»

Kritike Applovega načina odprtja ekosistema iOS, EU bo budno spremljala dogajanje

Slo-Tech - Vrstijo se odzivi na Applovo napoved odprtja ekosistema iOS, kjer bo v EU omogočeno nameščanje aplikacije tudi iz drugih virov poleg uradne tržnice App Store. Čeprav se je sprva zdelo, da gre za velikodušno ponudbo, kar je Apple pospremil z besedami, da bo velika večina razvijalec aplikacij plačevanja manj provizij, so odzivi kritični. Ključna težava je posebna provizija, ki bo znašala 0,5 evra na leto za vsako nameščeno aplikacijo mimo uradne tržnice (oproščenih je prvih milijon namestitev).

To se sicer sliši zanemarljivo, a bo za številne aplikacije uničujoče. David Heinemeier Hansson, avtor Ruby on Rails, pravi, da gre za izsiljevanje. Kot primer je vzel Instagram, ki ima v EU okrog 250 milijonov uporabnikov. To bi pomenilo, da mora Meta samo za Instagram plačati 11 milijonov dolarjev vsak mesec. Podobno velja tudi za druge velikane, denimo Messenger, WhatsApp itd. To so zneski, ki niti za Meto niso zanemarljivo, zato je upravičen sklep, da ti ne bodo niti pomislili na zunanje...

93 komentarjev

Vrhovno sodišče ne bo obravnavalo Applove in Epicove pritožbe

Reuters - Ameriško vrhovno sodišče je danes sporočilo, da Applove pritožbe zoper odločitev drugostopenjskega sodišča v sporu z Epic Games ne bo vzelo v obravnavo. Istočasno je sodišče odklonilo tudi obravnavo Epicove pritožbe. Za nobeno zavrnitev sodišče ni podalo obrazložitve. Odločitev drugostopenjskega sodišča je s tem pravnomočna. Epicov izvršni direktor Tim Sweeney je odločitev komentiral z besedami, da je boj za odprto platformo iOS pri nakupu aplikacij v ZDA s tem žal končan. Apple odločitve ni komentiral.

Epic je leta 2020 vložil tožbo zoper Apple, v kateri ga je obtožil zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Ključni očitek je monopol tržne z aplikacijami App Store, ki je edini način za nameščanje novih aplikacij na platformi iOS. Za nakupe na tržnici in nato tudi znotraj aplikacij Apple zaračunava 30 odstotkov provizije, uporabe drugih plačilnih sistemov pa ne dovoli.

Leta 2021 je Epic tožbo sicer v večjem delu izgubil, je pa sodišče ugotovilo, da Apple ne sme preprečevati...

60 komentarjev

Francosko sodišče kaznovalo Google zaradi nepoštenih pogojev v Play Storu

Bloomberg - Trgovinsko sodišče v Parizu je Alphabetu (nekdaj Google) izreklo dva milijona evrov kazni zaradi nepoštenih pogojev v spletni tržnici z aplikacijami. Piscem aplikacij, ki so jih ponujali na Googlovi tržnici, so postavljali nepoštene pogoje, ki so jih postavljali neenakovreden položaj v primerjavi s ponudnikom spletne tržnice. Francosko finančno ministrstvo je tožbo zoper Google in tudi Apple vložilo leta 2018, po štirih letih pa je sodišče pritrdilo.

Ena izmed večjih nepravilnosti je obvezna 30-odstotna provizija, ki jo morajo založniki plačati od vseh nakupov na spletni tržnici. Google je s položaja močnejšega enostransko vsilil to in še druga določila, denimo možnost enostranskega spreminjanja ali razdrtja pogodbe. Založniki sploh niso imeli nobene možnosti pogajanja ali spreminjanja pogojev, zato jih je Google s tem postavil v podrejeni položaj, meni sodišče. Google ima sedaj tri mesece časa, da nepoštene pogodbene pogoje spremeni. Google je sicer že pred meseci znižal...

37 komentarjev

Nizozemska nadaljuje izrekanje glob Applu

Reuters - Nizozemski varuh konkurence je izpolnil grožnjo in nadaljuje tedensko izrekanje glob Applu. Izrekel je že peto petmilijonsko globo, torej mora Apple skupno plačati 25 milijonov dolarjev. Gre za nadaljevanje kršitev, ki jih je regulator izpostavil decembra.

