» »

Stereo sistem za kvaliteten zvok

Stereo sistem za kvaliteten zvok

Malijevc ::

Pozdravljeni,

s punco prenavljava stanovanje in bi rada naredila korak naprej tudi v domači kvaliteti zvoka.

Začenjava z budgetom okrog 700-1000eur za prvi korak.

Za začetek: ojačevalec, cd predvajalnik ter dva zvočnika, ki bi ju lahko namestila NA steno ob kavču, kjer imava že potegnjene priključke od TVja in pozicije, kjer bo stereo. V prihodnosti načrtujeva še nakup gramofona.

Soba kjer bodo zvočniki in stereo je velika 19m2. Sva v starejšem bloku zato naju zanima kvaliteta zvoka pri nizki jakosti. Imate kakšne predloge, kje začeti iskati?

Hvala za nasvete in komentarje.

kixs ::

Ker ze s punco prenavljata, potem imejta v mislih tudi naslednji korak - otroci. Kako stvari postaviti, da bodo na varnem eni in drugi.

Glede jakosti pa je dosti odvisno od sosedov. Naceloma noben sosed nima rad ropotanja, zato vecina potem raje kupi boljse slusalke.

lp

Han ::

Namesto klasičnega ojačevalca vzameš dober receiver, na katerega lahko priklopiš praktično vse + imaš še odličen internetni radio. Glasbo lahko predvajaš tudi prek USB, WiFi ali modrega zoba. Lansko Yamaho RX-V483 dobiš od 330 eur naprej.

TheBlueOne ::

Jaz definitivno odpriporocam receaverje, ker placas tono stvari ki jih ne potrebujes, trpi pa kvaliteta zvoka.

Jaz bi nasel dva zvocnika, ter ojacevalec in priklipil na PC. Tako bo kvaliteta zvoka maksimalno dobra. Ce zvocna ni OK, potem se zunanji DAC.

neo5468 ::

TheBlueOne je izjavil:

Jaz definitivno odpriporocam receaverje, ker placas tono stvari ki jih ne potrebujes, trpi pa kvaliteta zvoka.

Jaz bi nasel dva zvocnika, ter ojacevalec in priklipil na PC. Tako bo kvaliteta zvoka maksimalno dobra. Ce zvocna ni OK, potem se zunanji DAC.


Explain? Legit vsak home theater rabi receiver, torej pri vsakem hišnem kinu po tvojem "trpi" kvaliteta zvoka? Sploh veš kaj receiver dela?

Machete ::

Tudi jaz nisem prepričan kaj je s tem mislil. :D
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

TheBlueOne ::

Seveda vem kaj dela. Meni je iz posta jasno, da hoceta sistem, ki je pretezno za poslusanje glasbe, kjer pride v postev klasicna konfiguracija. Kasneje se Gramofon, kar je pri klasicni konfiguraciji klasicen dodatek. Po tej konfiguraciji tudi sprasuje in dalec ni edini.

Ce ti je vazna kvaliteta zvoka, kar meni recimo je, potem kupim to kar potreujem in samo to kar potrebujem.

Receaver ima to, kar OP potrebuje, torej ojacevalnik in predojacevlanik in se kup elektro sranja, ki ga ne potrebujes, ce bo poslusal vinilke in glasbo s pcja.

Torej za receaver je podjetje moralo v skatlo za 300EUR spraviti:
- Ojacevalnik
- Predojacevalnik
- DAC (Definitvno na dnu kvalitete za ta denar)
- Bloetooth (tako ali tako neprimeren, ce hoces kakovost)
- Morda Wlan (Deloma primerno, ne vedno zeljeno)
- Morda Tuner (Potrebno ce poslusas radio, tuner v 300EUR receaverju je shitti proti namenskim)
- Morda podporo za vec izhodov (Tukaj je kar dosti resursov)
- Kup gumbov
- Kompleksen display
- Morda CD
- Morda neko kalibraijsko tehnologijo
- Morda Opticni vhod (Odlicna zadeva, ce govoris o DACu za 500EUR+, ki to lahko dejansko izkoristi)
.......

