» »

Nizozemska: Applovi pogoji v App Storu nepošteni

Nizozemska: Applovi pogoji v App Storu nepošteni

Slo-Tech - Nizozemska Agencija za trg in zaščito potrošnikov (ACM) je ugotovila, da Apple s svojo spletno tržnico App Store krši protimonopolno zakonodajo. Za zdaj mu ni izrekla globe, temveč le zahteva odpravo nepravilnosti. Del odločbe je sicer sodišče v začasni odredbo zadržalo, večina pa je obveljala. Apple se je na celotno odločbo sedaj pritožil.

Konkretno gre za ponudnike aplikacije za zmenke (dating apps), ki jih tržijo v App Storu. Založniki teh aplikacij ne morejo prosto izbrati, kateri plačni sistem bodo uporabniki lahko uporabljali, temveč morajo Applovega. Apple ima kot upravljavec unikatne spletne tržnice na platformi iOS obveznost, da svojega prevladujočega tržnega položaja ne zlorablja. Trenutno morajo pisci aplikacij plačati 99 dolarjev letno, da lahko konkurirajo v App Storu. Če pa želijo nuditi še plačljive storitve ali naročnine - takih je okoli 15 odstotkov aplikacij - jim Apple naloži dodatne pogoje. Med njimi je ključni pogoj, da morajo plačati 15 ali 30 odstotkov vseh teh prihodkov Applu. ACM meni, da ti pogoji niso pravični in da niso nujno potrebni za delovanje App Stora.

Apple ima dva meseca časa, da izvede ustrezne prilagoditve. V nasprotnem primeru mu grozi pet milijonov evrov globe za vsak teden nespoštovanja odločbe do največ 50 milijonov evrov. Nizozemska ni edina država, ki je pobliže pogledala Applove pogoje. V Južni Koreji so sprejeli zakon, ki Applu nalaga odobritev uporabe alternativnih načinov plačevanja, podobno so dosegli tudi Japonci. V ZDA medtem poteka velik proces Epic proti Applu, kjer se bo odločalo tudi o tem.

3 komentarji

twom ::

Ali česa ne razumem?
Se pravi, razvijem aplikacijo in jo preko Apple tržnice ponudim free, in-game nakupe pa naredim mimo Applove tržnice?

Menim da sistem in-game nakupov še ni primerno dodelan. Včasih si kupil celo igro in del tega zneska je šel trgovini. Sedaj imaš free igre in in-game nakupe (kjer dejansko razvialci zaslužijo veliko več kot v starem sistemu).

Če je igra kupljena na tržnici, gre provizija od in-game nakupov tržnici. Če je taista igra kupljena kje drugje, se naj tam drugje menijo za provizijo.

Prospekt ::

twom protimonopolna zakonodaja. It's there for a reason. Learn to love it.

krneki ::

Teh 99$ na leto je tud kr neki. Pri Googlu plačaš 25$ in to je to. Je pa res da Applovi userji veliko bolj trošijo, pa se potem teh 99$ sploh ne pozna :D


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple ne sme omejevati plačil izven App Stora (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Tožbe
5117337 (14064) dild0idis
»

Rusija z 10 milijoni evrov kaznovala Apple

Oddelek: Novice / Tožbe
84444 (3299) z0mbie
»

Epic Games v čelnem spopadu z Applom in Googlom (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Novice / Tožbe
25555028 (46126)          
»

FTC preverja, ali so Applove omejitve in marže pri aplikacijah zakonite

Oddelek: Novice / Tožbe
228541 (6454) Lonsarg

Več podobnih tem