Forum » Loža » Kavni aparat Gorenje?
Kavni aparat Gorenje?
krenpac ::
Mika me, da bi kupil tole zadevo - https://www.mimovrste.com/rocni-espress... in me zanima vaše mnenje. Bo tole ok nakup ali ne? Trenutno imam Dolce Gusto in sem z njim kar zadovoljen, moti me seveda le relativno visoka cena kapsul - cca. 0.25€. Če kupim omenjen aparat, lahko presedlam na mleto kavo, kar seveda pomeni precej nižjo ceno na skodelico. Mogoče lahko uporabim še kavne blazinice, ki so tudi veliiiiiiiiiok cenejše od kapsul? Kaj pravite?
thetech ::
mat xxl ::
Ja Jura je res razred za sebe, vsi ostali uporabljajo v svojih aparatih vsaj njihove mline in dozirnike, tako, da res razred za sebe.
DarwiN ::
Trenutno imam Dolce Gusto in sem z njim kar zadovoljen, moti me seveda le relativno visoka cena kapsul - cca. 0.25€.
Kupiš takšne plastične kapsule in jih sam polniš z mleto kavo. Problem solved.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!
c3p0 ::
Nekam poceni za espresso, OK mašine so tam od jurja naprej.
Ne pretiravaj, lepo te prosim. Jaz sem pred skoraj 5 leti kupil kavni aparat za manj kot 300 €, pa mi še danes špila točno tako kot mora....
No, zdaj pa nam pokaži svoj kavni aparat za jurja.
To nima veze kako tebi špila, ne gre za to ali skuha kavo ali ne, po 5 letih. Skuha jo tudi džezva za 5€, po 20 letih. Jurja je še entry level.
DarwiN ::
c3po, potem si res hud kafetar oziroma ti je kava hobi št. ena.
Jaz imam Philipsa 5570 in temu ne bi rekel entry level, pa je bil ~450EUR (res da v lepi akciji v Nemčiji). Vstopni modeli so IMHO tisti, ki jih moraš sam čistit oz. nimajo autoclean funkcije za kavne in mlečne poti, in za vodni kamen..
Jaz imam Philipsa 5570 in temu ne bi rekel entry level, pa je bil ~450EUR (res da v lepi akciji v Nemčiji). Vstopni modeli so IMHO tisti, ki jih moraš sam čistit oz. nimajo autoclean funkcije za kavne in mlečne poti, in za vodni kamen..
You don't see faith healers working in hospitals
Zgodovina sprememb…
- spremenil: DarwiN ()
TheBlueOne ::
Je podobno kot na ostalih področjih (vina, žgane pijače, tudi piva ipd.), manj zadevo poznaš, nižje imaš standarde. Pa ne mislim slabšalno, enostavno nimaš izšolanih brbončič za neko področje.
Meni osebno je dovolj moka pot oz. kafetiera in malo boljša kava, ne rabim nobene eksotike. Pravi sladokusci pa dajo tam 1k€ za "mlinček" in 3k€+ za mašino, za mogoče 20% boljšo kavo, kjer spet razlike ne okusi vsak. Diminishing returns.
+ estetika
+ konsistenca
So nekaj, kar ostane. Recimo relativno poceni legendaren design:
Samo Bond ga ne zna uporabljati.
+ konsistenca
So nekaj, kar ostane. Recimo relativno poceni legendaren design:
Samo Bond ga ne zna uporabljati.
destroyer2k ::
Je podobno kot na ostalih področjih (vina, žgane pijače, tudi piva ipd.), manj zadevo poznaš, nižje imaš standarde. Pa ne mislim slabšalno, enostavno nimaš izšolanih brbončič za neko področje.
Meni osebno je dovolj moka pot oz. kafetiera in malo boljša kava, ne rabim nobene eksotike. Pravi sladokusci pa dajo tam 1k€ za "mlinček" in 3k€+ za mašino, za mogoče 20% boljšo kavo, kjer spet razlike ne okusi vsak. Diminishing returns.
