» »

Solingen noži

Solingen noži

«
1
2

TeraSonic++ ::

Zanima me kje pri nas bi lahko kupil solingen nože?

Doma mam enga pa supr reže kot noben drug, ne vem pa kje je bil kupljen
...........................................................
Life is only a computer simulation
"veritas vos liberabit"

V-i-p ::

Interspar sigurno, pa kakšen Leclerc najbrž tudi...
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!

Trdi ::

Solingen noži ne vem, če sploh obstajajo. Če obstajajo, je to neka leva firma, drugače bi jo poznal. :P Obstaja pa vrhunsko Solingen jeklo, ki naj bi ga nekaj firm uporabljalo. Če iščeš eno izmed vrhunskih firm, ne moreš mimo Wüsthofa. Uporabljajo Solingen jeklo, vsaj tako piše na rezilu. Sploh je Wüsthof za moj okus najboljši nož. Morda torej gre za neko drugo firmo, samo na rezilu piše Solingen? Wüsthof kupujem v ... hmmmmm ... ena majhna trgovina je v Cityparku, BTC. Doma? Doda? Dori? Nekaj tacga. Drugače pa sem trgovino, ki jih prodaja v Sloveniji iskal precej dolgo, menda je ena še v Prekmurju bila takrat.
Trdota d.o.o.

jan01 ::

Če malo pogooglaš, npr kar Solingen @ Wikipedia
Solingen is called the "City of blades", since it has long been renowned for the manufacturing of fine swords, knives, scissors, and other cutlery made by famous firms such as Wüsthof, Zwilling (J.A. Henckels), Boker, and numerous other manufacturers...

Trdi ::

Edit: Na Ptuju je tista "prekmurska" firma, sem se eno malo zmotil. :8)

W1: odstranjen del, ki se nanaša na brisan post.
Trdota d.o.o.

Zgodovina sprememb…

mainman ::

Solingen je res mesto. Noži, ki jih izdelujejo pa so špica.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: mainman ()

icko ::

Je pa težko najti original, ker že vsaka druga kitajska štancarija gravira ime solingen na svoj pleh. Najlaže bi bilo verjetno kar v mestu samem...:D :D

Trdi ::

Najlaže bi bilo verjetno kar v mestu samem

Dobr, to pa ne, no! Solingen nožev ni. Je Solingen jeklo, ki ga s svojimi lastnimi dodatki (vsaka firma ima svoje skrivne dodatke) uporabljajo nekatere firme. Te firme, vsaj te najboljše, so znane, težko naletiš na Wüsthof ponaredek. Se pa strinjam, da imaš tudi ponaredke z rezili, na katereih piše Solingen, to pa ja. Samo poiščeš, katere firme svoja rezila delajo iz Solingen jekla in jih poiščeš v trgovinah, ni tako težko.

Nekaj podobnega je verjetno na Japonskem, kjer se nekatere firme hvalijo z rezili, ki so "kao" nasledniki samurajskih mečev. Nekatere gredo celo tako daleč, da rezila izdelujejo samo iz jekla, ki so ga shranili iz obdobja pred drugo svetovno vojno. Namreč prisotno je mnenje, da je jeklo po drugi svetovni vojni manj "čisto". Sama proizvodnja naj bi v jeklu pustila več nečistosti, snovi, ki jih tam ne bi smelo biti v tolikšnih koncentracijah. Ampak takoj povem, da sicer o nožih nekaj vem, o tem jeklu pred in po drugi svetovni vojni pa nič, oziroma le ponavljam, kar te firme trdijo.

