Forum » Loža » "Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh
"Pomanjkanje" študentske delovne sile in delovne sile nasploh
Temo vidijo: vsi

Valvoline ::
https://novice.svet24.si/clanek/novice/...
Kar se je zgodilo v gradbenistvu se bo pocas vsepovsod v gospodarstvu tam k se isce KV kader.
Kar se je zgodilo v gradbenistvu se bo pocas vsepovsod v gospodarstvu tam k se isce KV kader.

Hm, kako potem funkcionirajo take poklicne sole? Za primer, na ptuju smer krovec razpisanih 30 mest zasedeno 3. Vec ucitelskega kadra kot ucencev? Komunajzarska nirvana.

Naslov clanka bi lahko bil dolgorocen vpliv ter posledice uvazanja dumping delovne sile na posamezne panoge v gospodarstvu.

TheBlueOne ::
Nasprotno, ce bi malo kandidatov bodo to verjetno slej kot prej nadpovprecno dobro placani poklici.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()

Mato989 ::
TheBlueOne je izjavil:
Nasprotno, ce bi malo kandidatov bodo to verjetno slej kot prej nadpovprecno dobro placani poklici.
To čakamo v gradbeništvu že 10 let... =) Nisem še videl da bi za fizičara ki jih manjka ponujali neke bajne plače
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Ce bo tako pomanjkanje ni druge. Poleg tega bodo solani skoraj sigurno imeli svoja podjetja, ker drugace skoraj ne potrebujejo sole.

ZveeZ ::
Meni se pa zdi to obdobje super za delovne studente. Ce bi bil danes student, bi si poiskal delo v gostinstvu za vsaj 10€/h neto.
Na roke ali napotnico, vseeno..
Po treh mesecih in 6k place + kasnega jurja napitnine bi sel na zasluzen dopust, oktobra pa nazaj v solo.
Studentu naceloma ostane po 8/10h izmeni dovolj energje za it se na kak zur ali nocno kopanje.
Po treh mesecih in 6k place + kasnega jurja napitnine bi sel na zasluzen dopust, oktobra pa nazaj v solo.
Studentu naceloma ostane po 8/10h izmeni dovolj energje za it se na kak zur ali nocno kopanje.

Smrekar1 ::
Pojdi v Nördlingen in bos videl kaj pomeni zgodovinsko ohranjeno mesto. Jaz lepsega se nisem videl. Pa kot pravim poglej si Königsee, pa kak drugi Stausee v Avstriji, tam je vsaj narava naokoli in urejeno za pes/kolo vse in ni na prvem mestu samo kofetarija.
Problem Nemcev, Avstrijcev je, da svoje dezele ne poznajo in nasedajo turizmu. Pac ti povem iz druge perspektive.
Fora Avstrije je tudi, da je štirikrat večja od Slovenije, ima štirikrat več prebivalcev, ampak šestkrat večjo prestolnico. Avstrijci so nagneteni na vzhodnem delu države na osi Linz-Dunaj-Gradec, z nekaj manjšimi regijskimi centri drugod. Jako težko je imeti veliko jezer z malo turisti na taki državi.
Slovenija je izrazito decentralizirana, z vsega enim slavnim jezerom s turisti - Bledom. Pogojno tu zraven pride še Bohinj, ostalo so jezerca za lokalce. Res čudno torej, da ima to eno ali dve jezeri potem trume turistov.

Meni se pa zdi to obdobje super za delovne studente. Ce bi bil danes student, bi si poiskal delo v gostinstvu za vsaj 10€/h neto.
Torej bi delal v branži z groznim pomanjkanjem za 10e neto na roke, ker je ob normalnem delovnem času 1.800 na mesec brez delovne dobe če je na roke? Dokaj slabo za ta čas v taki branži. Če bi rekel 15-20 na roke bi še rekel ajde.

Kdaj bo pr nas neki podobnega zahodnim *sign up* bonus? Dobis kes ze v startu tudi do 10k samo zato ker si se zaposlil pri nekem delodajalcu. Ce je ze tako *hudo pomankanje kadra TM* ?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Valvoline ()

ZveeZ ::
Meni se pa zdi to obdobje super za delovne studente. Ce bi bil danes student, bi si poiskal delo v gostinstvu za vsaj 10EUR/h neto.
Torej bi delal v branži z groznim pomanjkanjem za 10e neto na roke, ker je ob normalnem delovnem času 1.800 na mesec brez delovne dobe če je na roke? Dokaj slabo za ta čas v taki branži. Če bi rekel 15-20 na roke bi še rekel ajde.
Sedaj pa stopi na realna tla.
1. student brez izkusenj
2. 10EUR/h ni samoumevnih dandanes
3. 2kEUR/mesec + napitnina je za studenta dober denar
4. zaradi velikega povprasevanja ima student moznost izbire v katerem lokalu bi delal
Ne gledat samo iz svoje perspektive. Niti jaz ne bi stregel za 10EUR/h. Ampak ne zato, ker bi to bil tako strasno nizek znesek (ceprav je pikico nad minimalcem) ampak zato, ker vem, da sem glede na znanje, sposobnost in izkusnje, vreden vsaj 50% zraven.
Kakovost opravljenega dela povprecnega (danasnjega) studenta pa ni ravno na nivoju.
Edit: tudi ti pravis kako bi sel v gostinstvo za 3k neto + dodatki. A si preprican, da si vreden tolko? Al mislis, da te bo gostinec za tak znesek se uvajal? Si kdaj delal v gostinstvu? Ni to samo pranje posode.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: ZveeZ ()

