Forum » Zvok in slika » Budget "audiophile"
Budget "audiophile"
pegasus ::
Hm, ko ste že pri lotanju ... imam NAD 304, '95 letnik, ki bi rabil malo pozornosti in verjetno kak poseg s spajkalnikom. Glede na to, da so sheme in repair manuali dostopni online, bi koga mikal tak poseg? Ponudim za 100eur, popravite in prodate naprej za 200-300, kolikor se gibljejo cene na hifishark. Interesenti prosim na ZS.
Ecoo ::
https://www.hificollective.co.uk/compon...
https://www.audiophonics.fr/en/capacito...
https://www.soundimports.eu/en/crossove...
Bipolarci so sedaj malo bližje, sam še vedno se ne da dobit vseh kondenzatorjev na enmu mestu, tx.
Zdele sem še enkrat vse razdru, vzel max možne dimenzije + izmeril kapaciteto na kondenzatorjih ki niso prilepljeni:
Polarna:
5.6uF - D 6.8uF L 6.77uF
4.7uF - D 5.78uF L 5.9uF
NON polarna:
6.8uF - D 8.3uF L 8.3uF
22uF - D 26.3uF L 23.3uF
Že dlje je opazit da levi zvočnik špila lepše, to je bilo enega iskanja napake, no sedaj se vidi, "zadnji" bipolar je edin ki je v dobrem stanju. Inštrument je bil umerjen na mlajših kondenzatorjih z večjo toleranco, odstopanja so bila minimalna v primerjavi teh z kretnic.
Tole bo best p/p upgrade .
Darko! ::
Če imaš shemo kretnice ali pa se da točno videt kako je sestavljena in plac v zvoči omarici, zakaj enostavno ne narediš nove. Kar se da porabit vzameš od stare, kar je fuč, kupiš novo, ki je lahko večje in boljše.
Elemente nabutaš na leseno vezano ploščo, zalepiš ali pritdiš z vezicami in jih povežeš oldschool point-to-point wiring, tako kot so narejene tabol zadeve.
Sej najbrž veš kaj mislim, ma za vsak slučaj ena slikca od Trols Gravesena
Elemente nabutaš na leseno vezano ploščo, zalepiš ali pritdiš z vezicami in jih povežeš oldschool point-to-point wiring, tako kot so narejene tabol zadeve.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Darko! ()
Če koga zanima, tu je še bolje razloženo, kako se postavlja, lepi, ...
http://www.troelsgravesen.dk/tips.htm#C...
http://www.troelsgravesen.dk/tips.htm#C...
mat xxl ::
Enostavno vprašanje. Imam 15 let star sistem z DVD Bose z aktivnim Sub Voferjem , ki krmili še 5.1 zvočnike.
Problem je posodobitev sistema z internet radijem , po možnosti USB vhodom , z krmiljenjem preko GSM-a ( Android in IOS) .
Bose je tak element imel, za dopolnitev (edino brez USB-ja), pa ga nikjer več ni za dobiti.
Od Boseja je bila ta zadeva : https://edigital.si/kabel-coax-za-anten...
Ali tukaj opis, ja zaloge ni, čeprv piše, dobavljivo v resnici NI, od Boseja tudi več ni dobavljivo, da bi naročili. :
https://www.makspro.si/bose-soundtouch-...
Priklop na Bose obstoječi sistem gre preko cincev . Pri nas nikjer ni na zalogi, če kdo ve, za kaj drugega takega, priklop na cince ... na dan z besedo.
Problem je posodobitev sistema z internet radijem , po možnosti USB vhodom , z krmiljenjem preko GSM-a ( Android in IOS) .
Bose je tak element imel, za dopolnitev (edino brez USB-ja), pa ga nikjer več ni za dobiti.
Od Boseja je bila ta zadeva : https://edigital.si/kabel-coax-za-anten...
Ali tukaj opis, ja zaloge ni, čeprv piše, dobavljivo v resnici NI, od Boseja tudi več ni dobavljivo, da bi naročili. :
https://www.makspro.si/bose-soundtouch-...
Priklop na Bose obstoječi sistem gre preko cincev . Pri nas nikjer ni na zalogi, če kdo ve, za kaj drugega takega, priklop na cince ... na dan z besedo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mat xxl ()
Če imaš shemo kretnice ali pa se da točno videt kako je sestavljena in plac v zvoči omarici, zakaj enostavno ne narediš nove. Kar se da porabit vzameš od stare, kar je fuč, kupiš novo, ki je lahko večje in boljše.
