» »

Montažne hiše - koliko realna cena?

Montažne hiše - koliko realna cena?

Temo vidijo: vsi
««
5 / 10
»»

TheBlueOne ::

Kredit je ceneje, ce kupis kar potrebujes, ker je inflacija hitro visja kot pa so obresti.

Kar se tice his pa sem ravno dal dva povprasevanja za znance pri ponudniku, kjer sem naroceval jaz in je tezka ze s termini. Nocejo prodati, ce se projekt ne realizira dokaj hitro, ker so problem cene materialov.

Midva sva kupila pred tremi leti in je marsikaj od tedaj slo navzgor tudi za 100%. Dobavni roki so ze mesec ++ itn.

Ce ima kdo ponudbo in ugodne pogoje za kredit in urejene papirje nima kaj razmisljati. Cimprej placati are in zabetonirati ponudbo. :)

Spock83 ::

Cene materialov so se dvignile med 10-30%. Cene lesa pa že več kot 250%.

Spock83 je izjavil:

Imamo brunarico. :)

kriptobog ::

TheBlueOne je izjavil:

Kredit je ceneje, ce kupis kar potrebujes, ker je inflacija hitro visja kot pa so obresti.

Kar se tice his pa sem ravno dal dva povprasevanja za znance pri ponudniku, kjer sem naroceval jaz in je tezka ze s termini. Nocejo prodati, ce se projekt ne realizira dokaj hitro, ker so problem cene materialov.

Midva sva kupila pred tremi leti in je marsikaj od tedaj slo navzgor tudi za 100%. Dobavni roki so ze mesec ++ itn.

Ce ima kdo ponudbo in ugodne pogoje za kredit in urejene papirje nima kaj razmisljati. Cimprej placati are in zabetonirati ponudbo. :)

Obstaja zakon, ki ščiti izvajalce v primeru podražitev... Lahko imaš ponudbo in pogodbo zabetonirano na x znesek, ampak če se material podraži za več kot 10%, ti izvajalec lahko podraži za zneek, nad 10%...
https://zakonodaja.com/zakon/oz/656-cle...

Poleg tega, imajo izvajalci v pogodbi tudi zapisano koliok časa je dogovorjena cena aktualna. Večinoma imajo, da cena velja eno leto, videl sem pa tudi že pol leta. Če se v tem času ne prične montaža, pripravijo novo ponudbo, itak dražjo.
Ko sem jaz zbiral ponudbe mi je en večji izvajalec ponujal podpis pogodbe še preden sem imel gradbeno dovoljenje. Če bi takrat podpisal, bi me kasneje presenetili z novo ponudbo, ker je od takrat do realizacije itak trajalo več kot eno leto.
Poznam pa že nekaj primerov, ko so izvajalci zahtevali doplačilo, tekom gradnje. In to niso majhni zneski...

energetik ::

TheBlueOne je izjavil:

Spock83 je izjavil:

Imamo brunarico. :)
Razstavi jo in prodaj les. x2,5 ni malo :))

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Bom cakal, da bodo vredne se vec. :)

Invictus ::

Material je šel gor, sam obrtniki sonabili tudi 100% višje cene na prejšnje ponudbe, kolikor spremljam.

Material ni 100% cene naročila, ampak prej tam 20-30. Ostalo je delo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Cene obrtnikov s katerimi delam jaz so ostale bolj kot ne enake. Trenutno imam ponudbe za montazo oken in keramicarje. Je bolj problem, da so bukirani. Sem ravnokar iskal za znanca v Avstriji menjavo strehe s strani podjetja, ki je delalo meni, pa nimajo casa do pozne jeseni.

Tody ::

Nekdo mi je rekel, da vsi kaj vredni obrtniki že zradi poslovnega modela morajo (imajo) za 3 mesece zagotovljene projekte. Večino majhnih zadevc pa potem krpajo iz kakih nadur ali pa kakih naknadnih sprememb velikh projektov. Sploh obrtniki ki so odvisni od vremena so cela jeba za najet :)

Tody je izjavil:

Nekdo mi je rekel, da vsi kaj vredni obrtniki že zradi poslovnega modela morajo (imajo) za 3 mesece zagotovljene projekte. Večino majhnih zadevc pa potem krpajo iz kakih nadur ali pa kakih naknadnih sprememb velikh projektov. Sploh obrtniki ki so odvisni od vremena so cela jeba za najet :)

Trenutno je tako, da če ti majster pride čez 3 mesece je izjemno hitro :))

Buggy ::

Jaz sem jih za temeljno plosco nadstreska in planiranje terena prosjacil vec kot dva meseca. Ali je vreme neugodno, ki je bilo do sedaj dost dezevno ali imajo pa nastavljen zr dosti vecji projekt in potem s takimi "prckarijami" hitro izvisis.

