» »

zvočna izolacija sten

zvočna izolacija sten

shadowfax ::

Zdravo, me zanima, če ima kdo izmed vas izkušnje z zvočno izolacijo sten? Iz sosednjega stanovanja se precej sliši, drugačen bioritem in me predsvsem ponoči, v spalnici moti hrup. Ima kdo kakšno idejo na kakšen čimbolj preprost način izolirat to najbolj kritično steno? Se je kdo lotil, česa podobnega?

Hvala!
  • poskusil klonirati: shadowfax ()

Likalnik ::

Enaka težava...ista vprašanja...lahko je višjega cenovnega razreda(gre samo za eno steno)....samo, da je kvalitetno in da zaduši....

Amdforce ::

Hmmm...jaz bi verjetno naredil knauf steno cez to steno, pa notri najboljso zvocno izolacijo na trgu. Zgubis mal placa ampak imas cisto steno.

Tody ::

Najprej morata povedat kakšni zvoki. Če je to glasba ali govorenje je rešitev pač zvočna izolacija in potem knavf čez. Tako se bo zadeva preprečila v veliki meri. Če gre za tako imenovani udarni zvok, kot so recimor basi ali ropot čelvjev ali padanja stvari imata večjo smolo, saj se ga skoraj ne da preprečiti, brez večjih posegov.

Govorjenje, glasba....ropot čevljev v mojem primeru ni težava.

Par let nazaj sem dal stekleno volno (par cm) in knauf čez pa žal nič ne pomaga...mogoče bi moral namesto volne dati kaj bolj kvalitetnega....kaj takega kot imajo mogoče v glasbenih studijih, da se jih ne sliši ven...taka črna pena z trikotniki...pa recimo knauf čez.

MisterR ::

Knauf ima posebaj material za montažne stene. Ima pa tudi plošče, ki se montirajo na steno.

Drugače pa pokliči http://www.decibel.si da vidiš kaj ti rečejo oziroma ponudijo.

Sparkxl ::

Steklena volna ni primerna za te zadeve. Rabiš najbolj gosto kameno volno ali kaj podobnega

LeQuack ::

Problem pri teh zadevah je, da je najbolj učinkovita izolacija na strani izvora zvoka, vse ostalo so bolj jalove rešitve. Tako da v tem smislu najbolj pomaga teženje sosedu, da je bolj tih. V blokih je zmeraj vsaj en ali nekaj takih, ki so problematični. Razen seveda če gre to za normalne jakosti zvoka v normalnih urah, potem najbrž je nevljudno kaj težit. Ampak kot napisano zgoraj bodo ostale rešitve bolj slabo učinkovale.
Quack !

fuck_it_ ::

Dvomim da boš vse rešil če zgolj 1 steno zaščitiš. Hrup se ponavadi širi po konstrukciji in ga boš slišal iz drugih sten. Sicer bo tišje ampak zaznal ga boš pa sigurno še vedno, če ne urediš vseh sten.

Popolne tišine pa pomojem ne boš dosegel. Najbrž živiš v bloku z betonskimi stenami, ki zvok prenašajo tako dobro kot da je med tabo in sosedom zgolj časopisni papir, ne pa zid.

Če se boš lotil tega delat, naredi prav dugače se ti ne splača vlagat denarja. Pa še potem se ne boš povsem znebil vseh zvokov ampak jih boš najbrž zgolj utišal.

Ali je kdo že kaj dejansko izoliral in stem rešil sosedski problem? Kako ste to dosegli? Z neko volno pomojem ne bo naredil popolnoma nič. Volna je toplotni izolator ne pa zvočni.

LeQuack je izjavil:

Problem pri teh zadevah je, da je najbolj učinkovita izolacija na strani izvora zvoka, vse ostalo so bolj jalove rešitve. Tako da v tem smislu najbolj pomaga teženje sosedu, da je bolj tih. V blokih je zmeraj vsaj en ali nekaj takih, ki so problematični. Razen seveda če gre to za normalne jakosti zvoka v normalnih urah, potem najbrž je nevljudno kaj težit. Ampak kot napisano zgoraj bodo ostale rešitve bolj slabo učinkovale.

Jap.

Če boš naredil slabo boš pa skozi pohištvo zaradi vibracij kaj slišal.

