» »

"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh

"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh

Temo vidijo: vsi
««
47 / 91
»»

Malidelničar ::

zobnik: Kriza je bila hud plačni pretres, ki je zbil ogromno plač in sesul netržno pozicioniranje poklicev.
Glej ko smo že pri temi 'študentska delovna sila': Drnovškovo študentsko delo iz devetdesetih (ne vem točno kdaj je bilo uvedeno, 1994?) je pač več kot 15 let bila edina opcija, da so proizvodne ter storitvene firme za številne nekvalif. pozicije dobile kader in dobile nekaj fleksibilnosti, odzivnosti na fluktuacijo povpraševanja.
Ampak zakaj? Zato, ker je bilo že v devetdesetih zakonodajno-administrativno okolje kmalu po nekaj letih "libertarnega" predaha (1991-1993) pod dvojcem Semolič-Štrukelj poslabšano za firme. Zato, ker je bilo potrebno 'nafutrati' gradualistični model razvoja Slovenije, ki ga je označevala nekakšna kopija "Skandinavskega" sistema (ta dikcija se je OGROMNO uporabljala). Imeli pa smo boom javne uprave od katerega so imeli največji plus družboslovci: sem že pisal, kakšno izjemno kupno moč si ime kot uni dipl družboslovec v obdobju 1991-2008 (to je kot da bi vlekel danes 2.000 EUR neto že kmalu po nastopu službe) - in kako je to vplivalo na takratno kupovanje stanovanj (predvsem boomerska generacija je tu imela srečo). V privat sektorju smo imeli hudo plačno kompresijo in uni. dipl. inženirje na Gorenju in Cimosu za 700 EUR neto, ne pozabi tega.

Potem pa pride kriza 2008-2012 ki je bila v Sloveniji RES (!) globoka. Firme špeha niso imele, kar se je zaslužilo se je na izvozu ob tesnih maržah. Pa še dolgovi so bili nekje problem. Na trgu ogromno družboslovnih diplomantov, ki se jim je razvojna pot 1991-2008 zaposlovanja v JU za nadpovprečne plače zaprla. Zaposlili so se v firmah, velikokrat za DČ, celo pod S.P.-ji. Ja bilo je zelo hudo ampak realno je takrat trg končno ocenil, da uni. dipl. družboslovja cenovno paše na nivo nekv. proizvodno-storitvenega delavca. Kruto ja.

Slovensko gospodarstvo je izključno na ta hud način lahko poslovalo z nekim plusom že 2008-2012 in nato na tej osnovi eksplozivno rastlo gor. Zakaj je moralo izkoristiti mlade družboslovce: zato, ker mu vlada z davčno politiko NIKOLI ni prišla naproti (edini ukrep je bil ZUJF).

Nizke plače iz obdobja 2008-2012 nekvalif. ali pa proizvodnega kadra (ki pa je vseeno vedno manj nekvalif, ker rabiš vseeno folk z znanjem, da se fura proizvodnjo danes) so nato kot celota v povprečju ostale težava še v kasnejših letih. Ampak tu se je zadeva spremenila: 1) manj delavcev (izseljevanje v Zah Evropo po letu 2010) 2) manj migrantov (prazen Balkan) je vodilo k točki 3) povečanju plač po različnih stopnjah realnega sektorja.

Zato realno pritiski na višje plače kvalif kadra trajajo že od leta 2012, pospešeno pa po letu 2015/2016, zdaj po letu 2020 pa je proces nepovraten. Trdim, da se bo proces nadaljeval in da vrnitve v obdobje 1991-2008 ne bo. Ker ni več te opcije.

P.S. sem uni. dipl. družboslovec
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

Mato989 ::

Preveč se Delničar fokusiraš na to o čemer pišeš...

Ja ima dokaj znaten delež, ampak v osnovi je problem drugje (PO MOJE!)

Namreč v tem da delodajalci niso bili sposobni in želeli (ali oboje) ustrezno višat plač srednjemu kadru, tako tehničnemu kot menegerskemu... in zdaj ko je ta kader končno začel odhajat v 2017-2020 je nastala panika... ker nadomestka več ni.

Hkrati pa imajo delodajalci sicer velik problem pri privabljanju kadra, ker tistih nekaj ki jih je še ostalo bodisi par let pred penzijo bodisi preveč udobno nameščenih, ne upajo tvegat da zvejo kakšne plače morjo novim ponujat da pridejo...

Si predstavljaš da imaš električarja na šihtu pa ima 1.400 bruto, ti pa nujno rabiš še enga in daš novemu 1.900 bruto? Pa da to prvi zve ki ima tam že 15 let delovne?

Pa to bi bila norišnica...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Valvoline ::

Komunajzarsko kvazi diplomo lahko se vedno odlicno vnovcnis ce se dokopas do kakega drzavnoparazitskega stolcka startna placa 2x tehnicne za prakticno 0 dela. V gospodarstvu placa za 0 dela ne obstaja, al je tega izredno malo, v JS 3/4 kadra coha genitalije na delovnem mestu. Dokler je/bo drzavni parazit zarad kvazi komunajzarske izobrazbe bolje placan kot tehnicni kader v gospodarstvu zame trzno gospodarstvo ne obstaja, to je komunajzerski gulag.

Top zaposlovalec iz leta 45 in naprej:
https://www.gov.si/zbirke/delovna-mesta/
Kolk je teh izmisljenih komunajzarskih kvazi delovnih mest je dobesedno kriminal.

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi ::

zobnik je izjavil:

Zakaj mislite da so tisti zavozil 3-6 let življenja v pred in v času krize?
A to d agreš na potovanje in pušneš 2000 evrov in da greš za 10 dni smučat in pušneš 800 evrov
To da kupiš nov avto za 150 evrov/mesec, telefon za 40-50 evrov/mesec) in dodatna oblačila in vržeš skoz dnar za brezveze, in pocen hrana iz Lidla, Hoferja da sebe zastrupljaš. To je 500 evrov/mesec za brezveze

Nimam nič da delaš in greš z avtom nekam v naravo, vzameš s seboj za jest....saj tako vedno več ljudi dela....hoteli pa neki na pol prazni.
Predvsem da vlagaš poleg znanja, prakse še v zidanje hiše, vikenda to je bistvo...in da podpiraš lokalno hrano.

Tipicno razmisljanje reveža, ki je lociran samo na eno lokacijo in dobiva prihodke samo iz enega vira zato ne more potovat. Medtem pa dobre bejbe jedo kosila v Dubaju za 10.000 evrov.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Sparkxl ::

Rajši sem revež tipa zobnik, kot pa navidezno premožen nodi iz romunije, ki 3/4 življenja preživi v kripto temi na slo techu

Prav pa bodi doma. Jaz se pa lepih žensk po svetu ne branim, tudi hrane ne. Medtem pa jasno, zaidem tudi na slotek in kripto debato.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

zobnik ::

Valvoline je izjavil:

Komunajzarsko kvazi diplomo lahko se vedno odlicno vnovcnis ce se dokopas do kakega drzavnoparazitskega stolcka startna placa 2x tehnicne za prakticno 0 dela. V gospodarstvu placa za 0 dela ne obstaja, al je tega izredno malo, v JS 3/4 kadra coha genitalije na delovnem mestu. Dokler je/bo drzavni parazit zarad kvazi komunajzarske izobrazbe bolje placan kot tehnicni kader v gospodarstvu zame trzno gospodarstvo ne obstaja, to je komunajzerski gulag.