Pač ni 80kg po kosu, zaupam takratnim inžinirjam, gre za 4 sistem z dvojnim basovcem, utopija karkoli ustvarjat. Bolje 2x poštnina.
tomlin ::
vonStokovsky je izjavil:
Največ, kar lahko audiofil na majhnem budgetu naredi je, da v sobi pravilno postavi zvočnike. Cena? Nekaj ur lastnega raziskovanja.
Ne pozabite na rabljene komponente - velik muzike za malo cekina.
Ta ugotovitev mi je blizu, "moja misel". Sem nekdanji HI-FI freak. V osemdesetih uvozil iz ZDA JBL, SANSUI,
THORENS, ORTOFON, SHURE komponente za »preveč« zelencev. Imel enkraten sound za klasiko, jazz, rock, pop etc.
Predvsem pa imel primeren prostor. Kasneje rabil cash, prodal večino zadev celo za bigger summs kot kupil.
Toda moj point je drugje. Ravnokar poslušam in meditiram ob čašici škropca in »Good Mood Jazz & Bossa Nova
Music for May« pri pioneer ojačevalcu za 300 eur, kvazi kvadro konfiguraciji cenenih a s full Q sound old ITT
štirimi kištami. Enako samo ob drugem času uživam s klasiko in tudi s kakšnimi rock bandi, no problem. Ocena
preko palca moje at the moment feršterkarije je tristo do 500 E, važno pa je moje geslo »nimam hifi ušes, in me
ne zanimajo frekvence 20000+hz ter 16-hz, vse kar slišim in dojemam je posledica moje psiho percepcije.
Aja, pozabil, zvočna zunanja stereo, creative, cena ob nakupu cca. 70 do 100
Edit:
Zadevca zadej v štop laku, cin srebrn še danes :) :
No, zdaj pa naj lastnik zvočnikov za 500 EUR ali 1500 EUR, ki jih je kupil včeraj,
pogleda, kako izgleda njegova kretnica :))
Nisem mislil ustvarjat na novo. Normalno, da moraš obdržat vse isto.
Ideja je bila samo, da platico povečaš, da lahko notri nabašeš večje kondenzatorje.
Tud 2 x poštnina bo OK :)
Zgodovina sprememb…
BigWhale ::
Kar se tice kondenzatorjev in drugih pasivnih elementov, dobis danes prakticno vse v precej boljsi obliki. Na koncu je teh starih komponent katerih se splaca oklepati, resnicno malo.
makucv ::
Sam v info, namesto Yamahe, sem kupil Marantza PM6007
Ne glede na sivo glavo in gluha useša se sliši bolje kot stari predhodnik....
lp
lp
Normalno da dobiš elemente danes v boljši obliki.
Ampak "boljša oblika" v teh dneh stane in kar dobiš danes v kretnicah poceni omaric je klump največje vrste.
Sam bi tudi upore zamenjal.
Špule ti pa ravno ni potrebno menjat, ane.
Izdelava pa je bila pred desetletji nedvomno boljša. Lampe so delali praktično z urarsko natančnostjo, tudi kondenzatorje in tuljave so navijal ročno. No, saj jih še vedno. Ampak take v svoji kretnici pri spikerju za jurja, razen če jo ponovno nalotaš iz lastno kupljenih elementov, ne boš videl.
Itak
Ampak "boljša oblika" v teh dneh stane in kar dobiš danes v kretnicah poceni omaric je klump največje vrste.
Izdelava pa je bila pred desetletji nedvomno boljša. Lampe so delali praktično z urarsko natančnostjo, tudi kondenzatorje in tuljave so navijal ročno. No, saj jih še vedno. Ampak take v svoji kretnici pri spikerju za jurja, razen če jo ponovno nalotaš iz lastno kupljenih elementov, ne boš videl.
Sam v info, namesto Yamahe, sem kupil Marantza PM6007
lp
Itak
Zgodovina sprememb…
Normalno da dobiš elemente danes v boljši obliki.
Pa glih upori so tista stvar, ki so se najmanj problematicni in tuljave tiste, pri katerih lahko hitro zgresis.
To je ena taksna urbana legenda, da ker so pa rocno delali so pa stvari bolje narejene. Trabante so vcasih tudi delali na roke, a so zato kaj boljsi kot avtomobili danes? :> Urarska natancnost? Vsaka digitalna ura z mehanizmom za pol dolarja, ki jo poganja kvarcni kristal bo bolj natancna od analogne ure na vzmet.
