Forum » Loža » Ponašanje z doktorskimi in drugimi nazivi
Ponašanje z doktorskimi in drugimi nazivi
multivac ::
Dr. Ihan je en tak primer. Iz priznanega raziskovalca si je v enem letu zapravil celoten ugled. Vse kar je bilo potrebno je, da se je pojavila neka realna situacija.
Podeljujem mu celo laskavi naziv sodelavca pri zdravstvenemu kriminalu. Bližje Mengelu kot pa Flemingu.
Podeljujem mu celo laskavi naziv sodelavca pri zdravstvenemu kriminalu. Bližje Mengelu kot pa Flemingu.
Meizu ::
Točno tako. Faksi in knjige so izvrsten način pranja možganov. Ste opazili, kako te branje knjige navduši za temo, o kateri govori? Zato je tako učinkovita propaganda. NA faksu pa se bere knjige na veliko. Potem je tu še komponenta avtoritete, da moraš verjet vsemu bullshitu, ki ti ga tam servirajo, drgač faksa ne narediš.
Nisem proti knjigam seveda, se je pa treba zavedat, kakšno moč propagande imajo.
In ti imaš avtoriteto presojat objektivnost ved in znanosti, ki se jih poučuje na faksih kako točno? Po domače povedano, da ti bo bolj jasno - kdo pa sploh misliš, da si?
no ja, doktor neke filozofije je lahko vsak lolek, če ga le to dovolj močno zanima.
Aaa... Zato si dopisal, "če ga le dovolj močno zanima", ker če te bom pozval, da greš narest ta doktorat iz filozofije in vsem pokažeš, kak pičkin dim je to, se boš izmuznil ven z izgovorom, da tebe filozofija pač ne zanima toliko. So pa vsi, ki jih je zanimala, naredili doktorat.
Madona si brihten, ampak res. Taprav desnjačko :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Meizu ()
Podobno je za vrhunsko igranje inštrumentov, vloži 10-15k ur v vajo, potem pa pametuj
E, bravo, končno eden. Ampak trde glave so trde glave, in podobno kot tukaj osnovnošolci pljuvajo po višje izobraženim avtoritetam in mislijo, da so pogruntali manjkajočo komponento v umetni inteligenci, podobno bodo poskušali tudi v takem primeru najt bilokak izgovor, da si operejo depresijo, ker so pač v življenju zaspali, in nekdo se mora vendar oglasit, da tudi osnovnošolci dobijo integriteto v družbi, ane.
Tough life, kaj naj rečem.
Vsi proti doktoratom, a vsak zase dohtar dandanes
#kamgretasvet
Da spustim še eno zadnjo petardo, potem me naj pa Bluefish izbriše v vakuum, če mu paše.
To, da so ljudje nastrojeni proti ponašanju z doktorskimi nazivi nakazuje na hipstersko naravo ovac, ki želijo izničiti pomen avtoritete v neki specializirani veji znanosti zato, da bodo samo-oklicani strokovnjaki, kot je naprimer gospoT Marko Potrč, pridobili na legitimnosti.
To, da so ljudje nastrojeni proti ponašanju z doktorskimi nazivi nakazuje na hipstersko naravo ovac, ki želijo izničiti pomen avtoritete v neki specializirani veji znanosti zato, da bodo samo-oklicani strokovnjaki, kot je naprimer gospoT Marko Potrč, pridobili na legitimnosti.
driver_x ::
Psi (brez titul) lajajo, karavana (s titulami) gre dalje.
Tudi psi imajo lahko titule! Moj je "ch. slo.".
Da spustim še eno zadnjo petardo, potem me naj pa Bluefish izbriše v vakuum, če mu paše.
Točno to. Proti nazivom imajo največ povedati tisti, ki jih nimajo in jih nikoli ne bodo imeli. Sicer pa, zakaj sploh še potrebujemo fakultete, saj imamo Facebook in Youtube?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: driver_x ()
Dr. Ihan je en tak primer. Iz priznanega raziskovalca si je v enem letu zapravil celoten ugled. Vse kar je bilo potrebno je, da se je pojavila neka realna situacija.
Kakšna je pa tvoja kvalifikacija, da podajaš take sodbe? Kakšno imaš iz tega področja formalno izobrazbo? Koliko imaš praktičnih izkušenj? Si morda kakšno trditev dr. Ihana argumentirano ovrgel v kakšni publikaciji ali razpravi?
Knez Fjodor ::
Sem osebno opazil, da četudi se v Sloveniji ne hvališ z visoko izobrazbo in si zaradi smeri študija prisiljen delati v čisto drugih področjih, si nemalokrat tarča frustracij ali nerazumnih pričakovanj ljudi, ki so sicer na položajih, ampak niso kaj globoko pogledali v akademski svet.
Zaradi take mentalite, kot jo beremo tu, je bolje, da si tiho in šol ne omenjaš, razen ko je res nujno. Kolegi vedo in cenijo, za občasne stike pa je bolje, da izobrazbe nikoli ne omeniš. Da nisi sprožilec zatrtih osebnih frustracij in spremenjenih pričakovanj, ki so plod stereotipov iz nadaljevank.
Zaradi take mentalite, kot jo beremo tu, je bolje, da si tiho in šol ne omenjaš, razen ko je res nujno. Kolegi vedo in cenijo, za občasne stike pa je bolje, da izobrazbe nikoli ne omeniš. Da nisi sprožilec zatrtih osebnih frustracij in spremenjenih pričakovanj, ki so plod stereotipov iz nadaljevank.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Knez Fjodor ()
JaVonTech ::
Nisem še videl primera, da bi na TV pisalo "dipl. inž. ...", piše pa dr. in je to logično. Načeloma je to še vedno dovolj redka izobrazba in zato jo je smiselno pisati, sploh če govoriš o neki temi, kjer naj bi ti kot strokovnjak imel težo. Ali je dejansko imaš, je pa odvisno od tega kaj poveš in narediš. Bolj neumno je z novodobnimi magistri. Ti bi morali pisati mag. za imenom, ne pa spredaj kot stari, saj je današnji mag. primerljiv z nekdanjo diplomo. Privat šola na Bledu za doktorat je res malo mimo, ampak tisto je vprašanje za NAKVIS zakaj so akreditirali.