Kolk je teh izmisljenih komunajzarskih kvazi delovnih mest je dobesedno kriminal.

Se popolnoma strinjam , učinek njihovega dela je nula, dobivajo pa 50% višjo plačo kot garači za tekočim trakom na normo, ki vsako leto zahtevajo več.
Vse so si tako zrihtal od zakonodaje dalje da vse klapa po predalčkih....in pol še lažniva zaslužena penzija, medtem ko garači dobijo 650 evrov pa zarad iztrošenosti jih pobira že pri 60-65-70 letih kot noro, medtem ko tiste ki si omenil živijo lepo lagodno še do 90 leta
Se mi zdi da "komunajzarji"še kar nočejo it iz tega ven, še kr javni dolg narašča...od kje bodo vzel in poplačal ves ta dolg.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zobnik ()

111111111111 ::

PrihajaNodi je izjavil:

Prav pa bodi doma. Jaz se pa lepih žensk po svetu ne branim, tudi hrane ne. Medtem pa jasno, zaidem tudi na slotek in kripto debato.

Predvsem zadnje dvoje. Hrano ti nosi mama ali pa si pogreješ v pečici. Bodiva realna. Ženske pa nimaš, ne lepe, ne grde.
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

otago ::

Mato989 je izjavil:

user4683 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ja samo kaj tebi pomaga trend če boš star 50 preden bo kaj bolje če bo politika zasrala... pa ti ode 20 let lajfa...

Kot pravim najbolj so nafukali oni ki so prišli na trg dela tam 2008/2009 - 2012... tisti so lepo najebali in tisto je izgubljena generacije ki je zgubila 3-6 let lajfa

Pa tisti, ki so prišli na trg v začetku 90ih. Pa tisti, ki so prišli na trg v 80ih. Pa tisti, ki so prišli na trg v 40ih. Pa vsi vmes, ki se niso strinjali z režimom. Pa vsi ki so prišli na trg v začetku prejšnjega stoletja.

Najlažje je jamrat. Cela moja generacija je prišla na trg v tem tvojem problematičnem obdobju, pa nam gre skoraj vsem po pogovorih na zadnji obletnici ne dolgo nazaj precej v redu.

Seveda, ampak največ problematičnih je od takrat ko je bila kriza... tisti so izgubili čas v prekarstvu in slabih plačah... jaz sem imel toliko sreče da sem prišel na trg dela komaj konec 2012 in sem do skoraj srede 2014 imel pogodbo za zaposlitev sicer za minimalca ampak vsaj ok delo... pol pa je bil spet problem z zaposlitvami do 2016, pol se je pa začelo odpirat tudi na periferiji...

Za one v 80tih in 90tih pa ne vem... vem pa da nekateri ki jih poznam in so prišli na trg dela 2018 v 2. polovici so takoj dobivali pogodbe za NDČ in dokaj solidne plače od štarta... njim je bistveno bolje...

Boste rekli jamr, jamr.

Imam sodelavce v JU:
- ki so nad starostjo cirka 55 let, se zaposlili v zaltih časih.
- sodelavce, ki so diplomirali cirka 2006, 2007 in preko več različnih služb, s.p.-jev končali v JU. Porodniške itd ...
- tretji so sodelavci rojeni cirka 1992-1994. Tile so se zaposlili v JU v boom letih 2016-2019, NDČ, serijska napredovanja itd ...
Vmesnih generacij ni.

Hkrati z upokojitvijo 60-65 letnikov, so ti mladci dobili zlato vstopnico. So tudi nasledniki-izbranci aktualnega vodstvenega kadra (ali gre za muzeje, upravne enote, direkcije, občine). Ne štekajo, kako je poslati 200+ prijav, prošenj, hoditi na fiktivne razgovore, delati za minimalca z inž. diplomo. So tudi v pravem času imeli možnost iti v nakup nepremičnine ob nizki obrestni meri. Redna zaposlitev, nizka obrestna mera, partner, pomoc starsev-> lastna nepremičnina.

Da omenim število vpisanih študentov in zahtevnosti študija. Če je manj vpisa, se prilagaja kriterije, da se napolni prihodnji letnik. Povprečen študent kriznega obdobja (vpis 2003-2008) je bil boljši študent od top 20% študentov vpisa po 2010.

Govora je pač, da je generacija rojenih med leti 1983 -1989 "zavožena" in je imela slabše pogoje zaposlovanja kot generacije pred in potem. Za Slovenijo lahko to verjetno statistično dokažeš. So pa outlierji vsepovsod.

otago je izjavil:

Mato989 je izjavil:

user4683 je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ja samo kaj tebi pomaga trend če boš star 50 preden bo kaj bolje če bo politika zasrala... pa ti ode 20 let lajfa...

Kot pravim najbolj so nafukali oni ki so prišli na trg dela tam 2008/2009 - 2012... tisti so lepo najebali in tisto je izgubljena generacije ki je zgubila 3-6 let lajfa

Pa tisti, ki so prišli na trg v začetku 90ih. Pa tisti, ki so prišli na trg v 80ih. Pa tisti, ki so prišli na trg v 40ih. Pa vsi vmes, ki se niso strinjali z režimom. Pa vsi ki so prišli na trg v začetku prejšnjega stoletja.

Najlažje je jamrat. Cela moja generacija je prišla na trg v tem tvojem problematičnem obdobju, pa nam gre skoraj vsem po pogovorih na zadnji obletnici ne dolgo nazaj precej v redu.

Seveda, ampak največ problematičnih je od takrat ko je bila kriza... tisti so izgubili čas v prekarstvu in slabih plačah... jaz sem imel toliko sreče da sem prišel na trg dela komaj konec 2012 in sem do skoraj srede 2014 imel pogodbo za zaposlitev sicer za minimalca ampak vsaj ok delo... pol pa je bil spet problem z zaposlitvami do 2016, pol se je pa začelo odpirat tudi na periferiji...

Za one v 80tih in 90tih pa ne vem... vem pa da nekateri ki jih poznam in so prišli na trg dela 2018 v 2. polovici so takoj dobivali pogodbe za NDČ in dokaj solidne plače od štarta... njim je bistveno bolje...

Boste rekli jamr, jamr.

Imam sodelavce v JU:
- ki so nad starostjo cirka 55 let, se zaposlili v zlatih časih.
- sodelavce, ki so diplomirali cirka 2005, 2006 in preko več različnih služb, s.p.-jev končali v JU. Porodniške itd ...
- tretji so sodelavci rojeni cirka 1992-1994. Tile so se zaposlili v JU v boom letih 2016-2019, NDČ, serijska napredovanja itd ...
Vmesnih generacij ni.

Hkrati z upokojitvijo 60-65 letnikov, so ti mladci dobili zlato vstopnico. So tudi nasledniki-izbranci aktualnega vodstvenega kadra (ali gre za muzeje, upravne enote, direkcije, občine). Ne štekajo, kako je poslati 200+ prijav, prošenj, hoditi na fiktivne razgovore, delati za minimalca z inž. diplomo. So tudi v pravem času imeli možnost iti v nakup nepremičnine ob nizki obrestni meri. Redna zaposlitev, nizka obrestna mera, partner, pomoc starsev-> lastna nepremičnina.

Da omenim število vpisanih študentov in zahtevnosti študija. Če je manj vpisa, se prilagaja kriterije, da se napolni prihodnji letnik. Povprečen študent kriznega obdobja (vpis 2003-2008) je bil boljši študent od top 20% študentov vpisa po 2010.

