» »

Budget "audiophile"

Budget "audiophile"

««
10 / 21
»»

tomlin ::

Tole so zvočniki "mati", bluetooth in wifi zvočniki so otroške igračke:). Tile imajo priporočeno dimenzijo kablov fi 5mm, da ne prihaja do izgub in popačenj. In tu so za bagatelo 100 eur!;)

https://www.ebay.com/itm/255600008735?h...

tomlin ::

Ni dolgo tega, ko sem poslušal ta piece of art, nisem še slišal boljšega violinskega koncerta by Čajkovski.

Cena je pa astronomska -4000 GBP, čeprov so iz davnega 1970!!!!!!!!!

https://www.whathifi.com/reviews/jbl-l1...

Likalnik ::

tomlin je izjavil:

Ni dolgo tega, ko sem poslušal ta piece of art, nisem še slišal boljšega violinskega koncerta by Čajkovski.

Cena je pa astronomska -4000 GBP, čeprov so iz davnega 1970!!!!!!!!!

https://www.whathifi.com/reviews/jbl-l1...

uf ja ja, teli so hudi...tudi če pogledaš reviewe so zelo dobro ocenjeni....enkrat v življenju si jih želim imeti:)

kje pa si jih lahko poslušal, če ni skrivnost?

Meizu ::

Jaz sicer za studijske namene uporabljam par Neumannovih KH310, ki so cenovno v točno tem rangu, pa mi ni žal niti centa investicije. Te zvočnike pa goni interface za naslednjih 2.000eur.

Sem imel na gostovanju že veliko nižje cenovnih sistemov, in čeprav so vsi po svoje zanimivi, nič ne pride blizu temu, ko vklopim nazaj svojo beštijo. Kolikor denarja, toliko muzike, star pregovor, ki še vedno zelo drži.

Ales ::

Še posebej pri kablih! >:D

Ales je izjavil:

Pozabi na kable. Sicer ne čisto, kabli imajo veliko veze, ampak ne 1000€ veze, kot bi internet želel povedat. Večjo uslugo si narediš če ta denar porabiš za dober voltage maintainer, kot pa kabel.

Meizu je izjavil:

Ales je izjavil:

Pozabi na kable. Sicer ne čisto, kabli imajo veliko veze, ampak ne 1000€ veze, kot bi internet želel povedat. Večjo uslugo si narediš če ta denar porabiš za dober voltage maintainer, kot pa kabel.

Zadnje čase audiofilski denar porabljam predvsem za sladoled. Zvok naredi neprimerno boljši. Čisto po Darkovo vpliva na vse harmonične, stoječe in ležeče valove in nasploh je Pat Metheny še neprimerno bolj fresh & cool, kot brez sladoleda. Toplo... pardon, hladno, priporočam...

Če pustimo te poletne peripetije ob strani, bo res treba kaj investirat še v opremo. Končno si lahko zrihtam zvok v novi delovni sobi in sem dejansko razmišljal, da bi se tu losal zvočniških kablov. Pa nekako ne gre!

Kakorkoli obrnem, se zaciklam nazaj k zastarelim studijskim monitorjem, in potem že vidim XLfuckingR povsod. A je to res tako neizbežno?

V avtu poslušam glasbo preko BT. OK. Na terasi, preko BT. OK... V dnevni... ne morem. Lahko bi, ampak ne morem.

Zadnjič je eno bitje nezaupljivo pogledovalo od njej nenavadno velikih in črnih zvočnikov k čisto čudnemu in zastarelemu Marantzu SE in me previdno pobarala če lahko preko njenega ultraplusextra-iii-Jabuka spusti nekaj...

...in sem pomislil, da bi s pravim flickom zapestja vinilka lepo čisto odrez... eh... ne. Nisem. Skoraj sem, a nisem.

Eeeh no, mogoče bi se lahko losal zvočniških kablov v delovni sobi.

Se bojim, da mi bo kdo predlagal double blind test kakega Bluetooth receiverja in aptX HD codeca in mi ne bo preostalo drugega, kot kupiti še sladoleda.