V Sloveniji pa mislim, da se doktorje kdaj podcenjuje zaradi tega, ker se vsakdo kdaj sreča s kakšnim doktorjem, ki o svoji temi ve bolj malo. Takšni doktorji potem pokvarijo ugled še ostalim. Tu je še dodatni faktor zdravnikov, ki so povečini doktorji medicine z univerzitetnim študijem in bi spet morali pisati dr. med. za imenom, ampak to se velikokrat "pozabi" ali pa "zmoti" in ga pišejo spredaj. Ljudje pa to ne vedo in ker imajo ljudje z zdravniki pogosto slabe izkušnje, spet slabo izpadejo dohtarji.
Je pa v Sloveniji res veliko doktorjev, daleč najvišji delež v OECD (sploh ko pomisliš, da Švica seveda izstopa zaradi priseljevanja kadra) . Doktorski naziv je torej v Sloveniji na žalost res razvrednoten, vsako leto 500-600 doktorjev znanosti, na kakšnem nivoju je pa slovenska industrija pa vsi vemo.
V Sloveniji pa mislim, da se doktorje kdaj podcenjuje zaradi tega, ker se vsakdo kdaj sreča s kakšnim doktorjem, ki o svoji temi ve bolj malo. Takšni doktorji potem pokvarijo ugled še ostalim. Tu je še dodatni faktor zdravnikov, ki so povečini doktorji medicine z univerzitetnim študijem in bi spet morali pisati dr. med. za imenom, ampak to se velikokrat "pozabi" ali pa "zmoti" in ga pišejo spredaj. Ljudje pa to ne vedo in ker imajo ljudje z zdravniki pogosto slabe izkušnje, spet slabo izpadejo dohtarji.
Je pa v Sloveniji res veliko doktorjev, daleč najvišji delež v OECD (sploh ko pomisliš, da Švica seveda izstopa zaradi priseljevanja kadra) . Doktorski naziv je torej v Sloveniji na žalost res razvrednoten, vsako leto 500-600 doktorjev znanosti, na kakšnem nivoju je pa slovenska industrija pa vsi vemo.
Miki N ::
Knez Fjodor je izjavil:
Da nisi sprožilec zatrtih osebnih frustracij in spremenjenih pričakovanj, ki so plod stereotipov iz nadaljevank.
Doctor Who a? Zadnja leta je res postal pravi novodobni akademik.
ginekk ::
Nekateri zdravniki majo tak fetis vse skup pa nic ne pomen. Docent je itak akademski naziv za profesorja, ampak mora 3x pisat, izredni mislm da je tist k ni polno zaposlen ampak sam
pride sm pa tja kaj predavat. Primarij je pa tko k v drugih panogah vodja. Seveda za vse to skupaj se vedno rabis ogromno znanja in izkusenj, ampak v drugih panogah ni tako pogosto da vse zivo nastevajo.
Nima veze z zdravniki. Hierarhija gre takole in je pomembna znotraj faksov:
asistent < docent < izredni profesor < redni profesor
Izredni so komot tud polno zaposleni, samo niso tako zaščiteni, habilitacijo jim potrjujejo mislim da vsakih pet let. Med tem ko je naziv rednega in avtorizacijo za poučevanje večen. Ne dobi vsak redne profesure, nekateri dočakajo penzijo brez tega.
Da hierarhija nima veze je istko kot bi rekel, da sta šef HR in direktor isto.
Smrekar1 ::
Nisem še videl primera, da bi na TV pisalo "dipl. inž. ...", piše pa dr. in je to logično. Načeloma je to še vedno dovolj redka izobrazba in zato jo je smiselno pisati, sploh če govoriš o neki temi, kjer naj bi ti kot strokovnjak imel težo. Ali je dejansko imaš, je pa odvisno od tega kaj poveš in narediš. Bolj neumno je z novodobnimi magistri. Ti bi morali pisati mag. za imenom, ne pa spredaj kot stari, saj je današnji mag. primerljiv z nekdanjo diplomo. Privat šola na Bledu za doktorat je res malo mimo, ampak tisto je vprašanje za NAKVIS zakaj so akreditirali.
Kdaj je mag. pred ali za imenom in da je naziv "doktorja medicine" za imenom je vse zakonsko določeno, za zlorabo so predvidene kazni.
Knez Fjodor je izjavil:
Da nisi sprožilec zatrtih osebnih frustracij in spremenjenih pričakovanj, ki so plod stereotipov iz nadaljevank.
Jaz se z nazivom podpisujem takrat, kadar od sebe oddam strokovno delo, ki je povezano z nazivom. In pa takrat, ko vem da bom s tem pri zavistnežih sprožal frustracije.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: driver_x ()
mirator ::
Vsakdo, ki je stopnjo izobrazbe dosegel v okviru priznanih inštitucij, si ima pravico poleg svojega imena zapisati tudi strokovni naziv. Prav tako je njegova stvar, ali naziv zahteva tudi v osebnih stikih. Ne more pa nekdo z nižjo stopnjo izobrazbe odločati, kdo si naziv zasluži in kdo ne.
