» »

"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh

"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh

Temo vidijo: vsi
««
16 / 91
»»

Mato989 ::

CiClon je izjavil:

Eni res sanjate na polno... zadnji podatek za april 2022 je 918k delovno aktivnih. Kdaj smo imeli tako visoko cifro? Najnižja točka je bila med krizo na 780k.

Torej skor 140k več zaposlenih imamo danes kot tam leta 2010/2011 verjetno...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

CiClon ::

Invictus je izjavil:

Ko so zaposlili cel kup korona preverjevalcev.

Tega zdaj ni več...

A že poleti 2021 so bili korona preverjalci, ko smo prišli čez 900k. lol kako nabijanje

Valvoline ::

Ozji javni sektor se je v treh letih povecal za 20.000 lenuhov. Kje so se drzavni monopoli ter nevladni kolesarji. V 10ih letih najmanj 100.000 novih krvosesov tako ali drugace prisesano na proracun. Zato ni kadrov. Danes je zagotovo teh barab ze vec kot 300.000 pa se vsak mesec stevilka se pumpa, svobodnjaki bodo spet nafilal se 20.000

Zgodovina sprememb…

Malidelničar ::

Mato989 je izjavil:

CiClon je izjavil:

Eni res sanjate na polno... zadnji podatek za april 2022 je 918k delovno aktivnih. Kdaj smo imeli tako visoko cifro? Najnižja točka je bila med krizo na 780k.

Torej skor 140k več zaposlenih imamo danes kot tam leta 2010/2011 verjetno...

Veliko tega je s strani (verjetno začasnih) priseljencev.
Vprašanje, kako bi se lahko reaktiviralo del nezaposlenih, ker jih je veliko starejših, nezaposljivih. Smo praktično na optimumu.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Evo nov članek jamračev, sicer ugledne firme...

https://novice.svet24.si/clanek/novice/...

Zasavje je dolgo časa veljalo za zapostavljeno območje z najvišjo brezposelnostjo v državi. Kako je z delovno silo danes?

V Trbovljah je rudarska industrija nekoč zaposlovala 900 ljudi, v termoelektrarni je delalo okoli sto, 150 ljudi, v cementarni več kot sto, strojna tovarna pa je imela včasih tudi tisoč zaposlenih. V teh letih je službo izgubilo nekaj tisoč ljudi.

Danes smo ponovno v položaju, ko se borimo za kader, saj ga tudi tukaj ni. Veliko ljudi se vozi v Ljubljano ali druge kraje. V letih, ko tu ni bilo delovnih mest, so domačini iskali službe drugje, danes pa niso več pripravljeni priti delat nazaj v Trbovlje. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da smo ponujali za 300 evrov višjo plačo nekomu, ki se vozi v Ljubljano, pa ni imel interesa priti sem.

Hja, kot kaže ste ponudili premalo???? Bi pa dali še 50 dni dopusta ipd... bo treba privabit kader.

Dokler bo naša država s plačevanjem potnih stroškov spodbujala prevoz in se bodo ljudje vozili po cestah, bo tako. Delavcem plačujemo, da se vozijo v službo. To poznamo le v Sloveniji. S tem spodbujamo, da se ljudje daleč prevažajo, da imamo gnečo na cesti in onesnažujemo. Ne vem, zakaj delamo tako, saj to nima prav nobenega smisla.

Naš interes je zaposlovati lokalno prebivalstvo, ki tako nima daleč do službe, prihaja pa iz enakega kulturnega okolja, vendar na drugi strani ni zanimanja. Na primer, danes imamo v proizvodnji skoraj polovico tujcev. Nekaj takšnih, ki so prav zato prišli k nam, in nekaj takšnih, ki so bili že prej v Sloveniji in so delali pri drugih podjetjih.

No tu se z gospodom dejansko strinjam... neumno je plačevat potne sploh neobdavčeno zato bi tudi jaz nadomestilo za prevoz enostavno ukinil in dvignil minimalca za dodatnih 100 bruto drugo se pa naj dogovorijo...

Vsi mladi slovenski fantje in tudi punce gredo po srednji šoli študirat, mi pa na primer potrebujemo vsaj strojnega tehnika. Že nekaj let nismo dobili nobenega neposredno iz srednje šole. V srednjo šolo je v letnik vpisanih 15 dijakov, izmed teh jih je bilo pri nas na praksi pet. Ko smo imeli na koncu pogovor z njimi, so vsi povedali, da bodo šli študirat.

To je pa naslednja težava ki jo gospod spet pravilno izpostavi... vsi gredo študirat pol pa valda nočejo delat kot tehniki itd... ampak v pisarnah ipd... Ne vem v katerih državah študira tako visok procent ljudi kot v SLO... sem že davno povedal ukinit brezplačen študij in uredit štipendijsko shemo za najboljše ostali pa na šiht kjer jih rabimo. Če od 5 tehnikov gre 5 študirat je to pač nekaj narobe... mi potrebujemo navadne tehnike ki začnejo delat in se izobrazijo na delovnem mestu z praktičnimi znanji, tu je naš problem.

Tudi mi trenutno čakamo dva delavca iz Bangladeša, a so postopki dolgi. S pridobitvijo delovnega dovoljenja se ukvarjamo več kot pol leta.

In gospod spet zabluzi, zdaj se ukvarjajo z bangladeševima delavcema, bog ve koliko so plačali pa še čakajo forever, namesto tega bi namesto 300 več ponudili 600 več pa bi morda koga dobili... šparali bomo pa naj stane kolikor hoče, vidite v takih primerih bi jaz zavrnil dovoljenja za delo razen če dajo nadpovprečno plačo po SURS...

Na zavodu za zaposlovanje za delo v klicnem centru pogosto zahtevajo celo sedmo stopnjo izobrazbe.

Ker drugih ni. Kaj hočem povedati? Ko sem se pogovarjal s podjetniki in drugimi ljudmi v Avstriji in Švici, sem ugotovil, da tam ne študira toliko ljudi. Več ljudi gre v proizvodnjo. Poznajo sistem vajeništva, tako lahko mladi, ki bi radi hitro prišli do denarja, po pol leta šolanja že delajo v podjetju. Dejansko začnejo služiti že prvo leto. Po treh letih pa imajo že plačo in se kvalificirajo prek dela, medtem ko se pri nas študira do 25. leta.

Dobiš inženirja in ga vprašaš, kaj je do zdaj počel, in odgovor je: nič, malo sem po trgovinah zalagal police. Rečeš mu: zdaj moraš iti pa v proizvodnjo, a je njegov odgovor ne, saj ni študiral, da bi delal v proizvodnji. Takšnih primerov je bilo kaj nekaj.

Gospod je spet zadel težavo v nulo... oseba pride s 24/25 na trg delovne sile kot UNI DIPL nekaj in potem je njegov max domet izkušenj zlaganje na polico ali kelnarjenje ali nekaj ur fizičarjenja, ampak gospod ker je UNI DIPL bo večinoma imel težavo če mu kdo reče da mora zdaj spokat za 2-3 leta v proizvodnjo da bo potem kvalificiran kader, on bi takoj pisarno... tu nam zelo manjka...

