» »

"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh

"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh

Temo vidijo: vsi
««
63 / 91
»»

Mato989 ::

Valvoline je izjavil:

Daniel je izjavil:

To so samo posledice logike študiraj, da ti ne bo treba delati in delitve plač glede na izobrazbo. Skrajni čas je, da se zadeva ponastavi na realne osnove in da se fizično delo končno prične pravilno vrednotiti.

Tocno tako. Izvirni greh je vrednotenje dela zgolj na podlagi izobrazbe, stancanje nicvrednih diplom. Takoj je potrebno spremenit sistem ukinit vse izmisljene placne razrede (kar 64 v js!!) da trg ovrednoti delo, torej startna placa za OŠ=SŠ=VŠ=Magister in to takoj zapisat v ustavi. Trg potem doloci kolk je nek poklic/delo vredno.

Saj nekoč je bilo to smiselno, ko so prvi diplomiranci prišli na trg je bilo smiselno to vrednotenje na izobrazbo... zdaj pa več ni
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

gruntfürmich ::

problem je subvencioniranje vsega in svašta.
to pomeni da se razmerja držijo umetno, plače tiščijo ali višajo umetno. in celotna evropa gre v to smer. prihodnost pa je čisto jasna: ali bo komunizem ali pa bomo propadli in bomo šli na ameriški sistem, da si pač vsak sam vse plača koliko prihrani. če se subvencionira res samo to, da imaš streho nad glavo in da nisi lačen, potem to proračun prebavi. danes pa subvencioniramo ČISTO VSE. in to se enkrat konča in to zelo grdo. in propad sistema lepo gledamo sedaj...
kaj naj folk joka, kako jim je težko. tak sistem so si ustvarili!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

sbawe64 ::

PIC

Ko jih bo zmanjkalo, bodo šle plače gor.

https://slo-tech.com/forum/t801285/p782...
Primanjkuje jih že lep čas, plače ostajajo iste.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

PrihajaNodi ::

Ja, minimalc. Kot za poštarje. Ne, plače ne bodo šle gor, ker je tako narejen sistem da se zdestka revni sloj, srednji sloj je pa že itak zjeban. Kdo pa ma dons normaln šiht pa 2 jurja? Al je krepko več al pa minimalc. To je to.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich je izjavil:

problem je subvencioniranje vsega in svašta.
to pomeni da se razmerja držijo umetno, plače tiščijo ali višajo umetno. in celotna evropa gre v to smer. prihodnost pa je čisto jasna: ali bo komunizem ali pa bomo propadli in bomo šli na ameriški sistem, da si pač vsak sam vse plača koliko prihrani. če se subvencionira res samo to, da imaš streho nad glavo in da nisi lačen, potem to proračun prebavi. danes pa subvencioniramo ČISTO VSE. in to se enkrat konča in to zelo grdo. in propad sistema lepo gledamo sedaj...
kaj naj folk joka, kako jim je težko. tak sistem so si ustvarili!

Ja to je velik problem... ker čim nekaj sprejmemo porušimo 100 drugih zadev...

Ker smo družba subvencij namesto da bi sprostili vse to sranje in nehali subvencionirat na 100 mestih ampak vse le pri dohodnini

Pat_MaGroin ::

Ko enkrat das denar, je konec.

Kot bi narkomanu rekel, ce se lahko prosim neha drogirat, ampak ce zacne jokat, bo pa takoj dobil robo.

Politika dela za naslednjo izvolitev, zato bolece spremembe niso mogoče.

Saj so eni ekonomisti izpostavili ta problem, da v SLO je problem ker imam 100 različnih olajšav in lestvic in subvencij...

Eden lepših primerov je subvencija za vrtec... oz tisti razredi kamor padeš po prihodku... zakaj je to potrebno? Vrtec naj vsi plačujejo IDENTIČNO ampak se naj osebam podeli olajšava na dohodnini... namreč tisti ki so brezposelni naj raje imajo froca doma kot pa dobijo free vrtec...

In teh primerov je nebroj >:D

Naprej recimo otroški dodatki... zakja otroške dodatke sploh izplačevat, naj se naredi olajšava na dohodnino... če nimaš plače zakaj bi te subvencionirali za štepanje frocov?