Če ti bo uspelo kaj izolirat nam napiši s čim. S tem problemom se mnogo ljudi sooča.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fuck_it_ ()

v mojem primeru je samo ena stena katera ločuje stanovanje....ostale stene ne mejijo na soseda ampak so zunanje (ena na skupni zunanji hodnik - tam ni težav, druga pa na vrt - tam tudi ni težav....debelejše stene z izolacijo)
Slišim ga pač samo skozi skupno steno....kar je pač logično pregradna stena iz ceglov.....super bi bilo, da bi on dal na svoji strani izolacijo pa jaz na svoji...na ta način bi nekako rešila....samo to se z njim zmenit...je no go.

jaz bom v vsakem primeru nekaj dal.....knauf, pod knauf pa najboljše kar se dobi....s tem bom sigurno jakost nekoliko zmanjšal....ne pričakujem pa, da bom dosegel smrtno tišino.
Zaenkrat me še ne moti zelo...ponoči je mir, čez dan sem v službi....zvečer se ga lahko sliši...ampak super je že prej vedeti, da ko ga imam dovolj grem samo še v akcijo...ne da še googlam dva meseca.
Ta soba je večino časa prazna....ko bo otrok bo njegova....na začetku mi bo še všeč...če bo ponoči veliko jokal...bomo vsi skupaj s sosedom pokonci:)....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

Erik39 ::

Obloži vse stene z notranje strani z 5 do 10 cm debelo kameno volno. To bi moralo hrup zelo zmanjšati. Nato daš čez čez gips plošče in prebarvaš.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Erik39 ()

profii ::

Erik39 je izjavil:

Obloži vse stene z notranje strani z 5 do 10 cm debelo stekleno ali kameno volno. To bi moralo hrup zelo zmanjšati.

10 cm? ni to malo preveč?
Če je to stanovanje v LJ, ga samo zamnjšana kvadratura stane reda jurja.

Sam imam med stanovanjem gips plošče in pa 2cm kamene volne. Na obeh straneh. Smrtna tišina.

profii je izjavil:

Erik39 je izjavil:

Obloži vse stene z notranje strani z 5 do 10 cm debelo stekleno ali kameno volno. To bi moralo hrup zelo zmanjšati.

10 cm? ni to malo preveč?
Če je to stanovanje v LJ, ga samo zamnjšana kvadratura stane reda jurja.

Sam imam med stanovanjem gips plošče in pa 2cm kamene volne. Na obeh straneh. Smrtna tišina.

Če hoče solidno zvočno izolirano naj bo kar 10 cm. Kot je povedal Likalnik je imel prej par cm steklene volne in pravi da nič ne pomaga. Kamena volna je sicer bolj zvočno izolativna, pa vendar, za dobro zvočno izolacijo se jo pomoje splača dat 10 cm. Sicer pa tukaj je treba tehtati med cost benefit. Če ga hrup tako moti, potem ga ne bo motila za par kvadratnih metrov zmanjšana kvadratura. Če pa ga ne moti toliko da bi žrtvoval tiste par kvadratnih metrov prostora, potem pa pač ga ne moti.

Z neko volno pomojem ne bo naredil popolnoma nič. Volna je toplotni izolator ne pa zvočni.

Motiš se, kamena volna velike gostote je precej učinkovit zvočni izolator (seveda je poleg zbočnega tudi toplotni izolator).

Zgodovina sprememb…

shadowfax ::

Točno to, 10 cm si ne morem privoščit izgubit. Pa ni ideja, da se nič ne sliši, zgolj da se zmanjša.

shadowfax je izjavil:

Točno to, 10 cm si ne morem privoščit izgubit. Pa ni ideja, da se nič ne sliši, zgolj da se zmanjša.

POtem te verjetno že ne moti toliko, če nisi pripravljen v zameno za dobro zvočno izolacijo zgubit tiste par kvadratnih metrov. Ampak ok. Potem daj 5 cm zelo goste kamene volne. Glej da ima kamena volna kar največjo gostoto (čim več kg na kubični meter ko boš gledal v specifikacijah). Poročaj rezultate :)

Zgodovina sprememb…

kuall ::

Jes si bom zrihtal eno nadstropje zase in sem ravno to razmišljal: kako naredit močno zvočno in obenem seveda toplotno izoloacijo. Ne ker bi me drugi motili ampak da ne bom jaz drugih motil, ko bom nabijal muzko s super ozvočenjem, ki si ga bom zrihtal (to moram še raziskat, kaj naredi ozvočenje vrhunsko). Plac je zelo velik, tako da je lahko tudi pol metra debela stena. Že na tla je najbrž treba dati kakšno zvočno izolacijo, ne samo v stene.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kuall ()

kuall je izjavil:

Jes si bom zrihtal eno nadstropje zase in sem ravno to razmišljal: kako naredit močno zvočno in obenem seveda toplotno izoloacijo. Ne ker bi me drugi motili ampak da ne bom jaz drugih motil, ko bom nabijal muzko s super ozvočenjem, ki si ga bom zrihtal (to moram še raziskat, kaj naredi ozvočenje vrhunsko). Plac je zelo velik, tako da je lahko tudi pol metra debela stena. Že na tla je najbrž treba dati kakšno zvočno izolacijo, ne samo v stene.

Če je to tako, potem boš najboljši price/performance dosegel z cca 25 cm debelo kameno volno največje gostote, kar jo lahko dobiš povsod po stenah, po tleh in po stropu. Lepiš seveda z posebnim lepilom, ki je namenjen zvočni izolaciji. Sicer obstajajo sicer še boljši zvočno izolativni materiali od kamene volne, vendar so relativno glede na kameno volno zelo dragi.

Zgodovina sprememb…

mirator ::

Pri zvoku je ena zoprna zadeva. Gre namreč za to, da zvok ne prehaja samo skozi sosednjo steno, temveč se širi tudi po betonskih ploščah tj. po stropu in tlaku. Tla so sicer manj problematična, ker imajo vsaj kakšen parket, pa toplotno izolacijo itd. Edina rešitev, ki pa sploh ni enostavna je, da ugotoviš, kdo ta zvok ustvarja in ga uspeš prepričati, da nekoliko zniža nastavitve. V blokih so precej takšnih nevšečnosti povzročili hišni kini z zvočniki s poudarjenimi nizkimi toni.

LeQuack ::

Hišni kino ne povroča zvoka sam od sebe, ampak tisti ki nabije na glas in se mu jebe za sosede. Jaz si dam recimo zvečer slušalke na glavo in imam lahko poljubno jakost brez da motim sosede, nekdo drug bo pa rekel men je vseeno za druge ljudi in dal zvočnike na glas ob 10ih zvečer.
Quack !

Erik39 je izjavil:

Če je to tako, potem boš najboljši price/performance dosegel z cca 25 cm debelo kameno volno največje gostote, kar jo lahko dobiš povsod po stenah, po tleh in po stropu. Lepiš seveda z posebnim lepilom, ki je namenjen zvočni izolaciji. Sicer obstajajo sicer še boljši zvočno izolativni materiali od kamene volne, vendar so relativno glede na kameno volno zelo dragi.

Hvala za tale nasvet, sem si zapisal v google docs in ga bom čez lep čas upošteval najbrž.

kuall je izjavil:

Erik39 je izjavil:

Hvala za tale nasvet, sem si zapisal v google docs in ga bom čez lep čas upošteval najbrž.

Ni kej, poročaj rezultate:) Glej samo da boš vzel največjo gostoto kamene volne kar jo lahko dobiš, pa čim večje debeline kar pač prostor dopušča. :)

Zgodovina sprememb…

Vitamia ::

Za rešitev podobnega problema sem uporabil kosmit plošče:
https://www.plama-pur.si/85/zvocna-izol...

Velik format, prijazno za vgradnjo - lahko se tudi lepi na steno in vsaj v mojem primeru učinkovito duši hrup.

Sam to mora priti več jurjev. Škoda dnarja.

Samo za orientacijo, montažne hiše imajo v notranjih stenah 5cm kamene volne. Običajno zadostuje. Za občutljive pa je na voljo polna stena, 10cm

fikus_ ::

Na steno nalepi 5 cm kameno volno, čez lepilo-fasadna mreza-lepilo-poravnalna masa-jubpol.

Kaj vec se ne splača, ker se bo zvok se vedno širil po betonu.

rejven ::

če je govor problem bo že 3cm knauf profil z lepo položwno kameno volno precej pomagal (5 je boljše polagaš 2*3), če je udarninzvok ni pomoči.

fikus_ je izjavil:

Na steno nalepi 5 cm kameno volno, čez lepilo-fasadna mreza-lepilo-poravnalna masa-jubpol.

V 21. stoletju se to dela s knauf profili in ploščami

Taip4n ::

Dvomim, da lahko kaj konkretnega narediš. Če ne drugega, bo šlo preko konstrukcije.