Tako pa ja lahko naredis sam. Ne recem, ce si tempriran, ko gradis hiso ampak narediti tisti ovir in zaliti beton pa ne bi smel biti problem. Potrebujes samo majhen bager, malo zeleza, malo volje en hrusko betona. :D

Hehe...jaz sem si tudi tako predstavljal in za vrtno hisko tako tudi naredil. Tukaj je pa vseeno zaradi teze objekta, nivojev, odvodnjavanja in visin na kaj bojo samo posraufali ze narejen nadstresek, malce bolj "zanimivo" in sem srecen, da se nisem sel tega v samogradnji ;)

Gambino ::

Kdo ve kaj o teh montažnih hišah LINK

dJošt ::

A ima kdo izkušnje z optimizacijo tlorisa na nek minimum, da bi tako zmanjšal stroške gradnje?
Predvsem, kakšni standardi glede velikosti dnevnih in otroških sob, itd. Da ni premajhno ampak tudi luksuz ne ...
Našel sem samo tole za tloris montažne hiše ampak na koncu piše, da je odvisno od upoštevanje življenjskih navad. Če gledaš na navade te hitro zanese v večje oz dodatno sobo.

jabe ::

Dobi si neuferta... Krasno ctivo

Strošek gradnje boš zmanjšal z nižjo kvadraturo. Graditi neke 70m2 pritlične hiše, zato da privarčuješ, je bedarija. To je ok samo za vikend. Za samo optimizacijo/standarde ti bo pa najbolje povedal kak projektant.

ginekk ::

dJošt je izjavil:

A ima kdo izkušnje z optimizacijo tlorisa na nek minimum, da bi tako zmanjšal stroške gradnje?
Predvsem, kakšni standardi glede velikosti dnevnih in otroških sob, itd. Da ni premajhno ampak tudi luksuz ne ...
Našel sem samo tole za tloris montažne hiše ampak na koncu piše, da je odvisno od upoštevanje življenjskih navad. Če gledaš na navade te hitro zanese v večje oz dodatno sobo.

Za to so strokovnjaki - arhitekti.

Pa če zmanjšaš tloris stroški ne bodo šli kar sorazmerno dol. Glej razmerje površina/prostornina. Kajti če imaš razvejano hišo s frčadami, terasami, balkoni... je dražje kot pa če je to ena kocka z ravno streho. Idealna bi bila krogla, samo tega se ne da zgradit poceni.

fikus_ ::

Za nižjo ceno hiša v obliki kocke, najmanjša dovoljena okna, čim manj prostorov, čim manj hodnikov, vodovodne inštalacije v eni steni, . . .

Tukaj sanjajo o hišah za 50k€.
https://www.zurnal24.si/pod-streho/nepr...
Mogoče uspeš dobiti idejne tlorise.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

dJošt je izjavil:

Jaz sem pred 18 leti narocil Marles montazno hiso na kljuc, pa sem na tipski tloris lahko delal notranje spremembe, zunanje pa zgolj arkade nad vhodom. Naredil sem celo spremembo v statiki, kar pomeni da so morali namesto nosilne stene, ki sem jo odstranil med dnevno in kuhinjo dodati traverzo po stropu, kar je bilo seveda doplacilo, spremembe staticno nepomembnih sten (v mansradi) pa sem lahko spreminjal brez doplacila. Eno otrosko sobo sem celo prilagajal glede na masivno pohistvo, ki smo ga imeli od prej (odmik notranjih vrat od stene in kolenski zid). Skratka pri meni so bili tudi pri tipski hisi glede sprememb prilagodljivi in niso komplicirali niti z doplacili. Spremebe tipske hise pa ne pomeni da kej prisparas prej ti racunajo za spremembe kot pa da bi privarceval na materialu. Ne vem pa kako je sedaj s tem.
Jaz sem si hiso zrisal v 3D home arhitectu (nek SW takrat za vizualizacijo) in sem se sprehajal po lastni hisi ter gledal kaj mi ni vsec, se preden je bila narejena ;)

ginekk je izjavil:

dJošt je izjavil:

Za to so strokovnjaki - arhitekti.