Itd itd itd

V naši državi se ali splača bit velik lopov ali pa deficitaren kader ala IT, zdravniki, ali pa socialkar da skrivaš in potegneš čimveč od teh mahinacij... zmesna pot pa nastrada... in to je razlog da gremo v greznico

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Malidelničar ::

Lahko naredim en kratek re-cap moje osebne zgodbe:

Naša generacija (prišel na trg delovne sile 2010, absolvent začel ravno z Lehman Brothers crashem jeseni 2008 in diploma skozi prvo krizno leto 2009!) je zamudila tista zlata leta. Še posebej, če se je želela "šlepat" na uspehe družboslovno-javno-sektorskega kadra, ki se je v devetdesetih v marsikaterem primeru pozicioniral kot srednji razred v Sloveniji. Torej 'zlata' leta so bila "zlata" kakor-za-koga :)

Sem torej uni. dipl. družboslovec in sem se še kar dobro prilagodil, čeprav je bila pa res ornk ornk jeba. Recimo, pri meni je bilo tako, da sem OŠ in gimnazijo dal skozi ravno skozi boom leta 1991-2004 in še zadnjo delirium/rocket-phase 2004-2008. 2009 itak seveda kolaps TOTALEN in vse se je obrnilo. Mladi smo bili glede služb/študija/plač naivni, veliko sami krivi, bili tudi zavedeni s strani sistema/staršev, ampak realno si pri 18-ih polnoleten, oz. pač se lahko že pri 15-ih malo zresniš. Se pa v živo spominjam, da so bila tam po letu 2000 takšna sicer v medijih preslišana opozorila (recimo Trenja, takratna prime-time oddaja, so enkrat imela to temo), da je totalno premalo inženirjev in poklicnega kadra in da se Slovenija sooča iz leta v leto z prevelikim vpisom na družboslovno-humanistične fakse.

Problem je, ker takrat ni bilo spletnih forumov, info si dobil od kakšnega znanca, ampak itak smo se premalo brigali kaj študirati, kaj v življenju. Zdej recimo, jaz sem opažal tam cca 1999-2003 te članke na temo napačne strukture študentov (dr. Marko Kos iz inženirske zbornice jih je redno objavljal in bentil na to temo, če se kdo od vas starejših spomni, hvala Bogu sem kot mulc bral Gospodarski vestnik in Glas gospodarstva, pa kakšno Sobotno prilogo ;) ) tako, da edini plus in 'advantage' ki sem ga imel v primerjavi z mojimi kolegi je bil ta, da sem vedel da (če rečem kot v filmu The Big Short): 'This market can't last.' Torej: 'This Slovenian job market can't last!' :):)

Recimo jaz sem delno vedel, da se z družboslovnim študijem spuščam sistem 'of rapidly diminishing returns'. Zato sem vedel, da ne morem izbrati kar en huhmanistični faks tako na blef, tisto "kar me veseli" (vsi so to nabijali, 24/7). Zelo me je zanimala zgodovina (in me še vedno, ogromno berem na to temo, kupujem knjige na Amazonu) ampak so bili na informativcu na 'zgodli' tako fer, da so nam povedali, da bo z zaposlitvijo PROBLEM. In sem šel pač na en drug družboslovni faks :) Nakar v zadnjem letniku gimnazije od znanke, ki je že končevala ta isti faks izvem, da je brez službe, je nikjer ne vzamejo in bo vpisala doktorat. Pazite to je bilo leta 2003, ohoho let pred krizo 2008/2012.

Tako, da sem vedel, da se mi okno konkretno zapira, nisem pa mogel vedeti, da je jeba v realnosti TAKO HUDA :) Kar se je pokazalo ob krizi in kolapsu po letu 2008. Ker sem videl, kaj se je dogajalo ne samo z družboslovnimi, ampak nasploh z velikim delom diplomantov iz faksov po letu 2008. Kriza je sistem pač vrgla s tečajev. Recimo en je mislim, da tu na Slo-Tech-u enkrat tu gor napisal, da je bil v Španiji, kjer je bil epicenter sranja za mlade po GFC-ju, pa je videl, da je bilo v Sloveniji dejansko 2009-2012 BISTVENO BISTVENO huje :) Saj se spominjate stalnih člankov na temo prekarcev, povsod so bili.

