» »

starši jih ne prenesejo!!!

starši jih ne prenesejo!!!

1
2
»

iskra ::

Nekaj me že dalj časa muči in sicer cena tiste "piramidaste" spužve za zvočno izolacijo. Je tista spužva razen oblike kaj posebnega, da lahko tako navijajo ceno? Ker če ni, potem samo napraviš "vročo žico", šablono in jo režeš na meter in flikaš po stenah za 100 SIT/m^2. In še debelejšo lahko kupiš. Navadno spužvo dobiš v vsakem tapetništvu "na kilo" in potem samo zrežeš.

Ker pa je takšna soba zelo grda na pogled, je treba še kako malenkost obleči čez. + izgubiš ene 10cm dolžine/širine/višine sobe. Tudi kake težke zavese lepo zadušijo hrup - preizkušeno na osnovni šoli, ko so 50m proč gradili eno stavbo.

Še vedno pa svetujem zmernost pri poslušanju in izdelavo natančnega urnika prisotnosti sosedov/staršev v okolici >:D
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

astras ::

sobo si izoliraj z jajcnimi skatlami (praznimi seveda).... najboljsi izolator
lp
***Ce bil bi vedez...... ne bil bi ...... revez***

Bobb ::

Jaz imam 5.1 slušalke Zalman, pa so mi čist dobre za poslušat filme pa pri igrah (hl2, swat4...)
Sem probal tudi TEAC 5.1 slušalke, pa nimajo za moje pojme takega 5.1 efekta (pač moje mnenje).

Jackass ::

overheat: Če te je dejansko zanimal samo kako zvočno izolirat sobo, potem si vprašanje narobe zastavu, namreč mogu bi rečt samo: Kako naj zvočno izoliram sobo?" ali pa Izdelujem si studio... pa me zanima katere materiale priporočate, ki niso predragi....

Ker če si pršu po sočutje s tem kr si napisu, si na napačnem forumu. Zdej ti bo vsak predlagu 10 drugih rešitev, al pa te napizdil kakšn si (no in mislm da so te že).:|
jAcKaSS

kronik ::

Ti samo sopaj muziko... jaz sem moje sosede ze navado, da brez basov sploh zaspat ne morejo :D Sicer pa cez dan nima kdo kaj jokat... drugace pa odpri okno!

Saladin ::

Kronik: Imam takega soseda. Dub-Dub dance dan in noč. Veš kaj sem naredil? Kupil si svoje ozvočenje in vsakič, ko začne pretiravat z svojo muziko mu vrnem še glasnejšo kontro indijanskih chantov, budističnih molitev, aphex twina ali jazza.
Hitro se je opametil...
Dobro je kar nosi največ svobodne koristi/najmanj bolečine čim več sentientom
na najhitrejši, najvarnejši in najbolj moralen način za najdaljše obdobje.
"Utilitarianizem po Saladinovo"

Meamoto ::

Kot prvo, iskreno dvomim v realnih 500W. To bi ti namreč sesulo pol hiše. Sam imam NAD-ov AV716 ojačevalec z 2x75W v stereo načinu, pa sem ga samo enkrat dal do polovice in takrat mi je padla polica iz omare od tresljajev in pes je skoraj dobil živčni zlom. Poleg tega smo pred leti 2x600W uporabljali za ozvočenje koncertov na manjšem trgu. Tako da...

Kar pa se tiče tvojih sosedov, če si eden izmed tistih ki znaš glasbo poslušat samo z subwooferjem na maksimumu in na nečloveški jakosti, pa jim dam čisto prav. Kot so ti že predlagali, preberi si odredbo o hrupu ali pa si sezidaj bajto na sredi ničesar, pa ne boš motil nobenega.

waLkeR^! ::

CITIRAM: [overheat raje si pojdi pregledat ušesa...mogoče si pa ti zatežen in tečen s tem ko TI moriš druge z razbijanjem in verjetno s tako muziko ki ni glih vsem všeč? Mogoče pozabljaš da na svetu obstajajo tudi drugi ljudje in ne samo ti?]