Tisti, ki so danes prijavljeni na zavodu za zaposlovanje, so nezaposljivi. Dogaja se, da podjetja že kradejo kadre drug drugemu. Delavec mam je povedal, da so ga poklicali iz konkurenčnega podjetja in mu ponudili zaposlitev. Na moje vprašanje, koliko so mu ponudili, pa je bil odgovor: kolikor hočem.

Bullshit, pol upam da je delavec odšel in rekel 1 mil na mesec... =)

Mato989 - dejansko po mojem mnenju je težava preveč napačno visokoizobraženega kadra, ki ne vstopi na trg delovne sile, ampak je na podpori države kot študent in to do relativno pozne starosti tam do 30-ga če ne še več. Seveda delno se je to izkoriščalo na trgu delovne sile kot korekcija nefleksibilne delovne zakonodaje s pristankom vseh (delodajalcev, sindikatov, študentarije, vodstva univerze) in trajalo je dolgo in vsi so v tem uživali in se lepo imeli. Navsezadnje je zadevo uvedel pokojni Drnovšek tam enega 1994-ga leta. Ampak zadeva ni več 'feasible' in z ukinitvijo tega verjetno sledi tudi racionalizaicja visokošolskega sistema ter sprememba pogojev in možnosti vpisa ter teka kdo in kaj lahko sploh študira. My 2 cents.

Ko bo placa SS tehnika >= placa magistra se bo mogoce kaj spremenilo, do takrat pa dream on. Sele prihaja tapravo pomankanje kadrov, se jokali se bodo kaj se je zgodilo.

Zgodovina sprememb…

Malidelničar je izjavil:

Mato989 - dejansko po mojem mnenju je težava preveč napačno visokoizobraženega kadra, ki ne vstopi na trg delovne sile, ampak je na podpori države kot študent in to do relativno pozne starosti tam do 30-ga če ne še več. Seveda delno se je to izkoriščalo na trgu delovne sile kot korekcija nefleksibilne delovne zakonodaje s pristankom vseh (delodajalcev, sindikatov, študentarije, vodstva univerze) in trajalo je dolgo in vsi so v tem uživali in se lepo imeli. Navsezadnje je zadevo uvedel pokojni Drnovšek tam enega 1994-ga leta. Ampak zadeva ni več 'feasible' in z ukinitvijo tega verjetno sledi tudi racionalizaicja visokošolskega sistema ter sprememba pogojev in možnosti vpisa ter teka kdo in kaj lahko sploh študira. My 2 cents.

Problem je ker EU/slo javno podpira suznjelastnistvo ter uvazanje dumping delovne sile iz 3 drzav. Posledica tega bo bumerang vedno manj in manj zanimanja domacih za delo v gospodarstvu. Ce bi se meje zaprle ter dumping zakonsko prepovedal bi un *gospod* zgoraj ze zdavnej ponudil kakega tisocaka do dva vec namest da bi sanjal bangladeskih suznjev.

Zgodovina sprememb…

Valvoline je izjavil:

Ko bo placa SS tehnika >= placa magistra se bo mogoce kaj spremenilo, do takrat pa dream on. Sele prihaja tapravo pomankanje kadrov, se jokali se bodo kaj se je zgodilo.

Že sedaj počasi je, t.j. višja od družboslovnih magistrov. Ampak, če bodo manipulirali z minimalcem bodo sesuli na novo vzpostavljena razmerja.

Sparkxl ::

Kaj vam res ne potegne zakaj toliko mladih hoče it študirat? To je enostavno beg pred revščino, ki jo dobiš s srednje šolsko izobrazbo. Ali ve kdo mogoče za kaki poklic v sloveniji, ki nosi nek spodoben denar, s katerim komot preguraš mesec? Kuhar mogoče, potem pa se ustavi

Sparkxl je izjavil:

Kaj vam res ne potegne zakaj toliko mladih hoče it študirat? To je enostavno beg pred revščino, ki jo dobiš s srednje šolsko izobrazbo. Ali ve kdo mogoče za kaki poklic v sloveniji, ki nosi nek spodoben denar, s katerim komot preguraš mesec? Kuhar mogoče, potem pa se ustavi

Sori, popolnoma napačno razmišljanje, ki nas je pripeljalo v to situacijo:
1. Srednješolska (ali poklicna) izobrazba ima dejansko večjo finančno varnost: prej zančeš služiti denar (in finančno v tem smislu ne izgubiš ključnega obdobja med dvajsetim in tridesetim letom), rast storitvenega sektorja (poleg pomanjkanja sposobnih tehničnih kadrov) pa takšnim poklicem daje konkretne finančne benefite s katerimi lahko zelo zelo solidno, nadpovprečno "preguraš" mesec
2. Naval na predvsem družboslovne študije v devetdesetih, kar je trajalo do pred cca. 3 let nazaj in s katerim je država manjšala brezposelnost mladih, je povzročil popolno degradacijo številnih diplom, ki na trgu niso vredne nič, oz. bistveno manj kot 20-30 let nazaj. Jezikoslovec, ekonomist, psiholog itd. je bil 30 let nazaj za SLO razmere srednji razred, solidna služba, ugled, višja plača, benefiti itd. Danes so plače manjše ne samo od uni. dipl. inženirskega kadra, temveč že od kar nekaj poklicnih profilov. Finančno nekateri uspejo, ampak redki, pri enih poklicih mogoče malce bolj (ekonomisti), pri drugih manj (jezikoslovci), pri tretjih praktično nemogoče (družboslovci).
3. "Brezplačno" javno šolstvo (ki to ni) je pri nas zameglilo situacijo in spodbujalo presežni vpis na fakultete. V primeru šolnin, bi mladi obtičali z kreditom za vračilo šolnine, ter diplomo/papirjem ki jim ne bi garantiral dovoljšnjega dohodka. Še posebej iz časovnega vidika: potrebno je narediti preračun koliko ekstra plačila nad minimalcem skupaj z trajektorijo poviševanja neto plače, ti neka diploma prinese glede na oportunitetno izgubo dohodka, ker se odpoveš bistveno zgodnejši zaposlitvi. V Sloveniji se kalkulacija večinoma ne izide, kar je lepo vidno na primeru varčevanja za nepremičnine.
4. Nepremičninska problematika v Sloveniji je bistveno poslabšana ravno iz prepoznega odraščanja mladih, formacije družin, kar vse izvira iz vlečenja študentskega socialnega statusa. Ne pozabimo, da je zadeva v devetdesetih bila še bistveno slabša, saj smo takrat imeli ohlapna pravila glede ponavljanja fakultete, ponovnega vpisa itd. Iz takrat ivira ogromno (sedaj ne več tako zelo mladih) mladih, ki so "študirali" praktično skoraj 20 let (od 19. do 39. leta). Obenem v povprečju tudi reden študent, ki pa je falil faks (beri: vpisal brezvezen družboslovni faks, ki se finančno ne povrne) izgubil 10 let konkretnega finančnega dohodka (med 20. in 30. letom) kar mu onemogoči doseči cilj konkretnega pologa za nepremičnino. Potem imamo mlade stare krepko nad 30 let, z 10-20k EUR prihrankov, ki logično padejo iz vseh kalkulacij ob gibanju cen nepremičnin (opomb: takšni verjetno niso mogli izkoristiti niti nepremičninskega padca 2009-2014).