Darko! ::

Ales je izjavil:

Zadnje čase audiofilski denar porabljam predvsem za sladoled. Zvok naredi neprimerno boljši. Čisto po Darkovo vpliva na vse harmonične, stoječe in ležeče valove in nasploh je Pat Metheny še neprimerno bolj fresh & cool, kot brez sladoleda. Toplo... pardon, hladno, priporočam...

Aleš, seveda vpliva :)
Ampak, da ne bo nesporazuma, to s sladoledom ... imaš moj glas.

Jaz ravnam enako. No, morda včasih sladoled raje zamenjam za pivo, ampak učinek je isti.
Kot sem omenil par zapisov zgoraj, zadnjič sem si v službi star rockerski komad od Šatojev vrtel na prenosnem računalniku, potem, ko sem ga prejšnji dan slišal v Križankah. Znova in znova. Svetloba je bila prava, počutil sem se odlično, vse je štimalo.

Za užitek v muziki sploh ne potrebujem veliko.
Muziko najraje poslušam preko malo večjega prenosnega tranzistorja.

Ps.: No, pa da ne bom narobe razumljen, ker sem spet omenil KEF-e. LSX za svojo uporabo ne bi nikdar kupil. Imam svoje razloge. Za moj okus jim manjka ena bistvena zadeva kar se tiče interakcije človek - mašina. Ampak ta razlog niti ni racionalen. Gre bolj za stvar navade in okusa.

mihagr ::

Ah, ja JBL. Mene so od leta 1978 razveseljevali L100 Century, dokler prednji gril iz pene ni začel razpadati. Pa še danes vidim, da hočejo ns ebay-u okoli 100$ za peno, drago, drago.
Sem pa nekaj let gonil tudi Infinity Qb serijo, ki so mi bili tudi všeč.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mihagr ()

Navadno so teme o hajfi aktivne v pozno jesenskem in zimskem času, ki je tudi obdobje, ko se proda največ Hi-Fi opreme. Ljudje se ta del leta držijo bolj na toplem, s tem pa je čas, ki ga namenijo uporabi teh aparatur večji kot v teh dneh, ko nam poletna vročina topi možgane in je ostanek pameti ter treznega razmišljanja nekje na minimumu.

;)

Tema je zaradi eksplicitne in plastične razlage problema kvantitativnega ocenjevanja soundstejdža in kasneje Ecoovega videja Ramštajnov zašla tudi na področje jošk. To je seveda razumljivo, saj je vsem ljubiteljem jasno, da ima podobno, kot ima vsak ta pravi avtomehanik v svoji delavnici koledar z golimi ali vsaj pomanjkljivo oblečenimi lepoticami - tudi večina ljubiteljev hajfija nekje v spominu kakšno vintidž reklamo za kos robe, ki jo krasi izzivalno oblečena gospodična (ako so starejšega datuma) ali pa vsaj spomin na kakšne vroče objeme na študentskih žurkah, kjer ste šli normalno pogledat tudi iz česa se ta hrup, ki vam jih je omogočil, vrti.

Torej, za popestritev poletnega hajfi mrtvila, ob sladoledu in pivu, še naslednja zgodba povezana z joški in hajfijem:

Holger Adler je znan berlinski konstruktor ročno izdelanih papirnatih full range zvočniških drajverjev, ki jih vgrajuje v svoje high-end mojstrovine in jih prodaja pod imenom Voxativ. Kdor nima od deset, pa do preko stotridesttisoč evrov za celotni izdelek, lahko pri njemu za nekaj jurjev, kupi tudi samo par drajverjev in jih sam vgradi v dovolj veliko iverno ploščo open baffle zvočnika.
Da je človek inženirski genij ni dvoma, saj je bil, predno se je začel ukvarjati s proizvodnjo zvočnih omaric, petnajst let razvojni inženir pri Mercedes-Benzu, je pa tudi solastnik 17 patentov s področja izgorevanja v dizelskih motorjih in krmiljenju.