Blind test se ne strinja z to izjavo.
https://www.psychologytoday.com/us/blog...
m0LN4r ::
Jaz imam tudi za cena 300, zdaj so sle cene gor.Nekam poceni za espresso, OK mašine so tam od jurja naprej.
Ne pretiravaj, lepo te prosim. Jaz sem pred skoraj 5 leti kupil kavni aparat za manj kot 300 €, pa mi še danes špila točno tako kot mora....
No, zdaj pa nam pokaži svoj kavni aparat za jurja.
Zmelje zrna sproti, ca. nafilas lahko 250g naenkrat, spucam ga tedensko ob strani in 1x na leto generalko in 1x na mesec proti vodnemu kamnu.
Nastavim grobost mletja - po okusu
Nastavim temperaturo - po okusu
Timer za kamen dobis listek, izmeris in nastavis.
Od tu naprej pa je odvisno al devas not poceni kavo iz lidla in spara ali pa kupis kak Pico Mirante za 30eur na kilo.
Tut kavni aparat za jurja nebo iz ljudske kave za 10eur na kilo, delal nobenega cudeza.
Sem bil pri enem takem pametnjakovicu, ki ima nek kavni aparat za skoraj jurja in pol, not pa deva kavo iz supermarketa.
Moj cheapshit delonghi naredi boljso kavo, ker je notr kava s poreklom prej escobar, danes pa narocam iz roastmarket.
Dobra nearomatirizana zrna so tam od 25eur na kilo naprej. Bom pa zdaj za foro se probal eno cenejso znamko, ki je prinas tudi ni in je okoli 20eur na kilo in ima zelo veliko ocen.
Ne nasedaj, da rabis aparat za jurja, pol pa devas notr pofl iz komercialnih trgovin. Raj daj to razliko v kvalitetna zrna. Bos se nacudil, ze ce bos samo poparil navadno v skodelici bos opazil razliko.
Tisto, kaj prodajajo po supermarketih in kava barih je najcenejsa roba oz. zrna, ki so na razprodaji.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Pri kavi je drugace. Za vecino, ki vzame bolj temno prazeno je bolj vazna tekstura. Tu vidis razliko, pa ni vazno kaksen laik si. Potem je crema, ki jo pravtako vidis.
Je pa tudi pri okusu kar velika razlika ampak ti zna pri poceni zadevah mlin narediti skoraj vec razlike kot espresso masinca. Je pa dejstvo, da skozi vecino poceni espresso masin ne mores narediti dobrega espressa. Za orientacijo tale review, toliko da je jasno, priblizno kaj je vazno:
Ko sem delal in testiral mlin sem menda vzel Sbudget kavo in lahko recem, da je bil rezultat boljsi, kot drage eksoticne predmlete kave iz poceni masinerije. Ce se prav spomnem 8EUR/kg. :)
Je pa tudi pri okusu kar velika razlika ampak ti zna pri poceni zadevah mlin narediti skoraj vec razlike kot espresso masinca. Je pa dejstvo, da skozi vecino poceni espresso masin ne mores narediti dobrega espressa. Za orientacijo tale review, toliko da je jasno, priblizno kaj je vazno:
Tut kavni aparat za jurja nebo iz ljudske kave za 10eur na kilo, delal nobenega cudeza.
Ko sem delal in testiral mlin sem menda vzel Sbudget kavo in lahko recem, da je bil rezultat boljsi, kot drage eksoticne predmlete kave iz poceni masinerije. Ce se prav spomnem 8EUR/kg. :)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
Cudno jaz sem pa povabil prijatelje, ko smo testirali na slepo na pour over nacin in razlike med sbudget, barcafe, loka in julius meinl prakticno ni bilo, medtem ko pa je piko mirante bila povsem drugacna izkusnja.
No nevem, meni je iz poceni masina dobra kava boljsa, kot iz drage masine poceni kava, ker ze zrna drugace zgledajo, imajo drugacen vonj in ce pogrizes eno surovo zrno se tudi takoj opazi kaj je kaj.
To kaj tu dva govorita so boljkone iste besede nasega Jura promotorja, ki je placan od nas in od jure dobiva dodatno provizijo.
Bokibogme ista pesem, kot neka reklama za vorwerk sesalce.