Kot je že nekdo pred mano zapisal, tudi jaz svoj strokovni naziv uporabljam samo tam, kjer je to potrebno. Ker kljub izobrazbi znam delati tudi z obema rokama, ki jih koordinira zgornja glava, nimam nobenih konfliktnih situacij z ljudmi z nižjo izobrazbo. Tudi me ni sram, nekoga z nižjo izobrazbo vprašati, kako bi kakšno stvar naredil, kakor mu določene stvari, ki jih pa ne razume, teoretično njegovemu znanju primerno razložiti.
Včasih je to prav zabavno, ko si me kdo hoče privoščiti.
V tvoje dobro upam, da S_T ne spremlja dr. Ihan. Če bi jaz bil on in bi bral tvoje poste, potem bi prav gotovo tožil S_T za obrekovanje.
Imaš prav. To se me prav nič ne tiče. Si pa s svojimi posti zelo nadležen.
Kot je že nekdo pred mano zapisal, tudi jaz svoj strokovni naziv uporabljam samo tam, kjer je to potrebno. Ker kljub izobrazbi znam delati tudi z obema rokama, ki jih koordinira zgornja glava, nimam nobenih konfliktnih situacij z ljudmi z nižjo izobrazbo. Tudi me ni sram, nekoga z nižjo izobrazbo vprašati, kako bi kakšno stvar naredil, kakor mu določene stvari, ki jih pa ne razume, teoretično njegovemu znanju primerno razložiti.
Včasih je to prav zabavno, ko si me kdo hoče privoščiti.
V tvoje dobro upam, da S_T ne spremlja dr. Ihan. Če bi jaz bil on in bi bral tvoje poste, potem bi prav gotovo tožil S_T za obrekovanje.
Imaš prav. To se me prav nič ne tiče. Si pa s svojimi posti zelo nadležen.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: mirator ()
Vetrpiha ::
Zakaj? Imamo v naši statistični regiji kar nekaj pizdunov, ki se jim odpušča napake bodisi zavoljo politične funkcije bodisi zaradi nekega naziva pred imenom in priimkom, ki je tega človeka predstavljal zgolj pred časom.
Naziv vas ne reši idiotizma, mi ga klatite. Tako kot meni IRL ne bo nekdo predaval o mojem delu, o katerem je tekom šolanja prebral zgolj naslov v učbeniku in vse to zgolj zaradi naziva.
Naziv vas ne reši idiotizma, mi ga klatite. Tako kot meni IRL ne bo nekdo predaval o mojem delu, o katerem je tekom šolanja prebral zgolj naslov v učbeniku in vse to zgolj zaradi naziva.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vetrpiha ()
Ja, samo če ima ta pizdun narejen doktorat, potem je dr. pizdun. Tega mu ne moreš več odvzeti, razen če dokažeš, da so njegova dejanja oz. bolj verjetno priporočila, dejansko škodljiva. Pa še tako mu titule ne moreš sneti, lahko pa mu zagotoviš izgubo službe. Samo v tem primeru mora tudi tvoj IQ biti na nivoju dr. IQ.
bluefish ::
blink ::
Kdor ima probleme z nazivi in raznoraznimi doktorji neuporabnologije, si lahko naziv za provokacijo doda v ime kot je to naredil Zmago Jelincic Plemeniti.
Npr. Janez Novak Dr, Dr Janez Novak, Janez Novak Mag, Mag Janez Novak? Lahko pa tudi kaj bolj aristokratskega: Knez Janez Novak, Kralj Janez Novak, Cesar Janez Novak...itd.
Npr. Janez Novak Dr, Dr Janez Novak, Janez Novak Mag, Mag Janez Novak? Lahko pa tudi kaj bolj aristokratskega: Knez Janez Novak, Kralj Janez Novak, Cesar Janez Novak...itd.
Naziv vas ne reši idiotizma, mi ga klatite.
Idiot je lahko bilokatera oseba. Mislim, da mešaš pojme med besedo idiot, ter nesposoben - doktor namreč ni nesposoben. Že samo v času študija doktorata so najbrž morali sproducirati več materiala, kot ga boš ti na svojem delu sproduciral v več kot polovici svoje delovne dobe.
Idiot je lahko bilokatera oseba. Mislim, da mešaš pojme med besedo idiot, ter nesposoben - doktor namreč ni nesposoben. Že samo v času študija doktorata so najbrž morali sproducirati več materiala, kot ga boš ti na svojem delu sproduciral v več kot polovici svoje delovne dobe.
Spet se meša rezultat s "pridnostjo", namesto z uporabnostjo in ustvarjanjem dodane vrednosti. Pridnost je vredna točno nič. V Sloveniji je preveč "pridnih" hobi doktorjev znanosti predvsem s področja družboslovja/humanistike. To so tisti, ki si nikoli ne bi sami plačali šolanja saj šolanje vidijo kot hobi/poslanstvo ki jim ga morajo plačati drugi in ne kot osebno investicijo. Po doktoriranju se ponavadi zaposlijo v nekem javnem zavodu/fakulteti/društvu kjer še naprej parazitirajo na javnih sredstvih in igrajo akademika. Potihem se zavedajo da imajo bulšit izobrazbo, ki na trgu nima vrednosti in da jih izven Slovenije ne bo nihče povohal.
Zelo majhen je % doktorjev znanosti, ki dejansko gredo na trg, ustvarijo dodano vrednost iz svojega akademskega znanja in so temu primerno tudi nagrajeni. Takole na hitro mi pade na pamet npr. dr. Jure Leskovec, ki je odlično povezal dva svetova - teoretičnega in praktičnega.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blink ()
V Sloveniji je preveč "pridnih" hobi doktorjev znanosti predvsem s področja družboslovja/humanistike
Problem je v tebi, če tega nisi še opazil. Že besedna zveza "hobi doktor" je brez pomena. Kdor misli, da obstajajo opcije za bit hobi doktor, naj ima jajca in to dokaže s tem, da ta doktorat tudi naredi in pokaže vsem nam, ki mislimo drugače, sredinca. Ker dobesedno bilokateri drugi izgovor, ki ga misliš navreči, nakazuje na bullshit iz tvoje strani.