Sparkxl je izjavil:

Studira se ker folk noce delat, ne zaradi plac. Vsi bi pogrevali foteljcke v klimatiziranih pisarnah. Zato se bo enkrat treba odlocit ali se bo v eu/slo dejansko neki delalo ter zaprlo meje za dumping kader, posledicno placa kv kadra 2-5x visja kot placa druzbi nekoristnega magistra, ali se javno pove da se uvaja suznjelastnistvo ter ves domac folk usmeri v neproduktivne dejavnosti ker je osnovni potek dela cohanje genitalij med delovnim casom. Casa za odlocitev zmankuje oz je ze zdavnaj mimo.

Zgodovina sprememb…

Vetrpiha ::

Mato989 je izjavil:

To je pa naslednja težava ki jo gospod spet pravilno izpostavi... vsi gredo študirat pol pa valda nočejo delat kot tehniki itd... ampak v pisarnah ipd... Ne vem v katerih državah študira tako visok procent ljudi kot v SLO... sem že davno povedal ukinit brezplačen študij in uredit štipendijsko shemo za najboljše ostali pa na šiht kjer jih rabimo. Če od 5 tehnikov gre 5 študirat je to pač nekaj narobe... mi potrebujemo navadne tehnike ki začnejo delat in se izobrazijo na delovnem mestu z praktičnimi znanji, tu je naš problem.

Vau, ti si pa ta prav kapitalfašist

jah, če boste tem srednješolcem ponudili enoizmensko delo za čuka 800 bruto, bo tudi z veseljem ostal v službi in ne bo šel študirat.

ZveeZ ::

Vetrpiha je izjavil:

Mato989 je izjavil:

jah, če boste tem srednješolcem ponudili enoizmensko delo za čuka 800 bruto, bo tudi z veseljem ostal v službi in ne bo šel študirat.

Kot da povprecni magister dela enoizmensko delo za "cuka 800".
Tudi sam se strinjam, da je prevec diplomiranega kadra. Posledicno jih veliko opravlja delo za minimalca, za katerega ni potrebne nobene posebne izobrazbe.
Torej, ce imamo prevec diplomiranih druzboslovcev, zakaj drzava se vedno financira tak studij? Zakaj ne financira zgolj tiste smeri, kjer krvavo potrebujejo kvalificiran kader?
Po drugi strani pa bi se delodajalci lahko bolje pripravili na manjko delavcev in srednjesolcem ponudili stipendije v visini minimalne place. Med solskimi pocitnicami jim ponudijo studentsko delo, da jih pocasi uvedejo v proces dela, ter po koncanem solanju jih zaposlijo. V kolikor ima delavec potencial, mu ob delu placajo se studij.
Tako si jaz predstavljam novacenje mladega kadra. Je pa res, da so suznji cenejsi.

Sparkxl je izjavil:

To je veljalo 10-15 let nazaj ja...

Če greš danes v srednjo šolo in končaš električarsko in si dober, boš imel višjo plačo kot če nekdo konča UNI DIPL filozofije in dela v mekiču ker ni šihta za 145tega filozofa...

No moj kolega je električar, srednja šola, dela v Avstriji, ima plačo 3.000 EUR na mesec, po 10 letih delovne dobe zdaj je star 29 let... pa mi pokaži kr tako vsakega UNI DIPL ki služi 3k na mesec samo zato ker je UNI DIPL.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Za elektricarja v AT/DE bo kmalu vse pod 25e na uro neto smesna ponudba. V slo pa zaspani fevdalci se vedno upajo da bojo dobil butalce za 7-8e na uro.

ZveeZ je izjavil:

Vetrpiha je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Kot da povprecni magister dela enoizmensko delo za "cuka 800".
Tudi sam se strinjam, da je prevec diplomiranega kadra. Posledicno jih veliko opravlja delo za minimalca, za katerega ni potrebne nobene posebne izobrazbe.
Torej, ce imamo prevec diplomiranih druzboslovcev, zakaj drzava se vedno financira tak studij? Zakaj ne financira zgolj tiste smeri, kjer krvavo potrebujejo kvalificiran kader?
Po drugi strani pa bi se delodajalci lahko bolje pripravili na manjko delavcev in srednjesolcem ponudili stipendije v visini minimalne place. Med solskimi pocitnicami jim ponudijo studentsko delo, da jih pocasi uvedejo v proces dela, ter po koncanem solanju jih zaposlijo. V kolikor ima delavec potencial, mu ob delu placajo se studij.
Tako si jaz predstavljam novacenje mladega kadra. Je pa res, da so suznji cenejsi.

Težava je tudi v tem ker so delodajalci RIGIDNI do amena in naprej... recimo spomnim se kako nujno so potrebovali varilce... pa vodovodarje, še zdaj jih, pa sem klical enega tipa ki je bil vodovodar, da pridem delat k njem, pri 26tih, pod pogoji da me izuči (prvih 6 mesecev sem pripravljen delat za minimalca) potem pa imam najmanj povprečno bruto SLO plačo + max regres in max malico... pa mu ni bilo v interesu, a jamral je 2 leti da nima kadra, ja jebiga, nič ne naredi da bi ga izučil kako mu naj pomagamo?

Potem so iskali PLC programerje me je tip hodil na šiht žicat naj pridem k njemu me bo izučil, sem rekel ja, samo prve 3 mesece minimalca, ok, samo pol mi je pa ponujal 10 NETO v Nemčiji, sem rekel odpade, vsaj 15 EUR... drugače se mi ne splača izobraževat in jebat z terenskim delom... jah pol ga že ne rabijo tako NUJNO NUJNO...

Glede na stanje na trgu, pomankanje tehnicnega kadra bi morala placa v slo za KV kader se dvignat za najmanj 100-200% da bi poklicni tehnik sluzil vec kot 95% dimplomiranih mesalcev lufta, kar pa se zaenkrat se ne dogaja.

Mato989 je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Če greš danes v srednjo šolo in končaš električarsko in si dober, boš imel višjo plačo kot če nekdo konča UNI DIPL filozofije in dela v mekiču ker ni šihta za 145tega filozofa...

No moj kolega je električar, srednja šola, dela v Avstriji, ima plačo 3.000 EUR na mesec, po 10 letih delovne dobe zdaj je star 29 let... pa mi pokaži kr tako vsakega UNI DIPL ki služi 3k na mesec samo zato ker je UNI DIPL.