No nevem, meni je iz poceni masina dobra kava boljsa, kot iz drage masine poceni kava, ker ze zrna drugace zgledajo, imajo drugacen vonj in ce pogrizes eno surovo zrno se tudi takoj opazi kaj je kaj.
To kaj tu dva govorita so boljkone iste besede nasega Jura promotorja, ki je placan od nas in od jure dobiva dodatno provizijo.
Bokibogme ista pesem, kot neka reklama za vorwerk sesalce.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Horas ::
se preseravate, instant kava je nabolš
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd
Kava je stvari okusa, ne pa to kaj ti nekdo pridiga, kaj mora tebi biti dobro. Kot vecina teh posnetkov.
Kot receno, temperaturo si nastavis po okusu, zrnatost po okusu, al bo to kratki espresso ali 2 deci vodene kave, kolicino si pac vse nastavis po zelji.
Jaz spijem vcasih 2 deci in dam na maksimum, ker se mi zalusta, vcasih pa se mi zalusta cremasti espresso, vse to zna ista masina.
Lahko naredim bolj mocn espresso ali manj mocen, spet po zelji.
Tist video pa sploh ne stekam, ker neki testira, ampak si ni nastavil masine glede na to kaksna zrna uporablja in kaksno kavo rad pije, ampak pac pritisni gumb in kaj pride ven, pride ven.
Ze da pri enem poceni aparatu sprobas vse razlicne kombinacije omenjenih nastavitev, si moras narediti vsaj 30 skodelic, 4 stopnje temperature, 5 stopenj zrnatosti, vsaj 5 stopenj kolicine kave in mala skodelica, srednja, velika.
To je na grobo 300 razlicnih kav za 300 razlicnih okusov. Z manj creme z vec kreme, bolj grenko, manj grenko, bolj mocno, manj mocno. Tist video je krneki.
Kot receno, temperaturo si nastavis po okusu, zrnatost po okusu, al bo to kratki espresso ali 2 deci vodene kave, kolicino si pac vse nastavis po zelji.
Jaz spijem vcasih 2 deci in dam na maksimum, ker se mi zalusta, vcasih pa se mi zalusta cremasti espresso, vse to zna ista masina.
Lahko naredim bolj mocn espresso ali manj mocen, spet po zelji.
Tist video pa sploh ne stekam, ker neki testira, ampak si ni nastavil masine glede na to kaksna zrna uporablja in kaksno kavo rad pije, ampak pac pritisni gumb in kaj pride ven, pride ven.
Ze da pri enem poceni aparatu sprobas vse razlicne kombinacije omenjenih nastavitev, si moras narediti vsaj 30 skodelic, 4 stopnje temperature, 5 stopenj zrnatosti, vsaj 5 stopenj kolicine kave in mala skodelica, srednja, velika.
To je na grobo 300 razlicnih kav za 300 razlicnih okusov. Z manj creme z vec kreme, bolj grenko, manj grenko, bolj mocno, manj mocno. Tist video je krneki.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
- spremenil: m0LN4r ()
Cudno jaz sem pa povabil prijatelje, ko smo testirali na slepo na pour over nacin in razlike med sbudget, barcafe, loka in julius meinl prakticno ni bilo, medtem ko pa je piko mirante bila povsem drugacna izkusnja.
Tu imas razliko prakticno samo v okusu. Pri espressu je drugace, ker je lahko od voden pa do zelo gost. Drug parameter, ki pa je zelo vazen pri pour over pa je granulacija pri mletju. Recimo Barcafe je mlet za dzezvo. Sem poguglal piko mirante in imajo razlicno mlete. Poleg tega zna biti, da ni tako temno prazena, kot je vecinoma za recimo klasicen IT espresso, kar ji bi verjetno dalo bolj specificno aromo ampak manj teksture.
Ce recimo za moj masin nimas idealno mlete kave so rezultati tudi pri super zrnih porazni. Ce pa imas vse postelano so pa celo poceni zrna OK.
Sem dal, ker malo razlaga kaj je verjetno problem. Ima pa ta tip reviwe masin, kaj je OK pod 500 in zakaj, menda bil barista prvak, ima svoj brend kave itn. Ce te zanima kaj vec je zanimiv.
