» »

Tadragi žari?

Tadragi žari?

hbgqzR ::

Pazimo... Ni vprašanje, čemu NE BI kupili, ampak...

Čemu bi kupili, recimo, kakšen znan kamado žar in odštel za to jurja evrića, tu nekje, lahko tudi več?

Bi kupili tudi tiste xxl plinske N-nadstropne žare in policami in to tudi tu nekje za kakšnega jurja?
A ne, da ne bi, tisto je preveč kičasto, preveč je podobno pravi pečici...

Pa bi si to kupili sami ali bi si bolj dali namignjeno podariti kot darilo od večih obiskov, če slučajno ne bi imeli boljše ideje?

Ste sicer sami takšni mojstri, da bi stvar redno koristili, ali gre bolj za prestiž, da se malo izprsiš, ker pač...
Recimo (čisto hipotetično) k novi hiši, čolnu, avtu in ljubici, paše še nov žar?

Gre bolj za priliko, če pride Bine Volčič, ker Gordon Ramsey ravno ne utegne, osebno peč na piknik?
  • spremenilo: hbgqzR ()

hyuga ::

Weber Pulse 2000 z vozičkom. Dobiš za 900EUR

ne rabiš več:

ne za steake, ne za ribe, ne za bilokateri kos mesa - 320 stopinj, ki ji zmore, ti je dovolj za vse.

razen če bi rad pekel pico na kamnu v žaru na 500 stopinj

Kamado žari so precenjeni - to je zdaj kao in. Ampak kolikorat boš ga uporabljal? V pulsu lahko ti če recimo počasi pečeš bilokaterikosmesa xy ur na 100-300 stopinjah. Za smoking pa lahko uporabiš t.i. hladen smoker in kupiš prah za dimljenje, ki ga znotraj prižgeš in ti lahko gori zelo dolgo.

https://www.weber.com/GB/en/barbecues/e...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: hyuga ()

profii ::

Če si v mestu in imaš balkon obrnjen proti cesti se mora videt kupula. Drugače ne veljaš nič. To je isto kot golf na vasi ali bmw pred kolibo. True story.

hyuga ::

profii je izjavil:

Če si v mestu in imaš balkon obrnjen proti cesti se mora videt kupula. Drugače ne veljaš nič. To je isto kot golf na vasi ali bmw pred kolibo. True story.


jebeš kupolo.

boljše, da se vidi masten steak kot pa kupola, da se sosedom cedijo sline
:))

profii ::

hyuga je izjavil:

profii je izjavil:

Če si v mestu in imaš balkon obrnjen proti cesti se mora videt kupula. Drugače ne veljaš nič. To je isto kot golf na vasi ali bmw pred kolibo. True story.


jebeš kupolo.

boljše, da se vidi masten steak kot pa kupola, da se sosedom cedijo sline
:))


Tega pa ne boš žal videl. Ali pa zelo redko. ;)

Sheteentz ::

Če ne znaš fajn pečt mesa na poceni žaru, pač rabiš tadrag žar, ki ti še sam obrne mesek, in odčita ravno pravo vlažnost sredice stejka. Mentalni deficit je nekako treba kompenzirat, najlažje gre z denarjem.

Lahko pa znaš odlično pečt na poceni žaru, pa se vseeno odločiš za drag žar, ker se ti dvigne na obliko teh zelenih kupol.

Vsak ima svoje fetiše, kdo smo mi, da bi sodili. Vsi drugačni, vsi enakopravni.

UganiKdo ::

Najbolj ironično je da 1000 EUR niti ni neko blazno preseravanja, kar se žara tiče. Recimo že weber genesis je tukaj, pa ne gre za top of the line model webbra.

Osebno ga imam iz dveh razlogov - max temperatura, ki jo doseže, ker je 300-350 kot jih ima pečica ali cenejši žari je premalo za res dobro pico in pa enakomerna porazdelitev temperature pri peki - toast test. To sta dva elementa, kjer osebno vidim ogromno razliko napram pol cenejšim rešitvam. Pa seveda 70x50 rešetka, da nimaš težav s prostorom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: UganiKdo ()

telexdell ::

O kupuli govorijo tisti kateri je nimajo. Ko pa jo enkrat imaš, pa njej ne govoriš ampak jo le uporabljaš. Sam imam Kamado že kašni dve leti. Prej sem imel "čuda in Boga" različnih žarov pa se noben ni niti približal kupuli. Ko daš vanjo npr. 3 kg oglja in pa svinjsko plečko dobiš po tam 18. urah ven slastno natrgan svinjino pa še kakšen kg oglja ti ostane, da si lahko spečeš štručke za k mesu.
Pri drugih žarih sem moral vsakih nekaj ur dajati ogle. Tak da- že zaradi manjše porabe oglja se bo razlika v investicijo dokaj hitro povrnila. Da o življenjski dobi in morebitni vrednosti, če se ga odločim prodati niti ne izgubljam besed.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

profii ::

telexdell, tvoje trditve so resnične, če žar uporabljaš. Žar je boljši, lepše se peče na njemu... Samo ne, če je vedno pokrit z ponjavo. Tukaj v naselju sem samo 1x videl odkritega, tako da je draga investicija.