Jabolko spora so pogoji za zunanja plačila v spletni tržnici. Ponudniki aplikacij za zmenke (dating apps) so se pritožili, da ni pošteno Applovo omejevanje plačilnih sistemov. Uporabljati smejo namreč le Applovega, kar prinaša 30-odstotne provizije, medtem ko zunanjih načinov plačila ne smejo niti reklamirati v aplikaciji, kaj šele ponujati. Apple je odločitev ACM "izpolnil", tako da je omogočil zunanje plačilne sisteme, a še vedno zahteva plačilo provizije. To je znižal na 27 odstotkov, kar da ustreza nižjim stroškom, ker aplikacije ne uporabljajo več njegovega plačilnega sistema. ACM je ocenil, da je takšna rešitev nezadostna.

Dokler Apple ne bo izpolnil zahtev, bodo nadaljevanje izrekanje glob. Apple se vestno pritožuje in...

2 komentarja

Nizozemska stopnjuje globe za Apple

Slo-Tech - Nizozemski varuh konkurence, ki je avgusta ugotovil in decembra odločitev objavil, da Apple krši protimonopolno zakonodajo, in ga januarja oglobil, je globo še povišal. Spremembe, ki jih je Apple uvedel po prvi globi, so nezadostne. Pogoji za ponudnike aplikacij so še vedno nerazumni in predstavljajo nepotrebne ovire, zato nadaljuje izrekanje globe. Vsak teden do odprave nepravilnosti se globa poviša za pet milijonov evrov in trenutno znaša že 20 milijonov evrov. Apple se je sicer tudi pritožil.

Srž problema se skriva v plačilnih sistemih. Apple ni dovoljeval uporabe zunanjih plačilnih sistemov v aplikacijah niti povezav do njih. Razlog so seveda provizije, saj Apple od vseh transakcij v lastnem ekosistemu pobere 30 odstotkov (v nekaterih primerih 15 odstotkov), pri zunanjih transakcijah pa ne bi pobral nič. Hkrati izrecno prepoveduje, da bi bile kjerkoli cene nižje kot v njihovih tržnici. Nizozemski regulator je bil te pogoje ocenil za diskriminatorne.

Apple se je sicer pritožil...

3 komentarji

Apple želi pri eksternih plačilih 27-odstotno provizijo

Slo-Tech - Ko je Nizozemska oglobila Apple zaradi nepoštenih pogojev v App Storu in zahtevala, da v aplikacijah omogoči uporabo eksternih plačilnih sistemov, je kazalo na zmago piscev aplikacij. Applov odziv je vse skupaj negativno presenetil, saj želijo tudi od eksternih plačil zaračunavati 27 odstotkov provizij, kar je le desetinko manj kot provizije za uporabo Applovega plačilnega sistema.

V odzivu je Apple sporočil, da bo v aplikacijah za zmenke na Nizozemskem (zanje velja odločitev) možno izbrati tri možnosti. Poleg uporabe Applovega plačilnega sistema v aplikaciji, kar prinese 30-odstotno provizijo, je možno uporabljati tretji plačilni sistem znotraj aplikacije ali pa vanjo vključiti povezavo do eksternega plačilnega sistema na spletnih straneh proizvajalca. A obe možnosti prinašata 27-odstotno provizijo, ki jo bo Apple ugotavljal in pobiral tako, da bo po pregledu poslovnih izkazov piscem aplikacij preprosto izstavil račun. Znižanje s 30 na 27 odstotkov odraža realni odpustek, ker ne...

161 komentarjev

Nizozemska oglobila Apple zaradi pogojev v App Storu

Slo-Tech - Nizozemska agencija za trg in zaščito potrošnikov (ACM) je Applu izrekla pet milijonov evrov globe, ker je z omejevanjem dostopa do alternativnih plačilnih sistemov v aplikacijah na App Storu nezakonito omejeval konkurenco. ACM je kršitve preliminarno ugotovil že avgusta lani in uradno še decembra lani, ko je sodišče del avgustovske odločbe razveljavilo. Ker Apple kršitev ni odpravil, je ACM sedaj grožnjo uresničil in izrekel napovedanih pet milijonov evrov globe. Če Apple kršitve ne bo odpravil, bo kazen vsak teden zrasla za novih pet milijonov evrov do največ 50 milijonov evrov.