Tu je morda kul zacetek:
potem pa video o ratio, brew time, grind size itn.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: TheBlueOne ()
Vetrpiha ::
Naj nekdo, ki zagovarja te drage aparatke pove nam navadnežem, kje je razlika med tistim za 120eur in tistim za 1k.
Za telefon nižjega razreda in flagshi vemo razliko, povejte še pakaj točno je pri th aparatih razlika.
Za telefon nižjega razreda in flagshi vemo razliko, povejte še pakaj točno je pri th aparatih razlika.
Samo nekaj razlik. Kakovost materialov iz katerih je stroj narejen (veliko vecja razlika kot pri telefonih), velikost bojlerja, morda posebej bojler za kavo in posebej za penit mleko, boljse pumpe, boljsa regulacija tlaka, boljsa regulacija temperature itn.
Jaz sicer gledam en bolj tehnicno objektiven kanal, kjer ni nek napihnjen barista notr in ima tudi spostljiv odnos do cenejsih naprav in razlicnih okusov, ter primerja ponavadi naprave side by side hkrati oz. na versus principu.
In je rekel da od 399.-Eur naprej lahko placas 2x ali 3x vec, dobil bos manj plastike, pretezno vec funckij, rostfraj, ki ne rjavi in vzdrzljivost od 2000 skodelic na leto. Bos pa imel drage servise in popravila, ce gre kaj dvakrat, si lahko kupis nov aparat.
- Omembe vredne razlike v kavi ne bos dobil, ker bi moral za fer primerjavo najprej nekako uporabiti iste nastavitve, ampak to ni mozno v praksi in je okus ljudi pac razlicen, nekdo ti bo rekel, da je kava iz Delonghija boljsa drugi pa da iz Melite, tretji pa da iz philipsa, AMPAK zdaj pride en pomemben del teh testov:
- Ce ima DeLonghi 4 stopnje za temperaturo vode, Melita pa 3 stopnje, kako bos nastavil na isto?
- Ce govorimo o aparatih, ki meljejo zrna sproti, kako bos za "test" nastavil mletje na isto, ce ne mores po mletju pobrati ven kave iz aparata, da bi jo analiziral. Melitina maksimalna nastavitev zmelje malenkost bolj drobno kot delonghijeva maksimalna nastavitev.
- Potem bi moral ugotoviti, katera nastavitev pri DeLonghi in Meliti za kolicino ustvari isto kolicino kave.
To bi se dalo ugotoviti z tehtanjem polpetkov recimo.
Zdaj pa se najvecji problem primerjave je, katere parametre definitivno ne mores nastaviti na enake pogoje, zato so take primerjave bullshit:
- pritisk vode, pritisk vode je pri vecini naprav sprogramirana vrednost glede na prejsnje nastavitve ali pa konstanta
- pritisk vode je potem odvisen od velikosti cilindra, premera cevi, ki stisne kavo in velikosti lukenj na cilindru skozi katere tece voda
Ane.
Na koncu vsakega videa pove nekaj v smislu:
Aparati pod 400 so recimo iz plastike, boljkone jih lahko sam razstavis in popravis, ob rednem ciscenju kamna zdrzijo do 1000 skodelic letno.
Za domaco uporabo, do 4 osebe oz. 4 skodelice na dan je aparat za do 399 evrov, pravilno nastavljen povsem dovolj.
Razlika se naj rajsi investira v boljsa zrna, redno menjavanje filtra za mehcanje vode, uporabljaj flasirano vodo, ce imas za kurac vodo in bo tudi taka masina zdrzala do 10 let.
Ce se zalomi oz. po ca. 2000 skodelicah ciscenje kamna ne deluje vec, je fajn, ce se naredi generalko in masino razstavi in spuca cilinder in preveri cevi, zamenjas jih za par evrov, ce je potrebno. Razstavis pa v pol ure vse pomembne dele.
To je nekako p/p za obicn kavni aparat, ki dela samo espresso ali kavo, brez mleka in podobnih mumbojumbojev.