Januarja 2010 sem takoj po diplomi dobil službo, ki sem jo takrat želel za vsako ceno, sam da neki delam. Sicer še kar izven mojega foha ampak to sem itak pričakoval, se prilagodil in borbal naprej. Je pa to bila čisto druga karierna pot v privat sektorju, ker je bilo v JU takrat vse v podnu in sem sam to opcijo prečrtal že v sredini študija. Tisti kolegi, ki so za vsako ceno želeli riniti karierno v JU niso prišli noter, niso dobili službe, vpisali popolnoma nepotreben doktorat in si zamaknili vstop na trg dela. Redki so uspeli.

V glavnem po nekaj letih tam 2012/2013 mi je bilo dokončno jasno, da je družboslovne veselice iz obdobja 1991-2008 dokončno konec, finito. In da se je potrebno sprijazniti z novo realnostjo in iti naprej.

No in to kar pišete tukaj je samo 'final stage' dokončne postavitve trga na neke res realne temelje, nadaljevanje trenda, ki se je začel 2008 in utrdil 2012, in so so samo še 'nails in the coffin' nerealnemu 'propped up' trgu dela v Sloveniji iz obdobja 1991-2008. Evo, my two cents :)
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Samo kako pa potem funkcionira se vedno toliko neuporabnih fakultet in programov?
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

ales85 ::

PrihajaNodi je izjavil:

Samo kako pa potem funkcionira se vedno toliko neuporabnih fakultet in programov?

Saj niso neuporabni, le omejeno. Kakorkoli obrnes, tudi druzboslovcev se precej potrebuje. Dosti se jih pa najbrz prekvalificira. In ravno ta del bi se moral upostevati in zmanjsati stevilo razpisanih mest.

feryz ::

Država, ne samo da še dalje podpira FDV in podobne zmazke, zraven veselo dovoljuje tudi nove zrakomlatne fakse, ki so sami sebi namen.
In ko ta mularaj to doštudira, po večini gre za fikusne mestne mulce, jih je treba tudi zaposliti. Da delajo to, kar so se naučili, se pravi nič.

Daniel ::

Mato989 je izjavil:

Saj so eni ekonomisti izpostavili ta problem, da v SLO je problem ker imam 100 različnih olajšav in lestvic in subvencij...

Eden lepših primerov je subvencija za vrtec... oz tisti razredi kamor padeš po prihodku... zakaj je to potrebno? Vrtec naj vsi plačujejo IDENTIČNO ampak se naj osebam podeli olajšava na dohodnini... namreč tisti ki so brezposelni naj raje imajo froca doma kot pa dobijo free vrtec...

Naprej recimo otroški dodatki... zakja otroške dodatke sploh izplačevat, naj se naredi olajšava na dohodnino... če nimaš plače zakaj bi te subvencionirali za štepanje frocov?

Itd itd itd

V naši državi se ali splača bit velik lopov ali pa deficitaren kader ala IT, zdravniki, ali pa socialkar da skrivaš in potegneš čimveč od teh mahinacij... zmesna pot pa nastrada... in to je razlog da gremo v greznico

In če dohodnine nimaš toliko, da bi sploh lahko uveljavljal olajšavo?

Najboljši poetic justice bi bil, da se zdaj vse storitve, ki jih bogati in zgodaj upokojeni boomerji najboljsk koristijo, svinjsko podražijo in tako pride z rahlo zamudo do pravicnega wealth transferja, ki so ga hoardali zdaj desetletja.

ales85 ::

Daniel je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Itd itd itd

V tem je bistvo prejsnjega posta. V tem primeru pa socialna pomoc.

feryz je izjavil:

Država, ne samo da še dalje podpira FDV in podobne zmazke, zraven veselo dovoljuje tudi nove zrakomlatne fakse, ki so sami sebi namen.
In ko ta mularaj to doštudira, po večini gre za fikusne mestne mulce, jih je treba tudi zaposliti. Da delajo to, kar so se naučili, se pravi nič.

Eh ne, oni so to naredili da imajo sluzbe zase in svoje druzine. Govorim za profesorje
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Daniel je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Itd itd itd

Pol pač uveljavljaš max kar gre... jebiga...

zobnik ::

Tam en penzič bo 850 penzije dobival (po novem 900) a tam bo en delavec garal za 850-900 evrov.
To tako ne gre, razmerje med delavcem v gradbeništvu in penziosttimo bi moral bit, 1500 delavec, 750 upokojenec.
Ali 900 penzija in plača 1800 neto

Pazi to:
https://www.24ur.com/novice/dejstva/naj...