Doktorat ima določene pogoje, če ga želiš prejeti. Med drugim so tudi članki in raziskave, ki jih moraš opraviti na področjih, kjer boš prispeval bistven korak naprej k razvoju te smeri.
10000 let nazaj si tudi nobeden ni mislil, da se da iz prava npr. narediti celo smer študije, pa je do tega prišlo. Problem družbe leta 2021 je ta, da se imamo kot individualci za omniprezentna bitja z absurdno visoko stopnjo lastnega ega, mnenja, da poznamo odgovore na vsa vprašanja. Komplement teh naštetih množic seveda rezultira v prepričanju, da imamo posamezniki moč ugotavljati, kaj je za nas (v tem primeru debate) hobi doktorat in kaj ni.
Dejstvo je, da smo zabiti ko sto mater in več ali manj nimamo POJMA, kako stvari funkcionirajo v celoti in zakaj so tam in zakaj morajo biti tam. "Speak for yourself", boš rekel (ali boste rekli), ampak to samo potrjuje tezo, da povprečni človek vedno misli, da je nadpovprečno inteligenten. Za kar se boš (upam) strinjal, da je obviously družbeni paradoks.
Družbeni razvoj in razvoj znanosti ni vezan na posameznika, vezan je na celoto in celoto dobiš samo s seštevkom posameznikov, ne z omniprezentnostjo povprečnega forumaša.
Humanity kot družba bi jo odnesla bolje, če bi se brigali za svojo izobrazbeno specializacijo, delili nasvete tam, kjer vemo, da jih lahko delimo v "aksiomski luči", spustimo svoj ego, ter prisluhnemo tudi drugim strokovnjakom.
Če vrnem fuzbal žogo - tudi v narovoslovju imaš (če se izrazim s tvojim besediščem) ogromno hobi doktoratov, ljudi, ki so razvoj povlekli v napačno smer, ter odtujili uporabnost ter pomagali maksimizirati izključno profit velikih korporacij.
No, how does it feel? :)
S tem, da jaz priznam, da se lahko motim in ne vidim "the bigger picture" v ozadju, v diametralnem nasprotju pa imajo predvsem naravoslovni študenti občutek, da so večvredni od ostalih - v esenci so pa dejansko v suženjstvu fizikov, ker bi brez fizikov danes realno vsi pušili kokos, da ne uporabljam očitne besede.
Kakorkoli, let down the ego a bit, pa dajmo dejansko naslonit uho vsake toliko tudi dejanski avtoriteti na nekem področju, dosti je teh influencerskih bluzarij.
Edit: Pa za konec si velja v spomin vtrniti še sledečo misel (pa naj ostane tam noter za več kot 3 sekunde, če je možno) - posameznik je v podrejenem položaju znanju (oz. v angleški besedi "knowledge"), s trenutkom, ko meni, da je situacija obratna, že kaže znake škodljivega ega. Šele tako se namreč lahko zaveš, da je svet veliko kompleksnejša zadeva, kot si misliš, in da tudi več življenj časa ni dovolj, da lahko absorbiraš vse - z drugimi besedami: Pojma nimamo.
Zgodovina sprememb…
SuperKripto ::
za doticnega gospoda sem si ustvaril svoje mnenje ze leta 2009, zarad komentarjev, ki jih je podal za casa prejsnje pandemije s prasicjo gripo. Samo 10 let je minilo od prejsnje prasicje pandemije. Zgleda je to dovolj, da marsikdo pozabi, kaj se je takrat dogajalo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: SuperKripto ()
V Sloveniji je preveč "pridnih" hobi doktorjev znanosti predvsem s področja družboslovja/humanistike
Problem je v tebi, če tega nisi še opazil. Že besedna zveza "hobi doktor" je brez pomena.
Nasprotno, ima precej globok pomen kar se lahko vidi že iz tvoje sofisticirane brezpomenske solate ki si jo napisal. Zelo dober indikator hobi-doktorja je, da si ne želi sam plačati doktorata. Hm, le zakaj?
Nasprotno, ima precej globok pomen kar se lahko vidi že iz tvoje sofisticirane brezpomenske solate ki si jo napisal. Zelo dober indikator hobi-doktorja je, da si ne želi sam plačati doktorata. Hm, le zakaj?
Bom napisal bolj na kratko, da boš razumel: Pojma nimaš.
Ne.
Raptor F16 ::
Da se ne ponavljamo in prihranimo kilobajte na strežniku, bom lepo podpisal vse Meizujeve odgovore.
Pa se v tla mečte s svojimi namišljenimi definicijami
Pa se v tla mečte s svojimi namišljenimi definicijami
Leva ... Leva ... leva desna ena dva
Sva že dva oz. smo trije.
Dodal bi samo, da višjo kot imaš izobrazbo, bolj se zavedaš "vem, da nič ne vem". Obratno pa čim nižja je izobrazba, manj veš, da nič ne veš.
Dodal bi samo, da višjo kot imaš izobrazbo, bolj se zavedaš "vem, da nič ne vem". Obratno pa čim nižja je izobrazba, manj veš, da nič ne veš.
To je tisto ko diplomiraš pa se zaveš da so stvari fejst zafukane. Potem ko magisterij delaš in ugotoviš da nimaš pojma. Ko si pa doktor pa se že sprijazenš da ti nikol ne bo vse čist jasno in bo treba marsikaj ponovit in še komu drugemu dat v pregled, preden se boš lahko prepričal, če res tko dela kot je zamišljeno.