Pa če zmanjšaš tloris stroški ne bodo šli kar sorazmerno dol. Glej razmerje površina/prostornina. Kajti če imaš razvejano hišo s frčadami, terasami, balkoni... je dražje kot pa če je to ena kocka z ravno streho. Idealna bi bila krogla, samo tega se ne da zgradit poceni.

Vbistvu bodo šli, če gleda montažne. Ker tam ti ceno določijo po kvadraturi. Manjša kvadratura - nižja končna cena. Potem pa lahko še dodatno kak e privarčuješ, če recimo daš vse žaluzije na ročni pogon, manj strešnih oken. Same talne obloge in sanitarna oprema je pa že določena v kakem cenovnem rangu je pokrita v ceni. ČE izbereš dražjo keramiko, pač doplačaš tisto razliko. Če izbereš cenejšo, ne prišparaš, ker to ne odštejejo, ampak je upoštevana max cena v pogodbi. Recimo: V pogodbi na ključ je zajeto, da so talne obloge do 20€/m2 (brez ddv). Če na koncu izbereš laminat za 10€/m2, oni ne bodo nižali cene, ampak boš lepo plačal 20€/m2.

Kriptobog spet govoriš neumnosti. Mi smo lepo zamenjal parket za vinil in dobil razliko obračunano. Če boš metal ven okna boš dobil nazaj po buči, ko boš plačeval ogrevanje ker ne bo sončnih dobitkov,... Ugotovi koliko denarja imaš in temu prišej 30.000 eur + zemljo če imaš ta keš se pojdi hišo drugače pač še malo šparaj.

Tody je izjavil:

Kriptobog spet govoriš neumnosti. Mi smo lepo zamenjal parket za vinil in dobil razliko obračunano. Če boš metal ven okna boš dobil nazaj po buči, ko boš plačeval ogrevanje ker ne bo sončnih dobitkov,... Ugotovi koliko denarja imaš in temu prišej 30.000 eur + zemljo če imaš ta keš se pojdi hišo drugače pač še malo šparaj.

Ne govorim neumnosti. Govorim iz prve roke za moj primer kaj je v pogodbi. Samo sem itak doplačal, ker je bila keramika 120€/m2 :))

velikBrokoli ::

Koliko časa vam je vzelo, da so vam takšno montažno hiško postavili?

Zgodovina sprememb…

Sc0ut ::

6 mesecev. Vcasih je bilo cca 175000eur za 140m2 tipska. Vlkjucno z zaluzijami in parketom visje kakovosti ter vec keramike. Osnova (kot clio za 8000eur) je bila 155000. Zdaj je ze osnova 30000 drazja.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

velikBrokoli ::

Sc0ut je izjavil:

6 mesecev. Vcasih je bilo cca 175000eur za 140m2 tipska. Vlkjucno z zaluzijami in parketom visje kakovosti ter vec keramike. Osnova (kot clio za 8000eur) je bila 155000. Zdaj je ze osnova 30000 drazja.

To je potem popolnoma na ključ?

Jaz sem sicer gledal Marles Delta varianto, ki je nekih 214m2 z dimenzijami 13.17m*13.17m => 173m2 in pride okoli 270k. Parcele še nimam, kakšno velikost parcele mora človek nabaviti za takšno hišo?

Zgodovina sprememb…

borut_p ::

v lj so min parcele za eno hišo 400m2.

bauci ::

Gradimo hiso od Marlesa cca 130 m2 na ključ od Marlesa. Cena cca 170.000€. Nobene lepe besede za Marles. Do podpisa pogodbe vsi prijazni, se oglašajo na majle in telefon. Po podpisu pogodbe par mesecev, da izdelajo hišo. Vmes že cca 10% aneks zaradi podražitve materiala. Hišo postavili v 4 dneh, vse bp. Potem se je pa začelo. Na majle ne odgovarjalo ampak res niti enega odgovora. Na telefon se ne oglašajo. Obrtniki kapljajo kokr se jim zdi, 2 meseca že čakamo na fasado tako, da so celo prišli umaknit oder ob hiši in ga bodo postavili, ko bodo našli nekoga, ki bo naredil fasado. Ni fasade, ni položenih ploščic, ni parketa, ni stopnic, ni končne obdelave sten in stropov, ni toplotne črpalke, ... Ko se od Marlesa, tip ki je zadolžen za hišo mogoče oglasi na telefon je pogovor običajno tak: Kdaj bodo prišli polagat ploščice? - Ta teden konec tedna ali pa naslednji teden. Ne morem točno povedati.
Sem pa slišal, da so vse firme enake.
Pa nikar ne mislit, da so stroški na ključ za hišo poleg parcele in temeljne plošče vse. Dovoljenja in priklop elektrike vsaj jurja, dovoljenja in priklop vode vsaj jurja in to samo od Komunale in Elektra. Potem računaj še vsa zemeljska dela za te priklope, za priklop interneta, urejanje okolice. Vsak, ki gre mimo te košta še par 100€ (pretiravam ampak ne preveč).
Pa dobro preberi pogoje koliko Marlesa v pogodbi na ključ računa m2 ploščic, parketa, tuš kad, umivalnik in podobno.
Za 20€ m2 dobiš bolj boge ploščice. Če želiš boljše doplačaš.

