni vozniki (in kader s podobnimi značilnostmi)? Prekvalifikacija s pomočjo ChatGPT? Kriptopenzija?

Uh.. na kaj namigujes s "in kader s podobnimi značilnostmi"? Upam da se zavedas, da ni vsak voznik le opica, ki cel dan gleda skozi okno in obraca volan:)

Jaz ti lahko povem zase kaj delam. Prekvalifikacija. Pa sem bil v tej panogi ker obozujem voznjo in potovanja, ne zato, ker ne bi imel izbire.
Ampak placa aside (izjeme lahko tudi dobro zasluzijo) so pogoji dela porazni.
Ne bom sel v detajle, ampak dela se vec ur od obracunanih (legalno - kolektivna ftw), vozila so ehm.. no cez tehnicni recimo da grejo:)
Ni vredno stresa in casa. Gres delat v trgovino za identicno osnovno placilo in si zdoma le 40h tedensko:)

Valvoline ::

Mato989 je izjavil:

Moja kolegica je prejšnji teden (ali 2 tedna nazaj) dala odpoved v Domu upokojencev... pač ne misli več delat za 900 NETO... začne delat v Avstriji malo preko meje v domu upokojencev za 2k neto... (13 in 14 plača)

Zdaj pa računaj... takih je vedno več.

Po FB je precej oglasov za negovalke v domovih za ostarele v AT ponuja se 30e na uro.

ZveeZ je izjavil:

Uh.. na kaj namigujes s "in kader s podobnimi značilnostmi"? Upam da se zavedas, da ni vsak voznik le opica, ki cel dan gleda skozi okno in obraca volan:)

Nisem našel lepšega izraza v tistem trenutku, ChatGPTju pa najbolj ne zaupam več :-) Kako bi res primerneje zapisal - fizično delo tudi ne deluje v redu, čeprav je bolj pomembno kot igranje fikusa.

Mato989 ::

phnj90 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Samo one so rekle da za minimalca ne grejo v domači dom delat... za 1.600 na mesec + malica pa bi morda šle...

Pozabil si pripisati 'realnih' oz. 'revaloriziranih', ker nominalno se lahko hitro doseže, če se res želi :-)

Govorim o osnovi in neto seveda...

Pokaži mi negovalko v DSOju ki ima osnovo 1.600 NETO...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 je izjavil:

V resnici ne poznam nobene, mogoče eno na ovinke :-(
Ne, ni problem sam NETO ampak realna vrednost. V sosednji temi pišemo o inflaciji, hiperinflacijo pa imamo tudi v pozdavesti.

phnj90 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne, ni problem sam NETO ampak realna vrednost. V sosednji temi pišemo o inflaciji, hiperinflacijo pa imamo tudi v pozdavesti.

Realna vrednost je tista k jo nevidna roka trga doloci. Ce ne bi bilo suzenjskega dumpinga bi place/cena dela v gospodarstvu cez noc poskocila za x5 do x10, 80% javnega gnoja pristalo na minimalec ali manj.

Zgodovina sprememb…

Valvoline je izjavil:

Realna vrednost je tista k jo nevidna roka trga doloci. Ce ne bi bilo suzenjskega dumpinga bi place/cena dela v gospodarstvu cez noc poskocila za x5 do x10, 80% javnega gnoja pristalo na minimalec ali manj.

Kar se mene tiče, v redu :-) Je pa, po drugi strani, kar odraža tudi naslov teme, kadrom z določenimi lastnostmi možno zelo hitro najti zaposlitev za plačilo v EU ali širše (manj praktično) iz domače vasi, o katerem 10 let nazaj še sami niso niti pomislili in so celo zmotno domnevali, da jim gre precej dobro glede na povprečje v državi. Tudi covid je lepo pripomogel, naj tako ostane.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: phnj90 ()

Malidelničar ::

Valvoline: Ja ampak dumping se dejansko že končuje, torej lahko samoumevno pričakujemo pritiske navzgor po mojem.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Malidelničar je izjavil:

Valvoline: Ja ampak dumping se dejansko že končuje, torej lahko samoumevno pričakujemo pritiske navzgor po mojem.

Dumping se je sele dodobra ogrel, prihajajo suznji iz Azije ter Afrike. Brez politicne trde odlocitve da se ga konca se bo samo se stopnjeval,kot posledica pa domac folk bo vedno bolj in bolj bezal stran od kakrsnegakoli produktivnega dela.

phnj90 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ja ampak danes je ta realna vrednost relativna glede na to kaj lahko dobijo DRUGJE... tu je bistvo...