Medtem pa se komaj dotikas neke dostojne audio kvalitete, ce kupis namesto receaverja:
- Ojacevlanik
- Predojacevalnik
- DAC
v najbolj cisti obliki mozno, kjer je vsak cent sel za kakovost zvoka.

Drugace pa mi je jasno, da tisti, ki vam je vazen samo seznam tega kar podpira in se niste poslusali dostojnega sistema, da si mislite, da je nameska Audio oprema za klasicen sistem nekaj cudnega, ampak vam garantiram, da ni. Tudi sam sem bil mulc, ki je nabijal muziko z receaverji, prej stolpi itn. potem pa mi je stric prodal prvi rabljen sistem, ki je narejen kakor se spodobi.

Recimo ze kabli so v namenskih ojacevalnikih vodeni tako, da je cim manj motenj. Tu in tam niti ne dodajo LEDjke kaj sele vso elektronsko navlako, ki jo premore receaver.

Jaz bi dal 500EUR za zvocnike, 400EUR za Ojacevalec in predojacevalc, 100EUR za DAC. Ojacevalec in predojacevalec bi iskal iz druge roke.

Je pa vseeno to dosti malo denarja za nek dostojen klasicen audio.

Zgodovina sprememb…

neo5468 ::

Izpostavil sem kje se motiš. Audiophilei so itak najbolj zabit narod in jih je najlažje prepričat da kupijo neko napravo ki naredi manj, za več denarja, prav zaradi tega AUDIOPHILE SUPER DUPER GOOD audio experiencea.

Ti bi v 1k budget dal 500€ za zvočnike, ostalih 500€ pa za dac+ojačevalec+predojačevalec? Si nor? Pa zakaj bi na PC vezou če je omenil da so priključki za TV že zvezani, torej bojo logično uporabljali zvočnike tudi za TV. Na koncu jim pa nisi čisto nič pomagal, ker nisi omenil ničesar kaj točno naj kupijo, samo "kuga je dobru".

Jaz priporočam da popolnoma ignoriraš zgornji nasvet in kupiš Klipsch RP-150M, na electronics4you je en par 358€ (179€ each), zraven pa še Denon AVR-X2400H za 400€ ki ima vse kar potrebuješ, tudi 4k podporo, atmos, dts x. S tem receiverjom boš imel odlično podlago, če boš želel kasneje razširit na več zvočnikov za boljšo filmsko izkušnjo. Za glasbo podpira pa tudi FLAC. Priporočil bi ti tudi tower varianto, ampak si omenil da boš zvočnike obesil na steno ob kavču, zato sem priporočil bookshelfe, ki so prav tako dobri. Lahko si prebereš reviewe na različnih straneh ali youtubeu, zvočniki so odlični za filme in glasbo. Ostali denar pa prihrani.

Nakup gramofona ti odsvetujem, to je večinoma samo za hipsterje. Kvaliteta zvoka ni nič kaj boljša, kvečjemu je v nekaterih primerih slabša, zaradi analognih faktorjev kot recimo sound popping. Najboljša kvaliteta in format ki ga tudi sam priporočam je FLAC, čeprav tudi mp3 320 kbps ni slab (cd kvaliteta).

Ker vem da mi bo thetilko začel nabijat nekej na random, si lahko tukej prebereš nekaj stvari glede vinyl in digital, priporočam pa da tudi sam malo pogledaš po spletu, če je vinyl res dobro za tebe, ali pa je mogoče samo denar vržen stran. Jaz ga nikoli ne bi kupil:

https://www.quora.com/Nostalgic-feeling...

Han ::

Denoni se preveč grejejo. Yamahe so glede tega in dobrega preprostega daljinca boljši nakup.

DamijanD ::

Denon je čisto ok, a večina jih nima vhoda za gramofon, zato predlagam yamaho

TheBlueOne ::

@neo5468

sem ze lotal svoj ojaveclanik, imam svoj design za zvocnike, ene trenutno delam, tako da priblizno vem koliko kaj stane in kaj je kvalitetna komponenta. Pri Audio niti ni grozna znanost kako narediti ojacevalnik ali zvocnik, je pa treba kupiti kakovostne komponente, ki pa jih v teh spilikah enostavno ni. Smo ravno pred kratkim dali ob bok Yamaho, ki je priblizno v cenovnem rangu Vincenta SP-331 in njegovega predojavcevalca (med 2000€ in 3000€), kjer se ne spomnem tocno kateri predojacevalec in razlika je bila kot noc in dan.