Koga točno zanima kaj dela tvoj kolega v avstriji? Govora je o mladih v sloveniji. In mladi štromar v sloveniji ne bo niti v sanjah dobil jurja neto, pa če se po trepalnicah meče.
3k bruto? Mogoče. Neto? Malo morgen...so pa to standardne zgodbe ki jih prodajajo gastarbajterji.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Sparkxl ()

Sparkxl je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Koga točno zanima kaj dela tvoj kolega v avstriji? Govora je o mladih v sloveniji. In mladi štromar v sloveniji ne bo niti v sanjah dobil jurja neto, pa če se po trepalnicah meče.
3k bruto? Mogoče. Neto? Malo morgen...so pa to standardne zgodbe ki jih prodajajo gastarbajterji.

Saj mladi diplomirani filozof tudi v mekiču ne bo dobil 1.000 NETO, pa še izgubil bo za razliko od štromarja dodatnih X let študija ko bi lahko že nabiral izkušnje in delovno dobo... in tu je pri nas težava, večina folka pride prepozno na trg dela in zato imamo potem nadaljnje težacve ko bi pri 30tih radi svoj flet ki ga ne morjo kupit, ker imajo komaj 1-3 leta delovne dobe ,če sploh...

Ja to je res, realnost vdari po končanem faksu. Ne spremeni pa to dejstva, študirat gredo ker imajo upanje na kaj boljšega

karafeka ::

Kakšen način je najlažji in najhitrejši, da se priučiš za štromarja? Recimo da si ekonomist po izobrazbi, in bi se rad prestavil v štromarijo ( glede na vedno več sončnih elektrarn, ev avtov itd itd), nimaš pa nobenih izkušenj in niti ne veš kaj točno obsega štromarija.

kriptobog ::

karafeka je izjavil:

Kakšen način je najlažji in najhitrejši, da se priučiš za štromarja? Recimo da si ekonomist po izobrazbi, in bi se rad prestavil v štromarijo ( glede na vedno več sončnih elektrarn, ev avtov itd itd), nimaš pa nobenih izkušenj in niti ne veš kaj točno obsega štromarija.

Najdeš štromarja, ki te bo prenašal in učil med delom.

TheBlueOne ::

karafeka je izjavil:

Kaj takega?

https://www.siclj.si/usposabljanja-in-t...

Je pa odvisno kaj bi pocel. Zaposli te lahko kdo brez problema, svojega podjetja pa verjetno ne mores kartako imeti. Ce bi rad prodajal solarke si kot ekonomist vreden vec, ce znas pripeljati biznis. Bolj potrebujes partnerja stromarja, delata lahko skupaj. Niti ni redka kombinacija.

Sam obseg pa je, ce gres v detajl, zelo velik.

karafeka je izjavil:

Stromarske place v slo so glede na opravljeno delo, teren, tveganje itn prava mizerija, skupaj z gradbenistvom realno najbolj podcenjen poklic.

Zgodovina sprememb…

Mato989, Sparkxl, Valvoline: Slovenija samo z zamikom in lastnimi specifikami prihaja v trend, ki je razviden celo v največjih ter najnaprednejših gospodarstvih (v ZDA zelo očitno).

Lahko pa kot uni. dipl. družboslovec dodam osebni pogled na zadevo:
Zlata leta za družboslovno kariero so bila 1991-2000 ko se je res dalo narediti middle-class življenjski standard (glede na takratne razmere), za nekatere je to trajalo še do velike krize 2008. Ampak devetdeseta so bila zlata in verjamem takratnim osebnim zgodbam številnih o 'tetah in stricih, ki imajo dober job na občini/ministrstvu/v državni upravi/na agenciji. To so bile takrat neto plače s kupno močjo kot jo ima danes (ok, recimo decembra 2019 pred covid krizo in inflacijo) 1.500 EUR neto in za devetdeseta je bila takšna plača v takratnih tolarjih TOP, to si bil avtomatsko srednji razred z vsemi benefiti. Ljudje, ki jim je to uspelo so takrat imeli kapital za obračati stanovanja (to smo obdelali v eni drugi, temi), takrat se je gradilo premoženje, sorodstvo je to opazilo. Nič čudnega, da so mladi to videli in logično razmislili: "Jaz bom tudi kot moja teta, grem na FDV/pravno/ekonomsko in bom imel že v štartu 2-kratnik minimalca neto." Ti časi so bili 'THE low point' za uni dipl inženirje (takrat so imeli po prevzemu evra uni. dipl. inženirji 650 EUR neto plače), obrtnike se je zajebavalo ("haha glej ga luzer s poklicno, ki rihta el. napeljavo/vodovodno, tip je debil"), kmete se je podjebavalo (iz tistih časov je slabšalen izraz, da je nekdo 'kmet').

Zel pomembno: Velik faktor v Sloveniji je bil informacijski mrk!. Če bi bili spletni forumi prej dostopni, bi se sam odločil drugače. Imate pa še sedaj stare poste na forumih izpred 20 let, kjer so se že pojavljale sramežljive teme o težavah družboslovnih diplomantov glede služb. Cca. tretjina jih je že imela hude težave, ostali so nekako promovirali logiko "Lahko se uspe/Poznam ljudi ki so uspeli/Sledi temu kar te zanima, boš že nekaj". Vprašanje: zanimivo, da je toliko medijem bilo v interesu, da se ta informacijski mrk vzdržuje - povezano z takratno politiko socialnega miru, ki se ga je vzpostavilo z masovnimi vpisi ter študenstkim delom.

Torej, kaj se je zgodilo in kako se je model začel krušiti: Prve znake sem kot mulc opazil v času ko se je pripravljal takratni največji boom v zgodovini Slo do takrat, t.j. 2000-2008 (majhen mrk 2002, ampak potem so sledila leta optimizma do 2008). Sredi teh najbolj optimističnih let, vse gor, plače gor, razvija se, zida, nove firme, višje plače, sem v pogovorih nekje takrat 2004 izvedel za prve uni. dipl. družboslovce, ki se jim je začelo zalomiti. Ampak to je bilo tako 'daleč od oči daleč od srca'. Težko si prišel do teh info, ampak so bile skrivne informacije, da nekaj ne štima: Folk po diplomi ni prišel do službe, morali so vpisati magisterij ali doktorat, relativno slaba plača, prva razočaranja.

Zanimivo, da so mainstream mediji to skrivali na polno. Če se spominjate, so se po letu 2000 zelo zelo sramežljivo odpirala vprašanja o neprimernosti strukture študentov. Občasno je v Sobotni prilogi Dela kdo kaj omenil, mogoče kakšna informativna oddaja. Ampak nobena vlada ne leva, sploh pa ne desna, tega ni upala nasloviti, ker so mediji s kamerami takoj prišli pred Uni. Ljubljana in posneli jezne govore, da se 'avtonomije univerze ne tika', kar torej pomeni, da univerza odreja koliko bo vpisnih mest in vlada oz. minister nimata besede pri tem.

