Forum » Loža » Zakaj ste odprli svoje podjetje?
Zakaj ste odprli svoje podjetje?
Temo vidijo: vsi

GummyBear ::
Tisti, ki imate svoje podjetje (s.p. ali d.o.o.) ali pa ste ga kdaj v preteklosti imeli, zakaj ste se odločili za svojo podjetniško pot in ne za klasično zaposlitev pri delodajalcu?
Ste bili pred odprtjem lastnega podjetja kje drugje redno zaposleni ali se takoj odločili, da boste pač imeli svoje podjetje?
Nekaj raziskujem in bi mi vaši odgovori prišli prav. Lepa hvala že v naprej.
Ste bili pred odprtjem lastnega podjetja kje drugje redno zaposleni ali se takoj odločili, da boste pač imeli svoje podjetje?
Nekaj raziskujem in bi mi vaši odgovori prišli prav. Lepa hvala že v naprej.

feryz ::
Zato da mi ne serjejo po glavi. Prej sem zamenjal kakih 20 služb, odkar imam svoje podjetje, mi jo ni treba več.

Invictus ::
Zato, da končno zaslužim kot je treba...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x

chort ::
Ker sem ugotovil, da je zaposlitev za nedoločen čas precej irelevantna, ko si nenadoma na že pol leta zamujajočem minimalcu in ostajaš le zaradi pripadnosti (sicer res kul) firmi.
SP ostajam kljub rednim ponudbam za zaposlitev, saj se tako lažje pogajam za plačilo in zanimive projekte, nihče me ne smatra za samoumevnega, hkrati pa lažje izmaglim za nekaj mesecev. In pa seveda zato, da se ves čas zavedam, da nič ni trajno. No, pa zaradi denarja.
SP ostajam kljub rednim ponudbam za zaposlitev, saj se tako lažje pogajam za plačilo in zanimive projekte, nihče me ne smatra za samoumevnega, hkrati pa lažje izmaglim za nekaj mesecev. In pa seveda zato, da se ves čas zavedam, da nič ni trajno. No, pa zaradi denarja.

TheBlueOne ::
Jaz sem ga imel, ker sem zelel delati po svojih pravilih. Potem so me kupili koncerni, sedaj pa zopet pocasi gradim novo podjetje, ker imam poln kufer logistike in politiziranja.

sci3nc3 ::
Mene bi bolj zanimalo, ali ste imeli kakšen načrt oz. začrtano, kaj bo vaša dejavnost oz. s čim se nameravate ukvarjati.
Kar nekaj novopečenih sp-jevcev poznam, ki blage veze nimajo, kaj bi počeli. V ponedeljek bi bil programer, v torek vidi, da mu bolj leži marketing, v sredo bi je že fotograf itd. Za povrh pa še nima lastnega posla, ampak dela za nekoga tretjega, kar pomeni da je še zmeraj v podrejenem položaju kot če bi bil redno zaposlen... samo bolj fancy se sliši, če nekomu pove, da je sp-jevc.
Ne mečem vse v isti koš, ampak ni malo takih, ki ustrezajo opisu zgoraj.
Kar nekaj novopečenih sp-jevcev poznam, ki blage veze nimajo, kaj bi počeli. V ponedeljek bi bil programer, v torek vidi, da mu bolj leži marketing, v sredo bi je že fotograf itd. Za povrh pa še nima lastnega posla, ampak dela za nekoga tretjega, kar pomeni da je še zmeraj v podrejenem položaju kot če bi bil redno zaposlen... samo bolj fancy se sliši, če nekomu pove, da je sp-jevc.

Mike_Rotch ::
1. Svoboda pri izbiranju delovnega časa in dela. To je sicer možno tudi pri delu za podjetje, ampak po mojih izkušnjah terja nekoliko več planiranja in pogajanj.
2. Denar. Na trgu dela lahko z mojim skillsetom zaslužim med cca. 40k do 60-65k eur letno. V lastnem podjetju je razpon bistveno večji.
2. Denar. Na trgu dela lahko z mojim skillsetom zaslužim med cca. 40k do 60-65k eur letno. V lastnem podjetju je razpon bistveno večji.

njyngs ::
Kako pa iščete biznis? Koliko % dela dobite preko vez? Koliko % preko obstoječih referenc? Koliko preko lastnega iskanja/pregledovanja "oglasov"?
Edit: Realno, kako je trajalo (torej od samega začetka), da ste res prišli na zeleno vejo in ne životarili s črno ničlo? Torej, da je zadeva stekla.
Edit: Realno, kako je trajalo (torej od samega začetka), da ste res prišli na zeleno vejo in ne životarili s črno ničlo? Torej, da je zadeva stekla.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: njyngs ()

Jaz svaljkam sem ter tja okrog dva milijona letno. Ampak sem še vedno na minimalcu.
K... je, če nič ne ostane. Samo neke velike cifre buljiš, pa nič od tega.