Poskusil sem, ker je kolega naredil svoje zvocnike in jih za hec poskusal gnati preko svoje Yamahe in je bil fail. So pa bili njegovi zvocniki se vedno dosti boljsi, kot kar je dobil z Yamaho.

Ampak to je moja izkusnja. Sem videl sisteme od teh Yamah, do super Audiofilskih, ki so me mimogrede odpihnili s kakovostjo. Kaj pa ste testirali vi, ki tako navijate za te elektro spilike?

TheBlueOne ::

Ce se bo kdo zelel igrati in sam izdelati kaj v visji klasi, sem opazil, da prodaja http://www.marsaudio.eu/html/kit_komple... kit komplete od Jantzen Audio in se kaksno drugo zanimivo zadevo. Da se morda se kdo spusti malo bolj v materijo in ne ocenjuje kot povprecen potrosnik.

Zgodovina sprememb…

jamiroq ::

TheBlueOne je izjavil:

Ce se bo kdo zelel igrati in sam izdelati kaj v visji klasi, sem opazil, da prodaja http://www.marsaudio.eu/html/kit_komple... kit komplete od Jantzen Audio in se kaksno drugo zanimivo zadevo. Da se morda se kdo spusti malo bolj v materijo in ne ocenjuje kot povprecen potrosnik.

Tale le preprodaja chi-fi komplete iz Alibabe/Ebaya za dober markup, zguba časa in denarja.

B8S88 ::

Tudi jaz sem eden izmed tistih, ki je sam delal vse sam, od preampov, DAC, 3 way kretnic, ojačevalcev in zvočnikov (PA, High-end, GainClone, A-klasa)..Vse naštudirano v nulo, the best komponente itd, sem že skoraj slišal travo rasti..

Na koncu je zmagal onkyo receiver in canton 5+1 sistem..Iz čisto praktičnih razlogov..

Aja, tisti, ki se spotika ob cene in komponente, človeško uho sliši 20-20.000Hz. Sodobna analogna/digitalna elektronika gre linearno v že skoraj v GHz range, tako da je 'audiophile' že popolnoma in zdavnaj preživet pojem.
Problem vidim v digitalnih vsebinah, ki so pretvorjene z lossy kodeki, že v originalu slabo digitalizirano posnete/predvajane..Zato se počasi veča prodaja analognih vinilk..Vsa glasba dandanes se povečini sestoji iz slabih digitalnih samplov, ki se nametujejo skupaj, skratka problem je z izvorom vsebin, ne z predvajalniki..

Ok, zvočniki so in bodo kar lepo ostali najbolj važna komponenta sistema, tu ne šparat, sicer gre razvoj z materiali naprej, ampak znatno počasneje kot elektronika..
Skratka na to temo se da še veliko govorit a malo povedat..

neo5468 ::

Če greš v DIY smer, edino kar se splača naredit je subwoofer, ker lahko izdelaš sub ki gre tudi do 10hz relativno poceni (pod 600€). Ampak ker je evropa bolj boga glede tega, bi verjetno na koncu še vedno kupil SVS iz italije and call it a day.

prowb ::

neo5468 je izjavil:

Če greš v DIY smer, edino kar se splača naredit je subwoofer, ker lahko izdelaš sub ki gre tudi do 10hz relativno poceni (pod 600€). Ampak ker je evropa bolj boga glede tega, bi verjetno na koncu še vedno kupil SVS iz italije and call it a day.


Lahko kaj več napišeš o tem subu?