Kaksna high-end zadeva izpred desetletij je danes boljsa od kaksne povprecne in poceni zadeve. :) To je pa tudi vse. :)
Tuljave so zelo verjetno postavljene na rob zaradi lastnosti pertinaksa. Takrat je bil še en model višje + 2 modela audiofilska ~120kg po kosu.
Joj, joj, ta Slo-Tech,
za skuzbuh,
Bigwhale, enkrat nazaj sem za hip pomislil, da si morda naravoslovec ali pa celo na pol "štromar". Ma zdej nisem več ziher.
Jaz vem, da ti veš, da jaz nisem tok nor, da bi res mislil to, kar ti hočeš povedat, da sem jaz rekel.
Pustva ure in trabante. Celo, da se strinjava.
O ročni izdelavi in kvaliteti res ne mislim zgubljat besed. V glavnem, jaz bom za svojo kodenzator vzel glanc novega Mundorfa in za trafo ročno navitga Lundhala, ti pa vzem kerga češ. Nekje v šari v garaži se mi še vedno valja neko nedokončano vezje za napajalc, ki sem ga sestavil pred osemindvajsetimi leti. Lahko ga najdem, ti jih odlotam pa pošljem. So nerabljeni :)
A vidiš to svojo izjavo? Z njo ni nič narobe. Vse drži.
Razen tega, da je kot komentar na moj zapis, da tuljave ne bi menjal - ker lahko zgrešiš, ja!
Kot drugo, pa je tuljava iz čistega bakra, ki mu štiridesetletno prevajanje toka in njim povezano gretje še najmanj, ali skoraj nič ne škoduje.
Kakor pa imaš elektronski element, pa tudi pasiven upor, ki ga tok štirideset ali petdeset let segreva, se mu pa fizikalne lastnosti spreminjajo. Material je podvržen staranju. In zato te ne stane nič, če tudi upor zamenjaš. Ker je številko odčitat na njemu res najmanj problematično.
Mislim, tok je treba napisat, da razložiš, da govoriš isto.
Pa zato raj klanfam o piru in babah, ker to vsak bukselj zastopi in ni potrebno še enkrat razlagat.
za skuzbuh,
Bigwhale, enkrat nazaj sem za hip pomislil, da si morda naravoslovec ali pa celo na pol "štromar". Ma zdej nisem več ziher.
Jaz vem, da ti veš, da jaz nisem tok nor, da bi res mislil to, kar ti hočeš povedat, da sem jaz rekel.
Pustva ure in trabante. Celo, da se strinjava.
O ročni izdelavi in kvaliteti res ne mislim zgubljat besed. V glavnem, jaz bom za svojo kodenzator vzel glanc novega Mundorfa in za trafo ročno navitga Lundhala, ti pa vzem kerga češ. Nekje v šari v garaži se mi še vedno valja neko nedokončano vezje za napajalc, ki sem ga sestavil pred osemindvajsetimi leti. Lahko ga najdem, ti jih odlotam pa pošljem. So nerabljeni :)
Pa glih upori so tista stvar, ki so se najmanj problematicni in tuljave tiste, pri katerih lahko hitro zgresis.
Razen tega, da je kot komentar na moj zapis, da tuljave ne bi menjal - ker lahko zgrešiš, ja!
Kot drugo, pa je tuljava iz čistega bakra, ki mu štiridesetletno prevajanje toka in njim povezano gretje še najmanj, ali skoraj nič ne škoduje.
Kakor pa imaš elektronski element, pa tudi pasiven upor, ki ga tok štirideset ali petdeset let segreva, se mu pa fizikalne lastnosti spreminjajo. Material je podvržen staranju. In zato te ne stane nič, če tudi upor zamenjaš. Ker je številko odčitat na njemu res najmanj problematično.
Mislim, tok je treba napisat, da razložiš, da govoriš isto.
Pa zato raj klanfam o piru in babah, ker to vsak bukselj zastopi in ni potrebno še enkrat razlagat.
To so snemali zadnjič v naši vasi. Praktično smo v kadru sami naturščiki.
Sem vam govoril to že pred meseci, pa niste verjeli.
Tako je pri nas kmetavzih, ko tehtamo joške, namesto, da se pregovarjamo o soudstejdžu:
Na tem mestu bi se opravičil Poldiju112, ker sem mu takrat rekel: "Poldi, ne seri".
