» »

Budget "audiophile"

Budget "audiophile"

««
16 / 19
»»

-ninja-91- ::

Te so rabljene, če prav vidim

Ales ::

Hm, sploh nisem pomislil, da bi objavil v tej temi, ampak za darilo sem nabavil ravno slušalke: realme Buds Air 5 Pro.

Se pravi, in ear, bluetooth je bila zahteva, če se tako izrazim... potem pa sem poskusil najti nekaj solidnega in hitro dobavljivega.

Sem kar prijetno presenečen nad zvokom. V njih se skriva koaksialna enota, klasičen zvočnik in planarni visokotonec.

Podpirajo LDAC kodek, ne le SBC in AAC. Žal pa ne tudi kak aptX Adaptive, ampak še to, poleg LDAC, bi bilo verjetno preveč pričakovati.

Pozor: za aktivacijo LDAC je nujna namestitev njihove realme Link aplikacije. To slušalke naredi neuporabne za povezavo na ne-pametne naprave (če je želja LDAC, seveda), da o zasebnostnih aspektih prijave v to oblačno aplikacijo ne govorimo...

Imajo tudi noise cancelling, dva različna moda, in še par neumnosti... tega nisem preizkušal.

Zvenijo pa dobro! Z nekaj ekvalizacije bodo še boljše, čeprav je že zdaj krivulja kar OK. Morda bi bilo treba malo dvigniti srednje ter umiriti visoke in dozdeva se mi, da je kaka težavica pri prehodu iz nizkotonca na planar, ampak nič prav hudega. Nizki toni so pa odlični.

Pa še to: te slušalke je potrebno dobro namestiti v uho, morajo zapreti ušesni kanal. Saj je pri vseh podobnih tako, ampak tukaj se mi je zdelo še bolj izraženo.

Darko! ::

Ales je izjavil:

Darko! je izjavil:

A je kdo bil na hajfi Ljubljana?

Super opis vtisov, ni kaj! :)

Letos ni šlo, morda naslednjič...


A letos je šlo ?
:)

Sam sem bil tudi letos. Ampak se mi zdi, da je premalo poudarka na bolj cenovno dostopnih sistemčkih, dosegljivih večini ljudem. Mislim, saj je fino gledat in poslušat tiste monstrume od mekintošov, wilsonov, međikov in podobno, ki si nove lahko privoščijo zgolj yapiji, menedžerji, dediči in srečni dobitniki loterije; za večino smrtnikov, ki ravno ne bi prodali ledvice za kos hajfistične navlake in se zapufal za naslednjih deset let, pa neke blazne izbire - razen, da se obesimo na pregrešno drage kable, ki so spominjali na pitone - spet ni bilo.

Moji dragi so bila blazno všeč oranžna digitalna Meridianova DSP čudesa, ki so, moram iskreno priznat, res zelo lepo igrala v kar precej veliki sobani.
https://www.meridian-audio.com/products...

Za moja ušesa morda najboljši zvok na sejmu. Sicer sem nekako slutil, kaj bom zaklel, pa sem vseeno, tako za hec, iz firbca pogledal na cenik, ki je stal na mizi. "Eeee he he, jebi ga", sem se prav glasno zasmejal, ko se mi je pogled ustavil tam na številki, ma v korist srčnih bolnikov sploh ne bom povedal kakšni; ampak je bila moja reakcija najbrž dovolj iskrena, da se je začel smejat še človek na oni strani mize. "Eee, šta čemo, tako je. Ne možem ja ništa", me je potolažil prijazen možak in dodal, da jih je ravnokar dobili in da žal od tehnikalij pozna samo to kar piše na reklamnih prospektih. Je pa model, ki smo ga mi kmetavzi zmotil pri poslušanju, vstal iz kavča, odšel do mize z letaki in vizitkami, vzel nekaj materijala in odšel. Tako na hitro sem ga ocenil kot resnega potencialnega kupca. Deloval je uspešno, bil je urejen gospod srednjih let. En tak lik, kot si recimo predstavljam sebe v enem izmed življenj, ki bi ga lahko imel, če bi se kdaj odločil drugače.

KEF R7 meta je od relativno dostopnih (poleg Dynaudio Evoke 30 in nekih podobnih manjših Bowersov na Marantzu) še tanartabolš igral, kar je bilo razumljivo; saj je bil od vseh treh najdražji in največji in priključen na eno prekleto drago feršterkarijo, za ceno polovice novega golfa. Zakaj priključujete te zvočnike na tako drago pizdarijo sem vprašal, malo bolj vljudno. "Ker smo zastopniki. In zakaj da ne bi. A ste že bili v zgornjem nadstropju? Če se vam to zdi veliko, boste gor videli sisteme za več kot sto tisoč evrov. Ljudje so različni", se je glasil odgovor.

Ja zato ne, ker bi rad slišal kako igrajo na ojačevalcu za tri do pet jurjev, ne pa na petnajst do dvajset, pizda, no! Kwat'ni jasn. Brezveze.

Ampak moram zaključit pozitivno.

Uni dragi švicarji al kwa so že, v tamali sobi spodaj, s spikerji za par deset jurjev in elektroniko takisto, ki ji že drugo leto zapored ne vem imena, so imeli blazno seksi hosteso. Mi je ponujala prospekte in bombončke, pa nisem hotel nič vzet in sem ji dal jasno vedet, da si jih ne morem privoščit; pa iskreno povedan - tud slišal se spet ni bohve kako. Nič posebnega. Ampak babnica je bila pa res dobra! Kaj mi ponujaš bombončke; daj, pokaži mi joške, sem si mislil potihem :)

Ja, pa da ne pozabim zvezd večera.