Leto 2008 in nato najhujši recesijski del 2009-2013: Kolaps in pojav masovnega mladinsko-študentskega prekariata. Politika je takrat reševala penziče, mi pa smo dobili izgubljeno generacijo, ki je bila prej masovno zavedena v študij, ki ni bil rentabilen. Sledile so izselitve mladih, nato pa tudi njihova radikalizacija, kje so mediji njihov bes preusmerili v "Sistem" in ne v napačne politike, ki so jih do tega privedle.

Danes se je veliko tega spucalo. Situacija je popolnoma drugačna. Težava pa je ker imamo starejše in kvazi mlade, ki ne razumejo te spremembe in še vedno operirajo na napačnih predpostavkah. Najhujši pa so tisti, ki so krepko čez trideset, nimajo prihrankov, zmanjkuje jim časa za osebni preobrat, ampak mislijo 'Če meni ni uspelo, ker sem vlekel napačne poteze, potem je kriz Sistem in bom zjebal vse.'
Drug del mladih uspeva, ima prihranke. To pomeni clash med mladimi zoomerji, ki so se bolje pozicionirali in vlekli dobre poteze (velik del njih) ter milenijci, ki so v veliki večini slovenska 'Izgubljena generacija' in luzerji. Ta tema pa tudi kaže na zadnje popadke tega clasha.

Po naravni poti se je veliko izboljšalo. Težava je, ker določeni ljudje tega ne vidijo in zavirajo ureditev po naravni, organski poti.

Zgodovina sprememb…

Si za moje pojme kr zadel overall, čeprav v 90tih in do 2006/07 sem bil osebno čisto premlad da bi se za to zavzemal...

Težava je pač overall ta, da smo najbolj izgubljena generacija ravno tisti ki smo prehajali iz osnovne v srednjo šolo tam od oka med 1998 in 2006/07... to so nas na veliko pumpali, to se spomnim, da naj gremo na gimnazije... WTF... tudi starši večinoma. In tu se je zajebalo, takrat je bil na gimnazije velik naval, rezultat je bil to da po 4 letih nisi niko i ništa gimnazijski maturant... Če se mene vpraša bi Gimnazija moral bit 1 oddelek v sklopu Šolskih Centrov po državi kjer bi notri bili samo "elita" v smislu zoisovi štipendisti, nadarjeni itd... več jih ne potrebujemo, ostali naj končajo poklicne, tehnične šole (4 letne!) naredijo v 4. letniku 6 mesecno prakso in nato odpišejo maturo, ter nato še vedno lahko grejo kot nek poklic študirat.

Ker zdaj imamo ogromno težav, ker če kot gimnazijski maturant vpišeš faks in ga ne opraviš, nimaš poklica... pol so pa zrastle kot gobe po dežju te višje strokovne šole ipd... zato da si se vpisal tja in pridobil izpit (tudi sam sem ga)... kakšna potrata časa, ko se na Višji učiš to kar bi se moral učit v 85% na srednjih poklicnih šolah...

Situacija se izboljšuje ja, ampak težava je v izgubljeni generaciji oz. več le teh. Največ izgubljene generacije sestavljajo tisti ki so na trg dela prišli tam med 2006 in 2014/2015... po tistem se je začelo izboljševat.

Kvazi kader z nicvrednimi diplomami je se vedno na boljsem, v treh letnih so na novo nafilal frisnih 20.000+ drzavnih parazitov normalno z ekstra placami za 0 dela. Na drugo stran pa *ultradeficitarnim* kv poklicem kljub navideznem hudem pomankanju se ponuja miloscina 5-10e neto na uro. To je zal butalistanska realnost.

Zgodovina sprememb…

OneYellow ::

Na zgornjem robu tvojega ranga 10 EUR neto na uro je 1600 neto ob 8 urnem delovniku dnevno povrečnih 20 dni na mesec. To ni glih miloščina za SLO razmere.

stara mama ::

Sparkxl je izjavil:

Keramičar.
Ne rabiš veliko investicijo.
Ampak noben noče, kajne?

Zgodovina sprememb…

CiClon ::

Cel kup tistih, ki jih jaz poznam s SŠ izobrazbo, služi bolje od tistih z družboslovnimi faksi. Štromarji, lesarji, obrtniki ala keramičarji itd. Za kuharje se praktično tepejo. ITjevce da sploh ne omenjam.

V veliko predelih Slo je problem tudi demografija. Pri meni, v enem od obrobnih delov države, je število otrok od 0-15 leta cca 50%!! števila otrok 0-15 v 2008. Da ne omenjamo razlike v številu obojih do bumerskih generacij. Normalno da potem kadra manjka.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: CiClon ()

GenZNPC ::

Sparkxl je izjavil:

Dober elektricar/monter v teh cajtih solarnega sranja in elektroavtov sluzi ogromno.
Nevem zakaj se v Slo to se ni razpaslo. Tle iscejo vajence in vajenci dobijo zacetno 2k netto. Mojster elektricar pa kasira 150/uro s.p. pa noben faks al karkoli.
skibidi

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GenZNPC ()

GenZNPC ::

Malidelničar je izjavil:

Mato989, Sparkxl, Valvoline: Slovenija samo z zamikom in lastnimi specifikami prihaja v trend, ki je razviden celo v največjih ter najnaprednejših gospodarstvih (v ZDA zelo očitno).

Lahko pa kot uni. dipl. družboslovec dodam osebni pogled na zadevo:
Zlata leta za družboslovno kariero so bila 1991-2000 ko se je res dalo narediti middle-class življenjski standard (glede na takratne razmere), za nekatere je to trajalo še do velike krize 2008. Ampak devetdeseta so bila zlata in verjamem takratnim osebnim zgodbam številnih o 'tetah in stricih, ki imajo dober job na občini/ministrstvu/v državni upravi/na agenciji. To so bile takrat neto plače s kupno močjo kot jo ima danes (ok, recimo decembra 2019 pred covid krizo in inflacijo) 1.500 EUR neto in za devetdeseta je bila takšna plača v takratnih tolarjih TOP, to si bil avtomatsko srednji razred z vsemi benefiti. Ljudje, ki jim je to uspelo so takrat imeli kapital za obračati stanovanja (to smo obdelali v eni drugi, temi), takrat se je gradilo premoženje, sorodstvo je to opazilo. Nič čudnega, da so mladi to videli in logično razmislili: "Jaz bom tudi kot moja teta, grem na FDV/pravno/ekonomsko in bom imel že v štartu 2-kratnik minimalca neto." Ti časi so bili 'THE low point' za uni dipl inženirje (takrat so imeli po prevzemu evra uni. dipl. inženirji 650 EUR neto plače), obrtnike se je zajebavalo ("haha glej ga luzer s poklicno, ki rihta el. napeljavo/vodovodno, tip je debil"), kmete se je podjebavalo (iz tistih časov je slabšalen izraz, da je nekdo 'kmet').