Po mojem mnenju se pred izbiro nožev človek najprej odloči, katera "šola" izdelovanja nožev mu je najbližje (=različna težišča in različno oblikovana rezila, po mojem so najbolj razširjene nemška, japonska in francoska) in potem pač prečekiraš te najbolj znane firme. Dobro je nož tudi sprobati, da vidiš, če ti odgovarja.
Trdota d.o.o.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Trdi ()

icko ::

Answer is: The original Swiss army knife.
K mgajvr :D :D :D

Drugače pa jekla za komercialno uporabo znajo biti slabša (verjetno tudi zaradi reciklaže) kot prej, ampak specialna legirana jekla za namensko uporabo in posameznega naročnika pa so top kvalitete. Tu je zelo v vrhu tudi Jeseniška jeklarna ki so ji tuji koncerni že očitali in tudi poslali komisije za nadzor kajti šušljalo oz špekuliralo se je o damping cenah zaradi državnega lastništva. No dokazalo se baje ni nič.
Je pa mogoče zanimivost pri Kaupovih jeklarnah (verjetno tudi drugje), da hranijo več tisoč morda stotisoče vzorcev različnih legur jekla z vsemi podatki o sestavi in izdelavi. No to lahko v vsakem trenutku potegnejo iz naftalina in zadovoljijo še tako zahtevnega potrošnika.
lp

illy-ya ::

Dobr, to pa ne, no! Solingen nožev ni.

Itak da so. Zakaj bi delal polizdelke ce lah delajo koncno izdelek z bistveno visjo dodano vrednostjo. Tud sam imam set doma (da, prov Solingen, ne samo jeklo Solingen) in so res hudi.

Solingen Kitchen Knives

Jst bi jih na tvojem mestu narocu prek neta al pa kej.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: illy-ya ()

jype ::

V Lesnini na brdu prodajajo WMF kuhinjske nože (okoli 70 ojro mislim da je 10" iz X45 CrMoV15 jekla, ki je praktično enako "solingen" jeklu). Verjetno dobršen del cene sicer plača tiste tri črke, ampak noži so vseeno izjemno dobri:


Na linku od illy-ya so noži cenejši in vsaj glede na buzzworde še boljši, tako da je verjetno vredno poizkusiti. Ker tak nož praviloma kupiš enkrat v življenski dobi kuhinje (ali pa preživi celo dve kuhinji), je seveda nesmiselno kupovati "boljši" nož, ko že imaš odličnega.

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: jype ()

domeski ::

Ce hoces met kvaliteten noz si kupi F.Dick. Mamo doma tudi noze iz solingen rezila pa se gladko skrijejo pred Dickovim.

Link

AnZo ::

Imamo trgovino z profesionalno mesarsko opremo. Solingen je kraj, ki ima tradicijo izdelovanja kvalitetnih profesionalnih nožev.
Drugače pa naše stranke (večinoma mesarji ;) ) kupujejo nože: DICK, WE - Wilhelm Eicker (nemčija) ter SWIBO, VICTORINOX (Švica).
Če te kaj zanima mi pošlji zasebno sporočilo. Povej dolžino in za kakšen namen boš imel, pa se bomo dogovorili.
Snowboarding is the best thing you can do with your pants on...

Trdi ::

Itak da so. Zakaj bi delal polizdelke ce lah delajo koncno izdelek z bistveno visjo dodano vrednostjo. Tud sam imam set doma (da, prov Solingen, ne samo jeklo Solingen) in so res hudi.

No, v bistvu sem rekel, da če taka firma obstaja, ni ravno poznana. Druge firme so izrazito bolj poznane od te, ki jo navajaš. Kvalitete tvojih nožev ne morem soditi, ker jih nisem uporabljal. Je pa drugače obdelava jekla v rezilo nekaj, kar se izpopolnjuje 100+ let in so še bolj varovana skrivnost, kot pa sestava jekla. Tako da mislim, da ne moremo govoriti o "polizdelkih" v tem primeru. To je pač samo ena izmed firm, ki uporablja Solingen jeklo, ena izmed mnogih. Je pa skoraj zagotovo slabše od teh najbolj cenjenih. To trdim izključno na podlagi verjetnosti. :)