chort ::
Mene bi bolj zanimalo, ali ste imeli kakšen načrt oz. začrtano, kaj bo vaša dejavnost oz. s čim se nameravate ukvarjati.
Sam sem pred odhodom na svoje zelo dobro vedel, kaj bom počel (in tudi, da zame strank v Sloveniji ni). Potem sem to področje malo razširil oziroma se deloma preusmeril v nišo, ki sem jo v industriji pomagal ustvarit. Brez jasno določenega cilja ne bi ničesar odpiral, saj to za sabo potegne kupček stroškov, ki v negotovosti finančno stanje samo poslabšujejo.
Kar se tiče podrejenosti je pa vedno tako, da si v nekem pogledu podrejen svojim strankam (pa naj bo to korporacija, fizične osebe, država, whatever) - če tebe, tvojih storitev ali izdelkov ne potrebujejo, ne bodo plačali. Tega, da je s.p. viden kot fensi je bilo konec že pred kakimi desetimi leti z optimizacijami stroškov za redno zaposlene.

IL_DIAVOLO ::
Jaz svaljkam sem ter tja okrog dva milijona letno. Ampak sem še vedno na minimalcu.
Legend

Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

D3m ::
Nisem odprl, ker bom verjetno prevzel podjetje oz. nadaljeval posel. :)
|HP EliteBook|R7 8840U|

Taip4n ::

Bavarca imaš lahko, če si na minimalni ali če si na sto jurjih mesečno. To dvoje ni povezano.
Ampak nič hudega, ko bom zrastel, bom bogat. Majke mi.
Ampak nič hudega, ko bom zrastel, bom bogat. Majke mi.

c3p0 ::
Dobro je imet podjetje za stroške nabijat, seveda vse legalno na firmo. Od avta, nekaj položnic, plača pa minimalec, malica, regres max.
Rabiš pa tudi dohodke, tako da nekaj moraš znat delat, razen če si kam prisesan.
Rabiš pa tudi dohodke, tako da nekaj moraš znat delat, razen če si kam prisesan.

Pošteno povedano, ker je tole IT forum, so redki IT-jevci v Sloveniji uspešni, če ne delajo za državo ali z njo povezanimi podjetji.
Vse ostalo je žalost.
Vse ostalo je žalost.

TheBlueOne ::
Saj je taka branza. IT delo je pac navadno delo. Ce kdo hoce od tega kes mora ali imeti produkt ali pa zaposle ITjevce. V vsakem primeru pa verjetno postane bolj marketing manager, kot pa programer, ce zeli resen denar.

Silici ::
Mene so nategnil, da bomo bajto pa dnar nardil. Zajedalci na delu, rezultat: normalno življenje uničeno.

sreda ::
Zakaj sem odprl podjetje ? še sam ne vem.
Sem pa že kot dijak v 80-tih letih vedel, da bom imel podjetje, če ne v yugi bi šel pa v tujino.
Kot študenta sva s punco - sedaj ženo odprla podjetje. Vse papirje in registracijo sva naredila sama. Faksa nisem dokončal, nikoli nisem bil nikjer zaposlen razen v lastnem sedaj že skoraj 30 let. Aja še vedno sanjam kako bluzim na faksu.
Doživel sem vse, kar se je dogajalo v seriji silicon vally (v bolj blagi obliki). Od evforije kako bo nek projekt uspel, prodaje projekta za 'velike pare', delanja 24+ur brez presledka zaradi rokov, bruhanja v pisarni zaradi stresa, razhajanja s partnerji, najemanja kredita in kritjem s svojim premoženjem da smo preživeli suha obdobja ....
Začel iz 0. Pri stricu sem si sposodil denar, da sem si kupil 13 let star avto in računalnik. Prvi program napisal za sošolca zastonj, ki je ravno tako odprl podjetje in mi je bil referenca za naprej.
Sem pa že kot dijak v 80-tih letih vedel, da bom imel podjetje, če ne v yugi bi šel pa v tujino.
Kot študenta sva s punco - sedaj ženo odprla podjetje. Vse papirje in registracijo sva naredila sama. Faksa nisem dokončal, nikoli nisem bil nikjer zaposlen razen v lastnem sedaj že skoraj 30 let. Aja še vedno sanjam kako bluzim na faksu.
Doživel sem vse, kar se je dogajalo v seriji silicon vally (v bolj blagi obliki). Od evforije kako bo nek projekt uspel, prodaje projekta za 'velike pare', delanja 24+ur brez presledka zaradi rokov, bruhanja v pisarni zaradi stresa, razhajanja s partnerji, najemanja kredita in kritjem s svojim premoženjem da smo preživeli suha obdobja ....
Začel iz 0. Pri stricu sem si sposodil denar, da sem si kupil 13 let star avto in računalnik. Prvi program napisal za sošolca zastonj, ki je ravno tako odprl podjetje in mi je bil referenca za naprej.