Nikonja ::

A je v pogodbi definiran rok do kdaj mora bit vse dokončano ali te lahko zdaj nategujejo eno leto?

bauci ::

Rok je definiran, prav tako pogodbena kazen, ki pa je minimalna in omejena navzgor, kar pomeni, da si vedno na slabšem.
V pogodbi imaš, prevzem oktobra. Ti odpoveš najem stanovanja, naročiš pohištvo in pol hiša ni opremljena in pripravljena za prevzem. Plačajo promil ali dva kazni, timpa si brez stanovanja in s kupom pohištva, ki ga nimaš kam dat.

ginekk ::

bauci je izjavil:

Gradimo hiso od Marlesa cca 130 m2 na ključ od Marlesa. Cena cca 170.000EUR. Nobene lepe besede za Marles. Do podpisa pogodbe vsi prijazni, se oglašajo na majle in telefon. Po podpisu pogodbe par mesecev, da izdelajo hišo. Vmes že cca 10% aneks zaradi podražitve materiala. Hišo postavili v 4 dneh, vse bp. Potem se je pa začelo. Na majle ne odgovarjalo ampak res niti enega odgovora. Na telefon se ne oglašajo. Obrtniki kapljajo kokr se jim zdi, 2 meseca že čakamo na fasado tako, da so celo prišli umaknit oder ob hiši in ga bodo postavili, ko bodo našli nekoga, ki bo naredil fasado. Ni fasade, ni položenih ploščic, ni parketa, ni stopnic, ni končne obdelave sten in stropov, ni toplotne črpalke, ... Ko se od Marlesa, tip ki je zadolžen za hišo mogoče oglasi na telefon je pogovor običajno tak: Kdaj bodo prišli polagat ploščice? - Ta teden konec tedna ali pa naslednji teden. Ne morem točno povedati.
Sem pa slišal, da so vse firme enake.

Ko sem jaz postavljal montažno - KAGER, so bili odkriti in razložili, da imajo oni za na ključ isto vse zunanje izvajalce in je edina razlika v končni garanciji in morda nadzoru. Skratka med vrsticami je proizvajalec hiše izjavil, da sem jim ne da zajebavat z zunanjimi izvajalci, ki sfiniširajo hišo.

Tako da valjda nisem vzel na ključ in sem se sam zajebaval z obrtniki - ker bi se v vsakem primeru.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ginekk ()

Lumar je mel to zrihtan je pa tudi priznal da si 30 procent vzame zase

L ima to tud v teh časih ok. Sicer nisi nikoli vedel kdo kaj pride delat ampak ves cas hodijo. Tud vodjo gradbisca dobis vedno na tel. Je pa tako kot je se en napisal, polno pijavk je se poleg- geodet, komunala, elektro, cenilec za morebitno hipoteko, odvoz smeti in keson imas ti preko... Ma nonstop so neki sprotni racuni od 250 do 1000 eur poleg.

velikBrokoli je izjavil:

Sc0ut je izjavil:

To je potem popolnoma na ključ?

Jaz sem sicer gledal Marles Delta varianto, ki je nekih 214m2 z dimenzijami 13.17m*13.17m => 173m2 in pride okoli 270k. Parcele še nimam, kakšno velikost parcele mora človek nabaviti za takšno hišo?