Hvala za pomoč...bom probal s 5cm kamene volne...definitivno bo boljše kot je sedaj...

energetik ::

Sparkxl je izjavil:

fikus_ je izjavil:

V 21. stoletju se to dela s knauf profili in ploščami
Odvisno, kaj se hoče doseči! In malce se motiš, to se na veliko dela vsak dan, saj se tako delajo izolacijske fasade.

Tukaj sta vsaj 2 primera:
- moti samo govor, jok in podobno. Da se izgubi najmanj kvadrature, je najboljša varianta 5cm (odvisno koliko cm se žrtvuje) kamena volna, na steno se nalepi s fasadnim lepilom, nato lepilo+mrežica+lepilo, nato pokitat in pobelit.

- topotanje, radio, TV oz. na splošno basi. Tukaj je zadeva precej bolj kritična in neugodna. Karkoli se naredi, bodo basi še vedno prehajali po stropu, stranskih stenah, tleh. Zadevo se lahko le omili. Sicer pa je v tem primeru nujno potrebno votla stena z ločenimi nosilci z maso na tvoji strani. Torej knauf podkonstrukcija, pritrjena na tla in strop (nikakor pa ne na kritično steno), odmaknjena vsaj 10cm, še bolje več. Notri steklena volna npr. Ursa SF34. Gor se našraufa gips plošče v 2 plasteh, lahko tudi treh, če znese. Torej da je na tvoji strani gipsa nekje 25-37mm.To bo zelo udušilo base preko stene, ostane le še prenos preko stropa/tal. Minus je debelina, ta sistem bo požrl skoraj 15cm sobe.

Vice ::

Likalnik je izjavil:

Hvala za pomoč...bom probal s 5cm kamene volne...definitivno bo boljše kot je sedaj...

Najboljši dušilec je prazen prostor. V času "benda" smo uporabili za steno iz obeh strani je bil knauf, vmes pa plast zvočne pene (izolacija, ki je v vsakem avtu), termalna "zavesa", ki je imela prostor za "gibanje", plast zvočne pene in knauf... Mislim, da je bilo cca 10-15cm vse skupaj, ampak top zvočna izolacija.

fikus_ ::

Nalepljeno kameno volno sem predlagal, da OP zgubi malo prostora in je razmeroma poceni za nek soliden efekt, za pravo rešitev pa kaže, da blok že v osnovi ni grajen pravilno (beton, beton in še 1x beton) oz. je poseg precej drag in potraten s prostorom. Ni pa ta kamena volna čudež.

atubbuta ::

"Najboljši dušilec je prazen prostor."

To ne drži točno tako. Najboljši dušilec je fizična nepovezanost, vmes pa material, ki zvok vpije oz. duši (mineralna volna, akustična pena, lesna vlakna, ...) Če knauf ploščo togo povežeš s steno, ki ni izolirana, vmes pa natlačiš še ne vem koliko izolativnega materiala, nisi dosti naredil. Če podkonstrukcijo za knauf ploščo montiraš preko zvočnih distančnikov, je učinek že neprimerno boljši. V kolikor pa delaš samostojno konstrukcijo, pa je še toliko bolje.

V kolikor delaš dvojno oblogo, nujno različne debeline za doseganje vrhunskih rezultatov. Ampak v tem primeru bo problem zvok po stropni konstrukciji in bočnih stenah. Tako da bo dvojna obloga verjetno v vsakem primeru stran vržen denar. Na splošno je treba na začetku ugotoviti, kje je najmočnejši medij za prenos zvoka, da se lahko pravilno lotiš posega.

Če slišiš razločno govor, ki ni popačen (kot bi govoril robot), je to dober indikator, da potuje zvok direktno čez bariero. Možno je celo, da obstajajo kake reže. Že z zatesnitvijo teh rež je lahko zelo opazen in mogoče celo zadosten rezultat. Potem pa se dela naprej.
:)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: atubbuta ()

-Borut- ::

Likalnik je izjavil:

Kako se je obneslo?

Hvala!

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Fasada (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13131308 (2869) zpza
»

Sam bi uredil notranji prostor in rabim pomoč

183171 (2267) Kona77
»

Gradnja mansarde, izolacija notranje strehe

333573 (2792) Furbo
»

Izolacija stene z notranje strani

3813863 (12397) kljuc
»

kaj uporabiti pri zidavi stanovanja?? (strani: 1 2 )

5018658 (17726) madmitch

Več podobnih tem