gruntfürmich ::
Hm, kako potem funkcionirajo take poklicne sole? Za primer, na ptuju smer krovec razpisanih 30 mest zasedeno 3. Vec ucitelskega kadra kot ucencev? Komunajzarska nirvana.
nisem toliko v teh vodah, ampak četudi se plače povišajo, če država uvede nove omejitve za delavce (v obliki izobrazbe, zdravniških pregledov, težavno odpiranje podjetij, miljon papirjev, prezakomplicirano računovodstvo, in nenazadnje vedno višji davki; tudi na dobiček...) jih bo to samo odvrnilo da bi posameznik odprl podjetje ali s.p. in se šel obrtnika.
sicer se pravi da je zadnje čase lažje odpirati podjetja, ampak sumim da so ostale zadeve tako zabirokratizirali da moraš nekaj zunanjih ljudi najeti da ti papirje porihtajo.
mislim, je to normalno da imaš 100+1 postavko na plači in da moraš na vse bedarije paziti, in da se to spreminja vsakih par mesecev ko se sindikati spomnijo da bi bilo fino neko postavko na plačo dodati?
nakažeš na trr plačo delavcu, plačaš 20% davek državi od prometa in bi moralo podjetje funkcionirati !
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()

gruntfürmich je izjavil:
nisem toliko v teh vodah, ampak četudi se plače povišajo, če država uvede nove omejitve za delavce (v obliki izobrazbe, zdravniških pregledov, težavno odpiranje podjetij, miljon papirjev, prezakomplicirano računovodstvo, in nenazadnje vedno višji davki; tudi na dobiček...) jih bo to samo odvrnilo da bi posameznik odprl podjetje ali s.p. in se šel obrtnika.
Ni tako hudo, vse je preprosto. Visji davek na dobicek pa teh privatnikov sigurno ne bo odvrnil, ker se kot prvo v veliki meri izognejo placila dobicka, kot drugo pa niso multinacionalka, ki se lahko preseli. So le lokalno vezani.
gruntfürmich je izjavil:
nakažeš na trr plačo delavcu, plačaš 20% davek državi od prometa in bi moralo podjetje funkcionirati !
Ce ne sluzic nekih bajnih denarjev se morda izide normiranec. Ce jih pa sluzih, pa te davki pocasi ne bolijo toliko in samo se tarnas zaradi pozresnosti.
Zgodovina sprememb…

Sedaj pa stopi na realna tla.
Vedno =)
1. student brez izkusenj
V osnovi so nam delodajalci govorili da je plača odvisna od ZAMENLJIVOSTI ali? Se spomnim ko sem delal v trgovini ki je prodajala tehnično robo in sem kot hudi navdušenec res OBVLADAL zadeve, bolj kot 99% zaposlenih v teh trgovinah, ko sem šel rečt za višjo plačo me je delodajalec "podučil" da mi pač višje ne misli dat ker (pazi razlog) lahko jutri dobi 10 ljudi ki bi delali namesto mene... Sem rekel ok. Torej če zdaj preslikava to logiko v današnji čas, bi pričakoval, da bo delodajalec dajal toliko višjo plačo kot bo delavec rekel če ga res želi, glede na to da zamenjave ni kajne? Bodimo fer z obeh strani.
2. 10EUR/h ni samoumevnih dandanes
Ja 10EUR/h NETO res ni samoumevnih, če pa kdorkoli podpiše nove pogodbe za pod 10EUR/h BRUTO sploh v branžah kjer je hudo pomanjkanje (gostinstvo, gradbeništvo CNC) je pa pač neumen.
3. 2kEUR/mesec + napitnina je za studenta dober denar
Odličen, dokler ne odšteješ malice, potnih, delovnega časa (vikendi, prazniki itd...)
4. zaradi velikega povprasevanja ima student moznost izbire v katerem lokalu bi delal
To ima možnost tudi neštudent.
Edit: tudi ti pravis kako bi sel v gostinstvo za 3k neto + dodatki. A si preprican, da si vreden tolko? Al mislis, da te bo gostinec za tak znesek se uvajal? Si kdaj delal v gostinstvu? Ni to samo pranje posode.
Ni bistveno koliko sem jaz VREDEN, bistveno je ali lahko delodajalec za manj denarja dobi boljši ali primerljiv kader meni... če je odgovor NE (kot trdijo jamrači kar beremo zadnje dni) potem sem toliko vreden...
Še 1x, celo krizo po 2009 so nam delodajalci pametovali da višjih plač ni ker je višina plače odvisna od ZAMENLJIVOSTI kadra... če torej kadra ni, kaj se mora po tej logiki zgodit s plačo?
Jaz samo debunkam MIT da kadra ni... ker je popolnoma NERESNIČEN in skregan z zakonitostmi trga delovne sile...
Kadra ni, ampak samo za plače ki jih ponujajo, če dajo plače x2 ali x3 kader naenkrat bo, kar popolnoma poruši nek izmišljen stavek KADRA NI... To ali je delodajalec sposoben tako dragega delavca spravit v rentabilnega zaposlenega v svojem podjetju z dodano vrednostjo, pa ni težava delavca ampak delodajalca da pokaže svoje sposobnosti.