Miha 333 ::

Če ima kdo namen kaj sam delat, priporočam kaj od Roda Elliotta, npr. tole. Sam sem ga izdelal (+P88 preamp) in moram rečt, da od teh consumer znamk se težko kaj približa kakovosti zvoka. Kot bi se mi odprl nek drug svet. Pri posnetkih slišiš v ozadju instrumente, ki jih prej nisi oziroma se je prej vse nekako zlilo skupaj, če zapreš oči, si lahko pred sabo točno predstavljaš soundstage, posamezni instrumenti zvenijo tako kot morajo, naravno, težko opišem z besedami. Nisem audiofil, le rad uživam v dobrem zvoku in tole zveni prekleto dobro.

TheBlueOne ::

jamiroq je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Ce se bo kdo zelel igrati in sam izdelati kaj v visji klasi, sem opazil, da prodaja http://www.marsaudio.eu/html/kit_komple... kit komplete od Jantzen Audio in se kaksno drugo zanimivo zadevo. Da se morda se kdo spusti malo bolj v materijo in ne ocenjuje kot povprecen potrosnik.

Tale le preprodaja chi-fi komplete iz Alibabe/Ebaya za dober markup, zguba časa in denarja.


Preberi, kaj pisem. Ocitno je uradni prodajalec od Jantzen Audio, ki ime kar nekaj poznanih brendov. Pravzaprav sem ga nasel, ker je citiran na strani Jantzen Audio.

Glede na to, da se najde se kaksen freak, ki kaj naredi sam, me zanima, kje kupujete driverje za zvocnike, kretnice ipd. Ali kdo zadeve "uglasuje" sam?

Morda raje naredim novo temo....

neo5468 ::

prowb je izjavil:

neo5468 je izjavil:

Če greš v DIY smer, edino kar se splača naredit je subwoofer, ker lahko izdelaš sub ki gre tudi do 10hz relativno poceni (pod 600EUR). Ampak ker je evropa bolj boga glede tega, bi verjetno na koncu še vedno kupil SVS iz italije and call it a day.


Lahko kaj več napišeš o tem subu?


Nekaj takega: https://www.parts-express.com/dayton-au...

Ali pa tole: https://www.parts-express.com/powered-d...

To so cene celega kita, če hočeš samo zvočnik, 18" stane 325$ pa gre z tuningom in velikostjo kabineta lahko nižje kot 19hz, kot kaže na specsih:

https://www.parts-express.com/dayton-au...

Če ti uspe zgradit in pravilno tuneat, imaš subwoofer ki ti poruši hišo.

Tukaj imaš video na yt ko ga je en zgradil, pa še article iz avs forums:



https://www.avsforum.com/forum/155-diy-...

Če pa želiš dober subwoofer ki ga ne rabiš sestavljat, pa priporočam karkoli od SVS. Vrhunski subi. V evropi nima konkurence. Če bi bil v ameriki, bi imel na izbiro še HSU VTF serijo ali pa Rythmik, ampak to so direct to customer firme, ki nimajo retailov niti v ameriki, kaj šele evropi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neo5468 ()

jamiroq ::

TheBlueOne je izjavil:

jamiroq je izjavil:

TheBlueOne je izjavil:

Ce se bo kdo zelel igrati in sam izdelati kaj v visji klasi, sem opazil, da prodaja http://www.marsaudio.eu/html/kit_komple... kit komplete od Jantzen Audio in se kaksno drugo zanimivo zadevo. Da se morda se kdo spusti malo bolj v materijo in ne ocenjuje kot povprecen potrosnik.

Tale le preprodaja chi-fi komplete iz Alibabe/Ebaya za dober markup, zguba časa in denarja.


Preberi, kaj pisem. Ocitno je uradni prodajalec od Jantzen Audio, ki ime kar nekaj poznanih brendov. Pravzaprav sem ga nasel, ker je citiran na strani Jantzen Audio.

Napisal si kit kompleti.
Linkal si kit komplete.
Ne prodaja Jantzen kit kompletov.
Bo tako dovolj preprosto?

Njegovi ceniki so stari 10+ let, btw.

Pro_moted ::

Eno vprašanje za znalce.

Ali lahko varno ženem naslednje zvočnike:

60W RMS z:




s tem stereo reciverjem:



Seveda na nekih normalnih jakosti.