Če gledam tako, skozi oči povprečnega hard working Janeza, je bil, če vzamem v obzir ceno, še najboljši zvok spodaj, v mali sobi, ko je gospod Zvone iz Inteka sestavil komplet Wharfedale Lintonov, Relovga woferja, Technicsovga feršterkarja in njihovega legendarnega gramofona ter Isotek štrom filtra.

https://www.wharfedale.co.uk/linton-her...

Lintone sem poznal že od prej, ampak sem jih morda poslušal na napačnih komadih. Pa najbrž so še dober platenšpiler, ojačevalec in nenavadna - ampak po mojem odločilna izbira stojal (tista od KLH model 5) - ki so zvočnik odprla v prostor in naredila široko, naravno in blazno zračno zvočno sliko, naredili piko no i.

Meni so se zdeli zelo dobri. In tudi brez Rela so napolnili sobo, ulalala. Svaka čast! To je bang for your buck! Zelo priporočam. Brez stojal se jih da dobit že za manj kot jurja, če se človek malo potrudi.

Spikerjem, ki ti narišejo nasmeh na obraz za manj kot jurja, pa lahko ob nekem razumnem konsenzu že lahko rečemo budget audiophile.
;)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Darko! ()

MrStein ::

Ja zato ne, ker bi rad slišal kako igrajo na ojačevalcu za tri do pet jurjev, ne pa na petnajst do dvajset, pizda, no! Kwat'ni jasn. Brezveze.

Ampak ampak, razlike nad 500 EUR so le v tvoji glavi!

Vsaj tako pravijo tule.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

mit3k ::

Tako na hitro sem ga ocenil kot resnega potencialnega kupca. Deloval je uspešno, bil je urejen gospod srednjih let. En tak lik, kot si recimo predstavljam sebe v enem izmed življenj, ki bi ga lahko imel, če bi se kdaj odločil drugače


Hvala Darko za odličen za(o)pis! :D

Ales ::

MrStein je izjavil:

Ja zato ne, ker bi rad slišal kako igrajo na ojačevalcu za tri do pet jurjev, ne pa na petnajst do dvajset, pizda, no! Kwat'ni jasn. Brezveze.

Ampak ampak, razlike nad 500 EUR so le v tvoji glavi!

Vsaj tako pravijo tule.

Kaj pa ti praviš?

Darko, na žalost tudi letos ni šlo, sem v tujini. Ampak po prebranem imam malo občutek, kot da sem bil še sam tam. :)

Darko! ::

MrStein je izjavil:


Ampak ampak, razlike nad 500 EUR so le v tvoji glavi!
Vsaj tako pravijo tule.


:)
Hehe.
Sam lahko na to zadevo pogledam na dva načina:

Prvi način:

V temi sistem za hišni kino
(ne znam podat točne povezave na dotični prispevek, tako, da na tej strani nekje, kjer je tudi moj odgovor z obrazložitvijo) https://slo-tech.com/forum/t708798/1749 )
je uporabnik nekako dal vedet, da "tu" (čeprav izraz "tu" ni mi všeč, ker deluje nekako izključujoče - kot na primer "You people" - v podtonu implicira mi in vi; mi beli in vi črni; mi desni in vi levi; mi, ki se vozimo v poceni starih, dim puhajočih kripah in vi, ki ste na kot solza čisti elektriki; mi, ki nas nategnejo prodajalci v hajfi štacunah in vi, ki se nategnit ne pustite; mi, ki razumemo psihoakustiko in vi, ki slepo verjamete, da za več denarja dobite boljše) spremljajo tudi blogerja Andrewa Robinsona.
Kaj si mislim o tem gospodu, z obrazložitvijo, sem zapisal že tam, pa se ne bi ponavljal :)

Ker je bil zgoraj že omenjen, na Hi-Fi Ljubljana viden in na Lintone povezan, 2x40 watni all-in one ojačevalec Technics SU-GX70 (cenovno cca. 1800 EUR) bi samo namignil, da ga je omenjen gospod tudi ocenil:



Morda bo pa Andrew Robinson povod, da se bo tu pa tam, nekdo od "tu", ki je za hajfi nekako bolj dovzeten in ga zadeve zanimajo, začel iskreno spraševati v smeri - čak mal, če je vse kar je več kot 500 EUR samo v moji glavi, zakaj potem ta bloger bluzi in ne more nehat hvalit te škatle za dva jurja? V čem je ta škatla boljša od AV risajverja za 500 EUR? Kaj je zdaj res in kaj ni? A me nateguje celo Andrew Robinson?
:))


Drugi način je pa zelo enostaven:

Ni nobenega problema! Vsak lahko misli kar hoče, verjame kar hoče in svoj denar potroši za stvari, ki jih hoče po lastni izbiri. Sam ne prodajam ničesar in ne vsiljujem nobenega pogleda. Pa tudi izogibam se priporočat kar koli, ker koji kurac sem jaz, da bi karkoli priporočal?!