V konkretnem primeru gre za aplikacije za zmenke (dating apps), ki so na voljo v App Storu. Nekatere aplikacije terjajo plačilo naročnine, ki pa jo Apple zahteva prek svojega plačilnega sistema, od katerega vzame 15 ali 30 odstotkov provizije. Ponudniki aplikacij ne smejo v njih niti omeniti, da obstaja možnost plačila izven App Stora, kar je nepošten pogoj, meni Nizozemska. Applove spremembe po...

28 komentarjev

Nizozemska: Applovi pogoji v App Storu nepošteni

Slo-Tech - Nizozemska Agencija za trg in zaščito potrošnikov (ACM) je ugotovila, da Apple s svojo spletno tržnico App Store krši protimonopolno zakonodajo. Za zdaj mu ni izrekla globe, temveč le zahteva odpravo nepravilnosti. Del odločbe je sicer sodišče v začasni odredbo zadržalo, večina pa je obveljala. Apple se je na celotno odločbo sedaj pritožil.

Konkretno gre za ponudnike aplikacije za zmenke (dating apps), ki jih tržijo v App Storu. Založniki teh aplikacij ne morejo prosto izbrati, kateri plačni sistem bodo uporabniki lahko uporabljali, temveč morajo Applovega. Apple ima kot upravljavec unikatne spletne tržnice na platformi iOS obveznost, da svojega prevladujočega tržnega položaja ne zlorablja. Trenutno morajo pisci aplikacij plačati 99 dolarjev letno, da lahko konkurirajo v App Storu. Če pa želijo nuditi še plačljive storitve ali naročnine - takih je okoli 15 odstotkov aplikacij - jim Apple naloži dodatne pogoje. Med njimi je ključni pogoj, da morajo plačati 15 ali 30 odstotkov vseh...

3 komentarji

Tudi Apple se je pritožil na sodbo v sporu z Epicom

"a peel"

The Verge - V Applu so vložili pritožbo na nedavno sodbo v procesu, kjer so jih tožili Epic Games. To je na prvi pogled presenetljivo, saj so Cupertinu večji del obveljali za zmagovalce procesa.

V začetku septembra se je s sodbo končal odmeven proces v sporu med Applom in Epic Games. Pričel se je lansko poletje, ko je Epic iz protesta proti visoki, 30-odstotni marži na transakcije na App Storu, v Fortnitu obšel Applov plačilni servis, nakar so v Cupertinu igro zabrisali s tržnice, Epic pa je odgovoril s tožbo. Sodnica Yvonne Gonzalez Rogers je v devetih od desetih točk obtožnice pritrdila Applu, zaradi česar je ta v splošnem obveljal za akterja, ki je iz procesa odnesel precej več. V Epicu takrat vsekakor niso bili zadovoljni in so nemudoma vložili pritožbo, saj razsodba med drugim nasprotniku dovoljuje, da Fortnitu še dolgo ne pusti nazaj na App Store, če sploh. V Cupertinu so se takrat tudi sami razglasili za zmagovalce in omenili, da bodo o morebitni pritožbi dobro razmislili. Očitno pa...

9 komentarjev

Apple ne sme omejevati plačil izven App Stora

Reuters - Končala se je dolgotrajna sodna bitka med Applom in založnikom Epic Games, v kateri ni enoznačnega zmagovalca. Sodišče je razsodilo, da Apple ne sme preprečevati uporabe drugih načinov plačevanja poleg Applovega sistema (in-app purchasing), a je povedalo tudi, da Apple ni monopolist.

Apple od vseh nakupov v App Storu in prek uradnega kanala za nakupe v aplikacijah pobira 15- do 30-odstotno provizijo. Hkrati podjetjem, ki aplikacije tržijo prek App Stora, prepoveduje ponujanje alternativnih plačilnih kanalov v aplikacijah. To v praksi pomeni, da če v brezplačni aplikaciji naročnino sklenete neposredno iz aplikacije, bo Apple dobil 30-odstotni delež, če pa naročnino sklenete ločene na internetni strani, Apple tega deleža ne bo dobil. Cena pa bo v obeh primerih enaka, ker Apple to zahteva od založnika. Ko je Epic v Fortnite uvedel mikroplačila mimo App Stora, je Apple aplikacijo izbrisal, Epic Games pa vložil tožbo.