Zvočniki bodo začasni,so iz par let starega micro stereo sistema.
AMD FX8120;GB 990FXA-UD3
FirePro V4900 ;Corsair Vengance 16Gb
XFX 650W;Corsair Force GT, Asus Xonar DGX

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Mavrik ()

DamijanD ::

imho: Ja lahko.

Darko! ::

Imate kakšne predloge, kje začeti iskati?

V pravilni postavitvi zvočnih omaric.

Stereo zvočne omarice se ne postavlja NA steno OB kavču kjer sediš (ne od zadaj in še manj od strani).

Postaviš jih tako, da večino časa poslušanja (ali tvoje prisotnosti v prostoru) gledaš ali si frontalno pred njimi (tako kot npr. gledaš v TV). Če je možno na tako višino, da je visokotonski zvočnik na približni višini tvojih ušes.

V splošnem jih postaviš torej na/ob isto steno kjer imaš tud TV.

Samo na tak način lahko dobiš zadovoljivo stereo sliko (sliko zvoka mislim).

Kje imaš že potegnjene kable je tazadnja stvar s katero se obremenjuješ.
Razen če nisi zaprisežen estet ali "interior decorator" ;)

kingsix ::

Ah midva sva rekla jebeš zvočnike in sva si kupila amp+dac+slušalke. Nobenega soseda ne moti, pa še zvok mi je veliko boljši/jasnejši. Vsaj accapella, basi resda niso tako izraziti, ampak mi to niti ni všeč.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kingsix ()

Pahuljone ::

Jaz sem se odločil za nakup dveh aktivnih Presonus S6 zvočnikov. Kljub vsemu slabemu kot pravite, bi imal rad en kvaliteten receiver, tako da imam lahko več virov glasbe povazanih na njih.

Imate kakšno priporočilo kateri receiverji OK? Glede na to da so zvočniki aktivni, mi sam ojačevalec ni pomemben. Bolj me zanima kvaliteta DACa.

Darko! ::

Kupiš studijske monitorje z balansiranimi vhodi in vgrajenim DSP equlizerjem za jurja in potem sprašuješ kakšen receiver kupit za povezavo več virov ?

Saj se hecaš, ane :)

No, če se ne, in doma res nimaš mešalne mize, potem raje kot za receiver (ker je plačevanje vsakega centa za čip, upor, diodo ali pa tranzistor v končni stopnji receiverja v tem primeru metanje denarja v nebo) poglej za D/A konverter + predojačevalnik kombinacijo (integrirano ali po škatlah, glede na finančne zmožnosti):

- Emotiva PT-100 integriran DAC/Preamp (za 300 USD, z vgrajenim FM tunerjem),
- Schiit Bifrost (ali Gungnir) DAC + Schiit Saga (ali Freya) Preamp,
- NAD C 510 Direct Digital Preamp/DAC,
- Rotel RC-1572 DAC/Preamp,

- itd, nebo je meja.

Darko! ::

Imate kakšne predloge, kje začeti iskati?


....

In ko boš zvočne omarice prišraufal z nosilci NA steno (ampak tapravo steno), je bolje, če so takšni minimonitorji "front ported", t. j., da imajo basrefleks luknjo na sprednji strani.

Ker je KEF naredil novo serijo Q, dobiš ta stare KEF Q100 za džabe (300 EUR):

https://www.amazon.de/dp/B0047K3X1M/?sm...

(ali pa Monitor Audio Bronze 2, če jih dobiš za ne preveč dodatnega dnarja).


In ker boš kasneje poslušal hipsterski gramofon ...

... kar pa v bistvu ni nič slabega ali še manj čudnega - zbiranje ovitka iz police, dajanje vinilke na gramofon, polaganje igle, ... ,pa tudi hreščanje, če bo kaj nagajalo - pa to mora bit ultimativna meditacija...


tukaj na ST imaš recimo ljudi, ki meditirajo ob loščenju čevljev ali škrobljenju srajc - kar se mi zdi spet ekstra interesantno; sam jih pa recimo likam, ko se moji dragi ne da - in ob tem res skoraj meditiram; ta tretji norci na ST meditirajo(mo) ob sljinjenju na "perfect glide motion" sekundnega kazalca Grand Seika; četrti na ročne svetilke, peti na nože - ravno sedaj sem za par eur iz amazon.de nabavu Opinel No. 8, ne iz inox, ampak "carbon blade" - mater, to je meditacija ob rezanju paradajza; itd, itd, ... so what