UganiKdo ::

profii je izjavil:

telexdell, tvoje trditve so resnične, če žar uporabljaš. Žar je boljši, lepše se peče na njemu... Samo ne, če je vedno pokrit z ponjavo. Tukaj v naselju sem samo 1x videl odkritega, tako da je draga investicija.


Pri nas je v povprečju v uporabi 2x na teden, tako da to je pač stvar vsakega posameznika. Je pa res, da eden od razlogov zakaj sem se odločil za plinski žar namesto žar na oglje ravno to, da plinskega preprosto večkrat uporabljam, ker je hitreje pripravljen.

profii ::

Če si v hiši je to drugače. Govorim za blokovsko naselje, kjer so jajčki pokriti. Če bi ga tukaj 2x na teden kuril na balkonu, bi te sosed za jajca obesil.

Assass1n ::

Če bi imel vilo in bi dobro služil bi si kupil tak žar :) .
Pečem med sezono vsaj enkrat na teden, ponavadi soboto ali nedeljo za kosilo.
Ampak nič posebnega čevapčiče, perutničke, klobasice kako bučko ... Kar lidl ponuja.
Imam žar za pokrit iz merkurja in mi je ok. Teh zadev za pečt več ur nimam neki veselja.
Tudi na žare se ne spoznam, kdor ga ima me ne boli vsak ima svoje veselje. Tudi jaz imam veliko bedarij za katere bi se marsikdo za glavo držal in jih nikoli nebi kupil :D
še ko je na tv-ju moder ekran me `pr src stisne

HappyPills ::

Dejstvo je da žar na plin nucaš večkrat na teden (jaz gam tam 3x v povprečju). Oglje pa le ob večjih piknikih. Osebno, če bi imel vrt bi imel verjetno oba za na teraso pa je plinski weber top. S tem da ta weber gre z mano povsod na dopust; na morje, tudi na Irsko je šel pa v italijo zdaj septembra pa gre v nemčijo.

Evo iz potepanja po Cornwallu



Tele jajčke pa večina samo kupu da lepo zgleda na vrtu potem je pa pač preveč dela z njimi in si raje naroči čevape prek wolta.

Zgodovina sprememb…

Map ::

Tadragi žari so super, če jih uporabljaš. Pa če se kje dobro zmeniš, spet niso toliko dražji od kakega boljšega webra.

Je pa tako, da moraš tak žar tudi znati izkoristiti. Recimo čevapčiči ali ražnjiči so že skoraj nezanimivi, ker ni izziva. Vsaj kak svinjski kare na medium je že čisto druga stvar, ali pa cel piščanec. Potem pa rebra, pulled pork itd., to pa lahko traja tudi 12 ur. Zraven pa brez problema lahko spečeš še krompir, prebranac, ali kako zelenjavo za prilogo. Poleg pic lahko spečes tudi kruh, burek, dimiš sir, dimiš čilije za omake itd.

Če pogledaš pa kak recept na yt, so pa mojstri, ki na takem žaru pripravljajo praktično vse. Špagete, rižote, celo kako sladico, ali pa jajca in popečeno slanino za zajtrk. Če imaš dovolj veliko ponev, so pa še za kostanj odlični.

Kar se pa tiče prižiganja oglja. Oglje nasujem, dodam in prižgem 1-3 volne za vžiganje in počakam da oglje žari in je temperatura primerna. To traja 15-30 minut, ta čas pa pač pripravim vse za peko, ali pa spijem kako pivo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Map ()

Badwolff ::

Preveč se ukvarjate s tem, kaj drugi majo in zakaj. Who the fuck cares. Foušija? Ti kdo brani, da si kupiš cheap žar in z njim uživaš?
Pri nas mesa sploh ne delamo na drug način kot na žaru, je pa res da imam plinskega, ki je takoj on.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Badwolff ()

HappyPills ::

Bottomline če boš kupil plinskega ga boš nucal. Jajček je sicer superioren a ga ne boš. Bo pa lepo zgledal to pa.

telexdell ::

Da očistim Kamado pepela traja 3...4 minute. Potem dodam malce oglja, če ga je po oceni bolj malo. Odprem zračnik in dimnik do konca. Vklopim fen za vroči zrak (na cca 500°C). V minuti mi gori ogenj na vsaj treh mestih. Zaprem vse skupaj za kakšnih 15-30 min (pač odvisno kaj bom pekel in kakšno temperaturo potrebujem). Pol pač sledi peka.
Ker lahko v Kamadu pečeš bolj počasi (čevape npr. na hitro popečem na direktnem delu, pol pa jih prestavim na indirektni del, kjer se počasi cmarijo kakšne pol ure... Svinjska rebrca se itak pečejo tam 6 ur...) se lahko bolj posvetiš gostom (ali pač pišeš forumu, kot jaz delam sedaj, medtem ko omamno dišijo reberca po 5. urah peke) kot pa sem se lahko prej pri drugih žarih.