In kaj ima Holger veze z joškami, se bo kdo vprašal ?

Ja, Holger si jih je dal naredit, oblekel je krilo in si spremenil ime v Ines.

Respect !

Okapi ::

Ko že ravno omenjaš "full range" in "open baffle", že nekaj časa se spravljam nabavit natanko nekaj takega, samo ne nemškega, ampak francoskega (in še malo bolj eksiotičnega, oziroma manj znanega).
PHY-HP je bila bolj obrtniška, butična proizvodnja zvočniških enot ("driverjev"). Njihov avtor, menda precej exscentrični Bernard Salabert je žal že pokojni, tako da novega razvoja menda ni, ampak stare modele še delajo. Vsaj upam - spletna stran je še dejavna, čeprav že lep čas ni bila posodobljena. Moram enkrat preverit, če so sploh še na voljo (cenik je iz 2015;)).

Konkretno imam ogledanega tegale - koaksialni model, ki ne potrebuje kretnice.

www.phy-hp.com/h30coaxial.html

5000 evrov za par.

In pri tem se poigravam z mislijo, da bi zvočnik naredil tako, kot ga je sam avtor.
He had installed two of his full-range drivers plus matching tweeters in the concrete wall of his listening room as a somewhat extreme example of an infinite baffle.

Ker imam konfiguracijo v stanovanju zelo primerno za kaj takega. Med dnevno sobo in spalnico imam montažno steno, v katero ne bi bil problem narediti dveh lukenj za zvočnika.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Okapi je izjavil:

Ker imam konfiguracijo v stanovanju zelo primerno za kaj takega. Med dnevno sobo in spalnico imam montažno steno, v katero ne bi bil problem narediti dveh lukenj za zvočnika.

Zanimiva ideja!
Spominja na ljubitelje, ki so si bajte postavili okoli hajfi zvočnikov.

Ej majster, še nekaj sem se spomnil.
Če luknje zvrtaš skozinskoz knauf in zadnjega konca ne oblečeš, lahko mirne duše trdiš, da imaš hi-end multiroom sistem.
Konec koncev, kolikor bo mebrana porinila zraka naprej v dnevno sobo, ga po posrkala tudi nazaj, iz spalnice.

;)

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Darko! ()

Ecoo ::

Si pir voli za kako rečt?
Dejmo raje eno za mode k so ohranili trezno glavo:

ales85 ::

Okapi je izjavil:

Ko že ravno omenjaš "full range" in "open baffle", že nekaj časa se spravljam nabavit natanko nekaj takega, samo ne nemškega, ampak francoskega (in še malo bolj eksiotičnega, oziroma manj znanega).
PHY-HP je bila bolj obrtniška, butična proizvodnja zvočniških enot ("driverjev"). Njihov avtor, menda precej exscentrični Bernard Salabert je žal že pokojni, tako da novega razvoja menda ni, ampak stare modele še delajo. Vsaj upam - spletna stran je še dejavna, čeprav že lep čas ni bila posodobljena. Moram enkrat preverit, če so sploh še na voljo (cenik je iz 2015;)).

Konkretno imam ogledanega tegale - koaksialni model, ki ne potrebuje kretnice.

www.phy-hp.com/h30coaxial.html

5000 evrov za par.

In pri tem se poigravam z mislijo, da bi zvočnik naredil tako, kot ga je sam avtor.
He had installed two of his full-range drivers plus matching tweeters in the concrete wall of his listening room as a somewhat extreme example of an infinite baffle.

Nisi malo zgrešil teme, za budget zadeve? :D

Odvisno od budgeta.;)

ales85 ::

No, premetavaš pomen :D

MTB4life ::

Kaj pa je budget HIFI, vedno ko odprem temo se vprašam. Je to 500€, 1000, 2000, 5000??

Likalnik ::

tako je, budget HIFI je za vsakega posameznika drugo...za Dončića je budget hifi za 5000€....zame recimo je za manj kot 500€...različne zmožnosti in želje....

