» »

Kolk je življenska doba CDjev ?? ... nekateri pravijo da crkne že po 2 letih ???

Kolk je življenska doba CDjev ?? ... nekateri pravijo da crkne že po 2 letih ???

Netrunner ::

No ... stvar je taka ... nevem že kje sem slišal oz. videl ko so govorili da so posneli 30 CDjev pred dvema letoma in jih dali v omaro .... po 2 letih jih več kot polovica ni delalo več ???? !!!! no jst mam CD ki mi traja že več kot 3 leta posnet ... sam kar oni pravijo ?? je to delno res ?? ..

Pa še to ... če hočeš imet sigurne podatka naj bi CD posnel čim bolj počasi ( kaj k.. pole ppomaga hitrost 52x) in jih moraš hraniti v temi pred UV svetlobo ???!!!

Hm mogoče tiste čase 2 letri nazaj so bili CDji slabši ??? .. ma kej niso govorili o življenski dobi 100 let ?? .....

Kolk so sigurni ??

Sami ::

Sam imam CD-je, ki so stari že več kot 5 let in mi delajo super. Mislim, da so bili CD-ji pred 2 leti tudi kvalitetni, ampak so bili verjetno posneti z različno hitrostjo, zato jih je delovalo samo nekaj, ki so bili posneti z manjšo hitrostjo. Če boš posnel CD z 52X hitrostjo in ga pol leta vsak dan uporabljal boš z njega še komaj kaj prebral, če pa ga boš posnel z manjšo hitrostjo npr. 8X pa bi vse moralo biti OK. Zato tudi svoje CD-je snemam največ z 8X.:D

Življenska doba pa mislim, da je lahko tudi do 100 let, CD mora biti zelo kvaliteten in pa posneti ga moraš na hitrosti 1X in zelo lepo paziti nanj (ga ne uporabljaš pogosto, se izogibaš soncu).

LP
970A-UD3P,AMD FX 8350,16GB DDR3\1600,RX480 8GB,Tt 750W

šket ::

Po stotih letih ga pa prepečeš in je spet za sto let
Joke
lp Andrej

Trololololo1 ::

CD naj bi povprečno zdržal 1 leto na soncu kokr sm jst slišu8-)

freserovski ::

jaz mam nekaj ce-jev z mp3-ji,ki so stari nekje 3 leta, nekaj jih dela brez problema, nekaj pa samo delno...
Pa posneti so bli na takratnem 2 kratnem writerju, verjetno je bil writer bol zanič kot ne, kaj jaz vem :\
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

DSmidgy ::

Na enmu forumu sem prebral, (enkat je bil link že dan na slo-techu) da tanovi pekači (od recimo 24x naprej) najbolje pečejo z 24x hitrostjo.

CD dalj zdrži, če imaš boljši CD medij: Tayo Yuden (pomoje vsi), Fuji (48x, 52x), Sony (48x) - saj tko se spomnem tistih testov. Ponavadi je za vsako hitrost različna kvaliteta (in verjetno tudi različni proizvajalec odbojne plasti).

Recimo plextor:
52X: 7800KB/s CAV
40X: 6000KB/s P-CAV
32X: 4800KB/s P-CAV
24X: 3600KB/s P-CAV
20X: 3000KB/s CLV
16X: 2400KB/s CLV
8X: 1200KB/s CLV
4X: 600KB/s CLV

Spajky ::

šket... po sto letih ga najkasneje prepečejo skupaj s tabo v krematoriju .. :-) .. 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

jest10 ::

Kakor jaz vem velja doba 100let za navadne CDje in ne za CDR

SasoS ::

Dejstvo je da noben ne ve kolk naj bi zdržal CDji. Testi zdržljivosti so v glavnem narejeni v komori za hitro staranje (najbolj vplivna dejavnika naj bi bila temperatura in vlaga) kjer zvišajo pogoje in tako simulirajo staranje. Ampak vsi si verjetno predstavljate da je to bolj bull kot kaj drugega. S tiskanimi cedeji načeloma naj ne bi bil problem, dočim pečeni so veliko bolj občutljivi. Zdaj je minilo že nekaj časa od predstavitve prvih cdr-ov tako da se počasi ugotavlja da le niso tako vzdžljivi kot bi morali biti. Sam imam recimo 25 komadov Teac cedejk (starih okoli 4 leta od katerih noben ni več 100% berljiv....

pingo76 ::

Eh tako je nekako. Kupiš kvalitetne medije in jih hraniš v hladilniku v neprodušni embalaži. :D Nedvomno bodo trajali vsaj 5 let. Pomoje jih najbolj nažre temperaturna sprememba med letnimi časi (kvalitetne medije, ne une smeti za 60 sit ipd.).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pingo76 ()

icek ::