Kdor pa misli doma bit fensi, pa si naj nabavi kavni aparat za 1500, da se lahko pokaze, zravn pa se kavo za 50eur na kilo. Ima se moze se, ampak kot receno, jaz sem bil pri enem takem pametnjakovicu in masina je naredila prakticno drek od dreka. Mozno, da clovek ni nastavil pravilno, da je blo z kavo nekaj narobenevem, ampak sem komaj cakal, da pridem domov in si pijem eno iz masince za 300eur.
Se en info iz servisa, najvec kavnih aparatov se kvari zaradi
- pretrde vode in nerednega ciscenja, neuporaba filtra
- da clovek po 2-3 letih nikoli ne gre narediti generalke in se potem zabase mehanizem in po moznosti v njem zacne ze rastit plesen in se kaj.
- pumpa, ampak ce imas poceni aparat, nebo problem nabavit poceni rezervni del, ce pa imas nek hud brand, pa pripravi denarnico.
PS: Jaz sem svojo masinco ze razstavil in naredil generalko, spucal sem vse cevi, cilindre, da je na koncu blo vse cisto, kot prvi dan. Zdaj pa gremo naslednjih 2000 skodelic.
In je rekel da od 399.-Eur naprej lahko placas 2x ali 3x vec, dobil bos manj plastike, pretezno vec funckij, rostfraj, ki ne rjavi in vzdrzljivost od 2000 skodelic na leto. Bos pa imel drage servise in popravila, ce gre kaj dvakrat, si lahko kupis nov aparat.
- Omembe vredne razlike v kavi ne bos dobil, ker bi moral za fer primerjavo najprej nekako uporabiti iste nastavitve, ampak to ni mozno v praksi in je okus ljudi pac razlicen, nekdo ti bo rekel, da je kava iz Delonghija boljsa drugi pa da iz Melite, tretji pa da iz philipsa, AMPAK zdaj pride en pomemben del teh testov:
- Ce ima DeLonghi 4 stopnje za temperaturo vode, Melita pa 3 stopnje, kako bos nastavil na isto?
- Ce govorimo o aparatih, ki meljejo zrna sproti, kako bos za "test" nastavil mletje na isto, ce ne mores po mletju pobrati ven kave iz aparata, da bi jo analiziral. Melitina maksimalna nastavitev zmelje malenkost bolj drobno kot delonghijeva maksimalna nastavitev.
- Potem bi moral ugotoviti, katera nastavitev pri DeLonghi in Meliti za kolicino ustvari isto kolicino kave.
To bi se dalo ugotoviti z tehtanjem polpetkov recimo.
Zdaj pa se najvecji problem primerjave je, katere parametre definitivno ne mores nastaviti na enake pogoje, zato so take primerjave bullshit:
- pritisk vode, pritisk vode je pri vecini naprav sprogramirana vrednost glede na prejsnje nastavitve ali pa konstanta
- pritisk vode je potem odvisen od velikosti cilindra, premera cevi, ki stisne kavo in velikosti lukenj na cilindru skozi katere tece voda
Ane.
Na koncu vsakega videa pove nekaj v smislu:
Aparati pod 400 so recimo iz plastike, boljkone jih lahko sam razstavis in popravis, ob rednem ciscenju kamna zdrzijo do 1000 skodelic letno.
Za domaco uporabo, do 4 osebe oz. 4 skodelice na dan je aparat za do 399 evrov, pravilno nastavljen povsem dovolj.
Razlika se naj rajsi investira v boljsa zrna, redno menjavanje filtra za mehcanje vode, uporabljaj flasirano vodo, ce imas za kurac vodo in bo tudi taka masina zdrzala do 10 let.
Ce se zalomi oz. po ca. 2000 skodelicah ciscenje kamna ne deluje vec, je fajn, ce se naredi generalko in masino razstavi in spuca cilinder in preveri cevi, zamenjas jih za par evrov, ce je potrebno. Razstavis pa v pol ure vse pomembne dele.
To je nekako p/p za obicn kavni aparat, ki dela samo espresso ali kavo, brez mleka in podobnih mumbojumbojev.