Ja, na kljuc. Ampak brez preseravanja. Dokaj normalne ploscice, okna alu pvc, normalna vrata, pipe in sanitarna oprema standard... Ce bi primerjal z avto nekje na ravni octavije in na momente superba. Recimo toplotna Vailant in rekuperator Zender.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Sc0ut ()

Sc0ut je izjavil:

Kdaj je to vcasih? Jaz sem gradil v 2020 pa so bile nizje cene. Tako ceno je imel edino Lumar. Jaz sem dal za 140m2 neto, lastni nacrt, 145k za kljuc. V to ceno so zajete talne obloge do 20€/m2, komarniki, rolete na el. pogon, v kopalnici kad, tus kanaleta, 2 umivalnika, bide, wc, spodnja kopalnica, tus kanaleta, wc, en umivalnik, toplotna 8kw, 300l bojler. Doplacal sem pa keramiko, za vhodna vrata sem doplacal, ker sem zelel steklena krila-obsvetloba, pa za hodnik in stpnice sem doplacal ograjo - 3k, ker sem zelel stekleno. Tako, da skupaj z doplacili me je prislo cca 165k.

Je pa to samo od plosce dalje. OStalo, kot so omenili ni zajeto v kljuc.
Potem je bilo pa nekako tako:
- izkop, plosca - 18k
- cistilna naprava z vgradnjo 4,5k
- voda, elektro, od izkopa do priklopa - 5k
- projektna dokumentacija - 6k
- komunalni prispevek, takse - 25k
- notranja oprema - 54k and counting :))

Terminsko pa 2 tedna za izkop in plosco, hisa pa od montaze do vselitve 5 mesecev. Je bilo pa ogromno ogromno tezenja, da so sli roki skozi (rok na pogodbi so imeli 4 mesece). Sem pa ocitno ujel se zadnji vlak za vredu ceno in za hitro izvedbo.

Penali za zamudo roka so pa minimalni pri montaznih ponudnikih. Pac pogodba je sestavljena tako, da elegantno placujes faze vnaprej in je veliko pred koncem placano ze 95% hise. Tistih 5% pa steje za penale, ce zamudijo in se jim pac jebe. Dobesedno. In ko vzames na kljuc, da bi bil stress free med gradnjo.... Dalec, dalec od tega. Se najmanj stresno je na koncu tisto, kar sam urejas in organiziras :))

kriptobog je izjavil:

Sc0ut je izjavil:

Kdaj je to vcasih? Jaz sem gradil v 2020 pa so bile nizje cene. Tako ceno je imel edino Lumar. Jaz sem dal za 140m2 neto, lastni nacrt, 145k za kljuc. V to ceno so zajete talne obloge do 20EUR/m2, komarniki, rolete na el. pogon, v kopalnici kad, tus kanaleta, 2 umivalnika, bide, wc, spodnja kopalnica, tus kanaleta, wc, en umivalnik, toplotna 8kw, 300l bojler. Doplacal sem pa keramiko, za vhodna vrata sem doplacal, ker sem zelel steklena krila-obsvetloba, pa za hodnik in stpnice sem doplacal ograjo - 3k, ker sem zelel stekleno. Tako, da skupaj z doplacili me je prislo cca 165k.

Je pa to samo od plosce dalje. OStalo, kot so omenili ni zajeto v kljuc.
Potem je bilo pa nekako tako:
- izkop, plosca - 18k
- cistilna naprava z vgradnjo 4,5k
- voda, elektro, od izkopa do priklopa - 5k
- projektna dokumentacija - 6k
- komunalni prispevek, takse - 25k
- notranja oprema - 54k and counting :))

Terminsko pa 2 tedna za izkop in plosco, hisa pa od montaze do vselitve 5 mesecev. Je bilo pa ogromno ogromno tezenja, da so sli roki skozi (rok na pogodbi so imeli 4 mesece). Sem pa ocitno ujel se zadnji vlak za vredu ceno in za hitro izvedbo.

Penali za zamudo roka so pa minimalni pri montaznih ponudnikih. Pac pogodba je sestavljena tako, da elegantno placujes faze vnaprej in je veliko pred koncem placano ze 95% hise. Tistih 5% pa steje za penale, ce zamudijo in se jim pac jebe. Dobesedno. In ko vzames na kljuc, da bi bil stress free med gradnjo.... Dalec, dalec od tega. Se najmanj stresno je na koncu tisto, kar sam urejas in organiziras :))

Konec 2020 zac 2021 je bilo to. Aprila 2021 je bila osnova (torej 155k) ze 175k. Hisa pod 10, pasivna. Zdaj je osnova 130m2, ne 140m2 ze krepjo krepjo vec. Saj so cene itak na netu. Tak da ce si ti ujel zadnji vlak, smo ebi zadnji vagon zadnjega vlaka.