Govora je pač, da je generacija rojenih med leti 1983 -1989 "zavožena" in je imela slabše pogoje zaposlovanja kot generacije pred in potem. Za Slovenijo lahko to verjetno statistično dokažeš. So pa outlierji vsepovsod.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: otago ()

KG-348 ::

radov212 je izjavil:

feryz je izjavil:

Od kje ste pa zdaj privlekli rabljen X5!?

Enkrat sem že napisal. Imam sosede "nemce", imam za par avtobusov žlahte "nemcev".
Vsi me krepko, krepko naščijejo v plačah, so pa daleč za mano po dobrinah, načinu življenja, stvareh, ki si jih lahko privoščimo. V bistvu so, kot je napisal zgoraj, navadni mezdni čefurji. Pa čeprav niti eden od njih ni navaden delavec, ampak nekaj "več". Torej imajo tudi plače temu primerne.
Kaj za vraga vidite vi tam gor, bo meni vedno uganka. Ok, če se menimo o plačah preko 10 jurjev, potem je jasno in logično, da rineš tja. Ampak kdor gre za 3 jurje, je navaden osel. Ker mu bo konec meseca ostalo točno nič. Razen če bo 12 ur delal, preostali čas pa buljil v zid in kruh žulil.

Živjo,se strinjam s tabo,sam sem pred leti delal v Nemčiji preko slo firme in se kar dosti pogovarjal z Nemci na to temo kakor tudi z Avstrijci in lahko da samo potrdim da nimajo ne vem kakšnih plač,komaj kaj večje kot pri nas. Bile pa so pred EU,takrat pa so služili in je obstajal srednji razred,sedaj pa samo še mezdno plačilo za preživetje.

Ja, če bi imel povprečni slovenec 2000 + izplačila bi ti še verjel

thramos ::

Mato989 je izjavil:

Vprašanje. Sveže zaposleni leta 2008 s(m)o do nepremičninskega dna v kombinaciji s kreditno sposobnostjo ravno prišparali dovolj za zelo poceni nakup. Sveže zaposlenemu recimo leta 2015 je nepremičninska inflacija do danes pobrala lep delež prihrankov. Tako da, če ni bila nepremičnina podarjena, neke bistvene razlike verjetno ni bilo.

nejc_nejc ::

Jst sm pa glih mal premlad, da bi čeke v Jugi nosil v vukojebino_nekam na jug, na pošto ter po vnovčitvi, pred vrati menjal v marke.
Ček v vecini primerov sploh ni prisel nazaj v Slovenijo.

Skratka brezvezne primerjave.

thramos je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Vprašanje. Sveže zaposleni leta 2008 s(m)o do nepremičninskega dna v kombinaciji s kreditno sposobnostjo ravno prišparali dovolj za zelo poceni nakup. Sveže zaposlenemu recimo leta 2015 je nepremičninska inflacija do danes pobrala lep delež prihrankov. Tako da, če ni bila nepremičnina podarjena, neke bistvene razlike verjetno ni bilo.

Ja ampak samo taki ki so

1. Imeli dobro placano sluzbo
2. Niso sluzbe izgubljali

Poznam ogromno folka kateri so med 2009 oz 2010 in 2015 bili vsaj nekaj casa brezposelni, ali primorani delat za cheap preko studenta, ali podjemnih ali spjev ipd... Taki so bili oz so naceloma na slabsem kot tisti ki so na trg prisli po 2016 oz 2017..

Ker so tudi ze stari preko 30 pa manjka jim delovna doba itd

Ja ce si ti prisel na trg 2008 dobil siht ki ni bil minimalec ampak tam vsaj 1.5x le tega pol je ok si naceloma na boljsem ce si sparal in kupil flet ali nekaj do 2017

Mato989 je izjavil:

Namreč v tem da delodajalci niso bili sposobni in želeli (ali oboje) ustrezno višat plač srednjemu kadru, tako tehničnemu kot menegerskemu... in zdaj ko je ta kader končno začel odhajat v 2017-2020 je nastala panika... ker nadomestka več ni.

Hkrati pa imajo delodajalci sicer velik problem pri privabljanju kadra, ker tistih nekaj ki jih je še ostalo bodisi par let pred penzijo bodisi preveč udobno nameščenih, ne upajo tvegat da zvejo kakšne plače morjo novim ponujat da pridejo...

Si predstavljaš da imaš električarja na šihtu pa ima 1.400 bruto, ti pa nujno rabiš še enga in daš novemu 1.900 bruto? Pa da to prvi zve ki ima tam že 15 let delovne?

Mato989: Saj to se ne izključuje s tem kar je bila moja teza. Verjetno se edino ne strinjava glede outlooka za ta kvalificirani/"študentski"/shopfloor kader za naprej: jaz sem bistveno bolj optimističen, ti pa mislim, da si bolj pesimističen?
Ti pa dam 100% prav glede srednjega kadra: zdaj, ali je to posledica "zarote" slovenskega managementa ali pa posledica davčno-administrativnega primeža v katerem poslujejo slovenske firme (in ki je vplival na razvoj dogodkov, kot sem ga opisal jaz) - to ne vem. Imam pa občutek, da se tudi glede srednjega kadra izboljšuje - jaz itak ta kader velikokrat štejem kar pod kvalif./tehnični kader, ampak gre za več nivojev (shop floor, tier 1, tier 2, tier 3, .... na koncu je šele management, to je čisto ločeno).

thramos: Kar se tiče izgubljene generacije (jaz sem res tipični primerek) in nepremičninskih zadev: to bolj ali manj drži in od vseh komentatorjev si ti najbolje opisal situacijo.
Lahko osebno potrdim, oz. moja pot glede tega ni šla na isti način, zaradi moje takratne finančne nepismenosti, naivnosti in napačne odločitve (sem že razlagal, da je to bila res NAJVEČJA napaka v mojem življenju). V nasprotnem primeru bi tudi sam ravno pametno izkoristil obdobje 2008-2012. In kar poznam osebno nekatere ljudi, kar sem slišal nekatere zgodbe in delno iz govoranc 'baba-rekla-baba-kazala' pa definitivno drži, da so številni tudi relativno poklicno/izobrazbeno slabo pozicionirani mladi ravno v obdobju 2008-2012/max. 2014, ki so šparali/investirali, imeli dovolj, da so sami nekaj kupili. Tega je bilo kar nekaj, verjetno res nekajkrat več kot kasneje v obdobju 2015-2020.

Ampak zdaj je paradigma drugačna, po mojem smo v enem novem prihajajočem dolgem ciklu, ki se je povsem obrnil tako na obdobje 1991-2008 kot tudi na obdobje 2008-2012. Iz tega vidika bi morda tudi v krizi/gospodarski ohladitvi številni mladi (današnji najstniki pa sploh) lahko bili v dobri poziciji za naprej. Kar se pa nas že starejših tiče smo pa pač 'Lost Generation' in plačujemo ceno napačnih politik zadnjih 30 let.

feryz ::

nejc_nejc je izjavil:

Jst sm pa glih mal premlad, da bi čeke v Jugi nosil v vukojebino_nekam na jug, na pošto ter po vnovčitvi, pred vrati menjal v marke.