In nekateri res mislijo da bodo šle plače gor. Ne, ne bodo. Bo pa še večja revščina in beda. Stanje je enako povsod v Sloveniji razen v zdravniški srenji ne.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Pridem zadnjič na eno šolo, kjer nekaj pacamo.
Od približno 50 ljudi na objektu, smo govorili slovensko jaz, moji fantje in nadzorni. Ostalih 45 kosov, nula. Še razumejo bolj švoh. Ali se pa delajo, da ne razumejo. Boljše pridejo skozi.

tony1 ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Kolega dela kot nadzornik na naftnih vrtinah. Kadra dovolj po svetu. Ampak noben noče bit 3 tedne v kosu od doma. Zato pa kasira 1200 funtov na dan, pravi 5 let tega in sem dober :).

Daj povej, kako izgleda teh 3 tedne terena? Mu dajo potem 3 tedne frej?

Pride v soboto ponoči z aviona in gre v pon. zjutraj v redni šiht (tako si delo na terenu predstavljajo slovenske firme :-D)

Ja, potem je 1 teden free, ampak kljub temu dosegljiv za nujne primere.

Anpak tiste 3 tedne dela po 15 ur na dan, 7 dni na teden. Ko je doma, 1 teden spi, potem pa funkcionira :).

Kot rečeno, letno 300k+, plačana hrana in spanje. Par let in hvala lepa.

Zgodovina sprememb…

aviator ::

PrihajaNodi je izjavil:

feryz je izjavil:

Eh ne, oni so to naredili da imajo sluzbe zase in svoje druzine. Govorim za profesorje

Ce teh faksov nebi bilo se tja ljudje ne bi vpisovali. Da pa se je zasluga javnosektorskih babyboomerjev. Profesorjev, delodajalcev in najemodajalecev v 1 osebi.

Kaj pa en mulo pri 18 ve, da ga vlecejo. Gleda svoje starse, javnosektorskega fikuse, ki udobno zivijo od sluzb, ki so same sebi namen, in pac vpisejo. Starsi so na mlade poganjke od fikusov ponosni.

Imam take v razisirjeni zlahti, tastaredva sirita famo o izobrazbi za vsako ceno,zaposlili sta se v JS v zlatih 90. Vsi sanjajo bodo delali na nekem ministrstvu. Ker so kao ful pametni.

Je mulc potem kriv, ce pri 25 ne zna zmesat hoboka malte in se pocuti vecvrednega od gradbinca ali CNC operaterja? Jaz se kot bivsi Zoisov stipendist nikoli nisem delal norca iz ljudi, ki svoj posel obvladajo.

Ej molim za dan ko bo gradbinec vreden 3000 neto. Clanek iz 24 pa je spet eno zavajanje.
Babyboomerski pooblasceni inzenirji so v casih gradbenega razcveta zvisali nivo izobrazbe in stempljanih delovnih izkusenj za pooblascenega inzenirje, vse z namenom ustvariti penzionistini vrticek v katerem bodo za svoj posvecni stempelj racunali tisocake. Kako polsposbni ti ljudje so sem se imel priloznost prepricati na lastne oci, ko smo pri nekem projekt iskali statika. Najdrazji in "najizkusenejsi" ni naredil ne poceni ne dobro uglavnem zanic.

Mozakarji zivijo v 80 letih, zunaj pa Tower, Dlubal, Tekla in gore novih knjig.

Mladi gradbeni inzenirji so se nehali vpisovati, ker niso videli perspektive po krizi, ali pa so skliznili v tujino. Da bi delali za minimalko pod enim boomerjem, ki bo stempljal. Sedaj pa jih kao ni xd.

Slovenija je boomerkracija in za zelo veliko unicenih zadev se jim je treba zahvaliti.

tony1 ::

Pat_MaGroin je izjavil:

Ja, potem je 1 teden free, ampak kljub temu dosegljiv za nujne primere.

Anpak tiste 3 tedne dela po 15 ur na dan, 7 dni na teden. Ko je doma, 1 teden spi, potem pa funkcionira :).

Kot rečeno, letno 300k+, plačana hrana in spanje. Par let in hvala lepa.

Kakšni intervali terena pa so to, po enem tednu doma gre spet za 3 tedne na teren? Torej dela teren 12x 3 tedne na leto?