Jaz Kamado uporabljam vse leto. Včasih parkrat na teden, včasih kakšen teden nič. Pač, kot se nam kaj zahoče...Je pa res, da v zimskih mesecih, ko je zunaj konkretni minus gre malce več oglja, kot pa poleti. Te pa po drugi strani jajčka lepo greje.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

TheBlueOne ::

Pri cenejsih zarih, posebej na oglje, dvomim, da se izplaca nek poseben brend. Sem kupoval spomladi, ko smo koncevali hiso, toliko da lahko kaj pogrilamo, pa so imeli Webre in neke Bauhaus kopije Webra. Bauhaus kopije so bile bolj masivne in za pol cene imele se regulacijo pretoka zraka spodaj, kakor dosti drazji Webri.

Jaz sem vzel nek Bauhaus smoker za 100EUR, ki ima lopute zgoraj in sporaj in nastavljivo visino ognja z rocko. Me bo tezko kdo preprical, da drazji zar kaj naredi boljse, ker ogenj lahko 100% reguliram. Sem naredil od cevapcicev, do pocasnega kuhanja skoraj cez cel dan. Je pa tanjko jeklo, tako, da ce ne kaj drugega, ga bo verjetno v desetih letih pobrala rja. :D Trenutno, po enem letu dela in dostikrat postavljen na dezju, se ni znakov rje.

Zgodovina sprememb…

feryz ::

Trol tema. Take žare kupujemo zato, ker jih lahko. To je edini razlog.
Ker potem stoji nekje in se praši. V glavnem.

Zgodovina sprememb…

  • odbrisal: bluefish ()

mkk20 ::

Modni trend. Nekateri so majstri in znajo čarat z njim, drugi (brez kuharskega občutka - velik delež) ga kupijo, ker ga je fajn met, tako kot trampolin na vrtu za otroka, vrtno hišk za 700€ ali pa sup.To je vedno tko, maš majstre in pozerje.

maldic ::

Zar mojstri in ljubitelji zar hrane, previdno! Kateri so najbolj varni zari, kar se tice zdravja? Ce preberete clanke o tem, pisejo kako vecina zarov ni dobra za zdravje.

https://www.dnevnik.si/1042634406
https://vizita.si/zdravozivljenje/radi-...
https://www.24ur.com/specialno/nega_in_...

maldic ::

V enem od clankov, ki sem jih dal, pise, da priporocajo alufolijo. Se ne strinjam. Obstajajo raziskave, ki kazejo, da je tudi to nevarno, se posebaj ce zavijemo z alufolijo vroco jed ali pa kisle jedi.

https://vizita.si/bolezni/prava-nevarno...
https://vizita.si/zdravozivljenje/pazlj...

Zimonem ::

Če daš že denar daš za Kamado, oz kak podobnega sicer je vsaka rešetka dobra. Webri ... So zgolj modni.

UganiKdo ::

Webri ... So zgolj modni.

to lahko izjavi smo nekdo, ki še ni pekel na njemu.

maldic je izjavil:

Zar mojstri in ljubitelji zar hrane, previdno! Kateri so najbolj varni zari, kar se tice zdravja? Ce preberete clanke o tem, pisejo kako vecina zarov ni dobra za zdravje.

https://www.dnevnik.si/1042634406
https://vizita.si/zdravozivljenje/radi-...
https://www.24ur.com/specialno/nega_in_...


najslabše pri tem so ravno klasične balkanske roštiljade, kjer se meso cvre na plošči/rešetki direktno nad ognjem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: UganiKdo ()

matkeg ::

Mogoče malo obnovim temo.
Ima kdo takle žar. Všeč mi je kobinacija plin in oglje ker je vse 2v1, ter pokrov. Načeloma je tudi izoliran, ker drugače je najbrž vse brezveze če je samo pločevina.
Rešetke res niso ogromne, ampak saj tudi sedaj sem imel litozelezno plato gorenc pa je bilo dovolj.
Kakšno mnenje bi bilo dobrodošlo.
https://www.klarstein.si/Zari/Vrtni-zar...
Matjaž

janez09 ::

ima kdo zar klarstein? kako se obnese?
zanima me koliko je to kaj kvalitetna roba?
rad bi nekaj srednjega.. weber mi je malo predrag, ne bi pa rad en pofl kupil:)
gledam npr tegale https://www.klarstein.si/Zari/Vrtni-zar...
hvala za kak info

Bizkit45 ::

kaj pa tale letusgrill? Ima to kdo? se obnese? Ima okus po "ta pravem" žaru?

Bizkit45 ::

Bizkit45 je izjavil:

kaj pa tale letusgrill? Ima to kdo? se obnese? Ima okus po "ta pravem" žaru?

nihče? je tak fail? :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšen žar? (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Loža
676191754 (206) kuglvinkl
»

Komado Joe oz. kak drug keramični žar

Oddelek: Loža
71758 (1425) Tribal
»

Kdo uporablja Weber žar in kaka je razlika med kettle in ostalimi imeni?

Oddelek: Loža
439322 (7672) nekikr
»

Kje kupiti dober žar na oglje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7446862 (28547) bauci
»

Električni žar

Oddelek: Loža
3118776 (18299) roko11111

Več podobnih tem