Poldi112, imel si prav.
Kot si rekel: To je kup oslarij, "kmetje" pa smo pametni o stvareh, ki jih ne razumemo.
Tudi sam bi moral ostati pameten le pri stvareh, ki so mi popolnoma jasne:
pivo, veselice, spravljanje nad ženo, sanjarjenje o velikih joških in podpora JJ-u.
Sem vam govoril to že pred meseci, pa niste verjeli.
Tako je pri nas kmetavzih, ko tehtamo joške, namesto, da se pregovarjamo o soudstejdžu:
Velikost jošk kelnarce za šankom je objektivno dejstvo. Standardna zadeva, ki jo Janezovi pivski prijatelji vidijo dovolj podobno, da samostojno prihajajo do zelo podobnih zaključkov, (npr. ko skupaj pohajajo od oštarije do oštarije).
Problem nastane, ko ženi Janeza dopizdi, gre v oštarijo in klapi reče, da so dedci butasti zaslepljeni od piva in kelnarčinih jošk; ker njene joške sploh niso nič posebnega, itak so pa njene večje. Janez, ki je navajen njenih jošk, se itak ne strinja; klapi je pa tud čudno, da bi bile joške žene enega izmed njih boljše od fantazijskih kelnarčinih.
Ker Janezova žena vztraja pri svojem, reče kelnarci, da dedcom butastim obe pokažeta joške. Kelnarca, ki jih ima poln k___c, se s tem strinja.
V tem posvečenem trenutku ima potem klapa več možnosti za dokazovanje objektivnega dejstva. Lahko:
- po džentlmensko pogledajo stran in jima rečejo, naj raje pokažeta standardizirano številko velikosti modrca,
- vzamejo meter v roke ter izmerijo obseg in velikost jošk,
- z malo iznajdljivosti, pa lahko joške stehtajo.
Če zdaj joške zamenjamo za soudstajdž in ponovimo miselni poizkus, se nam pri dokazovanju objektivnega dejstva zatakne.
Na tem mestu bi se opravičil Poldiju112, ker sem mu takrat rekel: "Poldi, ne seri".
Poldi112, imel si prav.
Kot si rekel: To je kup oslarij, "kmetje" pa smo pametni o stvareh, ki jih ne razumemo.
Tudi sam bi moral ostati pameten le pri stvareh, ki so mi popolnoma jasne:
pivo, veselice, spravljanje nad ženo, sanjarjenje o velikih joških in podpora JJ-u.
O ročni izdelavi in kvaliteti res ne mislim zgubljat besed.
Ne, res nima smisla o tem izgubljati besed. Ena masina bo ven pljunila deset trafotov, ki bodo bolj natancno in kvalitetno narejeni, preden bos ti cvikarce nasel v predalu. :) Da o uporih in kondenzatorjih sploh ne govorimo. :)
Problem tuljave je v navitju in stevilu ovojev. Nekaj desetletij stara, rocno navita tuljava, ima lahko hitro kaksno napako. Pol ovoja prevec, pol premalo, preohlapno navitje. V resnici so pri pasivnih elementih najbolj problematicni kondenzatorji.
Upori pa, ne vem no. Dokler skozi njih ne tiscis previsokih tokov in dokler so vsaj priblizno ustrezno hlajeni, jim nima kaj bit. 50 in 60 let stari upori so danes velikrat taksni kot so bili na zacetku. Je pa res, da te praviloma ne stane veliko, ce jih menjas.
c3p0 ::
Bojda spretno audiofilsko uho čuti vsak ovoj trafota, pa tudi čistost bakra v navitju. Najgrši zven ima primes kositra (max 0.1%), aluminij je pa precej trd (tolerira se v sledovih).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()
Okapi ::
Pravi avdiofili slišijo izolacijo kabla. Navaden polivinil para ušesa, mora biti vsaj teflon.
mihagr ::
Ha, ha, tomlin, kot da bi pisal jaz:
"Sem nekdanji HI-FI freak. V osemdesetih uvozil iz ZDA JBL, SANSUI,
THORENS, ORTOFON, SHURE komponente za preveč zelencev.
Imel enkraten sound za klasiko, jazz, rock, pop etc.
Predvsem pa imel primeren prostor. Kasneje rabil cash, prodal večino zadev celo za bigger summs kot kupil."
Samo namesto ortofon in shure sem nabavil Stanton 681 EEE reference standard, ročka pa je bila kar od Thorens-a.