Faith in humanity restored, dragi fantje/edit: dekleta, da bom politično korekten. :)
Zgodovina sprememb…
Ne
Hehe kar tolazi se :)
Imam relativno kar časa na šihtu in prebrodim ogromno materiala, zraven tega pa še ga ogromno doma.
Zgoraj omejeni šolančki pa niso po falsu, magisteriju, doktoratu karkoli že sposobni več ohranjati visokega nivoja znanja.
To nam je jasno. Ampak s časom je treba iti naprej. V mojem primeru so se našli ljudje z nazivom, ki o neki stvari niso meli pojma.
Ejga, držite se svoje smeri. Tudi jaz se je in zelo rad zvem kaj novega, če mi to pove nekdo, ki zadevo razume. Sam naziv pred ali za imenom pa tega ne zagotavlja vedno. In v to smer ste hoteli obrniti debato.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vetrpiha ()
Pač v glavnem če misliš da vse veš, se vpiši na program, zaprosi za izredno opravljanje izpitov, jih opravi in se oridi pokazat da ti čestitamo, ko boš pridobil formalni naziv s standardiziranim preverjanjem tvojega znanja.
Samoocenjevanje je vredno glih en nič.
To je tko neumno kot tisti ljudje ki na CV od 1 do 5 ocenjujejo svoje skillse a nobenega certifikata niti potrdila o izobraževanju nimajo da bi to kot dokazilo v prilogi dodali CV-ju.
Samoocenjevanje je vredno glih en nič.
To je tko neumno kot tisti ljudje ki na CV od 1 do 5 ocenjujejo svoje skillse a nobenega certifikata niti potrdila o izobraževanju nimajo da bi to kot dokazilo v prilogi dodali CV-ju.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Raptor F16 ()
z0mbie ::
Mislim, da je odgovor na vse skupaj sila preprost.
Kdor nima v zivljenju nic drugega za pokazati kot doktorat, se ga bo oklepal in metal naprej kadarkoli se bo le dalo. To je dejansko edini razlog.
To velja na vseh ravneh, vsak se pohvali s svojim najvecjim dosezkom. Komur je to znanje izven povprecja, bo pokazal znanje. Komur je to dosezek v obliki produkta bo pokazal produkt. Komur je to stopnja izobrazbe - bo pokazal njo. In konec koncev nic narobe s tem, samo, ce mi kdo pride na "zaposlitev" z doktoratom in nima za pokazat nic drugega, se mu bom prijazno zahvalil in mu pokazal vrata. Seveda je pa cisto nekaj drugega, ko bo pokazal, da je z doktoratom nekaj dosegel. Samo tak se ne bo metal ven z doktoratom ampak bo pokazal svoj precej vecji dosezek kot formalna izobrazba.
(in enako velja za diplomo, spricevalo iz osnovne sole itd.)
Kdor nima v zivljenju nic drugega za pokazati kot doktorat, se ga bo oklepal in metal naprej kadarkoli se bo le dalo. To je dejansko edini razlog.
To velja na vseh ravneh, vsak se pohvali s svojim najvecjim dosezkom. Komur je to znanje izven povprecja, bo pokazal znanje. Komur je to dosezek v obliki produkta bo pokazal produkt. Komur je to stopnja izobrazbe - bo pokazal njo. In konec koncev nic narobe s tem, samo, ce mi kdo pride na "zaposlitev" z doktoratom in nima za pokazat nic drugega, se mu bom prijazno zahvalil in mu pokazal vrata. Seveda je pa cisto nekaj drugega, ko bo pokazal, da je z doktoratom nekaj dosegel. Samo tak se ne bo metal ven z doktoratom ampak bo pokazal svoj precej vecji dosezek kot formalna izobrazba.
That, in its essence, is Fascism - ownership of Government by an
individual, by a group, or by any other controlling private power.
Franklin D. Roosevelt v posmeh Tomažu Štihu
individual, by a group, or by any other controlling private power.
Franklin D. Roosevelt v posmeh Tomažu Štihu
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: z0mbie ()
Doktorat dejansko je omembe vreden dosežek. Če ne bi bil, potem me čudi da ni že vsak Dr. če to lahko kar vsak naredi.
Sam tok med vrsticam. Še vedno je to moja ambicija za prihodnost ki pa bo malo počakala.
Kaj pa je omembe vreden dosežek ? Medijska izpostavljenost in sponzorstvo v športu ?
Srečna družina in otroci ?
Vsakemu svoje.
In kaj si s svojim znanjem dosegel? Ker sedaj je tvoj naziv samo sam sebi v namen. Resno sprašujem. Zaradi tega (še) nisem šel zapravljat časa na faks. Ga pa bom takoj, čimprej in po skrajšanem postopku (ne te študentske fore s 3/4/5/.. let dolgimi študiji) ko bo to zahtevalo okolje za večje pare, bodisi za delo, ki me bo bolj primamilo.
In kaj si s svojim znanjem dosegel? Ker sedaj je tvoj naziv samo sam sebi v namen. Resno sprašujem. Zaradi tega (še) nisem šel zapravljat časa na faks. Ga pa bom takoj, čimprej in po skrajšanem postopku (ne te študentske fore s 3/4/5/.. let dolgimi študiji) ko bo to zahtevalo okolje za večje pare, bodisi za delo, ki me bo bolj primamilo.
Sebi sem naredil korist.
Mi ga boš vzel ? Ne moreš. Lahko se samo samotolažiš zakaj nisi šel študirat in nas poskušaš prisiliti da to tvoje samopomilovanje sprejmemo.
darksamurai ::
Raptor F16 je izjavil:
Doktorat dejansko je omembe vreden dosežek. Če ne bi bil, potem me čudi da ni že vsak Dr. če to lahko kar vsak naredi.
