Forum » Loža » Zvočna izolacija v ljubljanskih blokih
Zvočna izolacija v ljubljanskih blokih
vzanv ::
Nakup oz. najem stanovanja predstavlja visok strošek, kljub temu pa tako pomembna stvar, kot je zvočna izolacija v bloku, velikokrat pred nakupom ostaja neznanka. Realno stanje nek nov stanovalec vidi komaj po tednu ali mesecu življenja na lokaciji.
Zato bi bilo fino imeti en dolg thread, kjer bi ljudje objavljali svoje izkušnje.
Seveda je veliko odvisno od sosedov in od lastne občutljivosti na ta hrup, vseeno pa si lahko z večimi opisi ustvarimo neko realno sliko. V uradnih evidencah lahko sicer vsak vidi tehniko gradnje bloka, ampak pomoje železobeton v eni soseski ne predstavlja iste izolacije kot železobeton v drugi soseski.
Nekako normalno se mi zdi, da se sliši pretakanje vode v kopalnici in na WC-ju, nabijanje muzike, glasno dretje, premikanje pohištva, vrtanje ipd. Temu se ne da izogniti nikjer. Ampak za pogovarjanje z neko normalno jakostjo bi pa človek pričakoval, da ne seže do sesedov. Žal ni povsod tako, zato me zanimajo vaša opažanja.
Moje izkušnje:
Fužine, nizek 4-nadstropni blok, zgrajen cca. 1980:
Zelo dobro, tudi zaradi mirnih sosedov. Slišalo se je sosedo med seksom, ampak me ni motilo :)
Koseze, terasasti bloki, cca. 1979:
Zelo dobro. Včasih se je slišal glasen TV pri naglušnem sosedu, igranje kitare, tekanje otrok, ampak so vedno ob normalnih urah nehali.
Glinškova pološčad, 4-nadstropni blok, cca. 1980:
Ne najboljše. Slišala se je hoja, običajno govorjenje, TV, jutranja telovadba iz stanovanj pod in nad mano.
Štepanjsko naselje, nizek 4-nadstropni blok, 1976:
Daleč najslabše od vseh. Slišalo se je vse: običajno govorjenje, hoja, muzika, TV, premikanje stolov, zapiranje omar in vrat in celo premikanje stikala za luč. Ko se je spodnji sosed tuširal, se je to slišalo v vseh mojih sobah. Precej tega je prihajalo tudi iz stanovanja v sosednjem vhodu, s katerim sem imel skupen zid.
Mostec, naselje ob Koseškem bajerju, 3-nadstropni blok, cca. 2003:
Opazno slabše od Fužin in terasastih blokov. Slišala se je hoja, delno tudi govorjenje, seks, muzika v stanovanjih nad in pod mano. Ponoči včasih nisem mogel spati zaradi nizkofrekvenčnega brnenja neznanega izvora (mogoče dvigalo, ventilacija v garaži..).
Zato bi bilo fino imeti en dolg thread, kjer bi ljudje objavljali svoje izkušnje.
Seveda je veliko odvisno od sosedov in od lastne občutljivosti na ta hrup, vseeno pa si lahko z večimi opisi ustvarimo neko realno sliko. V uradnih evidencah lahko sicer vsak vidi tehniko gradnje bloka, ampak pomoje železobeton v eni soseski ne predstavlja iste izolacije kot železobeton v drugi soseski.
Nekako normalno se mi zdi, da se sliši pretakanje vode v kopalnici in na WC-ju, nabijanje muzike, glasno dretje, premikanje pohištva, vrtanje ipd. Temu se ne da izogniti nikjer. Ampak za pogovarjanje z neko normalno jakostjo bi pa človek pričakoval, da ne seže do sesedov. Žal ni povsod tako, zato me zanimajo vaša opažanja.
Moje izkušnje:
Fužine, nizek 4-nadstropni blok, zgrajen cca. 1980:
Zelo dobro, tudi zaradi mirnih sosedov. Slišalo se je sosedo med seksom, ampak me ni motilo :)
Koseze, terasasti bloki, cca. 1979:
Zelo dobro. Včasih se je slišal glasen TV pri naglušnem sosedu, igranje kitare, tekanje otrok, ampak so vedno ob normalnih urah nehali.