"Sem nekdanji HI-FI freak. V osemdesetih uvozil iz ZDA JBL, SANSUI,
THORENS, ORTOFON, SHURE komponente za preveč zelencev.
Imel enkraten sound za klasiko, jazz, rock, pop etc.
Predvsem pa imel primeren prostor. Kasneje rabil cash, prodal večino zadev celo za bigger summs kot kupil."
Samo namesto ortofon in shure sem nabavil Stanton 681 EEE reference standard, ročka pa je bila kar od Thorens-a.
neocodexx ::
Em... Bi se malo pridružil temi, ampak mi deluje da je zadnjih par postov samo trollanje, rahlo pisano gledam ko čitam tole
V glavnem, verjetno me eni že poznate pred časom sem v temi hišni kino spraševal kaj in kako bi pri sebi izboljšal z home made zvočnimi omaricami, je bil takrat samo en tak začetniški 2way, in veliko napak pri postavitvi itd., manjkal je midbass in preveč odbojev zvoka, za kar imam še plane popraviti...
Pa se zdaj samo javljam da je v zaključni fazi izdelave custom 3-way sistem z 2x 16", midom in tw + dodatno 2x 20" bass zvočnika na svojem ojačevalcu (preko line-out), kateri bojo, če se ne motim, dobili full range front (stereo) signal, ki se bo na ustrezne hz rezal na ojačevalcu. Midi so nastavljeni 800-4000, 16ke 80-800, zaenkrat.
Če na sprejemniku režem front kretnice pri 80, to naj ne bi vplivalo na line-out signal, je tako? To bi samo v primeru če bi priklopil na pre-out, sklepam pravilno? Nisem nek strokovnjak, daleč od tega.
Poročam, kako bojo prvi vtisi ko bo vse priklopljeno.
V glavnem, verjetno me eni že poznate pred časom sem v temi hišni kino spraševal kaj in kako bi pri sebi izboljšal z home made zvočnimi omaricami, je bil takrat samo en tak začetniški 2way, in veliko napak pri postavitvi itd., manjkal je midbass in preveč odbojev zvoka, za kar imam še plane popraviti...
Pa se zdaj samo javljam da je v zaključni fazi izdelave custom 3-way sistem z 2x 16", midom in tw + dodatno 2x 20" bass zvočnika na svojem ojačevalcu (preko line-out), kateri bojo, če se ne motim, dobili full range front (stereo) signal, ki se bo na ustrezne hz rezal na ojačevalcu. Midi so nastavljeni 800-4000, 16ke 80-800, zaenkrat.
Če na sprejemniku režem front kretnice pri 80, to naj ne bi vplivalo na line-out signal, je tako? To bi samo v primeru če bi priklopil na pre-out, sklepam pravilno? Nisem nek strokovnjak, daleč od tega.
Poročam, kako bojo prvi vtisi ko bo vse priklopljeno.
Hm, razen, da lahko spustiš kure na pašo, kaj bi rad dosegel s temi "meritvami"
Ne vem no,
a ni škoda časa zajebavat se z nekim do plafona poenostavljenim teorijam - ker na koncu imaš tiste dve škatli, s kretnicami kakršne so; drajverji kakršni so; dampingom, materiali, resonancam in popačenjem škatel kakršne so; v sobi kakršna je.
Saj praviš, da zaupaš inženirjem izpred štirideset let.
Ali boš spreminjal konstrukcijo zvočnih omaric ?
V čem je sploh problem ?
Ne vem no,
a ni škoda časa zajebavat se z nekim do plafona poenostavljenim teorijam - ker na koncu imaš tiste dve škatli, s kretnicami kakršne so; drajverji kakršni so; dampingom, materiali, resonancam in popačenjem škatel kakršne so; v sobi kakršna je.
V čem je sploh problem ?
Em... Bi se malo pridružil temi, ampak mi deluje da je zadnjih par postov samo trollanje, rahlo pisano gledam ko čitam tole
To je stvar percepcije, kolega.
Dr. France Prešeren, legendarni slovenski pesnik, je poleg dobro znanih del, o katerih se mladež dandanes uči v šoli in jih učiteljice in profesorji ponosno razlagajo, avtor velikega števila tudi veliko bolj nepoznanih umotvorov, ki so nastali v sicer genialni glavi; vendar z okoljem pogojenim čutenjem. Kot na primer tale verz, ki ga je, totalno pijan, opotekajoč se iz beznice, ki je takrat stala na vogalu Vegove ulice, zapisal na vrata Uršulinskega samostana, čez cesto:
Tudi ve ste jih imele,
pa jih niste hot'le dat.