Zaradi denarja se seveda izplača, se pa tudi nagara.

InternetComp ::

Kar naj jih manjka, ko smo pa eni iskali pa niti odgovora. Upam da morajo pripeljat delavce iz Zimbabveja, konec je tega šlepanja na Bosno. A je kdo pomislil kaj bo z BiH čez par desetletij? Neokolonializem smo se šli zdaj pa panika ko ni več Bosancev za delat hahaha, kar lepo plačo zvišat pa delo ponudit tudi višje izobraženim, ne pa da prijava leti direktno v smeti ko vidijo navedeno višjo izobrazbo

user4683 ::

Teh 15h/dan 21 dni zapored se slisi malce neverjetnih, s pravnega in varnostnega vidika. Tudi 300k/leto je precej nad UK povprecjem, je pa res, da nimamo pojma kaj tocno je naziv in opis del.

Orias ::

PrihajaNodi je izjavil:

Pazi to:

In nekateri res mislijo da bodo šle plače gor. Ne, ne bodo. Bo pa še večja revščina in beda. Stanje je enako povsod v Sloveniji razen v zdravniški srenji ne.

Plače bodo šle gor tam, kjer si bodo to izborili. A ZSSS dela kaj v tej smeri, da bi gospodarstvo imelo spodobne plače ??

zobnik ::

V gospodarstvu so delavci tam se ne znajo borit za pravice, saj raj tih, da ne bodo vrata odpiral

user4683 je izjavil:

Teh 15h/dan 21 dni zapored se slisi malce neverjetnih, s pravnega in varnostnega vidika. Tudi 300k/leto je precej nad UK povprecjem, je pa res, da nimamo pojma kaj tocno je naziv in opis del.

Samo ce bi to drzalo bi se marsikater azijec prijavil za to deloin bi se postavka znizala.

Orias je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Pazi to:

Plače bodo šle gor tam, kjer si bodo to izborili. A ZSSS dela kaj v tej smeri, da bi gospodarstvo imelo spodobne plače ??

Luka Mesec se bori za pravice
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

aviator je izjavil:

Ej molim za dan ko bo gradbinec vreden 3000 neto.
Problem je samo eden. Že na tem forumu je viden. Manj oz. več vrednost.
Javnosektorski fikusi imajo v rokah škarje in platno, kar se denarja tiče. In ne bodo nikoli dovolili, da bi prepotrebna delovna, po njihovo, manjvredna, bila bolje plačana.
V bistvu se to zdaj dogaja. Gospodarstvo škriplje v pomanjkanju delovne sile, poskuša dvigniti plače, ampak nima za burek proti fikusom. Fikusi namreč ne rabijo prihodkov da si dvignejo plače, ampak samo zakon, predpis, uredbo ... spremenijo in je.

Malidelničar ::

feryz je izjavil:

aviator je izjavil:

Ej molim za dan ko bo gradbinec vreden 3000 neto.
Problem je samo eden. Že na tem forumu je viden. Manj oz. več vrednost.
Javnosektorski fikusi imajo v rokah škarje in platno, kar se denarja tiče. In ne bodo nikoli dovolili, da bi prepotrebna delovna, po njihovo, manjvredna, bila bolje plačana.
V bistvu se to zdaj dogaja. Gospodarstvo škriplje v pomanjkanju delovne sile, poskuša dvigniti plače, ampak nima za burek proti fikusom. Fikusi namreč ne rabijo prihodkov da si dvignejo plače, ampak samo zakon, predpis, uredbo ... spremenijo in je.

Prisili jih lahko v to edino zunanji pretres. To smo videli 2008. Pa bodimo realni, mislim, da ni potreben pretres na magnitudi iz 2008/2009. Potrebno je samo, da ob recesiji ni političnega odziva, ki bi vzdrževal zatrečeno stanje (Pahor/Križanič) ampak da se da jasno vedeti, da je vrag odnesel šalo (Janša/Šušteršič/ZUJF). Saj zato javni sektor Janše ne prebavlja - zaradi ZUJF-a. Še več, tudi če politično hočemo furat zadeve as-usual (Pahor/Križanič) so zunanji pritiski (gospodarska kriza 2008, pritiski na firme, izvoz, zmanjšanje proračunskih prihodkov) lahko taki, da vseeno izsilijo spremembo. Slovenski boomerji nimajo več manevrskega prostora kot so ga imeli v letih 2008/2009, to mislim, da nam je vsem jasno.