MTB4life je izjavil:

Kaj pa je budget HIFI, vedno ko odprem temo se vprašam. Je to 500€, 1000, 2000, 5000??

Sama beseda budžet je v bistvu premalo.
Vsem je jasno, da je to "čim manj dnarja". Ampak tu nekaj manjka. In to je namen, oziroma kaj bi s tem budžetom sploh rad dosegel (pa ne samo zvočno, tudi estetsko, haptično, za potešitev ega, ...).

Najbrž tu ni nobenega, ki bi rekel: "Lačen sem. Rad bi nekaj pojedel za 3 EUR-e".
Ker pač vsak normalen reče: "Lačen sem".

Potem pa so variante:

- si kupim sirovo štručko,
- skočim na burek,
- bi pojedel sendvič,
- prilegla bi se mi poštena malica,
- kaj bi dal za eno dobro pico,
- a gremo na en hipsterski burger s pomfrijem,
- že dolgo nisem jedel dobrega stejka,
- a obiščemo Ano Roš ?

Zadeve se postavijo v čisto drugačen kontekst. Ker vsakemu postane jasno, da je sirovka od 80 pa do 130 centov; bureka v teh časih pod 2,5 EUR ne dobiš; boljša malica v nobel gostilni je 7 EUR in tako naprej.

Pri hajfiju je popolnoma isto. Ko točno veš kaj bi rad, se ti zadeve postavijo v vrsto kot vojaki častne čete. Ti greš samo elegantno mimo kot predsednik Republike in veš kje je meja, ki jo nočeš (ne smeš, ne moreš) prekoračit.

Ko v hajfiju točno veš kaj bi rad, postanejo tudi v denarju zadeve popolnoma jasne.

Ps.: Morda ta primerjava z lakoto ni najbolj primerna. Nekateri so res lačni v teh časih. In še dobro, da najbrž nimajo časa in volje brati teh zapisov. Če kdo, ki je v taki situaciji slučajno to bere, se mu iskreno opravičujem.

Ne glede na proračun je zelo pomembno tudi, kaj komu kaj pomeni.

Recimo, en bo na vsak način hotel kupiti nov avto za 30k (pač nek srednji razred, nič posebnega), čeprav lahko za 20k kupiš boljši avto, ampak3-5 let star, za 10k, ki si jih tako prihranil, pa še dober hi-fi.
Ali pa kupiš še malo starejši avto mogoče malo nižjega razreda za 10k, in za razliko še vrhunski hi-fi za 20k, ali pa hi-fi za 10k in še rolexa za 10k.

Vsi ti imajo 30k "budgeta", ki ga lahko porabijo, in vsi trije se bodo vozili v precej podobnem avtu.

Pa takoj je treba dodati, da bosta tudi tista dva, ki imata hi-fi za 10k in 20k, poslušala zelo podobno glasbo, kar se kakovosti zvoka tiče. Na slepem testu morda celo ne bi ločila sistemov.;)

Zgodovina sprememb…

Če bi test potekal doma, v klasični dnevni ali delovni sobi, z rock muziko, je najbrž že pet jurjev overkil ;)

A se napiše overkill ?
:))

Kako bi to poslovenil? Obesil, pa še ustrelil?

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

Darko! je izjavil:

Ampak tu nekaj manjka. In to je namen, oziroma kaj bi s tem budžetom sploh rad dosegel
Good point. Zame je namen tu so en - kurja polt zaradi načina reprodukcije glasbe.

"Budget" naj bi pomenil naslednjo logično izboljšavo hi-fi sistema, po možnosti malo denarja veliko muzike.
Moja soba je dobila strateško postavljeno toplotno izolacijo kot akustičen panel, to je terna zaradi future-proof. Dobro vprašanje je, pri kakem "budgetu" (v normalnem primeru) se splača preusmerit sredstva za hi-fi v akustično obdelavo sobe.

Danes sem se odpovedal sladoledu!

Dajem na stran za Lenco L 75 ali L 78... :)

Jaz sem na srečo podedoval Thorensa, zato si lahko privoščim sladoled.;)
Slika ni moja, ampak tudi podobno ročko s krtačko za prah imam.