Kadra ni, ampak samo za plače ki jih ponujajo, če dajo plače x2 ali x3 kader naenkrat bo, kar popolnoma poruši nek izmišljen stavek KADRA NI... To ali je delodajalec sposoben tako dragega delavca spravit v rentabilnega zaposlenega v svojem podjetju z dodano vrednostjo, pa ni težava delavca ampak delodajalca da pokaže svoje sposobnosti.
Niti ne, ker ti mesas prenizke place in razlike v placah.
Ce eno podjetje od stotih, v neki branzi kjer je pomanjkanje, izrazito dvigne place, ima takoj zaposlene, ampak to ne pomeni, da kader je. Ce povisajo vsi se ne zgodi nic in dokazes, da kadra ni. Je pa res, da ce se vzpostavi neravnovesje kjer nek natakar sluzi vec kot vecina ostalih poklicev, se bodo pocasi zaceli presolati od drugje. Tu pa je tisti problem, ko ti povedo, da ni usposobljenega kadra in morajo kandidati tuhtati, ce bodo sli v riziko iz svoje manj lukrativne branze, kar bo trajalo.
Poleg tega "kadra ni" seveda pomeni, da ga ni za tak denar, delo, kolicino dela kakor je predvideno. Naceloma ni nujno resitev vec denarja, lahko tudi manj ur.

https://www.forbes.com/sites/forbesnonp...
Zakaj pa kadra v nekaterih panogah ni? Eto vides, spet zarad mizernih plac v preteklem obdobju. Ce kadra leta in leta ni bilo, resitev je ena in edina, konkreten dvig plac da se folk privabi v te panoge.
TheBlueOne je izjavil:
Niti ne, ker ti mesas prenizke place in razlike v placah.
Ce eno podjetje od stotih, v neki branzi kjer je pomanjkanje, izrazito dvigne place, ima takoj zaposlene, ampak to ne pomeni, da kader je. Ce povisajo vsi se ne zgodi nic in dokazes, da kadra ni. Je pa res, da ce se vzpostavi neravnovesje kjer nek natakar sluzi vec kot vecina ostalih poklicev, se bodo pocasi zaceli presolati od drugje. Tu pa je tisti problem, ko ti povedo, da ni usposobljenega kadra in morajo kandidati tuhtati, ce bodo sli v riziko iz svoje manj lukrativne branze, kar bo trajalo.
Poleg tega "kadra ni" seveda pomeni, da ga ni za tak denar, delo, kolicino dela kakor je predvideno. Naceloma ni nujno resitev vec denarja, lahko tudi manj ur.
Zakaj pa kadra v nekaterih panogah ni? Eto vides, spet zarad mizernih plac v preteklem obdobju. Ce kadra leta in leta ni bilo, resitev je ena in edina, konkreten dvig plac da se folk privabi v te panoge.
Zgodovina sprememb…

IL_DIAVOLO ::
Zacetna placa pri bmw netto 2200, izobrazbe, znanja ne rabis.
Ce te cez eno leto prevzamejo lezes pocasi na 2500 neto in na koncu leta nagrada nekaj tisocakov se zraven.
Delavski avtobus je zastonj, dela se 7,5 ur in 60 minut pavze.
Tri izmene, vsaka druga sobota fraj.
Stanovanja se dobijo od 400eur naprej, cene v lidlu tu, so iste kot v slo. Zdaj pa racunaj. Za vsakega nekaj.
Za 3 izmene moram dobit najmanj 3k v štartu.... jebeš izmensko delo za tak poceni keš.
Ni tako zahtevnih del, ki jih ne bi mogli naredit delavci za 2k bruto.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

IL_DIAVOLO je izjavil:
Zacetna placa pri bmw netto 2200, izobrazbe, znanja ne rabis.
Ce te cez eno leto prevzamejo lezes pocasi na 2500 neto in na koncu leta nagrada nekaj tisocakov se zraven.
Delavski avtobus je zastonj, dela se 7,5 ur in 60 minut pavze.
Tri izmene, vsaka druga sobota fraj.
Stanovanja se dobijo od 400eur naprej, cene v lidlu tu, so iste kot v slo. Zdaj pa racunaj. Za vsakega nekaj.
Za 3 izmene moram dobit najmanj 3k v štartu.... jebeš izmensko delo za tak poceni keš.
Ni tako zahtevnih del, ki jih ne bi mogli naredit delavci za 2k bruto.
Kaj pa ce zaradi mizernega placila ne dobis kadra tudi za najbolj preprosta dela? Kako to da se talajo mastni dinarcki v JU/JS za placan spancek, zgolj zaradi na trgu realno nicvrednih diplom? Kje je tu konkurenca?
Kdo bi moral realno imet najmanj 3x visjo placo, knjiznicarka ali zidar? Kaksna je realnost?
Zgodovina sprememb…