Si pa dost star, da bi lahko kupil 100 kojnov za 100 evrov in jih prodal za 3,4,5 milijonov evrov. Ampak če jih nisi, jih nisi.
Tudi s čeki niso vsi hodili v Makedonijo in dobili free keš. Eni pa so, ja. Tako kot so eni kojne kupovali.

bintih ::

Valvoline je izjavil:

Valvoline, zadnjih 6 let sem zaposlen v JU kot tehnični kader, pred tem pa tako v gospodarstvu, privatnih firmah, pa še svojem s.p-ju.
Ko berem tole kar si napisal lahko samo rečem, da se ti sanja ne kako se dela v JU, tako da je bolje, da si kar lepo tiho.

zobnik je izjavil:

Valvoline je izjavil:

Se popolnoma strinjam , učinek njihovega dela je nula, dobivajo pa 50% višjo plačo kot garači za tekočim trakom na normo, ki vsako leto zahtevajo več.
Vse so si tako zrihtal od zakonodaje dalje da vse klapa po predalčkih....in pol še lažniva zaslužena penzija, medtem ko garači dobijo 650 evrov pa zarad iztrošenosti jih pobira že pri 60-65-70 letih kot noro, medtem ko tiste ki si omenil živijo lepo lagodno še do 90 leta
Se mi zdi da "komunajzarji"še kar nočejo it iz tega ven, še kr javni dolg narašča...od kje bodo vzel in poplačal ves ta dolg.

Še eden, ki se mu sanja ne kaj in kako se dela v JU. Če si pa tako uspešen si pa poišči službo v JU, zgleda da jo boš našel brez težav, pa še učinek tvojega dela bo ČISTA NULA, kot tvoj komentar.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: bintih ()

Ja eni so dobili flate po jazbinsku, naslednja generacija je imal bitkojne itd... sam kaj ti pomaga samo en flat, da si dobro stacioniran rabis 3-4 minimalno, brez heca. Place 800 -1200 eur si lahko nekam vtaknejo
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

TheBlueOne ::

PrihajaNodi je izjavil:

Ja eni so dobili flate po jazbinsku, naslednja generacija je imal bitkojne itd... sam kaj ti pomaga samo en flat, da si dobro stacioniran rabis 3-4 minimalno, brez heca. Place 800 -1200 eur si lahko nekam vtaknejo

Ampak niti niso bili poceni. Za enega lahko b.p. preracunam. Takrat je stal 800.000SIT. Revalorizirano na danes je:

https://www.stat.si/Inflacija/sl-SI#/re...

Ca. 28.000EUR. Bilo je v slabem stanju in se ga je obnavljalo. Tik pred to zadnjo inflacijo in preden so cene ponorele je bilo obnovljeno vredno 36.000EUR-40.000EUR. Torej ROI nekje 25 let, kar je za nepremicnino v bistvu katastrofa. Tako, da so jih dosti prodajali nad trzno ceno, samo zdi pa se poceni, ker ljudje pozabijo na inflacijo takrat ko jim pase.

Se strinjam da je tudi v JU/JS tehnicni/poklicni kader 4-5 stopnjo mocno podcenjen. Sekret diplome druzboslovnih kolhozov so nuja za izmisljen dobro placan komunajzarski stolcek. To je ta sistem. In tako bo vse dokler se zakonsko ne uredi razmerje placa za IV = V.... = doktor cklj znanosti.
ne vidim nobenega oglasa za tehnicni kader.

Zgodovina sprememb…

Malidelničar je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Mato989: Saj to se ne izključuje s tem kar je bila moja teza. Verjetno se edino ne strinjava glede outlooka za ta kvalificirani/"študentski"/shopfloor kader za naprej: jaz sem bistveno bolj optimističen, ti pa mislim, da si bolj pesimističen?
Ti pa dam 100% prav glede srednjega kadra: zdaj, ali je to posledica "zarote" slovenskega managementa ali pa posledica davčno-administrativnega primeža v katerem poslujejo slovenske firme (in ki je vplival na razvoj dogodkov, kot sem ga opisal jaz) - to ne vem. Imam pa občutek, da se tudi glede srednjega kadra izboljšuje - jaz itak ta kader velikokrat štejem kar pod kvalif./tehnični kader, ampak gre za več nivojev (shop floor, tier 1, tier 2, tier 3, .... na koncu je šele management, to je čisto ločeno).

Ampak zdaj je paradigma drugačna, po mojem smo v enem novem prihajajočem dolgem ciklu, ki se je povsem obrnil tako na obdobje 1991-2008 kot tudi na obdobje 2008-2012. Iz tega vidika bi morda tudi v krizi/gospodarski ohladitvi številni mladi (današnji najstniki pa sploh) lahko bili v dobri poziciji za naprej. Kar se pa nas že starejših tiče smo pa pač 'Lost Generation' in plačujemo ceno napačnih politik zadnjih 30 let.

Glavni problem je ker smo bili indoktrinirani da ljudje mislijo da nekdo ki ima 4 stopnjo izobrazbe v podjetju ne bi smel met višje plače kot nekdo z magistrsko izobrazbo... to je globoko zasidrano v genih Slovenstva in sprejemanja plačnih okvirjev.

Ko rečeš če ni smetarja mu pa ponudi 1.700 bruto se vedno najde kdo da to ne gre ker ima v računovodstvu ekonomistka UNI DIPL 1.600 bruto... namesto da bi se gledalo skozi prizmo tega ali je kader na voljo ali ne...

V ZDA smetar zasluzi podobno pa tudi vec kt uni profesor, voznik smetarskega tovornjaka pa 2x.

Zgodovina sprememb…

Valvoline je izjavil:

Sekret diplome druzboslovnih kolhozov so nuja za izmisljen dobro placan komunajzarski stolcek. To je ta sistem. In tako bo vse dokler se zakonsko ne uredi razmerje placa za IV = V.... = doktor cklj znanosti.

Bolj malo jih je dobro placanih. Sem imel v familiji birokratinjo na placah. Ona je tik pred penzijo prisla na nekje tisocaka, nove pa so jim bolj odhajale kot prihajale, ker so jih vecinoma drzali okoli minimalke.

Tisti druzboslovci, ki pa so dobro placani, pa imajo praviloma veze. Za take bodo vedno nekaj nasli, ce ne kaj drugega bodo odpirali shitty podjetja, ki pa bodo magicno dobivala pogodbe se preden so jih sposobni realizirat. Pa to je samo en nacin. Ampak ni to neka slika JS, JS je v bistvu za veliko vecino bolj slaba opcija.

Mato989 je izjavil:

Glavni problem je ker smo bili indoktrinirani da ljudje mislijo da nekdo ki ima 4 stopnjo izobrazbe v podjetju ne bi smel met višje plače kot nekdo z magistrsko izobrazbo... to je globoko zasidrano v genih Slovenstva in sprejemanja plačnih okvirjev.

V to ni nihce indoktriniran. Samo statisticno so verjetno magistri bolj brihtni, kar pa definitivno je faktor. Tisti s srednjo solo, ki pa so bolj brihtni od magistrov, pa so prej delodajalci za te magistre.

Je pa seveda tudi tako, da si taki, ki si mislijo, da so najpametnejsi in nimajo izobrazbe delajo nerealno utvaro. Prepoznas jih po tem, da nic ni fer, kriv je sistem, krivo je to, krivo je ono itn.

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

Valvoline je izjavil:

Sekret diplome druzboslovnih kolhozov so nuja za izmisljen dobro placan komunajzarski stolcek. To je ta sistem. In tako bo vse dokler se zakonsko ne uredi razmerje placa za IV = V.... = doktor cklj znanosti.