Sam tok med vrsticam. Še vedno je to moja ambicija za prihodnost ki pa bo malo počakala.
Kaj pa je omembe vreden dosežek ? Medijska izpostavljenost in sponzorstvo v športu ?
Srečna družina in otroci ?
Vsakemu svoje.
Na faksih je veliko stvari namenjenih samemu sebi. Lahko ti iz prve roke povem kako f*cked up je to “standardizirano” ocenjevanje. Pred desetletjem sem na strojnem faksu v Lj pri eni izmed mehatronskih vaj v 50% časa povezal Siemensov PLC krmilnik z motorji in senzorji. V tem času sem ga sprogramiral in imel edini 100% praktično delujoč primer. Napisal sem poročilo in dobil oceni 8!!! Sošolec, ki med vajami ni bil sposoben napraviti delujočega primera in kar je še huje, je celo skuril PLC krmilnik je na koncu dobil oceno vaje 10!!! Baje je bolje napisal poročilo. Oprosti, ampak takšne nazive si lahko nekam vtaknejo.
dipl/mag/…/.str pomeni, samo to, da je ta oseba končala faks in zadovoljila teoretične kriterije. To niti približno ne pomeni, da je ta oseba dober konstrukter, niti ni avtomatsko sposobna za delo v R&D.
je celo skuril PLC krmilnik je na koncu dobil oceno vaje 10!!! Baje je bolje napisal poročilo.
Seveda šteje celota. Ti si lahko genij, ampak če si šlampast in noben za tabo ne zna prijet v roke tvojega izdelka ker ali ne znaš napisat proper poročila, ali pa nobeden ne razume, kaj želiš povedat... To ni celovit izdelek ane. 8 si dobil za delujoč izdelek, preostali dve oceni bi pa dobil, če bi preostanek 50ih procentov časa vložil v dejansko kvalitetno poročilo.
ce mi kdo pride na "zaposlitev" z doktoratom in nima za pokazat nic drugega, se mu bom prijazno zahvalil in mu pokazal vrata.
Vidim, da nimaš firme čez, ali pa je tvoja firma izredno majhna, z majhnim prometom, ali pa low-tech narave (v programiranju karkoli, kar je izven dosega umetne inteligence praktično).
Osebe z doktorskim nazivom so za takšne firme dobesedno out of reach, ker si njihovega znanja niti privoščiti ne morejo. Kdor pa rabi doktorja, pa prekleto dobro ve, zakaj ga potrebuje in bo to tudi sakramensko pošteno plačal.
Zgodovina sprememb…
Ah, saj je veliko napisanega glede firm, ki se ukvarjajo z "umetno inteligenco". Resnica je pa taka, da je AI drag, kompleksen in velikokrat daljši postopek za večino aplikacij.
No ja, za PR stunte je pa odličen. Ampak za to ne rabiš biti inženir, temveč družboslovec.
Nismo na med.over. z AIjem lahko nakladaš tam. Tukaj pa kot si sam podprl lahko dokažeš, zakaj je to, kar trdiš da je, tako zelo vredno .
No ja, za PR stunte je pa odličen. Ampak za to ne rabiš biti inženir, temveč družboslovec.
Nismo na med.over. z AIjem lahko nakladaš tam. Tukaj pa kot si sam podprl lahko dokažeš, zakaj je to, kar trdiš da je, tako zelo vredno .
je celo skuril PLC krmilnik je na koncu dobil oceno vaje 10!!! Baje je bolje napisal poročilo.
Seveda šteje celota. Ti si lahko genij, ampak če si šlampast in noben za tabo ne zna prijet v roke tvojega izdelka ker ali ne znaš napisat proper poročila, ali pa nobeden ne razume, kaj želiš povedat... To ni celovit izdelek ane. 8 si dobil za delujoč izdelek, preostali dve oceni bi pa dobil, če bi preostanek 50ih procentov časa vložil v dejansko kvalitetno poročilo.
ce mi kdo pride na "zaposlitev" z doktoratom in nima za pokazat nic drugega, se mu bom prijazno zahvalil in mu pokazal vrata.
Ti pa si komik. Nedelujoč izdelek pomeni, da oseba nima pojma. Če bi imel znanje, bi stvar funkcionirala. Tukaj govorimo o dipl.inž.str in ne o filozofih. Letala morajo leteti in avtomobili se morajo voziti... brez večjih napak in težav!
Jaz sem naredil delujoč izdelek, kar se v gospodarstvu zahteva od inženirjev.
Aja, a tako danes funkcionira sistem :D
Torej establirane ustanove, ki na podlagi striktnih in strogih preverjanj znanja ter dokazovanja uspešnosti študenta podeljujejo nazive, ki so priznani v globalnem merilu so po tvoje "guilty until proven innocent", in zdaj sem jaz tisti, ki bi moral zagovarjat tole?
Si se pa uštel, mladi gospodič, boš kar ti tisti, ki boš moral utemeljit, zakaj ta sistem ne štima. Ampak če se že sklicuješ na med.over - hobi-doktorat besedišče spada točno tja. Če želiš dejansko argumentirat, boš moral predstavit kakšno študijo ali dve, podkrepiti trditve z viri, mnenja drugue stroke in tako dalje.
Dela imaš dosti, kar loti se, jaz tebi argumentirat dobesedno ne rabim nič. ;)
Je res. In ko gre pri letalu kaj narobe (kar je 100% na dolgi rok seveda), gremo pogledat kam? Spraševat Janeza osebno kje je kaj delal in kako je zategnil šravf na 46ti lopatici leve turbine, al bodo preverjali poročila inženirjev?