Zdaj so stare in ovele,
dobre samo še za scat.
Ne moreš rečt, da je Prešeren s tem trolal.
To bi bila prevelika poenostavitev in s tem popolno nerazumevanje časa, prostora in narave stvaritve.
Zgodovina sprememb…
Hm, razen, da lahko spustiš kure na pašo, kaj bi rad dosegel s temi "meritvami"
Ne vem no,
V čem je sploh problem ?
Će ni ni kej zamert, če ja pa tud ne .
Glavne značilnosti akustične mize in akustičnega panela (AP) za monitor:
Predvajanje zvoka v okolju osebnega računalnika je omejeno na slušalke ali manjše zvočnike v neposredni bližini monitorja, s pristopom akustične mize in AP za monitor se odpira tretja možnost, predvajanje zvoka s samostoječih zvočnikov, z namenom postavitve le teh globje za monitorjem.
Akustična miza je prenosljiva brez večjega napora, zato je primerna tudi za začasno postavitev v akustičen prostor kot postaja za prenosni računalnik ali PC.
Akustične značilnosti:
Minimalna možna površina onemogoči prenos zvoka v mizo tudi pri sorazmerno visokih močeh in eliminira odboje
Na slikah je sicer prototip AP za monitor (aftermarket luč za monitorjem), bolj primerno je AP vzporeden z monitorjem, to da več svobode in prostora
Iz pozicije sedenja se neposredno vidi lokacijo prvega odboja od tal že na ~2.5m oddaljenosti zvočnikov
Gaming značilnosti:
Vzporeden AP za monitor doda dobro lastnost, monitorji z vgrajeno RGB osvetlitvijo osvetljuje prostor pasovno ("parabula" monitor-akustični panel), se pravi stena za monitorjem ni osvetljena, kar je idealno za dodaten fokus na monitor.
Stereofonija je bolj izrazita, to pripomore: zvok kot informacija.
Interes je, da ima miza minimalno površino, to določa velikost podloge za miško. AP za monitor je odvisen od velikosti monitorja.
Še malo "karnekaj":
Centralen image je prisoten, bass je postal "žameten". Akustični paneli na steni za poslušalcem so pomembni, eliminirajo prvi odboj, ki v nasprotnem primeru postane drugi odboj od monitorja. Izkušnja in rezultati so noro dobri, iz "ropotanja" do več kot se posluša, bolje se sliši.
Se opravičujem za ~poletna čreva, čas za ustvarjanje ni bil primeren.. Bodo še slike celotne sobe, ko bo enkrat 99% urejeno.
Predvajanje zvoka v okolju osebnega računalnika je omejeno na slušalke ali manjše zvočnike v neposredni bližini monitorja, s pristopom akustične mize in AP za monitor se odpira tretja možnost, predvajanje zvoka s samostoječih zvočnikov, z namenom postavitve le teh globje za monitorjem.
Akustična miza je prenosljiva brez večjega napora, zato je primerna tudi za začasno postavitev v akustičen prostor kot postaja za prenosni računalnik ali PC.
Akustične značilnosti:
Minimalna možna površina onemogoči prenos zvoka v mizo tudi pri sorazmerno visokih močeh in eliminira odboje
Na slikah je sicer prototip AP za monitor (aftermarket luč za monitorjem), bolj primerno je AP vzporeden z monitorjem, to da več svobode in prostora
Iz pozicije sedenja se neposredno vidi lokacijo prvega odboja od tal že na ~2.5m oddaljenosti zvočnikov
Gaming značilnosti:
Vzporeden AP za monitor doda dobro lastnost, monitorji z vgrajeno RGB osvetlitvijo osvetljuje prostor pasovno ("parabula" monitor-akustični panel), se pravi stena za monitorjem ni osvetljena, kar je idealno za dodaten fokus na monitor.
Stereofonija je bolj izrazita, to pripomore: zvok kot informacija.
Interes je, da ima miza minimalno površino, to določa velikost podloge za miško. AP za monitor je odvisen od velikosti monitorja.
Še malo "karnekaj":
Centralen image je prisoten, bass je postal "žameten". Akustični paneli na steni za poslušalcem so pomembni, eliminirajo prvi odboj, ki v nasprotnem primeru postane drugi odboj od monitorja. Izkušnja in rezultati so noro dobri, iz "ropotanja" do več kot se posluša, bolje se sliši.