Bolj malo jih je dobro placanih. Sem imel v familiji birokratinjo na placah. Ona je tik pred penzijo prisla na nekje tisocaka, nove pa so jim bolj odhajale kot prihajale, ker so jih vecinoma drzali okoli minimalke.

Tisti druzboslovci, ki pa so dobro placani, pa imajo praviloma veze. Za take bodo vedno nekaj nasli, ce ne kaj drugega bodo odpirali shitty podjetja, ki pa bodo magicno dobivala pogodbe se preden so jih sposobni realizirat. Pa to je samo en nacin. Ampak ni to neka slika JS, JS je v bistvu za veliko vecino bolj slaba opcija.

v JU/JS so problem oni ki začenjajo ob nastopu šihta v 30+ plačnem razredu... še huje oni ki delajo premalo profita ali koristi in začenjajo v 35 ali 40+

Ja oni ki začnejo v 21 razredu ali 18tem niso problem... njim je bonus samo to da ko dobijo za NDČ da lahko počivajo na bolniški pa ne bo odpovedi.

Mato989 je izjavil:

v JU/JS so problem oni ki začenjajo ob nastopu šihta v 30+ plačnem razredu... še huje oni ki delajo premalo profita ali koristi in začenjajo v 35 ali 40+

Ja oni ki začnejo v 21 razredu ali 18tem niso problem... njim je bonus samo to da ko dobijo za NDČ da lahko počivajo na bolniški pa ne bo odpovedi.

Ne mores govoriti kdo je problem glede na zacetni razred. Si b.p. podplacan v vsakem JS razredu.

TheBlueOne je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne mores govoriti kdo je problem glede na zacetni razred. Si b.p. podplacan v vsakem JS razredu.

Seveda si, ampak ti meni razloži kaj tako jebeno koristnega naredi nek VIŠJI SVETOVALEC PODROČJA I in II in II ki so v plačnih razredih 35, 37, 39... to so mutibarič delovna mesta brez finančne odgovornosti ki lahko bluzijo in kvazi svetujejo... obvezno izobrazba VII/II čeprav bi kdo z V stopnjo bolj praktično svetoval kaj za uredit
To so delovna mesta o katerih govori Valvolin

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

https://money.cnn.com/2016/02/24/news/e...
Pa to je za l.2016, danes verjetno se +50%.

Področni sekretar začetni plačni razred 45 !!!!! VII/2 izobrazba...

to so ta delovna mesta brez merljivih učinkov...

Mato989 je izjavil:

Seveda si, ampak ti meni razloži kaj tako jebeno koristnega naredi nek VIŠJI SVETOVALEC PODROČJA I in II in II ki so v plačnih razredih 35, 37, 39...

Teh ni veliko, drugace pa je moj zelo dober frend na takem delovnem mestu. Njemu je luksuz, samo po placi pa je velik minus, ker je kot bivsi odvetnik sel v JS. Sel je, ker je moralni cistun. Ce ne bi priblizno OK placeli ne bi bilo pametnega kandidata. Mi pa lahko verjames, da bi ti delal dan in noc, pa bi imel nekdo, ki je podplacan ampak obvlada boljsi rezultat.

Pa ne govorim, da je vedno tako, je pa lahko tako. Kakor je lahko hcerka x politika, ki samo greje stol. Ampak je ponovno zelo malo takih, premalo, da lahko simfas cez JS. Moras biti zelo zelo konkreten. Pa se potem, ce koga najdes, ni zakljucek v JS je super.

Mato989 je izjavil:

Mi ni jasno, da ne ciljate taki kot ti tja? Ce bi jaz bil tako preprican, da je vse super bi imel sigurno cilj priti tja.

Mi pa povej kaj tak pocne, kaksno je delovno mesto, kaj mora poznati? Sigurno vse ves, ker nisi tako neumen, da bi natolceval v prazno.

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Vecina drzavnoparazitskih fotelj objavljenih na gov.si je z startno placo 2k bruto + ostalo, za 0 dela. Itak je to vse vnaprej zasedeno oglas je zgolj sminka. Blue ocitno ne pozna situacijo tj nobenega iz JS, soseda pred penzijo vegetira v nekem izmisljenem uradu za mesanje megle pri ue maribor, na racunu najmanj 2k mesecno. Avtomaticno apredovanje 100% skozi leta za kakovostno mesanje lufta.

Teh ni veliko, drugace pa je moj zelo dober frend na takem delovnem mestu. Njemu je luksuz, samo po placi pa je velik minus, ker je kot bivsi odvetnik sel v JS. Sel je, ker je moralni cistun. Ce ne bi priblizno OK placeli ne bi bilo pametnega kandidata. Mi pa lahko verjames, da bi ti delal dan in noc, pa bi imel nekdo, ki je podplacan ampak obvlada boljsi rezultat.

Pa ne govorim, da je vedno tako, je pa lahko tako. Kakor je lahko hcerka x politika, ki samo greje stol. Ampak je ponovno zelo malo takih, premalo, da lahko simfas cez JS. Moras biti zelo zelo konkreten. Pa se potem, ce koga najdes, ni zakljucek v JS je super.

Seveda jih ni veliko, kot ni veliko onih ki pobašejo v NLB 1mil nagrade za izgubo NLBja in odstopijo (ali je bil zamenjan?) tudi tisto je bil JS/JU in taki primeri ti zagravžajo VSE.

Mi ni jasno, da ne ciljate taki kot ti tja? Ce bi jaz bil tako preprican, da je vse super bi imel sigurno cilj priti tja.

Zakaj ne ciljamo? Ker nimamo VII/2 izobrazbe simpl... Ne bom pa šel pri 30+ delat iz VI/1 v VII/2 zato da se bom po 5 letih morda prišlepal na to delovno mesto... enako je bilo ko so iskali IT službo ljudi v lokalnem JU/JS podjetju, začetni plačni razred 33... SUPER, ampak hočejo VI/2 izobrazbo (UNI DIPL) samo debili ne razumejo da UNI DIPL s FERIja ne bo prišel k njim delat za 33 plačni razred hkrati pa so zavrnili take kot sem jaz ker imam VI/1 čeprav sem po servisiranju strojne opreme bil nad večino iz FERIja z diplomami UNI DIPL... pač klasičn fail... ampak to je krivo neumno fokusiranje na stopnjo izobrazbe namesto na ZNANJE...

Valvoline je izjavil:

Vecina drzavnoparazitskih fotelj objavljenih na gov.si je z startno placo 2k bruto + ostalo, za 0 dela. Itak je to vse vnaprej zasedeno oglas je zgolj sminka. Blue ocitno ne pozna situacijo tj nobenega iz JS, soseda pred penzijo vegetira v nekem izmisljenem uradu za mesanje megle pri ue maribor, na racunu najmanj 2k mesecno. Avtomaticno apredovanje 100% skozi leta za kakovostno mesanje lufta.

Ti pa ne ves kaj je confirmation bias katerega futrate. Seveda najdes primere, poznam pa sam dosti boljse iz korporativnih vod.

Ce si kolikortoliko sposoben v zasebnem sektorju skoraj ni sanse, da bos sel v JS zaradi place. Nesposobni pa tako ali tako samo isceje primere krivic, ker si drugace ne morejo razlozit, da njim ne gre boljse.

Če nekdo v PRIVAT podjetju zaposli tajnico ki mu ga fafa za 2k bruto to mene ne gane, ji privoščim, ker ne gre davkoplačevalski denar za to... drugo je če se to dogaja v JU/JS

Ze ce samo pogledas objavljene oglase je vse jasno, da je vsaj 95% izmisljenih komunajzarskih stolckov za *zasluzne*. Kolk je tega gnoja je prav neverjetno.