Izdelek je potencialno delujoč, a brez dobro dokumentirane zgodovine proizvodnega procesa. Torej takšne inžinirje preusmerimo na manj odgovorna delavna mesta logično, ker so nezanesljivi. Uni gelipter tudi ne bi smel dobit 10, ne pomeni pa, da bi za delujoč izdelek v pol časa avtomatsko moral dobit 10. Ne funkcionira svet tako na izi fantje.
Torej establirane ustanove, ki na podlagi striktnih in strogih preverjanj znanja ter dokazovanja uspešnosti študenta podeljujejo nazive, ki so priznani v globalnem merilu so po tvoje "guilty until proven innocent", in zdaj sem jaz tisti, ki bi moral zagovarjat tole?
Si se pa uštel, mladi gospodič, boš kar ti tisti, ki boš moral utemeljit, zakaj ta sistem ne štima. Ampak če se že sklicuješ na med.over - hobi-doktorat besedišče spada točno tja. Če želiš dejansko argumentirat, boš moral predstavit kakšno študijo ali dve, podkrepiti trditve z viri, mnenja drugue stroke in tako dalje.
Dela imaš dosti, kar loti se, jaz tebi argumentirat dobesedno ne rabim nič. ;)
Letala morajo leteti in avtomobili se morajo voziti... brez večjih napak in težav!
Je res. In ko gre pri letalu kaj narobe (kar je 100% na dolgi rok seveda), gremo pogledat kam? Spraševat Janeza osebno kje je kaj delal in kako je zategnil šravf na 46ti lopatici leve turbine, al bodo preverjali poročila inženirjev?
Izdelek je potencialno delujoč, a brez dobro dokumentirane zgodovine proizvodnega procesa. Torej takšne inžinirje preusmerimo na manj odgovorna delavna mesta logično, ker so nezanesljivi. Uni gelipter tudi ne bi smel dobit 10, ne pomeni pa, da bi za delujoč izdelek v pol časa avtomatsko moral dobit 10. Ne funkcionira svet tako na izi fantje.
Zgodovina sprememb…
Ti si odprl debato, da je AI nadmočen. Argumente prosim.
Sklepam pa, da se šlepaš na slovenskem raziskovalnem sistemu, kjer so raziskovalci celo življenje raziskovalci, učinkovitega naredijo bolj malo, znajo se pa podpisati pod tuje delo in si ga prilastiti.
Tako pravijo slo techarji v akademskih vodah.
Sklepam pa, da se šlepaš na slovenskem raziskovalnem sistemu, kjer so raziskovalci celo življenje raziskovalci, učinkovitega naredijo bolj malo, znajo se pa podpisati pod tuje delo in si ga prilastiti.
Ti si odprl debato, da je AI nadmočen. Argumente prosim.
Ne seri, govora je o doktoratih, pojdi debatirat o tem v drugo temo.
Nisem raziskovalec, niti nimam namena kdaj biti. Imam pa eno tako lepo reč, ki se ji reče "respect" za tiste, ki pa so, in ki investirajo OGROMNO časa, da lahko ta naziv sploh pridobijo. In tisti možakarji se razumejo v svojo snov malenkost bolje od mene in tebe.
In če že ravno moram povedat po domače, da boš razumel - jaz in ti smo njim v nivoju znanja en navaden pičkin dim. Lahko se userjemo v gate in obrišemo z drekom po čelu, pa ne bo pomagalo. In mi smo kao tisti, ki bomo zdaj njim solili pamet kaj in kako in kdo je hobi doktor in kdo ne.
Get the fuck outta here
Se pravi, da ne spoštuješ tistih, ki premorejo več oziroma širše znanje, ker nimajo formalne izobrazbe?
Načeloma se spoštovanje prisluži. Pri doktorjih recimo tako, da širijo svoje znanje. Doktor, ki je to samo zaradi naziva, si zasluži za n faktor manj spoštovanja kot pa človek za trakom, ki hoče spraviti svojega froca do kruha.
V takem primeru je dr samo socialni kazatelj. Pripomore pa k napredku ravno toliko, kot delavec za trakom
Načeloma se spoštovanje prisluži. Pri doktorjih recimo tako, da širijo svoje znanje. Doktor, ki je to samo zaradi naziva, si zasluži za n faktor manj spoštovanja kot pa človek za trakom, ki hoče spraviti svojega froca do kruha.
V takem primeru je dr samo socialni kazatelj. Pripomore pa k napredku ravno toliko, kot delavec za trakom
Letala morajo leteti in avtomobili se morajo voziti... brez večjih napak in težav!
Ne nakladaj. V letalski ind. so zelo natančno definirani standardi, testiranja, certificiranja in interne zahteve proizvajalcev (interni know-how). Tudi poročila že imajo pred-definirane teste, obrazce itd, kar se je razvilo skozi leta. Pri novih kosih se zadeve malo prilagajajo, ampak to ni odvisno od ene osebe, pač pa gre za navezo R&D-IE-QM. Vsi načrti, 3D modeli, simulacije, poročila, CNC programi itd. so shranjeni v PLM sistemu in se beleži celotna zgodovina kosa. Poročila pregleda več oseb in se po potrebi zahtevajo dodatna testiranja, dopolnitve itd.