Se opravičujem za ~poletna čreva, čas za ustvarjanje ni bil primeren.. Bodo še slike celotne sobe, ko bo enkrat 99% urejeno.
Zgodovina sprememb…
- zavaroval slike: kuglvinkl ()
Se strinjam.
Predlagam moderatorjem, da pobrišejo VSE moje prispevke v tej temi.
Konec koncev, moj čas ni zastonj, briht in "strokovnjakov" je pa na Slo Tech tudi dovolj.
Predlagam moderatorjem, da pobrišejo VSE moje prispevke v tej temi.
Konec koncev, moj čas ni zastonj, briht in "strokovnjakov" je pa na Slo Tech tudi dovolj.
Moji oprijemi so Bulletproof, če boš zajebal še lampe si sam odgovoren. predlagam da se izbrišeš s pomočjo moderatorjev.
Res ne vem kaj mi želiš povedat.
Moraš bit bolj jasen.
Nakazovanje na big picture je nujen pri takih zadevah, trganje "selotejpa" tam ki je z namenom, nima tega učinka.
Moji oprijemi so Bulletproof, če boš zajebal še lampe si sam odgovoren. predlagam da se izbrišeš s pomočjo moderatorjev.
Res ne vem kaj mi želiš povedat.
Moraš bit bolj jasen.
Nakazovanje na big picture je nujen pri takih zadevah, trganje "selotejpa" tam ki je z namenom, nima tega učinka.
Bejž no, bejž Ecoo. Kakšno trganje selotejpa?
Spet nekaj kvasiš v tri dni.
Vsak ima svoje veselje, s tem ni nič narobe.
"Big picture" pa moraš gledat tako, kot se na Big picture gleda.
Ker drugače si podoben možaku, ki mu žena pravi, naj prebarva strop na hodniku 2 x 5 m, ker je barva na njem že vsa obledela. In dec gre, vzame čopič za pirhe barvat in začne na hodniku risat miniaturne slikice in mozaike. Čez en mesec ga baba vpraša, zakaj strop še ni prebarvan, pa dec pravi, da dela na tem. Čez dva meseca babi dopizdi, vzame ta veliki pleskarski valjček (mi kmetavzi mu rečemo maček) v roke in sama prebarva strop v pol ure, v barvi, ki jo je hotela.
Dec potem v oštariji, svojima dvema umetniškema prijateljema (prvi je učitelj glasbe, drugi pa boem na socialnem dodatku) potem še dve leti razlaga, kako mu je baba uničila umetnino - in modela mu vsa zgrožena prikimavata; baba pa v frizerskem salonu kolegicam benti, kako totalno nesposobnega deca ima, ki še hodnika ne zna pobarvat.
Da skrajšam. Všeč mi je izrek, ki se ga bom spet sposodil:
Whatever floats your boat.
OK, Mozart & CO ste pripeljali da ultimativne kvalitete čez stoletja, a nebi pomagal še zimzelenim uspešnicam:
Recimo:
Recimo:
kuglvinkl ::
A ves da sem hotu glih popizdit, thnx.
Evo budget audiofil vprasanje: se da kaj narest, se prav amp, dac, 2.0 zvocnimi za 500-600 evrov, al recem jebiga, sam enkrat se zvi in ruknem 1.5k v to pa konc?
Evo budget audiofil vprasanje: se da kaj narest, se prav amp, dac, 2.0 zvocnimi za 500-600 evrov, al recem jebiga, sam enkrat se zvi in ruknem 1.5k v to pa konc?
Your focus determines your reallity
pegasus ::
Jaz sem s svojim kitajcem super zadovoljen. Pobrskaj nedolgo nazaj, odličen value za zahtevan denar.
Meizu ::
Dobra stvar audio opreme je, da to ne zastara kar čez noč. Če se skeširaš za neko konkretno opcijo in zanjo ustrezno skrbiš (da nimaš pretirane vlage, zvočnike redno uporabljaš), boš to lahko uporabljal več desetletij brez kakršnih koli resnih težav.
A bi se ljudje lahko vsaj mal drzali teme in ne nabijali v prazno?
Tu moram zagovarjat Ecaa.
V nekih drugih časih bi vajinima izjavama pripisali ozkoglednost oz. nepriznavanje potencialov umetniške svobode; danes to označujemo kot nestrpnost do drugačnosti oz. nezavedanje potencialov determinističnega kaosa.