Ce mamo panevropski/globali naval za drzavnoparazitske sluzbe, odlicne place za cohanje genitalij ter 0 dela kdo bo potem sploh se hotu delat?
Zgodovina sprememb…

Ce eno podjetje od stotih, v neki branzi kjer je pomanjkanje, izrazito dvigne place, ima takoj zaposlene, ampak to ne pomeni, da kader je
Kaj pa to pomeni z vidika tistega podjetja ki jamra da kadra ni??? Če podjetje A jamra da kadra ni, in dvigne plače x2 in pride kader, pomeni da je jamranje podjetja da kadra ni, neumno, ampak je samo treba dvignit plače in kader bo...
Ne rabiva midva makroekonomsko na to gledat, glej z vidika delodajalca ki rešuje svoj problem...
Ce povisajo vsi se ne zgodi nic in dokazes, da kadra ni. Je pa res, da ce se vzpostavi neravnovesje kjer nek natakar sluzi vec kot vecina ostalih poklicev, se bodo pocasi zaceli presolati od drugje
Vidiš kako lepo si si sam odgovoril na težavo in mitu da "kadra ni"...
Tu pa je tisti problem, ko ti povedo, da ni usposobljenega kadra in morajo kandidati tuhtati, ce bodo sli v riziko iz svoje manj lukrativne branze, kar bo trajalo.
Seveda, ampak dober delodajalec, bi za sezono začel iskat kader januarja, bi nekoga vzel za 3k na mesec, in ga priučil do junija ko bi bila sezona v polnem razmahu... če delodajalec išče kader za 1.200 bruto ali neto maja, za dela kjer je upravičen strah kaj bo jeseni, potem pa jamra da ni priučenega kadra je pač to milo rečeno smešno in mu je čisto prav če delavca ne bo dobil...
Načeloma je v veliki večini (osebno ocenjujem v 99%) rešitev višja plača... ampak razlika je v tem da delodajalci to mislijo da je to 10%, jaz, in ostali iskalci dela, pa bolj 50% ali 100%...
Kaj ti pomaga če ti bo nekdo rekel da lahko delaš kot natakar od junija do septembra za 1.400 neto samo 120ur, pol pa te odpusti in boš spet šiht iskal... pol je bolje od junija do konc septembra delat za 3-4k 220ur da pol tudi če te odpusti maš nekaj zaloge...
Kot ti pravim direkten primer, sorodnik išče na komunali že ŽNJ mesecev (od konca lanskega leta) 2 komunalna delavca za 1.200 bruto pa jih ne dobi... ampak pravi da jih NUUUUUJNO RABI, jah kolega, sem mu rekel, da pridem takoj za 3k bruto... pol pa da to ne gre, ja prav, pol pa pač ni delavcev pa jamraj naprej, samo razumet morjo delodajalci in zaposlovalci, da to da ni kadra ni krivda ljudi ampak ponujenih plač, to je vse, to jim čimvečkrat moramo dat vedet.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()

Heh, ampak komunala pa vedno ima gnar za preplacane diplomirane pisarniske fikuse z nicvrednimi diplomami, vsako leto jih je vec, kljub temu da je Ze prej bilo 90% parazitov prevec. Za operativce pa ne, ker kao niso nic vredni brez *papirja*. V realnem trznem gospodarstvu bi vse pisarniske podgane nogiral, operativcem dvignal za 100%+.

Zgodovina sprememb…

Empak prides nazaj na kadra ni, samo da ga ne bo v drugih branzah. Podjetja pa nocejo pristati v situaciji, kjer nonstop visajo place in zato pustijo razmerje kakor je. Ce pa se gres igro kakor predvidevata ti in Mato, pa v primerju pomanjkanja place nonstop raketiras stroske dela navzgor.

