»

Western Digital zaradi kontaminacije izgubil 6,5 milijarde gigabajtov flasha

Slo-Tech - Western Digital, ki je eden največjih proizvajalcev polprevodnikov za flash, je v sredo potrdil, da so imeli januarja incident v dveh tovarnah na Japonskem, ki proizvajata čipe za flash. Zaradi kontaminacije surovin se je zgodil izpad proizvodnje v obsegu 6,5 milijard gigabajtov pomnilniških medijev, kar bo po ocenah TrendForcea vplivalo na ceno SSD-jev v tem četrtletju. Prizadeta je bila le proizvodnja 3D BiCS flasha, medtem ko na 2D NAND ni vplivala.

Western Digital in Kioxia Holdings Corp, ki upravljata omenjeni tovarni, imata 30-odstotni tržni delež na področju SSD-jev. Izpad, ki predstavlja približno tri odstotke letne proizvodnje, bi lahko v naslednjem kvartalu povzročil dvig cen za 5 do 10 odstotkov. Dvigi cen so lahko še višji, če je imela večjo škodo tudi Kioxia. Po ocenah TrendForcea so v letu 2021 prodali 207 milijard gigabajtov flasha oziroma 333 milijonov SSD-jev.

20 komentarjev

Zaradi nizkih cen bo Western Digital krčil proizvodnjo NAND-a, DRAM se ne bo cenil

Slo-Tech - Cene flasha, s tem pa tudi SSD-jev in vseh ostalih izdelkov, so še vedno zelo nizke. Ker ne kaže, da bi se v bližnji prihodnosti povpraševanje povečalo in s tem pobrale tudi cene, analitiki pa trend padanja cen napovedujejo tudi za leto 2019, se je Western Digital odločil, da zmanjša proizvodnjo. Prihodnje leto bo Western Digital proizvodnjo čipov flash znižal za 10 do 15 odstotkov, prav tako pa bo začasno odložil investicije v to tehnologijo.

Western Digital je to sporočil ob objavi poslovnih rezultatov za minulo četrtletje, v katerem so ustvarili 5 milijard dolarjev prihodkov, kar tri odstotke manj kot lani, in 511 milijonov dolarjev dobička, kar je za tretjino manj. Podjetje trenutno ustvarja približno polovico prihodkov s prodajo klasičnih diskov, polovico pa s čipi flash. Jenjajoče povpraševanje po...

14 komentarjev

3D-čipi zlezli že do 48 slojev

ComputerWorld - Toshiba je sporočila, da začenja proizvajati 3D-pomnilnik V-NAND flash, ki bo imel tranzistorje vertikalno naložene v 48 slojih. V posameznem bodo shranili dva bita podatkov (MLC), kar jim bo omogočilo izdelavo čipov s kapaciteto 128 Gb. S tem resno konkurirajo Samsungu, ki je lani jeseni predstavil 32-slojni flash. Toshiba je prvo tehnologijo na svetu, ki omogoča nanizati 48 slojev, poimenovala BiCS.

Bistvena razlika je v številu bitov v celici. Medtem ko je Samsung tja stlačil tri (TLC), se je Toshiba odločila za dva. To pomeni, da v obeh primerih čip shrani 128 Gb, a imajo Toshibini čipi nekaj prednosti, zlasti zanesljivost, dolgoživost ter tudi hitrost. Proizvajali jih bodo v tovarni številka dve v mestu Yokkaichi,...

29 komentarjev

Samsung začel proizvajati TLC 3D V-NAND flash

engadget - Samsung je začel množično proizvodnjo TLC 3D V-NAND flasha, ki ga bodo uporabljali v SSD-jih nove generacije. Ti bodo hitrejši, učinkovitejši in predvsem cenejši od običajnih SSD-jev.

TLC označuje, da lahko v eni celici shranimo tri bite. To pomeni, da mora biti celici sposobna shraniti in razločiti osem različnih stanj (000, 001, 010, 011, 100, 101, 110, 111), medtem ko MLC shranjuje dva bita (00, 01, 10, 11), SLC pa en sam bit (0, 1). Na ta način se brez povečanja gostote celic dvigne gostota zapisa, a to prinaša višje tveganje izgube podatkov, ker so razlike med posameznimi stanji celice manjše. Samsung je prvi proizvajalec SSD-jev, ki je uporabil TLC.

Drugi trik za dvig...

70 komentarjev

HGST pokazal prototip, ki je stokrat odzivnejši od SSD-ja

Slo-Tech - Western Digital oziroma njegova podružnica HSGT je na konferenci Flash Memory Summit, ki te dni poteka v Santi Clari, pokazal prototip podatkovnega pogona, ki je za več velikostnih razredov hitrejši od SSD-jev. Tehnologija, ki za zdaj še nima komercialnega imena, temelji na PCM, o čemer smo nazadnje pisali pred tremi leti. V tem času pa se je zgodilo mnogo.

Novi SSD, če mu lahko tako rečemo, zmore tri milijone IO-operacij naključnega branja na sekundo (velikosti 512 bajtov) in ima zakasnitve okrog 1,5 mikrosekunde. To je bistveno hitreje od dosedanjih SSD-jev, ki zmorejo do sto tisoč IOPS (resda velikosti 4 kB) in imajo zakasnitev slabih 100 mikrosekund. Kje je torej kavelj?

Za zdaj v tem, da gre za prototip. PCM-čipi v 45 nm-tehnologiji s...

57 komentarjev

WD uspešen, povečuje investicije v SSD

X-Bit Labs - Western Digital je letos s prevzemom podjetja SiliconSystems nenadoma postal igralec na trgu SSD-ju, po tem ko so še lani le razmišljali o tem. Svoj posel jemljejo resno, saj povečujejo investicije v razvoj novih SSD-jev. Western Digital je za prevzem SiliconSystemsa odštel 65 milijonov dolarjev in kmalu junija že izdal prvo serijo svojih SSD-jev. Tim Leyden, prvi finančnik podjetja, je dejal, da povečane investicije odražajo nove tehnološke napredke, nove izdelke in programe, vključujoč nedavno prevzet SSD-oddelek. Nič čudnega, saj jim Seagate tesno diha za ovratnik z izdajo SSD-jev za podjetja. Potrošniki tako lahko le upamo, da se bodo SSD-ji čim prej pocenili na znosne ravni, čeprav proizvajalci čipov (npr. SanDisk Corp) ocenjujejo, da bomo pravi razmah doživeli šele v letih 2011-12.

Mimogrede pa poglejmo še poslovne rezultate WD-ja. V fiskalnem četrtletju, ki se je končalo septembra, so zabeležili prihodke v višini 2,2 milijarde dolarjev, rekordno prodajo trdih diskov (44,1...

6 komentarjev