Model je TD 150 Mk2. Star okroglih 50 let (+- kakšno leto, ne vem točno, kdaj ga je foter kupil). Na ebayu so cene podobne kot za Lenco 75.

Imam pa že dolgo v mislih še en "budget" projekt, obnoviti prav tako okoli 50 let stare koaksialne zvočnike (v doma narejenih omaricah), ameriške Jensen Delta 220, 30 cm basovec in v srediti visokotonec.

V tistih časih je bil Jensen zelo čislana firma, predvsem kot dobavitelj zvočnikov za kitarske ojačevalnike (recimo Fenderjeve). Pa tudi hi-fi linija je bila zelo cenjena, zlasti med samograditelji.

Jensen Loudspeakers @ Wikipedia

Zgodovina sprememb…

Še ena zgodbica izpred 50 let.
Moj fotr je torej imel tega Thorensa, pa Jensenove zvočnike in en zelo spodoben ojačevalnik z radijskim sprejemnikom, ki ga je sam naredil. Nekaj let kasneje je nabavil še vrhunski kasetar, Sansui 5100.

In smo tako imeli najboljši hi-fi v bloku, da ne rečem ulici.

Potem se je pa nekega dne v sosednje stanovanje vselil en poklicni glasbenik (narodno-zabavne sorte), ki je imel kvadrofonskega Marantza, takšnega z "osciloskopom" (model 4400). In s(m)o vsi začeli hoditi poslušat plošče k njemu.;)

Takrat sem si rekel, da ko bom velik, bom imel takega. Nisem sicer še čisto obupal, ampak spodobno ohranjenega je težko dobiti za manj kot 2000 evrov, kar je pa rahlo nam mojim "budgetom" za starine.;)

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Nekoč so to, o čemer skušate debatirati, imenovali "budget esoterica"... Skratka, šlo je za t.i. "middle of the road" Hi-Fi komponente (sploh v cenovnem smislu) z audiofilskimi pretenzijami...

Lp

Jože

Zanimiv pristop, sicer 5.1 in visoka frekvenca z dodatnega wooferja:

Ecoo je izjavil:

"Dobro vprašanje je, pri kakem "budgetu" (v normalnem primeru) se splača preusmerit sredstva za hi-fi v akustično obdelavo sobe.

Odvisno kakšno sobo imaš, oziroma kaj si po duši.
Če je tvoje naravno bivanjsko okolje podobno temu na slikah, potem se z akustiko sobe nima smisla kaj posebno ukvarjat.

Če pa nameravaš hifi ropotijo postavit v sobi, katero sliko je nekoč objavil kolega, ki je tudi v tej temi - pa naj jo sam objavi še enkrat, če želi ;) ; potem pa je bolje, da se vprašanje postavi obratno:

koliko naj investiram v (akustično) opremo sobe, preden vanjo sploh postavim kakršenkoli hajfi ?

Ps.: Je pa res, da je četrta soba "profesionalna poslušalnica" nekega cajtenga in je na zadnji steni, ki se jo ne vidi, akustično tretirana z absorberji.

Lepe slike, G Darko, tole je nenaseljena slika mid štuka konstruirana by ~20 let mlajnšem ME: My future may be good:
 Just me

Just me

Echart Tolle bi te popravil: Yor NOW is good.

Zgoraj so primeri akustično ugodnih prostorov. Če slediš stoletja starim izkustvenim, pa tudi nezavednim "čutenjem na vodi", te to pripelje do logičnih zaključkov, da so akustično ugodni prostori topli, mehki, z vonjem in dihajo. Ker tudi glasba je točno to. Je premik zraka, je dih.

Upoštevajoč to, za uživanje v muziki doma, ne potrebuješ meritev in enačb valovanja ter računalniške analize. Nekatere največje mojstrovine koncertnih hal so bile narejene v času, ko bi bila stara muzejska General Electric vakuum lampa približno na ravni warp pogona in ko se ljudje niso prerekali ali je smiselno vzorčit signal s frekvenco višjo od Nyquistove, pa je glasbeno doživetje v njih še vedno vrhunsko.