Poglej, na mojem prejšnjem šihtu sem jaz imel 1.800 bruto plače... na drugem mi ponudijo 2,2k in sem sprejel... seveda so mi na 1. šihtu rekli da mi 2,2k ne morjo dat KER ima sodelavec ki zna 30% več od mene in več zadolžitev 2k bruto... vse lepo in prav ampak mene to ne zanima.

Enako velja za negovalko... če ji za enako delo ponudijo v SLO minimalca 1.200 bruto + dodatke in regres 1.200, v Avstriji pa 2k neto vsak mesec + 13. in 14 plačo, in je razlika pač 35min vožnje potem je no brainer kaj sprejmeš... seveda pa je nekje prelomnica kjer se raje ne voziš in dobiš 100 eur manj ali 200 ali 300 odvisno od posameznika.

In o tem jaz govorim.

To velja enako za skoraj vse poklice

PrihajaNodi ::

Sicer malce off topic pa vseeno sej je isto z ženskam. Mentalno jih ogromno ni pripravljene delat tam od 20 do 30 leta. Pa iščejo tipa da jim ne bo treba delat. Pa vse hočjo bit influencerke pa nastopačice. Tud zato bo moral marsikater dec v azijo:D
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

https://www.24ur.com/novice/dejstva/cez...

Ko pričakovano zdaj tema o voznikih... kot je Valvoline povedal... v USA daje Walmart 110k letno voznikom... pa naj še naši to ponudijo, ali kaj jih ustavlja,? Nesposobnost iztržit več?

musicfreak ::

PrihajaNodi je izjavil:

Sicer malce off topic pa vseeno sej je isto z ženskam. Mentalno jih ogromno ni pripravljene delat tam od 20 do 30 leta. Pa iščejo tipa da jim ne bo treba delat. Pa vse hočjo bit influencerke pa nastopačice. Tud zato bo moral marsikater dec v azijo:D

Saj pravim, kdo od mladih je danes pripravljen na stresno delo? Si lahko predstavljate vse te v kaki situaciji po vojni ali pa ce bi ziveli v kakem drugem tezkem obdobju v zgodovini. Takrat bi se znalo cenit vse to kar mamo danes.

Jaz vem iz Nemcije da ni problem placa, ker tukaj tudi za boljse place ne dobis mladih ljudi. Veliko mesto, stroski isti kot v LJ. Tudi za 2800 ne dobis delavca v proizvodnji in to sluzba brez nadur ali vikendov in delo cisto na easy (so pa 3 izmene ja, od katere v nocni delas maks 3 ure). Ljudje so pac bili zastrupljeni z mediji, da delo vec danes ni vrednota (pojdi studirat da ti ne bo treba delat). Sedaj se bodo nosile posledice. In ne mi sedaj s takimi da naj dajo potem 4000,5000 evrov. Tudi 4000 bo mladim danes za motivacjo premalo, ce vidi youtuberja da zasluzi 20.000+ v enem mesecu (ne slovenski) :D

Tale podcast dobro to tematiko obdela: https://val202.rtvslo.si/podkast/roznat...

Cemu se je vse vcasih odpovedovalo. Si predstavlja kdo danes kako mlado punco da bi delala kot tale babica?

musicfreak je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Saj pravim, kdo od mladih je danes pripravljen na stresno delo? Si lahko predstavljate vse te v kaki situaciji po vojni ali pa ce bi ziveli v kakem drugem tezkem obdobju v zgodovini. Takrat bi se znalo cenit vse to kar mamo danes.

Jaz vem iz Nemcije da ni problem placa, ker tukaj tudi za boljse place ne dobis mladih ljudi. Veliko mesto, stroski isti kot v LJ. Tudi za 2800 ne dobis delavca v proizvodnji in to sluzba brez nadur ali vikendov in delo cisto na easy (so pa 3 izmene ja, od katere v nocni delas maks 3 ure). Ljudje so pac bili zastrupljeni z mediji, da delo vec danes ni vrednota (pojdi studirat da ti ne bo treba delat). Sedaj se bodo nosile posledice. In ne mi sedaj s takimi da naj dajo potem 4000,5000 evrov. Tudi 4000 bo mladim danes za motivacjo premalo, ce vidi youtuberja da zasluzi 20.000+ v enem mesecu (ne slovenski) :D

Tale podcast dobro to tematiko obdela: https://val202.rtvslo.si/podkast/roznat...

Cemu se je vse vcasih odpovedovalo. Si predstavlja kdo danes kako mlado punco da bi delala kot tale babica?

Ne jaz pa se s tem ne strinjam... poznam ničkoliko ljudi ki bi trdo in dobro delali če bi dobili 3x svoje plače...in ne, ne samo 3 mesece ampak več let...