V Lesnini na brdu prodajajo WMF kuhinjske nože (okoli 70 ojro mislim da je 10" iz X45 CrMoV15 jekla, ki je praktično enako "solingen" jeklu). Verjetno dobršen del cene sicer plača tiste tri črke, ampak noži so vseeno izjemno dobri:

WMF noži niso slabi, ja. Ampak se mi zdi, da morda kontrola kvalitete pri njih malce trpi. Vsaj nož pred nakupom preglejte nad belim papirjem z rezilom obrnjenim proti vam. Preveč se najde primerkov, ki imajo krivo rezilo za moj okus.
Trdota d.o.o.

janhar ::

AnZo kakšen pa je najboljši način brušenja nožev?
Samo ne mi omenjat kakšne profi mesarske opreme.

Barakuda1 ::

AnZo kakšen pa je najboljši način brušenja nožev?


Če boš z njimi rezal suh kruh, počas tud dobro brušenje ne bo več pomagalo.

UNIVERZUM ::

Janhar: če želiš nože dolgo uporabljat, jih potem ko se na "štrajhar" ne dajo več dobro nabrusit, nesi v podjetje kjer se s tem ukvarjajo. Če z noži ravnaš solidno bi tako brušenje (z vmesnimi dobrusitvami na "štrajhar") moralo zdržati leto in več.
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

Trdi ::

Samo ne mi omenjat kakšne profi mesarske opreme.

No, jaz ne bi nikoli kar koli mesarskega imel. To ni primerno za v kuhinjo. Mnogi mesarji imajo preprosto en nož s cheap plastičnim ročajem, rezilo je iz neke cheap zlitine, ki pa jo nabrusijo do polovice rezila. Recimo ene trikrat lahko tako nož nabrusijo in potem nabavijo novega, ker starega ni več. Vem, da obstajajo tudi drugačne prakse, jaz samo povem, kaj sem jaz videl. Mesarska oprema ni v ničemer superiorna kuhinjski, kvečjemu obratno.
Trdota d.o.o.

janhar ::

Za ostale ne vem, vendar moj stric(mesar) doma in v službi uporablja izključno Dick nože, ki naj bi bili kvalitetni (X45CrMoV15). A ni logično, da bo uporabljal kvalitetnega, če ga drži v roki 5 ur na dan. Da bi si kupil pa kaj takega bi moral bit pa pomojem tud mal smotan.

sss ::

Mama je v dar dobila Kyocera keramični nož. Povem vam, da že dolgo nisem bil tako navdušen nad nožem.
Škoda ker so dragi k žafran ker bi si jih z veseljem kupil cel komplet :)

reeves ::

Sm vidu te Kyocera nože na TV-ju. Res so hudi. Pa po zakonu morjo not dodat par procentov kovine, da jih na letališču lahko zaznajo. Dargač pa najbolše nože delajo Japonci, sam kaj ko so tok dragi, pa težko jih je dobit.

JanezekNovak ::

Kje se da pa pogledati te Kyocera nože oz. kje se jih da kupiti!?
http://www.euroairsoft.com/

reeves ::

Kyocera knives

Evo ti enga za kupit. lol. KLIK

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: reeves ()

OZZY ::

Mama je v dar dobila Kyocera keramični nož. Povem vam, da že dolgo nisem bil tako navdušen nad nožem.
Škoda ker so dragi k žafran ker bi si jih z veseljem kupil cel komplet :)



Samo ko ga bo treba naostrit ga bo treba poslat verjetno v tujino k kakšnem dobavitelju-če le-tega ni v SLO, saj brušenje keramičnega noža poteka drugače.
Go with the flow.

reeves ::

Mislim, da v Sloveniji to ni mogoče, je pa v Nemčiji.

gruntfürmich ::

eh, pluneš na brusilni kamen pa ga nabrusiš!
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

reeves ::

Ja. Kamen.

M-XXXX ::

Ja. Kamen.