In mislim, da smo dejansko zdaj tukaj v takšni situaciji. Da bo ob TRMASTIH Slovencih zadeva na koncu izsiljena ;):) Ker realno je slovenski boomerski plačni sistem kot ekonom lonec, ki se ga flika vedno znova z nekimi minimalnimi plačami in pogajanji javnega sektorja. Ampak vrag je odnesel šalo in zunanji faktorji (realna cena poklicev na trgu dela, zahteve firm, deficitarnost številnih manualnih poklicev, osveščenost delavcev ki hočejo biti plačani glede na svoj trud/odgovornost/čas) bodo za to poskrbeli.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Kakšen pretres točno je bil 2008? Razen da so v gospodarstvu metali ljudi ven in nižali plače?
Aja, fikusom jih niso dvigovali. To je bil pa res pretres, se strinjam. Da bo dohtar par let dobival samo 150 jurjev letno.
Da ne govorimo o vseh ostalih, ki so izključno in samo strošek. Brez kakršnekoli dodane vrednosti.

hendriks ::

PrihajaNodi je izjavil:

Zaradi tega, ker so to državne fakultete in pa ker nimamo več sprejemnih izpitov. Sprejemni izpiti so bili filter vpisa na fakultete. Če si nekdo res želi iti na določen faks, bo nekaj naredil za to. Tako pa imamo maturo, kjer 50% maturantov ne da ne ve kaj bi počeli v življenju (kar je sicer napaka njihovih staršev, ker so premalo bili pozorni na to, kaj njihovega otroka zanima in kje so njegove svetle točke), ampak se vpišejo na faks, ker se itak vsi. Potem pa z lučjo pri belem dnevu iščeš vodovodarja ali mizarja.

hendriks je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Zaradi tega, ker so to državne fakultete in pa ker nimamo več sprejemnih izpitov. Sprejemni izpiti so bili filter vpisa na fakultete. Če si nekdo res želi iti na določen faks, bo nekaj naredil za to. Tako pa imamo maturo, kjer 50% maturantov ne da ne ve kaj bi počeli v življenju (kar je sicer napaka njihovih staršev, ker so premalo bili pozorni na to, kaj njihovega otroka zanima in kje so njegove svetle točke), ampak se vpišejo na faks, ker se itak vsi. Potem pa z lučjo pri belem dnevu iščeš vodovodarja ali mizarja.

Matura je čisto super zadeva... še prelahka je sicer ene 10-15% bi jo morali otežit... jaz poznam folk ki je ni opravil in prav je tako in nima srednje izobrazbe... ampak takih bi moralo bit 10% ne pa 1,x% to je edina napaka...

Seveda pa bi morali prvotno UKINIT 50% faksov oziroma bi morali bit samoplačniški, država naj financira samo fakse ki jih potrebuje ti pa podpišeš da je študij zastojn ampak če greš delat izven RS in ne plačuješ davkov po faksu prej kot v 15 letih plačaš 100k+ za vsako leto inflacijski dodatek kolikor je pač tistih 15 let inflacije na 100k.

Saj 50 posto faksov je samoplačniških.
Vsaj tistih, ki jih fikusni mulci furajo. Toliko da imajo papir in višjo plačo na fikusnem delovnem mestu.
A ti res misliš, da je problem tistih 5 jurjev za letnik za sinčka nekemu dohtarju ali birokratu?

Lonsarg ::

Plačljivost bi sicer bila za silo rešitev, problem je sam ker to spodbuja klientalizem, se ustvari ločen sloj ljudi ki so požegnani od staršev z denarjem in s tem dobijo "vstop" na izi položaje v javnem sektorju, zaradi plačljivosti imajo pa še manj konkurence od "nepožegnanih". No saj v bistvu že zdaj je tako zaradi vez, če smo iskreni.

Tak da vseeno mislim da je edina realna rešitev zmanjšanje števila ljudi v javnem sektorju, ampak kaj ko vse vlade to samo povečujejo... Od leta 2018 do 2021 se je za 10000 povečalo...