Če pa tega ne upoštevaš in je tvoj prostor sterilen, gladek, trd in mrzel (govor je jasno o stenah, stropu, tleh pa tudi o stvareh, ki jih imaš v njem - oziroma tak kot tisti, katerega fotografijo je v neki drugi temi prilepil forumski kolega - in se čudil, zakaj mu njegov hajfi ne igra dobro - ob tem pa je želel nasvete za izboljšanje aparatur hajfija), pa osnovni robni pogoji za minimalno akustično ugodno okolje niso izpolnjeni.

Če v tako sobo postaviš hajfi za 500, 5k ali 50k EUR, se bo slišal zanič. Samodejne korekcije so sicer dobrodošle, ampak ti fundamentalnih napak ne morejo popravit, vsaj dotlej ne, dokler ne bomo glasbo strimal direkt v možgane.

c3p0 ::

Kaj če pa raje dobre slušalke? Tam so vsi faktorji pod nadzorom.

Glede na ceno so slušalke dejansko boljše od zvočnikov. Ampak imajo nekaj problemov. Niso tako udobne, kot brez njih. Če obračaš glavo, se orkester obrača s teboj, kar ne deluje naravno. Predvsem pa večina muzike ni posneta za poslušanje s slušalkami, tako da prostorska slika ni naravna.

Je pa tudi nekaj posnetkov, narejenih prav za poslušanje s slušalkami. No, ti so pa na dobrih slušalkah slišati fenomenalno.

Zgodovina sprememb…

Najvecja tezava slusalk oziroma hkrati tudi mixov vecine skladb je, da slusalke posiljajo zvok samo v uho tiste strani kjer je zvocnik. Pri poslusanju zvocnikov v sobi desno uho se vedno slisi lev zvocnik in obratno. Obstajajo sicer softwarei, ki ta fenomen emulirajo tudi na slusalkah in ga uporablja veliko ljudi, sploh tisti, ki mixajo na slusalke. Boljse kot nic. Sicer pa itak boljse zvocnike postavit. Moji Neumanni so zdaj po meritvah bolj flat kot vse slusalke, ki jih imam doma (govorim o meritvah v mojem prostoru, anehoicno so itak neumanni dosti boljsi v responsu kot vecina slusalk), tako da se na slusalke obrnem le se takrat, ko zelim bolj detaljno base sravfat, slusalke grejo tu pac dosti globlje kot zvocniki, sploh sub 40hz.

neocodexx ::

Jaz bi sam tole dodal k debati še svojo izkušnjo :)

Pred kratkim nadgradil receiver na nekaj bolj konkretnega.. cca 3x cenovni rang od prejsnjega in 2x več moči... V teoriji naj bi prejšnji bil "dovolj" za moj sistem, nadrgadil sem zgolj zaradi želje po EQ/Audysey nastavitvah, HDMI 2.1 itd..

Popolnoma, popolnoma drug zvok. Sem mislil da je problem v driverjih, omaricah, sobi... Ni bilo pravega odziva v nižjih frekvencah, vseskozi je bilo slišat kot da se zvočniki mučijo..

Ampak ni bilo nič od tega. Preprosto niso imeli dovolj moči. Zdaj je čisto drug zvok, in je zdaj šele tisto, kar bi od takšnega sistema ko ga imam, pričakoval.

Zgodovina sprememb…

pegasus ::

Da da, naslednji korak v to smer je pa Gryphon. Popolna kontrola nad zvokom, soba izgine, ostane le še zvočna kulisa v vsej svoji veličini. Kar amazing, ko to prvič doziviš :-)

DamijanD ::

neocodexx lahko poveš še iz česa si nadgradil na kaj?

Iz TXNR545 na X3700H

Moral sem tega izbrat ker ima cel nabor preout izhodov ki niso ločeni na zone 2, ampak da sem vedel da bo že zdaj tako lepo špilalo bi že takoj se rešil starega suba in šel na dva manjša suba, Audysey kalibracija dela čuda.