No ja, razen občasno kot zgoraj, ko se mi je v navalu skoraj otroškega navdušenja zapisalo za tiste Lintone :)) Pa še to bolj zato, ker so v primerjavi s sistemi, ki so dosegali zares astronomske zneske preprosto briljirali.

(pa tudi z razlogom, ker sem jih že slišal v drugačnih postavitvah, z drugačnimi viri; pa me nekako niso prepričali in tako navdušili kot sedaj - v tej mali sobi, s temi čudnimi stojali, s tem malim 2 x 40 W ojačevalcem, s tem dinozavrskim platenšpilarjem in to izbiro disko muzike in časov, ki se zdijo oddaljeni kot srednji vek. Pa gospod Zvone bi še dodal: "in ob Relovem woferju, ali še bolje dvema, ter Isotek napetostnemu filtru, sinko moj dragi; ker moraš gledat na sistem kot celoto".

Torej se je nekaj moralo dejansko spremenit :)

Pa tudi res je, da je muzika v glavi. Ušesa so samo elektromehanski pretvornik, dejansko zvočno sliko pa naredijo možgani. Če možgani od robnih pogojev upoštevajo še denar, ki ga zapravimo za naprave, si s tem dejstvom samim po sebi ne moremo kaj dosti pomagat; razen, da ga poizkušamo (glede na znanje) razumet in osvetlit na način, ki ga lahko racionaliziramo in nam kot potrošniku koristi.

Podobno kot ure in ostale prudukte materialne nečimrnosti, tudi hajfi aparature ljudje kupujejo iz najrazličnejših razlogov. To sprejmem.
Sprejmem tudi to, da je mnogim več kot 150 EUR, potrošenih za WR 100 m solarni Casio greh metati proč.

Zakaj torej ne bi sprejel dejstva, da je nekdo prepričan, da se za ojačevalec ne splača dat več kot 500 EUR? Ima vso pravico tako razmišljat in ga pri tem lahko celo podprem. Oz. kakor je rekel gospod, ki je prezentiral Kefe na pregrešno dragi elektroniki: ljudje so različni. V bistvu je imel prav. Je pač stavil na stranke, ki so za ojačevalec in pripadajočo elektroniko pripravljene plačati vrednost novega golfa.

Meni je bilo to sicer nenavadno, too much. Ampak to dejstvo govori bolj o meni in mojem dojemnaju stvari, kot pa o napravah samih. Nekdo pa je morda iskal prav to izkušnjo.

;)

damirj79 ::

Zakaj torej ne bi sprejel dejstva, da je nekdo prepričan, da se za ojačevalec ne splača dat več kot 500 EUR?


Na tole reply.. sej je v bistvu zelo enostaven. Ker za dojemanje zvoka daleč naječjo razliko naredi zvočnik. Ojačevalec je le minimalno določljiv parameter, če se pogovarjamo o vsaj približno enakih karakteristikah (moč predvsem).

Darko! ::

damirj79 je izjavil:

Ojačevalec je le minimalno določljiv parameter, če se pogovarjamo o vsaj približno enakih karakteristikah (moč predvsem).


na tole reply :)

Zanimiv intervju s čudežnim dečkom (sedaj že gospodom) in digitalnim genijem Brunom Putzeysom. Še sam je, pa je na audiofile vedno gledal z nekim inženirskim prezirom, skozi raziskave in razvoj prišel do tega, ta ni čisto tako.

Okapi ::

Darko! je izjavil:


Zanimiv intervju s čudežnim dečkom (sedaj že gospodom) in digitalnim genijem Brunom Putzeysom. Še sam je, pa je na audiofile vedno gledal z nekim inženirskim prezirom, skozi raziskave in razvoj prišel do tega, ta ni čisto tako.
Mogoč ni "čisto tako", je pa zelo blizu temu. In ne, inženirski pristop ti ne pomaga dosti - pomaga edino znanstveno-eksperimentalni pristop. Po domače, (dvojno) slepe primerjave.

Je pa tudi res, da se je proti lastnim možganim težko boriti. Če vidim tole,



se zelo težko prepričam, da bi ga na slepo skoraj sigurno ne ločil od onega prej omenjenega Technicsa za četrtino cene.

Darko! ::

Okapi je izjavil:

Mogoč ni "čisto tako", je pa zelo blizu temu. In ne, inženirski pristop ti ne pomaga dosti - pomaga edino znanstveno-eksperimentalni pristop. Po domače, (dvojno) slepe primerjave.

Je pa tudi res, da se je proti lastnim možganim težko boriti. Če vidim tole,



se zelo težko prepričam, da bi ga na slepo skoraj sigurno ne ločil od onega prej omenjenega Technicsa za četrtino cene.


Okapi, ti si teoretik :)

Ja, ampak kje pa naj naredim takšne znanstveno-eksperimentalne pristope?
V hajfi salonu? Na sejmu? Doma?

Dvojni slepi test ni mala malca za izvest, tako, kot se zares gre.
Kje ti to nudijo? Nikjer.

In če mi znanstveno-eksperimentalne pristop ni omogočen, potem jaz prej zaupam inženirju, ki mi ima vsaj kaj za iz svojih meritev pokazat.

Itak, da mora bit hajfi lep.
Men je že zdavnaj jasno in sem že pred leti priznal, da ljudje ne kupujemo z ušesi, ampak z očmi.