Glinškova pološčad, 4-nadstropni blok, cca. 1980:
Ne najboljše. Slišala se je hoja, običajno govorjenje, TV, jutranja telovadba iz stanovanj pod in nad mano.
Štepanjsko naselje, nizek 4-nadstropni blok, 1976:
Daleč najslabše od vseh. Slišalo se je vse: običajno govorjenje, hoja, muzika, TV, premikanje stolov, zapiranje omar in vrat in celo premikanje stikala za luč. Ko se je spodnji sosed tuširal, se je to slišalo v vseh mojih sobah. Precej tega je prihajalo tudi iz stanovanja v sosednjem vhodu, s katerim sem imel skupen zid.
Mostec, naselje ob Koseškem bajerju, 3-nadstropni blok, cca. 2003:
Opazno slabše od Fužin in terasastih blokov. Slišala se je hoja, delno tudi govorjenje, seks, muzika v stanovanjih nad in pod mano. Ponoči včasih nisem mogel spati zaradi nizkofrekvenčnega brnenja neznanega izvora (mogoče dvigalo, ventilacija v garaži..).
- premaknil iz Problemi človeštva: bluefish ()
pegasus ::
Kar ok. Tu v nemčiji slišim vibro telefona zgornjega soseda, kjer mularija toliko skače, da mi v kuhinji žvenketajo kozarci v omari.
mertseger ::
Jaz sem 2 leti živel v Šiški nasproti para ki je dobil otroka. In da sta lahko spala sta imela otroka v sosednji sobi njegova posteljica pa 15 cm od moje glave kolikor je debel zid. Ker bolj slabo spim sem prvo leto vstajal redno z njim večkrat na noč. Nista bila ravno vzorna bi rekel ker je večkrat jokal tudi 15-20 minut preden je kdo prišel v sobo. Kdaj mi je bilo da bi šel na vrata pozvoni pa jima rečt da je otrok lačen ali pa posran in joka pa se nisem hotel preveč vtikat ker sem bil v najemu.
Pa še marsikatero sočno zgodbico bi lahko s teh časov povedal :)
Pa še marsikatero sočno zgodbico bi lahko s teh časov povedal :)
Steinkauz ::
Živim na viču. Blok iz 1967.
Zelo slaba zvočna izolacija v vertikalo.
Imam naglušnega spodnega soseda, ki gleda TV 16 ur na dan vsak dan.
Praktično slišim razločno kaj govorijo po televiziji.
Zgornji sosed je pa na novo položil tlake in ga praktično ne slišim.
Če bi vedel, da bo tako slabo, bi vsekakor investiral v zvočno izolacijo in nove tlake ob renovaciji.
Res je pa da imam kr extrem. Večina nima takih sosedov.
Sicer je star že 91 let, tko da it's only a matter of time, kdaj se to delno reši samo od sebe...
Zelo slaba zvočna izolacija v vertikalo.
Imam naglušnega spodnega soseda, ki gleda TV 16 ur na dan vsak dan.
Praktično slišim razločno kaj govorijo po televiziji.
Zgornji sosed je pa na novo položil tlake in ga praktično ne slišim.
Če bi vedel, da bo tako slabo, bi vsekakor investiral v zvočno izolacijo in nove tlake ob renovaciji.
Res je pa da imam kr extrem. Večina nima takih sosedov.
Sicer je star že 91 let, tko da it's only a matter of time, kdaj se to delno reši samo od sebe...
tony1 ::
Črnuče, nizki bloki letnik 2000, zvočna izolacija vzorna, ni težav.
Podutik (Pilonova, nizka bloka letnik 2006), zvočna izolacija med stanovanji vzorna, od zgoraj se je ob večerih slišalo sušilec cunj in poleti ropotanje zunanje enote klime na balkonu (nad mano se je vselil nek bolnik, ki je imel klimo ves čas na 18 stopinj). Izjemno problematična pa je bila zunanja zvočna izolacija, saj so bloke postavili na zemljišče tik ob bodoči trasi avtoceste (uradnik na UE, ki je podpisal GD je 1000% nekaj dal v žep), in se je slišalo hrup prometa. Poleg tega je debilni investitor na vsak balkon naredil luknjo v zunanjo steno zaprtega balkona 1x2,5m kot predpripravo za vgradnjo zunanje enote in jo zaprl s kosom lesenega pohištva . Kljub temu danes v bloku ni stanovanja pod 200k EUR...