Problem je vrednost plače v državi napram standardu... zato pa tudi za 2,8k v Nemčiji ne dobiš delavca... sicer ne poznam točnih podatkov od tam, ampak predvidevam da je 2,8k v Nemčiji enako kot 1,6k pri nas... ali pa tu nekje... (popravi me)

Sicer DELNO imaš prav, ampak 80% problemov če izoliramo problem delovne sile v debati se reši z višino nadomestila v obliki plače...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

111111111111 ::

feryz je izjavil:

Ne sanjaj, mato.
V tujino gre zanemarljivo malo ljudi. Vsekakor daleč premalo, da bi to vplivalo na pomanjkanje delovne sile. Ljudem se preprosto ne da več delati.
Boom generacija je bila s petnajstimi leti že na delovnih mestih, šolali so se pa ob delu.
Kako je danes, pa mi menda ni treba razlagati.

maribor te postavlja na laž. Ogromno pri meji z Avstrijo gre raje delat čez mejo.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

musicfreak je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Narobe razmisljas. Problem st.1 je placa. Tudi v svabistanu je dumping navit na maksimum. Primerjaj place IT posiljevalcev tipkovnic vs ostali kader v gospodarstvu. Ce suznjev ne bi bilo tudi tam cez noc bi sle place gor za x10, nihce deficitaren se ne bi pogovarjal za manj kot 10k neto na mesec. Dumping dokazano odganja folk iz delovnih mest. Folk je pravilno ugotovil da delo ni vrednota, da se ne splaca delat ter da je delo popolnoma razvrednoteno, ja tudi v svabistanu.

Zgodovina sprememb…

feryz ::

111111111111 je izjavil:

maribor te postavlja na laž. Ogromno pri meji z Avstrijo gre raje delat čez mejo.
Ogromno?
Ok, predvidevam, da se v Mariboru in okolici popolnoma nič ne dela.
Tovarne so prazne, privatizma ni, še fikusi hodijo čez mejo fikusirati.

Nekako v tem stilu je "ogromno".
Verjetno tudi avstrijci zidajo in ploščice polagajo pri nas. Se jih lažje dobi, ker imajo dobre plače in jim ni problem delati.

feryz je izjavil:

111111111111 je izjavil:

Ogromno?
Ok, predvidevam, da se v Mariboru in okolici popolnoma nič ne dela.
Tovarne so prazne, privatizma ni, še fikusi hodijo čez mejo fikusirati.

Nekako v tem stilu je "ogromno".
Verjetno tudi avstrijci zidajo in ploščice polagajo pri nas. Se jih lažje dobi, ker imajo dobre plače in jim ni problem delati.

Kot ogromno je mišljeno nezanemarljiv procent... seveda pa ne večina logično.

InternetComp ::

musicfreak je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

ah mladi to mladi ono..za tako plačo spakiram danes pa grem tja gor, no saj to itak nameravam ko dobim b2 znanje jezika. Našega trga dela imam vrh glave

pri nas pa delaš za minimalno osnovo potem te pa uspejo prepričat da v bistvu imaš dobro plačo ker ti nakažejo 1300 ker delaš ponoči, nedelje in praznike, aja pa še malica je 6€ in prevoz 20centov/km

Zgodovina sprememb…

Ok. Nezanemarljiv procent.
Pejte si enkrat Italijo pogledat, boste videli, kaj je nezanemarljiv procent.
Prazne hale, zaprte oštarije, trgovine ...
In to res mnogo tega. Ni delavcev in pika.
Ko bo v Mariboru tako, pa javite.

Btw, v nedeljo smo malo pijuckali z našimi švabi. So prišli po ena vrata, ki so jih poleti zadeli na tomboli na vaški veselici. In so se pripeljali 600 km, da jim dobitek ne propade.
Seveda je bratranec takoj vrgel prase na štango in je bil odmah piknik. No ja, piknik, v resnici je bila veselica in pijanka, saj je pridrvel vsak, ki je zavohal prašiča, pir ali slišal, da se nekaj dogaja.
Švabi? Sistem gledaj in čudi se, ker u njemačkoj kaj takega seveda ni mogoče. Škrti da bi sami sebe požrli.
Vsi zrihtani, spedenani u nulo, kvazi odlično situirani.
Ampak toliko jamranja, kot sem ga jaz slišal v tisti uri, ko se mi je luštalo njih poslušati, še v življenju nisem slišal.
Štrik ali zvonik, to jim preostane pri njihovih petih jurjih plače ali kolikor že imajo. Hvala lepa za tako življenje, kar naj ga imajo.
Edino srečo imajo, da vsaj v Slovenijo lahko na piknik pridejo in se imajo ta čas lepo.

scipascapa ::

Valvoline je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Moja kolegica je prejšnji teden (ali 2 tedna nazaj) dala odpoved v Domu upokojencev... pač ne misli več delat za 900 NETO... začne delat v Avstriji malo preko meje v domu upokojencev za 2k neto... (13 in 14 plača)

Zdaj pa računaj... takih je vedno več.