Okapi ::

Dvojno slep je težko izvesti, ampak tudi "enojno" slep je dovolj dober za "domačo" rabo. In jasno, ne moreš vseh različnih kombinacij preizkusit, oziroma večinoma niti tistih, ki te res zanimajo. Recimo konkretno tega Technicsa in McIntosha težko na istem mestu dobiš.

Lahko si sicer pomagaš s spletni nakupovanjem in vračanjem, čeprav pošiljanje težkih paketov po Evropi ni ravno poceni.

Ampak v bistvu je pa dovolj, da narediš nekaj takšnih slepih primerjav z naključno izbrano opremo, oziroma tisto, ki jo imaš ravno pri roki. Ko 3-4x ugotoviš, da razlik ne slišiš, lahko upravičeno sklepaš, da jih tudi v večini drugih primerov ne boš.

Jaz sem to prvič naredil pred kakšnimi 30 leti. Kolega je imel nek poceni laserski gramofon (kot smo jim takrat rekli), in nekako ni bil zadovoljen z njim. Ja kupil enega 2x dražjega in mi začel razlagati, da je razlika kot dan in noč. No, potem sem šel k njemu, v gramofona sva dala enako ploščo (neke Pink Floyde, če se ne motim), oba priklopila na ojačevalnik (CD, AUX) in potem je on poslušal, jaz sem pa premikal selektor vira. S tem, da če bi slučajno razliko slišal, bi bila ta morda tudi posledica tega, da vhod za CD in AUX mogoče ni povsem enak. No, ampak kolega je bil po kakšni uri poslušanja šokiran - razlike ni slišal. Oziroma se mu je na določenih delih glasbe zdelo, da razliko sliši, ampak včasih se mu je zdel boljši en, včasih pa drugi gramofon.

Enkrat kasneje je bil na podobnem preizkusu šokiran nek drug znanec, ki ni slišal razlike, ko je v sistem vključil nek električni filter ali nekaj takega (sem že malo pozabil - v glavnem nekaj, kar naj bi "očistilo" električno napajanje). Pred preizkusom je bil trdno prepričan, da razliko nedvoumno in razločno sliši. Po preizkusu je samo še nekaj preklinjal.;)

Pred leto so tudi na ljubljanskem hi-fi sejmo (takrat v hotelu Holiday Inn, zraven Uniona) naredili eno javno slepo preizkušanje. Skriti za zaveso so igrali različni sistemu - rezultat so bili naključno razpršeni.

V glavnem, mogoče celo še ima kakšen smisel primerjati komponente (v smislu, da na posluh izbrereš boljšo), če v živo ločiš činele Paiste od Zildiana, stradivarko od guarnerijevih gosli, ali stainwaya od koncertne yamahe. Jaz ne ločim niti slučajno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

damirj79 ::

Darko! je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Ojačevalec je le minimalno določljiv parameter, če se pogovarjamo o vsaj približno enakih karakteristikah (moč predvsem).


na tole reply :)

Zanimiv intervju s čudežnim dečkom (sedaj že gospodom) in digitalnim genijem Brunom Putzeysom. Še sam je, pa je na audiofile vedno gledal z nekim inženirskim prezirom, skozi raziskave in razvoj prišel do tega, ta ni čisto tako.



Ja poznam, ma sej kot verjetno veš, izjeme pač, ki ni nujno da potrjuejo pravilo :) dejstvo pa je, da v splošnem tako velja..

Darko! je izjavil:

Okapi je izjavil:

Mogoč ni "čisto tako", je pa zelo blizu temu. In ne, inženirski pristop ti ne pomaga dosti - pomaga edino znanstveno-eksperimentalni pristop. Po domače, (dvojno) slepe primerjave.

Je pa tudi res, da se je proti lastnim možganim težko boriti. Če vidim tole,



se zelo težko prepričam, da bi ga na slepo skoraj sigurno ne ločil od onega prej omenjenega Technicsa za četrtino cene.


Okapi, ti si teoretik :)

Ja, ampak kje pa naj naredim takšne znanstveno-eksperimentalne pristope?
V hajfi salonu? Na sejmu? Doma?

Dvojni slepi test ni mala malca za izvest, tako, kot se zares gre.
Kje ti to nudijo? Nikjer.

In če mi znanstveno-eksperimentalne pristop ni omogočen, potem jaz prej zaupam inženirju, ki mi ima vsaj kaj za iz svojih meritev pokazat.

Itak, da mora bit hajfi lep.
Men je že zdavnaj jasno in sem že pred leti priznal, da ljudje ne kupujemo z ušesi, ampak z očmi.


Ja sigurno, tudi jaz. Zato pa tudi inženirju točno tistega izdelka-izdelkov ni nujno za verjet, takih je veliko ko obljubljajo po specifikacijah potem meritve pa pokažejo resnr težave, npr mi padejo na misel Hegel ojačevalci, Rega enako, tudi Marantz in Denon ampak od njih ne pričakuješ ravno vrhunskih specifikacij. Potem pa imaš tudi veliko dobrih in poceni ojačevalcev, recimo zdaj novi 3e audio tpa3255 pffb..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: damirj79 ()

matobeli ::

A ima kdo od budget akustikov slučajno ogledane kakšne dvo/tro sistemce? Kaj rabljenega recimo ali pa v kakšni dobri akciji :)

Ales ::

Nekoč se mi je zdelo, da zlahka ločim Stradivarko od Gaurnerijeve violine, ampak to je bilo na koncertu in skladbe niso bile iste, pozicija instrumentov ni bila ista in violinist tudi ne. Bog ve, ali bi v drugih pogojih bilo enako in koliko je že tako bilo tukaj biasa. Ali bi pri znastvenih testih ločil katera je katera, ali pa bi morda le ločil, da ni ista dvakrat zapored? Še to ne? Kdo ve.