Meni je kolega Ecoo z Ramštajni spremenil življenje in odprl oči. In to v temi o budžet Hi-Fi. A ni to čudovito! Morda podobno nekoga doleti z Siddharto
Mislim, vsakemu trotu, ki želi izboljšat domače ozvočenje in brska po teh straneh in je vsaj na četrt- (če že ne na pol-) pismen, bi pa do sedaj moralo biti jasno, da:
- so razlike v budžet robi lahko zelo majhne ali pa jasno opazne;
- ker budžet je zelo raztegljiv pojem (recimo, kuglvinkl pravi, "sam enkrat se zvi in ruknem 1.5k v to pa konc"; ta drugi pa mu komot odvrne, da se budžet resni spikerji začno pri jurja pa pol po kosu za novega in ne prevelikega in sam mu pri tem sploh ne bi ugovarjal, če bi bil malenkost žleht in bi imel v drobovju ta druzga Pelicona);
- je vse v nekem cenovnem rangu približno isto "sranje in drugo pakovanje";
- če znaš eliminirat budalaštine in kačje olje, dobiš dejansko toliko zvoka, kolikor za aparaturo plačaš;
- se da edino resnično slišno objektivno primerjavo med napravami izvesti le v kontroliranem okolju in z napravami "on-site", vse drugo so hajfizmi, relativizacije, robni pogoji in marketing;
- večina folka dokončno kupi z očmi in šepetom avtoritete in ne z ušesi, podobno kot večina lačnih v menzi ne loči med različnimi sortami krompirja na krožniku;
- so gole in suhoparne meritve (sploh za poznavalce sveta Hifi-ja) irelevantne; saj izurjeno človeško uho (ki je s svojim "merilnim razponom" Čudež Božji sam po sebi), sploh pa percepcija zvoka v možganih, tako dejanska, kot konec koncev psihoakustična, ni v nikakršni korelaciji z merilnim inštrumentom;
- je primerjanje tehničnih specifikacij naprav medvedja usluga, ker si 95 % uporabnikov tehničnih specifikacij ne zna pravilno interpretirat in nimajo pojma kaj sploh primerjajo - po navadi jabolka in hruške, ali pa so sveto prepričani, da ima barva in velikost sadja neposredno povezavo z njegovim okusom;
- ljudje preveč poenostavljajo akustiko ali inženiring posameznih komponent verige zvočnega sistema (od virov signalov, njihove konverzije, ojačenja, do elektromehanske konverzije v zvočnikih), ki so znanosti same po sebi in ob tem delajo napačne zaključke, ne upoštevajoč robne pogoje in matematično - fizikalni prepad, pogojen z dejstvom, da so gradniki sistema v realnem življenu zvezni, nelinarni in s tolerancami;
- 3/4 ljudi, ki jim je Hi-Fi postranska zadeva nikoli ne razume, da je soba polovica HiFi-ja, ostala četrtina, ki to ozavesti, pa zmotno misli, da so naprave z vgrajeno DSP korekcijo boljše od tistih, ki jo ne premorejo, ali pa vsaj to, da jim bo takšna naprava bolje koristila za njihovo vsakdanjo konzjumer uporabo sistema;
in
- da se ob vsem tem na koncu vedno najde brihta, ki nečemu, česar ne razume in je vzeto iz konteksta, oporeka;
- ali pa trdi, da razlike v napravah tako ali tako ne boš slišal.
Če me kdo vpraša, kaj je zame budžet referenca, mu vedno odvrnem KEF LSX. Ker za jurja - bolje zvenečega, lepšega, mehkejšega, enostavnejšega za prinest in uporabljat doma - ter na par jošk spominjajočega HiFi sistema - nisem srečal.
Hajfi je lahko neskončno dolgočasen. Mlada dama v belem mini krilu, ki je dopoldan sedela v kavarni pri sosednji mizi in razširila noge zaradi vročine ne more bit nikoli dolgočasna.
Kaj bosta izbrala vidva ?
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | prvi hi-fi sistem (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 44762 (15870) | Ales |
» | Pomoč pri nakupu zvočnikov do 250e (strani: 1 2 )Oddelek: Zvok in slika | 11117 (5976) | Ricky_82 |
» | Stereo sistem za kvaliteten zvokOddelek: Zvok in slika | 6725 (3408) | Likalnik |
» | Nakup integriranega ojacevalcaOddelek: Zvok in slika | 10081 (8274) | CMpunk |