» »

Western Digital zaradi kontaminacije izgubil 6,5 milijarde gigabajtov flasha

Western Digital zaradi kontaminacije izgubil 6,5 milijarde gigabajtov flasha

Slo-Tech - Western Digital, ki je eden največjih proizvajalcev polprevodnikov za flash, je v sredo potrdil, da so imeli januarja incident v dveh tovarnah na Japonskem, ki proizvajata čipe za flash. Zaradi kontaminacije surovin se je zgodil izpad proizvodnje v obsegu 6,5 milijard gigabajtov pomnilniških medijev, kar bo po ocenah TrendForcea vplivalo na ceno SSD-jev v tem četrtletju. Prizadeta je bila le proizvodnja 3D BiCS flasha, medtem ko na 2D NAND ni vplivala.

Western Digital in Kioxia Holdings Corp, ki upravljata omenjeni tovarni, imata 30-odstotni tržni delež na področju SSD-jev. Izpad, ki predstavlja približno tri odstotke letne proizvodnje, bi lahko v naslednjem kvartalu povzročil dvig cen za 5 do 10 odstotkov. Dvigi cen so lahko še višji, če je imela večjo škodo tudi Kioxia. Po ocenah TrendForcea so v letu 2021 prodali 207 milijard gigabajtov flasha oziroma 333 milijonov SSD-jev.

20 komentarjev

smrko ::

Spet en za lase privlečen izgovor za podražitev...

Prvič je nesreča, druguč je naključje, tretjič...

kixs ::

Jap, nekaj se res morajo izmisliti, poceni robe res ne sme biti...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kixs ()

psps ::

"Make it look like an accident"

nirburu ::

Kontaminacija a?
Vrjetno je razsajal profitavirus.

OK.d ::

Ja ja te pravljice naj prodajajo samem sebi, očitno so se SSD-ji spet preveč pocenili.
LPOK.d

dexterboy ::

Kaj vse si ne bodo še izmislili za porast cen? Če bi napisali; "skru ju, vi vant mani", bi jih človek vzel z večjo dozo razumevanja kot pa s takšnimi idiotizmi, ko nas imajo za "obične papke". Sej porast cen nekako prežvečiš, ampak, da te pa na suho nategujejo in želijo oropati... Res da sistem ne leti kot raketa v primerjavi z M2 diskom, ampak RAID polje navadnih diskov je še vedno uporabna in prebavljiva stvar za vsakdanjo uporabo.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Nikonja ::

Če si tako velik kot oni, jbg... lahko, ostali bodo itak sledili in tudi dvignili cene, al pa namerno spustili da jim poberejo tržni delež... tko da ni vse tako črno/belo!

Orias ::

Sej če nas farbajo z podražitvjo grafičnih (pretveza polprevodniki). V resnici so grafične ravno zaradi kriptovalut tako drage. Zdaj še pa mora seveda kdo drug pristaviti piskrčke. Po vsej logiki ob "polprevodniški" krizi, bi se morale vse stvari podražati. SSDji so se cenili, razno razne računalniške komponente, mobilni telefoni, tablice isto.

user1618 ::

Pa saj za tf-kartice pa ključke bo ta flash še vedno dober, ne stran metat. :)
"If we were supposed to talk more than listen
we would have been given two mouths and one ear"
- Mark Twain

Glugy ::

Čak to se obnašajo k da ni konkurence. A če pa ne bi imel kontaminacije si pa na trgu ne bi mogl privoščit 10% dviga cen? tf??

uio ::

A ni fino ko lahko s 3 odstotnim izpadom narediš 7 odstotni dobiček... ;D

tikitoki ::

Glede na trenutno stanje na trgu, je vprasljivo ce bo tako minimalen padec proizvodnje prinesel tako obcuten dvig cen. Tako, kot meni, je vecini vseeno, ker ze imamo vse potrebe pokrite. Ce bi bile res nizke cene, pa nas mogoce se premami:). Visoke cene pa nas kvecjemu odvrnejo od vecanja kapacitet.

uio je izjavil:

A ni fino ko lahko s 3 odstotnim izpadom narediš 7 odstotni dobiček... ;D


Na svtovni ravni imjoa okoli 14% trzni delec. Tak minimalen izpad se ne bo sprevrgel v taksno rast. Tko, k se ni pri RAM, kjer so imeli izpad proizvodnej zaradi prekinjene dobave elektrike, al neki tazga. Tud cela panika, cene RAMa pa so se vedno redkorno nizke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tikitoki ()

Nikonja ::

Ker vidim da so teorije zarote zdaj "novo normalno" tudi na ST, a mi nekdo pove zakaj bi WD sploh rabil iscenirat tole nesrečo za dvig cene, a nebi bilo še bolj enostavno samo dvignit cene brez razloga. A nam se morajo opravičevat za dvig, ne razumem zakaj je za vsako novico neki "hidden agenda" danes?

OK.d ::

Naključij že dolgo ni več.
LPOK.d

Sheteentz ::

6,5 milijarde gigabajtov flasha, zdaj pa to preračunavat v dejanske gigabajte, jao slo-tech, zakaj nam delaš take probleme.

ales85 ::

Zavarovanj tudi nimajo vec? Vecina podjetij si ne more privosciti svojih zajebov kar prevaliti naprej.

DamijanD ::

Zavarovanje ti da $$, ampak ne more pa rešiti zaostanka pri proizvodnji in če to vpliva na dobavljivost, to potem vpliva na cene.

BigWhale ::

Jaz si kar predstavljam kako VPji sedijo za eno ovalno mizo in razmisljajo o tem kako povecati dobicek. In pol en rece: ZE VEM! Dejmo v smeti vrzt ene dva batcha chipov, da bodo sle cene gor!

Kaj vse preberes tle ... :>

smrko ::

To pa že ne, ta glavni sedijo v usnjenih foteljih s kozarcem viskija v eni roki in cigaro v drugi ter se na vse načine trudijo najti način, kako končnemu potrošniku zagotoviti čim nižje cene, pa čeprav na račun že tako mizernih dobičkov, svojih slabo plačanih služb in sramotnih dividend za delničarje.

filip007 ::

Ja filtre so pozabili zamenjati, to je že bilo v nekem filmu.
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zaradi enournega izpada električne energije se obeta dvig cen pomnilnika (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Pomnilnik
5010207 (7736) JaVonTech
»

Zaradi nizkih cen bo Western Digital krčil proizvodnjo NAND-a, DRAM se ne bo cenil

Oddelek: Novice / Diski
144717 (2834) starfotr
»

Cene SSD-jem še naprej padajo

Oddelek: Novice / Rezultati
4614838 (11278) Relanium
»

Asusu utegne zmanjkati diskov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Rezultati
9921684 (16527) lopov
»

Western Digital kupuje Hitachi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
5214590 (12927) driver_x

Več podobnih tem