Je pa recimo meni bil ful pomemben sodoben parket, ra tadolga dila. Zeni pa kopalnici celi obleceni v ploscice.

Odnos je ok, ce poravnas vse obveznosti. Na sreco ne vem kako se spremeni ce ne poravnas.

Me jih je pa par klicalo, ker jim je gradbinc dal kontakt, da so zaceli recimo 3 tedne pred pricetkom izkopa posiljat maile da po 25k drazijo hiso. Vcasih so baje klicali, pol pa kar mail. Pa v pogodbah ni vec fiksna cena ampak imajo kar da se cena usklajuje z gradbenim indeksom. Ampak folk ma dnar, proizvodnja je polna. Cakam se na ajpes objavo.

Zgodovina sprememb…

feryz ::

Kakšno ajpes objavo pa čakaš? A si v službi tam?
Ajpes je podatke objavil kak mesec nazaj.

Da ne bi mislil da je tisto kar je v ajpesu res :) To so sfrizirane bilance, samo sp pa mali d.o.o. pravilno poročajo vsi ostali se gredo kreativno računovodstvo, kjer je lažje plačat računovodskemu servisu 10.000 eur da ti skrije 100.000 :D

globoko grlo ::

Ej folk, a mamo kksno temo o 'alternativnih' gradbenih materialih aka ganđa ipd?
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

feryz je izjavil:

Kakšno ajpes objavo pa čakaš? A si v službi tam?
Ajpes je podatke objavil kak mesec nazaj.

Tolko da vidim kako so se spremenili prihodki. Pol lahko priblizno ocenis strosek na hiso.

Ni nic globljega.

hendriks ::

Ko vidim tule vaše kalkulacije, se mi prav zasmilite. Z eno besedo, nenormalno. Predvsem cena parcel. Polagam vam na srce, če imate remote job ali vsaj delni remote, samo ven iz velikih mest. Tisti ki mislite, da rabite šunder mesta v lajfu: z leti boste iskali samo mir.
Graditi smo začeli avgusta 2013, vselili smo se v začetku 2015.

Kalkulacija po spominu (hiša 170m2-neto, P+M, zidana):
- 6KEUR za dodatno parcelo, osnovno parcelo sem že imel
- 2KEUR izkop
- 3KEUR priklop na elektro
- 4KEUR komunalni prispevek
- 45KEUR bajta pod streho (delo+materjal)
- 15KEUR toplotna črpalka + vse vodovodne inštalacije
- 6KEUR knauf v mansardi
- 6KEUR kuhinja (brez aparatov, 9 dolžinskih metrov)
- 4KEUR aparati (hladilnik, pečica, pomivalc, sušilec, pralni stroj, kuhalna plošča, tv, ..)
- 3KEUR tlaki
- 3KEUR ometi
- 3KEUR kitanje in beljenje (bi bilo manj, vendar smo se ušteli pri izbiri prvega izvajalca)
- 6KEUR pvc okna (12 oken, od tega eno 3 metrsko fiksno) + aluminij vrata kurilnice
- 3KEUR strešna okna Velux (6 oken, brez rolet)
- 2KEUR vhodna vrata Inotherm (sejemski eksponat)
- 1KEUR notranji kamin (zidava + materjal)
- 4KEUR obe kopalnici
- 5KEUR cela elektrika po hiši
- 2KEUR notranja vrata LipBled osnovna (9 vrat)
- 4KEUR prane plošče okoli hiše (delo + materjal)
- 2KEUR škarpa dolga 25m (delo + materjal)

Kaj še manjka:
- garaža
- tlakovci ali asfalt
- nadstrešek na terasi

Česa bi se lotil drugače, če bi še 1x zidali:
- gradnja garaže že v štartu (pri teh cenah bi me garaža stala zdajle cca 15KEUR)
- višji kolenčni zid v mansardi, da bi se znebil strešnih oken v sobah in pisarni (strešna okna so fail, žal)
- mansardna betonska plošča namesto knaufa (ni ga junaka na tem svetu, ki bo naredil knauf, da ne poka)
- plata v mansardi potegnjena nad teraso v pritličju, tako da nadstrešek ne bi bil potreben (nek pameten nadstrešek stane zdajle 5KEUR+, da o nekih bioklimatskih pergolah ne govorimo. Cene kot da so zlate. Naj jih kar imajo za tistih 12kEUR. Trenutno imamo marelo iz Bauhausa za 100EUR.)