TheBlueOne je izjavil:
Empak prides nazaj na kadra ni, samo da ga ne bo v drugih branzah. Podjetja pa nocejo pristati v situaciji, kjer nonstop visajo place in zato pustijo razmerje kakor je. Ce pa se gres igro kakor predvidevata ti in Mato, pa v primerju pomanjkanja place nonstop raketiras stroske dela navzgor.
Zanimivo, komot pa podjetja pristanejo na to da raketirajo plače navzdol ker jih 10 čaka na delovno mesto, obratno pa nekak ne ha? :D
Kader je, samo tisti ki so na zavodu niso sposobni opravljat del kjer zdaj kadra primanjkuje, bi pa bili sposobni po izobraževanju opravljat delovna mesta kjer zdaj delamo mi...
Primer: Sam delam kot tehnična podpora in svetovalec v IT podjetju... imam plače 1.800 bruto + dodatki, delam večinoma od doma (99,9%) imam delovni čas pon-pet 7-15... Verjamem da bi bil odličen natakar, s strankami znam imam večletne izkušnje dela z ljudmi (skoraj 10 let že od študentskih let) ampak da mene zvabijo v natakarski poklic morajo presežt moje pogoje dela:
1. 1.800 bruto + dodatki
2. delo 7-15
3. delo pon-pet
Ker oba veva da pogoja 2 in 3 pač v natakarskem poklicu ne moreva izboljšat kot ga imam, ostane pogoj 1... ampak ta mora bit toliko višji da se bo meni osebno zazdelo smiselno pustit moj šiht in it delat kot natakar...
No in če mene zvabijo, bo seveda podjetje kjer sem ostalo brez delavca ki ga nujno rabi, in to podjetje pa bi moralo dobit od države subvencijo (plačani prispevki) pod pogojem da zaposlijo na 2 letno pogodbo osebo ki je dalj časa na zavodu (2 leti plus) in je recimo invalid ker šepa, on res ne more delat kot natakar, LOGIČNO, jaz pa lahko, ampak on pa ni rač usposobljen, zato bi morala pa tu pomagat država in za take primere razpisat oprostitev vseh prispevkov pod pogojem da ga zaposlijo z pogodbo za najmanj 2 leti in ga izučijo.
Na tak način se rešuje strukturna brezposelnost... Logično je da ta ki šepa in je na zavodu ne bo šel delat kot natakar in gradbenik, jaz pri 33tih pa komot, samo za tako plačo kot jo ponujajo raje delam tu kjer sem od doma in pon-pet 7-15...
Zgodovina sprememb…

Zanimivo, komot pa podjetja pristanejo na to da raketirajo plače navzdol ker jih 10 čaka na delovno mesto, obratno pa nekak ne ha? :D
Kader je, samo tisti ki so na zavodu niso sposobni opravljat del kjer zdaj kadra primanjkuje, bi pa bili sposobni po izobraževanju opravljat delovna mesta kjer zdaj delamo mi...
Poizkusajo, pa jih praviloma ovirajo kaksni zakoni. Kakor poizkusajo delavci kaj iztrzit. Lahko tudi preko sindikatov. Na koncu v nobenem primeru ni nekega groznega nihanja. Pac ti si vzames prevec k srcu izjave, ki so bolj pogajalske strategije kot pa neke svete resnice.
Primer: Sam delam kot tehnična podpora in svetovalec v IT podjetju... imam plače 1.800 bruto + dodatki, delam večinoma od doma (99,9%) imam delovni čas pon-pet 7-15... Verjamem da bi bil odličen natakar, s strankami znam imam večletne izkušnje dela z ljudmi (skoraj 10 let že od študentskih let) ampak da mene zvabijo v natakarski poklic morajo presežt moje pogoje dela:
1. 1.800 bruto + dodatki
2. delo 7-15
3. delo pon-pet
To takoj vidis, da ne deluje, ker natakarji ne hititjo v IT, ki je bolj deficitaren in pregovorno OK placan. Ti bos potem, ker seveda zopet sodis svet po sebi povedal, da si ja lahko takoj natakar oni pa ne morejo biti takoj IT, jaz pa ti bom povedal, da vecina IT geekov niso ne vem kako dobri natakatrji. Prej razvije sistem brez natakarjev, kot pa da vsak dan leta po restavraciji.
Zgodovina sprememb…

VladarP ::
Delovne etike ni vec zato, ker se era bumer generacije koncuje. Prav ta bumer generacija je svoje naslednike isiljevala z pogodbami za dolocen cas, z prekomernim stevilom nadur, z ne placevanjem prispevkov, z prekarnim delom..
no ta generacija je zdaj na noge spravila, malostevilcno racunalnisko odvisno generacijo, ki pa delala kot prekarni delavec ne bo. Da se pa dobit delavca, tudi domacega ce mu dobro placas in ga spostujes(imamo zaposlenih 7 ljudi, od tega je en na delovno vizo).
no ta generacija je zdaj na noge spravila, malostevilcno racunalnisko odvisno generacijo, ki pa delala kot prekarni delavec ne bo. Da se pa dobit delavca, tudi domacega ce mu dobro placas in ga spostujes(imamo zaposlenih 7 ljudi, od tega je en na delovno vizo).
Akhmat sila

To takoj vidis, da ne deluje, ker natakarji ne hititjo v IT, ki je bolj deficitaren in pregovorno OK placan. Ti bos potem, ker seveda zopet sodis svet po sebi povedal, da si ja lahko takoj natakar oni pa ne morejo biti takoj IT, jaz pa ti bom povedal, da vecina IT geekov niso ne vem kako dobri natakatrji. Prej razvije sistem brez natakarjev, kot pa da vsak dan leta po restavraciji.
IT geeki niso samo prešvicani programerji v kamricah ki tipkajo kodo, v IT podjetjih je zaposlenih kar nekaj ljudi ki imajo ogromno veščin dela s strankami od prodaje do customer supportov, svetovalcev itd... večina teh bi bila popolnoma odličnih natakarjev, samo težava je v tem, da noben od njih ne bo šel za razliko 200 EUR bruto delat iz pon-pet od 7-15 na delo ob petkih, svetkih in praznikih, popoldan in ponoči za jebenih 200 EUR bruto razlike z vprašanjem kaj bo po sezoni... vidiš tu je težava, kompenzacija vs pogoji dela...
5 let nazaj ni bilo pol takih problemov s kadrom v turizmu kot danes (so še zmeraj bili ampak doooosti manjši) kam so torej ljudje odšli? COvid vseh teh 25, 30, 35 letnikov seveda ni pobil, torej so morali it v neko branžo kjer imajo podobne plače ali pa boljši delovnik oz. ostale pogoje... kr izginili niso.