Sicer bom še vedno priklopil ta dodatna zvočnika, 20cm membrani sta, na svojem pojačalu, v načrtu imam da bi šla na fullrange preout izhod in ne sub, ker je to mišljeno kot dodatek 16kam, da jih dopolnijo.

Samo ne vem če jih bo Audysej videl na preout front, bojo pa bili brez EQ kalibracije. Samo ne bi jim rad poslal zgolj 0.1 LFE signal ker to nista mišljena kot suba, to že pokriva veliki sub, in če je pravi 5.1 vir z LFE potem ne bojo dobili vseh informacij, ki bi jih lahko odigrali, pa se bi čar tega malo izgubil.

Je pa dobro da sem nadgradil resiver, ker je že sama moč naredila ogromno za kvaliteto zvoka, kaj šele Audysey kalibracija in ostale nastavitve, čisto druga pesem je zdaj.

Nice

Je kdo zasledil aktivno kretnico, ki duši od 30Hz naprej, tole se zdi uredu samo gre od 40Hz naprej:
https://www.amazon.de/-/en/203914-Rockw...

Baje dobim na probo neke vintđ zvočnike od ~40Hz naprej, ideja je, da obstoječe zvočnike obrnem na glavo in postavim ob steno v liniji ušes, tako bodo ušesa v centru manj od 40Hz >:D .

Bonsai ::

MTB4life je izjavil:

Naj vas rezsvetlim, ta tema ni "budget" hi-fi. :)

kuglvinkl ::

Hi fi svet je zlo analogen se mi zdi, dalec od pc sveta. Lahko naklikas specifikacije, cena bo pa znihala za n-krat. Pomeni, da specsov ne mores naklikat, ker naj bi jih slisal. + trg ni konsolidiran kar je izjemen plus.

Ajd od oka :)
Your focus determines your reallity

Najprej sploh še nisem slišal za Gryphon zadeve. Ko pa sem šel malo gledat kaj je in kolko stane, mi je blo pa žal da sem sploh pogledal v to temo. :));((

Po mojih izkušnjah, je ta hobi definitivno žrtev cost-sunk-fallacy.

Ko prideš do ene točke, več sploh ne sprašuješ koliko bo kaj stalo, ker si že pregloboko v jami in ni poti nazaj.

Budget "audiophile" middle ground, recimo: audiofilski posnetek more dobro špilat na ozvočenju, ob nekaterih posnetkih se morajo dvignt kocine, "bio-tehnika". Ko se izkušnja ohladi je čas za spremembe.

kmegli ::

@neocodexx, si kaj gledal tudi x2700H? Sam sem dve leti nazaj, ko je bil HDMI 2.1 še v povojih, kupil S650H, pa mi sedaj šepa zaradi pomanjkanja HDMI 2.1, ne deluje vse tako lepo, kot bi moralo, ker ni vse vezano preko AVR, tudi moč na moči bi se mi verjetno poznalo z nadgradnjo. Najbolj hvalijo pri X3700H ta MultiEQ XT32, se to res pozna?

Imam pa set 5.1 od QAcoustics 3000 serije, v planu tudi atmos zvočnika in pa mogoče extra sub, pa je druge AVR res težko testirat, malo tavam v oblakih, pa se hitro potem odločim, da je zaenkrat čisto OK...

Bonsai je izjavil:

Naj vas rezsvetlim, ta tema ni "budget" hi-fi. :)

Seveda ni.
To je tema o joškah!
V temi o budget hi-fi sam zanesljivo ne bi sodeloval. Nima nobenega smisla.

Če te zanima budget hi-fi, greš na audio-kontakt forum in postaviš v temi hi-fi sledeče vprašanje:

Pozdravljeni!
Sem novinec na tem forumu. V dnevni sobi bi rad postavil cenovno ugoden hi-fi sistem. Polovico bom gledal filme, drugo polovico bom pa poslušal glasbo preko youtuba. V planu je tudi gramofon. Nakako imam ogledan QA set zvočnikov in Denon receiver. Budget je 750 EUR, maksimalno jurja, ampak raje manj, če se da. Ali je to dobra kombinacija? Naj vzamem kaj drugega? Bral sem dobre ocene. Kaj vi mislite?