Zel pomembno: Velik faktor v Sloveniji je bil informacijski mrk!. Če bi bili spletni forumi prej dostopni, bi se sam odločil drugače. Imate pa še sedaj stare poste na forumih izpred 20 let, kjer so se že pojavljale sramežljive teme o težavah družboslovnih diplomantov glede služb. Cca. tretjina jih je že imela hude težave, ostali so nekako promovirali logiko "Lahko se uspe/Poznam ljudi ki so uspeli/Sledi temu kar te zanima, boš že nekaj". Vprašanje: zanimivo, da je toliko medijem bilo v interesu, da se ta informacijski mrk vzdržuje - povezano z takratno politiko socialnega miru, ki se ga je vzpostavilo z masovnimi vpisi ter študenstkim delom.

Torej, kaj se je zgodilo in kako se je model začel krušiti: Prve znake sem kot mulc opazil v času ko se je pripravljal takratni največji boom v zgodovini Slo do takrat, t.j. 2000-2008 (majhen mrk 2002, ampak potem so sledila leta optimizma do 2008). Sredi teh najbolj optimističnih let, vse gor, plače gor, razvija se, zida, nove firme, višje plače, sem v pogovorih nekje takrat 2004 izvedel za prve uni. dipl. družboslovce, ki se jim je začelo zalomiti. Ampak to je bilo tako 'daleč od oči daleč od srca'. Težko si prišel do teh info, ampak so bile skrivne informacije, da nekaj ne štima: Folk po diplomi ni prišel do službe, morali so vpisati magisterij ali doktorat, relativno slaba plača, prva razočaranja.

Zanimivo, da so mainstream mediji to skrivali na polno. Če se spominjate, so se po letu 2000 zelo zelo sramežljivo odpirala vprašanja o neprimernosti strukture študentov. Občasno je v Sobotni prilogi Dela kdo kaj omenil, mogoče kakšna informativna oddaja. Ampak nobena vlada ne leva, sploh pa ne desna, tega ni upala nasloviti, ker so mediji s kamerami takoj prišli pred Uni. Ljubljana in posneli jezne govore, da se 'avtonomije univerze ne tika', kar torej pomeni, da univerza odreja koliko bo vpisnih mest in vlada oz. minister nimata besede pri tem.

Leto 2008 in nato najhujši recesijski del 2009-2013: Kolaps in pojav masovnega mladinsko-študentskega prekariata. Politika je takrat reševala penziče, mi pa smo dobili izgubljeno generacijo, ki je bila prej masovno zavedena v študij, ki ni bil rentabilen. Sledile so izselitve mladih, nato pa tudi njihova radikalizacija, kje so mediji njihov bes preusmerili v "Sistem" in ne v napačne politike, ki so jih do tega privedle.

Danes se je veliko tega spucalo. Situacija je popolnoma drugačna. Težava pa je ker imamo starejše in kvazi mlade, ki ne razumejo te spremembe in še vedno operirajo na napačnih predpostavkah. Najhujši pa so tisti, ki so krepko čez trideset, nimajo prihrankov, zmanjkuje jim časa za osebni preobrat, ampak mislijo 'Če meni ni uspelo, ker sem vlekel napačne poteze, potem je kriz Sistem in bom zjebal vse.'
Drug del mladih uspeva, ima prihranke. To pomeni clash med mladimi zoomerji, ki so se bolje pozicionirali in vlekli dobre poteze (velik del njih) ter milenijci, ki so v veliki večini slovenska 'Izgubljena generacija' in luzerji. Ta tema pa tudi kaže na zadnje popadke tega clasha.

Po naravni poti se je veliko izboljšalo. Težava je, ker določeni ljudje tega ne vidijo in zavirajo ureditev po naravni, organski poti.

Ponavadi je na st samo neko elitno prepucavanje IT peogramerjev, ampak to kar si napisal je summa summarum tocno, ce na se naredi en korak nazaj in pogleda sirse na zadeve.
Razni programerski veleumi tukaj pac ne vidijo dlje od svojega mehurcka.
Kapo dol malidelnicar, je bilo zelo dobro napisano. Zadel si bistvo, kratko in jedrnato.
skibidi

Pat_MaGroin ::

Kadra manjka tudi, ker vsak sposoben je ze davno ugotovil, da se splača delati zase in ne za druge.

Imam znance, ki so avtomehaniki, stromarji in drugi obrtniki in imajo vsi svoje stranke, ker je faktor zasluzka x5 proti redni zaposlitvi.

In danes v svetu interneta in easy oglasevanja je dostop do strank enostaven, zvestobe "obrtniku s 30-letno tradicijo" pa itak ni.

Drage storitve so prisle pa z zamudo.

Spomnim se leta 2000,sem zivel v ZDA pri sorodniku in je imel na vrtu eno smreko. In je poklical gozdarja, da bi mu pozagal smreko. Tip je hotel 7000 USD, kar se je meni takrat zdel nor denar, ampak je rekel sorodnil, take so cene, obrtnikov primanjkuke, zato so dražji kot zdravniki. Na koncu je sorodnik uvozil dva iz Slovenije, placal stroške prevoza in bivanja, obema dal njuno mesečno plačo za 1 dan dela in se vedno je prispraral 50%.

Zgodovina sprememb…

Mimogrede, to se zdej fokusirate samo na moske poklice, kaj pa zenske?

TheBlueOne ::

Jaz bi nehal razmisljati o teh poklicih. Ravno dobil informacije za Avstrijo in kredite. Fiksne obresti so ze okoli 3% in bodo menda kmalu 3%++. Pred tremi leti pa okoli 1% pri taki boninteti. Kjer so vecje kolicine denarja bo trpelo.

Pat_MaGroin je izjavil:

Računovodstvenega kadra primanjkuje na polno... =) To je kr ženski poklic kajne oz. "ženski" kjer moraš bit dosleden in natančen, nekaj kar veliko moških ni pregovorno

Pat_MaGroin je izjavil:

Mogoče je kakšna IT-jevka, da bi napisala njen lastni pogled na zadevo, al' je to 100% moški, decovski forum? 8-)