Po FB je precej oglasov za negovalke v domovih za ostarele v AT ponuja se 30e na uro.

pri nas niti 10€ bruto ni.

feryz je izjavil:

Btw, v nedeljo smo malo pijuckali z našimi švabi. So prišli po ena vrata, ki so jih poleti zadeli na tomboli na vaški veselici. In so se pripeljali 600 km, da jim dobitek ne propade.
Seveda je bratranec takoj vrgel prase na štango in je bil odmah piknik. No ja, piknik, v resnici je bila veselica in pijanka, saj je pridrvel vsak, ki je zavohal prašiča, pir ali slišal, da se nekaj dogaja.
Švabi? Sistem gledaj in čudi se, ker u njemačkoj kaj takega seveda ni mogoče. Škrti da bi sami sebe požrli.
Ampak toliko jamranja, kot sem ga jaz slišal v tisti uri, ko se mi je luštalo njih poslušati, še v življenju nisem slišal.
Štrik ali zvonik, to jim preostane pri njihovih petih jurjih plače ali kolikor že imajo. Hvala lepa za tako življenje, kar naj ga imajo.
Edino srečo imajo, da vsaj v Slovenijo lahko na piknik pridejo in se imajo ta čas lepo.

Saj je pol maribora praznega, sprehodi se po centru vsaka druga nekoč delujoča trgovina in gostilna sameva... težko boš našel ulico kjer nista vsaj 2-3 izložbe nekoč polne, zdaj prazne... Pojdi v City v MBju, nekoč ko sem jaz bil otrok in smo šli tja je bil NABITO poln in vse trgovine polne... zdaj pa na pol prazn...

feryz je izjavil:

A pri nas je pa kaj drugače z mediano 1100€ neto? Cene v trgovinah podobne kot pri njih, storitve res cenejše, nepremičnine pa pri obeh glede na plače 100% predrage. Samo pri njih ti na koncu meseca vsaj ostane več za zapravljat

Mato989: Znak upada kupne moči morda? COVID je bil pretres, pa še te davčno-plačne spremembe. Ok še faktor lokalne gospodarske depresiranosti (v LJ tega pojava ni). Ni še novega ekvilibriuma, ki pa se enkrat bo postavil (ravno zaradi plačnih trendov in pritiskov na trg dela ter repozicioniranja poklicev, plačnih skupin, o čemer sem razlagal).

Opažam, da sem v tej temi en redkih optimistov, ker trdim, da so v SLO trendi začrtani in se jih ne da spremenit. Ostali ste pa kar hudi pesimisti :|

Malidelničar je izjavil:

Mato989: Znak upada kupne moči morda? COVID je bil pretres, pa še te davčno-plačne spremembe. Ok še faktor lokalne gospodarske depresiranosti (v LJ tega pojava ni). Ni še novega ekvilibriuma, ki pa se enkrat bo postavil (ravno zaradi plačnih trendov in pritiskov na trg dela ter repozicioniranja poklicev, plačnih skupin, o čemer sem razlagal).

Opažam, da sem v tej temi en redkih optimistov, ker trdim, da so v SLO trendi začrtani in se jih ne da spremenit. Ostali ste pa kar hudi pesimisti :|

Saj ti imaš večinsko prav (po moje) da so trendi zabetonirani bolj ali manj (World war ipd...) samo kjer imaš narobe je to da ti trendi ne bodo uresničeni zaradi države in miselnosti in bo prvo zlom (DSO, zdravstvo, kuharji, negovalci vozniki) preden bo bolje (ali pa mutenje pri plačah in inšpekcije, kazni ipd...)

DSOji že 3 leta imajo VELIKE težave z kadrom, ampak da bi pa vlada rekla da dobijo negovalke 600EUR bruto dodatka kot sodniki to pa ne... ker to bi dejansko upokojencem pomagalo ne pa dodatek sodnikom ki imajo itak zaostanek ne glede na plačo.

kapitalizem potrebuje nove "sužnje" za vzdrževanje ponzi sheme in brez skrbi, da jih bodo navlekli sem iz vsepovsod. Zdaj smo se šlepali na balkan in je panika, ker se bodo morali sporazumevati z azijci, kar je očitno že višek intelekta, ki ga nekateri delodajalci premorejo. Tale novica o pomanjkanju voznikov je antireklama za poklic, ker ljudje vidijo, da bodo plače šle nazaj dol oziroma ne bodo rasle sorazmerno z ostalimi poklici. Pri nas bo sploh kriza, ker za te delavce niti ni neke poceni namestitve in delavci z balkana so že dojeli da smo predraga država za živet glede na to koliko so plačani

Še eden izmed razlik med gnilo SLO in drugim Svetom so višine odpravnin

Recimo Spotify

"Spotify bo tako za odpravnine odpuščenih delavcev namenil 50 milijonov dolarjev."
kar pri 600 odpuščenih znese povprečno 83k€ na enega odpuščenega.