Ker boš potem z odgovorom razočaran, saj se fantom, ki dejansko nekaj vedo, ne da ukvarjat s takimi "padalci", sploh pa vedo, da nima nobenega smisla pogobljeno debatirat o razlikah med modeli AV receiverjev in osnovnimi seti piskačev - ker so vsi približno enako dobri (ali zanič); ostali nasveti pa so nekje na ravni prodajalca v štacuni, s povdarkom na "imaš dobro osnovo za nadgradnjo sistema" - ja potem prideš na Slo Tech, kjer to vrašanje ponoviš.

Tu pa ti v obliki poučnih prispodob, zgodb in anekdot; in ne tako na prvo žogo (da šok, kakršnega si doživel ob odkritju Gryphona ne bo prevelik) - fantje razložimo isto !

:))

Zgodovina sprememb…

Darko...

Predstavljal sem si, da bo tu tudi nekaj ljudi, ki bodo gojili ljubezen do manjših... košaric. Govorim tako o A ali B.
Tako pa imam občutek, da vsi letate oz. težite k prevelikimi, katere tudi potem zaradi teže ne stojijo same pokonci ampak potrebujejo vsadke (DAC-e in podobno).
Velike joške vam bodo pobrale ves denar, pa še vedeli ne boste, ker občasno naslonite uho na mehko "blazino" in doživite ekstazo.

;)

Ma ne, ne.
Njihova velikost z lepoto, skladnostjo na telesu in občutkom dotika nima nobene veze.
Oziroma je velikokrat obratno sorazmerna.

:)

kmegli je izjavil:

@neocodexx, si kaj gledal tudi x2700H? Sam sem dve leti nazaj, ko je bil HDMI 2.1 še v povojih, kupil S650H, pa mi sedaj šepa zaradi pomanjkanja HDMI 2.1, ne deluje vse tako lepo, kot bi moralo, ker ni vse vezano preko AVR, tudi moč na moči bi se mi verjetno poznalo z nadgradnjo. Najbolj hvalijo pri X3700H ta MultiEQ XT32, se to res pozna?

Imam pa set 5.1 od QAcoustics 3000 serije, v planu tudi atmos zvočnika in pa mogoče extra sub, pa je druge AVR res težko testirat, malo tavam v oblakih, pa se hitro potem odločim, da je zaenkrat čisto OK...

Pozdravljen,

Kolikor sem bral zelo hvalijo tale XT32, je pa obširna debata in veliko informacij na to temo tukaj: https://www.audiosciencereview.com/foru...

Aha sem malo pogledal tale tvoj QAcustics 3000. Za tole je X3700H čisti overkill. Brez skrbi greš lahko na X1700H.

Moči za tele bookshelfe imaš dovolj. Sicer pa po defaultu AVR dela na 8 ohmov, tvoji zvočniki pa so 6. Tako da če nisi spremenil, zdaj dobivajo 75W, in če želiš več moči, lahko najprej to preizkusiš in greš na 130W/6ohm, boš pa seveda dobil več popačenja.

Zdaj če pa hočeš iti na dual sub in height zvočnika, edini ki to podpira je X3700. Se mi ne zdi potrebno za to kar imaš.

Čakaj malo.. Pa saj S650H podpira eArc in Audysey MultiEQ, zakaj bi sploh nadgrajeval? Kaj ne dela tako kot mora?
««
10 / 21
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prvi hi-fi sistem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
21544761 (15869) Ales
»

Pomoč pri nakupu zvočnikov do 250e (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
6211115 (5974) Ricky_82
»

Stereo sistem za kvaliteten zvok

296723 (3406) Likalnik
»

Nakup integriranega ojacevalca

3710080 (8273) CMpunk

Več podobnih tem