Owned:D

Zanimivi ti keramični noži- jih še nisem videl...

reeves ::

Res. Jest tud ne, me pa ma, da bi si kupil enega. Sam so dragi.

WamPIRe- ::

Kako so pa kaj keramični odporni na udarce? Recimo da pade dol po ploščicah?
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

reeves ::

Hmm. Dobro vprašanje. Keramika je zelo trda, ni pa trdna. Nimam pojma.

gruntfürmich ::

Ja. Kamen.

kamen. brusni kamen. by SiC. a ne?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Okapi ::

Francoski Opinel so zakon.
http://www.opinel.com/www-accueil-5-UK....

V primerjavi z raznimi "solingeni" so poceni in ostri ko hudič. Je pa res, da jih je treba malo bolj pogosto brusit in redno uporabljat, ker sicer rjavijo.

O.

Tear_DR0P ::

keramični noži s katerimi imam jaz izkušnje so zelo lomljivi, že z rezanjem suhega kruha lahko odlomiš kak košček. ampak so pa za rezanje mehkih reči noro dobri. rezanje paradinika, jetrc in podobnih reči poteka povsem gladko
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

reeves ::

kamen. brusni kamen. by SiC. a ne?


Ja. Valda. Po mojem je keramični nož precej bolj trd od navadnega brusnega kamna. Mora biti nekaj posebnega, saj drugače bi ga lahko vsak nabrusil.

keramični noži s katerimi imam jaz izkušnje so zelo lomljivi, že z rezanjem suhega kruha lahko odlomiš kak košček. ampak so pa za rezanje mehkih reči noro dobri. rezanje paradinika, jetrc in podobnih reči poteka povsem gladko


To je pa precej bad. Daš par 100€ pol se pa skoz treseš kdaj se ti bo zlomu.
Če je tko, sem si pa premislil; to že ni zame, jest bi jih takoj polomil.

gruntfürmich ::

kamen. brusni kamen. by SiC. a ne?


Ja. Valda. Po mojem je keramični nož precej bolj trd od navadnega brusnega kamna. Mora biti nekaj posebnega, saj drugače bi ga lahko vsak nabrusil.

keramični noži s katerimi imam jaz izkušnje so zelo lomljivi, že z rezanjem suhega kruha lahko odlomiš kak košček. ampak so pa za rezanje mehkih reči noro dobri. rezanje paradinika, jetrc in podobnih reči poteka povsem gladko


To je pa precej bad. Daš par 100€ pol se pa skoz treseš kdaj se ti bo zlomu.
Če je tko, sem si pa premislil; to že ni zame, jest bi jih takoj polomil.


hmmmm... vidim da samo po tvojem. ker sploh ne veš za čim stoji SiC. in zirkonia...

in če se zlomi košček ker. noža ko režeš suh kruh!?:)) potem pa si zelo nekvaliteten primerek dobil. ker če kdo stavi na kavliteto noža, boš te molekule zeloo težko dobil narazen. od tod pač izvira trdota. in če ga boš na kruhu uniču... looooooooooooooooooooooooooooooooooooool
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

OZZY ::

eh, pluneš na brusilni kamen pa ga nabrusiš!


LAhko brusiš samo z diamantnim brusom..
Go with the flow.

OZZY ::

keramični noži s katerimi imam jaz izkušnje so zelo lomljivi, že z rezanjem suhega kruha lahko odlomiš kak košček. ampak so pa za rezanje mehkih reči noro dobri. rezanje paradinika, jetrc in podobnih reči poteka povsem gladko


Vprašanje kdo je proizvajalec in kaka je kvaliteta. Obstaja kar nekaj izdelovalcev,ki pa dvomim, da vsi dosegajo tak standard kot kyocera.
SAma izdelava teh nožev zahteva posebne pogoje - potrebna je zelo velika temperatura in pritisk ter če se prav spomnim tudi vakuum (je blo enkrat na TV to). Sam proces pa traja 1 dan.
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OZZY ()

gruntfürmich ::