Karkoli boste zidali ali delali montaže vedite, da vse kar odstopa od nekih normativov (pa naj si bodo to omare, vrata ipd.), vas bo stalo še pa še EUR. Če že imate arhitekta, naj bo le-ta z referencami in to takimi, da boste šli vi to bajto pogledat v živo. In potem vprašali lastnike kako so zadovoljni, ko bo arhitekt odšel domov. Papir prenese vse. Ne nasedajte nekim fancy slikcam. Pojdite bajte gledat v živo. In naredite garažo. Rabite jo 100%.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: hendriks ()

hendriks je izjavil:

Ko vidim tule vaše kalkulacije, se mi prav zasmilite. Z eno besedo, nenormalno. Predvsem cena parcel. Polagam vam na srce, če imate remote job ali vsaj delni remote, samo ven iz velikih mest. Tisti ki mislite, da rabite šunder mesta v lajfu: z leti boste iskali samo mir.
Graditi smo začeli avgusta 2013, vselili smo se v začetku 2015.

Kalkulacija po spominu (hiša 170m2-neto, P+M, zidana):
- 6KEUR za dodatno parcelo, osnovno parcelo sem že imel
- 2KEUR izkop
- 3KEUR priklop na elektro
- 4KEUR komunalni prispevek
- 45KEUR bajta pod streho (delo+materjal)
- 15KEUR toplotna črpalka + vse vodovodne inštalacije
- 6KEUR knauf v mansardi
- 6KEUR kuhinja (brez aparatov, 9 dolžinskih metrov)
- 4KEUR aparati (hladilnik, pečica, pomivalc, sušilec, pralni stroj, kuhalna plošča, tv, ..)
- 3KEUR tlaki
- 3KEUR ometi
- 3KEUR kitanje in beljenje (bi bilo manj, vendar smo se ušteli pri izbiri prvega izvajalca)
- 6KEUR pvc okna (12 oken, od tega eno 3 metrsko fiksno) + aluminij vrata kurilnice
- 3KEUR strešna okna Velux (6 oken, brez rolet)
- 2KEUR vhodna vrata Inotherm (sejemski eksponat)
- 1KEUR notranji kamin (zidava + materjal)
- 4KEUR obe kopalnici
- 5KEUR cela elektrika po hiši
- 2KEUR notranja vrata LipBled osnovna (9 vrat)
- 4KEUR prane plošče okoli hiše (delo + materjal)
- 2KEUR škarpa dolga 25m (delo + materjal)

Kaj še manjka:
- garaža
- tlakovci ali asfalt
- nadstrešek na terasi

Česa bi se lotil drugače, če bi še 1x zidali:
- gradnja garaže že v štartu (pri teh cenah bi me garaža stala zdajle cca 15KEUR)
- višji kolenčni zid v mansardi, da bi se znebil strešnih oken v sobah in pisarni (strešna okna so fail, žal)
- mansardna betonska plošča namesto knaufa (ni ga junaka na tem svetu, ki bo naredil knauf, da ne poka)
- plata v mansardi potegnjena nad teraso v pritličju, tako da nadstrešek ne bi bil potreben (nek pameten nadstrešek stane zdajle 5KEUR+, da o nekih bioklimatskih pergolah ne govorimo. Cene kot da so zlate. Naj jih kar imajo za tistih 12kEUR. Trenutno imamo marelo iz Bauhausa za 100EUR.)

Karkoli boste zidali ali delali montaže vedite, da vse kar odstopa od nekih normativov (pa naj si bodo to omare, vrata ipd.), vas bo stalo še pa še EUR. Če že imate arhitekta, naj bo le-ta z referencami in to takimi, da boste šli vi to bajto pogledat v živo. In potem vprašali lastnike kako so zadovoljni, ko bo arhitekt odšel domov. Papir prenese vse. Ne nasedajte nekim fancy slikcam. Pojdite bajte gledat v živo. In naredite garažo. Rabite jo 100%.

Jebi ga, ampak v 2013 k sem začel sanjariti o hiši sem bil na minimalki. So bili samo cilji, in smo jih zvozili kljub višjim cenam. So pa cene dejansko eksplodirale ko so pri meni zaključevali z gradnjo.

sentiš ::

Ne bi nikoli zidane hiše, tuki če je 100k cenejša, ker se vonja in plesni ne znebiš nikoli. V plesni pa ne bi rada preživela svojega življenja.