... potem potrebuješ škatlo (eno ali več), ki ojači njegov signal; ima čim več moderne-digitalne-blutut-raznajajca-wifi-streaming-net-in-dac povezljivosti (zakaj - ker smo pač leta 2018 - to ti reče vsak srednješolec); je kolikor toliko kvalitetno izdelana; stane čim manj; se jo da dobit tu, na sončni strani Alp; in ima ob vsem tem še PHONO vhod (Jezus, skupni budget je maksimalno JURJA); in dva kanala.

Jp, da te ne bo kdo nategnu za večkanalni receiver. Razen če si ne misliš postavit domačega kina. Ampak potem rabiš obvezno subwofer in z njim sosede v tvojem bloku, ki so gluhi. Ne sekiri se, imaš srečo - to za jurja ne gre.

NAD D3020 V2 bi služil namenu; ampak samo ti boš vedel kaj in kako misliš vse gor priključit, zato nisem siguren, če je njegov zadnji panel dovolj velik. Tako, da komot vzameš kakšnega izmed Yamaha ali Onkyo stereo receiverjev z PHONO vhodom. Onkyo TX-8270 ima celo "HDMI pass-through".


CD playerja pa res ne kupovat (razen, če nimaš obstoječe zbirke plošč). Je pa tudi res, da je dajanje ploščka v CD player ekstra fajn meditacija.


Lahko si pa rečeš, da te zajebancije z izbiro HiFi-ja itak ne potrebuješ. Pa greš in kupiš soundbar. Kar pa je spet OK, ker potem sploh nimaš problemov z namestitvijo zvočnih omaric. Ampak lej, ne govort okol, da si to slišal od mene.

;)

Likalnik ::

Da si sposodim malo to temo.....na terasi sem si naštimal zunanje zvočnike...kateri so montirano pod streho (pod napuščem)....ker je hiša že obstoječa, sem se moral glede kablov malo znajdit, da so nevidni.

na podstrešju (kjer ni gor nič, samo streha (kritina se vidi)), sem potegnil elektriko (preko podaljška), zvočniške kable po strehi (pod cegli) do napušča kjer so montirani zvočniki.

na podstrešni imam router kjer tako, da imam tudi brez žično povezavo...priklopil sem class D ojačevalec + streamer+ nvr kamere.

sedaj pa mene zanima predvsem zaradi zime....na podstrešni je mrz, ni izolacije (samo po tleh ) kar se tiče same strehe pa ne...sicer ni tak mraz kot zunaj ampak se zadeva lahko ponoči konkretno shladi/poleti pa segreje....ali te temperaturne spremembe vplivajo na to "mašinerijo" na podstrešni....vse skupaj sem zaprl v manjšo leseno omaro...tako, da čisto na prostem le niso.....ne vem pa kako mraz vpliva na to (poletje me ne skrbi, ker direktne vročine na njih ni...samo topel zrak jih obdaja, kar pa ni težava)

Zimonem ::

Najprej bodo šle membrane na zvočnikih.

Likalnik ::

Ker so zunaj al kaj? Naceloma so pod streho...direktnemu soncu oz. Dezju niso izpostavljeni...drugace je pa za vlago in mrzel zrak...
Ampak glede na to, da so zvocniki za ven in da imajo garancijo recimo, da nekaj casa ne bo tezav
Se pa zavedam, da ne bodo toliko casa kot bodo zvocniki v dnevni sobi

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Likalnik ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Budget "audiophile" (strani: 1 2 3 416 17 18 19 )

Oddelek: Zvok in slika
904131279 (4062) damirj79
»

prvi hi-fi sistem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
21539752 (10860) Ales
»

Nakup zvočnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
5715952 (12086) 2f4u
»

Nakup integriranega ojacevalca

Oddelek: Zvok in slika
379629 (7822) CMpunk

Več podobnih tem