Zgodovina sprememb…

No BLue One povej mi kje misliš da se bo Pahor zaposlil? Kaj točno bo Marta Kos počela v pisarni Nataše Pirc Musar tako velekoristnega in profitabilnega za mene davkoplačevalca da ji damo višji kot 20 plačni razred?

V JU/JS se rine zaradi tega ker se nic ne dela. Ekstra placa je zgolj bonus, tj nagrada za parazitiranje.

Mato989 je izjavil:

Zakaj ne ciljamo? Ker nimamo VII/2 izobrazbe simpl... Ne bom pa šel pri 30+ delat iz VI/1 v VII/2 zato da se bom po 5 letih morda prišlepal na to delovno mesto... enako je bilo ko so iskali IT službo ljudi v lokalnem JU/JS podjetju, začetni plačni razred 33... SUPER, ampak hočejo VI/2 izobrazbo (UNI DIPL) samo debili ne razumejo da UNI DIPL s FERIja ne bo prišel k njim delat za 33 plačni razred hkrati pa so zavrnili take kot sem jaz ker imam VI/1 čeprav sem po servisiranju strojne opreme bil nad večino iz FERIja z diplomami UNI DIPL... pač klasičn fail... ampak to je krivo neumno fokusiranje na stopnjo izobrazbe namesto na ZNANJE...

Aaaaa, kokretno ko se gre zate je JS katastrofa. Vidis kolikor hoces minusov. Samo v smislu pregleda celote pa je ultimo super.

Zakaj pa menis, da si sam bolj sposoben? Nisi sposoben narediti hobi faksa, nisi sposoben za kaj posebnega izven JS, ampak oni ki pa so tam, pa so verjetno imeli golo sreco. Sreco, da jim je faks padel v roke, sreco, do so jih magicno vzeli v JS preplacane in sreco za se kaj. Ali pa veze? Si mato misli "Jebeni preplacani luzerji in jaz podplacan mastermind!"

Pa kaj ne vidite ironije v sebi? Resno? Se ne zavedate kam vas predalcka posplosevanje in tako tarnanje? Resno ne veste kako to deluje?

Mato989 je izjavil:

No BLue One povej mi kje misliš da se bo Pahor zaposlil? Kaj točno bo Marta Kos počela v pisarni Nataše Pirc Musar tako velekoristnega in profitabilnega za mene davkoplačevalca da ji damo višji kot 20 plačni razred?

To so nekje top kadri JS. Ti ne samo, da bos moral nekaj celo vedeti, bos moral zmagati na kaksnih volitvah ali biti zelo zelo visoko.

Pa ce vprasas mene jim nisem niti malo nevoscljiv.

Valvoline je izjavil:

V JU/JS se rine zaradi tega ker se nic ne dela. Ekstra placa je zgolj bonus, tj nagrada za parazitiranje.

Ne verjamem, da je pravilo. Se pa to najde tudi v industriji. Imas sluzbe, kjer je bolj kot ne samo prisotnost, pa nihce ne krici kako super je industrija, ker se zavedamo, da je razlicno od primera do primera.

Zgodovina sprememb…

nejc_nejc ::

feryz je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Si pa dost star, da bi lahko kupil 100 kojnov za 100 evrov in jih prodal za 3,4,5 milijonov evrov. Ampak če jih nisi, jih nisi.
Tudi s čeki niso vsi hodili v Makedonijo in dobili free keš. Eni pa so, ja. Tako kot so eni kojne kupovali.

Ja sej to govorim
Brezvezne primerjave, kako je pa ta in ta generacija popušila.

Ne rečem tista med vojno......

Aaaaa, kokretno ko se gre zate je JS katastrofa. Vidis kolikor hoces minusov. Samo v smislu pregleda celote pa je ultimo super.

Zakaj pa menis, da si sam bolj sposoben? Nisi sposoben narediti hobi faksa, nisi sposoben za kaj posebnega izven JS, ampak oni ki pa so tam, pa so verjetno imeli golo sreco. Sreco, da jim je faks padel v roke, sreco, do so jih magicno vzeli v JS preplacane in sreco za se kaj. Ali pa veze? Si mato misli "Jebeni preplacani luzerji in jaz podplacan mastermind!"

Pa kaj ne vidite ironije v sebi? Resno? Se ne zavedate kam vas predalcka posplosevanje in tako tarnanje? Resno ne veste kako to deluje?

Kdo pravi da nisem sposoben? Med nisem sposoben in NE ŽELIM je razlika...

Jaz sem zadovoljen z mojim potekom, sploh ne tarnam ampak DEBATIRAM, nekaj kar tebi ne gre v glavo kot kaže... dejstvo ostaja da je JS/JU NEPRODUKTIVNA in PREVELIKA za profit ki ga dela...

To so nekje top kadri JS. Ti ne samo, da bos moral nekaj celo vedeti, bos moral zmagati na kaksnih volitvah ali biti zelo zelo visoko.

Pa ce vprasas mene jim nisem niti malo nevoscljiv.

Pa nima veze... mene zanima kaj Pahor naredi PROFITA... to je bistvo, za plačo ki jo dobiš bi naj delal nekaj PROFITA... če ga ne moreš se naj delovno mesto ukine če ni neposredni servis državljanom in govorit da bo meni Pahor delal kak servis za plačo ki jo dobiva zdaj ali jo še bo je utopija... pustmo tiste reveže v J skupini oni so na slabem ja... tudi v JU/JS...

Kdo je za druzbo bolj koristen, deficitaren, in ce bi imel pravi kapitalisticni sistem ne komunisticni gulag, kdo bi moral zasluzit vec, smetar ali nekdo iz izmisljenih delovnih mest za *zasluzne komunajzerje* na gov.si?
Kako to v zda smetar zasluzi 2x profesorsko placo, v slo gulagu pa minimalc? Kdo tu koga yebe?
Torej ce preslikamo situacijo iz kapitalisticne ZDA, smetar sploh pa v LJ realno bi moral zasluzit najmanj 4k, voznik smetarskega tovornjaka pa 6+k.

Zgodovina sprememb…

Valvoline je izjavil:

Kdo je za druzbo bolj koristen, deficitaren, in ce bi imel pravi kapitalisticni sistem ne komunisticni gulag, kdo bi moral zasluzit vec, smetar ali nekdo iz izmisljenih delovnih mest za *zasluzne komunajzerje* na gov.si?
Kako to v zda smetar zasluzi 2x profesorsko placo, v slo gulagu pa minimalc? Kdo tu koga yebe?
Torej ce preslikamo situacijo iz kapitalisticne ZDA, smetar sploh pa v LJ realno bi moral zasluzit najmanj 4k, voznik smetarskega tovornjaka pa 6+k.

Tvoje blodnje so brezpredmetne. Prav tako kot tudi dejstvo da kriptomiljonarji neobdavceno gradijo stolpnice in kupujejo hotele po Sloveniji.

Se pa strinjam, da tako požrešen javni aparat kot je v Sloveniji (212 občin???) zahteva veliko energije in nekdo mora to plačevati. Kar pa seveda plačujejo delavci na minimalcih. Industrije v Sloveniji ni prav tako je slab storitveni sektor in potem pademo skoraj na nivo Bosne z njihovimi kantoni podobnimi Švici...
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Kriptoponzi je posledica nedelovanja sistema, kljub nabildanemu aparatu. Se pred 100 let bi se vsak poskus nekega stancanja kakrsnekoli zasebne valute po hitrem postopku koncal z giljotino za vse udelezence poskusa.