Zdaj pa pomislimo koliko odpravnine bi dobil v RS če te po 10 letih nekdo ODPUSTI iz poslovnih razlogov... mogoče 2 jurčka... tudi tu bi se moralo uredit, da je odpuščanje enostavno odpravnine pa dooosti povišat...

Mato989 je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Saj ti imaš večinsko prav (po moje) da so trendi zabetonirani bolj ali manj (World war ipd...) samo kjer imaš narobe je to da ti trendi ne bodo uresničeni zaradi države in miselnosti in bo prvo zlom (DSO, zdravstvo, kuharji, negovalci vozniki) preden bo bolje (ali pa mutenje pri plačah in inšpekcije, kazni ipd...)

DSOji že 3 leta imajo VELIKE težave z kadrom, ampak da bi pa vlada rekla da dobijo negovalke 600EUR bruto dodatka kot sodniki to pa ne... ker to bi dejansko upokojencem pomagalo ne pa dodatek sodnikom ki imajo itak zaostanek ne glede na plačo.

ABsolutno. Ampak to moraš v Sloveniji vzeti v zakup. Slovence pač naučijo samo batine, ker imajo tako trde glave. Reforma v Sloveniji je lahko samo z batinami, drugače ne gre. So poizkušali številni z angažmajem, Mičo Mrkaić, Janšev ZUJF, Virant, nope.

Leta 2008 in kasneje je bilo isto in potem je po popolnoma nepotrebnem vsaj 5-letnem zlomu končno šlo v pravo smer, potem je COVID to malce odložil, dal v tretji plan, sedaj so politično-ideološki poizkusi na silo zaustaviti trende (kar NI možno, trajektorija je določena, ker vsi parametri kažejo tja), ampak kot praviš, zadeve bodo uresničene, navkljub državi :) Tu se strinjava. In to mene dela na koncu optimista (morda je edino nekako slab priokus, ker bo cena, ki jo bo potrebno plačati po nepotrebnem višja).

Torej: Prihodnost predvsem za vas na tem forumu je svetla, vaši poklicno-karierni predhodniki v devetdesetih so bili brez moči, zapuščeni, oblateni, ponižani, ignorirani, veselite in radujte se: prihaja payback time :)

Če nimaš financ boš šel ti in tvoji starši v hiralnico. Pa res kdo čaka na pomoč države? V yugi je bilo daleč bolje, no evo in smo dobili Zlovenijo.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Koliko teh ki so v DSOjih imajo cel kup premoženja, nepremičnine ipd.? Tem naj računajo več pa dvignejo plače delavcem. Ali naj bodo pa doma pa naj jih oskrbujejo domači

Malidelničar je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

ABsolutno. Ampak to moraš v Sloveniji vzeti v zakup. Slovence pač naučijo samo batine, ker imajo tako trde glave. Reforma v Sloveniji je lahko samo z batinami, drugače ne gre. So poizkušali številni z angažmajem, Mičo Mrkaić, Janšev ZUJF, Virant, nope.

Leta 2008 in kasneje je bilo isto in potem je po popolnoma nepotrebnem vsaj 5-letnem zlomu končno šlo v pravo smer, potem je COVID to malce odložil, dal v tretji plan, sedaj so politično-ideološki poizkusi na silo zaustaviti trende (kar NI možno, trajektorija je določena, ker vsi parametri kažejo tja), ampak kot praviš, zadeve bodo uresničene, navkljub državi :) Tu se strinjava. In to mene dela na koncu optimista (morda je edino nekako slab priokus, ker bo cena, ki jo bo potrebno plačati po nepotrebnem višja).

Torej: Prihodnost predvsem za vas na tem forumu je svetla, vaši poklicno-karierni predhodniki v devetdesetih so bili brez moči, zapuščeni, oblateni, ponižani, ignorirani, veselite in radujte se: prihaja payback time :)

Seveda, samo glavni problem je KDAJ bodo uresničene, ali bomo takrat še imeli kaj življenjske moči ali ne to je bistven podatek...