Sodnica Yvonne Gonzalez Rogers je odločila, da je Applovo...

51 komentarjev

Tim Cook v Epic zadregi pred sodiščem

Tim Cook, CEO Appla

vir: Wikipedia
BBC - Pred zveznim sodiščem v San Franciscu se zaključuje tritedensko zaslišanje prič v zadevi Apple vs. Epic. Zadnji je bil zaslišan izvršni direktor Appla Tim Cook, sodnico Yvonne Gonzalez Rogers je zanimal predvsem poslovni model njihove tržnice App Store.

V središču sodnega postopka je namreč Applova 30 odstotna provizija, ki jo zaračunava za vse transakcije v App Storu, ob tem pa še Applova prepoved drugih tržnic programske opreme na svoji platformi. Spor je sprožila založba Epic, ki trži uspešnico Fortnite, potem, ko je najprej skušala prek nadgradnje nakupe v igri speljati mimo Appla, a so jim slednji gladko zaprli razvijalski račun. Podobno so tedaj ukrepali tudi pri Googlu, kjer se glede svoje tržnice oklepajo podobnih pravil, kot Apple in jih podoben proti konkurenčni postopek pred sodiščem še čaka.

Sodnico je tako zanimalo, zakaj Apple razvijalcem ne dovoli drugih oblik plačevanja v igrah oz. vsaj opozori uporabnike, da lahko nakup opravijo tudi drugje? Cook je odgovoril,...

36 komentarjev

Rusija z 10 milijoni evrov kaznovala Apple

vir: FAS

vir: Reuters
Reuters - Ruski zvezni protimonopolni urad (FAS)je zaradi domnevne zlorabe položaja na trgu mobilnih aplikacij izrekel Applu kazen v višini 906 milijonov rubljev, ker je nekaj več kot deset milijonov evrov. Podjetje naj bi z različnimi potezami preferiralo svoje lastne izdelke in na drugi strani oviralo distribucijo tistih od konkurenčnih ponudnikov. Postopek je leta 2019 sprožila ruska družba Kaspersky, potem, ko jim je Apple blokiral nadgradnjo aplikacije za starševski nadzor Safe Kids v trenutku, ko so pri Applu izdali Screen Time, lasten izdelek s tega področja.

Predstavniki Appla so obtožbe že zavrnili in napovedali, da se bodo na odločitev pritožili. Pojasnili so, da so v zadnjih dveh letih v svojem App Storu prepovedali že večje število tovrstnih aplikacij, ki so z invazivno tehnologijo nadzora predstavljale grožnjo varnosti in zasebnosti uporabnikov. Kaspersky ima po njihovih besedah trenutno v App Storu 13 aplikacij, Apple pa je v povezavi z njimi odobril že stotine nadgradenj.

...

8 komentarjev

Epic Games ostal brez razvijalskega računa v App Storu

vir: 9to5Mac

vir: Reuters
Reuters -
Sodna in siceršnja vojna med založnikom Fortnita, Epic Games in Applom, ponudnikom ključne tržnice z aplikacijami, se nadaljuje. Spomnimo, gre za spor okoli provizij pri nakupih v aplikacijah in nasploh za očitke o Applovem monopolzimu, ki se je razplamtel, ko je Epic v Fortnitu omogočil neposredne nakupe, ki so obšli plačilo sicer običajne, 30 % Applove provizije. Ameriško zvezno sodišče je prejšnji ponedeljek odločilo, da lahko Apple Epicu v času do razrešitve protikonkurenčne tožbe prepreči ponujanje svojih naslovov v App Storu. Ne sme pa tega storiti ko gre za Unreal engine, programsko orodje, ki ga uporabljajo številni razvijalci.

Predstavniki Appla so zdaj sporočili, da so Epicu ukinili razvijalski račun. Ukrep sicer ne bo prizadel Unreal engina, tega namreč tam upravljajo z ločenega računa. Si bo pa odslej nemogoče prenesti Epicove igre, ob priljubljenem Fortnitu denimo še kak Infinity Blade, predvsem pa bo onemogočeno prejemanje popravkov in nadgradenj ter opravljanje...

64 komentarjev