Hm, lahko bi se lotil testov z lažje dosegljivimi inštrumenti... Recimo klasične kitare različnih cenovnih rangov, to bi šlo bolj zlahka. Saj tukaj dejansko pričakujem neko razliko, to se mi zdi bolj podobno razliki med zvočniki, kot pa razliki med ojačevalci. Da o DAC-ih sploh ne govorim.

V kolikor toliko bližnji prihodnosti imam namen narediti blind test med ojačevalcema Yamaha P3500 in Sansui AU-x701. Dosti različne žverce, me prav zanima kaj bo. Morda si takrat izposodim še kakega, da bo malo večji nabor. Še kako klasiko, kakega Luxmana recimo, pa kako moderno D-klaso? Hm, kaj na elektronke?

Ima kdo za prispevat kak VFET??

Bomo poskusili sčarati nekaj kolikor toliko znanstvenega ven. Predvsem je cilj doseči enako glasnost pri poslušanju. Pa seveda isti vir zvoka, iste zvočnike in še vse kable imamo namen dati enake, da ja ne bo pripomb. >:D

Kdaj bo to, je drugo. Do sedaj je bilo že nekaj polpriložnosti, pa smo raje le poslušali glasbo...

DamijanD ::

Malo povezano z Alešovo zgodbo:
The Great Subway Station Violin Experiment
http://www.woodpecker.com/blogs/joshua_...

streki ::

damirj79 je izjavil:

Darko! je izjavil:

damirj79 je izjavil:

Ojačevalec je le minimalno določljiv parameter, če se pogovarjamo o vsaj približno enakih karakteristikah (moč predvsem).


na tole reply :)

Zanimiv intervju s čudežnim dečkom (sedaj že gospodom) in digitalnim genijem Brunom Putzeysom. Še sam je, pa je na audiofile vedno gledal z nekim inženirskim prezirom, skozi raziskave in razvoj prišel do tega, ta ni čisto tako.



Ja poznam, ma sej kot verjetno veš, izjeme pač, ki ni nujno da potrjuejo pravilo :) dejstvo pa je, da v splošnem tako velja..

Darko! je izjavil:

Okapi je izjavil:

Mogoč ni "čisto tako", je pa zelo blizu temu. In ne, inženirski pristop ti ne pomaga dosti - pomaga edino znanstveno-eksperimentalni pristop. Po domače, (dvojno) slepe primerjave.

Je pa tudi res, da se je proti lastnim možganim težko boriti. Če vidim tole,



se zelo težko prepričam, da bi ga na slepo skoraj sigurno ne ločil od onega prej omenjenega Technicsa za četrtino cene.


Okapi, ti si teoretik :)

Ja, ampak kje pa naj naredim takšne znanstveno-eksperimentalne pristope?
V hajfi salonu? Na sejmu? Doma?

Dvojni slepi test ni mala malca za izvest, tako, kot se zares gre.
Kje ti to nudijo? Nikjer.

In če mi znanstveno-eksperimentalne pristop ni omogočen, potem jaz prej zaupam inženirju, ki mi ima vsaj kaj za iz svojih meritev pokazat.

Itak, da mora bit hajfi lep.
Men je že zdavnaj jasno in sem že pred leti priznal, da ljudje ne kupujemo z ušesi, ampak z očmi.


Ja sigurno, tudi jaz. Zato pa tudi inženirju točno tistega izdelka-izdelkov ni nujno za verjet, takih je veliko ko obljubljajo po specifikacijah potem meritve pa pokažejo resnr težave, npr mi padejo na misel Hegel ojačevalci, Rega enako, tudi Marantz in Denon ampak od njih ne pričakuješ ravno vrhunskih specifikacij. Potem pa imaš tudi veliko dobrih in poceni ojačevalcev, recimo zdaj novi 3e audio tpa3255 pffb..

Kaksna tezave ma Hegel???

damirj79 ::

Npr:
https://www.audiosciencereview.com/foru...

Naj grejo nazaj za risalno desko študirat, kaj so falili.

Okapi ::

Obratno od budget sistema pa lahko vidimo tule.



Lastnik je sistem sestavil po sistemu "nič ni predrago", če prispeva k boljšemu zvoku. Zvočnike, gramofon in še kaj je načrtoval sam. Gramofon ima skoraj eno tono, skupaj z mizo, in na njem so tri ročke - od Kuzme!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Gospod je porabil nekih 15 let in par milijonov dolarjev, da je uresničil svoje življenjske sanje in sestavil, kot pravi, po njegovem mnenju najboljši sistem hi-fi na svetu. No, takega človeka postaviti na slepi primerjalni test njegovega sistema z nečim 100x cenejšim, bi bil pa zanesljivo zločin, vreden doživljenjskega zapora.;)

Okapi ::

Da ne odpiram nove teme, je tule še en zanimiv video, povezan z mojim "fetišem" na kvadrofonijo.