Vseeno bi napisal moje opažanje iz osebnih izkušenj, kot sem doživljal zadeve:
Čas do krize 2008, torej enih 18 let po osamosvojitvi je bilo na nek način tudi zlato obdobje za mlajše ženske (iz zaposlitveno-plačnega vidika). Sedaj jim je bistveno težje. Zakaj?
Do recimo max 10 let nazaj, ko že vidimo več žensk v tehničnih poklicih (visok vpis žensk na strojni faks tudi IT, Akrapovič je zaposloval varilke itd.) so mlajše ženske v Sloveniji po osamosvojitvi karierno bile razporejene v sledeče skupine: 1) prosveta oz. izobraževanje 2) zdravstvo 3) družboslovje in humanistika. Nekaj malega še poklicno (frizerstvo je imelo boom, pa cvetličarstvo).
Če ostanemo pri takratnih študentkah in mlajših ženskah, ter za namene tega komentarja izpustimo starejše delavke - ki so ene glavnih poraženk zadnjih 30 let (njim Semolič kljub višanju minimalcev ni mogel pomagati, ker je večina njihovih panog - tekstil, usnjarstvo, lesna propadlla) in so dobile tudi veliko medijske pozornosti (objokane delavke so vedno prišle na televizijo, objokane prekarne študentke po letu 2008 pač ne).
Torej, razpisi študijskih mest ter sistem študentskega dela je takrat v osnovi izjemno koristil tudi mladim ženskam:
1) Nasploh hudih kariernih pritiskov še ni bilo in mlade punce so bile v bolj pisarniških službah.
2) DELNA IZJEMA (!) so bile že takrat zdravnice in medicinske sestre toda FIDES je nekako poskrbel, da je stres in napor odtehtala plača (težav s plačami medicinskih sester v devetdesetih še ni bilo, poleg tega zdravstvo ni bilo še v takšnem crashu glede vseh t.i. količnikov z bolniki, pomanjkanja kadra še ni bilo)
3) Prva zmaga za mlade ženske je bil Branimir Štrukelj, ki bi ga slovenske ženske morale razglasiti za svetnika (npr. sv. Štrukelj, zavetnik učiteljic in vzgojiteljic, goduje vsako leto na dan stavke). Štrukelj je pod Drnovškom izpogajal IZJEMNE plače ter plačna napredovanja za ves vrtčevski, osnovnošolski ter srednješolski izobraževalni kader, kjer so bila večina zaposlenih ženske. Argument je bil: mi kopiramo Skandinavijo, kjer je temelj šolstvo, ki ga je treba dobro plačat. Do krize leta 2008 delo še ni bilo tako zahtevno, ogromno se je skrilo v t.i. "priprave", izobraževalni kader je res imel lagodno življenje. Današnje mlade učiteljice/vzgojiteljice tega benefita nimajo več (!!!), pokurile so ga tiste, ki so danes stare med 50-60 let. Neto plače v tolarjih po kupni moči ranga današnjih 1.500 EUR že v devetdesetih, znane so zgodbe o mladih parih, kjer ima uni. dipl. inženir na Cimosu/Gorenju z cca. 10 leti delovne dobe, ki se jebe z razvojem in kupci iz Nemčije, 600 EUR neto plače, njegova punca učiteljica pa vsaj dvakratnik, če ne bistveno več.
4) Druga zmaga za mlade ženske je bil razmah javne uprave predvsem v devetdesetih zaradi seveda a) izgradnje nove države b) približevanja EU-ju in potrebe po temu da se razvije vse funkcije JU c) razvoju lokalne samouprave. To je čas izjemnih pisarniških služb na ministrstvih, agencijah in občinah. Plače v tolarjih tudi na rangu učiteljskih, mogoče vseeno malo manj, ampak z izjemnimi delovnimi bonitetami, kar se tiče delovnega časa. Izjemne službe, izjemen čas za delanje uradniške kariere (1991-2008); seveda posledično tudi cel kup mladih punce, ki so to kasneje želele kopirati preko vpisa na razne EF, PF, FU, FDV.

Danes je zadeva za ženske bistveno slabša, kar se kaže v izmozganosti slovenskih (mladih) žensk, padajoči rodnosti, poznemu osamosvajanju mladih deklet od staršev.
Starejše generacije so takrat preko sistema, ki so ga postavile pocuzale vse in za mlajše ženske je zmanjkalo.

Opažal sem kot mladozaposleni fant sicer eno pomembno malenkost ob nastopu krize: Ob crashu industrije 2008 se je kar nekaj mladih deklet vsaj še enih 5 let tam do 2013 še rešilo z solidnimi plačami, ker je izobraževanje ohranilo visoke plače in ker se je marsikateri uspelo zriniti v javno upravo (čeprav je bilo bistveno težje). V firmah so tudi ponavadi oddelki v računovodstvu, nabavi, prodaji po takratni mentaliteti (ki je danes več ni) še vedno imeli prednost pred razvojem, tehnologijo, kjer je bilo več zaposlenih moških in so zato ženske zaposlene plačno morda prišle boljše skozi.

Danes pa Štrukljevih in FIDES-ovih benefitov preprosto ni več. Mladim ženskam je izjemno težko. Velik del družboslovk je po letu 2013 padel v hud prekariat. Mlade učiteljive/vzgojiteljice so tudi po ZUJF-u bile odrezane od plačnih napredovanj in sistem se je spremenil v to, da starejše zaposlene dobesedno izkoriščajo mlajše (tako deluje današnji izobraževalni sistem, zato je v njem takšna fluktuacija). Za zdravstvo in organizacijsko stanje tam pa vemo kako je in nihče od nas si ne želi biti v koži preobremenjenih zdravniških sester ter družinskih zdravnic.

Torej zlata devetdeseta in obdobje do 2008 in nato crash ob. katerem so nasrkale mlajše generacije žensk.

Zgodovina sprememb…

murrieta ::

Malidelničar je izjavil:

3) Prva zmaga za mlade ženske je bil Branimir Štrukelj, ki bi ga slovenske ženske morale razglasiti za svetnika (npr. sv. Štrukelj, zavetnik učiteljic in vzgojiteljic, goduje vsako leto na dan stavke). Štrukelj je pod Drnovškom izpogajal IZJEMNE plače ter plačna napredovanja za ves vrtčevski, osnovnošolski ter srednješolski izobraževalni kader, kjer so bila večina zaposlenih ženske. Argument je bil: mi kopiramo Skandinavijo, kjer je temelj šolstvo, ki ga je treba dobro plačat. Do krize leta 2008 delo še ni bilo tako zahtevno, ogromno se je skrilo v t.i. "priprave", izobraževalni kader je res imel lagodno življenje. Današnje mlade učiteljice/vzgojiteljice tega benefita nimajo več (!!!), pokurile so ga tiste, ki so danes stare med 50-60 let. Neto plače v tolarjih po kupni moči ranga današnjih 1.500 EUR že v devetdesetih, znane so zgodbe o mladih parih, kjer ima uni. dipl. inženir na Cimosu/Gorenju z cca. 10 leti delovne dobe, ki se jebe z razvojem in kupci iz Nemčije, 600 EUR neto plače, njegova punca učiteljica pa vsaj dvakratnik, če ne bistveno več.

Strukelj je imel sicer s svojo potezo prav, v skadinavskih dezelah pridejo v prosveto samo najboljsi, v slovenijastanu imamo obraten koncept - v prosveto pridejo samo najslabsi, pedagoski faks je joke, na univerzah pa je kriterij komolcarstvo in ostrina komolca. Seveda sem komu s tem naredil krivico ampak v osnovi to drzi.