Meni nič ne pomaga če bo to uresničeno ko bom jaz 65, namesto ko bom 35 >:D

InternetComp je izjavil:

Koliko teh ki so v DSOjih imajo cel kup premoženja, nepremičnine ipd.? Tem naj računajo več pa dvignejo plače delavcem. Ali naj bodo pa doma pa naj jih oskrbujejo domači

Mislis da je DSO zastonj?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

ne ampak očitno nekje manjka denarja

InternetComp je izjavil:

ne ampak očitno nekje manjka denarja

Torej bi ti zaplenil premoženje. Pa tudi če ga, misliš da bodo šle plače gor delavecem? Mah si naiven al pa butast.Plače se bodo dvignili menedžerjem DSO jev.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Mato989: Glede na to kaj se dogaja, da so zadeve dobile pospešek, pričakujem popolno repozicioniranje zadev v 5-10 letih. Ni šans ne morejo več držati zadev nazaj, konec je. Velik obrat v 10 letih je najslabši scenarij, če z določenimi političnimi posegi zdaj 'all-in' poizkušajo zaustaviti trend, kar pomeni, da držijo nazaj spremembe za 5 let, potem pa njihov umetni jez oz. pregrade popustijo. Sploh ker se zadeve spreminjajo že sedaj, saj spremljamo dnevno novice v medijih o stanju v družbi, podsistemih, težave - v realnosti nimajo več manevrskega prostora (2008 so bili bistveno bolj močnejši in zato tudi lahko naredili takšno štalo).

Malidelničar je izjavil:

Mato989: Glede na to kaj se dogaja, da so zadeve dobile pospešek, pričakujem popolno repozicioniranje zadev v 5-10 letih. Ni šans ne morejo več držati zadev nazaj, konec je. Velik obrat v 10 letih je najslabši scenarij, če z določenimi političnimi posegi zdaj 'all-in' poizkušajo zaustaviti trend, kar pomeni, da držijo nazaj spremembe za 5 let, potem pa njihov umetni jez oz. pregrade popustijo. Sploh ker se zadeve spreminjajo že sedaj, saj spremljamo dnevno novice v medijih o stanju v družbi, podsistemih, težave - v realnosti nimajo več manevrskega prostora (2008 so bili bistveno bolj močnejši in zato tudi lahko naredili takšno štalo).

Manverski prostor žal zmeraj je, je pa vedno bolj drastičen za ohranjanje tega načina (hint War, Covid variante itd...)

Propadlo je šolstvo, zdravstvo, gospodarstvo...plača v Sloveniji se začne pri 2000 eur NETO. Vse ostalo je dobesedno životarjenje.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Geho ::

feryz je izjavil:

Še vedno je bolje jokati v mercedesu kot na kolesu...

PrihajaNodi je izjavil:

Propadlo je šolstvo, zdravstvo, gospodarstvo...plača v Sloveniji se začne pri 2000 eur NETO. Vse ostalo je dobesedno životarjenje.

JA strinjam se. V grobem to pomeni bistveno bolj libertarno zasnovo delovanja države Slovenije kot smo je vajeni. Glede na velikost države je to tudi bolj primerno. Seveda bomo ostali 'socialna država' ampak bo sociala razumljena bistveno bolj v omejenem, ciljanem obsegu. Pravica, ki je povezana z dolžnostmi.

Slovenija dejansko počasi gre v smer "tvojih" magičnih dveh 'jurjev'. IT-jevci so prvi, počasi tehnični kader oz. zdi se, da bodo v igro odločno vstopili poklicni deficitarci (nega, zdravstvo), 'majstri' in obrtniki so pa itak že na teh ravneh (v bistvu so vas IT-jevce celo prehiteli, morda zato ker so oni "pradedki" freelancerstva v SLO).

Face-it: Slovenijo drži pokonci izvoz, industrija, propulzivne firme, privatniki. In to bo na koncu 'enforcalo hand'. Problem je, ker bo vmes "bloody" ker bodo držali zadeve nazaj do konca IMHO, torej pričakujte najprej v zakonodajno-davčnem smislu poslabšanje in agresivne poizkuse na vseh področjih, da se zadeve spravi v "naš domači" okvir 1:2. Spremljajte malce sedaj zmedo ob plačah, ko noben ne sme imeti več, tega bo še veliko :) Ampak mislim, da je pravilno, da se je ta slovenski 'can of worms' odprl.

Brez hard reseta, hiperinflacije ter trdega rezanja 90% parazitov ne bo nobenega repozicioniranja. Dokler tiskarna laufa vsako leto bo nov rekord po stevilu drzavnih parazitov (ju,js,monopoli) prisesanih na proracun. In vse tako do naslednje apokalipse.