Svobodna volja- tudi glasba... Nemoreš ti enemu rečti da posluša čudno glasbo, kar je njemu všeč mu naj bo. Glede preglasnega "nabijanja" glasbe, priporočam slušalke, tako se bo problem najbolje rešil.
Don't annoy me. I can be really really strange.

overheat ::

baron hvala za nasvet.No vidiš ti si vsaj lohk privoščiš da furaš čež dvesto na kraje kjer lahko.Jest si tega ne morem ker če 5 minut poslušam na polovici glasnosti ekola eto starci.Rač in zvočnike sem si sam kupu tko da ne bo pomote da sem mamin in tatin sinek.LP
hello :)

nokia6310 ::

Brane2:
Čestitam na izboru slušalk!
Jst mam hd 590 kakšna je razlika med 595?
Drugače pa kar se muske tiče lahko nabijam cel dan pa tko, da se še dve ulci stran sliš ker mam orog 500 w rms tko da se mora neki poznat, pa še mi je premal!
No včasih mal težijo to je res sam vglavnem pa ni hujših problemov ponavad hočejo da še bol pojačam.

nokia6310 ::

Jst bi mel še eno vprašanje:
Kako naj vem koliko db mam?
Recimo če nabijam eno uro pa da res odprem do daske pride do tistega efekta če poznate ko v diskaču ko ti zjutraj se piska po ušesih je to prisluh motnja al mam že probleme s sluhom?
Včasih se resno sprašujem ker se mi zdi da ne zaznavam tistega kar sem pred nekaj leti.
Vglavnem kako naj preverim koliko db dobim na izhodu?
Hvalaa vsem za odgovor.

Dead_Eye ::

Saladin: legenda. Tako se dela :P

overheat: napisal si, da živiš v hiši? se drži sosedov ali je samostojna? ker če imaš vsaj nekaj metrov stran sosede nimajo kej pizdit. če se pa drži pa je k***c, isto kot da si v bloku...

Parkrat na mesec tudi mene prime dat malo naglas kak komad, na srečo imam razumevajoče sosede(živim v bloku...).
The one and only

BladE_ ::

Jst mam nov woofer (ene 2 mesca prej sm meu tut enga sam ne tolk mocnga) 300rms :D za v sobo zivim pa v stanovanjski hisi se prav da mam enga soseda nad sabo ! Woofer poganjam na 300rms ojač. in se tko use trese da kr glava peče pa tut besede nism slisu od sosedov :D :D :D

Eni mamo pac sreco!! pa se starci mi ne morijo prevec glede tega tko da tut ce so doma lohka uizi pokam :D
Akcija - Reakcija

Azrael ::

@nokia6310:

Močan hrup ni hec (Citat z Widex SLO):

Da bi zmanjšale tveganje za slušne okvare, ki so posledica izpostavljenosti hrupu na delovnem mestu, so mnoge države sprejele pravila, ki omejujejo dovoljeno dnevno izpostavljenost hrupu v hrupnem okolju na 85 dB. Osnova za omejitev je intenziteta hrupa in čas izpostavljenosti. Večja kot je intenziteta hrupa, krajši je dovoljen čas, ko sme biti delavec izpostavljen hrupu. Če uporabimo iste kriterije za drugačne izvore hrupa - npr. poslušanje zelo glasne koncertne glasbe jakosti 110
dB - lahko nastanejo trajne okvare sluha že po nekaj minutah

Še več lahko prebereš tukaj.
Nekoč je bil Slo-tech.

BladE_ ::

mah pol bi jst biu ze gluh lih zanc sm sedu v grosuplu na avtoshovu u ene parih avtih k je sekal do daske pa mi nc ni !! sm pa spizdu iz enga dzipa k je meu 4 koncertne zvočnike iz hale tivoli not monterane pa je na merjenju nabou 149 dB :D sj ne mors bit not k bobncke cuts u ustih :D

pa diskaci pa to pol bi blo pou sveta gluhga !!!
Akcija - Reakcija

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: BladE_ ()

mte ::

pa diskaci pa to pol bi blo pou sveta gluhga !!!