Predvsem številka 70k v "vzgoji in šport" je sumljivo velika, kolkšen % od teh je dejanskih ulčiteljev in vzgojiteljic koliko pa raznoraznih fikusov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

feryz je izjavil:

Saj 50 posto faksov je samoplačniških.
Vsaj tistih, ki jih fikusni mulci furajo. Toliko da imajo papir in višjo plačo na fikusnem delovnem mestu.
A ti res misliš, da je problem tistih 5 jurjev za letnik za sinčka nekemu dohtarju ali birokratu?

Kdo pa pravi da mora bit 5 ju7rijev... toliko naj bo da pokrije vse stroške faksa... in še 50% mora it ministrstvu za izobraževanje... bo hitro 20k letnik

Maš kje kak vir da 50% faksov samoplačniško opravljenih ki jih ne rabimo? Ker jaz imo dvomim sploh če pogledam EPF.

Lonsarg je izjavil:

Plačljivost bi sicer bila za silo rešitev, problem je sam ker to spodbuja klientalizem, se ustvari ločen sloj ljudi ki so požegnani od staršev z denarjem in s tem dobijo "vstop" na izi položaje v javnem sektorju, zaradi plačljivosti imajo pa še manj konkurence od "nepožegnanih". No saj v bistvu že zdaj je tako zaradi vez, če smo iskreni.

Tak da vseeno mislim da je edina realna rešitev zmanjšanje števila ljudi v javnem sektorju, ampak kaj ko vse vlade to samo povečujejo... Od leta 2018 do 2021 se je za 10000 povečalo...

Predvsem številka 70k v "vzgoji in šport" je sumljivo velika, kolkšen % od teh je dejanskih ulčiteljev in vzgojiteljic koliko pa raznoraznih fikusov.

Kdo pa pravi da mora bit pogoj za zasedbo delovnega mesta UNI DIPL izobrazba? 90% delovnih mest ki jih zaseda JS in JU se lhko opravi z srednješolsko izobrazbo, če ima oseba nek IQ... dejansko bi pogoj za zasedbo delovnih mest moral bit nadzorovan IQ test! In pogovor psihologa ter pogled na določena vprašanja... ne pa uni dipl.

Zgodovina sprememb…

IgorCardanof ::

hendriks je izjavil:

PrihajaNodi je izjavil:

Kako točno to reši, da je vsako leto razpisanih XXX mest na FDVju, XXX mest na Filofaksu in XXX mest na Ekonomiji? Pa to niso edini trije neuporabni faksi v LJ seveda. (Vsaj ne v tej meri kolikor mest imajo razpisanih in kakšne programe ponujajo. Se najde tut kaka svetla izjema vmes.)
Retail investor, Simp, Crypto analyst, Cardano hejtr
Ne odgovarjam na DM.

Zgodovina sprememb…

CiClon ::

Pri nas še vedno vlada miselnost, da je faks oh in sploh, zato vsi starši vpisujejo (ker froci večinoma itak ne vejo, kaj bj) otroke na fakse. Če otrok ne gre na faks, je to smatrano za neuspeh. Razen mogoče na podeželju. Da pa neki buržuj, ki se smatra za srednji sloj, svojga sončka ne bi vpisal na faks, to je pa skor nemogoče.

sbawe64 ::

EU samo še uvaža
https://www.24ur.com/novice/dejstva/cez...

Balkan je prazen, sedaj sledi Azija.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

phnj90 ::

IgorCardanof je izjavil:

XXX mest na Ekonomiji?

Ekonomija je čisto v redu kot nadgradnja. Recimo, informatike.

njyngs ::

sbawe64 je izjavil:

EU samo še uvaža

Hja, evropa rabi fizičke radnike. Za marsikatero opravilo so dobri ljudje z absolutno 0 izobrazbe ali pa skupine z nizkim IQ. To je čist naravna stvar - saj v vojski tudi dajo podobne za kanonfuter, inteligentni generali se pa skrivajo v bunkerjih oz. bazah.
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

ZveeZ ::

sbawe64 je izjavil:

EU samo še uvaža

Super. Ocitno jim je ceneje uvajat azijce kakor pa urediti podrocje poklicnih voznikov (kolektivna pogodba je ena slaba šala) ter ponovno za volan privabit domace poklicne voznike.

njyngs je izjavil:

Hja, evropa rabi fizičke radnike. Za marsikatero opravilo so dobri ljudje z absolutno 0 izobrazbe ali pa skupine z nizkim IQ. To je čist naravna stvar - saj v vojski tudi dajo podobne za kanonfuter, inteligentni generali se pa skrivajo v bunkerjih oz. bazah.
Malo zelo podcenjuješ ljudi.
Se spomnim ko smo dobili prvi CNC v firmo. Enega prvih. Rabili so dva inženirja za programiranje, trije delavci so šli na šolanje, da so mu lahko stregli.
In še kup mehanikov in vzdrževalcev.