Delovne etike ni vec zato, ker se era bumer generacije koncuje. Prav ta bumer generacija je svoje naslednike isiljevala z pogodbami za dolocen cas, z prekomernim stevilom nadur, z ne placevanjem prispevkov, z prekarnim delom..
Se vedno so volilna velesila. V ZDA, kjer je demokracija dlje so si tako ali tako vedno prilagodili zakone zase in vlekli stratesko prednost. Ko si bili mladi poceni do nepremicnine, avta, na dopust, ko so imeli imovino pumpanje vrednosti, manjsanje davkov na dobicek, ko imajo podjetja, sedaj ko se starajo pa bodo verjetno zeleli denar preusmeriti v oskrbo.
IT geeki niso samo prešvicani programerji v kamricah ki tipkajo kodo, v IT podjetjih je zaposlenih kar nekaj ljudi ki imajo ogromno veščin dela s strankami od prodaje do customer supportov, svetovalcev itd... večina teh bi bila popolnoma odličnih natakarjev, samo težava je v tem, da noben od njih ne bo šel za razliko 200 EUR bruto delat iz pon-pet od 7-15 na delo ob petkih, svetkih in praznikih, popoldan in ponoči za jebenih 200 EUR bruto razlike z vprašanjem kaj bo po sezoni... vidiš tu je težava, kompenzacija vs pogoji dela...
Si nastel dosti vec minusov, kot samo kompenzacija. Ja zakaj potem ne rinejo vsi v IT, ce so prekvalifikacije tako enostavne in je samo denar problem?
Zgodovina sprememb…

Si nastel dosti vec minusov, kot samo kompenzacija. Ja zakaj potem ne rinejo vsi v IT, ce so prekvalifikacije tako enostavne in je samo denar problem?
Saj rinejo vsi ki zmorejo... ostale bi pa bilo treba "porinit" da bi jih delodajalci hoteli uvajat ali pa čakat da bo potreba prevelika... danes jen ominalno več IT kadra kot pred 5, 10 leti, turističnih delavcev pa dvomim da je več ali procentualno toliko več kot ITjevcev =)

Samo pravim, da logika samo vec denarja ne deluje kakor predvidevas. Je se dosti drugih faktorjev.

TheBlueOne je izjavil:
Samo pravim, da logika samo vec denarja ne deluje kakor predvidevas. Je se dosti drugih faktorjev.
Seveda ne, čeprav če greva v teoriji bi trdil da VEDNO deluje ali v 99,999999% primerov, ker če nekomu ponudiš milijon evrov na mesec, misliš da ne bo prišel če ima 1.800 bruto plače? To je sicer teorija.
Bistvena težava imo je, preslaba kompenzacija glede na pogoje dela (delovni čas, delovni dnevi itd....) in preveč riskantno okolje kjer lahko zaradi covida in neumnosti vlade ostaneš brez šihta še prehitro...
Seveda pa v kontra smer ne deluje ta logika... če ti govoriš o logiki navzgor potem je tu problem ja... nič ne pomaga če meni nekdo reče, če se naučiš programirat ti dam 5k bruto... kul, ampak to pomeni da moram dokelr se ne naučim, delat v trenutnem šihtu, porabljat prosti čas itd... če pa nekdo reče dam ti 3k ali 2x tvoje bruto plače da prideš k nam in te mi naučimo, pa bo redkokdo ki nekaj zna rekel ne (če ga to zanima)
Jaz govorimo o logiki da greš iz bolj kvalificiranega delovnega mesta na manj kvalificirano, tam načeloma igra logika plače.
Zgodovina sprememb…

TheBlueOne je izjavil:
Samo ta logika deluje. Kje je trenutno vecje pomankanje, programerji ali vse ostalo? A programer bi pa lahk sel za zidarja, keramicarja, avtomehanika itn? Realno ce se jutri zapre meja za dumping delovna sila place deficitarcev grejo gor za 5-10x. Ce pa ne zaprejo meje ali se uvede nek protidumpinski zakon v sloveniji v prihodnosti ne bo vec obrtniskega kadra.
kako to za programerja se lahko ponuja tudi do 5k, za ostale poklice pa ne? kak doug se?
Zgodovina sprememb…