Seveda, zato pa je tam vse tako naglas...
Popolna gluhost ni tako pogosta, je pa en zelo velik problem delna oglušelost, ki se je ponavadi niti ne opazi in se folk sploh ne zaveda. Nekdo uživa ob 140dB, jaz ne prenesem 120 za več kot nekaj minut (ok, nisem meril ampak sklepam glede na glasnost v klubih in na koncertih)... Kdo ima sedaj bolj občutljiva ušesa in s tem manjšo oglušelost oz. boljši sluh?
lp

Azrael ::

mte, to vsekakor drži, ogromno ljudi ima poškodovan sluh (ali vsaj zamašena ušesa) in se tega niti ne zaveda, njim je važno samo, da jim kovačnica zbija non stop in vse skupaj še malo kruli za zraven.

Glede same teme, bi avtorju svetoval pogovor z ostalimi žalujočimi. Ker tudi za pogovor sta vsekakor potrebna dva, ne samo za prepir.

Iz napisanega sklepam, da ti je (pre)glasna muzika v neko uteho ali začasen umik iz realnosti, samo rezultat je tak, da te pelje v nove spore in težave. Začaran krog. Poskusi razčistiti odnose s starši in sosedi, če pa nikakor ne gre, si nabavi kvalitetne slušalke, zvok bo boljši kot z zvočniki in brez skrbi dobre slušalke ni težko nositi. Dobro zvočno izolirati neko sobo, je včasih nemogoče, ker kakšnih resonanc same stavbe enostavno ne moreš preprečiti.
Nekoč je bil Slo-tech.

cojss ::

No, najprej zakon:

Uredba o hrupu v naravnem in življenskem okolju določa štiri območja varovanja in loči dnevne in nočne ravni hrupa. V tej temi je govora predvsem o območjih "kjer so večinoma stanovanja, vrtci, šole, zdravstveni domovi, igrišča, parki" ter "območja mešane rabe, kjer sobivajo obrt in stanovanjska poslopja ter kmetijske površine in mestna središča". V prvem območju so mejne dnevne vrednosti podnevi 55 dB, ponoči pa 45 dB. V drugem območju so te vrednosti 60 dB podnevi in 50 dB ponoči. Za dan se smatra čas med 6. uro zjutraj in 22. uro zvečer. Poleg tega se za čas med 6. in 7. zjutraj in 19. in 22. k izračunani vrednosti hrupa prišteje še šest dB. Seveda se ta vrednost ne računa kot povprečna vrednost in posamezne izrazite frekvence in špice hrupa (recimo odpiranje vrat v tovarni in nabijanje muzike :)) igrajo kar veliko vlogo pri končni vrednosti. Te vrednosti so zelo nizke in vsaj po mojem je bolje, da se s sosedi dobro zastopiš in raje zmanjšaš glasnost, kot pa sploh moraš vedeti za te zakone.

In pa še nekaj o hrupu in njegovem delovanju na telo:

Bolečine v ušesih se pojavijo pri 110 - 130 dB, ko se membrana bobniča preveč raztegne zaradi zvoka, stopnje nad 130 dB že lahko vplivajo na občutek za ravnotežje. Poleg tega je pri višjih jakostih zelo nevarno tudi stresno odzivanje telesa, ki ima posledice na večih organskih sistemih.
Problem je pa tudi daljša izpostavljenost hrupu, recimo tudi v diskoteki, kjer je situacija precej podobna delovnemu okolju. Za to velja tudi ta tabela, ki prikazuje jakost hrupa delovnega okolja in pa maksimalni čas izpostavlejnosti delavca temu hrupu:

L/dB T
85 8h
90 2h 31min
95 48min
100 15mim
105 5min
110 1min
115 30sek

Če je uho izpostavljeno visoki jakosti za dovolj kratek čas, je še možna regeneracija in ne pride do hujših posledic. Tudi diskoteke so zelo nevarne, enkrat sem o tem celo bral v eni reviji. Da ne bi prišlo do trajnih poškodb bi mislim da vsake pol ure moral iti vsaj za okrog 15 min nekam, kjer bi si ušesa odpočila. Mogoče se zdi to malo smešno, ampak sluha ne izgubiš po enem obisku diska, če pa se to ponavlja in še drguače poslušaš zelo glasno glasbo, se takrat ko začneš podzavestno brati z ustnic malo zamisliš.