Smurf ::
Pošteno povedano, ker je tole IT forum, so redki IT-jevci v Sloveniji uspešni, če ne delajo za državo ali z njo povezanimi podjetji.
Vse ostalo je žalost.
Ravno obratno. Prakticno vsa IT podjetja v Sloveniji z visoko dodano vrednostjo delajo za globalni trg ne pa za drzavo in njo povezanimi podjetji.

Invictus ::
Kaj je narobe da delaš za tretjega? Če je denar dober? Bolje kot v vsaki redni službi, kjer te non stop en jebe v glavo...
Kjer dnevne tarife dosežejo tudi polovice plače neke povprečne službe ?!?!?!
Vse ostalo je žalost.
Zato normalen IT-jevec ne išče posla v Sloveniji...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()

Grizzly ::
Poznam eno gospodično, ki ustreza citiranemu opisu. Magistrirala je iz managementa ali morda organizacijskih ved. Po faksu je nekaj časa bluzila, kako bo izdelala nek unikaten izdelek in ga tržila, a se to ni obneslo. Potem je odprla doo in zaposlila moža, ki je še danes gonilna sila podjetja. Kasneje ji je nekdo izdelal spletno trgovino, a je zdaj že zastarela in nekje na 3. strani Googla (predvidevam, da tudi obiska ni veliko). Od takrat pa ima vedno neke ideje, ki so bolj ali manj povezane s spletom, ona pa nima zadosti znanja o IT in tudi vlagala ne bi v kakšen razvoj oz. IT storitve. Kolikor mi je znano, skrbi samo za finančno stanje firme in pripravo raznih pogodb - ma ne vem, če ima s tem toliko dela, da upraviči 168 ur mesečno. Vbistvu mi ni jasno, kaj sploh počne. Glede na njene ideje pa mislim, da se še ni najdla, čeprav ima firmo že 3 leta. Važno da za priimkom napiše vejico in CEO.

Zimonem ::
Zaradi časa. Utemeljevat nekomu, da nekoga rabimo takoj ne pojutrišnjem ampak včeraj, je Potrata časa. In če naročnik ne odda specifikacij in ostalih zadev se to ne sme ponesti pod preprogo. Reakcija mora biti instantna. Če to ne dela greš na svoje.

Mike_Rotch ::
ma ne vem, če ima s tem toliko dela, da upraviči 168 ur mesečno.
Jaz v celem letu 2021 nisem spravil skupaj 168 ur dela, kaj šele, da bi toliko delal vsak mesec. Zakaj misliš, da je potrebno vsak mesec narediti 168 ur?
Kolikor berem tvoj post ji očitno kar uspeva. Plačuje plačo sebi in možu in ustvarja oz. išče idejo, ki bo mogoče kdaj uspela na veliko, verjetno ji ostane čas za druge dele življenja. Kaj hočeš boljšega?

shadeX ::

c3p0 ::
Saj to je point. Tudi jaz na svojem doo delam mogoče 10ur/mesec, plačo pa dobim redno in max regres, a ni vedno bilo tako. Kdo drug pa švica kri in ne dobi niti za prispevke not in bo zaprl. To pa je to, kar tisti v JS ne razumejo in vidijo v podjetništvu iz daljave le easy money.

dexterboy ::
IL_DIAVOLO je izjavil:
Legend![]()
Razmišljam, da bi @feryz-a povabil na pivo. Ne v znak žaljenja ampak v znak spoštovanja, da se kaj novega naučim in se mi razširijo obzorja. Dve milji na leto ni več mačji kašelj ;)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

showsover ::
Res pa je, da ni nikdar dolgčas..
Včasih se že nerealne dobre stvari dogajajo, tudi na slovenskem trgu.
Po mojem se mi je zmešalo, spet.
Ne more biti druge razumske razlage.
Včasih se že nerealne dobre stvari dogajajo, tudi na slovenskem trgu.
Po mojem se mi je zmešalo, spet.
Ne more biti druge razumske razlage.

Webmojster ::
Zato, da se lahko na slo-tech hvalim, kako imam svoje podjetje, medtem ko vsi drugi trpijo v rednih službah.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Čakanje na domu, 80% (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 19270 (13108) | mgermo |
» | Normiranci so rak rana naše ljube Slovenije (strani: 1 2 3 4 … 14 15 16 17 )Oddelek: Problemi človeštva | 197544 (162364) | jype |
» | Smisel študentskega dela?Oddelek: Loža | 10064 (8409) | Phantomeye |
» | Plače - mcdonalds (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 45254 (30988) | D3m |
» | Ko ti davčna stopi na račun ... (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 27614 (10130) | Mehmed |