Zgodovina sprememb…

Valvoline je izjavil:

Kriptoponzi je posledica nedelovanja sistema, kljub nabildanemu aparatu. Se pred 100 let bi se vsak poskus nekega stancanja kakrsnekoli zasebne valute koncal z giljotino za vse udelezence poskusa.

Nima veze, sistem je naravnan tako kot je pa se lahko še toliko pizdiš in godrnjaš. To tebi in tvoji familiji ne pomaga nič ampak postaneš samo še en šankarski slovenski godrnjač.

Slovenija je tudi en ekstrem kjer steroidni kralj Karner predava sedaj javni upravi al financni upravi... https://reporter.si/clanek/slovenija/sl...

Sprijazni se da je Slovenija država in leglo kriminalcev na "mehki" način. Hell, še predsednica države ima premoženje al premoženje moža po davčnih oazah in ti pričakuješ spremembe? Jasno pa nejebe srednji in nižji sloj ker gora kapitala posameznikov pač vse draži plače pa zaradi nerazvitosti stagnirajo prav tako s politiko (za jebeno Magno se pogajajo nevem koliko časa, polno davčnih mahinacij pa še sedaj nevemo kaj se dogaja) medtem pa Romunija cveti.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

PrihajaNodi: Meni se vseeno zdi, da nimamo sedaj ponovitve LDS 1991-2004. Že če spremljaš lestvice najbogatejših Slovencev, ki jih objavljajo Finance se tukaj čisti ne-tranzicijski, post 1991 privat kapital izjemno krepi: zelo malo imaš kor tranzicijcev, morda je Lah en izmed zadnjih pa recimo Šešoka iz Iskre.

Dr. Rado Pezdir je enkrat rekel, da se je tranzicijski kapital izčrpal takrat po 2008, da je "rešil" kar je lahko. Za veliko ceno (neprihod Trojke). Moraš vedeti, da so najbogatejši sedaj bistveno močnejši, kot kakšen zadnji ostanek tajkunskega kapitala, npr sredstva, ki kapljajo v Slovenijo pri določenih nakupih preko sklada York (za tega se obstaja 100% sum, da sicer legit ameriški hedge sklad upravlja sporna slovenska sredstva).

Tisti, ki dražijo niso neki tranzicijci ampak pač ljudje, ki so se bodisi okrepili po 2008, bodisi so čisto legitimno izkoristili padec assetov leta 2008 in se okrepili že na svojo močno nineties pozicijo, bodisi so se okrepili ljudje, ki so profitirali od rasti 2012-2020. Tu imaš S.P.-jevce, obrtnike, podjetnike, uspešne karieriste, uspešne IT-jevce iz foruma Slo-Tech, ki so uspeli preko sistema normirancev itd.

Od kripta pa je pač uspešno zgemblal Merlak, pa Finance so enkrat rekle, da verjetno jih je še nekaj, ki bi lahko prišli na lestvico. Ampak kripto je pač roller-coaster v katerega je lahko vložil vsak (sam nisem). Ne bi pa rekel, da so sedaj za vse krivi presveta trojica, kriptaši+dohtarji+pravniki.

Zgodovina sprememb…

A ima smisel delat primerjave med 91 - 04? Dejstvo je, da kot je nekdo omenil, težko nekdo razume kako je poslati +200 prošenj, hoditi na razgover za fiktivna delovna mesta in da je generacija 80 - 89 izgubljena generacija, sploh ker IT ni bil takrat še na tem nivoju da bi se dejansko splačalo razmišljati in delovati v tej smeri, prav tako so starci te generacije furali v šole in fakse za vsako ceno ne glede na izid in potem je prišlo ven kup družboslovcev, ki so izgubili leta zaradi faksov in iskanjem posla. Tako je pač bilo, nevem če je še. Rokodelci pa so praktično zaposljivi povsod z veliko boljšimi plačami. SDK je bil ukinjen z namenom, da se je lahko začelo krasti na veliko.

Dr. Rado Pezdir je enkrat rekel, da se je tranzicijski kapital izčrpal takrat po 2008, da je "rešil" kar je lahko. Za veliko ceno (neprihod Trojke). Moraš vedeti, da so najbogatejši sedaj bistveno močnejši, kot kakšen zadnji ostanek tajkunskega kapitala, npr sredstva, ki kapljajo v Slovenijo pri določenih nakupih preko sklada York (za tega se obstaja 100% sum, da sicer legit ameriški hedge sklad upravlja sporna slovenska sredstva).

Tisti, ki dražijo niso neki tranzicijci ampak pač ljudje, ki so se bodisi okrepili po 2008, bodisi so čisto legitimno izkoristili padec assetov leta 2008 in se okrepili že na svojo močno nineties pozicijo, bodisi so se okrepili ljudje, ki so profitirali od rasti 2012-2020. Tu imaš S.P.-jevce, obrtnike, podjetnike, uspešne karieriste, uspešne IT-jevce iz foruma Slo-Tech, ki so uspeli preko sistema normirancev itd.

Od kripta pa je pač uspešno zgemblal Merlak, pa Finance so enkrat rekle, da verjetno jih je še nekaj, ki bi lahko prišli na lestvico. Ampak kripto je pač roller-coaster v katerega je lahko vložil vsak (sam nisem). Ne bi pa rekel, da so sedaj za vse krivi presveta trojica, kriptaši+dohtarji+pravniki.

Ma vse je povezano. Transicijski kapital, enormne mahinacije županov pri kupčkanju nepremičnin (kupovanje in prodajanje parce)...Kripto kapital ni tako zanemarljiv kot si misliš. Ni samo merlak, imaš še lastnike ICN ja, Trac-a posameznike tu na forumu ki so obogateli...hell saj pa modela gradita stolpnici na Parmovi (to je bil vse neobdavčen kapital).

Romuni pa Poljaki so se dobro pobrali, čeprav Poljaki so dosti manj razprodali svojo industrijo in podjetja kot Romuni.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

Mato989 je izjavil:

Jaz sem zadovoljen z mojim potekom, sploh ne tarnam ampak DEBATIRAM, nekaj kar tebi ne gre v glavo kot kaže... dejstvo ostaja da je JS/JU NEPRODUKTIVNA in PREVELIKA za profit ki ga dela...

Ni problem debatiranje, problem pa je, ce debatiranje v bistvu deluje kot da bolj z zalitvami in nekimi osamljenimi primeri dajes v nic cel JS. Pri tebi vidim debatiranje samo, ko kaj poizkusis sam na svoji kozi, v teh primerih si morda odprt za kaj drugega. Do takrat pa bentis s caps lockom eno in isto.

TheBlueOne je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ni problem debatiranje, problem pa je, ce debatiranje v bistvu deluje kot da bolj z zalitvami in nekimi osamljenimi primeri dajes v nic cel JS. Pri tebi vidim debatiranje samo, ko kaj poizkusis sam na svoji kozi, v teh primerih si morda odprt za kaj drugega. Do takrat pa bentis s caps lockom eno in isto.

Dajanje v nič cel JS se mi lahko takoj ovrže ko merljivo nekdo dokaže da so oni za plačo 2.500 BRUTO vbsak mesec X časa prinesli v državno blagajno 2.500 bruto krat X mesecev + vsaj 15% profita... torej da so neto vplačnik oz. da je zaradi njihovega dela državni proračun v plusu...