In tezko je pricakovati, da bomo imel v Sloveniji izobrazen in kar najbolj manjka (ce pogledamo samo kako nerazgledani so ljudje na tem forumu glede celotnega spektra druzboslovja, od sociologije do zgodovine; sami fachidioti, ki so se vecinoma izobrazevali sami, seveda samo v eno smer) - razgledan kader. Ki ga ne mores izobraziti iz trum ljudi, ki so prisli v prosveto zato, ker niso imeli druge opcije.

Mimogrede, Strukelj je eden najbolj inteligentnih ljudi, kar sem jih imel priliko spoznati, tako, da je prav smesno, ko se spusti v debato s kaksnimi SDSovskimi idioti. Je prav smesno za gledat.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: murrieta ()

Fokus na moške poklice je zato ker v privat sektorju je več "moških" poklicev oz. poklicev kjer je več moškega kadra...

Res me zanima kakšen je delež moških zaposlenih v JU in JS... verjetno pod 35%... Močno dvomim da je 50:50

Sodišča, šolstvo je pa sploh zdravo razmerje :).

Velki ::

Ma kaj ste eni budale tukaj, kje so ti vaši oglasi za štromarje po 10e neto iz srednje šole? Tisti ki to blebetate dajte pokazat kak oglas če ne ne mi pisat več takih neumnosti ;(
Pa ne pri avstrijski meji tisto me ne briga ker vemo da ni realno, če ne živiš ob meji ti ne bo nobeden kupil hiše tam goraj da boš lahko pri njemu delal!
In tu govorite o 10e neto (1 ura dela), ne 1600 evrov čistega za 10 ur na dan tisto vemo da se da dobiti...

feryz ::

Štromar, ki zadnji dve leti ni bil zraven fotovoltaike, je zamudil življenjsko priložnost.
Dokler se ne pokaže kaj drugega.

feryz je izjavil:

Štromar, ki zadnji dve leti ni bil zraven fotovoltaike, je zamudil življenjsko priložnost.
Dokler se ne pokaže kaj drugega.

Nic ni zamudil, telovadba na strehah za neko povprecno butalistansko mizerijo. Ce ze na strehi boljse za krovca saj bo zasluzil najmanj 2x vec. Sosedu so kak mesec nazaj montiral neki fantje iz laskega, place tm do max 1500 neto, faking nepismeni policaj zasluzi 2k.
Za stomarja je najboljsa varijanta dezurni ali vzdrzevalec pri industrijskih gigantih, solidna placa za prakticno nic dela.

Zgodovina sprememb…

Velki je izjavil:

Ma kaj ste eni budale tukaj, kje so ti vaši oglasi za štromarje po 10e neto iz srednje šole? Tisti ki to blebetate dajte pokazat kak oglas če ne ne mi pisat več takih neumnosti ;(
Pa ne pri avstrijski meji tisto me ne briga ker vemo da ni realno, če ne živiš ob meji ti ne bo nobeden kupil hiše tam goraj da boš lahko pri njemu delal!
In tu govorite o 10e neto (1 ura dela), ne 1600 evrov čistega za 10 ur na dan tisto vemo da se da dobiti...

Hehe, fevdalci bi frisni kader iz sol kr zastojn spravil delat, tako kot je bilo nekoc za pripravnike, da ucijo *zanat* :) Za izkusene v rednem delovnem razmerju ni problema dobit 10e neto, kar je se vedno mizerna placa, je pa zal to trenutno nek butalistanski maksimum za elektrikarja.

Zgodovina sprememb…

Velki je izjavil:

Ne, načeloma štromar ne more dobit 10e neto na uro iz srednje šole... lahko se pa zaposli pri 18tih iz srednje šole za morda 7EUR/h (neto) in ima po 2-3 letih torej pri 21 cca letih komot 10EUR/h če gre pa delat na teren v tujino pa tudi do 17EUR/h brez večjih težav...

stara mama ::

Valvoline je izjavil:

Hehe, fevdalci bi frisni kader iz sol kr zastojn spravil delat, tako kot je bilo nekoc za pripravnike, da ucijo *zanat* :)

Ne zastonj, najraje plačajo z "referencami" :)
Sam kaj, ko v šparu ne jemljejo referenc kot plačilo...

aviator ::

Invictus je izjavil:

CiClon je izjavil:

A pol dejansko obstaja na deset tisoče folka, ki ne dela in ni niti na socialki (ker potem bi morali biti prijavljeni na zavodu pa niso)? Normalno da taki ne delajo, če preživijo še brez socialne lol

Bi rekel, da ja.

Namreč, ko je nezaposlenost padala, se zaposlenost ni povečala.

Torej Zavod za zaposlovanje briše ljudi iz evidenc.

Dela je pa kolikor hočeš. Moj zidar ponuja za pomoč 15 EUR/uro, keš na roke, pa jih ne dobi...

Pridni fušajo, leni pa hočejo zaplenit privat lastnino...

Kje mas ti tega zidarja xd.

Arzen28 ::

Jaz imam le oš narejeno, pač zabluzil v srednji, ker sem jo prešprical, nekak prilezel do 3.letnika, ko so se začeli strokovni predmeti, ki me niti niso zanimali. Zdaj po 15 letih službe pri isti firmi me pa jebe, ker noben delodajalec niti odpiše ne, kaj šele povabi na razgovor. Toliko o tem kak zelo se potrebuje kader. Da bi se lahko priučil dela, to pa očitno ni opcija delodajalcev.

ginekk ::

Valvoline je izjavil:

Sparkxl je izjavil:

Studira se ker folk noce delat, ne zaradi plac. Vsi bi pogrevali foteljcke v klimatiziranih pisarnah. Zato se bo enkrat treba odlocit ali se bo v eu/slo dejansko neki delalo ter zaprlo meje za dumping kader, posledicno placa kv kadra 2-5x visja kot placa druzbi nekoristnega magistra, ali se javno pove da se uvaja suznjelastnistvo ter ves domac folk usmeri v neproduktivne dejavnosti ker je osnovni potek dela cohanje genitalij med delovnim casom. Casa za odlocitev zmankuje oz je ze zdavnaj mimo.

"pogrevali foteljcke v klimatiziranih pisarnah"
"neproduktivne dejavnosti ker je osnovni potek dela cohanje genitalij med delovnim casom"
Ma ja, ti sigurno ne delaš v fabrki, ker imaš cajt in proste roke tule pisat. In zdaj drugim vehementno naprej mečeš, da če in ko sedijo v pisarni, potem nič ne delajo.
««
16 / 91
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
28248976 (16800) Malidelničar
»

Pomanjkanje kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

Oddelek: Problemi človeštva
43074553 (55833) sbawe64
»

Razmere tako hude, da jemljejo vse ki želijo delat (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10430001 (25367) Mato989
»

World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
22166856 (52986) bbf

Več podobnih tem