Zgodovina sprememb…

InternetComp je izjavil:

feryz je izjavil:

A pri nas je pa kaj drugače z mediano 1100€ neto? Cene v trgovinah podobne kot pri njih, storitve res cenejše, nepremičnine pa pri obeh glede na plače 100% predrage. Samo pri njih ti na koncu meseca vsaj ostane več za zapravljat
Nisem govoril o ljudeh, ki imajo v Nemčiji 2 jurja.
Tile imajo med 5 in 6 jurji neto vsak. Pa so brez denarja, gnijejo v bloku in sanjajo hiško, ki jo ne bodo imeli nikoli v življenju.
Vse, kar jim uspe v življenju je da vsake dve leti zamenjajo petko za novo in gredo enkrat letno na Hrvaško za 14 dni. Od tega jih 7 preživijo v Sloveniji, kjer zastonj visijo na hrani in prenočišču pri žlahti.

Malidelničar je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

JA strinjam se. V grobem to pomeni bistveno bolj libertarno zasnovo delovanja države Slovenije kot smo je vajeni. Glede na velikost države je to tudi bolj primerno. Seveda bomo ostali 'socialna država' ampak bo sociala razumljena bistveno bolj v omejenem, ciljanem obsegu. Pravica, ki je povezana z dolžnostmi.

Slovenija dejansko počasi gre v smer "tvojih" magičnih dveh 'jurjev'. IT-jevci so prvi, počasi tehnični kader oz. zdi se, da bodo v igro odločno vstopili poklicni deficitarci (nega, zdravstvo), 'majstri' in obrtniki so pa itak že na teh ravneh (v bistvu so vas IT-jevce celo prehiteli, morda zato ker so oni "pradedki" freelancerstva v SLO).

Face-it: Slovenijo drži pokonci izvoz, industrija, propulzivne firme, privatniki. In to bo na koncu 'enforcalo hand'. Problem je, ker bo vmes "bloody" ker bodo držali zadeve nazaj do konca IMHO, torej pričakujte najprej v zakonodajno-davčnem smislu poslabšanje in agresivne poizkuse na vseh področjih, da se zadeve spravi v "naš domači" okvir 1:2. Spremljajte malce sedaj zmedo ob plačah, ko noben ne sme imeti več, tega bo še veliko :) Ampak mislim, da je pravilno, da se je ta slovenski 'can of worms' odprl.

Tepček. IT jevci imajo tako visoke postavke zaradi tujine in normirancev. Če pa delaš kot IT jevec za slovensko firmo je pa to prej kot ne žalost.
In IT gre lahko tudi do 100k mesečno, sam pol valda so še davki. Oni so druga branža.

Face-it: Slovenijo drži pokonci izvoz, industrija, propulzivne firme, privatniki

Nič jo ne drži pokonci, zato pa crkuje. Maš samo mafijo in reveže.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Ko tole berem je Slovenija slabs veliko slabsa izbira kot Romunija. Kle vsaj zdravstvo funkcionira. Kolega pa kolegica sta imela oba zlom pa zvim na urgenci cakas cca 30 min pol rentgen pa gips 15-30 min. https://www.24ur.com/novice/preverjeno/...
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

feryz je izjavil:

InternetComp je izjavil:

feryz je izjavil:

Nisem govoril o ljudeh, ki imajo v Nemčiji 2 jurja.
Tile imajo med 5 in 6 jurji neto vsak. Pa so brez denarja, gnijejo v bloku in sanjajo hiško, ki jo ne bodo imeli nikoli v življenju.
Vse, kar jim uspe v življenju je da vsake dve leti zamenjajo petko za novo in gredo enkrat letno na Hrvaško za 14 dni. Od tega jih 7 preživijo v Sloveniji, kjer zastonj visijo na hrani in prenočišču pri žlahti.

Potem pa ne znajo z denarjem in živijo v centru Frankfurta, Munchna v luksuznih stanovanjih, bmw x6 nov seveda z vso opremo ipd. Res jim je hudo. Meni se te ljudje z 50.000 neto prav nič ne smilijo ker zapravljajo kot zmešani. Jamrači v "zlati kletki". "Hiška" je pa za njih verjetno novogradnja čim bližje metropole z bazenom in vsem za milijon + €. Morajo biti pa res nesposobni da si ob takih prihodkih za dopust privoščijo manj kot povprečna slovenska družina

PrihajaNodi je izjavil:

Ko tole berem je Slovenija slabs veliko slabsa izbira kot Romunija. Kle vsaj zdravstvo funkcionira. Kolega pa kolegica sta imela oba zlom pa zvim na urgenci cakas cca 30 min pol rentgen pa gips 15-30 min. https://www.24ur.com/novice/preverjeno/...

ja seveda funkcionira v bukarešti, o drugih delih države pa raje ne bi. Romuni sami povejo, kako je

Zgodovina sprememb…

ja seveda funkcionira v bukarešti, o drugih delih države pa raje ne bi. Romuni sami povejo, kako je

Trgoveste, Timisiora, Arad, Jasi Oradea da Cluj Napoce ne omenjam... Povsod bil dlje časa in poznam situacijo. Jasno so klinični centri top v večjih mestih samo funkcionira pa tudi v manjših boljše kot v SLO.