Kdor pa misli doma bit fensi, pa si naj nabavi kavni aparat za 1500, da se lahko pokaze, zravn pa se kavo za 50eur na kilo. Ima se moze se, ampak kot receno, jaz sem bil pri enem takem pametnjakovicu in masina je naredila prakticno drek od dreka. Mozno, da clovek ni nastavil pravilno, da je blo z kavo nekaj narobenevem, ampak sem komaj cakal, da pridem domov in si pijem eno iz masince za 300eur.
TheBlueOne je izjavil:
Samo nekaj razlik. Kakovost materialov iz katerih je stroj narejen (veliko vecja razlika kot pri telefonih), velikost bojlerja, morda posebej bojler za kavo in posebej za penit mleko, boljse pumpe, boljsa regulacija tlaka, boljsa regulacija temperature itn.Glede aparatov z mlekom bi jaz dodal, da se svetuje, info iz servisa, da se naprava cisti VSAK DAN! Ali bos pa polek jurja za napravo, se metal en kup dnarja za servise, ce nisi glih sam serviseh in dobavitelj rezervnih delov.
Se en info iz servisa, najvec kavnih aparatov se kvari zaradi
- pretrde vode in nerednega ciscenja, neuporaba filtra
- da clovek po 2-3 letih nikoli ne gre narediti generalke in se potem zabase mehanizem in po moznosti v njem zacne ze rastit plesen in se kaj.
- pumpa, ampak ce imas poceni aparat, nebo problem nabavit poceni rezervni del, ce pa imas nek hud brand, pa pripravi denarnico.
PS: Jaz sem svojo masinco ze razstavil in naredil generalko, spucal sem vse cevi, cilindre, da je na koncu blo vse cisto, kot prvi dan. Zdaj pa gremo naslednjih 2000 skodelic.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
Ene par aparatov, ki so prakticno TOP sellerji in najboljse ocenjeni glede p/p, so sicer brez kapucino funkcij, ampak vseeno TOP 3 za domaco rabo:
1. Delonghi Ecam 22.11 https://www.cyberport.de/?DEEP=GWHV-595...
2. Philips EP2200 https://www.philips.de/c-p/EP2220_10/se...
3. Melita Solo https://www.melitta.de/produkte/angebot...
- Od tu naprej pa lahko kompliciras pri ceni z fukncijami, display, materiali, 2020 modeli so ca. 100eur drazji od 2019 modelov itn.
Kanal cofeness testira prakticno vsak model in pokaze naceloma vse funkcije. Vec funkcij = vec pokvarljivosti. Touch display ali tipke itn.
Pa se to, cene istega aparata lahko tudi variirajo do 100evrov razlike odvisno od trgovine.
Pri aparatih za 1000eur pa je lahko razpon za isti model med 1000-1500 evrov, ko pa so na razprodaji stari modeli, pa jih dobil za pol manj. Khm, marza, Khm.
1. Delonghi Ecam 22.11 https://www.cyberport.de/?DEEP=GWHV-595...
2. Philips EP2200 https://www.philips.de/c-p/EP2220_10/se...
3. Melita Solo https://www.melitta.de/produkte/angebot...
- Od tu naprej pa lahko kompliciras pri ceni z fukncijami, display, materiali, 2020 modeli so ca. 100eur drazji od 2019 modelov itn.
Kanal cofeness testira prakticno vsak model in pokaze naceloma vse funkcije. Vec funkcij = vec pokvarljivosti. Touch display ali tipke itn.
Pa se to, cene istega aparata lahko tudi variirajo do 100evrov razlike odvisno od trgovine.
Pri aparatih za 1000eur pa je lahko razpon za isti model med 1000-1500 evrov, ko pa so na razprodaji stari modeli, pa jih dobil za pol manj. Khm, marza, Khm.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
destroyer2k je izjavil:
Volunteers, ne pa enologi. Čeprav tudi pri slednjih mora (bi moralo) ocenjevanje biti slepo. Povprečnemu človeku bo poceni sladko vino v dosti primerih boljše od vrhunskega suhega, ker je pač sladko. Ne ve kaj točno mora pričakovat od vina in kaj iskat v aromi, barvi, na jeziku.