Kar pa se tiče moči ojačevalcev, sem ko sem kupoval receiver v enem testu zasledil, da so testirali boljši yamahin model in je vsega skupaj spravil iz sebe 7 x 35 W. To je slabih 250 W, deklariranih pa ima "7-channel 1,260W powerful surround sound (180W x 7 Max)". Tako da tudi jaz mislim, da je tista polovica kilovata pri z5500 bolj marketinška.

Nekdo je spraševal, kako bi izmeril glasnost zvočnikov. Za to potrebuješ instrument, ki to meri, zelo dobri so Bruel & Kjaer, ampak so dragi. Obstajajo tudi podjetja s področaja varstva okolja ter varstva pri delu, ki se s tem ukvarjajo. Sicer ne ravno za merjenje glasbe, ti pa lahko zmerijo, kako s svojo muziko "onesnažuješ" okolico in jakosti ki jih doseže tvoj sistem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cojss ()

farko ::

Po vseh zakonih in dejanjih ima prvico poslušati v svoji hiši ali bajti glasbo kolikor je njemu povolji od jutra pa do 22.00 in se mu nima kdor koli kaj ugovarjati.Ker v kolikor ne moreš poslušat glasbe v hiši ne glede na jakost potem morajo vsi koncerti v nočnem času odpasti ter diskoteke in fešte začeti predvajati oziroma imeti slušnost enega radia da ne bomo motili en druzga.To da ima probleme in mu hodijo sosedje na vrata ter policija mora imeti ozadje za spor kje drugje ali pa je lepa neponovljiva slovenska faušija on ima jaz nimam.
farko

Matev ::

vsi koncerti v nočnem času odpasti ter diskoteke in fešte začeti predvajati oziroma imeti slušnost enega radia


točno tako
in to verjemi že obstaja
koncerta ne moreš kar kjerkoli organizirati - ravno tako ne glasne glasbe v diskotekah ali barih

zvery1 ::

120db pa ne priporočam ker je to prag bolečin za uho in si uničuješ frekvenco slišnosti


A mi lahko tole malo bolj razložiš od kje si prisel do tega?
AMD X6 1090T, 16GB DDR3, GF 750Ti, Gigabyte 890XA-UD3,
1 x SSD, 4 x HDD, running Ubuntu 14.04 x64

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: zvery1 ()

Vice ::

Kaj je to nova tema za funny scene.

Ja je treba merkat kje odpreš diskoteko, ker se ti lahko zgodi, da boš moral pri vhodu talat slušalke. :D :D

Matev ::

K4 je recimo zaprt zaradi hrupa
Orto bar je bil tudi tik pred tem da ga zaprejo zaradi pritožb o hrupu

itd...

sej ne zastopiš - k si še kot bubek v loju
in ti mamica papico nosi

ko boš pa enkrat sam služil (če boš) in bom prišel utrujen domov ter ti bo nek mulc preprečeval počitek

potem se pa oglasi

Vice ::

Ne moreš odpret diskoteke v vsaki temu neprimerni kleti in ne moreš imet open air koncerta na parkingu pred kliničnem. Samo to drži. Pri organizaciji koncertov ni bilo mesta, prostora, lukne, ki ga nebi mogli dobiti, samo denar, parking, varnost... moraš zagotoviti (no edino cerkev je bila problem).
In če maš matevgoste ki prvič zaužijejo pir in se počutijo prave moške s tem da razbijejo polovico okolice boš moral svojo diskoteko, pa če vlada popolna tišina notri, zapreti zaradi hrupa.

Se bom pa v bodoče izogibal domov upokojencev, da nebi naletel na kakšnega Mateva. >:D
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pravni nasvet - hrup v večstanovanjski hiši

Oddelek: Loža
316823 (96) Pyr0Beast
»

Zvočna izolacija sobe

Oddelek: Zvok in slika
1811964 (10078) Okapi

TRIPPLE Logitech Z-5500 PROBLEM (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
575361 (4114) Azrael
»

Pravniški nasvet - bobni

Oddelek: Loža
336489 (5440) ponnncho
»

Ali je "nabijanje" glasbe krsenje javnega reda in miru?

Oddelek: Loža
388065 (7361) A1eN

Več podobnih tem