Na koncu šteje konstruktersko znanje, ne pa znanje pisanja poročil. Mimogrede, konstrukterji večinoma ne pišemo/pišejo poročil.
darksamurai je izjavil:
Na faksih je veliko stvari namenjenih samemu sebi. Lahko ti iz prve roke povem kako f*cked up je to “standardizirano” ocenjevanje. Pred desetletjem sem na strojnem faksu v Lj pri eni izmed mehatronskih vaj v 50% časa povezal Siemensov PLC krmilnik z motorji in senzorji. V tem času sem ga sprogramiral in imel edini 100% praktično delujoč primer. Napisal sem poročilo in dobil oceni 8!!! Sošolec, ki med vajami ni bil sposoben napraviti delujočega primera in kar je še huje, je celo skuril PLC krmilnik je na koncu dobil oceno vaje 10!!! Baje je bolje napisal poročilo. Oprosti, ampak takšne nazive si lahko nekam vtaknejo.
dipl/mag/…/.str pomeni, samo to, da je ta oseba končala faks in zadovoljila teoretične kriterije. To niti približno ne pomeni, da je ta oseba dober konstrukter, niti ni avtomatsko sposobna za delo v R&D.
Kolega, krivice pri ocenjevanju smo tudi drugi doživeli ampak zaradi osmice ni konec sveta. Drugo je ko asistent šikanira študente s strožjimi kriteriji, ko med vrsticami izvedel da imaš doma firmo ali pa če je priimek kaj sumljivo znan. Ker se zate potem kao smatra da ti doma nekdo pomaga izdelke (poročila, dokumentacijo) delat.
Sem imel tudi sam primer ko sem enemu iz iste skupine dal za prerisat neko dokumentacijo za ohišje pnevmatskega cilindra. Copy paste je naredil... le da je pri istemu asistentu on dobil 95% jaz pa 55%. Pušikurac ocenjevanje, ane... ampak z risbo v osnovi ni bilo nič narobe. Medtem ko je on (ki niti tehnične pisave ni znal pisati) imel kljukico sem imel jaz polno rdečih komentarjev.
Pa kljub temu sem se sprijaznil in šel naprej.
Raptor F16 je izjavil:
darksamurai je izjavil:
Kolega, krivice pri ocenjevanju smo tudi drugi doživeli ampak zaradi osmice ni konec sveta. Drugo je ko asistent šikanira študente s strožjimi kriteriji, ko med vrsticami izvedel da imaš doma firmo ali pa če je priimek kaj sumljivo znan. Ker se zate potem kao smatra da ti doma nekdo pomaga izdelke (poročila, dokumentacijo) delat.
Sem imel tudi sam primer ko sem enemu iz iste skupine dal za prerisat neko dokumentacijo za ohišje pnevmatskega cilindra. Copy paste je naredil... le da je pri istemu asistentu on dobil 95% jaz pa 55%. Pušikurac ocenjevanje, ane... ampak z risbo v osnovi ni bilo nič narobe. Medtem ko je on (ki niti tehnične pisave ni znal pisati) imel kljukico sem imel jaz polno rdečih komentarjev.
Pa kljub temu sem se sprijaznil in šel naprej.
Ravnokar si priznal, da je “standardni” sistem ocenjevanja, ki si ga mimogrede prej opeval, v resnici zelo slab sistem. S tem si tudi povedal, kar jaz trdim, da formalna izobrazba ne prikazuje dejanskega znanja.
Človek si mora zaslužiti spoštovanje z znanjem in dejanji. Asistent, ki si ga omenil si kljub dr. nazivu ne zasluži spoštovanja, ker je bedak.
darksamurai je izjavil:
Ravnokar si priznal, da je “standardni” sistem ocenjevanja, ki si ga mimogrede prej opeval, v resnici zelo slab sistem. S tem si tudi povedal, kar jaz trdim, da formalna izobrazba ne prikazuje dejanskega znanja.
Človek si mora zaslužiti spoštovanje z znanjem in dejanji. Asistent, ki si ga omenil si kljub dr. nazivu ne zasluži spoštovanja, ker je bedak.
Ničesar nisem priznal.
Ocenjevalna lestvica zahteva vsaj nek minimalni standard, ki ga moraš zadovoljiti. Zdaj ali se ti gre samo za oceno ali kaj več je tvoja stvar.
Ampak kot nekdo kateremu je bila ocena manj kot odlično nekoč skoraj konec sveta ti povem da se s tem sploh ne obremenjujem več.
Tudi tisti ki so jo kdaj odnesli bolje kot jaz so pri večini predmetov morali preleteti enako snov in tudi vsa poročila in orojektne spisati. Se pravi nek vložek moraš dati od sebe da ti dajo oceno.
Tega ljudje sami ori sebi ne bodo počeli (postavljali min. standardov in se jih dosledno držali)
A110 ::
Ah, saj je veliko napisanega glede firm, ki se ukvarjajo z "umetno inteligenco". Resnica je pa taka, da je AI drag, kompleksen in velikokrat daljši postopek za večino aplikacij.
AI sob ni nič kompleksna zadeva. Kompleksna je mogoče za nekega laika ki misli da se računalnik sam uči, kot človeški možgani ter da lahko sam razmišlja. V bistvu pa vse temelji na nekih modelih, ki se samo dopolnjujejo... Nič cudeznega
Se pravi, da ne spoštuješ tistih, ki premorejo več oziroma širše znanje, ker nimajo formalne izobrazbe?
Bullshit.
Osebno spostujem ljudi, ki nimajo formalne izobrazbe. Ratam pa zelo hitro alergicen na taiste, ko zacnejo lapat o stvareh, o katerih nimajo pojma - o formalni izobrazbi namrec.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Vpisati doktorat ali ne? (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 8391 (5693) | Smurf |
» | Žena pravi da VSŠ ni faks (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 68006 (59290) | jype |
» | doktorat ja ali ne? (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 25340 (21146) | Unknown_001 |
» | Naziv izobrazbe v podpisu (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21510 (17968) | Shegevara |
» | Šolski sistem in IT službe (strani: 1 2 )Oddelek: Programiranje | 47333 (46093) | Nejc Pintar |