Začelo se je pred skoraj 50 leti (hebiga, nisem več ravno mladenič;) ). Naš sosed je bil takrat (žal že pokojni) Damir Koren (sin od "Avsenika" Franca Korena), ki je imal doma Marantzov kvadrofonski "receiver", in to tisti s osciloskopom.


In smo večkrat pri njemu poslušali demo-kvadrofonske posnetke. Ne spomnim sem, da bi imel kakšen rockerski album, kvadrofonsko posnet, ampak že takrat sem si zapičil v glavo (in ušesa), da bom te albume enkrat tako poslušal. Dolgo let ni bilo nič iz tega, ampak s pojavom prostorskega zvoka (katererga glavni vzrok so prostorski posebni učinki v filmih) je sedaj mogoče poslušati legendarne albume iz '70ih let tako, kot so bili kvadrofonsko posneti. Doors LA Woman, Pink Floyd Dark Side of the Moon, Allman Brothers - At Fillmore East...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

pegasus ::

matobeli je izjavil:

A ima kdo od budget akustikov slučajno ogledane kakšne dvo/tro sistemce? Kaj rabljenega recimo ali pa v kakšni dobri akciji :)
Najdi si par modelov, ki so ti zanimivi, in spremljaj hifishark. Sem tako uspel dobiti B&W 802 za jurja.

gregor ::

Zdravo

Kateri sooundbar za cca. 300 EUR priporočate?

Imel pa bi samo glavno enooto, brez nizkotonca in ostalih zvočnikov.

Hvala

LP

BigWhale ::

Okapi je izjavil:

V glavnem, mogoče celo še ima kakšen smisel primerjati komponente (v smislu, da na posluh izbrereš boljšo), če v živo ločiš činele Paiste od Zildiana, stradivarko od guarnerijevih gosli, ali stainwaya od koncertne yamahe. Jaz ne ločim niti slučajno.


Zato jaz vedno, ko kaj primerjamo, recem, da mi je vsec nakljucno izbran model ojacevalca, ker ima malo mehkejsi zvok. V 90% mi vsi pritrdijo. :>

Ko sem jaz nazadnje slisal razliko dveh ojacevalcev je bil eden pokvarjen, levi kanal ni delal.

damirj79 ::

BigWhale je izjavil:

Okapi je izjavil:

V glavnem, mogoče celo še ima kakšen smisel primerjati komponente (v smislu, da na posluh izbrereš boljšo), če v živo ločiš činele Paiste od Zildiana, stradivarko od guarnerijevih gosli, ali stainwaya od koncertne yamahe. Jaz ne ločim niti slučajno.


Zato jaz vedno, ko kaj primerjamo, recem, da mi je vsec nakljucno izbran model ojacevalca, ker ima malo mehkejsi zvok. V 90% mi vsi pritrdijo. :>

Ko sem jaz nazadnje slisal razliko dveh ojacevalcev je bil eden pokvarjen, levi kanal ni delal.


My point exactly... :D Ali pa je dizaj faljen že v štartu tako zelo, da se že na uho sliši, so namreč tudi takšni.

matobeli je izjavil:

A ima kdo od budget akustikov slučajno ogledane kakšne dvo/tro sistemce? Kaj rabljenega recimo ali pa v kakšni dobri akciji :)


RAbljenih je zelo malo spodobnih.. Povej budget, dobiš lahko tudi kaj novega primernega :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: damirj79 ()

Okapi ::

damirj79 je izjavil:


RAbljenih je zelo malo spodobnih.. Povej budget, dobiš lahko tudi kaj novega primernega :)

??? Po mojem je pa dosti spodobnih. Samo moraš pač malo vedeti, kaj kupuješ. Tannoy, Wharfedale, JBL, KEF, B&W...

Mogoče moraš pri kakšnem preperele obrobe zamenjati, morda kakšen kondenzator v kretnici, ampak v večini primerov to ni drago.

Bellzmet ::

Če se menjajo te stvari v zvočniku, ojačevalcu (kondenzator, tranzistor,...???) ali potem zvočnik, ojačevalnik še ima originalne specifikacije oz "lastnosti zvoka"?

Oz. v katerih kompnentah v ojačevalniku se skriva "dober zvok"?

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Bellzmet ()

Okapi ::

Odvisno, kaj in kako zamenjaš. Lahko ostane enako, ali pa postane boljše ali slabše.;) V večini primerov pa razlike, če vsaj malo veš, kaj delaš, ne slišiš.

Okapi ::

"Friziranje" serijsko narejenih komponent je priljubljen konjiček marsikaterega avdiofila. Zamenjaš transformator/napajalnik, kakšne potenciometre... in uživaš v boljšem zvoku. Tudi če zvok v resnici ni opazno boljši, ti podzavest pravi, da je boljši.;)

Recimo en primer.
https://www.tnt-audio.com/clinica/t-amp...

damirj79 ::

Okapi je izjavil:

damirj79 je izjavil:


RAbljenih je zelo malo spodobnih.. Povej budget, dobiš lahko tudi kaj novega primernega :)

??? Po mojem je pa dosti spodobnih. Samo moraš pač malo vedeti, kaj kupuješ. Tannoy, Wharfedale, JBL, KEF, B&W...

Mogoče moraš pri kakšnem preperele obrobe zamenjati, morda kakšen kondenzator v kretnici, ampak v večini primerov to ni drago.