Namreč v privat firmi če oseba ne dela plusa jo ne tolerirajo 20 let... razen v ekstremnih primerih VIP ipd...

Pustva zdaj tu tiste službe katere so neposredni servis prebivalstvu kot so tiste gospe ki na okenci dajejo ven osebne pa pasuše... pa pustiva zdaj medicinske sestre... govorim o službah katerih povprečen državljan NE VIDI, torej nima z njimi interakcije oni so pa zadolženi za neke delovne naloge ki bi morale rezultirat v blaginji za državo ali napredku... to pa mora bit merljivo, če ni je treba odpustit ali znižat plačo nadrejenim, če je pa odpustit ali znižat plačo tistim ki ne dosegajo teh učinkov...

Ampak tu je težava JU/JS... ni MERLJIVOSTI... vsi jamrajo kako fejst delajo ko pa hočem videt UČINEK ga pa ni... za mene je pa učinek v € ali pa v zdravju prebivalcev ipd...

Eh saj ni samo problem da ni merljivosti, problem je veliko večji ker imamo recimo 212 občin in ne samo da imamo 212 županov tu je še kup drugih oseb, ki cuzajo državo:

Slovenske občine so medsebojno precej raznolike. Združujejo približno šest tisoč naselij, od katerih je vsako
stoto brez prebivalcev
. V 212 slovenskih občinah jih je več kot polovica s pet tisoč prebivalci ali manj, v njih pa prebiva le šestina slovenskega prebivalstva, medtem ko samo v dveh mestnih občinah, Ljubljani in Mariboru, prebiva skoraj petina vseh državljanov Republike Slovenije. Dve najmanjši občini imata le po nekaj sto prebivalcev. V dvanajstih mestnih občinah skupno prebiva več kot tretjina prebivalcev države. Vsaka tretja občina meji na državno mejo z eno od štirih sosednjih držav.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Mato989 je izjavil:

Dajanje v nič cel JS se mi lahko takoj ovrže ko merljivo nekdo dokaže da so oni za plačo 2.500 BRUTO vbsak mesec X časa prinesli v državno blagajno 2.500 bruto krat X mesecev + vsaj 15% profita... torej da so neto vplačnik oz. da je zaradi njihovega dela državni proračun v plusu...

Ne more, ker ni merljivo na tak nacin. Kako pa meris v podjetjih? Po tvoji logiki ne potrebujes vecine suporta, ki nima direktnega vpliva na izdelek. V bistu lahko reces, da si potem placo zasluzijo samo investitorji in prodajniki.

JS je goli strosek ampak osnova na kateri delajo podjetja. Pravna ureditev, drzavna ureditev itn. so za gospodarstvo morda najbolj vazni, zato pa je gospodarstvo najmocnejse tam, kjer stima drzava. Mimogrede je skoraj pravilo, da z gospodarsko mocjo stroski v JS rastejo, ker se pricakovanja gospodarstva povecujejo. Boljsa infrastruktura, hitrejsi postopki, boljsa pravna varnost, boljse zdravstvo, boljse povezave s svetom, boljse pogodbe itn. Cene praviloma rastejo skoraj eksponentno.

Oprosti, ampak da ne razumes, da vse nima direktnega profita je miloreceno zalostno. Sploh ker si sam "nepomemben" kolescek v nekem mehanizmu, ki pa je tako razocaran nad situacijo, da odpira teme kako ni fer, da take kot si nihce ne ceni.

Takoj, ko bos pa sam v neki JS poziciji pa bos obrnil plosco in vsem razlagal kako vazna je recimo infrastruktura in kaj vse je mozno zaradi vasega trdega dela, kako so vsi podlacani, kako bi nujno potrebovali strokovnjake ... Potem pa bo prisel Mato2 in se bosta cotala, ker bo on terjal, da mu das 15% profit na placo.

Zgodovina sprememb…

Oprosti, ampak da ne razumes, da vse nima direktnega profita je miloreceno zalostno. Sploh ker si sam "nepomemben" kolescek v nekem mehanizmu, ki pa je tako razocaran nad situacijo, da odpira teme kako ni fer, da take kot si nihce ne ceni.

Ampak glej, kako se lahko Romunija tako hitro prilagodi in reče recimo Michelinu, kul odprite drugo fabriko in zaposlite dodatnih 1000 ljudi, mi damo zemljo, dobre pogoje ITD. Slovenija pa paca z nekimi prostorskimi akti in drugimi birokratskimi jajci in direktno bremza investicije z dodano vrednostnjo. Samo Michelin ima 3600 zaposlenih v RO. Med 600 - 700 je pisarniških delavcev.
#OstaniDoma
#StaiAcasa
#SpikajmoSEvsi

Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne more, ker ni merljivo na tak nacin. Kako pa meris v podjetjih? Po tvoji logiki ne potrebujes vecine suporta, ki nima direktnega vpliva na izdelek. V bistu lahko reces, da si potem placo zasluzijo samo investitorji in prodajniki.

JS je goli strosek ampak osnova na kateri delajo podjetja. Pravna ureditev, drzavna ureditev itn. so za gospodarstvo morda najbolj vazni, zato pa je gospodarstvo najmocnejse tam, kjer stima drzava. Mimogrede je skoraj pravilo, da z gospodarsko mocjo stroski v JS rastejo, ker se pricakovanja gospodarstva povecujejo. Boljsa infrastruktura, hitrejsi postopki, boljsa pravna varnost, boljse zdravstvo, boljse povezave s svetom, boljse pogodbe itn. Cene praviloma rastejo skoraj eksponentno.

Takoj, ko bos pa sam v neki JS poziciji pa bos obrnil plosco in vsem razlagal kako vazna je recimo infrastruktura in kaj vse je mozno zaradi vasega trdega dela, kako so vsi podlacani, kako bi nujno potrebovali strokovnjake ... Potem pa bo prisel Mato2 in se bosta cotala, ker bo on terjal, da mu das 15% profit na placo.

Vidiš spet obračaš tja ko ni treba...

Ti meni razloži kako bo Pahor koristen da ga zaposlimo zdaj nekje na državne stroške vseh ljudi... to mene zanima... takih specifičnih odsluženih kadrov je preveč, učinka kot veš pa ni... in tudi servis državi niso...

Vprašaj se kaj bo bolje če Pahorja zaposlimo nekam jutri za podjetja... bo ali ne bo? Kot trdiš ti... Za Slovenijo bi bilo najbolj koristno da se Pahor zaposli in gre delat v fabriko...

Meni je jasno da one referentka ki je tam da izdaja pasuše in IDje je SERVIS LJUDEM... to je razumljivo... ona dela nekaj kar LJUDJE RABIMO... ampak ali res LJUDJE RABIMO vsakega ki je zaposlen v JS?

In ne, nikakor ne trdim da ne rabimo nič ali večine supporta, nenazadnje sem support tudi sam... trdim da support v privat sektorju je drugo, tam ga ne plačamo VSI davkoplačevalci PRISILNO... support v JU in JS pa je tam na stroške cele države in vseh ljudi... tam bi pa morali biti bistveno bolj skrbni koga in kaj sploh rabimo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()
««
47 / 91
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28249198 (17022) Malidelničar
»

Pomanjkanje kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Problemi človeštva
43075026 (56306) sbawe64
»

Razmere tako hude, da jemljejo vse ki želijo delat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10430156 (25522) Mato989
»

World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
22167124 (53254) bbf

Več podobnih tem