Kaj potem si iz vec denarja prisel na se vec denarja, super pogoji itn. Ja tako seveda dobis koga, o tem se prakticno nima smisla pogovarjati. Ampak ce je premalo ljudi pac prestavis deficit.
Kaj pomeni manj kvalificirano? Ce mislis manj zahtevno, potem se pac zavedaj, da je pri zahtevnih deficit vecji, ker praviloma kvalificirajo samo tisti na vrhu krivulje. To so dobro placani jobi ravno ker jih zelo tezko najdes. Moras imeti kar velik problem z razumevanjem sveta, ce mislis, da bos ko ultimosposoben dobil job za vsakogar, placan pa kakor, da koristis celoten potencial.
Jaz govorimo o logiki da greš iz bolj kvalificiranega delovnega mesta na manj kvalificirano, tam načeloma igra logika plače.
Kaj pomeni manj kvalificirano? Ce mislis manj zahtevno, potem se pac zavedaj, da je pri zahtevnih deficit vecji, ker praviloma kvalificirajo samo tisti na vrhu krivulje. To so dobro placani jobi ravno ker jih zelo tezko najdes. Moras imeti kar velik problem z razumevanjem sveta, ce mislis, da bos ko ultimosposoben dobil job za vsakogar, placan pa kakor, da koristis celoten potencial.

Realno trzno placno stanje bo ko bo razlika v povprecnih placah JU/JS proti gospodarstvu najmanj 2-3x v prid gospodarstva. Ce se to kmalu ne bo zgodilo bo zahod kolabiral.
Zgodovina sprememb…

fikus_ ::
"Odličen, dokler ne odšteješ malice, potnih,. . . " to piše isti Mato, ki je proti plačilu potnih stroškov in verjetno tudi malice.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Kaj pomeni manj kvalificirano? Ce mislis manj zahtevno, potem se pac zavedaj, da je pri zahtevnih deficit vecji, ker praviloma kvalificirajo samo tisti na vrhu krivulje. To so dobro placani jobi ravno ker jih zelo tezko najdes.
Zakaj misliš da Občine ne jamrajo da ni kadra ki bi prišel delat v klimatizirano pisarno od 8-16 od pon-pet??? A majo občine 20.000 manjka kadra kot natakarji in turizem? Zakaj le, če pomisliva da je to bolj kvalificiran kader kot natakarji s srednjo šolo?
Zakaj nikoli ne zmanjka in pride v deficit sekretarjev na ministrstvih, poslancev, županov, direktrjev podjetij ki jih nastavlja vlada... kr ni in ni deficita tam... nisem slišal da ne bi 20 let našli župana ki (pre)visoko plačan napram komunalcu ki nekaj koristnega počne...
Moras imeti kar velik problem z razumevanjem sveta, ce mislis, da bos ko ultimosposoben dobil job za vsakogar, placan pa kakor, da koristis celoten potencial.
Ne, jaz mislim oz. menim, da če nekdo TAKO NUJNO rabi kader, kot trdi po televiziji že leto dni, da bo pač plačal tako dobro da bodo ljudje hoteli prit delat, se ti ne zdi to logično? Ali je to preveč za pričakovat?
"Odličen, dokler ne odšteješ malice, potnih,. . . " to piše isti Mato, ki je proti plačilu potnih stroškov in verjetno tudi malice.
Ker pač zamenjuješ trenutno stanje kjer je treba to upoštevat, vs tisto za kar sam menim da bi moralo bit...
Zgodovina sprememb…

Bomo lahko rekl da imamo pomankanje kadra ko bo nekoc vsaj 3/4 odvecnega gnoja v JU/JS/monopolisti (najmanj 200.000 pijavk) prostovoljno zapustilo varne stolce ter slo delat v gospodarstvu zarad 3-5x visjih plac.
Zgodovina sprememb…

dexterboy ::
Poklice je potrebno spoštovati, pa naj bo to vrtnar, krovec, kuhar, tajnica... vsako delo bi moralo omogočati človeku dostojno življenje. Basta.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

IL_DIAVOLO ::
Pozabljaš dejstvo, da raje nimajo kadra kot da ga plačujejo s sredstvi, ki jih nimajo.
Con il Milan nel cuore!
Forza ragazzi!
Forza ragazzi!

Pat_MaGroin ::
TheBlueOne je izjavil:
Samo ta logika deluje. Kje je trenutno vecje pomankanje, programerji ali vse ostalo? A programer bi pa lahk sel za zidarja, keramicarja, avtomehanika itn? Realno ce se jutri zapre meja za dumping delovna sila place deficitarcev grejo gor za 5-10x. Ce pa ne zaprejo meje ali se uvede nek protidumpinski zakon v sloveniji v prihodnosti ne bo vec obrtniskega kadra.
kako to za programerja se lahko ponuja tudi do 5k, za ostale poklice pa ne? kak doug se?
A za dodano vrednost se nisi slisal?
Twitter lahko placa programerja 600k na leto, zidarska firma pa ne more dat 100k zidarju, ker kupcev his za milijon ni veliko.

feryz ::
Bomo lahko rekl da imamo pomankanje kadra ko bo nekoc vsaj 3/4 odvecnega gnoja v JU/JS/monopolisti (najmanj 200.000 pijavk) prostovoljno zapustilo varne stolce ter slo delat v gospodarstvu zarad 3-5x visjih plac.Jej, golobček je ravno zato prišel, da poveča kup gnoja. In mu dvigne plače.
Tako da se bomo še načakali.