Pri praivlni izvedbi nimaš nobene plesni... Pri nepravilni izvedbi imaš tudi v montažni lahko plesen. Jaz sem vzel montažno zaradi hitrosti gradnje. pa cena zidane ni bila nič kaj dosti cenejša takrat.

jabe ::

sentiš je izjavil:

Ne bi nikoli zidane hiše, tuki če je 100k cenejša, ker se vonja in plesni ne znebiš nikoli. V plesni pa ne bi rada preživela svojega življenja.

Uf... Naj jo sezida nekdo, ki ve, kako se zadevi streze, pa bo...

DamijanD ::

Prednost zidane je predvsem v tem, da je potem lažje karkoli (težkega) montirati na stene.

Imam samo anekdotalne dokaze, ampak katerokoli zidano hišo smo šli na ogled je imela ta vonj po plesni. Pa to so bile hiše grajene 2010 in tam okoli, mlade. Motažne brez problema, razen če je bila spodnja etaža zidana (kletno-pritlična plošča na katero je bila postavljena montažna), potem se je prav čutila razlika med etažami.

DamijanD je izjavil:

Prednost zidane je predvsem v tem, da je potem lažje karkoli (težkega) montirati na stene.

Si ziher? Meni je ravno to všeč pri moji montažni. Ne rabim skrbeti, da bi kaj bilo pretežko za obesit na steno in dodaten plus - ne rabim vložkov. Pod knaufom je še OSB, gor obesim kar želim. Še 300l zalogovnik vode drži bp. Brez skrbi in brez vložkov in brez vrtanja v cegu.

sentiš je izjavil:

Imam samo anekdotalne dokaze, ampak katerokoli zidano hišo smo šli na ogled je imela ta vonj po plesni. Pa to so bile hiše grajene 2010 in tam okoli, mlade. Motažne brez problema, razen če je bila spodnja etaža zidana (kletno-pritlična plošča na katero je bila postavljena montažna), potem se je prav čutila razlika med etažami.

Potem si jih nisi ogledal veliko in si predvsem gledal hiše, ki jih je folk napol sam gradil oz. brez nadzornikov in valda zadeve ne štimajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: kriptobog ()

Zidane hise pa plesen je res smesna izjava. Plesen je, ko je stena mrzla, zracenja pa ni in se nabira vlaga. V montazni hisi, dobro izolirani vendar brez rekuperatorja, ker so lastniki eko (whatever), je plesen v kopalnici in spalnici.

Zgodovina sprememb…

Ja sej, zato so pa verjetno na prodaj. Smo pa kar hodili na oglede ampak na koncu bomo raje sami montažirali, ker to kar Slovenci prodajajo na nepremičnine.net je en velik plesniv poden. Pa še vse nekaj na črno in neurejeni papirji, cene pa v luftu. Mogoče pa so nasplošno mojstri v Sloveniji pač slabi.

So kakšna dobra podjetja v tujini?

Saj rzalog za to tvojo plesen je ravno to, kar bi ti zdaj rad sam delal. Sam montažiral... Isto sranje kot v Yugo bajturah, ko folk menja okna in fuknejo najcenejši stiropor na fasado in potem se čudijo, zakaj se zdaj kar naenkrat pojavlja plesen. Ja kaj bo pa drugega, če so zadihtali bajto. Treba kak € več odšteti za fasado pa druge materiale izbrati. Ali pa rekuperaxijo, itd, itd. Sj pri montažnih je isto. Praviloma imajo parno zaporo. Ja če vse zapreš bo plesnivo. Treba zračiti. Rekuperacija ali pa luftaš.
««
5 / 10
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Obnova montažne hiše ali gradnja nove

Oddelek: Loža
334939 (2874) tony1
»

Trenutna situacija pri Zidani vs. Montažni hiši? (strani: 1 2 3 )

14518834 (13682) Invictus
»

Montažne hiše - pogajanje o ceni (strani: 1 2 )

7627622 (22480) UganiKdo
»

Montažna vs. klasično grajena hiša (strani: 1 2 3 )

13246122 (28268) Aston_11
»

Montažna hiša- dvojček: help needed! (strani: 1 2 )

8020476 (16552) nejcek74

Več podobnih tem