Nisem bil dovolj specifičen, mislil sem na trenutno ponudbo na bolhi. Drugače po drugih portalih se najde veliko več, ma kot praviš, se je smiselno omejiti na izbor, drugače se izgubiš.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

Edina zadeva, za katero sem prepričan, da se razločno sliši, so preperele (vsaj deloma) gumijaste obese membran pri basovcih. Sam se zadevo dal "porihtati" na Mirage 360 zvočnikih (Žagar audio takrat) in razlika je bila očitna. Pri preperelih obeah se je v zvoku pojavljalo nekaj, kar bi lahko najbolje opisal kot nizko/srednjetonsko brenčanje, pa "trdnosti" basov je manjkalo. Po popravilu obes je bila zadeva spet v redu.

Zdaj me pa nekaj ojačevalec "heca" (Sansui AU-X201i letnik 1985). Med igranjem mu basi počasi popustijo...

Prijetno poslušanje še naprej...

Jože

Ales ::

Barbarpapa2 je izjavil:

Pozdrav

Edina zadeva, za katero sem prepričan, da se razločno sliši, so preperele (vsaj deloma) gumijaste obese membran pri basovcih. Sam se zadevo dal "porihtati" na Mirage 360 zvočnikih (Žagar audio takrat) in razlika je bila očitna. Pri preperelih obeah se je v zvoku pojavljalo nekaj, kar bi lahko najbolje opisal kot nizko/srednjetonsko brenčanje, pa "trdnosti" basov je manjkalo. Po popravilu obes je bila zadeva spet v redu.

Zdaj me pa nekaj ojačevalec "heca" (Sansui AU-X201i letnik 1985). Med igranjem mu basi počasi popustijo...

Prijetno poslušanje še naprej...

Jože

Čas da se pogleda oz. premeri kondenzatorje, verjetno... Sam sicer nisem pristaš mode, da ljudje kar na slepo menjajo elektrolite, ker pogosto sploh ni potrebe. A ko je že iz aviona opaziti razliko v zvoku, je pač čas za servis, potem pa kar diagnostika pove... Lahko je še kaj drugega, seveda, ne le kondenzatorji.

Poleg tega, če si malo elektronika, je za začetek, ob ogledu servisne dokumentacije, z multimetrom dokaj preprosto izmeriti nekaj osnovnih parametrov ojačevalca.

gregor ::

gregor je izjavil:

Zdravo

Kateri sooundbar za cca. 300 EUR priporočate?

Imel pa bi samo glavno enooto, brez nizkotonca in ostalih zvočnikov.

Hvala

LP


Imate kakšno idejo?

Morda ta:

https://www.amazon.de/-/en/838309-2100-...

Ima veliko pozitivnih ocen.

Hvala

LP

matobeli ::

damirj79 je izjavil:


RAbljenih je zelo malo spodobnih.. Povej budget, dobiš lahko tudi kaj novega primernega :)


Budget je bolj stiskaški, 500-1000 za par, če je neka rabljena zadeva. Raje čimnižje. Ojačevalc je Yamaha r-n803d. Zdej... če bi se našla neka res dobra ponudba, ki bila vredna, se pa budget ustrezno poveča.

Nekak sem študiral da je najboljša varjanta če najdem kaj ugodnega rabljenega od kakšnega (bivšega) popularnega modela, ker audiofili svoje zadeve načeloma cenijo na toliko kot so vredne ali raje več.
Pri običnih uporabnikih je pa že prenova barvne sheme v dnevni sobi lahko razlog za prodajo in nočejo imet para velikih zvočnikov ki jim jemljejo prostor v (majhni) kleti.

Primeri:
https://www.bolha.com/komplet-zvocnikov...
https://www.bolha.com/trosistemski-zvoc...
https://www.bolha.com/trosistemski-zvoc...

Gledam tudi Focal Aria če bo kaj, pa zaenkrat še ne kaže.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

Okapi ::

Jaz bi od teh treh Focale vzel.

damirj79 ::

https://www.artisansduson.fr/enceintes-...

Focal Aria 926 za par 1300€ trenutno ni boljše ponudbe, lahko počakaš, včasih so padli ravno malo pod 1000€. Sicer pa od onih zgornjih nobene,

Ker dobiš trenutno Polk R600 fajn znižane.
https://www.homecinesolutions.fr/p/2199...

matobeli ::

Torej nekje 500€/zvočnik se začne poslušljiv razred?

A je kakšna dobra stran kjer bi se dal vsaj približno po razredih videt kam paše kakšen zvočnik? Da mi ni treba raziskave delat čist za vsak model posebej.

Okapi je izjavil:

Jaz bi od teh treh Focale vzel.

A če že kupim slabe zvočnike je najbolje da vzamem vsaj najcenejše? :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

Okapi ::

Od kje ti ideja, da so ti zvočniki slabi?

Se ne bi čisto nič čudil, če bi bili ti rabljeni Focali za 350 evrov boljši od Polkov za 500 evrov. Dokler ne slišiš v živo, ne moreš vedeti.

Glede tistih treh z bolhe, pa so po mojem razlike tudi majhne (in nikakor ni nujno, da so dražji sploh kaj boljši) in v takem primeru pač vzameš cenejše. B&W so verjetno malo boljši, ampak ne toliko, da bi upravičili 2x ceno.

Če drugega ne, cenejše lažje prodaš, če se kasneje odločiš, da bi vseeno rad kaj boljšega.