Saj če smo že pri tem v Sloveniji še zdravil nimate...Urgenca pa sprejema redne bolnike kjer se čaka 8 ur. Ne štekam kako lahko to narod gleda al pa če mediji zavajajo in ni vse tako slabo.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

zobnik ::

Valvoline je izjavil:

Brez hard reseta, hiperinflacije ter trdega rezanja 90% parazitov ne bo nobenega repozicioniranja. Dokler tiskarna laufa vsako leto bo nov rekord po stevilu drzavnih parazitov (ju,js,monopoli) prisesanih na proracun. In vse tako do naslednje apokalipse.

Se vidi po okolic Škofje Loke, Kranja proti Preddvoru, kakšne bajte so na Britofu (naselje). Vse te hiše rastejo expresno hitro, to par mesecev in je od tal do vselitve že...vrednost take hiše s parcelo je krepko čez 400.000 evrov, tiste malo večje 600.000++++.potem pa greš na razgovor v Škofjo Loko, Kranj k takmu šefu pa ti reče minimalna plača. Sploh si ne moreš mislit, kolk se jih nažru tam in več takih razgovor dal skoz in povsod minimalna plača. Izkušeni delavec pa ne bo delal niti za 1000 neto, ker to je premal....sedaj je min.šla gor iz 770 na 870 a kaj ko bodo še 1x vse dražil....tak da 1500 neto min.plača bi morala bit, cene so nore.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zobnik ()

zobnik je izjavil:

Valvoline je izjavil:

Se vidi po okolic Škofje Loke, Kranja proti Preddvoru, kakšne bajte so na Britofu (naselje). Vse te hiše rastejo expresno hitro, to par mesecev in je od tal do vselitve že...vrednost take hiše s parcelo je krepko čez 400.000 evrov, tiste malo večje 600.000++++.potem pa greš na razgovor v Škofjo Loko, Kranj k takmu šefu pa ti reče minimalna plača. Sploh si ne moreš mislit, kolk se jih nažru tam in več takih razgovor dal skoz in povsod minimalna plača. Izkušeni delavec pa ne bo delal niti za 1000 neto, ker to je premal....sedaj je min.šla gor iz 770 na 870 a kaj ko bodo še 1x vse dražil....tak da 1500 neto min.plača bi morala bit, cene so nore.

This. Od kje pa folku keš za te nore cene pa pitaj boga. Itjevci, dohtarji pa mafija so vse pokupil.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

zobnik ::

Saj ko greš kam višje vidiš kako so pos*al Gorenjsko z bajtam v zadnjih 10 letih. Čudežno na najlepši lokaciji, ravni, prej travnik, njiva je v parih mesecih zrastlo na kupe novih modernih hiš. Res ne razumem tega med Lescam in Jesenicam pa regionalna cesta kot da bi plul s čolnom že 10 let se jo niso dotaknil, seveda ker so dnar prej pokra*li, tam ko dežuje je smrtno nevarno se vozit hitro, ker se voda nabere med valovitim asfaltom in avto s premal profila v sekundi zaplava. Pa cesta v Neklem in še kje isto slabo. Tu v Naklem misliš da je potres 6 stopnje, pa ceste za kam višje so slabe

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zobnik ()

PrihajaNodi je izjavil:

Pa kaj imaš ti tak fetiš na zdravstvo? A to dnevno rabiš, da se tako sekiraš za te zadeve?
Dohtarji naj bodo kar tam, kjer so. Itak so zgolj samo sebi namen.
Moj zaposleni je že en teden doma, na bolniški, glavobol, trebuhobol, driska... In še vedno mu ne dovolijo v zdravstveni dom. Ko bo bolje, lahko pride, mu pravijo.
««
64 / 91
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28248926 (16750) Malidelničar
»

Pomanjkanje kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Problemi človeštva
43074510 (55790) sbawe64
»

Razmere tako hude, da jemljejo vse ki želijo delat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10429997 (25363) Mato989
»

World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
22166842 (52972) bbf

Več podobnih tem