Danes snameš nekoga z ulice in ga počiš za stroj. Popolnoma normalno je, da zna delati vse. Od menjav orodij, nastavitev, filanja mašine, do vsaj osnovnega programiranja, skiciranja, načrtovanja ali karkoli CNC že uporablja za delo. Izobrazba ni važna, še najbolje je, da jo sploh ni. Samo znati mora vse.

phnj90 ::

ZveeZ je izjavil:

Super. Ocitno jim je ceneje uvajat azijce kakor pa urediti podrocje poklicnih voznikov (kolektivna pogodba je ena slaba šala) ter ponovno za volan privabit domace poklicne voznike.

Kaj pa delajo dosedanji domači poklicni vozniki (in kader s podobnimi značilnostmi)? Prekvalifikacija s pomočjo ChatGPT? Kriptopenzija?

phnj90 je izjavil:

ZveeZ je izjavil:

Kaj pa delajo dosedanji domači poklicni vozniki (in kader s podobnimi značilnostmi)? Prekvalifikacija s pomočjo ChatGPT? Kriptopenzija?

Dosedanji domači vozniki so v penziji ali pa delajo v tujini za plačo x2...

Tu je glih fora... poznam kar nekaj (ene 8) negovalk in strežnic ki delajo v Avstriji za 1.900 na mesec + free bivanje ko so tam...

Samo one so rekle da za minimalca ne grejo v domači dom delat... za 1.600 na mesec + malica pa bi morda šle...

Tu je srž problema. Kader je, samo je odšel v tujino, sploh tisti ki ga rabimo, ker je tujina pač za te kadre pripravljena plača 2x ali celo 3x... če bi pa bilo razlike samo 20% pa jih večina ne bi šla ampak raje dela blizu doma.

Ne sanjaj, mato.
V tujino gre zanemarljivo malo ljudi. Vsekakor daleč premalo, da bi to vplivalo na pomanjkanje delovne sile. Ljudem se preprosto ne da več delati.
Boom generacija je bila s petnajstimi leti že na delovnih mestih, šolali so se pa ob delu.
Kako je danes, pa mi menda ni treba razlagati.

Valvoline ::

https://biz.crast.net/walmart-says-some...
Cakamo da najboljsi sosed ponudil 100k letno.

feryz je izjavil:

Ne sanjaj, mato.
V tujino gre zanemarljivo malo ljudi. Vsekakor daleč premalo, da bi to vplivalo na pomanjkanje delovne sile. Ljudem se preprosto ne da več delati.
Boom generacija je bila s petnajstimi leti že na delovnih mestih, šolali so se pa ob delu.

Kako zanemarljivo malo? 21k ljudi se je odselilo v tujino... če bi vsi ostali lahko tudi mirne duše sklepava da je od 21k odseljenih 19k+ delovno aktivnih, bi zasedli DODATNIH skoraj 20k delovnih mest...

Koliko je razpisanih delovnih mest trenutno v RS?

Pa sploh neu poštevam gladko 20k dnevnih migrantov.

Zgodovina sprememb…

Valvoline ::

feryz je izjavil:

Ne sanjaj, mato.

Na stajerskem koncu dnevno migrira cez 30.000+ folka cez mejo.

Zgodovina sprememb…

Moja kolegica je prejšnji teden (ali 2 tedna nazaj) dala odpoved v Domu upokojencev... pač ne misli več delat za 900 NETO... začne delat v Avstriji malo preko meje v domu upokojencev za 2k neto... (13 in 14 plača)

Zdaj pa računaj... takih je vedno več.
««
63 / 91
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28248998 (16822) Malidelničar
»

Pomanjkanje kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Problemi človeštva
43074603 (55883) sbawe64
»

Razmere tako hude, da jemljejo vse ki želijo delat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10430010 (25376) Mato989
»

World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
22166870 (53000) bbf

Več podobnih tem