Vetrpiha ::
Kot da bi rekel, da je Porsche najboljši avto, zaradi svoje nadkonkurenčne vodljivosti v vožnji
Ne ve kaj točno mora pričakovat od vina in kaj iskat v aromi, barvi, na jeziku.Najbolj butasto je svoj okus prilagajati drugim... lol kam smo prisli. To je najboljsi okus, ker je nekdo tako rekel, mojbog.
Kot da bi rekel, da ti pijes rajsi to kar nekdo rece, da je dobro, ne pa to kaj je tebi zares dobro. Bravissimo.
Cold brew naj bi tudi bil super duper. Po pravic? To je za zlit v odtok, ne pa da bi to pil, ker nekdo rece, da je je dobro in da bos tudi ti fensi, bos kimal zravn in rekel, da je dobro.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zgodovina sprememb…
sunshine403 ::
destroyer2k je izjavil:
Volunteers, ne pa enologi. Čeprav tudi pri slednjih mora (bi moralo) ocenjevanje biti slepo. Povprečnemu človeku bo poceni sladko vino v dosti primerih boljše od vrhunskega suhega, ker je pač sladko. Ne ve kaj točno mora pričakovat od vina in kaj iskat v aromi, barvi, na jeziku.
Zares je kar nekaj taksnih testov priznanih strokovnjakov zunaj, ko so jih naplahtali z vinom za par eur v steklenici za par 1000eur. Ker so videli ceno le tega (sicer napacno, ker je bila napacna steklenica), so vedeli kaj iskati in vsi po vrsti so to nasli... v vinu iz Lidla, medtem ko je vino iz drage steklenice v steklenici iz Lidla dobili cisto drug okus in je bilo za popizdit zanic
Ampak kljub temu se deloma strinjam. Ni vse isto sranje. Vsaj zame pri kavi je razlika, ceprav je neprimerno vecja razlika kot je napisal nekdo prej, boljse slaba kofe masina in dobra kava, kot dobra kofe masina in slaba kava. Razlika med Juro in nekim Phillips/Saecom pa tudi je... ampak v tem, da razen filter kofeta Jura ni sposobna sproducirat normalega espressa. Ce gres kupovat espresso masino za 2 jurja ali vec, potem sploh ne gledas avtomatov. Kave, kot jo naredis iz rocnega espresso aparata z ustreznim mlinckom ne sproducira noben se tako nastavljen avtomat.
TheBlueOne je izjavil:
Samo nekaj razlik. Kakovost materialov iz katerih je stroj narejen (veliko vecja razlika kot pri telefonih), velikost bojlerja, morda posebej bojler za kavo in posebej za penit mleko, boljse pumpe, boljsa regulacija tlaka, boljsa regulacija temperature itn.Glede aparatov z mlekom bi jaz dodal, da se svetuje, info iz servisa, da se naprava cisti VSAK DAN! Ali bos pa polek jurja za napravo, se metal en kup dnarja za servise, ce nisi glih sam serviseh in dobavitelj rezervnih delov.
Delam sam servise. Kar dobro poznam svojo napravo. Se pa ne drzim navodil okoli trdosti vode, pogostosti servisov itn. Poservisiram ko kaj ne dela kakor bi pricakoval.
Zeze, ampak govora je o domaci rabi. Neka gospodinja se ne bo spravljala zraven in sraufala masino za jurja, ce si lahko za jurja kupi 4 masine in ce redno poganja program ciscenja, se naceloma ni ne pokvari.
Pa se kava bo iz poceni naprave ze itak 10x boljsa, kot tisti domaci zvarki iz dzezve. Moj delonghi s dobrimi zrni, naredi boljso kavo kot vecina kaficev naokoli, tako da kave zunaj vec ne pijem, ce ni mus.
Pa se kava bo iz poceni naprave ze itak 10x boljsa, kot tisti domaci zvarki iz dzezve. Moj delonghi s dobrimi zrni, naredi boljso kavo kot vecina kaficev naokoli, tako da kave zunaj vec ne pijem, ce ni mus.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Lahko smo si pa enotni, da tisti iz aldija, ko neki ekstra meljes, pa caras za brezveze in razne masince na filtre z displayi pa res niso vredni svojga dnara.