LAhko brusiš samo z diamantnim brusom..

zakaj pa samo z DIA?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

pohodnik ::

:)Keramični noži so narejeni iz keramike z dodatkom aluminijevega oksida - stopnja trdote 96 ( diamant ima 100 ). Keramični noži se brusijo s keramičnimi brusi iz cirkonske keramike - trdote 98 ! V prodaji jih je težje najti, na internetu pa pod "keramični brus" - sploh niso dragi, najdejo pa se ne googl-u !

reeves ::

Keramični noži so narejeni iz keramike z dodatkom aluminijevega oksida

Z dodatkom cirkonijevega oksida, ne alu. KLIK
Kyocero lahko kupite npr. TUKAJ
TUKAJ pa so malo cenejši.

šernk ::

potem pa si zelo nekvaliteten primerek dobil. ker če kdo stavi na kavliteto noža, boš te molekule zeloo težko dobil narazen. od tod pač izvira trdota.


trdota in trdnost sta dva žal različna pojma, ki se eden drugemu nasprotujeta.

HSS majhne trdote...velike trdnosti (odporno na udarce, vendar se hitreje obrablja)

keramika, diamant...velike trdite, manjhe trdnosti...posledično zelo krhek material in hitro poči.

čeprav ravno pri suhem kruhu ne vem no, morda z dodatkom kamenja:|


sami doma za večino stvari uporabljamo nek poceni nož z rahlo valovanim rezilom (ne najdem slike) in lahko rečem da dela hudiča. imamo ga že vsaj 10 let, rezilo je bilo v tem času 1x malce nabrušeno, nož uporabljamo pa praktično za vse, od rezanja kruha, suhih salam, sadja do zamrzjenega mesa. in po vseh teh letih je še vedno dovolj dober za odrezati čisto solidno rezino pršuta.
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

Jasna ::

Poznam nože Bachmayer, ki so odlični. Ugodno prodam, če vas zanima.
Jasnaz@gmail.com

mojsterleo ::

pri nas v hoferju v siski (lj) prodajajo solingen noze. oziroma to je paket treh nozev, na jeklu pa pise solingen. ne vem ce so dobri ali slabi, samo spomnil sem se na to temo, ko sem jih videl na polici.:)

Zgodovina sprememb…

cirilk ::

Za keramične nože se velja obrniti na http://www.xenon-forte.si/vec-o/keramik.... Xenon ima po novem, tudi KAI - japonske jeklene nože, tudi iz damaščanskega jekla http://www.xenon-forte.si/vec-o/nozih-k...
Tisti, ki se bojijo občutljivosti keramičnih nožev, si lahko pogledajo amaterski video: .

haha88 ::

Hey a bi gdo slucajno vedu kje pri nas se da dobit kaksn Opinel orginal noz.

harvey ::

hahah88 jonasu ž. piši, pa ti ga lahko podari...


Drugače pa koptex.com

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: harvey ()

Okapi ::

V BTC-ju sta vsaj dve štacuni, ki jih imata. Glej tiste z lovsko in podobno opremo.

O.

haha88 ::

Na koptex.com sem že bil provblem je da se iz tam neda nic narociti.

ThinkPad ::

A o japosnkih nožih, ki tudi spadajo med najboljše vsaj po mnenju številnih kuharjev, ne bo pa nobeden nič rekel?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri brusni kamen za brušenje nožev? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
11639954 (11172) gruntfürmich
»

Noži (kuhinjski, ne katane) (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7418079 (9265) UganiKdo
»

Kako skrbite za ostre nože? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7812388 (9914) BorutO
»

Kateri keramični nož?

Oddelek: Loža
142426 (1433) MIHAc27
»

Kvalitetni noži (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5424816 (18017) krneki0001

Več podobnih tem