Sam imam pekaca zdaj okoli 5 let. Do zdaj so mi zdrzali vsi kvalitetnejsi mediji (fujifilm, tdk, sony...), razni nonamei pa so pocrkali.
Rider of Theli
www.air-tv.net

Netrunner ::

na kratko povedano se ne morem zanesti na noben CD ... kar pomeni da nima smisla si delati zaloge podakov kot so npr. MP3, DIVX ipd saj CD je vse prej kot zanesljiv medij

pingo76 ::

Pain: Imamo isti problem. Jaz se ga lotevam drugače. Posnel bom vso to šaro na DVD-R medije (kvalitetne) ter jih prepekal vake 3 leta. Bolje kopirat 20 dvd-jev kot 112 cd-jev :). Ni neka ultimativna rešitev je pa boljše kot izgubit podatke.

Je pa res bedno da z vso tehnologijo ni enega pametnega (zanesljivega) medija za dolgoročno arhiviranje. Fuj ta znanost. Čedalje prej vse crkuje (marketing je kriv!).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: pingo76 ()

Jebiveter ::

Sej mas zanesljiv medij: Tape (DLT, ipd.) - magnetni trakovi!:D
Recimo imas na cartidgu 12x12x2.5 cm 100GB (200GB z stiskanjem) pa mas kake 3 kasete in si voljno za ene par let (kar se placa tice). Dokler jih imas spravljene v skatljici se ni za bat za podatke. Itak naredis eno kaseto za MP3je, drugo za Filme, tretjo za Ostalo in jih polnes po potrebi.
Res, da prebiranje in zapisovanje traja eno bogo leto (uro in vec) sam mas pa podatke na varnem.
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

krneki ::

Mah kje, Ultriumi crknejo po 30 letih, da ne omenjam cene tega.

Jebiveter ::

hmm, 2 : 30?:\ Pa se razlika v kolicini podatkov.... do I need to say more?:\
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

Netrunner ::

kako je pa kaj življenska doba DVDjev ? kaj je isto sranje kot CD ? ker če je isto nima smisla kupovat DVD rekorderja !!

Vesoljc ::

kdo bo pa čaku 100 let :)
še disket nimamo tolk starih...
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

krneki ::

Meni osebno še niti en CD ni crknu po tem ko je bil uspešno zapečen. Okoli tisoč jih je vglavnem Fujifilm in Traxdata (nekateri pečeni še z 2x pekačem). Potem pa še ene 150 DVDR-jev reitekG03, nekateri stari leto in več. Vse še dela.

Ultriumi zdržijo 30 let tako kot CDji 100 let, vse to je ocena. Če rečeš da CD-ji zdržijo 2 leti potem kasete 7 mescev. Vse je tudi odvisno od pogojev v katerih shranjujete medije. Sicer pa sem prepričan, da imajo ludje tukaj na Slo-techu več miljonov tolarjev v denarnici za nakup opreme za snemanje na ultriume (pa še vsaka kaseta 200GB je po 40k sit v Sloveniji). Trenutno najbolj ekonomična reč za domače uporabnike, ki na veliko arhivirajo reči, je DVDR.

SasoS ::

Pain: exactly ja! Sam kupujem le najboljse DVDje in ne taiwanskega sranja, naredil sem si ze precej plat backupa (cedejke ki se jih je se dalo prebrat) v upanju da bo kaj bolje. Po logiki bi bili DVDji bolj obcutljivi (podatki so bolj na gosto, vecja hitrost pecenja - 4x DVD == 5MB/s oz. 36x CD, 8x celo 72x CD!!). A kljub temu upam da bodo spremembe pri kvaliteti dye in pa to da ima DVD-r dve polikarbonatni plasti (cedejka je 1.2mm plastike, zgoraj nad podatki je samo lak...od tu "luscenje" raznih cheap smartbuyov, DVD ima podatke "stlačene" vmes med dvema ploščama...)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

NEC dvd-rw 3500/3520/3540 (strani: 1 2 3 427 28 29 30 )

Oddelek: Strojna oprema
1496100840 (25349) nuclear
»

Kaj NE kupiti!!! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Kaj kupiti
1379568 (5892) jastreb
»

Kater CDRW - LG 8400B/LiteOn 48x/Teac W540E

Oddelek: Kaj kupiti
201611 (1349) TheJack
»

Vaše izkušnje z raznimi CD-RW pogoni prosim (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
605566 (4559) ender

Več podobnih tem