Al kupis obicno za 200-300, al pa se stegnes do ferrarija za pozirat.
Mimogrede, je se kdo opazil, da zaradi korone je izbira ta boljsih importov bolj boga? Pred korono si lahko narocil prakticno vse velikosti, vse sorte takoj.
Al kupis obicno za 200-300, al pa se stegnes do ferrarija za pozirat.
Mimogrede, je se kdo opazil, da zaradi korone je izbira ta boljsih importov bolj boga? Pred korono si lahko narocil prakticno vse velikosti, vse sorte takoj.
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
Zeze, ampak govora je o domaci rabi. Neka gospodinja se ne bo spravljala zraven in sraufala masino za jurja, ce si lahko za jurja kupi 4 masine in ce redno poganja program ciscenja, se naceloma ni ne pokvari.
Jaz imam za domaco rabo. Nimam pa nekih programov ciscenja, ker je cisti preprost espresso masin.
Drugace je iz dzezve lahko dobra, samo ni espresso. Delonghi EC pa je znan po tem, da za mali denar lahko naredi OK espresso, ampak je bolj izjema kot pravilo. Level UP sta menda Gaggi Clasic in Rancilio Silvia.
Kar se tice kave v gostilnah, pa se popolnoma stirnjam. Kjer zivim jaz je se toliko hujse, zato pa imam masinerijo... :)
janezvalva ::
zakaj so nekateri izdelki iz Gorenja imenovani Körting?
a Körting je Gorenje po nemško?
IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?
janezvalva je izjavil:
Menda je njihov budget brend.
Deloma DIY. Sem vzel iz druge roke profi gostilniski s tavelikim grinderjem in naredil novo ohisje.
Barbarpapa2 ::
janezvalva je izjavil:
Ta zgodba z blagovno znamko Körting je precej stara in zanimiva. Gorenje je še v časih Jugoslavije (konec 70-tih, v začetku 80-tih) kupilo bankrotirano zahodnonemško firmo Körting in od takrat uporablja to blagovno znamko:
https://de.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rt...
Sam prevzem s strani Gorenja je takrat bil precej odmeven, je bil eden redkih primerov (če ne celo edini), ko je firma iz socialističnega dela sveta prevzela firmo na zahodu.
Se spomnim Gorenjevih Hi-Fi sistemov z imenom Körting....
Lp
Jože
TheBlueOne je izjavil:
Elektra Microcasa.
Lep aparat. Kaj pa mlinček?
Zgleda zelo zanimivo, steampunk varianta. Berem pa, da rabi 30min da se ogreje, kar za marsikoga ne bo primerno.
Zgleda zelo zanimivo, steampunk varianta. Berem pa, da rabi 30min da se ogreje, kar za marsikoga ne bo primerno.
Potrebuje kaksne pet minut, samo nisem stopal. Vejretno so imeli v mislih, da je zagret tudi del kamor vpnes kavo. Ampak ta problem imas skoraj povsod. Jaz nekih opaznih razlik med tem, ko dela in ko ke cela segreta nisem opazil.
Badwolff ::
Sam sem zelo zadovoljen z DeLonghijem, ECAM 350. Spijemo kar precej, čez vikend komot naredi 10-20 kav na dan, čez teden pa seveda manj. Težav nobenih, imam ga 3 leta. Kava meni super, tudi gostje se ne pritožujejo. Pijemo večino Lavazza in Segafredo iz Müllerja.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Kava (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 96842 (271) | kuglvinkl |
» | Kavni aparat (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )Oddelek: Loža | 65061 (5903) | nokken |
» | Uporaba kavnega aparata: Bi znali ali ne?Oddelek: Loža | 3406 (2188) | Nebomgabiksa |
» | Kavni avtomatOddelek: Loža | 10780 (9636) | karosha |
» | Kavni aparat expreso...keterega kupiti ?Oddelek: Kaj kupiti | 8723 (8415) | connel |