stara mama ::
Ko kdo reče, da ni kadra se debelo laže, novinarji pod nivojem pa to spravljajo na naslovnice.
Da ni kadra, enostavne NE KUPIM.
Ravno tako kot leto nazaj, ko kao ni bilo avtov, a po avtohišah, šoder-hofih in pri raznih dilerjih tega pleha toliko, da ga nimajo kam dajat, še izvaža se dol na jug, nov se pa še vozi iz severa dol.
Enostavno je tist, ki trdi take zadeve, en velik FAKE NEWS!
Da ni kadra, enostavne NE KUPIM.
Ravno tako kot leto nazaj, ko kao ni bilo avtov, a po avtohišah, šoder-hofih in pri raznih dilerjih tega pleha toliko, da ga nimajo kam dajat, še izvaža se dol na jug, nov se pa še vozi iz severa dol.
Enostavno je tist, ki trdi take zadeve, en velik FAKE NEWS!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()

CiClon ::
Kje pa je potem ta "kader"? Na zavodu je vsega skupaj 55k folka. To je praktično cifra, ki se zapolni s tistimi, ki čakajo na penzijo, socialkari, ki morajo biti prijavljeni na zavodu, da dobijo socialko in ostalimi pacienti, ki so v praksi nezaposljivi (bolj pacienti v glavi kot pa telesno).
A pol dejansko obstaja na deset tisoče folka, ki ne dela in ni niti na socialki (ker potem bi morali biti prijavljeni na zavodu pa niso)? Normalno da taki ne delajo, če preživijo še brez socialne lol
A pol dejansko obstaja na deset tisoče folka, ki ne dela in ni niti na socialki (ker potem bi morali biti prijavljeni na zavodu pa niso)? Normalno da taki ne delajo, če preživijo še brez socialne lol

LeQuack ::
Kje pa je potem ta "kader"? Na zavodu je vsega skupaj 55k folka. To je praktično cifra, ki se zapolni s tistimi, ki čakajo na penzijo, socialkari, ki morajo biti prijavljeni na zavodu, da dobijo socialko in ostalimi pacienti, ki so v praksi nezaposljivi (bolj pacienti v glavi kot pa telesno).
So v tujini, s trebuhom za kruhom.
Quack !

So v tujini, s trebuhom za kruhom.
Ok, sam to pomeni, da kadra ni. Al so v Dublinu al pa v Grazu delajo za avstrijsko plačo nima veze.

solatko ::
IL_DIAVOLO - Za orodjarja, si lahko teh 2k€ bruto vtakneš tja, kamor sonce ne posije. Problem je v tem, da ti ne znaš na trgu cenit svojih proizvodov in čisto nič drugega.
TheBlueOne - Če si desetletja služil bajne dobičke na podplačanih delavcih, je čas, da začneš delvno silo plačevati toliko, da ti jo konkurenca ne spelje. Druge ni ali pa zapri firmo, ker ne moreš vsako leto kupit nove jahte.
TheBlueOne - Če si desetletja služil bajne dobičke na podplačanih delavcih, je čas, da začneš delvno silo plačevati toliko, da ti jo konkurenca ne spelje. Druge ni ali pa zapri firmo, ker ne moreš vsako leto kupit nove jahte.
Delo krepa človeka

Invictus ::
Bi rekel, da ja.
Namreč, ko je nezaposlenost padala, se zaposlenost ni povečala.
Torej Zavod za zaposlovanje briše ljudi iz evidenc.
Dela je pa kolikor hočeš. Moj zidar ponuja za pomoč 15 EUR/uro, keš na roke, pa jih ne dobi...
Pridni fušajo, leni pa hočejo zaplenit privat lastnino...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()

svecka ::
Pozabljate, da jih kar nekaj od teh 55k ki delajo na črno ali pa delajo pri mutibaričih (jim ne plačuje prispevkov, niso prijavljeni, zavarovani). Predvsem razni posredniki mutijo na polno pri plačah.

Bi rekel, da ja.
Namreč, ko je nezaposlenost padala, se zaposlenost ni povečala.
Torej Zavod za zaposlovanje briše ljudi iz evidenc.
Dela je pa kolikor hočeš. Moj zidar ponuja za pomoč 15 EUR/uro, keš na roke, pa jih ne dobi...
Pridni fušajo, leni pa hočejo zaplenit privat lastnino...
Daj nehaj nabijat invictus no, zaposlenost je močno narastla... mislim da če se dobro spomnim je cca 80k več zaposlenih letos kot pred "par" leti...

Eni res sanjate na polno... zadnji podatek za april 2022 je 918k delovno aktivnih. Kdaj smo imeli tako visoko cifro? Najnižja točka je bila med krizo na 780k.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: CiClon ()

Invictus ::
Ko so zaposlili cel kup korona preverjevalcev.
Tega zdaj ni več...
Tega zdaj ni več...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Dvig minimalne plače (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Problemi človeštva | 48975 (16799) | Malidelničar |
» | Pomanjkanje kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Problemi človeštva | 74547 (55827) | sbawe64 |
» | Razmere tako hude, da jemljejo vse ki želijo delat (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 30001 (25367) | Mato989 |
» | World Economic Forum: Letos boste službo lažje kot v Sloveniji našli le na Japonskem (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 66856 (52986) | bbf |