Katagiri ::

Preveri še male oglase na https://www.audio-kontakt.com Sam recimo res poceni prodajam praktično nerabljene tele:

https://www.audio-kontakt.com/index.php...

lp

Darko! ::

matobeli je izjavil:

Par ur me ni na ST pa falim tako zadevo, bemumast. Pa ravno en tak deal iščem že nekaj časa...


Okapi,
kam si dal tiste System Fidelity škatle, ki si jih navlekel domov?
Če se na njih nabira prah, tako kot na urah, je to greh najhujše vrste! ;)

Glej, tu imaš spet možnost, da si kupiš odpustek.
Matobeli jih še zmeraj čaka!

8-)

Ales ::

Če se kdo kaj potepa po Nemčiji, tule so Jamo 707 za simboličnih 100 EUR. Zelo, zelo težko se doseže boljši P/P, "le" dovolj blizu je potrebno biti za prevzem...

Lowink ::

Prfektno za speakerless soul ;)

Okapi ::

Darko! je izjavil:

matobeli je izjavil:

Par ur me ni na ST pa falim tako zadevo, bemumast. Pa ravno en tak deal iščem že nekaj časa...


Okapi,
kam si dal tiste System Fidelity škatle, ki si jih navlekel domov?
Če se na njih nabira prah, tako kot na urah, je to greh najhujše vrste! ;)

Glej, tu imaš spet možnost, da si kupiš odpustek.
Matobeli jih še zmeraj čaka!

8-)

Enkrat po novem letu jih bom priključil in preizkusil, potem se bom pa odločil, kako naprej. En par zvočnikov bom sigurno prodal, samo ne vem še, katerega.

Verjetno System Fidelity 5050



Mogoče pa B&W P6



Prodal bom tudi B&W DS.6, če bo kdo hotel kupit. Vrhunski "stranski" zvočniki, s certifikatom THX. Ampak to je še iz časov Dolby Pro-Logic, ko stranska kanala še nista bila enakovredna prednjim.

matobeli ::

Darko! je izjavil:


Matobeli jih še zmeraj čaka!


Ah, to bi se samo prstni odtisi nabirali na tisti črni površini, brezveze...

Sicer pa, za 500eur še vedno to ni tako slab deal, nekaj slabši kot za 350 kot jih dobil okapi, ampak mogoče bi pa tole šlo skoz.

https://www.md-sound.de/System-Fidelity...

btw, majo tud neke feršterkerčke od SF za razumno ceno če kdo rabi.

Okapi ::

SA-300SE je zelo dober ojačevalnik. Sicer sem malo pristranski, ker poznam konstruktorja. 250 evrov je po mojem dobra cena. Čeprav imaš "digitalne" kineze za 100+ evrov, ki znajo biti tudi enako/podobno dobri.

Poskusi malo barantati - ponudiš recimo 650 evrov za zvočnike+ojačevalnik s poštnino vred.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Okapi ()

Okapi ::

Evo, sem vprašal konstruktorja glede ojačevalnika SA-300SE, in pravi, da je za 250 evrov dober nakup. Sicer je tudi malo pristranski, ampak je fant od fare, zaupanja vreden.;)

damirj79 ::

Dobra cena za LM3886 ojačevalc v ohišju :) jaz sam bi sicer dodal 100€ za tpa3255 z pffb, le da pač ne bi imel 6 linijskih vhodov.

BigWhale ::

Ales je izjavil:


Poleg tega, če si malo elektronika, je za začetek, ob ogledu servisne dokumentacije, z multimetrom dokaj preprosto izmeriti nekaj osnovnih parametrov ojačevalca.


Meni je servisiranje teh starih reci v resnici precej zabavna in zanimiva zadeva. Doma mi trenutno spila en Musical Fidelity A1 iz zacetka 80', za katerega sem naredil svoj predojacevalec in zamenjal potenciometer za zvok, ker je original crknil. V omari je pa se en Sanyo DCA-411 iz konca 70' katermu so crknile integrirane koncne stopnje in sem jih nadomestil z neko drop-in zamenjavo.

Okapi ::

damirj79 je izjavil:

jaz sam bi sicer dodal 100€ za tpa3255 z pffb, le da pač ne bi imel 6 linijskih vhodov.

A je kakšen solidno narejen končni izdelek, z dobrim napajalnikom, konektorji... in sprejemljivo ceno? Skratka, da cenena kitajska "periferija" ne pokvari končnega učinka.

Pri SA-300SE je bil, kolikor vem, poudarek ravno na tem. Recimo z reguliranim napajalnikom notri.

damirj79 ::

https://www.audiophonics.fr/en/power-am...

Cena, solidnih 499€. Z mislijo na to, da je končna stopnja tole.

Lahko pa tudi:
https://www.audiophonics.fr/en/integrat...

Ampak mene moti zunanji napajnik...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: damirj79 ()
««
16 / 19
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prvi hi-fi sistem (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
21539883 (10991) Ales
»

Pomoč pri nakupu zvočnikov do 250e (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
629676 (4535) Ricky_82
»

Stereo sistem za kvaliteten zvok

Oddelek: Zvok in slika
295947 (2630) Likalnik
»

Nakup integriranega ojacevalca

Oddelek: Zvok in slika
379642 (7835) CMpunk

Več podobnih tem