Podutik (Pilonova, nizka bloka letnik 2006), zvočna izolacija med stanovanji vzorna, od zgoraj se je ob večerih slišalo sušilec cunj in poleti ropotanje zunanje enote klime na balkonu (nad mano se je vselil nek bolnik, ki je imel klimo ves čas na 18 stopinj). Izjemno problematična pa je bila zunanja zvočna izolacija, saj so bloke postavili na zemljišče tik ob bodoči trasi avtoceste (uradnik na UE, ki je podpisal GD je 1000% nekaj dal v žep), in se je slišalo hrup prometa. Poleg tega je debilni investitor na vsak balkon naredil luknjo v zunanjo steno zaprtega balkona 1x2,5m kot predpripravo za vgradnjo zunanje enote in jo zaprl s kosom lesenega pohištva . Kljub temu danes v bloku ni stanovanja pod 200k EUR...
Amdforce ::
Staromescansko, lj center, slišimo samo ce nad nami hodi kaka v petah po parketu, zelo moteče ob majhnih otrocih, drugače pa kot da smo sami. Na srečo je veliko pisarn v hisi in je nasplosno mir, sploh popoldne in ob vikendih.
energetik ::
Staromeščansko, LJ center. Bila je katastrofa, spodaj lokali in stalno nabijanje basov, od strani si slišal sosede v WC, kako opravljajo svoje delo, zgoraj se tresel strop ob hoji sosedov. Za nameček so se tresla tla vsakič, ko je mimo peljal LPP.
Na srečo je to le še slab spomin.
Blokov se pač ne da poceni narediti sound-proof. Za večino teh zvokov rabiš fizično ločene konstrukcije, torej dvojne betonske stene, vmes plast kamene volne. To pomeni vse stene, stropovi in tla. Soba v sobi, kot se temu reče.
Še pri dvojčkih šparajo in naredijo skupno steno vmes, le pri redkih sem videl dvojno steno pa vmes ubogih 5cm XPS, pa še tam so bile etažne AB plate skupne, da se vse prenaša tam.
Samostojna bajta je glede tega edina pametna rešitev, slišiš le še zvoke od zunaj skozi okna, kar je pri dobrih oknih večinoma nemoteče, razen če kak sosed ne nabija cele dneve basov zunaj ali ne laufa tovornjaka takoj za mejo. Pa še to se da rešit z dobro težko zvočno izolacijo na oknih.
Na srečo je to le še slab spomin.
Blokov se pač ne da poceni narediti sound-proof. Za večino teh zvokov rabiš fizično ločene konstrukcije, torej dvojne betonske stene, vmes plast kamene volne. To pomeni vse stene, stropovi in tla. Soba v sobi, kot se temu reče.
Še pri dvojčkih šparajo in naredijo skupno steno vmes, le pri redkih sem videl dvojno steno pa vmes ubogih 5cm XPS, pa še tam so bile etažne AB plate skupne, da se vse prenaša tam.
Samostojna bajta je glede tega edina pametna rešitev, slišiš le še zvoke od zunaj skozi okna, kar je pri dobrih oknih večinoma nemoteče, razen če kak sosed ne nabija cele dneve basov zunaj ali ne laufa tovornjaka takoj za mejo. Pa še to se da rešit z dobro težko zvočno izolacijo na oknih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | zvočna izolacija stenOddelek: Loža | 6000 (4197) | -Borut- |
» | Še ena tema o hrupu in sosedih (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 13575 (9605) | scipascapa |
» | [Vprašanje]Javni red in mir (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 22072 (16561) | Invictus |
» | Zvočna izolacija sobeOddelek: Zvok in slika | 12161 (10275) | Okapi |
» | starši jih ne prenesejo!!! (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 7625 (5447) | Vice |